RECENZE: HP ProBook 4740s - do práce ve velkém

25. 10. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V rámci inovovaných řad jsme otestovali největší ze současných pracovních notebooků pod značkou ProBook. Má 17'' displej, USB 3.0 i dedikovaný grafický čip od AMD a zastane práci tam, kde nechcete desktop, ale neslevíte z požadavků na velikost displeje.

HP ProBook 4740s - do práce ve velkém

Základní popis

ProBooky jsou s námi už půl dekády jako nově pojmenovaná řada Compaq, a tak je nemá cenu příliš představovat. Dovolil bych si však rychlé vysvětlení pro ty, kteří se v řadách HP neorientují. Notebooky HP ProBook zabírají nižší a střední třídu pracovních strojů. Většina z nich spadá do dvou kategorií. Kategorie B představuje střední třídu - její notebooky jsou určené do malých i větších firem a jsou k tomuto účelu vybaveny všemi možnými zabezpečovacími technologiemi i možností připojení k dokovací stanici.

Naopak nižší kategorie S se snaží zaujmout spíše malé firmy a živnostníky. Nemá tak propracované zabezpečení a nenabízí ani dokovací konektor. Na druhou stranu je nabízena ve větším rozpětí úhlopříček a seženete ji i s výkonnějšími komponentami (zejména co se týká grafických čipů). Právě do této kategorie spadá i 17“ model 4740s, který je aktuálně z celé řady největší.

Ačkoli například ProBooky B se v letošní generaci nedočkali změn šasi, u ProBooků S je situace jiná. Na první pohled vypadají velmi podobné, ale ve skutečnosti není snad žádný díl stejný (kromě klávesnice). Rám základny je nyní vizuálně oddělený, linie okolo zapuštěné klávesnice jsou ostřejší a opěrky rukou jsou výraznější díky jinému povrchu. Nový vzhled je trochu vzdálenější multimediální řadě Pavilion a působí více jako pracovní, což vítám. Vizuálně pomohlo 17“ verzi také přisunutí klávesnice blíže k uživateli. Za sebe mohu říct, že se mi nový design líbí a výhradu mám snad jej k ergonomickému nedostatku v podobě ostřejší přední hrany, která může při práci tlačit do rukou.

Zpracování je opět jedno z nejlepších v dané cenové kategorii, a přestože jde o velký notebook, ani zvednutí v otevřeném stavu za roh nezpůsobí kroucení základny. Taktéž je jedno, kde na základnu zatlačíte prstem – nic nevede k prohýbání. Displej je ve víku chráněn dostatečně, i když je u něj patrná určitá poddajnost.

Konstrukce kloubů se nezměnila a s ní zůstal stejný také maximální úhel otevření okolo 135°. Víko jde pohodlně otevřít jedním prstem, aniž by se s ním zvedala základna.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava doznala drobných změn. Tou pozitivní je přítomnost rovnou dvou USB 3.0. Méně pozitivní je odstranění slotu pro rozšiřující karty ExpressCard, který letos poprvé nebude v žádném z ProBooků S.

Na čelní straně jsou opět jen konektory zvukové karty a čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), do které se vejdou SD karty celé. Vlevo jsou dvě USB 3.0, LAN, obrazové výstupy (HDMI i VGA) a zdířka napájení. Vpravo výbavu zakončují další dvě USB (zde jen 2.0) spolu s optickou mechanikou.

Je to s podivem, ale zdá se, že ProBook 4740s je lehčí než jeho předchůdce 4730s. Váží nyní 2,89 kg. Rozměry přitom zůstaly podobné - 412 x 280 x 30-36 mm. Počítač se 17“ LCD není žádný drobek, takže se připravte, že na stole zabere spoustu místa a na cestách se pronese i ve kvalitním batohu. Je to daň za pohodlí dané větším displejem.

Napájecí adaptér zůstal stejný. Opět má 90 W a s třížilovou přívodní šňůrou váží 519 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice, kterou v HP použili, má kompletní rozložení s numerickým blokem a ještě kolem ní po stranách zbývá několik centimetrů. Rozložení je víceméně standardní a při přechodu z jiného notebooku překvapí snad jen na výšku dvojnásobné šipky do stran (proti šipkám nahoru a dolů), které se kvůli chybějící mezeře hůře hledají po hmatu. Ostatně orientační mezery chybí u této klávesnice úplně a celá je jako jeden celistvý blok.

