RECENZE: Lenovo IdeaPad Z500 - na multimédia i hry

20. 12. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nejnovější model řady IdeaPad Z přináší změnu designu, je hranatější, ale zároveň zůstává velmi elegantní. Stranou nejde ani jeho výkon. Konfigurace, kterou si přiblížíme, přináší čtyřjádrový procesore Core i7 a výkonnou grafickou kartu střední třídy.

Lenovo IdeaPad Z500 - na multimédia i hry

Základní popis

Notebooky IdeaPad řady Z představují multimediální modely zaměřené na uživatele z řad domácností, kteří požadují notebook nejen se zajímavým designem, ale i dostatečným výkonem.

Nový 15,6" model s označením Z500 má rozhodně potenciál vyhovět těmto požadavkům, mohutný zaoblený vzhled dřívějších modelů nahradilo nepatrně tenčí elegantní provedení vzdáleně připomínající tvarem zavřenou knihu. Horní část víka a spodní část základny pokrývá tmavý pogumovaný plast vizuálně spojující obě části v zadním ohybu. Boky jsou naopak společně s rámečkem displeje s horní polovinou základny v sladěném matném šedo-stříbrném provedení. Ani po otevření čistotu designu nic nenarušuje, základna je strohá, kromě klávesnice, lehce zapuštěného touchpadu a spínače napájení ji nezdobí žádné výraznější prvky. Po vzhledové stránce tak notebook působí velice vyváženě.

Horní část základny zpevňuje povrch z kovové slitiny, nicméně boky a další části jsou už opět z plastových materiálů. Pevnost je na docela slušné úrovni, šasi se nijak výrazně neprohýbá. Trochu pružné je víko displeje, nicméně vypadá, že chrání displej dostatečně. Ani při silnějším zatlačení z vnější strany se v obraze neobjevuje barevné vlnění.

Díky konstrukci kloubů jde otevřít víko do maximálního úhlu okolo 140°. V zavřeném stavu je jištěno magneticky, nicméně s trochou snahy lze notebook i navzdory zvedající se základně otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava je rozložena výhradně po stranách notebooku. Napravo najdete sdružený jack pro vstup i výstup audia, dále dvojici USB portů ve verzi 2.0 a optickou mechaniku. Na opačný bok výrobce umístil čtečku paměťových karet(SD/MMC), jeden rychlejší port USB 3.0, HDMI výstup, vyklápěcí konektor Ethernetu a analogový VGA výstup.

Výbava představuje současný standard, snad jen rychlých USB portů by už mohlo být v této cenové kategorii více než jen jeden.

Rozměry počítače činí 375 x 263 x 25,4 mm a odpovídají konkurenčním modelům v této velikostní třídě. Celkově notebook váží 2,38 kg a s ohledem na konfiguraci s náročnějším chlazením lze hmotnost považovat za přijatelnou.

Napájecí zdroj s výkonem 90 W se může pochlubit netradičním úzkým podlouhlým tvarem, při přenášení zatíží vaši tašku 457g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook využívá chiclet klávesnici s podobným designem jako ostatní modely řady, liší se od nich pouze nižším zdvihem kláves. Zvolené rozložení nabízí dvouřádkový Enter a zkrácený levý Shift, díky dostatku místa má klávesnice i samostatný numerický blok. Kurzorové šipky výrobce zapustil do bloku, nejdou tedy po hmatu tak lehce odlišit, ale částečně to kompenzují aspoň drobné výstupky na jejich klávesách. Funkce pro pohyb v textu zajišťují klávesy nad číselnou částí.

Řada F kláves slouží primárně pro ovládání hlasitosti, jasu a dalších funkcí podobně jako u jiných současných notebooků zaměřených na domácí uživatele. Původní režim F kláves je tak dostupný jen při současném stisku s Fn. Naštěstí alespoň ty nejpoužívanější klávesové zkratky Alt+F4 a F5 fungují i samostatně. Oproti některým konkurenčním modelům, ale nejde režim multimediálních kláves žádným nastavením v BIOSu změnit zpět na standardní chování.

