RECENZE: Packard Bell EasyNote NX69 - mobilní společník

29. 11. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky Packard Bell u nás patří k méně známým, nicméně na českém trhu se pohybují už několik let. Dnes si představíme jeden z 14'' modelů této značky, který se snaží oslovit zájemce hlavně dobrou mobilitou, kompaktními rozměry a originálním vzhledem. Uvnitř počítače se skrývá procesor Core, velký disk a nechybí ani optická mechanika.

Packard Bell EasyNote NX69 - mobilní společník

Základní popis

Packard Bell není žádným nováčkem mezi výrobci. Nabízí široké rozpětí modelů od mini notebooků po velké DTR, které jsou zaměřeny především na segment domácích uživatelů s požadavky na originální design. Značka má navíc stabilní zázemí, společnost Packard Bell se před několika lety stala součástí koncernu Aceru.

Model EasyNote NX65 se snaží prosadit jako notebook disponující atraktivním vzhledem při současném zachování výhod lehkého a mobilního provedení. Tenké provedení možná při letmém pohledu nezapře určitou příbuznost s jinými modely koncernu, nicméně o jedinečné prvky rozhodně není nouze.

Počítač je vyveden ve stříbrno-černém provedení, zatímco tmavé prvky jsou vyrobeny z plastu, světlé části, tedy víko displeje a horní stranu základny, pokrývá s výjimkou klávesnice pevná kovová slitina.

Nouze není ani o dekorativní prvky, v případě víka to je malé kovové leštěné logo značky, základnu zdobí perforovaná mřížka nad klávesnicí a hlavně lesklý tmavě modrý touchpad, který je v ostrém kontrastu s okolními stříbrnými povrchy. Neobvykle působí i provedení rámečku displeje s šířkou jen několika milimetrů. Díky umístění webkamery je už před zapnutím počítače patrné, že rozměry displeje budou o něco menší, než je plocha lesklého krytu, který ho chrání. Po zapnutí je proto okolo LCD viditelný černý okraj. Indikační diody na přední hraně a u ovládacího tlačítka mají přiměřený jas, aby neoslňovaly, to se ale nedá říci o svítícím pruhu uprostřed přední strany. Ten se bohužel po připojení napájecího zdroje rozsvítí dost intenzivně a večer dokáže být třeba při sledování filmu poněkud obtěžující.

Konstrukce je docela pevná, základna se navzdory úzkému profilu nijak neprohýbá. Tenké víko sice lehce pruží, nicméně displej chrání dostatečně – ani při silnějším zatlačení se neobjevují v obraze artefakty. Maximální úhel otevření se pohybuje okolo 140° a víko je v zavřeném stavu jištěno magneticky. Při otevírání ovšem musí uživatel díky nízké hmotnosti počítače a tužším pantům použít obě ruce. Provedení spodní části nepatří mezi ty příliš přívětivé k uživatelským úpravám konfigurace, baterii výrobce schoval dovnitř notebooku a pro její výměnu bude muset uživatel notebook rozebrat, stejně jako u případného rozšíření paměti nebo upgradu disku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V nabídce konektorů nechybí nic z dnes už běžného standardu, na levé straně najdete dva USB 2.0 porty, dvojici audiokonektorů, HDMI výstup, analogový VGA výstup, výdech chlazení a úplně vzadu konektor napájení. Na opačném boku se nachází třetí USB port, tentokrát v rychlejší verzi USB 3.0, optická mechanika a konektor pro připojení ethernetové sítě. Poslední částí výbavy je potom čtečka paměťových karet (SD/MMC/Ms/xD) umístěná na přední straně. Výbava lze označit s ohledem na velikost notebooku za vyhovující, díky osazení optické mechaniky by se další rozhraní už ani neměla kam vejít.

Rozměry notebooku jsou velmi příznivé, činí pouze 342x245x31 mm. Díky tomu je počítač velmi kompaktní a ve spojení s nízkou hmotností na úrovni 2 kg jednoduše přenositelný.

