RECENZE: Acer Aspire V5 14'' - štíhlý a dostupný

4. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Tenká provedení se poslední dobou u notebooků objevují stále častěji. Obvykle se jedná o modely určené pro náročnější, ovšem Acer se rozhodl přijít se štíhlým notebookem i do nejnižší cenové kategorie. Model, na který se podíváme, dnes nabízí 14'' displej a dobrou mobilitu při současném zachování příznivé ceny.

Acer Aspire V5 14'' - štíhlý a dostupný

Základní popis

Současné modely notebooků Aspire od Aceru se označením poněkud liší od předcházejících generací, zatímco dříve převažovalo čtyřčíselné označení, nyní jsou pro podrobnější rozlišení modelových řad využívána písmena na jeho začátku. Řada začínající písmeny V představuje počítače určené pro běžné domácí uživatele a už dříve jsme se u nás v redakci setkali s modelem Aspire V3, který představuje typického zástupce multimediálních notebooků. Typ s označením V5, který si přiblížíme tentokrát, rovněž směřuje do segmentu domácností, ale spíše než vysokým výkonem chce zaujmout tenkým a mobilním provedením za dostupnou cenu.

Testovaná verze notebooku disponuje 14 " úhlopříčkou, nicméně výrobce v rámci řady Aspire V5 nabízí i další modely s odlišnou velikostí 11,6 " a 15,6 ". Jednoduchý design a tenké provedení jsou ovšem společným prvkem všech velikostních verzí tohoto modelu, počítač má spíše hranatější tvary a jen některé linie jsou mírně zaobleny. Mezi specifické vlastnosti patří také nabídka různých barevná provedení, kromě na pohled trochu nezvyklé modré si lze pořídit i stříbrnou nebo černou verzi a nechybí ani jedna fialová. V barevném provedení je vždy víko, rámeček kolem displeje a horní část základny. Boční strany a spodní část už zaujímá klasický černý plast.

Barevné povrchy jsou zhotoveny lakováním, výrobce se tak naštěstí oprostil od nepraktických lesklých provedení. Na druhou stranu se až časem ukáže, nakolik je lak kvalitní a jestli se v některých místech neošoupe. Celkově působí notebook trochu nevýrazně, nemá žádné nápaditější dekorativní prvky a osobně mi příliš neseděl ani zvolený odstín modré, ve skutečnosti nepůsobí tak exkluzivně jako na obrázcích. Určitou míru přitažlivosti tedy přístroji dodává především tenký profil.

S ohledem na zachování dostupné ceny využívá konstrukce pochopitelně především plastové materiály. Ty si ovšem díky tenkému provedení vybírají svou daň a šasi tak lehce pruží a při méně šetrném uchopení se i poněkud kroutí. Obdobně je na tom i víko displeje, nicméně vlnění barev v obraze se objevuje až při silnějším tlaku z vnější strany. Pro nenáročného domácího uživatele to asi nebude takový problém, ale při používání na cestách by se pevnější konstrukce určitě hodila.

Panty víka umožňují nečekaně vyklopení až do úhlu 160°, který je pro běžné nasazení dostatečný. Zároveň nekladou při otevíraní velký odpor, takže lze notebook pohodlně otevřít i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Šasi má díky své konstrukci pro konektory trochu omezený prostor, výrobce je tedy všechny rozmístil na levou stranu a na opačném boku zůstalo vyhrazeno pouze místo pro optickou mechaniku. Vlevo tak najdete postupně ze předu konektor pro sluchátka (nebo headset s mikrofonem), dvojici USB 2.0, jedno USB 3.0, HDMI výstup, proprietární konektor pro redukci na Ethernet a VGA, výdech chlazení a úplně vzadu pak vstup pro napájecí zdroj. Ještě jedním prvkem výbavy se pak může pochlubit přední strana, kde se nachází čtečka paměťových karet (SD/MMC).

Nabídka konektorů i její rozsah jsou vcelku standardní, kabelová redukce pro analogový výstup na monitor a připojení ethernetové sítě je sice méně praktická, ale stále rozumnějším řešením než úplné vypuštění těchto konektorů.

Rozměry 342 x 245 se počítač mezi 14 " notebooky řadí spíše k těm mobilnějším a 23 mm tenké provedení profilu tomu jen přidává. Velmi příznivá je i jeho nízká hmotnost která dosahuje přesně na 2 kg.

Zajímavý je rovněž miniaturní 65W napájecí zdroj, ve své výkonové kategorii patří k těm nejmenším, se kterými jsem se u nás v redakci setkali. Jeho hmotnost činí jen 344 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá rozložení se zkráceným Shiftem a dvouřádkovým Enterem, protože je ale část krytu pod klávesnicí společná pro více typů rozložení, je klávesa se zpětným lomítkem natlačena těsně u levého Shift. Stejné je provedení klávesy s apostrofem vedle Enteru, chvíli si na to uživatel musí zvykat, aby nedělal zbytečné překlepy. Naopak příjemným prvkem jsou samostatné klávesy pro pohyb v textu umístěné u pravého okraje. Při psaní na klávesnici se ani v rychlejším tempu neobjevují nějaké zásadní problémy, na druhou stranu jsou klávesy hlučnější a rozhodně by mohly mít příjemnější stisk. Zvolené provedení připomíná mělčí klávesnice Ultrabooků a nepíše se na ní nějak závratně pohodlně.

