RECENZE: Asus X54C - základ s USB 3.0

28. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Dostupné notebooky jsou jedním z důležitých segmentů trhu. I v nejnižší kategorii ale panují rozdíly, proto si představíme jednoho ze zástupců od Asusu, nabízejícího nejen 15" úhlopříčku a dvoujádrový procesor Celeron, ale také výbavu zahrnující nezvykle i rychlejší USB rozhraní.

Asus X54C - základ s USB 3.0

Základní popis

Segment levných notebooků je jednou z důležitých částí trhu, ale nabídka zde většinou není příliš rozmanitá a parametry jednotlivých modelu často působí velmi podobně. Asus se snaží u svého modelu X54C odlišit a přilákat uživatele mimo jiné i rychlým USB rozhraním.

Asus u vzhledu svých notebooků zpravidla vychází z několika charakteristických prvků. Patří mezi ně spíše hranatější design, jen mírné zaoblení a zkosené hrany. Tento přístup si udržuje i u testovaného modelu, který je navíc dost podobný některým modelům řady K, jen využívá v některých směrech jednodušší provedení. Stejně šasi využívají všechny modely s označením X54, mezi kterými najdete třeba i výkonnější konfigurace s dedikovanou grafikou.

Počítač tvoří plastové materiály výhradně v černém matném provedení. Ty sice na pohled asi žádné designové ceny nevyhrají, na druhou stranu je takové řešení stále mnohem praktičtější než leštěné plasty, které zůstávají při běžném používání stále upatlané. Víko má z vnější strany drobný ozdobný vzor doplněný stříbrným logem výrobce, trochu odlišnou strukturu povrchu má pak horní strana základny. V okolí klávesnice napodobuje dost vzdáleně „broušený“ povrch, prostor pod ní už má stejné provedení jako víko. Celkově lze označit design za spíše nenápadný a zaměřený především na praktickou stránku.

Zpracování je na poměrně solidní úrovni, plasty jsou dobře slícované a dostatečně pevné, jsou na tom dokonce lépe než některé dražší multimediální modely. Slušná je také pevnost víka, i když při silném zatlačení se už nějaké vlnění barev na displeji objevuje.

Klouby displeje jsou zapuštěny do základny, úhel maximálního vyklopení displeje je díky tomu omezený na přibližně 140°. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky ale klouby kladou přiměřený odpor a navzdory nižší hmotnosti tak není problém otevřít počítač jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorů není obvykle u levných notebooků příliš široká, ani testovaný model není velkou výjimkou, ale určitou snahu nelze výrobci upřít. Na pravém boku najdete jedno USB ve verzi 2.0 a déle jen optickou mechaniku. Na opačné straně je už výbava lehce rozsáhlejší, nachází se zde druhé USB tentokrát ale už ve verzi 3.0, dále HDMI výstup, analogový VGA výstup, konektor Ethernetu, vstup pro napájecí zdroj a vzadu je výdech chlazení.
Poslední součástí výbavy je čtečka paměťových karet (SD/MMC/Ms) a dvojice audiokonektorů na přední straně.

Vyzdvihnutí si zaslouží přítomnost USB v rychlejší verzi, které si zatím do levnějších notebooků cestu většinou teprve hledá, na druhou stranu celkový počet dvou portů už potěší méně. Jinak je výbava v podstatě standardní, digitální HDMI výstup je už dnes naštěstí samozřejmosti i u levných modelů.

Notebook se svými rozměry 378 x 253 x 37 mm sice nepatří mezi nejtenčí modely, ale v odpovídající cenové kategorii se nijak výrazně neliší od ostatních. Poměrně příjemná je potom hmotnost počítače, která činí 2,3 kg a řadí jej spíše k těm lehčím 15" modelům.

Dodávaný napájecí zdroj poskytuje výkon 65 W a váží i s kabeláží 332 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se snaží přiblížit chiclet provedení většími mezerami mezi jednotlivými klávesami, rozložení využívá dvouřádkový Enter a zkrácený Shift, nechybí ani samostatný numerický blok. Rozložení je docela povedené, potěší plnohodnotné kurzorové šipky, ačkoliv jsou zapuštěné do bloku a na úkor nuly v číselné části. Klávesy pro pohyb v textu se nachází napravo v řadě nad numerickým blokem.

Při psaní působí klávesy troch nejistě a mají hlučnější stisk, nicméně ani při rychlém psaní nedochází k nějakému vynechávání.

