RECENZE: HP Folio 13 - se silnou baterií

9. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

HP k nám na trh uvádí svůj 13'' Ultrabook. Je sice mírně tlustší než jiní zástupci této kategorie,za to však nabízí gigabitový Ethernet, výbornou podsvícenou klávesnici a velkou baterii.

HP Folio 13 - se silnou baterií

Redakce NOTEBOOK.cz, opět jako první v ČR, přináší recenzi zcela nového modelu notebooku.

Základní popis

V redakci se již tři Ultrabooky stihly protočit. HP se svým modelem přišlo později, ale vůbec se nebojím, že by zůstalo v pozadí. Nasadilo totiž silné zbraně.

Pro Ultrabooky v HP založili novou řadu, kterou nazvali Folio. Ta stojí na pomezí multimediálních a pracovních modelů a vzhled přebírá z levnějších strojů. Výrobce měl snahu vytvořit stylový notebook, který se bude líbit běžným lidem a neurazí ani v pracovním prostředí (kam jej ostatně HP směřuje).

Stříbrno-černá barevná kombinace je způsobena lakovaným broušeným hliníkem a pogumovanými plasty, které posloužily na převážně většině těla notebooku. Výjimku tvoří lesklé plasty překrývající displej a okolí kláves. Vzhled je velmi vkusný a oceňuji, že si jde svou vlastní cestou, místo aby kopíroval konkurenční stroje. Z přístroje tak vyzařuje vlastní identita a za sebe mohu říct, že se mi opravdu líbí. Navíc pogumované plochy jsou příjemné na dotyk.

Mírně větší tloušťka je vyvážená vyšší odolností. Notebook působí odolně, jako by si přímo říkal o časté přenášení. Víko snese větší tlak, než dojde k deformaci barev LCD, a základna se nikde neprohýbá, ani nekroutí. K mechanickému zpracování nemám žádné výhrady.

Zapuštěné klouby víka do základny umožňují maximální otevření v úhlu 135°. Otevření počítače jednou rukou je velmi snadné díky vystouplému úchytu na víku a optimální tuhosti kloubů.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Ultrabooky bývají ve výbavě omezené, což se částečně nevyhnulo ani Foliu. Po levé straně je čtečka paměťových karet SD/MMC, USB 3.0, digitální obrazový výstup HDMI, LAN a zdířka napájení. Po pravé straně už je jen druhé USB (zde 2.0) a kombinovaný zvukový vstup/výstup.

Ze základní sady konektorů vymizel jen analogový výstup VGA, jehož absence zamrzí pouze ty, kteří k notebooku chtěli připojovat projektory (adaptér z USB se běžně prodává za 1500,- Kč s DPH). Nad standard bylo implementováno rozhraní USB 3.0 a v rámci Ultrabooků vnímám jako velmi praktický bonus gigabitový Ethernet. Z tenkých notebooků začalo drátové připojení do sítě mizet, přestože v mnoha firmách a hotelech se bez něj neobejdete.

Folio 13 má velmi sympatické rozměry pro počítač, u kterého se očekává časté nošení. Půdorysné rozměry 319 x 220 jsou typické pro 13“ notebooky. Tloušťka zavřeného přístroje činí 18 mm, což je málo mezi běžnými notebooky, avšak o 2 mm o více, než je v současné době průměr mezi Ultrabooky. Pokud však nebudete přímo srovnávat dva přístroje vedle sebe, asi si ničeho nevšimnete a Folio lze stále s naprosto klidným svědomím označit za tenké. Navíc, jak se dočtete v dalších kapitolách recenze, mají ty dva milimetry své výhody.

Na redakční váze se po položení notebooku objevila hodnota 1,52 kg. 20 g nad 1,5kg limit může být způsobeno nepřesností váhy, nebo je možná kolem této hranice nějaká tolerance při certifikaci Ultrabooků.

200 g ve hmotnosti navíc proti konkurenci umožnilo osazení větší 6článkové baterie a taková bude při používání znát mnohem víc než trochu vyšší hmotnost, takže takové rozhodnutí v HP vítám.

