RECENZE: Toshiba Satellite P770 - na multimédia s dobrým zvukem

13. 10. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Hledáte náhradu stolního počítače a nechcete se vzdávat velké obrazovky a multimediálních vlastností? V tom případě je tu pro vás dnes recenzovaný 17'' notebook od Toshiby. V jeho útrobách najdete procesor Core i5, Blu-ray vypalovačku i digitální DVB-T tuner pro příjem televizního vysílání. To vše zabaleno do černého líbivého provedení.

Toshiba Satellite P770 - na multimédia s dobrým zvukem

Základní popis

Výhody velkých notebooků jsou celkem jasné. Na velký displej se totiž hodně vejde bez nutnosti používat matici s menšími body (tj. displej je dobře čitelný i z větší vzdálenosti). Kromě toho se nemusí výrobce omezovat ani při návrhu plnohodnotné klávesnice s numerickým blokem a do velkého těla lze integrovat více komponent.

17“ modely se v nabídce Toshiby objevují dlouhé roky a úspěšná řada Satellite je synonymem multimediálních notebooků již od konce 90. let. Modely označené jako Satellite P patří mezi čistokrevné multimediální náhrady stolních počítačů, jejichž cílem je uspokojit hlavně ty, kteří se chtějí dívat na filmy a televizi a vše chtějí mít v kompaktním provedení jednoho celku.

U P770 použila Toshiba pro ni charakteristické černé lesklé provedení. Svrchní strana základny a vnější strana víka mají speciální povrch s čárkovým vzorem, který rozkládá odrazy a brání viditelnému ulpívání otisků a nečistot. Leštěná lesklá úprava zůstala pouze u černého rámečku displeje a pochromovaných plastových tlačítek touchpadu.

Šasi počítače je zaoblené a přesně zapadá do toho, na co jsme u multimediálních notebooků zvyklí. S pracovním notebookem si tuto Toshibu určitě nespletete.

Základna je zpevněna tak, aby při přenášení nedocházelo k jejímu kroucení, a odolná je také proti prohýbání plastů v prostoru opěrek rukou a klávesnice. S ohledem na nasazení nemám žádné výhrady. U displeje je situace na úrovni multimediálního průměru. Pokud víko uchopíte v rozích a budete jej kroutit, nebude se příliš bránit. Nicméně méně silné zatlačení na jeho vnější stranu nezpůsobí vlnění barev na displeji. Problém by tedy nemělo představovat ani občasné přenášení v kvalitním batohu (brašně).

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což omezuje maximální úhel otevření do přibližně 135°. To by mělo u 17“ notebooku postačovat ve většině situací. Víko má při otevírání plynulý chod a otevření notebooku zvládnete pohodlně i jednou rukou, aniž by se základna zvedala s víkem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na čelní straně nesmí chybět čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD) a infračervený přijímač pro dálkové ovládání Media Center (není přibaleno). Na levém boku jsou dvě USB, výstupy grafické karty (HDMI i VGA), LAN a za výdechem chlazení ještě klasický velký konektor pro připojení televizní antény. Pravý bok kromě optické mechaniky nese ještě další dvě USB a dva konektory zvukové karty. Jedno z USB na levém boku je obsluhováno samostatným řadičem a je ve verzi 3.0 (SuperSpeed).

Výbava je až na anténní vstup základní. Pokročilejší rozhraní jako eSATA, FireWire nebo slot na karty ExpressCard byste zde hledali marně. Výhradu mám pouze k rozložení USB, která jsou všechna natlačena co nejblíže k uživateli, a tak mohou překážet kabely v prostoru pro manipulaci s myší.

Rozměry 414 x 274 x 35-37 mm Toshiba nevystupuje z průměru 17“ multimediálů. Hmotnost v operačním stavu je 3,04 kg, což odpovídá podobně vybaveným strojům s grafikou střední třídy.

Napájecí zdroj má výkon 90W a spolu s krátkou přívodní šňůrou (se zahnutou koncovkou) váží 475 g. U 17“ notebooků bývají nezřídka větší a těžší zdroje.

Klávesnice a ovládací prvky

Do základny je zasazena chiclet klávesnice s plným rozložením včetně numerického bloku. Prostor Toshiba využila velmi dobře - jednotlivé bloky klávesnice jsou odděleny velkými mezerami pro lepší hmatovou orientaci. Oddělené jsou klávesy pro pohyb v dokumentech (vpravo nahoře), numerický blok i kurzorové šipky. Funkční klávesy v horní řadě jsou rozděleny po čtyřech tak jako u stolních klávesnic. K rozložení nemám jedinou výhradu a kéž by se zde inspirovalo více výrobců.

