RECENZE: Acer Aspire One D270 - superlevně s novým Atomem

5. 4. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po delší době jsme se podívali do nejlevnější třídy 10'' mini notebooků s procesorem Intel Atom. Recenzovaný Aspire One D270 je postaven na poslední generaci této platformy, která vydrží dlouho na baterii a přes nevelký výkon zvládne plynule přehrát Full HD video.

Acer Aspire One D270 - superlevně s novým Atomem

Základní popis

Levné 10“ netbooky už mají svůj boom dávno za sebou. Jejich cena klesla pod úroveň, při které jsou ještě dostatečně výdělečné, a tak od jejich nabídky někteří výrobci nadobro odstoupili. Acer je jedním z těch, kteří se na velkém snížení ceny podepsali, a možná proto není divu, že tento výrobce u nich ještě zůstává.

Marketingová oddělení některých firem se nám snaží zoufale tvrdit, že mini notebook je k ničemu a že celá budoucnost je jedině v tabletech. Kdo však potřebuje mobilní zařízení kvůli tvorbě obsahu a ještě očekává, že na něm spustí stejné programy jako na velkém počítači, ten ví, že 10“ netbook není úplně marné zařízení.

V Aceru se nesnaží vymýšlet žádné extravagance a model D270 vypadá podobně jako jeho předchůdci. Je celý vyveden v decentní černé barvě a kombinuje matné plasty s lesklými. Lesklá jsou tlačítka touchpadu a víko (vnější strana i rám).

Překvapilo mě mechanické povedení, které je velmi slušné a odolnost je optimální pro každodenní přenášení. Základna se nikde ani náznakem neprohýbá a pevně jako kámen působí také klávesnice, která není poddajná ani při silném zatlačení. Víko je sice plastové, ale v této malé úhlopříčce to ničemu nevadí, při zatlačení na vnější stranu je potřeba vyvinout relativně velkou sílu, aby se barvy na displeji vlnily.

Klouby zapuštěné do základny omezují otevření víka přibližně na 140° a působí bytelně. Jednou rukou ovšem počítač kvůli nízké hmotnosti základny neotevřete.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Malé rozměry nezabránily v osazení plné výbavy, která čítá dva konektory zvukové karty, tři USB 2.0 (dvě vpravo, jedno vlevo), obrazové výstupy (VGA a HDMI), multiformátovou čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD) a LAN. V této cenové kategorii nelze brát jako nedostatek přítomnost jakéhokoli nadstandardního rozhraní typu eSATA a USB 3.0. Těší mě přítomnost HDMI a LAN a tři USB by také měla většině lidí s přehledem stačit.

Na Aspire One D270 je velmi dobrá jeho mobilita. Přestože je použitá větší baterie s šesti články, hmotnost počítače v operativním stavu činí pouze 1,13 kg. V zavřeném stavu jsou rozměry počítače 255 x 185 x 25-30 mm.

Maximální mobilitě je podřízen také miniaturní malý napájecí adaptér s výkonem 40 W a hmotností pouhých 195 g včetně kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Úhlopříčka 10“ se dá označit za použitelné minimum pro umístění plnohodnotné klávesnice. V Aceru se s problémem vypořádali dobře a rozložení nemuseli redukovat. Kvůli omezenému prostoru jsou zmenšeny všechny podpůrné klávesy a Home a End jsou realizovány jen jako funkce PgUp a PgDn, které se nachází u kurzorových šipek. Právě blok kurzorových šipek je asi jediné místo, kde jsem občas tápal. Kdyby se šipky posunuly směrem dolů a byly o něco vyšší, rozložení by bylo lepší.

Mechanika kláves je velmi dobrá, takže po hmatu přesně poznáte, kdy už je klávesa stisknutá, a můžete používat méně síly. Další výhodou je při troše snahy tichý chod. Lehce stísněného pocitu se pochopitelně nezbavíte, protože klávesnice je opravdu malá, ale psát se na ní dá pohodlně a řekl bych, že i relativně rychle.

V přední části jsou tři indikační diody modré a červené barvy, které informují o zapnutí notebooku, nabíjení (nabití) baterie a stavu bezdrátových funkcí. Jediným dalším svítícím prvkem je podsvícený hlavní vypínač nad klávesnicí.

