RECENZE: Fujitsu LIFEBOOK UH572 - červeno-černá elegance

13. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nedávno jsme se podívali na top-model 14'' Ultrabooku od Fujitsu s dokovacím konektorem. Dnes se podíváme na jeho 13'' brášku, který co do výbavy možná nenabídne tolik, ale cenově je rozhodně dostupnější. Přitom se s Core i7 nejedná o nějaké ořezávátko.

Fujitsu LIFEBOOK UH572 - červeno-černá elegance

Základní popis

Tenké a lehké notebooky začínají v řadách LIFEBOOKů písmenem U (pravděpodobně od Ultrabook). Nějaký ten měsíc zpět vyšla recenze na model U772, který je v rámci nabídky tím nejvyšším. Dnes recenzovaný model UH572 je jakýsi rozumný kompromis mezi možnostmi a cenou.

Oproti vyššímu modelu je tento trochu tlustší a tloušťku má stejnou vpředu i vzadu. Mezi Ultrabooky je jeho tloušťka někde v průměru a při porovnání s klasickými notebooky je LIFEBOOK krásně tenký. Štíhlý profil spolu s černo-červeným provedením notebooku velmi sluší a v rámci nudně šedivých Ultrabooků působí lehkým dojmem výjimečnosti. Věřím, že podobný vzhled neurazí ani v pracovním, ani v domácím prostředí.

Z části kovové a z části plastové provedení vykazuje špičkovou odolnost. Snad jen v prostoru klávesnice je znatelné určité prohýbání. Základna jako taková se ovšem nekroutí. Víko je tenké a poddajnější, nicméně nevybočuje ze standardu u tenkých notebooků. Pouze celokovová víka bývají tvrdší.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny a omezují úhel otevření na pouhých 135°. K chodu kloubů naopak nemám žádné výhrady. Mají optimální tuhost, která nezabraňuje pohodlnému otevření notebooku jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava se od vyššího modelu liší v absenci konektoru síťové karty. Po levé straně jsou dvě USB 3.0, kombinovaný konektor zvukové karty a digitální výstup HDMI v plné velikosti. Vpravo výbava pokračuje jedním USB 2.0, sloty pro paměťové karty (SD, MMC, MS/Pro) a karty SIM a napájecím konektorem. Tři USB a nezmenšený obrazový výstup lze v této kategorii považovat za velký úspěch.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 323 x 234 x 18 mm. Jeho tloušťka je stejná vpředu i vzadu a neliší se od průměru v rámci kategorie tenkých 13“ modelů. Hmotnost 1,59 kg je v rámci stejné kategorie spíše vyšší. Objevují se totiž nezřídka notebooky s hmotností okolo 1,3 kg a někteří výrobci šli v odtučňovací kúře ještě dál. Na druhou stranu berte v úvahu, že část z nich má nižší hmotnost vykoupenou menší baterií a omezenější výbavou. Na cestách se ani půl druhého kila nepronese.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a zaujme svým protáhlým tvarem protáhlého štíhlého kvádru. Zapojuje se do něj dvoužilová přívodní šňůra a dohromady s ní váží pouhých 266 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Místo aby Fujitsu použilo stejnou klávesnici jako ve vyšším modelu, rozhodlo se osadit jinou, s odlišným rozložením. Zvolilo se pro LIFEBOOKy netypické rozložení s klávesami pro pohyb v dokumentech po pravé straně a kurzorovými šipkami, které od zbytku klávesnice oddělují větší mezery. Na rozdíl od jiných Ultrabooků není rozložení redukované, což znamená možnost vyvolat libovolnou klávesu standardního rozložení (včetně těch méně používaných jako ScrollLock a Pause). Ostatně funguje také zástupný numerický blok, který jinde bývá na ústupu (ovšem možnost Padlock Off již z BIOSu zmizela).

Použití jiné klávesnice než v U772 je vlastně potěšující, neboť zmíněná klávesnice měla velmi nejistý stisk a při psaní sem tam něco vynechala (zejména mezerník). Tato klávesnice podobnými problémy netrpí. Po stránce jistoty stisku však není o moc lepší. Bohužel i toto je daň za tenké provedení. Mělké klávesnice s jistým stiskem se téměř neobjevují.