Na klávesnici se navzdory nižšímu zdvih píše docela dobře, má jasnou odezvu a ani při rychlejším tempu psaní nevydává velký hluk. Popisky černých kláves jsou bílé, sekundární funkce pak mají oranžové označení. Podsvícení kláves bohužel v Česku dostupné konfigurace, včetně té testované, nenabízí.

Touchpad využívající technologii společnosti Synaptics nabízí poměrně velkorysé rozměry. Citlivost snímání pohybu je dostatečná a velká plocha k pohodlnému ovládání jen přispívá. Podobně jako u jiných notebooků s Windows 8 jsou i tentokrát invertována gesta nahrazující kolečko myši. Obrácení směru zpět na obvyklé nastavení je možné v ovládacím panelu touchpadu. Příjemným překvapením jsou zapuštěná ovládací tlačítka, která i přes svou konstrukci reagují jasně a bez potíží po celé své ploše.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Lenovo nám zapůjčilo k recenzi nejsilnější nabízenou konfiguraci vybavenou čtyřjádrovým procesorem Core i7 platformy Ivy Bridge. Osazený model s označením i7- 3632QM patří mezi varianty s nižším TDP 35W (náročnější čtyřjádra mají TDP 45W) a pracuje na základní frekvenci 2,2 GHz. Díky Turbo Boostu umí takt zvýšit až na 3,2 GHz, a protože se jedná o model vyšší řady, nechybí ani ostatní technologie jako je Hyper-Threading, obě formy podpory virtualizace (VT-x, VT-d) nebo akcelerace AES šifrování.

CPU
specifikace čipu

Na operační paměti se nešetřilo, takže je k dispozici dnes naprosto dostatečných 8 GB kapacity. Tu zajišťují dva 4GB moduly typu DDR3 pracující na frekvenci 1600 MHz, využívající samozřejmě možností dual-chanellu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 357
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 760

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 234 624
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 108 346

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5509 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 19815 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,60

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 5,44 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,34 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,07

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12 042 MB/s

Výkon procesoru je s ohledem na požadavky i těch náročnějších domácích uživatelů vyhovující s dostatečnou rezervou. Rozhodně tak nebude nějakou brzdou ani u náročnějších her nebo při zpracování videa.

Úložiště zajišťuje klasický 2,5 " plotnový disk od společnosti Seagate s kapacitou 1 TB. Připojený je prostřednictvím SATA2 rozhraní a otáčí se rychlostí 5400 ot./min. Jeho přenosová rychlost se pohybuje na úrovni současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 171,32 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,88 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V 15 " notebooku klasické konstrukce samozřejmě nesmí chybět ani optická mechanika, typ osazený v testovaném počítači umí číst i zapisovat na všechna běžná CD a DVD.

Výrobci občas předvádějí snahy o úsporu na nelogických místech a jednou z dotčených oblastí bývají síťové adaptéry. I v současnosti se tak objevují notebooky, které jsou vybaveny pouze 100 Mbit Ethernetem a testovaný model je zrovna jedním z nich. Někteří uživatelé sice rychlejší gigabitovou verzi nevyužijí, ale pokud jste třeba zvyklí přehrávat HD filmy ze síťového disku, vůbec to nepotěší. Cenový rozdíl je z pohledu výrobce zanedbatelný a naopak uživatel má u současných notebooků jen složité možnosti rozšíření o rychlejší rozhraní.

Co se týče bezdrátového připojení, je už situace naštěstí standardní, Wi-Fi adaptér od Atherosu podporuje obvyklé standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n) a nechybí ani Bluetooth ve verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Testovanou konfiguraci osadil výrobce pouze standardním 15,6" LCD panelem s HD rozlišením (1366x768). Ten nabízí leštěnou povrchovou úpravu s docela silnými odlesky a vcelku kvalitu zobrazení odpovídající TN technologii. Zejména při pohledu zespoda se tak poměrně brzy začínají měnit barvy a barevné podání je sice lepší než u nejlevnějších notebooků, ale nad obvyklý standard moc nevyčnívá.

