RECENZE: Dell XPS 13 - v hliníku a s karbonem

30. 8. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Ultrabooky jsou už dnes nedílnou součástí portfolia každého výrobce. Tentokrát si představíme model od Dellu, který kromě vysoké mobility, líbivého designu a kvalitních materiálů přináší také podsvícenou a nečekaně pohodlnou klávesnicí.

Dell XPS 13 - v hliníku a s karbonem

Základní popis

Notebooky řady Dell XPS se vždy profilovaly jako stylové přístroje pro náročnější domácí uživatele. Nabízí tak velké modely s vysokým výkonem, ale i menší varianty zaměřené především na mobilitu. Ukázkovým příkladem druhé kategorie je Dell XPS 13, který ovšem rozšiřuje nabídku této řady ještě trochu dále až na pole Ultrabooků.

Dell u svého Ultrabooku zvolil kombinaci hliníkové slitiny a uhlíkových vláken, které zajišťují pevnou konstrukci, ale i atraktivní vzhled. Design sice nepřináší do tohoto segmentu žádné revoluční změny, je použit osvědčený klínovitý profil zužující se směrem k přední straně a zaoblené rohy. Na druhou stranu kontrast mezi stříbrným víkem a základnou v černém provedení se světlým lemem po obvodu dodává počítači společně s dalšími prvky značnou dávku elegance.

Vzhled počítače je určitě povedený, stranou ale nezůstává ani kvalita zpracovaní. Použitými materiály i provedením se určitě řadí k těm nejlepším. Navzdory tenoučkému provedení v přední části, se základna neprohne ani při méně citlivém uchopení za roh. Propracované je i štíhlé víko, vnější hliníková část je natolik pevná, že se na displeji nezobrazuje ani při silnějším zatlačení žádné barevném vlnění. Překvapivě nadstandardní ochranu poskytl výrobce i přední straně displeje, překryl ji totiž odolným sklem Gorilla Glass.

Víko je uchyceno širokým kloubem na zadní straně, jeho panty sice mají přiměřenou tuhost, ale díky tenké přední hraně chce otevírání jednou rukou trochu cviku. Maximální úhel vyklopení není příliš široký, konstrukce ho omezuje přibližně na 130°


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorů má u tenkých počítačů díky nedostatku místa svá omezení. V tomhle ohledu není ani testovaný Dell XPS nějakou výjimkou. Na levém boku tak najdete konektor pro sluchátka (headset), jeden USB 2.0 port a vstup pro tenký konektor napájecího zdroje. Na opačné straně pak najdete jednou USB v rychlejší verzi 3.0 a digitální video výstup v podobě mini DisplayPortu. Netradičním prvkem je pak tlačítko a řada diod pro indikaci úrovně nabití i ve vypnutém stavu.

Dva USB porty jsou v rámci výbavy ještě dostačující, méně už potěší malá verze DisplayPortu která pro připojení k monitoru bude většinou vyžadovat redukce. Pochopitelná je i absence ethernetového portu, ačkoliv jiní výrobci ji řeší alespoň přiloženou redukcí. Zamrzí ovšem chybějící čtečka karet, která je i u Ultrabooků běžnou výbavou.

Šířka notebooku 316 mm je v rámci velikostní kategorie standardem, menší rozměr má ovšem hloubka notebooku - díky velmi tenkému rámečku displeje ji výrobce stlačil na 205 mm, má tedy přibližně o dva centimetry méně, než je zvykem u konkurence. Šířka profilu přístroje se pak pohybuje od 6 mm vepředu k 18 mm v zadní části.