Mechanika kláves je spíše průměrná. Stisk je trochu mělčí, ale ne tak, aby to při psaní vadilo. Klávesy při zmáčknutí vydávají velmi tlumené zvuky, takže lze psát téměř bezhlučně. Téměř říkám proto, že větší klávesy (například mezerník) vždy aspoň trochu cvakají. Na počítači se píše dobře. Ačkoli jsou i lepší klávesnice, pro multimediální stroj tato plně postačuje.

Klávesnice je podsvícená a zkratkou Fn+Z přepínáte mezi vypnutým, zapnutým a časovaným podsvícením. Poslední možnost jej zapíná pouze při stisku nějaké klávesy a do dvou sekund jej zas vypíná. Toshiba bohužel nenabízí možnost nastavit vypínání třeba na podstatně logičtějších 10 sekund. Takto vám při každém zamyšlení klávesnice zhasne a v noci to nejdřív znamená něco zmáčknout a až pak pokračovat v psaní.

Nad klávesnicí je tlačítko hlavního vypínače a sada podsvícených dotykových senzorů - jmenovitě přepnutí do „eko“ režimu (úsporný režim), vypnutí bezdrátového vysílače, spuštění Toshiba Bulletin Board (aplikace na poznámky), vypnutí svítících prvků a regulace hlasitosti.

Nejzajímavější je z nich vypnutí svítících prvků. Standardně má Toshiba podsvícené malé logo Satellite na předku, klávesnici, proužek nad touchpadem, hlavní vypínač, indikační diody a dotykové senzory nad klávesnicí. Po použití této funkce zůstanou svítit pouze indikační diody a vypínač. Funkce je to bezpochyby praktická, ale Toshiba nedomyslela, že by někdo mohl chtít vypnout svítící prvky a zároveň ponechat podsvícení klávesnice - něčeho takového nejde dosáhnout.

Zmiňuji to čistě proto, že svítící proužek nad touchpadem je zbytečně silný a při práci ve špatných světelných podmínkách zbytečně unavuje oči (svítí silněji než ostatní prvky). Jediná možnost zhasnout tento proužek samostatně je vypnutí touchpadu (k tomuto účelu je nad ním malé tlačítko).


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí nemůže chybět touchpad jako náhrada klasické myši. Dotyková plocha je možná trochu zbytečně odsunuta až k přední hraně, takže je mezi ní a klávesnicí větší mezera. To bude vadit při častém „přebíhání“ mezi oběma vstupními zařízeními. Na druhou stranu se tak eliminují náhodné dotyky při psaní.

Plocha je mírně zapuštěná a má jiný povrch než okolí. Elektronika v ní je od společnosti Synaptics. K chování touchpadu nemám výhrady. Snímání je plynulé, přesné a bez zpoždění.

Dvě tlačítka pod dotykovou plochou jsou z pochromovaného plastu, na kterém jsou vidět otisky prstů. Stejně jsou řešená tlačítka touchpadu snad na všech Toshibách, přestože je to nepraktické. Tlačítka při mačkání vydávají hlučné klapání bez ohledu na místo stisku.

Hlavní HW parametry

V této ceně je u velkého multimediálního notebooku překvapující osazení pouze dvoujádrovým procesorem. Zvoleno bylo Intel Core i5-2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz (až 2,9 GHz Turbo Boost).

Takový procesor by měl splnit veškerá multimediální očekávání a kromě výpočetně náročných aplikací bude jeho výkon plně postačovat. Nicméně pokud plánujete na notebooku například střihat 1080p HD video, chtělo by to vybrat nějaký s čtyřjádrovým procesorem (kterých je na trhu při stejné ceně dost).

CPU-Z
specifikace čipu

Z továrny je notebook osazen jedním 4GB paměťovým modulem DDR3-1333. Na desce tak zůstává jeden volný slot pro případný upgrade na celkovou operační paměť 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 655
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 621

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 295
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50 268

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4622 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9477 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,58 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6052 MB/s

Úložný prostor má na starosti 2,5“ pevný disk od Toshiby. Má kapacitu 640 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Výkonově jde o základní model, který se pohybuje na spodní hranici průměru dnešních disků.