Popisky kláves jsou velmi kontrastní a dají se číst i v horších světelných podmínkách. Podsvícení však tato klávesnice nemá ani volitelně.

Klávesnice je typu chiclet a píše se na ní dobře. Kvalitou mechaniky jde o mírný nadprůměr, který je dobře použitelný i k psaní dlouhých dokumentů. Při psaní se ozývá tlumené cvakání a při troše snahy lze psát relativně tiše. U testovaného kusu bych měl výhradu jen k pískající klávese BackSpace.

Jediným zámkem klávesnice, který je indikovaný diodou, je CapsLock, a jeho dioda je umístěna přímo na klávese.

Nad klávesnicí je v levém rohu hlavní vypínač, který zároveň svítí bíle, pokud je počítač zapnutý (v úsporném režimu bliká). Na druhé straně jsou dvě malá tlačítka, z nichž jedno spouští webový prohlížeč (případně HP QuickWeb, pokud není počítač zapnutý) a druhé přepíná bezdrátový vysílač.

Na indikační diody je ProBook skoupý. Vpředu je jen jediná, která informuje o aktivitě pevného disku. Druhá je pak zleva vedle konektoru napájení a při nabíjení svítí tak intenzivně, že v noci osvítí půl místnosti.

pracovní plocha detail klávesnice

Klávesnice je konečně blíže k zapuštěné dotykové ploše touchpadu, který je opět od firmy Synaptics. HP v pracovním segmentu není na vlně beztlačítkových touchpadů. Místo toho jsou pod dotykovou plochou dvě mechanická tlačítka, která mají příjemně měkký chod a nevydávají při stisku žádný zvuk.

Snímání prstu je plynulé a bez zpoždění. Podporována jsou také základní multidotyková gesta. Pro posun stránek je standardně aktivováno pouze gesto tahu dvou prstů. Pro stejnou funkci si ovšem můžete aktivovat i tah jednoho prstu po pravém okraji plochy.

Hlavní HW parametry

Nestává se tak často, abych dostal nový notebook s novou generací základní desky a inovovaným šasi, ale procesor zůstal stejný jako v předchozí generaci. Tentokrát se to stalo. Dříve recenzovaný ProBook 4730s je vybavený stejným dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2450M s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem Turbo Boost do 3,1 GHz.

Čím to je? Zatím totiž nejsou uvedené procesory Core i3 z generace Ivy Bridge. Core i5 ze starší generace Sandy Bridge se tak staly jejich náhradou. Vzhledem k tomu, že výpočetní výkon obou generací je při stejné frekvenci velmi podobný, je hmatatelný rozdíl především ve výkonu integrované grafiky. I „starší“ procesor tak není žádné ořezávátko a stačí s přehledem na všechny běžné činnosti.

Základní deska je připravena na osazení procesorů z generace Ivy Bridge. Přestože žádná taková konfigurace zatím není dostupná, je jisté, že se časem objeví (stejně jako je možná ruční výměna pro pokročilé).

CPU-Z
specifikace čipu

Díky posuvným zámkům je možné sundat spodní kryt notebooku bez použití šroubováku. Operační paměť je jednou ze snadno vyměnitelných komponent pod tímto krytem (spolu s Wi-Fi modulem a pevným diskem).

Ze dvou slotů je vyplněn pouze jeden. Je v něm 4GB modul DDR3-1600 (kvůli procesoru běžící na 1333 MHz). Vyplněním obou slotů lze dosáhnout maximálně 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 184
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 109 974

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 599
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 954

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4871 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10134 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,75 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6080 MB/s

Jde sice o velký notebook, ale uvnitř je místo pouze na jeden 2,5“ pevný disk. V testované konfiguraci byl osazen 750GB model od Hitachi, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 rpm. Výkonově jde spíše o lehký podprůměr.

