RECENZE: Acer Aspire TimelineU M3 - výkon v tenkém provedení

19. 4. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ultrabooky již nebudou mít pouze úhlopříčku 13''. Nový počin od Aceru s úhlopříčkou 15,6'' splňuje aktualizované specifikace pro označení Ultrabook a kombinuje v sobě výkonnou dedikovanou grafiku NVIDIA a dlouhou výdrž ve velmi tenkém těle. Otestovali jsme nejvýkonnější konfiguraci.

Acer Aspire TimelineU M3 - výkon v tenkém provedení

Základní popis

Když Intel přišel se svou iniciativou Ultrabook, jeho první specifikace se zaměřily na malé 13“ notebooky s minimální hmotností. Postupně se tyto specifikace obměnily, aby se notebooky s tímto označením lépe dostaly mezi lidi. Co si budeme nalhávat, 13“ Ultrabooky začínají na ceně okolo 20 tisíc s DPH, což je o pět tisíc výše, než si drtivá většina běžných lidí vybírá svůj stroj. S přehledem nejvíce notebooků se navíc prodá v úhlopříčce 15,6“.

Acer je první, kdo na trh přišel s 15,6“ notebookem podle specifikace Ultrabook. Nicméně není prvním, kdo přišel s tenkým notebookem těchto rozměrů - ty již na trhu byly. Tento se ovšem bude snažit přiblížit běžným spotřebitelům a v nejnižších konfiguracích má zaujmout relativně příznivou cenou.

V Aceru výrazně zasáhli do vzhledu svých nových řad a došlo také ke změně ve značení řad (základní značení Aspire pro spotřební notebooky zůstalo). Možná největší změně za mnoho let. Modelová značení budou nově mnohem přehlednější pro běžného uživatele a budou se skládat z písmena a čísla.

V případě tohoto notebooku znamená M3 základní řadu 14-15“ Ultrabooků. Vyšší třída přijde až časem a bude mít označení M5. Klasičtější tenké notebooky (bez specifikace Ultrabook) budou značeny jako V3 a V5 a opět platí, že vyšší číslo znamená vyšší model. Aby byl výčet kompletní, vedle existujícího 13“ Ultrabooku Aspire S3 přibude vyšší model S5 se stejnou úhlopříčkou. Tolik k novým řadám.

Acer se u nového vzhledu zaměřil na čistý minimalismus. Vsadil na osvědčenou černou barvu, jemně zaoblené linie a matné povrchy příjemné na dotyk. Odstranily se také všechny svítící prvky, aby zůstaly pouze dva na zkosené čelní hraně (kde z normální pozice uživatele nejsou vidět) - jde o signalizaci zapnutí počítače a nabíjení baterie. U nich se také schovalo tlačítko hlavního vypínače, kterým si nejspíš designeři taktéž nechtěli kazit čistý vzhled. Notebook působí čistě a vkusně a neurazí v žádném prostředí.

Se vzhledem se k lepšímu posunulo také mechanické zpracování, které je o pěkný kus lepší než u předchozích modelů Aspire TimelineX. Kombinace kovových výztuh a kompozitních materiálů zajišťuje výbornou odolnost a zvládá odizolovat uživatele od přímého tepelného vyzařování vnitřních komponent. Základna se při zvednutí otevřeného notebooku kroutí jen naprosto minimálně a při položení rukou se neprohýbá ani v prostoru klávesnice, ani u opěrek. Zpracování proto považuji za zdařilé a dostačující pro potřeby častého cestování.

Tenké víko je v zavřeném stavu drženo magneticky a drží na dvou kloubech zapuštěných do základny. Maximální úhel otevření dělá asi 150°, což by mělo většině lidí stačit pro všemožné pracovní polohy. Jako velmi pohodlnou shledávám možnost otevření notebooku jedním prstem, aniž by se s víkem zvedala i základna.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

U tenkých notebooků jsme zvyklí na všelijaké ústupky ve výbavě. Na rozdíl od 13“ stojů však zůstala optická mechanika, která spolu s čtečkou paměťových karet (SD, MMC) zdobí levý bok. Všechna ostatní rozhraní jsou v zadní části. Najdete tam vstup a výstup zvukové karty kombinovaný do jednoho konektoru, tři USB (jedno z nich 3.0), digitální výstup HDMI, LAN a zdířku napájení.

Ve výbavě dle očekávání chybí slot pro rozšiřující karty a ze základní výbavy zde nenajdete analogový obrazový výstup VGA, který se stále ještě používá v některých přednáškových a prezentačních sálech.