Hmotnost počítače činí velmi příjemných 1,37 kg a vaši tašku příliš nezatíží ani skladný 45W zdroj s hmotností 293 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Model, který nám výrobce zapůjčil na test, neměl plnohodnotnou českou lokalizaci a to se projevilo i na klávesnici. Ta má základní rozložení vycházející z americké podoby s dlouhým levým Shiftem jednořádkovým Enterem. Specificky jsou ovšem provedeny české popisky klávesnice, které nejsou součástí už z výroby, ale byly až dodatečně vypáleny laserem. Díky zvolené technologii funguje podsvícení klávesnice plnohodnotně i pro české znaky, na druhou stranu, když je podsvícení vypnuté, mají doplňované popisky šedivou barvu a jsou o poznání hůře čitelné než ty originální. Samotné podsvícení má dostatečnou intenzitu, regulovat jej lze ve dvou stupních a samozřejmě lze také úplně vypnout.

Mechanika a provedení kláves je na poměry tenkých Ultrabooků jednoznačně vynikající. Klávesy nemají až tak mělký stisk, a proto se na rozdíl od některých konkurenčních modelů píše docela pohodlně i v rychlejším tempu. Příjemné jsou i menší, ale jasně oddělené kurzorové šipky, které se pohodlně ovládají. Při stisku společně s Fn pak zajišťují i funkci kláves pro pohyb v textu.

Kromě spínače napájení nemá notebook žádná funkční tlačítka, regulaci hlasitosti, jasu displeje nebo podsvícení klávesnice zajišťují výhradně Fn zkratky.

Touchpad má u relativně malého notebooku příjemné rozměry, ovšem jako se stává poslední dobou zvykem, velikost jde na úkor samostatných ovládacích tlačítek. Ovládání pohybu kurzoru je plynulé a bez potíží, zabudovaná tlačítka mají v rámci možností svého umístění také dobrou odezvu. Bohužel se ale občas stává, že touchpad při zmáčknutí oblasti tlačítka druhým prstem vyhodnotí úkon jako multidotykové gesto.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace vychází ze starší platformy Intel Sandy Bridge, srdcem počítače je procesor Core i5-2467M pracující na základní frekvenci 1,6 GHz, v případě potřeby se ale díky technologii Turbo Boost umí přetaktovat až na 2,3 GHz. Dále mu nechybí podpora Hyper-Threadingu, virtualizace (VT-x) nebo instrukcí pro akceleraci šifrování AES-NI. Procesor doplňuje čipová sada rovněž minulé generace, Intel QS67.

CPU
specifikace čipu

Počítač je vybaven 4 GB operační paměti typu DDR3 pracující na frekvenci 1333 MHz, s její uživatelskou vyměnitelností výrobce nepočítá, je napevno připájena na základní desce.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37 242
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 129

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73 610
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 36 983

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3515 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7037 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,87 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,93 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,3
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8233 MB/s

Přestože je procesor s ohledem na možnosti chlazení, stejně jako u jiných Ultrabooků, v úsporné verzi, výkonem za svými velkými příbuznými nijak razantně nezaostává. Zvolená úsporná verze Core i5 je totiž přibližně stejně rychlá jako procesory Core i3 používané v klasických noteboocích. Výkon je tedy pro běžného uživatele naprosto dostatečný a pro náročnější činnosti jako je kompilování nebo střih HD videa si nejspíš vybere Ultrabook málokdo.

Kapacitu úložného prostoru o velikosti 128 GB zajišťuje z prostorových důvodů SSD v podobě karty do mSATA slotu. Použitý model pochází od Samsungu a využívá rozhraní SATA II. Nepatří výkonem sice mezi absolutní špičku, ale při srovnání s klasickými plotnovými disky je výkon stále řádově vyšší.

Test ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 207,81 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 196,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,17 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,4

Pro připojení sítě pomocí drátového Ethernetu není tento notebook vybaven, přímo na notebooku port díky nedostatku místa není a výrobce k počítači nedodal ani žádnou redukci.

