RECENZE: Fujitsu LifeBook A552 - tenký s nejnovější Ivy Bridge

5. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tenké notebooky jsou jasný trend. Tentokrát jsme otestovali horkou novinku od Fujitsu, která v 15,6'' úhlopříčce nabídne minimální tloušťku a nízkou hmotnost při zachování výkonu plnohodnotného Core i5 a veškeré základní výbavy.

Fujitsu LifeBook A552 - tenký s nejnovější Ivy Bridge

Redakce NOTEBOOK.cz, opět jako první v ČR, přináší recenzi zcela nového modelu notebooku s novou technologií.

Základní popis

Ve Fujitsu zvolili střídmý vzhled v kompletně černém provedení. Místo zaoblených tvarů se vsadilo na ostře řezané hrany, které vůbec nevypadají špatně. Nemusíte se bát - přední hrana u opěrek rukou je zkosená, takže není pro ruce nepříjemná. Víko má povrch z broušeného hliníku, zatímco základna má z části matné plasty s hladkou povrchovou úpravou (klávesnice, opěrky) a z části lesklé plasty (prostor za klávesnicí a rámeček displeje).

Lesklé plasty jsou lapače otisků a nečistot a o moc lépe si nevedou ani matné části. Jsou tak hladké, že na nich po delší práci ulpívají mapy potu. Při většině typů osvětlení to naštěstí není tolik vidět. Pokud zůstává značení nezměněné, měly by být lesklé pouze modely AH. U předchozích generací byly dostupné také modely A, které se lišily matným displejem a matnou povrchovou úpravou plastů.

Pro japonské notebooky je charakteristické používání plastů kvůli zaměření na co nejnižší hmotnost. Nový LifeBook se tímto řídí jen z části. Základna je kompletně plastová, ale víko má vnější stranu zpevněnou hliníkovou vrstvou. Základna má dostatečnou tuhost pro každodenní přenášení a při zvednutí otevřeného notebooku za roh dochází jen k minimálnímu kroucení. Sem tam však dokáže zavrzat. K víku žádné výhrady mít nemohu. Z vnější strany snese velký tlak, než začne docházet k vlnění barev v obraze.

Zapuštěné klouby omezují úhel vyklopení víka na pouhých 130°. Klouby mají optimální tuhost, aby bylo možné otevřít počítač jednou rukou. Základna se při tomto úkonu mírně zvedá s víkem, ale vlastnímu otevření to nebrání.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook je vybaven vším tím, co se od tenkých 15,6“ modelů čeká. S výjimkou čtečky paměťových karet SD XC a MS/Pro (ze které karty po vložení trčí z půlky ven) jsou všechna rozhraní rozeseta po stranách. Vlevo jde o konektory zvukové karty, jediné USB 3.0, gigabitový Ethernet a výstupy grafické karty (HDMI a VGA) a vpravo o tři USB (bohužel jen 2.0), optickou mechaniku a zdířku napájení.

U tenkých notebooků je zvykem vypouštět slot pro rozšiřující karty ExpressCard. Zásadní výtky mám dvě. U nového notebooku bych očekával alespoň dvě rychlá USB (3.0) a všechna USB by nemusela být natlačena do prostoru co nejblíže k uživateli. Zejména praváci zapláčou, že je většina portů v místě, kde budou kabely překážet v manipulaci s myší.

Půdorysné rozměry počítače jsou 375 x 250 mm a v zavřeném stavu je tloušťka pouhých 21-26 mm (klínovitý tvar). Když se k tomu přidá hmotnost jen 2,21 kg, jde o jeden z těch lehčích strojů v této úhlopříčce a zároveň dobrou volbu pro časté přenášení u těch, kteří se nechtějí vzdát numerického bloku.

U notebooků od Fujitsu používají napájecí adaptéry dvoužilové přívodní šňůru s tenkou koncovkou, což snižuje hmotnost kompletu. Malý 65W adaptér váží s kabelem jen 319 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Nový LifeBook AH doznal velkých změn v klávesnici, a to z pohledu rozložení i mechaniky. V numerické části došlo k nepochopitelnému vyhození klávesy NumLock (ta je nyní vedle F12) a nahrazení druhou klávesou tabulátoru. Nemám tušení, k čemu by to mohlo být dobré. Insert a Delete již nyní nejsou v pravém horním rohu základního bloku. Místo toho jsou odsunuty doleva kvůli přesunuté klávese Pause. Ani zde si nejsem jist vhodností takové změny. Poslední změna je pozitivní. Kurzorové klávesy jsou nyní větší a vystupují ze základního bloku směrem dolů.