Původní 13“ Ultrabooky musely splňovat hmotnost do 1,5 kg. Pro větší stroje to pochopitelně neplatí, protože takové zatím nejspíš nikdo vyrobit (v rozumné ceně) ani neumí. Přesto je jisté, že i zde bude v rámci úhlopříčky hmotnost hluboko pod průměrem. Půdorysné rozměry 375 x 253 mm jsou definované rozměrem displeje, takže zde nelze čekat žádné změny. Rozdíl však přichází u tloušťky, která činí pouhých 21 mm vpředu i vzadu. Provozní hmotnost 2,04 kg je výborná na 15,6“ stroj, neboť jiné stroje se stejnou úhlopříčkou začínají většinou kolem 2,4 kg a nezřídka ve výkonnějších konfiguracích dosahují až na hranici 3,0 kg.

Tato konfigurace je lehčí, než uvádí výrobce. Je to dáno tím, že notebook byl vážen ve verzi s pevným diskem, který ke stávající hmotnosti přidá přibližně 100 g.

Malý 65W napájecí adaptér váží s třížílovou přívodní šňůrou 382 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Co se týká rozložení klávesnice, patří Acer k těm nejkonzervativnějším. Nová verze, kterou sdílí všechny 15,6 a 17“ modely Aspire, má mírně zúžený numerický blok, aby co nejméně odsouval do strany základní blok kláves. Jinak zůstalo vše při starém. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nad numerickým blokem, u kurzorových šipek jsou malé mezery a v rozložení nechybí ani méně používané klávesy. Pokud jste již někdy měli notebook od Aceru, nic by vás nemělo překvapit (stejná místa mají i Fn funkce).

Mechanika chiclet klávesnice doznala velkých změn k lepšímu. Klávesy jsou trochu mělčí, ale mají jistější stisk a jsou při psaní tiché. V rámci nabídky je klávesnice jednoznačně nadprůměrná a píše se na ní velmi pohodlně.

Na začátku recenze jsem zmínil minimalismus, kterého se výrobce držel. Kromě klávesnice je notebook opravdu vybaven jen jediným tlačítkem - hlavním vypínačem - a ten je pro jistotu schovaný v čelní hraně tak, že na něj normálně není vidět. Zapnutí a nabíjení baterie jsou jediné dvě funkce, které mají indikační diody (taktéž na čelní hraně). Znamená to, že zámky klávesnice (NumLock, CapsLock) značí pouze informační ikony na obrazovce, které se objevují jen během přepínání.

Chápu snahu výrobce odstranit z viditelného prostoru cokoli kromě klávesnice, ale z vypínače vpředu mám smíšené pocity. Několikrát jsem si jej při přenášení zmáčkl a k náhodném stisku může dojít také v pracovní poloze těch nejlínějších uživatelů - tedy ležení v posteli s podloženou hlavou a pokrčenými nohami, o které je notebook opřený.

pracovní plocha detail klávesnice

Pro ovládání kurzoru je pod klávesnicí obří multidotykový touchpad Elan, jehož dotyková plocha slouží (ve své spodní polovině) jako jedno velké tlačítko. Pochvalu si Acer zaslouží za mírné zapuštění plochy, díky kterému nejsou tak časté náhodné dotyky touchpadu při psaní.

Elektronika snímání funguje rychle, plynule a bez zpoždění, takže k ní nemám výhrady. Překvapivě dobře funguje i emulace pravého tlačítka stiskem touchpadu v pravém dolním rohu. Není problém položit do spodní části jeden prst a mačkat s ním tlačítko, zatímco druhý pohybuje kurzorem. Funguje korektně i přetahování se stisknutým pravým tlačítkem.

Touchpad jde také vypnout kombinací Fn+F7, kterou mají všechny notebooky Acer.

Hlavní HW parametry

Do Aspire M3 se montují stejné úsporné procesory jako do 13“ tenkých notebooků. V této nejvyšší konfiguraci je osazený dvoujádrový procesor z generace Sandy Bridge, konkrétně Intel Core i7-2637M s mezní spotřebou pouhých 17 W. Procesor má výchozí takt 1,7 GHz, ale pokud nejsou využité všechny jeho výpočetní jednotky, dokáže se automaticky přetaktovat až na 2,8 GHz, takže v praxi není poznat rozdíl mezi tímto a standardními procesory.