Uvnitř notebooku jsou ve skutečnosti šachty pro dva disky, ale podobně jako v případě nedávno recenzovaného Pavilionu dv6 chybí speciální kabel propojující základní desku s diskem. Tento kabel v ČR ani není k dostání, takže s doplněním druhého disku raději vůbec nepočítejte.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 151 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 75,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,18 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Místo výkonových komponent se v tomto modelu investovalo do optické mechaniky. Je to totiž vypalovačka Blu-ray disků, která samozřejmě umí také číst i zapisovat disky CD/DVD.

Na základní desce je dle očekávání integrovaný gigabitový Ethernet. Bezdrátové schopnosti zajišťuje kombinace karty Wi-Fi /n (pouze 2,4 GHz) a adaptéru Bluetooth. Obě tato zařízení můžete vypnout BIOSem řízeným dotykovým senzorem nad klávesnicí. Samostatné přepínání je dostupné přes Fn+F8.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý 17“ displej disponuje základními parametry - tedy rozlišením HD+ (1600x900) a LED podsvícením. V rámci této kategorie potěší mírně nadprůměrnou saturací barev. Nejde však o nic, co byste poznali jinak, než přímým srovnáním s jinými displeji. Kontrast je průměrný a vertikální pozorovací úhel není nijak oslňující, ale tak je tomu zvykem u všech podobných displejů s TN panelem. Pro běžné použití takový displej postačuje – náročnějším se doporučuji poohlédnout po něčem s Full HD rozlišením (1920x1080). Takové displeje bývají kvalitativně mnohem dál.

Podsvícení lze regulovat v 8 stupních. Rozsah nastavení je dobrý, ačkoli pro práci v noci by to chtělo ještě o jeden stupeň směrem dolů víc. Maximální jas je standardní pro velké notebooky. Nijak neoslní (doslova) a přes den v prosluněné místnosti pravděpodobně budete používat celou dobu maximální jas.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Saturace barev (NTSC): 60%
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B173RW01 V3. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Základní grafické operace spolu s napojením na výstupy má v režii integrované grafické jádro Intel GMA HD3000 se sdílenou pamětí. Jakmile je potřeba vyšší grafický výkon (například ve hrách), aktivuje se dedikovaný grafický čip střední třídy NVIDIA GeForce GT540M s 2 GB 128bit paměti GDDR3. Přepínání funguje automaticky pro každou aplikaci díky technologii NVIDIA Optimus.

GPU-Z
specifikace čipu

Připojení externích monitorů umožňují výstupní konektory VGA a HDMI. Analogové VGA potěšilo nadstandardní kvalitou výstupu, který byl ostrý a bez chyb s testovacím monitorem v rozlišením 1680x1050 (předpokládám, že ani 1920x1080 nebude problém).

Digitální výstup HDMI je ve verzi 1.4 a umožňuje kromě vyšších rozlišení také přenos 3D zobrazení. Notebook je navržen tak, aby nebyl problém s přenášením 3D obrazu ani při přehrávání odpovídajících filmů z Blu-ray disků.

Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, ale pouze za předpokladu, že je vypnutý interní displej, neboť k výstupům (a internímu displeji) je připojena pouze integrovaná grafika (s omezením na maximálně dvě nezávislá zobrazení).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7849
  • 3DMark Vantage: P4206 (GPU: 3592, CPU: 8629)
  • 3DMark 11: P984 (Graphics: 884, Physics: 3153)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4848 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,11 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,12
  • CATIA (catia-02): 10,13
  • EnSight (ensight-03): 16,13
  • Maya (maya-02): 25,18
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 11,96
  • SolidWorks (sw-01): 13,85
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,58
  • UGS NX (ugnx-01): 1,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,51
  • EnSight (ensight-04): 10,32
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,38
  • Maya (maya-02): 6,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,99
  • SolidWorks (sw-03): 5,57
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,75
  • Siemens NX (snx-01): 2,22

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 29 (min), 50 (max), 39 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,3 fps
  • 1600x900: 15,0 fps

Výkon grafické karty postačuje k hraní všech dnešních her. GT540M už je nějakou dobu na trhu a hry opět pokročily ve své náročnosti - u těch náročných určitě počítejte s hraním v nižším rozlišení (1280x720) a v lepším případě maximálně středními detaily.

