RECENZE: HP Spectre XT Pro bude společníkem na cesty

7. 8. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V rámci tenkých 13'' notebooků přichází na trh další model od HP. Jde o úplně novou řadu Spectre a její testovaný zástupce se může pochlubit dobrou výbavou, dlouhou výdrží na baterie a pohodlnou (podsvícenou) klávesnicí.

HP Spectre XT Pro bude společníkem na cesty

(testovaný kus byl předprodukčním vzorkem, v některých detailech se může lišit)

Základní popis

Od HP jsme již před časem testovali pracovní 13“ tenký notebook HP Folio 13. Dnes recenzované Spectre XT taktéž odpovídá specifikacím UltraBook (omezení tloušťky a hmotnosti přístroje a několika dalších parametrů), ale míří i na běžné domácí uživatele, kteří hledají stylový počítač na časté nošení. Aby to nebylo úplně jasné, v této konfiguraci je vybaven systémem Windows 7 Professional a TPM čipem, a může být proto integrován i do firemního prostředí.

Vzhled Spectre XT není nepodobný jiným notebookům odpovídajícím specifikaci UltraBook. Vsadilo se na kovové povrchy a šedivý vzhled s výjimkou lesklého černého překryvu obrazovky. Vpředu je počítač tenčí, a má tedy klínovitý tvar s vhodnějším sklonem klávesnice. Z počítače přímo číší jednoduchost a multimediálnost, a pravděpodobně se bude nejvíce líbit obyčejným lidem, kteří hledají něco pro nenáročné úkony, jako je prohlížení webu a komunikace s přáteli.

Kovové provedení základny působí bytelně a netrpí jakýmkoli prohýbáním. Zde nemohu mít výhrad. Víko je naopak velmi pružné a při silnějším zatlačení na vnější stranu dochází k vlnění barev na displeji. Situace je podobná jiným tenkým notebookům. Testovaný kus byl předprodukční a již prošel hodně redakcemi, což se projevilo na vrzání zejména z levého pantu a nepřidávalo na důvěře. Doufejme, že jde jen o vadu předprodukčního kusu, která se prodejní várky neprojeví. Celkově je Spectre XT odolností a kvalitou provedení někde uprostřed nabídky tenkých notebooků.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny a otevřít můžete notebook maximálně do úhlu pouhých 130°. Ve stísněných prostorech s notebookem na klíně nezřídka narazíte situace, kdy by pomohlo víko otevřít více. Chválím naopak za možnost pohodlného otevření jedním prstem, aniž by se s víkem zvedala také základna. Aspoň někdo z výrobců umí správně propočítat sílu magnetu a kloubů. (U testovaného předprodukčního kusu lehce vrzal levý pant, což byl podle výrobce problém testovaného kusu. Zní to věrohodně.)


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava je v rámci tenkých počítačů lehce nadprůměrná. Po pravém boku je kombinovaný konektor zvukové karty spolu s čtečkou paměťových karet SD XC (karta se do ní vejde celá), jedním USB 3.0 a zdířkou napájení. Po levém boku je druhé USB 3.0 spolu s multimediálním výstupem HDMI a rozkládacím konektorem RJ-45 pro připojení do počítačové sítě LAN.

Ze základní výbavy vypadl pouze starší analogový obrazový výstup VGA a portů USB by mohlo být o jeden více, ale oba ústupky se dají omluvit tenkým provedením.

Půdorysné rozměry 315 x 225 mm spadají do průměru pro 13“ notebooky. Tloušťka 16-18 mm je spíše tím lepším. Příjemná je zejména hmotnost 1,44 kg, která zaručuje, že se počítač v brašně (batohu) hned tak nepronese.

Přiložený 65W napájecí adaptér má koncovku pro notebooky Spectre a Envy (užší proti Pavilionům a pracovním řadám) a spolu s třížilovou přívodní šňůrou váží 413 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá redukované rozložení bez samostatných kláves pro pohyb v dokumentech. Ty jsou řešeny pouze jako kombinace Fn a kurzorových šipek. Jde však o jediný větší ústupek v rozložení. Přes Fn jsou dostupné i méně používané klávesy jako Pause a Insert. Naopak funkce Scroll Lock a Num Lock nejsou dostupné vůbec.