Výpočetní výkon stačí pro všechnu běžnou práci a kromě činností, jako je rendering a konvertování Full HD videa, se bude procesor spíše flákat.

CPU-Z
specifikace čipu

Ačkoli procesor patří ještě do „starší“ generace, čipová sada Intel HM77 je současnou žhavou novinkou a zaručuje plnou kompatibilitu s novými procesory Ivy Bridge.

Na desce je pouze jeden paměťový slot, který je v této konfiguraci osazen 4GB modulem DDR3-1600. Paměť však běží v asymetrickém režimu dual-channel díky přítomnosti dalších 2 GB RAM připájených přímo k základní desce.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 987
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 087

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 844
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 563

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4526 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8525 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,24 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8293 MB/s

Nejvyšší konfigurace spoléhá výhradně na 256GB SSD zasunuté ve standardním slotu mSATA. Má však také šachtu pro běžný 2,5“ disk, a přestože je tato šachta neosazená, je plně vybavená (kabely, postranní výztuhy), aby si uživatel kdykoli mohl přidat vlastní pevný disk, který pak může sloužit třeba jako datové úložiště.

SSD karty do slotu mSATA sice bývají pomalejší než jejich větší varianty, ale v tomto případě to není tak úplně pravda. Karta od Liteonu je vybavena výkonným řadičem Marvell se skoro 50 tisíci IOPS (4k) při náhodném čtení a 30 tisíci IOPS (4k) při náhodném zápisu. Nová čipová sada od Intelu navíc konečně umožňuje u mSATA karet využít rychlosti SATA-III (6 Gb/s), díky které použité SSD zvládá číst rychlostí až 500 MB/s.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 333 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 224,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,10 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Do levého boku je integrovaná běžná optická mechanika typu DVD Super Multi s výsuvným podavačem.

Mezi konektory v zadní části nechybí kabelové připojení do sítě Ethernet, které díky použitému řadiči podporuje rychlosti až 1 Gb/s. Bezdrátové schopnosti zajišťuje karta Atheros, která se stará o 2,4GHz Wi-Fi /n (se dvěma anténami) a Bluetooth 4.0.

Bezdrátové funkce se dají jednotlivě zapínat a vypínat pomocí grafické utility, kterou lze vyvolat klávesovou zkratkou Fn+F3.

Displej a grafika

Tento notebook má osazen širokoúhlý displej (AUO B156XTN03.2) s úhlopříčkou 15,6“ a základní rozlišením HD 1366x768 (Acer v této úhlopříčce nepoužívá žádné z vyšších rozlišení). Povrchová úprava je lesklá, jelikož v rámci řady spotřební řady Aspire se matné displeje nepoužívají u žádného modelu. Kvalitativně je displej nad průměrem 15,6“ HD displejů. Barvy jsou syté a kontrast i gamma jsou v rozumných mezích.

LED podsvícení má dobrý rozsah, se kterým si vystačíte při práci ve velmi prosvětlené místnosti i v úplné tmě. Intenzita podsvícení by v omezené míře byla použitelná i venku, ale zde výrazně handicapuje lesklá povrchová úprava.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Brzký příchod nové integrované grafiky od Intelu možná konečně popostrčil výrobce dedikovaných čipů, aby obměnili svá několikrát přejmenovaná řešení a přišli s něčím novějším. Vedle grafického jádra Intel HD3000 se sdílenou pamětí z RAM je v tomto notebooku přítomen díky technologii NVIDIA Optimus dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GT640M s 1 GB vyhrazené 128bit paměti GDDR3 (900 MHz). Jde o nové jádro s podporou DirectX 11.1 a výraznou úpravou architektury. Snížil se takt výpočetních jednotek (shaderů) na úroveň taktu zbytku čipu (625 MHz). Jejich počet však narostl na celých 384 a jedna taková jednotka je dle NVIDIA po funkční stránce více než srovnatelná s jednotkou v architektuře Fermi.