U testovaného kusu se objevil nedostatek s ukotvením klávesnice, která se při psaní pod rukama doslova vlnila a činila použití velmi nekomfortní. Řešením bylo až podložení celého bloku proužky izolepy. Podložená klávesnice už byla pohodlná a s trochou cviku na ní nebyl problém psát rychle. Po rozhovoru s Fujitsu jsem se dozvěděl, že šlo o problém prvních kusů kvůli chybě na výrobní lince, která je již napravena. Nechal jsem si vybalit dva jiné kusy, které tímto netrpěly, takže lze očekávat, že v obchodech byste se s vadnými kusy neměli setkat. Pokud ano, doporučuji zvolit cestu reklamace.

Podsvícené prvky se omezily jen na hlavní vypínač a pár modrých diod nad klávesnicí. Z nich vyčtete aktivitu bezdrátového vysílače, nabíjení baterie a stav zámků klávesnice. Nesvítí příliš intenzivně, takže by neměly rušit při práci v noci.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotykovou plochu řídí beztlačítkový touchpad Synaptics ClickPad, ke kterému nemám žádné výhrady. Snímá rychle a plynule, jeho plocha je příjemně hladká a problém není ani s emulací obou tlačítek v její spodní části. Podpora gest čítá všechno potřebné jako posun stránek, přibližování, otáčení, či jen mapování prostředního tlačítka na klepnutí dvěma, nebo třemi prsty.

Hlavní HW parametry

Základní deska s čipovou sadou Intel HM76 je fixně osazena procesorem Intel Core i7-3517U s výchozí frekvencí 1,9 GHz a režimem Turbo Boost do 3,0 GHz. Jde o dvoujádrový procesor se sníženým napětím a mezním příkonem 17 W (TDP).

CPU-Z
specifikace čipu

Až na připájený procesor je rozšiřitelnost notebooku téměř na úrovni těch velkých. Stačí odšroubovat pár šroubů na spodku (bohužel ne klasických křížových) a naskytne se vám pohled na všechny důležité komponenty, včetně komunikačních karet, 2,5“ pevného disku a dvou slotů pro operační paměť.

Z továrny je do paměťových slotů osazen pouze jeden modul, konkrétně 4GB DDR3-1600. S dvěma 8GB moduly se můžete dostat až na velmi slušných 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 359
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 256

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 850
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 301

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5077 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6931 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,37

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,88 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7344 MB/s

Výkon úsporného Core i7 není vůbec špatný a díky výkonnému turbu si při běžné práci nevšimnete žádného hendikepu. Klasické procesory Core i5 z posledních dvou generací jsou ovšem pochopitelně díky vyšším základním taktům rychlejší.

Jestli se na něco bude při práci ve Windows čekat, je to bezpochyby klasický 2,5“ pevný disk od WDC s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 5400 rpm, který se řadí výkonem někam do průměru plotnových disků. V rámci technologie Intel RapidStart jej podporuje malé 32GB SSD, ale jeho pomoci si všimnete snad jen díky zrychlení hibernace.

Klasické velké SSD by zde slušelo mnohem víc. Disk je naštěstí vložen do standardní 7mm šachty se snadnou přístupností, takže komu by výkon nestačil, může jej kdykoli vyměnit.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 185 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 90,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,3 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Tento LIFEBOOK se řadí po bok většiny Ultrabooků v rozhodnutí odstranit klasické kabelové připojení do sítě. Lze ho suplovat jedině nějakým síťovým adaptérem do USB. Bezdrátová výbava je naopak nadstandardní. Vedle 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0 modulu nechybí 3G modem s podporou všech standardů od GPRS až po HSPA+.

Displej a grafika

13“ širokoúhlý displej má matný povrch a vybaven je maticí se základním rozlišením HD (1366x768). Kvalitativně jde o běžný průměr, který neurazí a nenadchne. Barvy by mohly být saturovanější a zejména vertikální pozorovací úhel není příliš velký, ale pro běžnou práci displej stačí.