Možnosti připojení k síti tak zajišťuje výhradně bezdrátový adaptér od Intelu, který podporuje všechny současné standardy v pásmech 2,4 i 5 GHz. Současně obstarává i činnost technologie Bluetooth, dostupná je v revizi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel disponuje úhlopříčkou o velikosti 13 " a nabízí standardní HD rozlišení (1366 X 768). Povrchová úprava se také od konkurence neliší, displej je tedy v lesklém provedení, ovšem díky Gorilla Glass je povrch pevnější a odolnější než klasické materiály. Příjemný je rovněž úzký rámeček, který umožnil ještě o něco snížit rozměry celého Ultrabooku. Přestože je osazen stále TN panel, nabízí lehce nadstandardní podání barev a v rámci možností daných použitou technologií jsou nepatrně nad průměrem i pozorovací úhly.

Podsvícení displeje zajišťují LED diody, úroveň jejich jasu lze regulovat v 16 stupních. Zejména při používání notebooku venku pak potěší vysoký maximální jas, který je natolik silný že do značné míry potlačí nežádoucí odlesky povrchové úpravy.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Tenké Ultrabooky zpravidla nejsou stavěné na nějaký vysoký grafický výkon a využívají integrovaná GPU. Výjimkou není ani XPS 13, které díky má díky konfiguraci s procesorem Sandy Bridge k dispozici starší Intel HD Graphics 3000. Zvolené řešení naprosto postačuje pro běžnou práci a akceleraci videa včetně HD filmů. U her už je pochopitelně situace horší, v případě potřeby zvládne opravdu jen starší a méně náročné tituly.

Ultrabooky většinou nemají dostatek prostoru pro plnohodnotné videovýstupy, a tak je nahrazují jejich zmenšené verze. Dell vsadil na mini DisplayPort, při připojování monitoru nebo projektoru se tak obvykle neobejdete bez nějaké redukce.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 8938
  • 3DMark 05: 5566
  • 3DMark 06: 3569

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4247 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,73 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou v malých noteboocích vždy určitým kompromisem, Dell se ovšem s touto úlohou vypořádal poměrně dobře. Zvuk vychází někde z prostoru nad klávesnicí a podání sice není srovnatelné s kvalitnějšími velkými notebooky, ale v rámci své třídy rozhodně vyniká. Potěší také relativně vysoká maximální hlasitost, při které zůstává zvuk čistý bez nějakých nepatřičných rezonancí.

Z audiokonektorů je k dispozici pouze sdružený jack pro připojení sluchátek nebo headsetu. Připojit sluchátka společně s mikrofonem pomocí dvojice jacků tak bez redukce nejde. Součásti mini DisplayPortu je i digitální audio, pokud tedy použijete redukci na HDMI bude se společně s obrazem přenášet i zvuk.

Webkamerka umístěná ve víku displeje umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1,3 Mpx, ale kvalita jejího obrazu je spíše slabší.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje malý větráček ukrytý někde pod pravou částí klávesnice. Ještě rafinovaněji je schovaný výdech, který najdete schovaný vpravo u kloubu displeje. Přístup vzduchu dovnitř počítače pak zajišťuje široký průduch v přední části spodní strany překrytý mřížkou.

Při běžném provozu je notebook úplně bezhlučný ovšem jen do doby, než se po spuštění stihne zahřát na provozní teplotu. Potom začíná spínat větráček v pravidelných intervalech. Jeho hluk bohužel není zrovna nízký, spuštění i zastavení je zřetelně slyšet a střídání cyklů ruší a není zejména v tichém prostředí úplně příjemné. V zátěži se pak větráček roztočí na maximální otáčky a je jasně slyšet docela hlasité svištění.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 36,5°C
  • spodek maximum = 44,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 46,1°C
  • klávesnice vpravo = 40,8°C
  • spodek maximum = 53,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 56,3°C
  • napájecí adaptér = 45,2°C