Výrobce přibaluje standardní 65W napájecí zdroj s krátkou třížilovou přívodní šňůrou. Dohromady komplet váží 442 g. Řada Folio nepoužívá klasický konektor napájecího adaptéru, jaký mají notebooky řad ProBook, EliteBook a Pavilion. Místo toho jde o starší a tenčí konektor, který se vyskytuje u levnějších řad a starých modelů.

Klávesnice a ovládací prvky

Velkou předností Folia je bezpochyby jeho klávesnice. Rozložením vychází z Pavilionů a jediný kompromis je učiněn u kláves pro pohyb v dokumentech, které se vyvolávají jako kombinace Fn a kurzorových šipek. Klávesy však mají 100% velikost a žádná důležitá nechybí.

HP se uchýlilo k netradičnímu kroku, když se rozhodlo, že bude v ČR distribuovat model s anglickou lokalizací, než budou v květnu připraveny lokalizované konfigurace. Anglické rozložení znamená pochopitelně absenci českých popisek kláves a k tomu také drobné odlišnosti jako jednořádkový Enter a nezkrácený levý Shift.

Psaní na této klávesnici je velmi pohodlné díky perfektně jistému stisku a tiché mechanice (lze psát téměř nehlučně). Klávesnice není tak mělká jako u ostatních Ultrabooků a vnímám ji jako o několik tříd lepší. Zatímco u nich bylo psaní dlouhých textů spíše za trest, Folio je jako dělané pro grafomany.

Pokud si nepřepnete chování v BIOSu, slouží horní řada kláves primárně pro přístup k multimediálním funkcím. Funkce F1-F12 jsou dostupné v kombinaci s Fn. Pokud však potřebujete vyvolat například klávesovou zkratku Alt+F4 (zavření okna), Fn již přidávat nemusíte, neboť při držení libovolného přepínače počítač očekává, že multimediální funkce nejsou potřeba. Takové chování se mi líbí a věřím, že většině lidí bude vyhovovat.

Podsvícení klávesnice se přepíná manuálně klávesou F5 a neumožňuje změnu intenzity svícení. Přednastavená intenzita je dle mého názoru optimální, takže to ničemu nevadí. Při standardní pracovní pozici diody neprosvítají mezi klávesami, ale pokud si s notebookem v noci lehnete do postele a nebudete mít hlavu proti notebooku dostatečně vysoko, bude vás oslepovat toto nechtěné ostré světlo z mezer. Pak je lepší podsvícení raději vypnout a nechat klávesnici osvětlovat jen displejem.

Indikačních diod je poskrovnu. Tři jsou na vyhrazených klávesách pro přepnutí bezdrátového vysílače, ztlumení zvuku a CapsLock. Další tří jsou zleva mezi konektory a informují o nabíjení baterie, zapnutí počítače a aktivitě pevného disku.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je vybaven elektronikou od Synaptics a kvůli módní vlně je beztlačítkový. K plynulosti snímání a zpoždění nemám žádné výhrady. Pokud jde ovšem o natištěnou dotykovou náhradu tlačítek, ne vždy funguje dle představ (často s dvěma prsty spíše přestane reagovat kurzor). S trochou snahy (někdy na více pokusů) však funguje i přetahování „pravým tlačítkem“, kdy jeden prst mačká plochu v pravém dolním rohu a druhý se po ní pohybuje.

Spodní polovina touchpadu slouží sama jako tlačítko, nicméně je docela tuhá, což mě naučilo používat pouze poklepání („tap“) a klasickému mačkání se vyhýbat.

Stejně jako u ostatních HP, touchpad můžete vypnout poklepáním do vyznačeného obdélníku v levém horním rohu dotykové plochy. O neaktivitě informuje malou oranžovou LED hned vedle.

Hlavní HW parametry

Komponenty, na kterých je Folio postavené, jsou víceméně standardní pro většinu Ultrabooků. Centrem základní desky je čipová sada Intel HM65 (tedy klasická verze z běžných notebooků), která je propojena s úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2467M s mezním příkonem pouhých 17 W.