Samostatně je vyvedeno pouze tlačítko napájení, další funkce jako je ovládání hlasitosti, jasu apod. zastupují výhradně modře označené Fn zkratky. Indikační diody oznamují pouze stav napájení a nabíjení, zámky klávesnice mají jen softwarovou indikaci a dioda sledující aktivitu disku chybí úplně.

Touchpad pochází od společnosti Elan, jeho citlivost i přesnost ovládání kurzoru je docela dobrá. Ovládací tlačítka jsou bohužel podle nepříliš praktického trendu zahrnuta pod dotykovou plochu a neovládají se tak pohodlně. Zejména pro kliknutí pravým tlačítkem musíte obvykle sáhnout až někde k okraji, jinak je úkon vyhodnocen jako běžné kliknutí.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Konfigurace testovaného modelu je stále založena na procesoru platformy Sandy Bridge, konkrétně se jedná o model Core i3-2367M pracující na frekvenci 1,4 GHz. Jak už z jeho označení a taktu vyplývá, jedná se méně náročnou úspornější variantu. Procesor podporuje Hyper-Threading a virtualizační technologie (VT-x), chybí mu ovšem možnost zvýšení taktu pomocí Turbo Boostu, který má u úspornějších verzí větší využití. Čipová sada už vychází z modernější platformy osazen je typ Intel HM77.

CPU
specifikace čipu

Konfigurace je vybavena standardními 4 GB operační paměti, představuje ji jeden modul typu DDR3-1333. Na spodní straně notebooku najdete pod snímatelnou krytkou i druhý volný paměťový slot, dalšímu případnému rozšíření proto nic nebrání.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 034
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7541

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 058
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 025

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2262 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4974 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,56 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,33 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,38

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5333 MB/s

Pracovní frekvence procesoru je poměrně nízká a protože mu na rozdíl od vyšších modelů řad i5 a i7 chybí možnost přetaktování při nerovnoměrném zatížení jader, výkonem zejména při jednovláknovém zatížení poněkud zaostává. Pomalejší jsou prakticky jen procesory Atom, některé slabší Celerony a úsporná platforma Zacate od AMD. Při běžné kancelářské činnosti to není nějaký problém, nicméně při náročnějších úkonech se limit výkonu projeví znatelně dříve než u klasických „neúsporných“ CPU ve stejné cenové hladině.

Plotnový 2,5" disk od Western Digital nabízí úložný prostor o kapacitě 500 GB a otáčí se rychlostí 5400 ot./min. S ohledem na možnosti své kategorie překvapí nadprůměrnou přenosovou rychlostí.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 140,69 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 95,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,36 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Přestože není notebook příliš velký, rozhodl se ho výrobce vybavit plnohodnotnou DVD mechanikou podporující čtení i zápis běžných médií. Ačkoliv ji už dnes mnozí uživatelé příliš nevyužívají, stále ještě patří mezi podstatnou součást výbavy.

Připojení k sítím zajišťuje gigabitový Ethernet (byť je dostupný jen ze zmiňované redukce), dále je k dispozici bezdrátový adaptér od Atherosu podporující standardy a/b/g/n a nechybí ani technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14" displej disponuje HD rozlišením, velmi lesklým povrchem a podsvícením zajišťovaným LED diodami. Povrchová úprava příliš netlumí odlesky, a proto se v ní odráží veškeré okolí. Co se týče barevného podání má displej nepatrně modrý nádech, pozorovací úhly se pohybují na stejně slabém standardu, jako je běžné u většiny jiných notebooků. Úroveň podsvícení lze regulovat v 10 stupních, nechybí ani klávesová zkratka pro jeho úplné vypnutí.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Procesor nyní už předchozí generace je vybaven integrovaným grafickým jádrem Intel HD 3000. To navíc u zvoleného modelu běží na taktu 1 GHz, tedy nepatrně nižším při srovnání s plnohodnotnými procesory. Kancelářskou práci a multimédia včetně akcelerovaného přehrávání videa zvládá bez potíží, nicméně pro hraní her s ním nelze příliš počítat. Zvládne jen starší a méně náročné tituly.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7336
  • 3DMark 05: 5736
  • 3DMark 06: 3221

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1805 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,77 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory mají dost plochý a plechový zvuk, alespoň jejich maximální hlasitost je relativně vyšší. U řady tenkých notebooků není zvuk o moc lepší, pro základní ozvučení sice postačí, ale na nějaký poslech hudby nebo sledování filmů se už moc nehodí. Zapnutí softwarového filtru Dolby Virtual Sound jejich přednes moc nezlepší, má spíše negativní efekt.