Z pravého boku se vysouvá podavač optické mechaniky typu DVD SuperMulti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 183 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 78,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,31 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikačních schopností se update výrazně nedotkl. Gigabitový Ethernet zajišťuje čip od Realteku a 2,4GHz Wi-Fi /n spolu s Bluetooth má na starosti karta od Atherosu (jen trochu novější verze). Bezdrátové schopnosti lze vypnout hromadně tlačítkem vpravo nad klávesnicí. Samostatné vypínání je možné pomocí předinstalované grafické utility HP Connection Manager.

Displej a grafika

Displej od Samsungu má 17,4“ a nabízí pro tuto úhlopříčku základní rozlišení HD+ (1600x900). Matná obrazovka neoslní ani kontrastem, ani barvami a celková kvalita obrazu jde označit maximálně jako základní. Nečekejte nic lepšího, než najdete v nejlevnějším 15,6“ notebooku. Situaci můžete částečně zachránit nastavením hodnoty gamma v ovládacím panelu grafické karty na hodnotu 0,9.

Podsvícení lze regulovat jemně ve 21 stupních. Maximální jas je lehce nadprůměrný, ale rozsah regulace podsvícení je nečekaně omezený, takže při práci v noci bude oslňovat i nejnižší stupeň.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Procesor z generace Sandy Bridge znamená přítomnost integrovaného jádra Intel HD 3000. Vedle něj je tentokrát postaven výkonnější čip AMD Radeon HD 7650M s 2 GB vlastní paměti (128bit GDDR3). Jde v podstatě o přeznačený mírně upravený Radeon HD 6650M, který stále ještě spadá do nižší střední třídy. Technologická podpora obou grafik zahrnuje DirectX 11 a akceleraci HD videí.

Dedikovaný Radeon používá automatického přepínání od AMD, které bohužel stále není tak intuitivní, jak by bylo vhodné, neboť u řady aplikací stále chybně volí integrované jádro a změna je možná až po prvním spuštění a ukončení aplikace (a následném otevření Catalyst Control Center). Nějaký intuitivnější způsob by nebyl na škodu. Můžeme být rádi, že už AMD alespoň opravilo chybu, kvůli které se dříve akcelerovaly OpenGL aplikace vždy jen integrovaným jádrem bez ohledu na nastavení.

Notebook je vybaven dvěma obrazovými výstupy. Digitální HDMI 1.4 zvládá rozlišení až 2560x1440 a s analogovým VGA může pracovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7366
  • 3DMark Vantage: P4599 (GPU: 3947, CPU: 9114)
  • 3DMark 11 (1600x900): P1091 (Graphics: 977, Physics: 3319)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7345 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 32,81 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 21,80
  • CATIA (catia-02): 17,03
  • EnSight (ensight-03): 20,59
  • Maya (maya-02): 39,30
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 14,32
  • SolidWorks (sw-01): 31,09
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 9,07
  • UGS NX (ugnx-01): 10,16

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,70
  • EnSight (ensight-04): 13,74
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,53
  • Maya (maya-02): 8,81
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,69
  • SolidWorks (sw-03): 15,52
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 4,22
  • Siemens NX (snx-01): 5,54

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1600x900: 15,2 fps

U ProBooku jsem narazil na specifické chování grafického jádra. V HP nejspíš speciálními ovladači zakázali všechna rozlišení kromě nativního (zde 1600x900) a několika základních (1024x768, 800x600, 640x480). Všechna ostatní rozlišení ve výběru chybí, což znemožňuje korektní provedení všech testů do recenze. Zde byl problém především s 3D Markem 2011, který testujeme v základním rozlišení 1280x720 - program automaticky zvolil 1600x900, kvůli čemuž je výsledek nižší asi o 300 bodů proti očekávanému výsledku pro tento Radeon.

Testy používající 1280x1024 jsem řešil připojením externího displeje, který má takové rozlišení jako nativní. U externích monitorů jsou však další rozlišení omezená úplně stejně. V HP byli tak pečliví, že v ovládacím panelu Intel HD odstranili jinak standardní možnost přidání vlastního rozlišení. Pravděpodobně by mohlo být řešením nalezení jiného ovladače grafiky, ale do něčeho takového jsem se nepouštěl. Navíc nechápu, čeho tím chtěl výrobce notebooku docílit.