Výchozí frekvence je jen 1,6 GHz, ale pokud nejsou využity všechny jednotky, může se zvýšit díky režimu Turbo Boost až do 2,3 GHz. V praxi tedy nedostatek výkonu při drtivé většině běžných činností nepocítíte.

CPU-Z
specifikace čipu

Pokud se odhodláte odšroubovat všechny šrouby na spodku a sundat celou spodní vanu, dostanete se k jedinému slotu pro operační paměť DDR3. Slot je v základu osazen 4GB modulem s maximální frekvencí 1600 MHz, avšak kvůli omezení řadiče procesoru je frekvence snížena na běžnějších 1333 MHz.

Oficiálně je výrobcem podporovaná kapacita maximálně 4 GB RAM. Dle informací od výrobců pamětí je ovšem možné vložit také 8GB moduly, které se již pomalu začínají objevovat.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 370
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8626

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 822
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 243

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3600 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7154 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,99

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,81 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5979 MB/s

Jediným datovým úložištěm je 128GB SSD v podobě malé karty zapojené do slotu typu mSATA. Některé Ultrabooky mají tato SSD pomalá, ale není to případ Folia. Nejde sice o nejrychlejší SSD pod sluncem, ale spadá do dobrého průměru a díky němu jsou odezvy v operačním systému mnohem lepší než u výkonnějších notebooků vybavených pouze klasickým plotnovým diskem.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 213 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 175,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,14 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,5

Na základní desce je integrovaný řadič gigabitového Eethernetu a bezdrátové funkce řeší osazená mini-PCIe karta Intel Wireless-N 1030 s podporou Wi-Fi /n (2,4 GHz, pouze jedna anténa s reálnou rychlostí do 65 Mb/s) a Bluetooth 3.0.

Na disku není předinstalovaná žádná utilita, která by umožňovala samostatné vypínání obou technologií, což vzhledem k faktu, že je obsluhuje stejný hardware, není problém. BIOSem řízené vypínání bezdrátových funkcí má na starosti klávesa F12 a stav vysílače dává najevo dvoubarevnou diodou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ displej má základní rozlišení HD (1366x768) a lesklou povrchovou úpravu. Aby toho lesku nebylo málo, je překrytý lesklým průhledným plastem, který slouží jen jako vzhledový prvek.

Kvalitativně je na tom displej relativně dobře v pozorovacích úhlech i kontrastu. Nepůsobí zašedle a ani nemá rušivý nádech do nějaké barvy. Pro potřeby podobného notebooku je dostačující.

LED podsvícení je regulováno v 11 krocích a nejnižší jas je vhodný pro práci ve tmě. Maximální jas je jen průměrný. Rozhodně nejde o extra svítivý displej, který by byl vhodný pro pohodlnou práci pod přímým slunečním světlem. Takové prostředí ostatně vylučuje už jeho lesklý povrch.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Integrované grafické jádro Intel HD3000 si paměť sdílí z operační paměti RAM automaticky podle potřeby. Po technologie stránce podporuje akceleraci dvou HD videí v rozlišení 1080p současně, DirectX 10.1 a SM 4.1. S ohledem na mobilitu je pochopitelné, že výrobce nepřidal žádný dedikovaný grafický čip. Zatím jej nemá žádný Ultrabook (i když i to se časem změní).

Ve výbavě je pouze jeden obrazový výstup. Jde o digitální HDMI, které lze pomocí jednoduché redukce převést na DVI. Výstup podporuje všechna rozlišení single-link DVI a není tedy vázán pouze na ta televizní. Připojený monitor může pracovat dohromady s interním LCD v režimu rozšířené plochy i klonování.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3118
  • 3DMark Vantage: P1466 (GPU: 1179, CPU: 5427)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3951 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,25 fps

Integrované jádro svým výkonem plně postačuje pro všechny kancelářské a základní multimediální aplikace. 3D hry je možné hrát starší a méně náročné. Na hraní nejnovějších AAA pecek rovnou zapomeňte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Oba reproduktory jsou schované v perforované liště mezi klouby víka. O vylepšení jejich zvuku se stará systém Dolby Advanced Audio napojený na ovladač zvukové karty, který se z nich snaží vymáčknout maximum.