Kvůli chybějící indikaci aktivity disku uživatel nevidí, že disk často „hrabe“ (jak by taky nehrabal, když je operační paměť tak malá). Bohužel počítač kvůli tomu rychlejší není.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je hladká a nezapuštěná dotyková plocha touchpadu Synaptics. Jde o multidotykový model s podporou většiny běžných gest a bezproblémovým snímáním. Plocha je dostatečně velká, aby se s ním pracovalo pohodlně a ještě pod ním zbylo místo pro dvě mechanická tlačítka překrytá jediným kusem (lesklého) plastu.

Klávesnici i touchpad hodnotím vzhledem k velikosti notebooku pozitivně a mezi mini notebooky je tento jeden z lépe ovladatelných.

Hlavní HW parametry

Koncem roku Intel vydal novou verzi svého procesoru Atom a s tímto notebookem jsme si ji mohli konečně otestovat. Konkrétně je zde osazen procesor Intel Atom N2800 s výchozím taktem 1,86 GHz, který se při nečinnosti umí snížit na 800 MHz.

Oproti dřívějším generacím došlo k několika zásadním změnám. Procesor konečně podporuje 64bitovou instrukční sadu, která je podmínkou pro 64bitové operační systémy. Dále je vybaven dvěma výpočetními jádry, která se díky Hyper-Threadingu v systému hlásí jako čtyři logické jednotky. Dohromady s integrovaným grafickým jádrem má celý procesor maximální spotřebu (TDP) stanovenou na 6,5 W.

CPU-Z
specifikace čipu

Kompatibilita s předchozí čipovou sadou zůstala zachována, takže je základní deska postavena na starší Intel MN10, se kterou procesor komunikuje po 533 MHz FSB (násobič 3,5x).

Operační paměť není integrovaná přímo na desce, ale využívá služeb jediného paměťového slotu. V testované konfiguraci je osazen 1GB modul DDR3 pracující s taktem 1333 MHz. Rozšíření paměti probíhá jedině výměnou původního modulu za větší.

Malá operační paměť je výsledkem omezení pro dosažení zlevněné licence Windows 7 Starter.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6839

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 825
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 101

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 644 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1838 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,86

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,60 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2160 MB/s

Atom je z určitého pohledu možné považovat za extrémně přetaktovanou „čtyřiosmšestku“, jelikož jde o procesor se zpracováním instrukcí typu in-order (tedy v pořadí, v jakém přijdou). Na rozdíl od pokročilejšího způsobu out-of-order tento způsob trpí neefektivitou využití výpočetních jednotek v jádře. Už jen proto Intel implementoval technologii Hyper-Threading (HT), která programem nevyužité jednotky v obou jádrech umožní použít dalším dvěma virtuálním jádrům. Z toho lze těžit při multitaskingu i u vícevláknových aplikací, kde může být nárůst výkonu až o 50% proti situaci bez HT. Díky přítomnosti dvou jader je výkon u vícevláknového programu proti jednovláknovému ve výsledku trojnásobný.

Výkon nového Atomu je v jednovláknových aplikacích stejný jako u minulých generací. Jádro je po této stránce naprosto stejné. Nárůst výkonu je zajištěn pouze přítomností druhého jádra a vyšší frekvencí. Některé předchozí Atomy již měly dvě jádra a tam pak rozdíl výkonu téměř nestojí za řeč. Hlavní změny se tedy týkají 64bitových instrukcí, jiného grafického jádra a lepšího výrobního procesu pro zajištění nižší spotřeby.

S minimálním příplatkem lze získat netbooky postavené na dvoujádrových procesorech AMD C-50 a E-300, takže není od věci podívat se na srovnání s nimi. AMD C-50 s taktem 1,0 GHz nabídne výkon v jednovláknových aplikacích lehce pod úrovní Atomu a ve vícevláknových je jeho výkon o 35% nižší. AMD E-300 (1,3 GHz) je naopak v jednovláknových aplikacích rychlejší o 50% a ve vícevláknových nastejno - zde však počítejte s vyšší spotřebou.

Někdo si možná rád připlatí, aby se dostal k netbookům s ULV procesorem Core i3-2357 (1,3 GHz). Ač může nízký takt evokovat nižší výkon, „plnotučné“ jádro procesorů Core dosahuje dvojnásobného (vícevláknové aplikace) až trojnásobného (jednovláknové aplikace) výkonu. Kvůli vyššímu výkonu ovšem zaplatíte jednou tolik, co byste dali za nejlevnější mini notebooky.

