RECENZE: Acer TravelMate 8481TG - profesionální asistent na cesty

31. 1. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

S poslední generací sice Acer utnul 13'' pracovní model řady TravelMate TimelineX, ale nabídl zajímavou náhradu, na kterou se dnes podíváme. Jde o malý a tenký 14'' notebook s rozměry některých 13'' strojů. Přesto je uvnitř úsporné Core i7, přepínatelný grafický čip NVIDIA a s dodávanou velkou baterií vydrží přes 10 hodin.

Acer TravelMate 8481TG - profesionální asistent na cesty

Základní popis

V poslední generaci se spojily hi-end modely TravelMate s modely označovanými také jako TravelMate TimelineX. Z jejich spojení vzešly notebooky vhodné jak na cesty, tak do kanceláře - s dlouhou výdrží i s dokovacím konektorem. Bohužel tohle všechno znamenalo také navýšení hmotnosti od původních TimelineX. Acer navíc neobnovil 13“ model, který byl v některých kruzích velmi oblíben.

Místo něj je tu teď 14“ TravelMate 8481TG. Velmi tenký počítač s nízkou hmotností a díky tenkému rámečku okolo LCD také s rozměry podobnými svému 13“ předchůdce.

Výrobce vsadil na decentní černý vzhled bez zbytečných designových výstřelků. Jde o stejnou filosofii, jaká je aplikovaná i na ostatní produkty v řadě. Kovem vyztužená základna je pokrytá černými plasty s lehce třpytivou povrchovou úpravou a broušeným hliníkem v prostoru za klávesnicí. Zajímavým prvkem je matný displej překrytý průhledným matným plastem, který se snaží ještě zintenzivnit dojem tenkého rámečku (po obvodu překrytého gumou).

Vzhledu ubírá pouze velká baterie, se kterou je testovaná nejvyšší konfigurace dodávána. Do těla přístroje se totiž vejde pouze polovina jejích článků (čtyři) a zbylé přesahují směrem šikmo dolů. Něco takového logicky narušuje celkovou úhlednost a kazí dojem z tenkého profilu.

Zatímco u modelů Aspire TimelineX bylo patrné určité prohýbání základny, zde si dal Acer na konstrukci záležet. Základna je i přes minimální tloušťku dokonale pevná a nekroutí se, ani při silném tlaku. Víko má určitou pružnost, ale mezi tenkými notebooky patří k tvrdším. Nemění to ovšem nic na faktu, že při zatlačení na vnější stranu se na displeji lehce vlní barvy.

Mechanická odolnost je optimální pro pracovní nasazení. Časté tahání na cestách by pro notebook nemělo představovat problém.

Víko jde vyklopit do úhlu přibližně 145°. Náklon, který způsobuje baterie zas okolo 10° ubere. Chod kloubů a ani magnet nijak nebrání pohodlnému otevření jednou rukou. K opravdovému pohodlí by však neškodil výřez na čelní straně základny, aby bylo za co víko uchopit.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na výbavě se nijak nešetřilo. Vyjma dokovacího konektoru nechybí vůbec nic. Po levé straně najdete dva konektory zvukové karty, USB 3.0 (s nabíjením i při vypnutém notebooku), eSATAp (eSATA kombinované s USB 2.0), výstupy grafické karty (HDMI a VGA) a LAN. Po pravé straně výbava pokračuje dalšími dvěma USB 2.0 a zdířkou napájení. Paměťové karty se strkají do slotu v čelní hraně po levé straně a čtečka podporuje formáty SD, MMC, MS/Pro i xD.

Výbava je velmi slušná a v této kategorii jen obtížně budete hledat jiný notebook, ke kterému byste mohli připojit čtyři USB zařízení a dva monitory bez nutnosti dalších rozbočovačů a redukcí. Je neuvěřitelné, kolik se sem toho vešlo, když jsou na obou bocích také výdechy chlazení.

Půdorysné rozměry 328 x 245 mm jsou na 14" notebook dobré. Pěkná je také tloušťka 19-22 mm v zavřeném stavu. Radost z tenkého profilu kazí jen baterie, která vzadu zvýší tloušťku na 42 mm, což například omezuje možnost vložení do různých pouzder. I přes velkou baterii je celková hmotnost zařízení pouze 1,83 kg a malý 65W adaptér přidá i s přívodní šňůrou jen 371 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Znalejší uživatele možná překvapí, že Acer do těla vložil klávesnici, kterou používal u dřívějších generace Timeline, místo klávesnice, kterou používá v řadě TravelMate nyní. Nejde o chiclet provedení, ale klávesy nemají zkosené hrany, takže jsou mezi nimi mezery. Na můj vkus se klávesy až příliš naklánějí, pokud se netrefíte prstem na jejich střed. Působí to trochu nejistě.