LED podsvícení je na tom velmi podobně a opět spadá do průměrů displejů se základním rozlišením. Není tedy extra svítivý pro práci pod přímým slunečním světlem. Na druhou stranu v omezené míře jej lze v takovém prostředí použít - počítejte však maximálně s kancelářskou prací a tmavým obrazem. Výhradu bych měl k minimálnímu jasu, který by mohl být pro práci v úplně tmě přece jen trochu nižší.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Kontrast: 350:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP133WH2-TLM3. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafický výkon není u podobného notebooku stěžejní. Veškeré vykreslování je tedy v režii integrovaného jádra v procesoru - Intel HD 4000 s dynamickou sdílenou pamětí, podporou DirectX 11 a akcelerací HD videa.

K připojení externího monitoru jsou dvě cesty. První vede kabelem přes klasické HDMI 1.4 v plné velikosti a druhá bezdrátově pomocí technologie Intel WiDi. Oba tyto výstupy mohou fungovat současně dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P604 (Graphics: 525, Physics: 2614)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4698 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,83 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 11,9 fps
  • 1366x768: 10,6 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon nachlup odpovídá jiným notebookům s Intel HD 4000 a pouze jedním paměťovým modulem. Přidáním druhého modulu lze díky režimu dual-channel zvýšit výkon integrovaného jádra přibližně o třetinu, což již postačuje pro hraní méně náročných her v plném rozlišení interního displeje.

Multimédia

Integrované reproduktory někde za klávesnicí mají značně podprůměrný zvukový projev podobný spíše reproduktoru horšího mobilu. Ve zvuku úplně chybí hloubky i středy a reprodukované jsou pouze vyšší frekvence. Hudba nepřichází v úvahu, ale v nouzi lze shlédnout nějaký videocast, případně komunikovat s někým po Skype bez připojených sluchátek. Počítejte s tím, že téměř libovolný tenký notebook od jiných výrobců hraje lépe než tento.

K připojení sluchátek s mikrofonem slouží kombinovaný vstup/výstup zvukové karty na levém boku. Digitální prostorový zvuk lze vyvést ještě z HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Pro komunikaci je určena 0,3Mpix webkamera (640x480) spolu s jedním mikrofonem ve víku nad displejem. Kamera svou aktivitu indikuje modrou LED vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení využívá převážně dvou průduchů v zadní části mezi klouby víka, kdy jedním vzduch nasává a druhým jej ohřátý zas vyhání. Kromě toho se vzduch přisává také četnými otvory na spodku. Jediný ventilátor má nepříliš příjemný svištivý zvuk a standardně se v těchto letních teplotách i při úplně nenáročné práci nárazově roztáčí a zastavuje klidně každých pět sekund.

Soustavná zátěž znamená jeho neustálý běh (který nakonec uši netahá tolik jako rozjezdy). Při intenzivním zatížení se umí skokově výrazně zrychlit a s vyššími otáčkami se zvedá i produkovaný hluk. V rámci tenkých notebooků se řadí hlučnost někam do průměru – existují i tišší kousky, ale většina je na tom podobně.

Čestnost spouštění ventilátoru při kancelářské práci lze snížit volbou režimu silent (tichý) v BIOSu počítače. Tato volba zvýší spínací teploty chlazení, díky čemuž se při nečinnosti ventilátor prakticky neroztáčí. Při občasné nárazové zátěži běžné práce se spouští na okamžik jednou za 30 sekund až minutu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 27,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 28,7°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • klávesnice vlevo = 43,5°C
  • klávesnice vpravo = 41,3°C
  • spodek maximum = 57,9°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 48,7°C
  • napájecí adaptér = 51,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při standardním nastavení se běžně žádná část notebooku nezahřívá do teplot, které by byly pro ruce nepříjemné. Až v zátěži je cítit koncentrované teplo z klávesnice – pozitivně vnímám rovnoměrné rozložení tepla pro levou i pravou ruku. Dlouhodobou zátěž není radno kombinovat s provozem notebooku na klíně, neboť se spodek v místech chladiče výrazně zahřívá. Samotné komponenty se však drží v přípustných teplotách.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Přibližně třetinu základny zabírá integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 42 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel rovných 5 hodin. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD se výdrž průměrně pohybovala lehce nad 4 hodinami a 30 minutami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Nabití prázdné baterie na 90% zvládá notebook bez ohledu na zatížení vždy do dvou hodin.