Počítač je vybaven pouze jediným obrazovým výstupem, a to digitálním HDMI 1.4 s podporou rozlišení až 2560x1440. Tento výstup může být aktivní v režimu rozšířené plochy společně s interním displejem notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 10221
  • 3DMark Vantage: P6644 (GPU: 6270, CPU: 8088)
  • 3DMark 11: P1815 (Graphics: 1706, Physics: 3363)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6150 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 35,29 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,52
  • CATIA (catia-02): 11,24
  • EnSight (ensight-03): 21,28
  • Maya (maya-02): 45,59
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 14,11
  • SolidWorks (sw-01): 10,88
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,84
  • UGS NX (ugnx-01): 1,69

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 4,91
  • EnSight (ensight-04): 19,00
  • LightWave 3D (lightwave-01): 8,89
  • Maya (maya-02): 8,97
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,28
  • SolidWorks (sw-03): 7,54
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,77
  • Siemens NX (snx-01): 3,37

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 33,9 fps
  • 1366x768: 30,7 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Musím uznat, že nová architektura se NVIDII opravdu povedla a dá se říct, že je definován nový standard pro střední třídu, který z předchozí střední třídy dělá obyčejný low-end. I grafické čipy NVIDIA GT555M v noteboocích, které se tváří jako herní, za GT640M výrazně zaostávají (proti GT540M je výkon téměř dvojnásobný).

Výkon tohoto notebooku ve 3D plně postačuje k pohodlnému hraní všech dnešních AAA her v nativním rozlišení displeje. Jeho minimální tloušťka jej tedy opravdu nepředurčuje pouze ke kancelářské práci.

Multimédia

Na těle počítače opět nemůže chybět informace o profesionálním ladění reproduktorů, která je pro notebooky Acer tak typická. Tentokrát si opravdu nemám na co stěžovat. Dva lehce nadprůměrné reproduktory jsou vybaveny softwarovým vylepšením Dolby Home Theater, které z nich dělá výrazný nadprůměr v rámci notebooků bez subwooferu. Zvuk má výrazné i nižší středy a maximální hlasitost postačuje například ke zhlédnutí filmu ve více lidech.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku jsou integrované základní komunikační komponenty v podobě 0,3Mpix webkamery a mikrofonu. Kamera je schopna snímat v rozlišení až 1280x1024, ale obraz je ve skutečnosti pouze softwarově zvětšení pomocí různých filtrů.

Zabezpečení

Zabezpečení notebooku zahrnuje základní hesla BIOSu a heslo pevného disku. Heslo pevného disku umí uzamknout elektroniku a v případě některých speciálních disků a SSD slouží také pro šifrování. To však není případ SSD, které je použito v tomto notebooku.

V rámci certifikace Ultrabook musí být každý notebook vybaven technologií Intel Anti-Theft, se kterou lze počítač na dálku deaktivovat.

Chlazení a provozní hluk

Průduch chlazení má své místo vzadu vedle konektorů, díky čemuž je notebook stejně vhodný pro praváky i pro leváky. Navíc je za víkem ventilátor při běhu méně slyšet. Při kancelářské práci, když běží jen integrovaná grafika, je ventilátor úplně vypnutý a v kombinaci s SSD v testované konfiguraci se z notebooku neozývá žádný zvuk.

Nárazové krátké zátěže jsou jednou za čas řešeny krátkým odfouknutím s hlučností na úrovni průměru mezi notebooky. Dlouhodobá zátěž drží ventilátor neustále zapnutý a hlučnost se nemění. Jinou situaci představuje až intenzivní vytížení všech jader procesoru současně s grafickým čipem, které vyžene ventilátor do nejvyšších otáček. Vzhledem k výkonu je hlučnost stále přijatelná a některé výkonově slabší notebooky ji značně převyšují. Přesto je chlazení slyšet i v místnosti s ruchem dalších lidí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,9°C
  • spodek maximum = 37,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,5°C
  • napájecí adaptér = 44,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • klávesnice vlevo = 38,3°C
  • klávesnice vpravo = 43,2°C
  • spodek maximum = 56,5°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 58,9°C
  • napájecí adaptér = 61,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se přes klávesnici a opěrky rukou žádné teplo nepřenáší a na spodku je určité zahřívání patrné pouze uprostřed (v místě operační paměti). Není tedy problém pracovat s notebookem na klíně. Pro hraní her a jinou intenzivní zátěž jej raději položte na stůl, neboť se zejména spodek umí zahřát na teploty přes hranici 50°C. Na klávesnici lze naměřit taktéž vyšší teploty, ale teploměr tyto teploty bere z okolí mezi klávesami. Samotné klávesy nejsou tak horké a jejich teplota při používání nevadí.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V rámci snižování tloušťky těla je baterie integrovaná a není možné ji uživatelsky vyměnit bez rozebrání přístroje. Uvnitř má dle výrobce tři články s celkovou kapacitou 55 Wh a každý z těchto článků je zdvojený (tj. odpovídá to klasickým šestičlánkovým bateriím). V našem standardním redakčním testu vydržel notebook 9 hodin a 45 minut. Není se čemu divit, když i se zapnutou Wi-Fi zvládá se sníženým jasem LCD při nečinnosti srazit spotřebu na hodnotu 5 W.