Na mobilitě přidá i 65W napájecí zdroj, který má s ohledem na výkon hodně malé rozměry a váží jen 364 g. Mezi jeho výhody patří i neobvykle dlouhý napájecí kabel.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice není z pochopitelných důvodů vyrobena z kovového materiálu, nicméně má povrchovou úpravu ve stejném stříbrném provedení jako zbývající část základny. Podle současného trendu nechybí chiclet provedení, rozložení je obvyklé se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, pochvalu si zaslouží jasně oddělené kurzorové šipky. Na druhou stranu klávesy pro pohyb v testu jsou dostupné pouze přes Fn zkratky a jejich obvyklé místo u pravého okraje klávesnice nahradilo ovládání hlasitosti a klávesa pro software s přístupem k sociálním sítím. V poslední době se u některých notebooků objevuje změna týkající se funkčních kláves, které jsou dostupné až po stisknutí klávesy Fn a ve výchozím stavu slouží pro ovládání jasu displeje, bezdrátových adaptérů, přepínání videovýstupů apod. Testovaný notebook je jedním z nich, nicméně funkce lze naštěstí v nastaveních BIOSu prohodit zpět do obvyklého stavu, kdy jsou primárně dostupné F1-F11.

Na klávesnici se píše dostatečné pohodlně, nějaké zmenšování kvůli úspoře místa se jí nedotklo, a navíc není při psaní ani příliš hlučná.


pracovní plocha detail klávesnice

Poněkud smíšený dojem podává touchpad, na jednu stranu se výrobce snaží jeho lesklým provedením oživit design notebooku, na druhou stranu to znamená ústupek praktičnosti. Odezva dotykové plochy je sice bezproblémová, při používání se ale lesklý povrch rychle upatlá a potom není příliš příjemný na dotyk ani nevypadá hezky. Podobně jsou na tom ovládací tlačítka pod dotykovou plochou, která musí uživatel stisknout u okrajů, a proto neřadí se zrovna mezi ta přesná a pohodlná.

Hlavní HW parametry

U platformy nelze čekat velká překvapení, notebook využívá procesor řady Core i3 od Intelu s označením 2310M, pracující na frekvenci 2,1 GHz. Dvoujádrový CPU podporuje Hyper-Threading umožňující zpracování až 4 aplikačních vláken současně, naopak oproti vyšším modelů řady Core i5 (i7) postrádá Turbo Boost umožňující navýšení základní frekvence. S procesorem jako obvykle spolupracuje čipová sada Intel HM65.

CPU-Z

specifikace čipu

Počítač je v základu vybaven 4 GB operační paměti, tvoří ji jeden paměťový modul typu DDR3-1333. Jak už bylo zmíněno dříve, díky provedení krytu spodní strany je případné rozšíření komplikované.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 962
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 275

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 79 432
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 090

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3447 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7425 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,84 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,03 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,42

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8525 MB/s

Výkon procesoru je pro domácí nasazení dostatečný, běžné surfování na internetu, přehrávání videa a podobnou činnost zvládá bez jakýchkoliv problémů. Náročnější úkony, jako je například zpracování videa, mu samozřejmě také nečiní problém, jen budou v porovnání s výkonnými čtyřjádrovými modely pochopitelně trvat o něco déle.

Pevný disk pochází od společnosti Seagate, nabízí 640 GB úložného prostoru a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Výkonem příliš nepřekvapí, přenosová rychlost se pohybuje na úrovni současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,67 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,49 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9


Výrobce dokázal i do menšího a tenkého notebooku vměstnat plnohodnotnou optickou mechaniku, který podporuje čtení i zápis na všechna běžná CD a DVD média.

Síťová propojení zajišťuje dvojice adaptérů od Atherosu, pro drátové připojení je k dispozici gigabitový Ethernet, Wi-Fi připojení poskytuje čip s označením AR9287 podporující rychlostní standardy b/g/n. Samozřejmostí je rovněž přítomnost Bluetooth, tentokrát ve verzi 3.0.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 14", ačkoliv ve vypnutém stavu může mírně mást provedení lesklého krytu, přesahujícího plochu vlastního displeje. Z pohledu designu vypadá tohle řešení zajímavě, ale vyplývá z něj jedna méně příjemná vlastnost. Podobně jako u notebooků s jednolitým lesklým krytem vnitřní části víka totiž i zde často po otevírání zůstanou na lesklých okrajích otisky prstů.