Samotná mechanika kláves je jistá a nedělá při stisku příliš hluku. V případě potřeby je možné psát velmi tiše (za tlumeného cvakání).

Rozložení kláves je identické s notebooky Acer Aspire s úhlopříčkou menší než 15“ (tedy těch bez numerické klávesnice). Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou vyhrazené po pravém kraji a kurzorové šipky u sebe mají malé mezery, aby šly snadno nahmatat. Profesionály potěší, že rozložení není redukované, a nechybí tedy ani ty méně používané funkce jako Scroll Lock a Pause.

Vpravo nad klávesnicí je sada tlačítek s modrým podsvícením. Kromě vypínače slouží jako přístup k režimu šetření energie, rychlému spuštění předvolené aplikace, zálohování dat a vypnutí mikrofonu. Vedle tlačítek jsou dobře na očích také dvě diody indikující zámky klávesnice (NumLock, CapsLock).

Další stavové diody jsou schované v čelní hraně, kde informují o zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie a aktivitě pevného disku. Podle potřeby umí svítit modře nebo červeně.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí se našlo místo na velký touchpad. Jeho zapuštěná dotyková plocha má hladký povrch, po kterém prst zlehka klouže. Celkově dobrý pocit nekazí ani dvě tlačítka pod ní s jemným a tichým stiskem. Elektroniku zajistila firma Synaptics, což je záruka plynulého snímání prstu s minimálním zpožděním. Ve výsledku tedy není touchpadu co vytknout.

Hlavní HW parametry

Výpočetní jádro tvoří úsporný procesor vyšší třídy Intel Core i7 2637M s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost až do frekvence 2,8 GHz. Výchozí takt je sice nižší, ale v praxi se při něm ve většině úloh nedosáhne na stanovené TDP (17 W), což umožňuje automatické přetaktování a maximum 2,8 GHz je srovnatelné s "plnotučnými" procesory. O výkon tak není nouze.

HWiNFO32
specifikace čipu

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel UM67, která vyniká nižší spotřebou, ale na rozdíl od HM67 nepodporuje technologie Intel vPro a AMT.

Po krytkou jsou zespodu snadno přístupné dva sloty pro paměťové moduly typu DDR3. Osazen je pouze jeden, a to 4GB modulem běžícím na frekvenci 1333 MHz. V případě potřeby lze operační paměť rychle rozšířit na 8 GB přidáním druhého 4GB modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 170
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9163

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 64 254
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 607

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4378 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8207 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,87

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,07 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5547 MB/s

Úložný prostor je rozdělen do dvou zařízení. Pro operační systém a programy je kvůli rychlosti v mSATA slotu zasunutá SSD paměť o velikosti 64 GB. Objemnější data pak můžete nahrávat na 2,5" disk (7 mm) s konektorem SATA, kapacitou 320 GB a rychlostí ploten 7200 rpm. Taková kombinace spojuje výhody obou řešení.

SSD paměť v mSATA zdaleka není tak rychlá jako dražší 2,5" verze se spoustou NAND čipů. Díky minimální přístupové době se s ní systém a programy načítají rychleji, ale pokud po gigabitové sítí něco kopírujete během toho, co systém něco dělá, dochází ke zpomalení přenosů na úroveň obyčejných disků (někdy i pod). Vzhledem k přítomnosti disku však můžete problém snadno obejít.

Pokud máte rádi ticho a druhý disk nepotřebujete zase tak často, zkuste si ve správě napájení nastavit vypínání diskových jednotek po jedné minutě. Chod SSD to nijak neovlivní a pevný disk se zastaví.

SSD paměť

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 139 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 121,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pevný disk

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 203 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,26 ms

U pracovního notebooku si Acer nedovolil vypustit gigabitový Ethernet, který zde zprostředkovává čip od Broadcomu. Bezdrátové možnosti zajišťuje karta od Atherosu a čítá podporu Wi-Fi /n (pouze 2,4 GHz) a Bluetooth 3.0. Vypínání jednotlivých technologií řeší grafická utilita, kterou můžete vyvolat stiskem Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený 14“ displej má základní rozlišení HD (1366x768) a matnou povrchovou úpravu. Matný plast, který obrazovku překrývá, má pouze vzhledový efekt a odolnost nezvýší. Opticky působí překrytý displej stejně jako klasické matné displeje a čitelnost venku pod sluncem je relativně dobrá.