Při běžné kancelářské zátěži a vyšším jasu LCD je spotřeba 8-10 W a reálná výdrž zůstává na hodnotě 6 hodin. Na kratší cesty si tak nemusíte brát napájecí adaptér s sebou a hledat všude volné zásuvky.

Integrovaná baterie však také znamená, že ji není možné vyměnit za jinou, s větší kapacitou. Výrobce nenabízí ani možnost připojení sekundární baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Prázdná baterie se na 90% nabije přibližně za dvě hodiny a pouhým zapnutím počítače se nabíjení nezpomalí. Nesmíte však hrát hry s dedikovanou grafikou. V tu chvíli dojde k výraznému zvýšení spotřeby a 65W napájecí zdroj kvůli svému výkonovému omezení nedovolí nabíjet a hrát současně. Nabíjení se téměř zastaví, takže při hraní se baterie nenabije ani za 10 hodin.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i EFI. Do jeho nastavení se vchází stiskem F2 po zapnutí. Musíte však být rychlí, neboť obrazovka BIOSu pouze problikne, aby nezdržovala start systému.

Nastavit lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat lze také probuzení počítače signálem ze sítě a u SATA řadiče lze přepnout do režimu kompatibility. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

V krabici od notebooku je kromě přístroje samotného také 65W napájecí adaptér, třížílová přívodní šňůra, papír s informacemi o záruce a dvě jednoduché (vícejazyčné) příručky, které seznámí se základními funkcemi počítače a zásadami pro zacházení.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi a při prvním spuštění si můžete vybrat jazykovou mutaci (ve výběru nechybí čeština, angličtina a slovenština). Spolu se systémem je na disku přítomna také řada zbytečných aplikací v podobě lišt do webových prohlížečů, shareware her a reklamních produktů. Všechno to pak korunuje zkušební verze antiviru, která se připomíná při spuštění. Před prvním použitím se tak připravte na minimálně půl hodiny postupného odklikávání položek v nabídce pro odebrání programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvýkonnější, kterou zde Acer nabízí. Stojí 27 075,- Kč bez DPH (32 490,- Kč s DPH) a je s přehledem nejdražší. Dále je u nás k dostání několik konfigurací s cenou začínající na 16 658 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH) za Core i5-2467 (1,6 GHz), 4 GB RAM, 500GB rotační HDD a GF GT640M.

Všechny notebooky mají v základu dvouletou záruku s opravou v servisu (u nás i se službou collect&return). První rok platí mezinárodně.

Závěr

15,6“ notebook Acer Aspire TimelineU M3 je jedním z nejlehčích a nejtenčích notebooků s numerickou klávesnicí (ne však nejlehčí), jaké dnes můžete na našem trhu sehnat. Do lehkého počítače vyhovujícího specifikaci Ultrabook dokázal Acer dostat spoustu dobrých vlastností od pohodlné klávesnice a velkého touchpadu, až po dlouhou výdrž na baterie, vysoký grafický výkon a tiché chlazení při kancelářské práci. Krom toho je i cena příznivá, a pokud nepotřebujete nejvyšší konfiguraci, seženete tento notebook do 20 tisíc s DPH.

Díky kombinaci vysokého výkonu a nadstandardní mobility jde o zajímavý univerzální notebook, který může zaujmout jak studenty a často cestující pracovníky, tak i uživatele, kteří jen chtějí něco tenkého, co dobře vypadá. Kromě několika ergonomických ústupků zamrzí snad jen nemožnost zvolit konfiguraci s vyšším rozlišením LCD.

Klady a zápory

+ vysoký celkový výkon v tenkém těle (zejména herní)
+ dobrý zvuk integrovaných reproduktorů
+ dlouhá výdrž na baterie
+ tiché chlazení

- sluchátkový výstup vzadu
- nešikovně umístěný vypínač
- nejvyšší konfiguraci by slušelo vyšší rozlišení displeje (alespoň 1600x900)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire TimelineU M3-581TG
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-2637M (1,7 GHz / 2,8 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (4096 + 2048 onboard)
  • SSD (GB): 256 (LITEONIT LMT-256M3M, MLC, SATA-III, mSATA)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD3000 + NVIDIA GeForce GT640M (2GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 9h 45min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 375 x 253 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 2,04
Recenze

Diskuse