RECENZE: Fujitsu Lifebook LH532 - elegantních 14''

25. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Přestože se poslední dobou výrobci předhání s tenkými notebooky, stále se najdou i menší modely klasické konstrukce, která nemusí podléhat takovým ústupkům ve výkonu a výbavě. Jedním z nich je i elegantní 14'' Lifebook od Fujitsu, který si přiblížíme tentokrát.

Fujitsu Lifebook LH532 - elegantních 14''

Základní popis

Řada Lifebooků od Fujitsu se v posledních letech rozrostla o řadu modelů určených nejen pro náročné profesionály, ale zaměřené i na skupinu běžných uživatelů ze segmentu domácností a domácích kanceláří. 14 " Lifebook LH532 patří spíše do té druhé skupiny, počáteční písmena označení pak symbolizují řadu zaměřenou na modely s mírně zvýšenou mobilitou.

Notebook na první pohled zaujme lehce nekonformním barevným provedením kombinujícím klasickou černou s tmavými, vínově červenými povrchy, nicméně jako celek působí zvolená kombinace elegantně. Kromě netradiční kombinace barev design vyznává spíše zaoblené tvary a mezi výrazné prvky určitě patří i vystupující panely na horní straně základny.

Poměrně sympatická je povrchová úprava materiálů, na notebooku najdete sice lesklé plasty, výrobce je ale poněkud omezil a použity jsou jen po obvodu základny, v prostoru klávesnice a na rámečku displeje. Naopak všechny červené části, včetně vnější části víka jsou vyrobeny z pogumovaného materiálu, který je z pohledu údržby mnohem praktičtější a příjemný na dotek.

Mechanické zpracování je docela pevné i bez nějakých pokročilých výztuh z ušlechtilých materiálů. Ani při méně citlivém uchopení se základna neprohne a také víko displeje si zachovává solidní pevnost. Slabé náznaky vlnění barev se na displeji objevují jen při velmi silném zatlačení z vnější strany.

Víko v zavřeném stavu drží magneticky, díky přiměřenému odporu kloubů ho ale lze otevřít i jednou rukou. Způsob uchycení kloubů ovšem omezuje maximální otevření na úhel okolo 135°


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní je na možnosti dané vhodným prostorem na menším notebooku solidní. Levou stranu zepředu obsadil HDMI výstup, za ním následuje trojice USB v rychlé verzi 3.0, VGA výstup, konektor Ethernetu a vzadu za výdechem chlazení, slot pro zámek typu kensington. Na opačný bok výrobce umístil ještě jedno USB, tentokrát už v pomalejší verzi 2.0, optickou mechaniku a vstup pro napájecí zdroj. Poslední prvky konektorové výbavy najdete v pravé části přední strany, nachází se zde dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet(SD/MS).

Množství konektorů je poměrně úctyhodné, zejména počet rychlých USB ještě není úplnou samozřejmostí ani u větších modelů. I v ostatních aspektech výbava zahrnuje vše, co lze dnes považovat za nezbytný standard. Pochopitelně přítomnost množství konektorů si vybrala i svou daň, v tomhle případě na jejich rozložení. Zejména rychlá USB jsou blízko u sebe a zařízení ve tvaru velkého flasdisku připojené přímo do počítače překryje i sousedící porty.

Notebook už na první pohled nesoupeří s tenkými ultrabooky, nicméně mezi 14 " modely jsou jeho rozměry 335 x 240 x 34 mm s výjimkou trochu širšího profilu srovnatelné. Na rozumné úrovni se udržuje i hmotnost, která činí 2,13 kg. Ani při častějším cestování se tak počítač nějak moc nepronese.

Méně sympatickou velikost má dodávaný 80W zdroj, váží 433g a s ohledem na výkon by mu slušelo menší provedení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá obvyklé rozložení se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, ovšem řada kláves u levého okraje má oproti zvyklostem ještě o něco užší provedení. Projevilo se to zejména u klávesy středníku a malý Shift také není úplně ideální. Naopak kladně hodnotím velké a jasně oddělené kurzorové šipky, praktické je i umístění kláves pro pohyb v textu k pravému okraji. Klávesnice je v černém provedení s bílými popiskami, které pro Fujitsu typicky zahrnují i některé znaky jiných jazykových rozložení.