Kvalitativně je obraz průměrný. Působí mírně zašedle (jako u všech podobných HD displejů) a vertikální pozorovací úhel nijak neohromí. Pro práci s textem a tabulkami je však vhodný, protože bílá "neujíždí" do jiné barvy.

Pro věrnější podání, které odpovídá stolním LCD, je dobré snížit v ovládacím panelu gamma na 0,9 a zvýšit saturaci barev na +7. Stále však bude znát omezený barevný rozsah zejména v zelené složce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle integrovaného jádra Intel HD3000 může grafické operace obsluhovat také dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GT520M s 1GB vlastní paměti GDDR3 připojené 64bit sběrnicí. Ve výchozím režimu je sdílená grafika primární. Dedikovaná jí pouze vypomáhá v náročných 3D aplikacích a řídí ji technologie NVIDIA Optimus. Můžete si tak pro každou aplikaci nastavit, kterým grafickým procesorem bude zpracována. Pokud není čip od NVIDIA využit žádnou aplikací, odpojí se od napájení, a šetří energii.

Druhý režim lze aktivovat v BIOSu. Slouží k vypnutí integrovaného jádra a přenesení veškeré zodpovědnosti za vykreslování na dedikovaný čip. Takové nastavení je možné díky zapojení interního displeje a všech vstupů do obou grafických řešení. Výhodou této možnosti je bezpochyby lepší kompatibilita s některými aplikacemi. V praxi však není důvod nic přepínat (tedy pokud nechcete instalovat Linux, kde Optimus stále není 100% funkční).

GPU-Z
specifikace čipu

Dva grafické čipy připojené k výstupům umožňují využít rozšířenou plochu přes interní displej a dva externí monitory zároveň. K připojení externích monitorů je notebook vybaven analogovým výstupem VGA a digitálním HDMI. Kvalita VGA signálu je zde pouze průměrná a rozlišení 1680x1050 již bylo na hraně - u písmen byly vidět drobné duchy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4484
  • 3DMark Vantage: P2217 (GPU: 1846, CPU: 5602)
  • 3DMark 11: P566 (Graphics: 502, Physics: 2836)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 15,45 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 4981 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 8,41
  • CATIA (catia-02): 10,65
  • EnSight (ensight-03): 11,81
  • Maya (maya-02): 19,85
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 9,56
  • SolidWorks (sw-01): 15,56
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,67
  • UGS NX (ugnx-01): 1,34

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 2,91
  • EnSight (ensight-04): 5,99
  • LightWave 3D (lightwave-01): 7,32
  • Maya (maya-02): 5,25
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,93
  • SolidWorks (sw-03): 5,24
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,73
  • Siemens NX (snx-01): 2,64

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,5 fps
  • 1366x768: 11,3 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Grafický čip GT520M je na chvostu současné nabídky NVIDIE. Jeho hrubý výkon je jen mírně vyšší než u integrovaného řešení a výhoda je maximálně v lepší kompatibilitě s 3D programy a podpoře výpočetního rozhraní CUDA. Vzhledem k nízkým teplotám a samostatnému okruhu chlazení takový notebook přímo vybízí k osazení výkonnějšího GT540M se 128bit pamětí.

Výkon ve 3D je vhodný spíše pro jednodušší CAD projekty a starší nebo méně náročné 3D hry. Nejnovější náročné pecky sice nejspíš spustíte, ale kvůli hratelnosti budete muset snížit detaily i rozlišení na minimum. Mnoho méně náročných her ovšem běží v nativním rozlišení interního displeje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou ukryté uvnitř základny a natočeny směrem dolů. Jsou dva a mají lehce nadprůměrnou hlasitost. Namíření dolů utlumuje výšky, což vzhledem k charakteristice reproduktorů v noteboocích příliš nevadí. Zvuk je relativně čistý a použitelný pro video konference i občasné sledování filmů. Jelikož jde o tenký notebook, jsem vlastně zvukovým podáním příjemně překvapen.