Pevný disk je stejně jako operační paměť omezen kvůli licenčním požadavkům operačního systému. Má kapacitu 320 GB a jde o výběhový model od WDC. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosové rychlosti jsou na samé spodní hranici, hluboko pod dnešním průměrem. V této ceně nelze čekat více.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 183 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,60 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Kdybych měl shrnout celkový výkon, použil bych nejspíš slovo nízký. Jako zdaleka největší brzda se ukázala malá operační paměť, kterou bych rovnou doporučil rozšířit alespoň na 2 GB, což vzhledem k ceně modulu znamená minimální investici. Procesor a pevný disk se pak o další pomalost dělí rovným dílem.

Nečekejte, že by vám podobný počítač mohl stačit pro univerzální nasazení, pokud nejste úplně nenároční. Kancelářskou práci ovšem zvládá obstojně. Počítejte však s tím, že vám instalovanou operační paměť s klidem vyplní pouhé spuštění textového editoru Word a pár oken libovolného webového prohlížeče.

Na rozdíl od tenkých notebooků vyhovujících specifikaci Ultrabook levné mini notebooky mají téměř vždy osazený nějaký ethernetový čip pro připojení do sítě drátem. Zde Aspire One nevybočuje a implementuje pomalejší typ |Fast Ethernet s teoretickou maximální rychlostí 100 Mbit/s.

Bezdrátové schopnosti jsou stejné jako u notebooků dražších o 10 tisíc korun. Je tu karta Wi-Fi /n od společnosti Broadcom pracující v pásmu 2,4 GHz, která kvůli přítomnosti jediné antény většinou nepřesahuje přenosové rychlostí okolo 64 Mbit/s. Tato karta zajišťuje také funkcionalitu Bluetooth 3.0.

Bezdrátové schopnosti lze samostatně vypínat a zapínat grafickou utilitou pod klávesovou zkratkou Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý 10,1“ displej má matný povrch a rozlišení WSVGA (1024x600). Rozlišení by sice odpovídalo spíše poměru stran 16:10, ale fyzicky má obrazovka poměr 16:9, takže se zdá být obraz mírně roztažený do šířky (pixely nemají čtvercový tvar). Kvalitativně je displej spíše podprůměr. Neoplývá ani vysokým jasem, ani dobrým kontrastem. Nejvíce mi vadil lehký nádech do žluté a pocit, že je celý displej jakoby „zamlžený“ nějakou vrstvou, která ho překrývá. Barvy jsou naopak díky teplejšímu nádechu relativně dobré.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Uvnitř procesoru je integrované nové grafické jádro nazývané Intel GMA 3600. Ve skutečnosti jde o jádro PowerVR SGX545 od společnosti Imagination Technologies, které si Intel pouze licencoval. Možná, že vám název PowerVR nic neříká. Pole působnosti těchto produktů je totiž spíše v menších zařízeních jako tablety a mobily s procesory typu ARM. Slabší verzi použitého řešení můžete najít například v populárním mobilu Samsung Galaxy S a tabletu stejného výrobce.

Grafické jádro sdílí paměť podle potřeby z RAM a vybaveno je čtyřmi pixel pipeline, které dle specifikací Intelu pracují s taktem 640 MHz. Hardwarová podpora je na úrovni DirectX 10.1 a OpenGL 3.0, ale s ovladači, které pro Windows existují, podpora končí u DirectX 9. Pro potřeby 3D jej lze považovat za zaostalejší.

Své kvality ukazuje až při akceleraci videa. V kapesních zařízeních je totiž potřeba HD video dekódovat jinak než přes procesor a tuto úlohu plně přebírá právě grafika. Video lze přehrávat v plném rozlišení 1080p a podporovány jsou všechny běžně používané HD formáty. Přehrávání jsem zkoušel klasicky v Media Playeru i na YouTube a fungovalo bez problémů s nízkým zatížením procesoru.

Notebook je vybaven dvěma obrazovými výstupy, které mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy. Toho ovšem nelze využít s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Starter, který má tuto možnost zablokovanou. Maximální rozlišení pro oba vstupy končí u 1920x1200.