Mezi tenkými notebooky je kvalita klávesnice častým problémem. HP však umí vyrábět i velmi mělké klávesnice, na kterých je radost psát, a tento notebook to zas jen potvrzuje. Klávesnice je opravdu pohodlná, její stisk je jistý a mechanika při psaní tichá. S trochou snahy lze psát téměř nehlučně.

Vše navíc korunuje podsvícení kláves, které lze zapínat a vypínat klávesou F5. U podsvícení musím pochválit dobré provedení, kdy nedochází k prosvítání ostrého světla v mezerách mezi klávesami.

Standardně má horní řada kláves multimediální funkce znázorněné ikonami. Klasické funkce F1-F12 jsou dostupné při držení Fn a musíte jej držet také při různých klávesových kombinacích (například místo Ctrl+F5 se používá Fn+Ctrl+F5). Jedinou výjimkou je často používaná zkratka pro zavření okna programu (Alt+F4), která funguje i bez Fn. Přepnutí primární funkce horní řady je možné v BIOSu počítače.

Kromě několika indikačních diod po stranách notebooku (nabíjení baterie, zapnutí počítače, práce disku a síťové karty) umí svítit také diody v některých klávesách. Konkrétně Caps Lock, F11 (ztlumení zvuku) a F12 (zapnutí bezdrátových funkcí). Specialitkou je také klávesa F5 pro zapnutí podsvícení klávesnice, která svítí celá, aby uživateli ve tmě ulehčila nalezení.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu je vystředěna vůči základně, což může některým uživatelům způsobovat náhodný kontakt při psaní na klávesnici. Naštěstí je něco takového minimalizováno mírným zapuštěním, které kromě jiného ulehčuje nalezení po hmatu.

Použitá elektronika je od Synaptics a dotyková plocha se sama chová jako tlačítko. Musím HP pochválit, neboť jako jedno z mála (téměř by se dalo říct jako výjimka) správně odhadlo tuhost tlačítka, aby se plocha mačkala pohodlně. Systém dokáže správně rozpoznat „levé“ a „pravé“ tlačítko podle toho, kde plochu zmáčknete. Funguje také pohybování kurzoru v kombinaci se stiskem jednoho z tlačítek.

HP v ovladači nezakázalo žádné z pokročilých gest, takže funguje také „pravé“ tlačítko pomocí stisku touchpadu dvěma prsty současně. Při třech prstech systém akci vyhodnotí jako stisk tlačítka „prostředního“.

Hlavní HW parametry

Základní deska využívá kombinace čipové sady Intel HM76 a úsporného procesoru Intel Core i5-3317U (taktéž připájeného k desce) s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem TurboBoost do 2,6 GHz. Díky nižším provozním taktům může být mezní spotřeba procesoru snížena na pouhých 17 W. Přitom, jak je vidět z výsledků testů, výkonově stále nejde o žádné ořezávátko. Podobný procesor s přehledem stačí na všechny činnosti, které běžně lidé na noteboocích dělají.

CPU-Z
specifikace čipu

Kromě procesoru je na desce integrovaná také operační paměť o velikosti 4 GB, která běží v režimu dual-channel s efektivním taktem 1600 MHz. Rozšíření paměti nepřichází kvůli absenci slotů v úvahu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48285
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14120

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97598
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44888

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4487 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9210 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10491 MB/s

Úložný prostor je výhradně v režii 128 GB SSD od Samsungu. Disk je jedinou vyměnitelnou komponentou a osazen je ve standardním slotu mSATA. V rámci SSD je výkon velmi dobrý a odezvy systému jsou prakticky okamžité za každé situace. Díky tomu působí Spectre XT rychleji než mnoho velkých notebooků.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 415 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 359 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,13 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Malým překvapením pro mě byla kvalitní bezdrátová karta od Intelu řady 6000, která podporuje standard Wifi-N (2x2) v pásmech 2,4 i 5 GHz a stará se také o podporu Bluetooth 4.0. Obě funkce se vypínají současně stiskem klávesy F12.