Psaní na klávesnici je poměrně pohodlné. Stisk je sice spíše kratší, ale dostatečně jistý a klávesnice zůstává příjemně tichá i při rychlejším psaní.
Méně už se povedlo provedení touchpadu, výrobce ho umístil na vyvýšený panel pod klávesnicí, který je po celé délce včetně dotykové části vyroben z pogumovaného materiálu. Prsty po něm proto nekloužou tak lehce jako v případě obvyklejších materiálů. Příliš pochválit nejde ani ovládací tlačítka, jsou sice samostatná, ale mají hodně tuhý stisk s nejistou odezvou. Díky tomu není ani jejich ovládání pohodlné.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-3210M, tedy novějším modelem platformy Ivy Bridge. CPU pracuje na základní frekvenci 2,5 GHhz, díky technologii Turbo Boost se ovšem jeho takt může zvýšit až na 3,1 GHz. Samozřejmostí je i podpora Hyper-Threadingu (umožňuje zpracování až 4 aplikačních vláken současně), virtualizace (VT-x i VT-d) a rozšířených AES instrukcí.

CPU
specifikace čipu

Počítač je vybaven 4 GB operační paměti, zajištěných jedním modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1600 MHz. Druhý paměťový slot je prázdný a relativně lehce dostupný pod krytem na spodní straně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 500
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 790

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 117 888
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 164

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5258 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 836 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 2,88 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,27 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,27

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7334 MB/s

Výkon výpočetní části procesoru se od srovnatelného modelu předchozí generace liší prakticky v jednotkách procent, výraznější změny se dotkly především integrovaného grafického jádra. Pro většinu uživatelů ovšem bude pořád více než dostatečný a rychlejší čtyřjádrové CPU mají význam až u náročnějších činností, jako je kompilování nebo zpracování videa.

2,5" disk klasické plotnové konstrukce od Toshiby nabízí úložnou kapacitu 500 GB. Slabší je to ovšem s výkonem, v současnosti nabízí modely s rychlostí otáčení 5400 ot./min výrazně vyšší přenosové rychlosti, klidně až o třetinu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 142,82 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 58,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,23 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,6

Navzdory klesající frekvenci využití patří optické mechaniky stále mezi základní součást většiny notebooků. Testovaný notebook je vybaven běžným modelem podporujícím čtení a zápis všech CD a DVD médií.

Možnosti síťové komunikace poskytuje drátový gigabitový Ethernet společně s bezdrátovým Wi-Fi adaptérem od Intelu podporujícím moderní standardy v pásmu 2,4 i 5 GHz (a/b/g/n). Nechybí samozřejmě ani integrovaný Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou 14 " s matnou povrchovou úpravou a obvyklým HD rozlišením (1366 x 768). Kvalitou zobrazení LCD panel příliš neoslní, barevné podání spadá do průměru a pozorovací úhly jsou dokonce ještě o něco slabší, než bývá u obecně horších displejů notebooků zvykem. Barevné spektrum se začíná posouvat už při relativně slabém vychýlení pohledu z ideální pozice a to příliš nepotěší. Podsvícení zajišťují standardně LED diody, úroveň jasu lze klávesovými zkratkami regulovat ve 12 krocích.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafický systém využívá technologii NVIDIA Optimus, takže se podle potřeby výkonu přepíná mezi integrovaným čipem Intel HD Graphics 4000 a dedikovanou kartou NVIDIA GeForce GT 620M. Dedikovaný model představuje zástupce nižší třídy a ve své podstatě se jedná o přejmenovanou starší GeForce 525M vycházející s architektury Fermi. Výkonnější grafické jádro má k dispozici 2 GB vlastní paměti typu DDR3 připojené 128 bitovou sběrnicí.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 15 853
  • 3DMark 06: 8945
  • 3DMark 11: P1076 (Graphics: 955, Physics: 3801)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5826 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,88 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Aliens vs. Predator

  • 1366x768: 20,1 fps

Dirt Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 1x AA): 19,3 fps

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX11, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Výkon rychlejší dedikované karty je oproti integrovanému jádru vyšší pouze o třetinu až polovinu a rozdíl by byl nižší kdyby mohlo GPU v procesoru využít pamětí propojených do dualchannelu. Výraznější výhodu tak má GPU Nvidie především v lepší kompatibilitě ovladačů. Jeho výkon bude stačit i pro spuštění novějších her, k trochu rozumné hratelnosti se lze ovšem dostat jen za cenu razantního snížení úrovně detailů, případně i rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se mohou ve své kategorii chlubit lehce nadprůměrným podáním, patrné jsou i náznaky basů. Zejména při srovnání s jinými notebooky stejného výrobce jsou o úroveň výš. Dvojice audiokonektorů na přední straně umožňuje připojení sluchátek a mikrofonu, digitálně lze zvuk z počítače vyvést jako součást HDMI portu.