BIOS a zabezpečení

Základní firmware je Phoenix SecureCore Tiano a do jeho nastavení se dostanete stiskem F2 po zapnutí počítače:

Pokročilé

  • Vypnutí podpory vstupních zařízení pro USB v DOSu
  • Zapnutí nabíjení z USB vypnutého počítače
  • Nastavení SATA řadiče (AHCI, IDE, vypnutí)
  • Vypnutí webkamery
  • Vypnutí podpory USB 3.0
  • Vypnutí podpory virtualizace
  • Zapnutí probouzení počítače signálem ze sítě
  • Nastavení režimu chlazení
  • Vypnutí šetření energie u optické mechaniky
  • Aktivace možnosti umrtvení prostřednictvím Intel Anti-Theft

Z pohledu zabezpečení jsou možnosti základní a čítají hesla BIOSu (uživatel, správce) a pevného disku. Jako nadstandard je z BIOSu přístupná možnost bezpečného vymazání disku.

Vzhledem ke specifikaci Ultrabook nechybí podpora technologie Intel AntiTheft, která po aktivaci umožňuje vyhledání a deaktivování přístroje na dálku.

Příslušenství

Součástí balení je notebook spolu s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou DVD. Přiložené placky obsahují čistý operační systém (Windows 7 Professional) a ovladače. Klasická obnova do továrního nastavení se ukrývá pouze ve skryté části pevného disku.

Instalace systému od Fujitsu je minimalistická a kromě několika zbytečností obsahuje pouze systém, ovladače a několik aplikací na ovládání hardware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 19 224,- Kč bez DPH (23 069,- Kč s DPH). Druhá konfigurace je ochuzena pouze o 3G modem, díky čemuž stojí o dva tisíce méně. Třetí a nejnižší konfigurace je ještě o další dva tisíce levnější a liší se vedle absence modemu také slabším procesorem Core i5.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu. V ČR je možné využít odvozu reklamovaného notebooku kurýrem na náklady servisu.

Závěr

13“ Fujitsu LIFEBOOK UH572 je v rámci nabídky tenkých notebooků dle specifikace Ultrabook jedním z cenově nejdostupnějších. Je velmi zdařile zpracován a vyniká v některých ohledech, kde jiné Ultrabooky neoslní. Má totiž dostatek USB, plnohodnotné HDMI, možnost 3G modemu (v této konfiguraci osazen) a rychlý přístup k vnitřním komponentám včetně standardního 2,5“ pevného disku a slotů pro RAM.

Pro časté cestovatele po zahraničních hotelech může být nepříjemná absence klasického etherenetového připojení kabelem. Dovedl bych si také představit kvalitnější displej s rozlišením HD+ (1600x900) a velké SSD. Na druhou stranu jde o jeden z nejlevnějších 13“ Ultrabooků, takže nemůže mít všechno. Mezi těmi levnějšími stroji ovšem vyniká – vzhledem i možnostmi.

Klady a zápory

+ slušivé provedení
+ 3G modem
+ snadná přístupnost vnitřních komponent

- horší zvuk integrovaných reproduktorů
- časté rozjíždění a zastavování ventilátoru
- chybí LAN

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

LIFEBOOK UH572 je v rámci své kategorie a ceny do cca 20 000 Kč velmi zajímavou volbou. Má dobrou konstrukci, možnosti 3G, relativně tiché chlazení a díky dvojici RAM slotů a běžnému disku je upgradovatelný stejně jako běžný notebook - což je u Ultrabooků bohužel nezvyklé. Za to vše od nás dostává TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook UH572 (UH572MF021CZ)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1.9/3.0 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000LPVT-16G33T0, 5400rpm, 8MB cache, SATA-II) + 32GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 42 Wh / 5h 0min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 323 x 234 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,59
Recenze

Diskuse