Nad klávesnicí je umístěn pouze samostatný spínač napájení, všechny ostatní funkce od zapnutí bezdrátového adaptéru až po regulaci hlasitosti zajišťují Fn zkratky. Diody označující aktivní zámky klávesnice jsou umístěny společně s těmi indikujícími napájení, nabíjení, aktivitu disku a bezdrátovou síť u přední hrany základny.

Touchpad pod klávesnicí pochází od společnosti Synaptics a od okolního prostoru je kromě rámečku odlišení i jinou strukturou povrchu. Při pohybu prstu působí zvolené vroubkování možná až trochu příliš hrubě. Ovládací tlačítka mají tvrdší a hlasitější stisk, reaguji ale bez nějakých problémů.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

S ohledem na cenovou kategorii notebooku příliš nepřekvapí, že je konfigurace osazena dvoujádrovým procesorem Celeron B815, který představuje jeden ze základních modelů odvozených z platformy Sandy Bridge. Procesor pracuje na frekvenci pouhých 1,6 GHz a zmenšena byla i velikost L3 Cache na 2 MB. Oproti modelům řady Core i3 a vyšším samozřejmě nelze očekávat ani přítomnost pokročilejších technologií jako je Hyper-Threading nebo Turbo Boost. Na druhou stranu bylo u procesoru zachováno podtaktování pro úspornější provoz na baterii a zůstala i základní podpora virtualizace (VT-x), která byla dříve u levných modelů rovněž potlačena.

CPUspecifikace čipu

Notebook je v testované konfiguraci vybaven 4 GB operační paměti typu DDR3-1333 MHz, příslušné čipy jsou ovšem napevno přiletovány k základní desce, takže je nelze vyměnit. Výrobce ale určitou možnost rozšíření zachoval, na spodní straně počítače je pod krytkou schovaný jeden volný slot pro paměťový modul.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 460
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8631

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 928
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 253

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2603 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4956 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,63 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,24 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,97

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5084 MB/s

Přestože je procesor jedním z těch nejpomalejších modelů založených na platformě Sandy Bridge, výkon je při srovnání s konkurenci v obdobné cenové hladině docela dobrý. Procesor AMD E-450 konkurenční platformy Zacate pracující na stejné frekvenci je o polovinu pomalejší a mírně zaostávají i nejvyšší dvoujádrové modely AMD A4 pokročilejší platformy Llano. Pro běžnou kancelářskou činnost, práci s internetem a základní multimédia, jako je přehrávání videa, Celeron postačí s dostatečnou rezervou.

V případě pevného disku zvolil výrobce počítače 2,5 " model klasické plotnové konstrukce pocházející od společnosti Seagate. Poskytuje úložný prostor o velikosti 500 GB a plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Jeho výkon je na dnešní poměry už spíše podprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,15 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,35 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je u notebooků klasické konstrukce stále běžnou výbavou, typ osazený v testovaném notebooku podporuje čtení i zápis na všechna běžná CD a DVD média.

Možnost připojení k síti zajišťuje gigabitový Ethernet (Asus se tak na rozdíl od jiných výrobců ani u levného notebooku neuchýlil k dnes už zastaralé 100 Mbit verzi) a bezdrátový adaptér od Atherosu podporující Wi-Fi standardy b/g/n. Integrované Bluetooth u testované konfigurace chybělo.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel disponuje úhlopříčkou 15,6 " a velkým překvapením není ani HD ready rozlišení (1366 x 768). Povrch displeje má lesklou úpravu, v jasném, především venkovním prostředí se proto objevují nepříjemné odlesky, které nepřekoná ani jas na nejvyšší úrovni. Podsvětlení zajišťují LED diody regulovatelné v 11 stupních. Od displeje v levném notebooku nelze očekávat zázraky, při čelním pohledu si ale zachovává poměrně slušné barevné zobrazení. Slabší stránkou jsou ovšem pozorovací úhly, které jsou i oproti běžnému slabému standardu ještě o něco horší.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook využívá grafické jádro integrované v procesoru, podobně jako u procesorů řady Pentium se jedná o Intel HD Graphics, tedy ořezanou verzi obvyklejší verze HD 3000. Ani plnohodnotná verze se ke hraní nových her zrovna nehodí, o té slabší to platí dvojnásob. Na druhou stranu, pro kancelářskou práci postačí s přehledem a nemá problém ani s akcelerací HD videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 6019
  • 3DMark 05: 4337
  • 3DMark 06: 2545

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3010 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,35 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U reproduktorů se sice výrobce chlubí spoluprací s Altec Lansing, nicméně na kvalitě reprodukce se to příliš neprojevilo. Zvukové podání tak příliš neosloví a maximální hlasitostí se řadí do průměru. Na druhou stranu i v dražších přenosných počítačích se občas objevují ještě mnohem horší reproduktory.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu je k dispozici dvojice audiokonektorů, digitální zvuk je potom složkou HDMI výstupu.