U testovacího kusu jsem narazil na problém, kdy při akceleraci některých typů HD videa na externím monitoru s rozlišením Full HD (1920x1080) docházelo k rozpadu obrazu (resp. třesení). Nezáleželo na použitém přehrávači a nepomohly ani restarty a zkoušení jiných monitorů. Problém byl velmi intenzivní, ale překvapivě po pár dnech „vychladnutí“ téměř odezněl. Při dalších pokusech se již problém nepodařilo znovu vyvolat ve stejné intenzitě (jen zřídka ve stejné situaci docházelo k ojedinělému poskočení obrazu). Acer zapůjčil další kus, který tímto problémem netrpěl, z čehož usuzuji, že šlo pouze o vadu kusu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4334
  • 3DMark 03: 2597
  • 3DMark 06 (1280x1024): 411

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1177 CB-GFX

Zatímco v mobilech a tabletech je výkon grafiky dostatečný, platforma PC má poněkud jiné nároky. Narážím konkrétně na výkon ve 3D, který je pro novější hry a programy 10x nižší než výkon integrovaného jádra Intel HD3000 ze současných procesorů Intel Core. V některých případech je rychlejší i více než pět let staré jádro Intel GMA 950.

Důležitější je srovnání výkonu s GMA ze starších Atomů. Proti němu je hrubý výkon dvakrát vyšší a díky pokročilejší architektuře čipu je při využití shaderů výkon vyšší až 4x. Vzhledem k extrémní pomalosti předchozího řešení však není o co stát.

Integrované Radeony v konkurenčních procesorech od AMD nabídnou 3-4x vyšší výkon, ještě lepší podporu akcelerace videa a vyšší kompatibilitu ve 3D.

Abych však PowerVR nekřivdil, při kancelářské práci a přehrávání filmů si nedostatku výkonu nevšimnete, a to je u podobných notebooků hlavní. V předinstalovaném operačním systému navíc ani nejde zapnout akcelerované prostředí Aero, takže na jeho výkonu téměř nezáleží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Je zvláštní, že u některých levných pracovních modelů TravelMate dává Acer pouze jeden reproduktor, ale u polovičně drahého netbooku s čtvrtinovými rozměry osadí oba. Tak či onak to chválím, neboť stereofonní zvuk vždy potěší. Hlasitost reproduktorů je nižší a projev je lehce pod průměrem notebooků obecně, ale přihlédnu-li k menším rozměrům, nezaostává za konkurencí. Zvukové orgie ovšem nečekejte.

Ve víku jsou integrované další multimediální komponenty. Nad displejem je 0,3Mpix webkamera a v pravém dolním rohu pod displejem zas můžete najít otvor pro mikrofon. Výbava je tedy dostatečná pro videohovory bez nutnosti cokoli dalšího připojovat.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ze zvukové karty jsou vyvedeny dva konektory, kdy jeden slouží jako mikrofonní vstup a druhý jako stereofonní sluchátkový výstup. Součástí výstupu HDMI je také digitální zvuk, který je plně v režii grafického jádra.

Chlazení a provozní hluk

U počítače, který bez zátěže odebírá pod čtyři watty energie, bych očekával pasivní chod ventilátoru jako samozřejmost, ale není tomu tak. U levných netbooků se totiž hraje o každý cent, a jelikož chlazení také něco stojí, šetří se i zde. Místo pořádného chladiče se vše nahání neustále se točícím malým ventilátorem.

Testovaný počítač roztáčí ventilátor ihned po zapnutí, takže vás po celou dobu doprovází svým svištivým zvukem. V místnosti s okolním ruchem si ničeho nevšimnete, ale citlivější jedinci, kteří pracují převážně v úplném tichu, si na své nepřijdou. Mezi klasickými notebooky se dá najít spousta tišších kousků.

Při kancelářské práci se ventilátor točí v nízkých otáčkách, které drží teplotu procesoru okolo 45°C. Při intenzivní zátěži (například hraní her) se otáčky záhy zvýší, ale produkovaný hluk už není o moc větší. K opětovnému zpomalení dochází asi půl minuty po ukončení zátěže.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 34,1°C
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 31,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • klávesnice vlevo = 36,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,6°C
  • spodek maximum = 43,2°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 45,2°C
  • napájecí adaptér = 38,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Chlazení z části spoléhá na četné otvory v přední části vany základny. Při práci s počítačem na klíně může dojít k ucpání těchto otvorů, což vede k mírnému zvýšení teploty. Ne, že by se zvýšily i otáčky, ale produkované teplo může být po čase znát ve vašem klíně. Vše je však v rozumných mezích a přes klávesnici se žádné teplo nepřenáší.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Acer v rámci modelu osazuje malé tříčlánkové a velké šestičlánkové baterie. V této konfiguraci je větší baterie, která pojme 49 Wh energie a z těla přístroje jen minimálně přesahuje směrem dolů. V našem standardním redakčním testu* počítač vydržel 8 hodin a 45 minut. Při kancelářské práci s vyšším jasem LCD a aktivní Wi-Fi se výdrž stále drží lehce pod šesti hodinami, což je dostatečná hodnota, abyste se přes den v práci a ve škole nemuseli ohlížet po elektrických zásuvkách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 17 W