Vstup i výstup zvukové karty jsou oddělené do samostatných konektorů po levém boku. Jsou blízko čelní hrany, kde je základna velmi tenká, což může vadit při připojování tlustých jack konektorů profesionálních sluchátek. Po zvukové stránce je ovšem výstup v pořádku.

Do domácího kina nebo HD televizoru zvuk dostanete spolu s obrazem prostřednictvím výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Mikrofony jsou v počítači dva, aby mohly lépe filtrovat ruchy okolo uživatele. Místo rámu displeje je ovšem najdete vlevo za klávesnicí. Ve víku nad displejem se schovává objektiv 0,3Mpix webkamery, která je schopná snímat v rozlišení 640x480. Webkamera je ve víku sama a není u ní ani dioda indikující její aktivitu.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení odpovídají pracovním počítačům střední třídy. Na desce najdete bezpečnostní čip TPM, se kterým je svázána také čtečka otisku prstů. V BIOSu jsou standardní tři hesla (správce, uživatele, pevného disku) a vedle nich je možné použít pro přihlášení při startu počítače také otisk prstu. Pomocí pre-boot autorizace umí BIOS předat otisk operačnímu systému, který podle něj přihlásí vybraného uživatele.

Veškeré možnosti zabezpečení zastřešuje v předinstalovaném operačním systému program Acer ProShield. V něm lze nastavit TPM, definovat otisky, nastavit čtečku otisků pro další programy a spravovat šifrovaná úložiště na disku.

V programu můžete snadno vyhradit část disku pro virtuální šifrovaný oddíl, jehož klíč je uložen TPM.

Chlazení a provozní hluk

Acer opakuje koncept, který již dříve použil u 13“ Aspire 3820TG. Dedikovaný grafický čip se chladí samostatným okruhem chlazení s druhým ventilátorem. Vzduch se nasává otvory na spodku, je hnán dvěma ventilátory v obou okruzích a následně se ohřátý vyfukuje výdechy po stranách. Výdech vlevo odvádí teplo z procesoru a čipové sady, výdech vpravo z grafické karty.

Při běžné kancelářské práci je počítač tichý, protože většinu času běží pasivně chlazený. Akumulační schopnosti chladičů však nejsou velké, takže při zátěži dochází k chvilkovému roztáčení. Někdy klidně čtyřikrát během jediné minuty.

Velmi zvláštně působí společné ovládání ventilátorů. Je jedno, zda máte dedikovaný čip vypnutý, pokud dosáhne procesor hraniční teploty, spustí se ventilátory současně, přestože jeden bude vyhánět studený vzduch.

V maximální zátěži běží ventilátory většinou s vyšší rychlostí, kdy mají lehce svištivý zvuk. Přesto nejde o hlučný notebook. Po ukončení zátěže se ventilátory do 20 sekund ztiší a po chvíli zas úplně vypnou.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 30,9°C (uprostřed)
  • výdechy chlazení = 29,5°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • klávesnice vlevo = 36,9°C
  • klávesnice vpravo = 38,3°C
  • spodek maximum = 41,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,4°C (vlevo), 32,8°C (vpravo)
  • napájecí adaptér = 45,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se přenáší pouze minimálně tepla, a to jen v případě zátěže. V zátěži dochází také k zahřívání spodku, ale díky vyčnívající baterii můžete i v takovém případě pracovat s počítačem na klíně, aniž byste se o něj spálili.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Dva chladicí okruhy znatelně pomohly teplotám součástek. Ani extrémně zátěž nezvedne teploty nad 70°C (grafická karta se pohybuje okolo 60-65°C).

Baterie

Baterie s osmi články a kapacitou 87 Wh v kombinaci s velmi úspornými komponentami dává tušit dlouhou výdrž. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel celých 12 hodin a 26 minut. Při běžné práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD máte stále jistých minimálně 8 hodin, což je fantastický výsledek. Dle Aceru má baterie díky inteligentním technologiím vydržet až 1000 nabíjecích cyklů.

Větší baterii už Acer nenabízí a nedá se říct, že by to bylo na škodu. Existuje ovšem menší, čtyřčlánková s poloviční kapacitou. Tu je možné dokoupit samostatně, ale konfiguraci notebooku přímo kombinující grafickou kartu a malou baterii u nás neseženete (malá baterie se dodává pouze ke konfiguraci s integrovanou grafikou).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Pomalejší nabíjení si vyžádá 3 hodiny k nabití prázdné baterie na 90%. Pokud budete během této doby vytěžovat procesor nebo hrát hry, prodlouží se tato doba na 6 hodin.