Nechybí pochopitelně ani webkamera integrovaná ve víku nad displejem, nabízí základní rozlišení 0,3 Mpx a tomu odpovídá i kvalita jejího záznamu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Levnější notebooky vybavené slabšími procesory jsou obvykle velice nenáročné na chlazení a ani Asus X54C není v tomto ohledu výjimkou. Proudění vzduchu zajišťuje větráček umístěný v levém zadním rohu, vzduch je dovnitř nasáván několika otvory na spodní straně. Při běžném provozu je chlazení velice tiché, slyšitelné je pouze tlumené šumění ploten disku. V případě náročnější a delší zátěže je v tichém prostředí postřehnutelný už i provoz větráčku, ale počítač zůstává stále tišší než řada notebooků při běžné kancelářské práci.
hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 31,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 34,7°C
  • napájecí adaptér = 35,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 27,7°C
  • spodek maximum = 32,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 43,5°C
  • napájecí adaptér = 47,8°C

teplota okolí při měření: 23°C
Notebook se v podstatě nijak znatelně nezahřívá a to ani v zátěži natož při běžné nenáročné kancelářské práci.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce počítač vybavil základní čtyřčlánkovou baterií s kapacitou pouze 37 Wh. Od ní se pochopitelně odvíjí i výdrž v našem standardním redakčním testu*, kdy počítač vydržel běžet 3 hodiny a 23 minut. Vzhledem k poměrně nízké kapacitě není notebook příliš vhodný pro uživatele, kteří jej chtějí využívat častěji mimo dosah elektrické sítě. Při běžném surfování s aktivní Wi-Fi se bude výdrž pohybovat okolo dvou a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Díky nižší kapacitě baterie je nabíjení docela svižné, na úroveň 90% se dostanete po 80 minutách nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou u levnějších modelů Asusu obvykle i mírně širší, než je jen nezbytný základ. Do nastavení se přechází stisknutím klávesy F2 při spuštění a k dispozici jsou následující volby:

  • volba loga a vypnutí zvuku při spuštění
  • nastavení probuzení po otevření víka
  • povolení virtualizace
  • nastavení režimu SATA řadiče
  • nastavení bootování
  • heslo pro uživatele, správce a disk
  • zablokování LAN, WLAN, zvukové karty, optické mechaniky, webkamery, USB portů a čtečky karet

Příslušenství

Testovaná konfigurace byla vybavena systémem Windows 7 Home Premium v 64 bitové verzi. Instalace je zavalena i různými zkušebními verzemi softwaru a primitivních her, které není od věci hned po prvním spuštění odinstalovat. Nechybí samozřejmě ani obvyklé utility výrobce pro nastavení správy napájení a další úkony stejně jako Office 2010 v bezplatné verzi Starter.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se u nás prodává za cenu 7416 Kč bez DPH (8899 Kč s DPH), existuje i konfigurace s menším diskem (320 GB) a RAM (2 GB) s cenou 6999 Kč bez DPH.

Závěr

Asus X54C se zaměřuje především na uživatele hledající levný notebook vhodný pro nenáročnou činnost, jako je kancelářská práce, surfování po internetu nebo sledování videa. Zvolený procesor je navzdory slabšímu výkonu pro tyto účely dostatečný a pořád razantně rychlejší než netbooky nebo některé modely s pomalejšími procesory AMD. Zároveň se díky němu počítač moc nezahřívá a zůstává při provozu tichý. Výhodou při srovnání s konkurenčními je navíc i přítomnost modernějšího rozhraní USB 3.0.

Nižší kapacita baterie na druhou stranu znamená slabší výdrž a nevhodnost pro častější používání mimo dosah elektrické sítě. Pro někoho může být nevýhodou i absence integrovaného Bluetooth v testované konfiguraci.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ USB 3.0

- kratší výdrž na baterii
- chybí Bluetooth

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X54C - SX091V
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron B815 (1,60 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500325AS, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Super-Multi DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 3h 23min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/Ms, VGA, HDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Rozměry: 378 x 253 x 37,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2,30
Recenze

Diskuse