Výrobce se snaží maximálně šetřit baterii nízkou rychlostí nabíjení. Úplně vybitá baterie potřebuje k nabití na 90% více než tři hodiny. Nejlepší je tedy nabíjet raději přes noc.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware InsydeH2O se vstupuje snad nejběžnějším způsobem - klávesou F2 po startu počítače. Jsou v něm následující volby:

  • vypnutí tichého bootu (budou se zobrazovat diagnostická hlášení)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě
  • povolení výběru zařízení k bootu po stisku F12
  • zákaz spuštění obnovy systému do továrního nastavení po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče

Na úrovni BIOSu jsou povolena tři základní hesla - správcovské, uživatelské a pevného disku.

Příslušenství

Minimalistické balení je podřízeno ceně, takže v krabici najdete jen notebook, napájecí zdroj a strohou tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 7 Starter je na disku předinstalovaný a jeho obnova do továrního nastavení je uložena ve skryté části pevného disku. Spouští se stiskem Alt+F10 po zapnutí počítače.

Na to, jak je notebook malý, je až nečekaně intenzivně naplněn nesmyslnými aplikacemi všeho druhu, což uživatel pocítí zejména na rychlosti chodu systému. Najdete zde spoustu shareware her, podivné „vítací“ programy, lišty do prohlížečů (Bing Bar), demoverzi antiviru a další rozpustilosti. Jelikož Atom s 1 GB operační paměti není žádný rychlík, připravte se, že postupné mazání programů zabere přes půl hodiny.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 6299,- Kč bez DPH (7559,- Kč s DPH). V nabídce je také několik dalších konfigurací. Většina se od té testované liší pouze přítomností Bluetooth, mírně pomalejším CPU (Atom N2600, 1,6 GHz), velikostí baterie a barvou.

Zajímavá je ta nejlevnější, která je stejná jako testovaná, pouze je bez operačního systému a má 2 GB operační paměti (1 GB u ostatních je kvůli omezujícím podmínkám Windows 7 Starter). Je tedy nejlepší volbou pro studenty, kteří mohou mít operační systém od školy v rámci licence MSDN AA.

Záruka je omezena na jeden rok s opravou v servisu. Pouze při nákupu řízeném občanským zákoníkem (běžný spotřebitel) platí dva roky záruky.

Závěr

Ačkoli sláva levných netbooků už dávno pominula, věřím, že svou cílovou skupinu tyto přístroje stále mají, a není malá. Posloužit může těm, kteří potřebují něco na cesty do vlaku a do letadla nebo chtějí odpovídat na e-maily a psát dokumenty i na dovolené u moře, aniž by si tahali svoje větší a dražší počítače. Smysl má jako druhý počítač do rodiny, za který není zájem utrácet větší než minimální množství peněz.

Acer Aspire One D270 s novým dvoujádrovým Atomem nabízí plnou kompatibilitu s desktopovými aplikacemi (může na něm běžet i 64bitový operační systém) a základní výkon pro kancelářskou práci a rychlé procházení webových stránek. Přitom je jeho spotřeba velmi malá a v kombinaci s velkou baterií může nabídnout vyšší výdrž než některé tablety za stejnou cenu. Klávesnice přitom poskytuje dostatečný komfort pro psaní delších textů.

Hlavním nedostatkem recenzovaného mini notebooku je bezpochyby neustále běžící ventilátor, který sice běžně neuslyšíte, ale v úplném tichu budete vnímat jeho svištivý zvuk. Dále si je třeba přiznat, že 1 GB RAM není pro dnešní programy s Windows 7 zrovna mnoho, i když právě tento nedostatek je relativně snadno řešitelný nákupem většího paměťového modulu.

Klady a zápory

+ solidní mechanické zpracování
+ dlouhá výdrž na baterie
+ použitelná klávesnice

- neustálý chod ventilátoru
- pouze 1 GB RAM

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire One D270-28Dkk
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N2800 (1.86 GHz, 1 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR3-666 (1x1024)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BPVT-22JJ5T0, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 3600 / PowerVR SGX545 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe Fast Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Starter (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 8h 45min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 255 x 185 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,13
Recenze

Diskuse