Integrovaný ethernet je od Realteku a podporuje gigabitové přenosové rychlosti. Díky rozkládací konstrukci se mohl konektor vtěsnat i do tenkého těla, aniž by bylo potřeba nosit redukci, což jednoznačně vítám.

Displej a grafika

Pod lesklým průhledným plastem má ve víku místo 13“ širokoúhlý displej od LG s rozlišením HD (1366x768). Parametrově jde o průměrný displej, který ovšem netrpí žádným rušivým nádechem bílé do jiné barvy. Obraz je kontrastní a barvy dostatečně saturované, takže v rámci základních TN panelů nejde o špatnou volbu.

Podsvícení se reguluje v 11 stupních a nabízí dobrý rozsah, kdy nejnižší hodnota postačuje pro pohodlnou práci ve tmě. Maximální jas bych si dovedl představit vyšší, neboť přes den za slunečného počasí se ani v místnosti nevyplatí nastavovat cokoli nižšího než maximum. Při práci pod přímým slunečním zářením je displej jako zrcadlo a obraz je velmi tmavý. V rámci spotřebního segmentu notebooků jde ovšem o průměr.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafika je čistě v režii integrovaného grafického jádra v procesoru - Intel HD4000. Podpora čítá DirectX 11 a akceleraci přehrávání videa ve vysokém rozlišení. Kromě interního displeje můžete připojit také externí monitor nebo televizor prostřednictvím připraveného výstupu HDMI, jehož verzi výrobce pro jistotu nesděluje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4861
  • 3DMark Vantage: P3000 (GPU: 2581, CPU: 5854)
  • 3DMark 11: P592 (Graphics: 508, Physics: 3101)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3900 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,97 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,8 fps
  • 1366x768: 11,4 fps

Díky dual-channel pamětem je 3D výkon použité grafiky na úrovni stropu pro HD4000. Takový výkon stačí k hraní méně náročných her v plném rozlišení displeje. U náročných her počítejte se snížením úrovně detailů i nižším rozlišením. Ty nejnáročnější jsou prakticky nehratelné. Od takto tenkého notebooku nelze čekat zázraky.

Multimedia

Vestavěné reproduktory se chlubí logem Beats Audio. Kvalitativně jde ovšem jen o průměr, kterému softwarové vylepšení pomáhá jen trochu. V projevu je největší důraz na výšky a hloubky spolu s částí středů jsou silně potlačené.

Softwarové vylepšení Beats Audio nabízí několik velmi užitečných nastavení. Za chybu však považuji nemožnost nastavit automatické vypínání změn po připojení sluchátek a externích reproduktorů.

K připojení externích zvukových zařízení slouží kombinovaný konektor jack (stereofonní výstup, monofonní vstup) a digitální výstup HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Multimediální výbavu završuje 0,3Mpix webkamera a duální mikrofon (ve víku nad displejem). Aktivitu webkamery indikuje intenzivní bílá dioda.

Zabezpečení

Protože jde o počítač určený na rozhraní spotřebního a firemního segmentu, najdeme zde některé prvky pro zabezpečení. Notebook sice nemá čtečku otisku prstů, je zde ale TPM čip pro uložení šifrovacích klíčů. Vzhledem ke specifikaci UltraBook nemůže chybět také ochrana proti krádeži Intel Anti-Theft.

V BIOSu lze nastavit pouze heslo pro spuštění systému a pro vstup do nastavení. Heslo pevného disku bohužel chybí.

Chlazení a provozní hluk

O chlazení se stará jeden ventilátor s průduchem směrem dozadu. V nasávání studeného vzduchu pomáhají také otvory na spodku základny. Při kancelářské práci se procesor chladí mezi 45 a 55°C, a pokud zrovna nejsou vedra jako nyní, zvládá se chladit několik minut pasivně. Nejpomalejší chod ventilátoru, ke kterému dochází nárazově na desítky sekund, je překvapivě tichý a neruší ani v tichém prostředí.