Audiokonektor je sdružený, takže nic nebrání připojení běžných sluchátek, pokud ale budete chtít používat externí mikrofon, budete si muset pořídit nějaký headset s jedním společným jackem nebo odpovídající redukci. Prostorový zvuk lze vyvést výhradně digitální cestou prostřednictvím HDMI portu.

Webkamera najdete na obvyklém místě ve víku displeje, pořizovat umí obrázky až v rozlišení 0,9 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém nasává vzduch otvory rozmístěnými na spodní straně, hlavní výdech se pak nachází na levém boku počítače. Při běžné kancelářské práci se notebook dokáže chladit určitou dobu naprosto pasivně a po zahřátí se větráček většinou nárazově roztáčí jen na chvíli. Není moc hlučný, uslyšíte ho jen v tiché místnosti, navíc se aktivuje v poměrně dlouhých intervalech, takže není jeho hluk nějak obtěžující. Při souvislejším zatížení už je šumění chlazení hlasitější, ale stále na rozumné úrovni.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 34,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,2°C
  • napájecí adaptér = 35,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • klávesnice vlevo = 35,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 41,5°C (nalevo od středu)
  • výdech chlazení = 42,6°C
  • napájecí adaptér = 45,9°C

teplota okolí při měření: 26°C

V době testování panovaly vyšší teploty, které se lehce projevily i v naměřených hodnotách. Při běžné práci se tak notebook prakticky nijak výrazněji nezahřívá. Ve vyšším zátěži už teploty o něco stoupnou, teplejší je hlavně touchpad a spodní strana počítače, nicméně pro tenký model jsou tyto hodnoty odpovídající. U náročnější činnosti je vhodné provozovat notebook položený na rovné položce, aby mělo chlazení volný průchod vzduchu.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce notebook dodává s pouze čtyřčlánkovou baterií nabízející kapacitu 37 Wh. Ta je umístěna v zadní části notebooku, trochu nezvyklá je pojistka, pro její posunutí je třeba využít nějaký předmět s hrotem. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook běžet 5 hodin a 20 minut, což lze s ohledem na možnosti menší baterie považovat za slušný výsledek. Nenáročné surfování po webu s aktivním Wi-Fi připojením dokáže samozřejmě vybít baterii rychleji, uživatel může počítat s výdrží mezi třemi a půl až čtyřmi hodinami. Větší baterii bohužel výrobce nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 23 W

Baterie dosáhne 90% své kapacity přibližně po dvou hodinách nabíjení. Zdroj má s ohledem na nároky notebooku dostatečnou rezervu takže ani při vyšším zatížení se nabíjení výrazněji nezpomalí.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou omezené jen na nejnutnější základ, kromě pořadí bootování, Wake on LAN a změny režimu SATA řadiče zde pokročilejší volby nenajdete. Většině uživatelů z cílového segmentu ale tohle asi příliš vadit nebude. Možnosti zabezpečení zajišťují obvyklá hesla pro uživatele, správce a pevný disk.

Příslušenství

Notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Acer podobně jako všichni ostatní výrobci zahrnuje do instalace i další programy, mezi ty užitečnější patří například Microsoft Office ve verzi Starter, nechybí ale ani zahlcení zbytečnostmi, jako jsou lišty do prohlížeče, zkušební verze náročného bezpečnostního softwaru a další obtěžující bloatware.

Ceny a záruka

Cena je silnou zbraní tohoto notebooku. testovaná konfigurace se u nás prodává za 10 832 Kč bez DPH (12 998 Kč s DPH). Existuje dokonce i levnější konfigurace s procesorem Intel Celeron 877 (1,3 GHz).

Notebook má standardní dvouletou záruku s dopravou do servisu kurýrem.

Závěr

Acer Aspire V5 ve 14 " provedení zaujme hlavně svými kompaktními rozměry a solidní mobilitou, největší lákadlem jsou ale tyto vlastnosti v kombinaci s jeho poměrně nízkou cenou. Ta sice vypadá příznivě, na druhou stranu ji pochopitelně vyvažují určité ústupky. Zpracování má rezervy zejména co se týče pružící konstrukce základny, náročnější cestovatelé by se tak měli porozhlédnout jinde. S výjimkou netradičního barevného provedení působí také samotný vzhled notebooku trochu levně. V případě testované konfigurace je pak nutné brát v potaz i použitý úsporný procesor Core i3, který má při srovnání s vyššími řadami ULV procesorů výrazně nižší výkon, zejména v jednovláknových aplikacích.

Klady a zápory

+ lehké a tenké provedení
+ příznivá cena
+ netypická barevná provedení

- pružící základna
- slabší výkon procesoru
- proprietární konektor pro redukci na Ethernet a VGA

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V5-471
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 2367M (1,4 Ghz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (WDC WD5000LPVT-22G33T0, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics 3000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 5h 20min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA+Ethernet (redukce)
  • Rozměry: 342 x 245 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,00
Recenze

Diskuse