Výkon ve 3D odpovídá nižší střední třídě a většinu nových her byste měli být schopni hrát alespoň v nižším rozlišení (zde bohužel až 1024x768). U nejnáročnějších počítejte s nízkou úrovní detailů.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou ukryté pod perforovanou plochou za klávesnicí. Kvalitu zvuku se snaží vylepšit u HP tradiční program (SRS). Bez něj je zvuk jak uzavřený v plechové krabici. S ním je to lepší a v rámci notebooků jde o průměr - jsou však téměř potlačeny střední frekvence.

Vstup a výstup je oddělen do samostatných konektorů na čelní straně. Výstup je stereofonní, ale vstup (jak je dnes u notebooků zvykem) přijímá pouze monofonní signál.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Integrovaná webkamera má 0,3Mpix snímač a pořizuje fotky maximálně v rozlišení 1280x720 (rozdíl kvality od 640x480 je ovšem minimální). Vedle objektivu je malá indikační LED bílé barvy, která svítí možná až zbytečně moc. Objektiv je také obklopen snímači duálního mikrofonu.

Zabezpečení

V BIOSu notebook podporuje zabezpečení pomocí základních hesel (uživatel, správce, disk). Jelikož jde o nižší třídu v rámci pracovních notebooků HP, není přítomen bezpečnostní čip TPM. Na druhou stranu se na opěrkách rukou konečně objevila čtečka otisku prstů, kterou je možné použít pro přihlašování do systému (včetně pre-boot) i místo zadávání hesel v programech.

Programové vybavení týkající se zabezpečení má HP tradičně na výborné úrovni a přístup ke všemu potřebnému zajišťuje balík aplikací HP ProtectTools, který je kompletně přeložen do češtiny. V tomto balíku vás jednoduchý systém průvodců provede důležitým nastavením včetně centrální správy hesel a šifrování celého pevného disku.

Notebook může být chráněn proti odcizení pomocí systému Computrace, díky kterému je možné počítač spravovat a sledovat i po výměně pevného disku. Tato služba je u notebooků placená a stará se o ni další společnost bez ohledu na výrobce notebooku. V HP ProtectTools ovšem najdete průvodce, který vám vysvětlí, jaké jsou ceny a možnosti služby a kde ji zakoupit.

Chlazení a provozní hluk

Hlavní elektronika se soustředí do levé přední části a vedle ní je také velký chladič s výdechem z levého boku. S připojeným napájením běží ventilátor neustále, dokud nezměníte nastavení v BIOSu. Bez něj se spíná až později podle teploty procesoru.

Při kancelářské práci se ventilátor spíná nárazově jednou za pár minut na 20-30 sekund. Chlazení je nyní podstatně tišší, než tomu bylo u minulých generací, ale stále jsou spínací teploty nastavené relativně nízko, takže úplně pasivního chodu nikdy nedosáhnete. Dalším efektem tohoto nastavení je téměř neustálý chod klidně 15 minut po ukončení intenzivní zátěže. Nejde sice o nejtišší notebook, ale není ani hlučný a běžného uživatele chlazení nebude obtěžovat.

V zátěži se ventilátor nezastaví, a pokud je dlouhodobá a intenzivní (například hry), zvýší svoji rychlost. Ve vyšších otáčkách vydává svištivý zvuk, ale zdaleka není tak hrozný jako u notebooků HP Pavilion. V tiché místnosti by mohl citlivější jedince otravovat. V běžném ruchu nevadí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 33,5°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 31,8°C
  • napájecí adaptér = 36,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,7°C
  • spodek maximum = 53,8°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 57,0°C
  • napájecí adaptér = 55,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty jsou při kancelářské práci přijatelné bez ohledu na nastavení chování ventilátoru. Povrch počítače je studený. Vlažná je pouze část spodku vlevo vpředu.

V zátěži je teplo cítit z touchpadu i z prostoru pod ním a pod chladičem. Zejména pod touchpadem je teplota povrchu přes 50°C, což už rozhodně není pro pohodlný provoz na klíně. V zátěži mějte notebook raději položený na pevném rovném povrchu.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Dlouhodobá zátěž všech jader dokáže procesor vytopit až na 85°C. Když se k tomu všemu přidá ještě grafická karta, má procesor 95°C a grafický čip jen o 10-15°C méně. U 17“ notebooku s tímto výkonem jsem čekal trochu lepší výsledky. Výkon se ale během celého testu ani jednou nesnížil vlivem přehřátí.