Ztenčení profilu počítače vedlo k použití nové mechaniky kláves (nyní v provedení chiclet), která je znatelně mělčí. Klávesy již nejsou tak jisté a v rámci notebooků obecně spadají spíše do podprůměru. Pokud píšete jemně, může se stát, že sem tam nějaké písmenko nestisknete dostatečně. Jako výhodu nové mechaniky vnímám pouze minimální hlučnost. S trochou snahy lze psát téměř nehlučně.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač s intenzivním modrým pruhem, který značí zapnutí. Další indikační prvky jsou přesunuty na zkosenou čelní hranu vlevo (stejně jako u předchozích generací) a svítí jako modré ikony (kromě baterie, která svítí při nabíjení červeně). Ikony informují o zapnutí počítače, stavu bezdrátového vysílače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě disku a stavu zámků klávesnice (NumLock, CapsLock).

Všechny indikační prvky jsou intenzivní a v noci je nepříjemné zejména svícení vypínače.

Na fotkách můžete vidět anglickou variantu klávesnice s jednořádkovým Enterem. Lokalizované konfigurace budou mít česko-slovensko-polské popisky s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem. Tak jak je u LifeBooků pro náš trh běžné.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu je stejně velká a stejně zapuštěná jako v předchozí generaci. Rozdíl je pouze v povrchové úpravě (nyní je plocha vroubkovaná) a v řídící elektronice. Původní elektroniku od Synaptics nahradila nová od Alps.

Mezi multidotykovými gesty najdete pouze zoom, rotaci a přecházení mezi stránkami (zpět, vpřed). Chybí posuv stránek tahem dvou prstů. Tato funkce je dostupná pouze při tahu jednoho prstu po pravém kraji dotykové plochy.

Pod dotykovou plochou jsou dvě hardwarová tlačítka, která při stisku tlumeně klapají. Současný stisk obou tlačítek zastupuje funkci prostředního tlačítka.

Hlavní HW parametry

LifeBook AH552 patří k vlně prvních notebooků osazovaných novými procesory z generace Ivy Bridge. Je v něm dvoujádrový procesor Intel Core i5-3320M, který v rámci střední třídy nahrazuje stejně taktovaný Core i5-2540M. Výchozí takt je 2,6 GHz a v případě potřeby jej technologie Turbo Boost zvýší až na 3,3 GHz. Při nečinnosti je minimální takt nastaven na 1,2 GHz a pod něj procesor nikdy nejde.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM67 (Panther Point) a lze do ní osadit dva paměťové moduly. V základu je osazen pouze jeden a je v něm 4GB modul běžící s efektivním taktem 1600 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 159
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 927

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 126 109
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57 906

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5608 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 629 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,10 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7289 MB/s

Podporovanými funkcemi, počtem jader a taktem má k i5-3320M nejblíže Sandy Bridge i5-2540M (2,6/3,3 GHz). V jednovláknových aplikacích je i5 z Ivy Bridge výkonnější o 12% a ve vícevláknových vede o pouhých 5%. Z pohledu výkonu na jeden megahertz tedy není nová generace procesorů příliš odlišná a nelze se tomu divit. Výpočetní jádra se liší jen drobnými optimalizacemi a novým výrobním procesem.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a v testovaném kusu je od společnosti Seagate. Jde o model s rychlostí ploten 5400 rpm a spíše podprůměrnou přenosovou rychlostí.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 200 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,49 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,6

Fujitsu se s optickou mechanikou zatím neloučí ani u tenkých 15,6“ modelů. Třetinu počítače zabírá optická mechanika DVD Super Multi s výsuvným podavačem.

Gigabitový Ethernet od Realteku je doplněn bezdrátovými funkcemi karty Intel Centrino Wireless-N2230 s podporou Wi-Fi /n (2,4 GHz) a Bluetooth 4.0. Bezdrátová zařízení se vypínají společně klávesovou zkratkou Fn+F5, nebo oddělené pomocí grafické utility pro správu napájení.

Displej a grafika

Osazený 15,6“ displej AUO B156XTN03.2 má lesklou povrchovou úpravou a pouze základní rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně spadá spíše pod průměr. Barvy jsou studenější, bílá má mírných nádech do žluté a pozorovací úhly jsou slabší. Bohužel mezi 15,6“ displeji se základním rozlišením není podobná kvalita nic výjimečného.

LED podsvícení lze regulovat ve 12 stupních. Všechny jsou bohužel ve velmi malém rozsahu. Nelze tak dosáhnout nízkého jasu vhodného pro delší práci v úplné tmě. Také maximální jas je mírně pod průměrem v rámci kategorie a v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou se displej nehodí na práci venku pod přímým slunečním světlem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vzhledem k tomu, že je již procesor z generace Ivy Bridge, je v něm integrované grafické jádro Intel HD4000. S ním Intel dotáhl technologický náskok některých konkurentů a nabídl konečně podporu DirectX 11. HD4000 si kromě jiného poradí také s akcelerací Full HD videí včetně těch s velkým datovým tokem a zvládá akceleraci 3D filmů na Blu-ray.