Vlastní LCD panel má obvyklé HD rozlišení (1366x768), lze hodnotit jak lehce nadprůměrný co se týče pozorovacích úhlů a potěší také širokým rozpětím regulace LED podsvícení. Při nejvyšším nastavení dokáže podsvícení i v jasném prostředí do značné míry potlačit nežádoucí odlesky na displeji.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazování zajišťuje grafické jádro GMA HD 3000 integrované v procesoru, jeho výkon je dostatečný leda pro některé starší a méně náročné tituly. Lepší předpoklady má v oblasti multimédií, při přehrávání flashového nebo HD videa je akcelerace přehrávání dnes už samozřejmostí, navíc ovšem umí GPU urychlit v kombinaci s podporovaným softwarem i jejich konverzi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7625
  • 3DMark 05: 6224
  • 3DMark 06: 4082
  • 3DMark 11: -

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4203 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,95 CB-GFX

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Pro nejnovější hry se integrované grafické karty od Intelu nikdy příliš nehodily,a navzdory pokroku poslední generace tohle tvrzení stále platí. Na druhou stranu to vyvažují nízkou spotřebu, která umožňuje dosáhnout zajímavé výdrže při běhu na baterii.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojice reproduktorů je umístěna v přední části notebooku a jejich podání by se dalo samo o sobě přirovnat spíše k průměru. Výrobce ovšem dodává na notebooku předinstalovaný software Dolby Home Theater, který dokáže zvukové podání oživit. Podobné zvukové filtry nebývají u multimediálních notebooků výjimkou, v některých případech ovšem mohou být spíš na škodu. Občas se stává, že slabší reproduktory notebooku nezvládají vylepšený zvuk podat čistě a při vyšších hlasitostech se ozývá jen chrčení. Easynote NX69 naštěstí nepatří mezi tyto případy a po zapnutí dynamického ekvalizéru se zvukové podání výrazně zlepší, navíc lze filtr napodobující prostorový zvuk. Uživatel má na výběr z několika přednastavených profilů pro různé příležitosti, uložit si lze ale i vlastní nastavení. Ke zvukovému systému jako celku tak nelze mít výhrady, ani při relativně vysoké maximální hlasitosti nemají reproduktory s přehráváním problémy.

Dolby Home Theater
Dolby Home Theater v4

Jako vyhovující mohu označit i nabídku zvukových konektorů, výstup na sluchátka je kombinovaný s optickýcm S/PDIF výstupem, nechybí vstup pro mikrofon a alternativně lze zvuk vyvést i pomocí HDMI portu.

Mezi běžnou součást notebooku patří už dnes i webkamera, výrobce tentokrát zvolil model s rozlišením 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má obvyklou konstrukci, výdech se nachází na levém boku a dovnitř se vzduch nasává několika průduchy na spodní straně. Nastavení chlazení je docela konzervativní, větráček se roztoči prakticky hned po spuštění počítače a nezastavuje se ani při nečinnosti počítače. Jeho hluk při nízké zátěži zanikne v běžném denním ruchu, při práci v tiché místnosti ale bude slyšet. V zátěží se jeho hlučnost mírně zvýší, ale v porovnání s jinými modely není nijak nadstandardně vysoká.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2 °C
  • klávesnice vlevo = 27,7 °C
  • klávesnice vpravo = 26,6 °C
  • spodek maximum = 30,2 °C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 28,6 °C
  • napájecí adaptér = 31,3 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,0 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,3 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3 °C
  • klávesnice vlevo = 35,5 °C
  • klávesnice vpravo = 29,8 °C
  • spodek maximum = 39,1 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,0 °C
  • napájecí adaptér = 51,8 °C

teplota okolí při měření: 23 °C

Při nenáročné činnosti se notebook prakticky nijak nezahřívá a práce je docela pohodlná. V zátěži sice teploty o něco stoupají, nicméně pořád se udržují na přijatelné úrovni, mírně teplejší místo lze najít jen na spodní straně v okolí procesoru.