Kancelářské a multimediální činnosti jsou pochopitelně pro notebook bezproblémovou záležitostí. Není problém přehrávat Full HD videa a plynule běží i přehrávání 3D Blu-ray disků v plném rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

O zvuk se starají dva reproduktory pod pěkně zpracovanou mřížkou za klávesnicí. Jejich hlasitost je mírně nad průměrem, ale dozajista překvapí svým zvukovým podáním. Zvuk je prokreslený, vyvážený a lepší než u některých notebooků vybavených subwooferem. V dané ceně sice nejde o nejlepší dostupné audio, ale určitě se Toshiba řadí mezi to lepší, co lze sehnat.

Zvukový kodek je od společnosti Realtek a nabízí některé nadstandardní možnosti včetně ekvalizéru a zapnutí Dolby Advanced Audio (vylepšení zvuku je standardně vypnuto). Výstupní sluchátkový konektor je stereofonní, stejně jako mikrofonní/linkový vstup.

V ovládacím panelu lze aktivovat speciální režim vstupu, který může fungovat i v případě, že je notebook uspaný nebo hibernovaný. Vstup je pak přímo spojený s reproduktory. Praktické využití si dovedu představit snad někde, když chcete něco přehrát z mobilu na lepších reproduktorech a zároveň nechcete v notebooku zbytečně vybíjet baterii.

Pro úplnost dodávám, že HDMI výstup umí přenášet digitální stopu zvuku, což je mimochodem také jediný způsob, jak u filmů z notebooků vyvést prostorový zvuk bez použití externí zvukové karty.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Na levém boku má počítač masivní výdech chlazení a k chladiči umístěnému za ním vedou dvě heatpipe od procesoru a grafické karty. Chlazení se spouští nárazově v nižších otáčkách a regulovatelné je ve dvou stupních (nastavitelných pro každý profil odděleně). Standardně ventilátor běží přibližně 50:50 s přepínáním po několika minutách. Ti, kteří při kancelářské práci preferují ticho, mohou zvolit tišší režim, při kterém se notebook dokáže delší dobu uchladit bez pomoci ventilátoru. Ten se spouští pouze na krátký okamžik při krátkodobé zátěži.

Dlouhodobá intenzivní zátěž znamená neustálý běh ventilátoru. Při současném zatížení všech jader i grafiky dojde k jeho zrychlení, ale ve všech situacích je hluk na přijatelné úrovni a pod průměrem v této kategorii.

Celkově notebook patří k těm tišším a výhradu mám pouze k rozjezdům ventilátoru, který se roztočí rychle na vyšší otáčky, které následně během sekundy sníží na požadovanou úroveň.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 34,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 37,1°C
  • napájecí adaptér = 26,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 37,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 45,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,2°C
  • napájecí adaptér = 50,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci je povrch počítače z obou stran maximálně vlažný a není problém s prací na klíně (ačkoli varovná nálepka na spodku tvrdí opak). V zátěži se spodek zahřívá v levém zadním rohu pod chladičem, ale přes klávesnici a opěrky rukou se přenáší jen naprosté minimum tepla. Někomu by mohl být nepříjemný pouze rozdíl teplot pod levou a pravou rukou (pravá strana zůstává studená bez ohledu na zátěž).

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Uvnitř počítače je uložena šestičlánková baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* Toshiba dosáhla na výdrž 5 hodin a 39 minut, což je na 17“ notebook pěkný výsledek. S Wi-Fi a maximálním jasem při kancelářské práci počítejte se snížením výdrže na tři a půl až čtyři hodiny.

Hraní her na baterii je možné maximálně hodinu a přítomnost grafické karty NVIDIA také znamená, že na baterii neběží grafika nikdy na plný výkon (bez zásahů do registrů a úpravy chování NVIDIA PowerMizer).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 59 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

90W napájecí adaptér při běžném zatížení nabije baterii za hodinu přibližně na 80%. Ke zpomalení dochází pouze při intenzivní zátěži (například hraní her) - nabíjecí proudy se kvůli omezení zdroje sníží o čtvrtinu.