Webkamera umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1 Mpx, kvalita snímání obrazu je docela rozumná.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Větráček chlazení je umístěn v pravém zadním rohu, ven vzduch vyfukuje průduchem na pravé straně. V provozu je od spuštění prakticky neustále i při nenáročném kancelářském nasazení. Jeho chod je ovšem tichý a kultivovaný, takže ani v tiché místnosti nijak výrazně neruší. V zátěži se už hlučnost zvedne na obvyklou vyšší úroveň, ale pořád se drží v přijatelných mezích. Pomocí volby v nastaveních BIOSu lze aktivovat tichý režim, v nízké zátěži se pak větráček spouští jen občas na krátkou chvíli. Chlazení je potom tišší i při náročnější činnosti, ovšem už pochopitelně na úkor mírně vyšších teplot.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 32,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 33,6°C
  • napájecí adaptér = 34,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 36,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,3°C
  • spodek maximum = 43,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 52,0°C
  • napájecí adaptér = 51,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Kancelářská práce počítač příliš nerozehřeje a teploty se udržují na příjemné úrovni. Při plné zátěži už teploty stoupnou znatelněji, ani teplejší místa v pravé části klávesnice ale nejsou nějaký velký problém. Pochopitelně je vhodné mít při náročných činnostech notebook položený na pevné podložce, aby do něj mohl volně proudit vzduch.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce dodává notebook se šestičlánkovou baterií poskytující kapacitu 48 Wh. Baterie má klasickou vyměnitelnou konstrukci, ve svém místě ji drží dvojice zámků. V našem standardním redakčním testu* vydržela počítač napájet 5 hodin a 7 minut. S ohledem na kapacitu baterie to je průměrný výsledek, v běžném provozu můžete při nenáročném surfování se zapnutou Wi-Fi očekávat výdrž přibližně okolo 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 84 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

Rychlost nabíjení příliš nepřekvapí - na 90 % své kapacity se baterie dostane přibližně po hodině a půl nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Vstup do nastavení BIOSu je možný stisknutím kláves F2 při startu počítače. Rozsah dostupných voleb v podstatě zahrnuje obvyklý standard, k dispozici jsou následující nastavení:

  • nabíjení z USB, změna režimu SATA řadiče
  • vypnutí webkamery, podpory USB 3.0
  • zakázání virtualizace, Wake on Lan
  • změna režimu chlazení z běžného na tichý
  • povolení úsporného režimu optické mechaniky
  • změna pořadí bootování

Pro zabezpečení počítače má uživatel k dispozici obvyklé hesla uživatele, správce a disku, dále notebook podporuje také technologii Intel Anti-Theft.

Příslušenství

Kromě papírových manuálů dodává Fujitsu jako jeden z mála výrobců společně s notebooky i samostatná instalační média se systémem. Ten je samozřejmě předinstalován včetně obvyklého oddílu pro obnovu, ale jako záložní řešení přiložená DVD potěší.

Testovaná konfigurace byla vybavena Windows 7 Professional v 64bitové verzi a docela vstřícný přístup volí výrobce i co se týče předinstalovaného softwaru. Bez reklamy v podobě nějakých zkušebních verzí se sice úplně neobejde, ale při srovnání s konkurenčními modely není systém množstvím zbytečného softwaru úplně zahlcen.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se u nás prodává za 16 666 Kč bez DPH (19 999 Kč bez DPH), černé provedení je o cca 300 Kč bez DPH levnější.

Záruční doba je 24 měsíců pro koncové spotřebitele i firmy.

Závěr

Fujitsu Lifebook LH532 představuje 14 " notebook klasické konstrukce nabízející slušnou mobilitu při zachování lepšího výkonu, než mohou obvykle nabídnout modely s tenkým provedením. Vzhled kombinující černo-červené provedení působí poměrně elegantně a mezi výhody určitě patří i tiché chlazení nebo nadstandardní nabídka rychlých USB, neobvyklá nejen na poměry menšího počítače.

Výrobce se ale nevyhnul ani určitým nešvarům, za nejvýraznější lze považovat touchpad z pogumovaného materiálu, který není při ovládání zrovna praktický, a nebo displej s úzkými pozorovacími úhly.

Klady a zápory

+ elegantní provedení
+ tiché chlazení
+ počet rychlých USB

- „pogumovaný“ touchpad
- slabší úhly displeje
- pomalejší disk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook LH 532
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 3210M (2,50 Ghz / 3,10 Ghz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (TOSHIBA MK5076GSX, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce GT620M (2GB DDR3) + Intel HD Graphics 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 7min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x USB 2.0, 3x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 335 x 240 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,13
Recenze

Diskuse