Baterie

Počítač disponuje šestičlánkovou baterii s kapacitou 64Wh, jak už bylo zmíněno dříve, výrobce ji zabudoval dovnitř notebooku, takže ji nelze při běžném provozu lehce vyměnit. K dispozici nejsou ani žádné typy přídavných akumulátorů. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook napájený integrovanou baterií běžet velmi dobrých 9 hodin a 10 minut. Taková výdrž už vystačí i pro běžný studijní den ve škole. Při běžném surfování s vyšším jasem displeje a aktivní Wi-Fi lze dosáhnout výdrže okolo 7 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Proces nabíjení má spíše pozvolnější režim, na 90% kapacity se baterie dostane po necelých 3 hodinách.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu obsahují vzhledem k cílové skupině testovaného modelu jen základní volby. Nejvýznamnější je určitě už dříve zmíněné přepínání režimu funkčních kláves (F1-F11), zejména v případě, že jste zvyklí využívat klávesové zkratky. Další volby pak umožňují zvolit režim SATA řadiče, vypnout logo při zapínání počítače a nastavit pořadí bootování.

Nechybí ani základní zabezpečení hesly pro uživatele, správce a disk.

Příslušenství

Společně s počítačem se nedodává žádné netradiční vybavení, v krabici najdete pouze napájecí zdroj a několik krátkých manuálů. Data pro obnovu systému jsou uložena na pevném disku.

Předinstalovány jsou Windows 7 Home Premium v 64 bitové verzi. Kromě samotného systému a nezbytných ovladačů je součástí instalace také další software. Potěší zejména plná verze Adobe Photoshop Elements 9, tedy zjednodušené provedení populárního editoru určené pro méně náročné uživatele. Dále už následují hlavně časově omezené zkušební verze, mimo jiné například Adobe Premiere Elements (editace videa), Norton Internet Security (spíše obtěžující bezpečnostní software) nebo Microsoft Office 2010(trvale lze bezplatně používat jen Word a Excel ve verzích Starter).

Ceny a záruka

Testována konfigurace s označením EasyNote NX69-HR-343CZ je v současnosti jedinná dostupná na českém trhu, její doporučená cena činí 18 600 Kč bez DPH (22 320 Kč s DPH).

Výrobce poskytuje standardní dvouletou záruční lhůtu.

Závěr

Packard Bell EasyNote NX69 určitě zaujme řadu uživatelů, kteří hledají pro domácí nebo studijní účely atraktivně vypadající notebook, který dokáže současně nabídnout nadstandardní mobilitu. Díky tenkému provedení je notebook dostatečně lehký i pro častější přenášení při současném zachování výhod velikosti 14" displeje. Jednoznačnou předností je také dostatečně dlouhá výdrž při běhu na baterii.

Poněkud sporným ústupkem designu je lesklý touchpad, na první pohled sice upoutá, nicméně při ovládání se rychle zašpiní a ideální nejsou ani tlačítka nacházející se pod dotykovou plochou. Za další nevýhodu by někteří uživatelé mohli považovat i napevno zabudovanou baterii, která není jednoduše vyměnitelná.

Klady a zápory

+ dobrá mobilita
+ dlouhá výdrž na baterii
+ kvalitní provedení

- nepraktický touchpad
- nelze lehce vyměnit baterii

I tento notebook lze vylepšit s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Packard Bell EasyNote NX69

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Packard Bell EasyNote NX69 - HR-343CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2310M (2,10 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 640 (Seagate ST9640320AS, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-RW (MATSHITA DVD-RAM UJ8A2AS)
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 64 Wh / 9h 10min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, HDMI, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 342 x 245 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,00
Recenze

Diskuse