V zátěži se hlučnost zvýší, ale opět zůstává na přijatelné úrovni. V tiché místnosti pochopitelně nepřeslechnete svištivý zvuk ventilátoru, ale jakmile je v okolí běžný hluk více lidí, počítač téměř není slyšet. Za poslední roky jde o jeden z nejtišších notebooků od HP, které jsem měl možnost testovat.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 35,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 36,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,0°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 41,4°C
  • klávesnice vpravo = 42,1°C
  • spodek maximum = 43,3°C (+kde)
  • výdech chlazení = 50,3°C
  • napájecí adaptér = 45,9°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se teploty drží nízko a kromě místa na spodku u chladiče není počítač ani vlažný. Přes klávesnici a opěrky rukou není cítit žádné teplo.

Dlouhodobá zátěž výrazně zahřeje spodek, ale teploty klávesnice a opěrek rukou jsou pocitově stále v normě, a to i v současných vedrech.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Integrovaná čtyřčlánkové baterie s kapacitou 46 Wh stačila v našem standardním redakčním testu* na 7 hodin a 37 minut provozu. Při kancelářské práci s Wifi a maximálním jasem LCD se výdrž stále pohybuje lehce nad hranicí pěti hodin. Taková hodnota je již dostatečná pro cestování bez neustálého omezování kvůli dostupnosti elektrických zásuvek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 17 W

Nabíjení baterie patří u tohoto notebooku k pomalejším, takže vybitou baterii dostanete na 90% až za necelé tři hodiny. Rychlost nabíjení se nemění v závislosti na výkonovém zatížení.

BIOS

Firmware InsydeH20 má nastavení dostupné po stisku F10 ihned po startu notebooku. Pokročilé možnosti čítají:

  • zapnutí virtualizace
  • vypnutí úspory energie čtečky paměťových karet
  • zapnutí neustálého běhu ventilátoru
  • přepnutí primární funkce kláves F1-F12
  • vypnutí neustálého napájení USB z důvodu nabíjení mobilních telefonů
  • vypnutí Intel SmartConnect (kontrola e-mailu v režimu spánku)
  • vypnutí Intel RapidStart

Příslušenství

Počítač je dodáván s napájecím adaptérem, přívodní šňůrou a jednoduchou tištěnou dokumentací. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional se standardní sadou utilit od HP a nějakým tím bloatware v podobě Windows Live, zkušební verze antiviru a lišty vyhledávače Bing. Odinstalace zbytečností s rychlým SSD nezabere více než 15 minut.

Ceny a záruka

Pro konfiguraci, ktera se uz zacina prodavat i v CZ (HP Spectre XT Pro i5-3317U 13.3" BV CAM, 4GB, 128GB SSD, a/b/g/n, BT, U3, Win7 Pro64), výrobce nastavil cenu 23 100,- Kč bez DPH (27 720,- Kč s DPH) a zatím jde o jedinou dostupnou. Záruka má trvání 1 rok pro firmy / 2 roky pro fyzickou osobu bez IČO, za příplatek 2 917 Kč bez DPH (3 500 Kč s DPH) lze záruku prodloužit na 3 roky.

Závěr

HP Spectre XT je kvalitní 13“ notebook pro uživatele, kteří hledají co nejlehčí stroj s dobrou výdrží baterie. Jeho velkou předností je pohodlná podsvícená klávesnice a mezi konkurencí vyniká také dobrou konektorovou výbavou. Když se k tomu připočte relativně tichý chod při běžném zatížení, lze Spectre XT označit za jeden z těch lepších tenkých notebooků vyhovujících specifikaci UltraBook.

Redakci byl zapůjčen předprodukční kus a právě tento fakt nespíš stojí za vrzáním levého pantu při otevírání notebooku. Jako závadu při používání na cestách vnímám snad jen velmi lesklý překryv LCD, který dělá venku na slunci z displeje zrcadlo. Tento nedostatek je ovšem relativní podle toho, kde chcete počítač používat.

Klady a zápory

+ dobrá konektivita na tenký notebook (2x2 Wifi-N a G-LAN)
+ velmi pohodlná podsvícená klávesnice
+ tichý provoz při kancelářské práci

- velmi lesklý překryv LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Spectre XT
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1.70/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (on-board)
  • SSD (GB): 128 (SAMSUNG MZMPC128HBFU-000, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8111 GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 46 Wh / 7h 37min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 315 x 225 x 16-18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,44
Recenze

Diskuse