V novém jádře je 16 výpočetních jednotek, které mají výchozí takt 650 MHz, ale v případě potřeby se umí přetaktovat až na 1,2 GHz (minimum je při nečinnosti 350 MHz). Vyšší výkon proti HD3000 mají na starosti optimalizace jader a navýšení výpočetních jednotek (HD3000 má jen 12).

Na levém boku jsou vedle sebe oba obrazové výstupy - digitální HDMI 1.4 a analogové VGA. V případě HDMI je možné připojit monitor s rozlišením až 2560x1440. U VGA záleží hlavně na kvalitě přenosu. Výstup v LifeBooku patří k těm lepším a s testovacím monitorem produkoval v rozlišení 1680x1050 obraz bez duchů a jiných nedostatků.

Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnuté interní LCD.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4351
  • 3DMark Vantage: P3084 (GPU: 2508, CPU: 9916)
  • 3DMark 11: P627 (Graphics: 541, Physics: 3479)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5267 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,93 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,72
  • CATIA (catia-02): 8,61
  • EnSight (ensight-03): 5,64
  • Maya (maya-02): 40,87
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,27
  • SolidWorks (sw-01): 15,26
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 4,06
  • UGS NX (ugnx-01): 1,68

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): nedoběhl
  • EnSight (ensight-04): 1,64
  • LightWave 3D (lightwave-01): 12,58
  • Maya (maya-02): 10,03
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,23
  • SolidWorks (sw-03): 7,82
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,18
  • Siemens NX (snx-01): 1,36

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,1 fps
  • 1366x768: 10,7 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Nová integrovaná grafika od Intelu se výkonem vyrovná low-end dedikovanému čipu NVIDIA GeForce GT520M, což znamená, že starší hry si zahrajete a ty méně náročné dnešní mohou běžet v nativním rozlišení. Náročné AAA hry poběží jen některé a vždy je to za cenu snížených detailů na minimum i nižšího rozlišení.

Výkon grafického řešení je v tomto notebooku limitován pouze jediným paměťovým modulem. Dokoupení druhého modulu může znatelně zvýšit výkon, neboť u HD4000 je právě rychlost komunikace s pamětí úzkým hrdlem.

Multimédia

Pro většinu LifeBooků je charakteristická nízká kvalita reproduktorů. V nové generaci se nejspíš nic nemění, neboť ani model A552 ze zaběhnutého stereotypu nevybočuje. Reproduktory mají průměrnou hlasitost a silně podprůměrnou kvalitu zvuku. Zvládají reprodukovat pouze vyšší frekvence a hodí se jen jako nouzové řešení na systémová hlášení.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu jsou na levém boku dva standardní konektory jack a zvuk lze z počítače dostat také digitálně výstupem HDMI.

Ve víku nad displejem je místo pro mikrofon a 1,3Mpix webkameru schopnou snímat v rozlišením 1280x800. Oboje funguje bez problému. V testovacím kusu však nebyl program pro pořizování fotek z webkamery (Fujitsu obvykle dává samostatně instalátor programu YouCam).

Chlazení a provozní hluk

Chladič s jedním ventilátorem řeší chlazení procesoru a čipové sady, se kterými je spojen jedinou heatpipe. Pokročilejší uživatele jistě potěší, že je chlazení snadno dostupné pod plastovými dvířky na spodku notebooku, což je zvláště užitečné, když nechcete posílat notebook do servisu kvůli pouhému čištění chladiče.

Při kancelářské práci se ventilátor spouští nárazově. Většinou zůstává vypnutý, ale čas od času si umí nahlas odfouknout. V běžném ruchu si něčeho nevšimnete, ale v tiché místnosti jsou rozjezdy slyšet. Vše je samozřejmě v únosné míře. Horší je dle mého názoru neustálé šumění pevného disku, které je intenzivnější než u jiných notebooků. Vzhledem k tomu, že jde jen o předprodukční kus, může být v prodejních konfiguracích úplně jiný disk.

V zátěži se ventilátor rozjede ihned a stačí k tomu vytížit pouze jedno z jader. Do půl minuty se ventilátor začne přepínat mezi nižšími a vyššími otáčkami. Hlučnost spadá do průměru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,5°C
  • spodek maximum = 36,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 32,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • klávesnice vlevo = 46,2°C
  • klávesnice vpravo = 39,5°C
  • spodek maximum = 53,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 57,3°C
  • napájecí adaptér = 51,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Fujitsu preferuje ticho před nižšími teplotami. Výsledkem je, že notebook už může při kancelářské práci zespodu hřát a stejně bude ještě ventilátor vypnutý. Není to tak hrozné, ale někomu to nemusí vyhovovat (sám preferuji také raději ticho).