teplota okolí při měření: 24°C

V běžném provozu je počítač teplejší v prostoru klávesnice a zahřívání je patrné i vzadu na spodní straně, ovšem teploty jsou na rozumné úrovni a uživatele neobtěžují. Pokud ovšem vytížíte Ultrabook na maximum, zahřívání se razantně zvýší, zejména levá polovina klávesnice je docela teplá. Vysokých teplot dosahuje i spodní strana, pro lepší proudění vzduchu chlazení je vhodné provozovat v zátěži počítač na rovné podložce.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Baterie je z pochopitelných důvodů pevně zabudovaná v počítači a nepočítá se tedy s možností její výměny uživatelem. Dostupná kapacita činí 47 Wh a v našem standardním redakčním testu na ni vydržel počítač běžet přesně 7 hodin. Při nenáročném provozu s prohlížením webu přes aktivní Wi-Fi síť lze dosáhnout výdrže lehce na 5 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Rychlost nabíjení je spíše pozvolná, na 80% své kapacity se dostane po necelých 3 hodinách. Kompaktní zdroj navíc nemá velký výkon, při nabíjení za provozu se potřebná doba může ještě prodloužit.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu obsahují kromě základního nastavení zabezpečení a pořadí bootování i několik dalších položek. K dispozici jsou následující možnosti:

  • vypnutí SpeedStepu (podtaktování), podpory virtualizace
  • kompatibilní mód USB, nabíjení z USB a probuzení ze Standy pomocí USB
  • režim SATA řadiče
  • přepnutí chování F kláves (standardní/multimediální funkce)
  • vypnutí USB portů

Pro zabezpečení přístupu k počítači jsou k dispozici standardní hesla uživatele a správce, dále notebook podporuje volitelné zabezpečení proti krádeži službou Computrace a pro přihlašování do systému lze využít rozpoznávání obličeje webkamerou.

Příslušenství

Chybějící plnohodnotná lokalizace se kromě klávesnice projevila především na operačním systému. Windows 7 Home Premium 64 bit proto byly stejně jako další software v anglickém jazyce, bez možnosti volby české alternativy. Bohužel výrobce na svém webu uvádí, že konfigurace se prodávají pouze s US/UK lokalizací, není to tedy záležitost pouze testovacího kusu.

Kromě obvyklé kombinace užitečných aplikací (Office Starter) a těch obtěžujících (zkušební verze McAfee Internet Security) jsou součástí systému i některé méně obvyklé utility výrobce. Pro widget s předpovědí počasí tak umí notebook pomocí dostupných Wi-Fi sítí určit polohu počítače, nebo lze prostřednictvím Dell Sync Up synchronizovat obsah mezi počítači.

Ceny a záruka

Cena testované konfigurace je 24 992 Kč bez DPH (29 990 Kč s DPH). V prodeji je i dražší konfigurace s větším (256GB SSD), příp. s výkonnějším CPU (i7-2637M).

Záruka na notebook je standardní dvouletá.

Závěr

Dell XPS 13 zaujme i v rámci samotné kategorie Ultrabooků velmi kompaktními rozměry. Podařená konstrukce umožnila výrazně zmenšit rámeček kolem displeje a společně s ním lehce i rozměry celého počítače. Na vynikající úrovni je i zpracování, kombinace uhlíkových vláken a hliníku se ukázala být dobrou volbou. Největším překvapením je ovšem klávesnice, která s jinými Ultrabooky nelze příliš srovnávat. Píše se na ní pohodlně, má příjemnější zdvih kláves a nechybí ji ani podsvícení.

Celkový dojem poněkud sráží méně povedené chlazení, v zátěži je notebook dost hlučný a ani při nenáročné práci není ideální, nárazovité spouštění trochu ruší. Z pohledu řady uživatelů nebude příjemná ani absence lokalizace systému do českého jazyka.

Klady a zápory

+ vynikající klávesnice
+ kompaktní rozměry
+ kvalitní zpracování

- hlučné chlazení
- bez české lokalizace
- chybí čtečka karet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell XPS 13
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2467M (1,6 Ghz, 2,3 Ghz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 128 (Samsung PM810 mSata, SATA-II)
  • DVD: -
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics 3000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Cypress)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 7h 00min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, mini DisplayPort
  • Rozměry: 316 x 205 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,37
Recenze

Diskuse