BIOS

Základním programovým vybavením je BIOS InsydeH2O. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 ihned po zapnutí a konfigurovat v něm jdou následující volby:

  • režim grafických karet (NVIDIA Optimus, pouze dedikovaný čip)
  • vypnutí tichého bootu (po vypnutí vypisuje při startu diagnostická hlášení)
  • vypnutí podpory pro boot ze sítě
  • zakázání výběru bootovacích zařízení po stisku F12 a vstupu do obnovy systému po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (Wifi, Bluetoooth, čtečka karet, LAN, zvuková karta, webkamera, FPR, USB,)
  • vypnutí neustálého napájení označeného USB (úplné, při poklesu stavu baterie pod definovanou mez)
  • vymazání dat z bezpečnostního čipu TPM

Příslušenství

Notebook je dodáván spolu s malým napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací. Obnovu systému najdete pouze na pevném disku, odkud ji můžete spustit, případně zkopírovat na vlastní sadu DVD (nebo USB).

Pro pracovní nasazení byl pochopitelně zvolen operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi, u kterého si při prvním spuštění můžete vybrat jazykovou mutaci (v nabídce je čeština, angličtina, slovenština a další). V tovární instalaci najdete řadu předinstalovaných programů včetně různého bloatware. Připravte se na demoverzi antiviru, nějaké té lišty do webového prohlížeče, Windows Live, MS Office 2010 Starter a dokonce i shareware hry. U pracovního počítače toho dle mého názoru mohlo být trochu méně.

V souvislosti s předinstalovanými programy je možná dobré zmínit, jak probíhá obnova systému. Acer ji vyřešil rozbalením čisté instalace systému, do které se pak postupně instalují všechny ovladače a aplikace. Samotné nahrání systému trvá chvíli, ovšem na následný proces instalací si připravte aspoň 2 hodiny. Instalaci není možné žádným jednoduchým způsobem přerušit, takže nezbude než zbytečné programy smazat až po dokončení.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace 8481TG-2634G38nkk je v prodeji za 25 140,- Kč bez DPH (30 168,- Kč s DPH). Dále se v ČR prodává levnější konfigurace 8481-2464G32nkk s procesorem Core i5 a čtyčlánkovou baterií a bez SSD a dedikované grafiky.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku typu CAR s opravou v servisu a převozem kurýrem tam i zpět zdarma v rámci reklamace. První rok záruky platí mezinárodně. Záruku je možné za příplatek prodloužit na 3 roky a doplnit o opravu u zákazníka.

Závěr

Model TravelMate 8481TG je ojedinělým počinem v nabídce Aceru. Řadí se do pracovního segmentu, ale oproti ostatním TravelMate je podstatně tenčí, lehčí a sází na úsporné komponenty. Přesto není příliš ochuzen ani na rozmanitosti rozhraní, ani na výkonu. Jediným kompromisem je odstranění dokovacího konektoru.

Jeho silnou stránkou je bezpochyby výborná výdrž na baterie, se kterou nebudete muset přes den nosit napájecí adaptér a hledat zásuvky. U 14“ notebooku s plnou výbavou a s hmotností pod 2 kg je to dobrý výsledek. Zamrzí pouze dvě věci. První se týká chybějícího dokovacího konektoru (aspoň na boku jako u minulé generace) a druhá nevzhledně přesahující baterie. Na dlouhé cesty, kde se nechcete omezovat v ergonomii a zároveň hledáte něco lehkého, však budete jen obtížně hledat vhodnější notebooky.

Klady a zápory

+ výborná výbava na tenký notebook (HDMI, VGA, LAN, eSATA i USB 3.0)
+ až půl dne provozu na jedno nabití baterie
+ přepínatelný dedikovaný grafický čip (možnost zobrazení přes tři displeje současně)
+ odolné provedení při zachování velmi nízké hmotnosti

- velká baterie výrazně přesahuje z těla notebooku
(- chybí dokovací konektor)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8481TG-2634G38nkk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2637M (1.70 GHz / 2.80 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • SSD (GB): 64 (SanDisk SSD P4, mSATA, MLC)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS723232A7A364, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 14" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT520M (1GB GDDR3, 64bit), Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 87 Wh / 12h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, eSATAp, HDMI, VGA
  • Rozměry: 328 x 245 x 19-22 mm (42 mm u baterie)
  • Hmotnost (kg): 1,84
Recenze

Diskuse