V BIOSu je možnost přepnout režim chlazení. Ve výchozím stavu je zvoleno tichý, ale po přepnutí na normální jsem si nevšiml žádné změny (u některých notebooků od Fujitsu se to stává).

Při dlouhodobé zátěži jednoho jádra (například matematickými výpočty) jsou vyšší teploty znát pouze na spodku, ale neliší se příliš od klidového stavu (ve kterém ventilátor stojí). Zátěž na více jádrech způsobí podstatně větší zahřívání spodku uprostřed (místo pro CPU a RAM). Zvýšení teploty je patrné také na levé části klávesnice. Nejvíce mezi klávesami. Samotné klávesy mají teplotu nižší, takže vás do rukou pálit nebudou.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V počítači je integrovaná šestičlánková baterie s kapacitou 48 Wh. Tuto baterii není možné snadno uživatelsky vyměnit bez kompletního rozebrání počítače.

V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 5 hodin a 52 minut. Kancelářskou práci s dvoutřetinovým jasem a Wi-Fi můžete provozovat po dobu necelých pěti hodin. V rámci kategorie je výdrž průměrná. Výrobce neumožňuje její rozšíření osazením sekundární nebo větší primární baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Napájecí adaptér má sice výkon 65 W, ale počítač limituje odběr okolo 40 W. Ve vypnutém stavu a při nečinnosti trvá nabití na 90% přibližně dvě hodiny. V plné zátěži si ovšem na nabití počkáte přes pět hodin.

BIOS/EFI

Základní firmware je Phoenix SecureCore Tiano a do jeho nastavení se dostanete stiskem F2 po zapnutí počítače:

Pokročilé

  • Vypnutí podpory vstupních zařízení pro USB v DOSu
  • Zapnutí nabíjení z USB vypnutého počítače
  • Nastavení SATA řadiče (AHCI, IDE, vypnutí)
  • Vypnutí webkamery
  • Vypnutí podpory USB 3.0
  • Vypnutí podpory virtualizace
  • Zapnutí probouzení počítače signálem ze sítě
  • Nastavení režimu chlazení (normální, tichý - nevšiml jsem si rozdílu)
  • Vypnutí šetření energie u optické mechaniky
  • Aktivace možnosti umrtvení prostřednictvím Intel Anti-Theft

Z pohledu zabezpečení jsou možnosti základní a čítají hesla BIOSu (uživatel, správce) a pevného disku. Jako nadstandard je z BIOSu přístupná možnost bezpečného vymazání disku.

Příslušenství

Notebook jsme dostali jako předprodukční vzorek jen s napájecím adaptérem. Ačkoli instalace vypadala jako tovární, nebyla ještě na disku dostupná záloha s její obnovou. Součástí produkčních kusů bude pochopitelně také tištěná dokumentace, a pokud se nic nezmění, bude zde také sada DVD s obnovou systému.

Instalace je čistá a minimalistická, jak je u Fujitsu zvykem. Předinstalované jsou pouze nejnutnější utility a ovladače. Některé doplňkové utility od výrobce jsou pouze ve formě instalačních balíků jako volitelné.

Ceny a záruka

Do prodeje se chystají konfigurace s cenou od cca 15 000 Kč bez DPH.

V záručních podmínkách se nic nemění, což znamená dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Tato záruka je uplatnitelná i v jiných zemích EMEA.

Závěr

Fujitsu LifeBook A552 je typickým zástupcem přicházející generace notebooků. Snaží se být tenčí a lehčí, ale ponechává výkon standardního mobilního procesoru a veškerou základní výbavou včetně optické mechaniky. Kromě toho výrobce značně zapracoval na vzhledu, který je nyní zajímavější a modernější. Některé nedostatky charakteristické pro Fujitsu bohužel zůstaly (špatné reproduktory) a některé souvisí se snahou udělat počítač tenčí (mělká mechanika kláves).

Cílovou skupinu bych viděl ve studentech a méně náročných uživatelích, kteří hledají stylový univerzální notebook na doma a občasné cestování.

Klady a zápory

+ tenký provedení s plnohodnotným procesorem a optickou mechanikou
+ nízká hmotnost

- nejistý stisk kláves
- nízká kvalita zvuku vestavěných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook A552
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3320M (2.60 GHz / 3.30 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 Seagate ST9500325AS, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8A2AS)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 52in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 375 x 250 x 22-26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,21
Recenze

Diskuse