Baterie

Osmičlánková baterie je shodná s předchozí generací a pojme 73 Wh. V našem standardním redakčním testu notebook* vydržel 7 hodin a 25 minut. Jde o nižší výsledek než posledně, ale při reálné zátěži on-line kancelářskou prací je výdrž pořád půl sedmé hodiny. Přes den se tedy nemusíte omezovat pouze na místa v blízkosti elektrických zásuvek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 101 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 67 W

Rychlé nabíjení zůstalo zachováno. Prázdnou baterii lze nabít na 90% za hodinu a půl bez ohledu je na vytížení.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI (hybridní i nativní). Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID; rychlost)
  • povolení virtualizace (VTx)
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS
  • vypnutí přepínatelných grafik (deaktivuje Radeon)
  • aktivace zapnutí počítače po připojení adaptéru

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz čtečky otisků, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů
  • povolení probuzení počítače po otevření víka (z režimu spánku a hibernace)
  • povolení zapnutí počítače po otevření víka

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem ještě 90W napájecí adaptér, třížilovou přívodní šňůru a jednoduchou dokumentaci s informacemi o zárukách a prvními kroky ke zprovoznění počítače.

Vzhledem k tomu, že je notebook zaměřený na práci, vybavil ho výrobce operačním systémem Windows 7 (64bit) ve verzi Professional. Obnova systému do továrního nastavení je uložena pouze na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit. Lze ji vypálit také na vlastní sadu DVD (případně zkopírovat na USB flash). Program, který má tuto funkci na starosti, však dovolí vytvořit záchranné médium pouze jednou.

Samotná instalace je relativně čistá a obsahuje naprosté minimum zbytečností.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je ze všech nejvyšší a prodává se za 16 075,- Kč bez DPH (19 290,- Kč s DPH). Dále je na trhu řada konfigurací lišících se procesorem (existují konfigurace s Core i5-3210 Ivy Bridge) a operačním systémem (s Linuxem, Windows 7 Home Premium či Windows 8 Pro).

Základní záruka trvá pouze rok a zahrnuje základní služby v podobě opravy v autorizovaném servisu. Pouze v případě, že nenakupujete na IČ a obchod se řídí občanským zákoníkem, bude záruka trvat běžné dva roky. Záruku je možné dále prodloužit a rozšířit o další služby (například oprava technikem přímo u zákazníka) řadou servisních balíčků CarePack, které lze dokoupit samostatně.

Závěr

V 17“ úhlopříčce je podstatně omezenější výběr než třeba v základní velikosti 15,6“. Jakmile chcete vybrat něco pracovního, jsou možnosti manévrování minimální. HP ProBook 4740s je jedním ze 17“ pracovních notebooků, což poznáte podle špičkové odolnosti, praktických matných povrchů a předinstalovaného systému Windows 7 Professional.

Z dřívějších dob byste mohli mít zažité, že velké notebooky mají mizernou výdrž na baterii. V dnešní době, kdy už každý notebook dokáže přepnout na integrovanou grafiku a podsvícení řeší diody, není spotřeba 17“ o tolik vyšší. Naopak je mnohem víc místa pro vložení baterie, čehož HP využilo. Výsledkem je možnost pracovat na baterii celý pracovní den bez větších omezení (v případě kancelářské práce).

Na notebooku si můžete díky ne úplně pomalé grafice zahrát i nové hry. Počítejte však s tím, že se vnitřní komponenty během hraní pěkně zahřejí. Možná více, než byste u tak velkého notebooku čekali.

Klady a zápory

+ špičková odolnost v dané kategorii
+ dlouhá výdrž na baterie

- vyšší teploty komponent v zátěži
- malý rozsah podsvícení LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 4740s (B6M76EA#BCM)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-2450M (2.50/3.10 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (Hitachi HTS547575A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp DVDRAM GT50N)
  • LCD: 17,4" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP) + AMD Radeon HD7650M (1GB, 128bit GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe GBE)
  • WiFi: Atheros AR9485 802.11b/g/n (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 73 Wh / 7h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 412 x 280 x 30-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,89
Recenze

Diskuse