Nečekejte žádné audiofilské orgie, ale pro potřeby videokonference a občasného zhlédnutí filmů na cestách jsou dobré akorát. Jejich maximální hlasitost je kupodivu nadprůměrná.

Vstup i výstup jsou kombinované do jednoho 3,5mm konektoru jack. Ten standardně funguje jako stereofonní sluchátkový výstup, ale po připojení vhodného headsetu (případně redukce) umožňuje využít i jeden vodič pro monofonní vstup. Digitální zvuk je jen jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

0,3Mpix webkamera trůní nad displejem taktéž překrytá průhledným plastem. Vedle ní nenajdete indikační diodu, ani mikrofon. Diodu výrobce úplně vypustil a mikrofon si našel místo vedle klávesy CapsLock.

Chlazení a provozní hluk

Tradiční bolístka HP v podobě hlučného ventilátoru se nevyhnula ani tomuto modelu. Ten se roztáčí záhy po zapnutí a drží si poměrně vysoké otáčky po celou dobu. V běžném prostředí si hlučnosti nevšimnete (přestože převyšuje hlučnost 7200rpm disků), ale v tiché místnosti může citlivější jedince jeho svištivý zvuk obtěžovat.

V zátěži se umí ventilátor zrychlit, ale v tomto případě se hlučnost nevzdaluje od průměru v rámci kategorie.

Situace se výrazně zlepší s novým BIOSem (F.12), jak jsem objevil až ke konci testování. Ventilátor však již snižuje otáčky a konečně funguje možnost v nastavení BIOSu vypnout jeho neustálý běh. Pokud neděláte nic výpočetně náročného, dokáže být ventilátor vypnutý klidně 20 minut. Po dosažení teploty 59°C se zapne a nárazově procesor zchladí na 45°C. Nakonec tedy notebook umí být dokonale tichý, neboť s vypnutým ventilátorem nevydává žádný zvuk, aniž když k němu přiložíte ucho. Pokud se však roztočí, je hlučnější než u jiných notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 33,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,7°C
  • napájecí adaptér = 32,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 43,8°C
  • klávesnice vpravo = 42,1°C
  • spodek maximum = 46,2°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,2°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Výhodou neustálého běhu ventilátoru jsou nízké teploty celého povrchu. Při kancelářské práci není patrné zahřívání žádné části. Pro případ veder a dlouhých cest například vlakem je počítač vybaven technologií HP CoolSense, která sice není tak dobrá jako v Pavilionech, ale po aktivaci umí zvýšit rychlost ventilátoru, pokud notebook není na stabilním povrchu (tj. máte jej na klíně). Díky tomu by mělo být zajištěno, že vás nebude pálit.

S vypnutým CoolSense a vypnutou volbou „Fan Always On“ v BIOSu je počítač teplejší uprostřed u chladících otvorů. Přes klávesnici a opěrky rukou se však žádné teplo nepřenáší.

V zátěži se zahřívá základna hlavně vzadu uprostřed, kde je umístěn chladič s ventilátorem. Až opravdu intenzivní dlouhodobá zátěž procesoru i grafického jádra dokáže dostat teploty povrchu na 40°C.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie je větší, než je zvykem u tenkých notebooků – pojme až 60 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* to stačilo na 8 hodin a 51 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem LCD se spotřeba pohybuje okolo 9 W, což dává stále výdrž přes 6 hodin. Mezi Ultrabooky si Folio nevede vůbec špatně, ba naopak – některé z nich kvůli malé baterii při reálné zátěži velkou výdrží neohromí.

V operačním systému nenajdete možnost počítač hibernovat. Může za to hybridní režim spánku (Intel RapidStart), který je od výrobce automaticky aktivován. Za cenu mírně pomalejšího uspávání je k dispozici možnost rychlého obnovení i v případě, kdy nebyla napájena operační paměť. Počítač po uspání nějakou dobu bliká diodou informující o zapnutí. Po určitém čase tato dioda zhasne a elektronika se přepne do hlubšího režimu spánku. Obnovení pak trvá o něco déle, ale šetří se tím energie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Úplně vybitá baterie se na 90% nabije za necelé dvě hodiny a bez ohledu na to, zda je počítač zapnutý. Ke zpomalení dochází při intenzivní zátěži. Pak si na stejné nabití počkáte téměř tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

HP použilo stejný firmware InsydeH2O, jaký používá také ve svých nejlevnějších řadách (například HP 630), a jeho možnosti nastavení omezilo na minimum.