BIOS a zabezpečení

Ve flash paměti je základní firmware Aptio a do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 po zapnutí počítače. Obsahuje následující volby:

Správa napájení

  • Povolení probouzení signálem ze sítě
  • Povolení probouzení po stisku klávesy
  • Zákaz probouzení při nízkém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • Povolení zapnutí při otevření notebooku
  • Zákaz infračerveného přijímače
  • Nastavení dynamické změny frekvence procesoru (nemá význam pro moderní operační systémy)
  • Zákaz druhého jádra procesoru
  • Zákaz Intel Turbo Boost
  • Nastavení podsvícení klávesnice (lze měnit i klávesovou zkratkou v operačním systému)
  • Nastavení podsvícení designových prvků
  • Nastavení výkonu SATA portů (lze snížit kvůli režimu kompatibility)

Pokročilé

  • Změna rychlosti bootu (urychlení vynecháním některých testů)
  • Zákaz podpory Execute-Disable Bit
  • Nastavení režimu virtualizace
  • Povolení Intel Anti-Theft
  • Zákaz základních zvuků počítače (PC Speaker)
  • Zapnutí napájení USB portů uspaného počítače
  • Zapnutí přemostění zvukového vstupu do reproduktorů uspaného počítače
  • Emulace vstupních zařízení na USB pro staré OS
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (LAN, touchpad, webkamera)
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • výběr výchozího výstupu grafické karty (automaticky, vždy interní displej)
  • zákaz dotykových senzorů nad klávesnicí
  • vypnutí pípání při stisku dotykových senzorů

Zabezpečení je u multimediálního notebooku logicky na úplně základní úrovni. Vedle hesla správce a uživatele můžete využít pouze hesel pevného disku (funguje pro první i druhý).

Příslušenství

V krabici najdete spolu s notebookem ještě napájecí adaptér a sadu příruček (v češtině). Záloha tovární instalace operačního systému je uložena na pevném disku a lze ji při startu obnovit stiskem klávesy F8 (a výběrem volby opravit počítač).

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit verzi a nainstalován je spolu s dalšími programy. Hodilo by se dodat slůvko bohužel, neboť Toshiba předvedla neuvěřitelnou snahu v zanesení systému zbytečnostmi. V nabídce s výpisem nainstalovaných programů je již po vybalení celých 88 položek a najdete tu všechno to, co určitě nechcete, od různých lišt do prohlížečů přes rozšíření s odkazy na Amazon a eBay až po demoverze antivirů. Při prvním spuštění tak uvidíte plnou lištu tray, mnoho ikon na ploše a sem tam na vás vyskočí okno nějakého programu s požadavkem na registraci, nebo upřesnění nastavení.

Vlastně si ani nejsem jist, zda jsem nepřehlédl něco užitečného, protože Toshiba toho nechala v systému tolik, že jsem se v tom ztratil. Za užitečné jsem pokládal MS Office 2010 Starter a přehrávač Blu-ray disků s podporou 3D.

Ceny a záruka

Na našem trhu je dostupná pouze jediná konfigurace, a to tato testovaná. Výrobcem má stanovenu cenu 20 042,- Kč bez DPH (24 050,- Kč s DPH).

Záruku dává Toshiba standardní dvouletou s opravou v servisu. Tato záruka je mezinárodní.

Závěr

Toshiba Satellite P770 je dobře zpracovaný 17“ multimediální notebook s integrovanými nadstandardními zábavními prvky (Blu-ray, HDMI s podporou 3D, TV tuner). To vše v jednom (relativně) kompaktním celku. Jednou z výhod je také úsporný provoz, a tím pádem také možnost běhu po čtyři hodiny méně náročného nasazení. Mezi negativa patří v dané ceně pouze dvoujádrovým procesor a taktéž grafika by mohla být výkonnější.

Ta by se dala oželet snad jen v případě, kdyby byl vestavěný displej s Full HD rozlišením, což by multimediální zaměření jen podtrhovalo. Cenu určitě navýšila Blu-ray vypalovačka, ale jsem přesvědčen, že ne o tolik. Reálný nedostatek vnímám pouze jeden, a ten se týká tovární instalace až zbytečně moc zanesené různými nesmysly.

Pokud hledáte hezký multimediální notebook s integrovanou Blu-ray mechanikou, tento by vám určitě neměl vypadnout z výběru.

Klady a zápory

+ Kvalitní provedení
+ Blu-ray vypalovačka s možností přehrávání 3D (na externím displeji)
+ integrovaný TV tuner

- nižší výkon v dané ceně (pouze dvoujádrový procesor)
- extrémní množství zbytečností v tovární instalaci systému

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite P770-10G
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410QM (2.30/2.90 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 640 (TOSHIBA MK6476GSXN, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA BD-MLT UJ240ES)
  • LCD: 17,4" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce GT540M (2GB GDDR3, 128bit) + Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Atheros AR9002WB-1NG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 39min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, VGA, HDMI, DVB-T
  • Rozměry: 414 x 274 x 35-37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,04
Recenze

Diskuse