Setup utilita umožňuje zapnutí podpory virtualizace, vypnutí neustálého běhu ventilátoru, přepnutí primární funkce horní řady kláves a vypnutí funkcí spojených s Ultrabooky (Smart Connect a Rapid Start). Dále je z ní přístup k diagnostickým testům (pevného disku a RAM) a ke změně dvou základních hesel BIOSu (heslo uživatele a heslo správce).

Příslušenství

Notebook je dodáván v minimalistické výbavě pouze s napájecím adaptérem a základní tištěnou dokumentací. Předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional je v anglické 64bit verzi a jeho obnova do tovární podoby je uložena v samostatném diskovém oddílu.

Spolu se systémem je na disku jen naprosto minimální množství dalších programů. Kromě několika utilit pro ovládání hardware, aplikace pro pořizování fotek z webkamery a sady programů Windows Live už na disku nic dalšího není.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s anglickou lokalizací se u nás prodává za cenu 19 999,- Kč bez DPH (23 999,- Kč s DPH). Jde však o oficiálně dodávaný model, který má plnou standardní záruku. V případě nákupu na IČ je záruka pouze roční, ale spotřebitel, jehož nákup se řídí občanským zákoníkem, má automaticky záruku po dobu dvou let. Záruku lze podobně jako u business notebooků rozšířit na tříletou, tříletou s opravou next business day a nebo i na opravu závad způsobených uživatelem.

Závěr

HP Folio 13 je v mnohém opravdu povedený Ultrabook. Může se pochlubit kvalitním provedením a vlastním neotřelým vzhledem, má velkou baterii, která mu umožňuje vydržet dlouho bez napájení, a na rozdíl od většiny Ultrabooků je vybaven gigabitovým Ethernetem, jehož absence výrazně limituje možnosti pracovního nasazení.

Zprvu jsem chtěl napsat, že největší problém Folia spočívá v hlučném chlazení, což je po vybalení z krabice rozhodně pravda, ale vše je řešitelné novým BIOSem a změnou nastavení (viz kapitola Chlazení a provozní hluk). Jediný nedostatek tedy spočívá v menší svítivosti LCD a lesklém překryvu. Pocítíte jej, kdykoli vám do kanceláře bude pražit polední slunce.

Celkově ve mně zanechalo 13“ Folio velmi dobrý dojem. Oceňuji, že se nesnaží o nejmenší tloušťku, kde rozdíl pár milimetrů stejně vynikne maximálně na papíře. Na místo toho nedělá kompromisy ve velikosti baterie a zejména klávesnice, která se ukazuje být problémem většiny moderních tenkých notebooků. Pokud často píšete a potřebujete být mobilní, je pro vás HP Folio 13 správná volba.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

HP Folio 13 na rozdíl od ostaních Ultrabooků nelpí slepě na minimální tloušce, díky čemuž pojme podstatně větší baterii a konečně se tak jedná o opravdu mobilní notebook s dobrou výdrží na baterii. V kombinaci s velmi dobrou klávesnicí (což bývá další bolest Ultrabooků) se tak jedná o velmi povedený kompromis mezi mobilitou a ergonomií, za což od nás dostává TIP redakce NOTEBOOK.cz.

Klady a zápory

+ vynikající klávesnice
+ gigabitový Ethernet a USB 3.0
+ dlouhá výdrž na baterie

- příliš lesklá povrchová úprava displeje
- hlučné chlazení (lze řešit novým BIOSem a změnou nastavení)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Folio 13 (B0N00AA)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2467M (1.60 GHz / 2.30 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 128 (SAMSUNG MZMPA128HMFU-000, mSATA, MLC)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 1030 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 60 Wh / 8h 51min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 319 x 220 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,52
Recenze

Diskuse