Podsvícení zajišťují LED (diody), s regulací jasu v 11 stupních doprovázenou navíc efektem plynulého pohasínání. Maximální úroveň dokáže docela slušně potlačit i případně odlesky na displeji.

Na recenzovaném kusu se v průběhu testování objevil u regulace problém, displej v jednu chvíli nečekaně pohasl na nejnižší stupeň a ignoroval jakékoliv snahy o změnu jasu. Potíže navíc setrvaly i po restartu a jas byl pořád na nejnižší úrovni už před naběhnutím systému. Vše nakonec vyřešilo až provedení obnovy systému a znova se už problém neprojevil.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce se rozhodl model vybavit relativně výkonnou grafickou kartou, testovaná verze tak má k dispozici kromě integrovaného GPU i dedikovanou grafiku NVIDIA GeForce GT 645M. Ta se řadí do lepšího mainstreamu, je založena na architektuře Kepler a nabízí 384 shaderovacích jednotek. Oproti nižšímu modelu GT 640M se může chlubit nepatrně vyšším taktem jádra (710 vs 625 MHz), konfigurace pamětí je u obou modelů stejná. Čipy jsou typu DDR3, pracují na frekvenci 900 MHz a jsou připojeny 128bitovou sběrnicí. Celková kapacita vlastní grafické paměti činí 2 GB.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 16 730
  • 3DMark 06: 12 547
  • 3DMark 11: P1874 (Graphics: 1694, Physics: 7095)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3705 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,60 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768 (High, 1xAA): 29,7 fps
  • 1366x768 (High, 4xAA): 17,6 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 1xAA): 25,2 fps
  • 1366x768 (High, 2xMSAA): 21,0 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon je přijatelný i pro hraní moderních her. Díky nevelkému nativnímu rozlišení displeje si mohou hráči dovolit vyšší úroveň nastavení detailů i pro náročnější tituly. U her s menšími nároky lze navíc využít i zapnuté vyhlazování.

Trochu záludná je nejnižší konfigurace notebooku s GeForce GT635, která vychází ze starší platformy a nabízí o citelně nižší výkon než GPU v testované verzi.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory notebooku najdete umístěny zespodu pod přední hranou základny. Svou multimediální povahu rozhodně nezapřou, zvukové podání je jasné a čisté, zejména u středů a výšek. Zřetelně nad obvyklým průměrem se pohybuje ale i basová složka. Velice příjemná je maximální hlasitost, která dokáže ozvučit i středně velkou místnost.
Podobně jako u jiných multimediálních modelů i zde výrobce nabízí vylepšení zvuku softwarovými filtry, nicméně nastavení Dolby Home Theater je trochu schované na záložce v ovládacím panelu zvukového zařízení.

Výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon využívají jeden sdružený jack, vícekanálové audio tak pochopitelně vyvedete pouze jako digitální složku HDMI portu.

Webkamera bílou indikační diodou je umístěna na obvyklém místě ve víku nad displejem. Použitý model umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1 Mpx se širokoúhlým poměrem stran.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém má masivní průduchy na spodní straně a ven vyfukuje ohřátý vzduch výdechem na levém boku. Při nenáročném provozu si provozu větráčku ani nevšimnete a skoro neslyšný zůstává i v tichém prostředí. Přestože se točí trvale, nelze ho odlišit od ploten pevného disku, které také nejsou nijak hlasité.

Překvapivě klidný zůstává navzdory výkonnější konfiguraci notebook i při maximální vytížení, hluk se zvýší na úroveň slyšitelného šumění, ale žádné hlasité obtěžující hučení se nekoná.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 27,4°C
  • spodek maximum = 32,3°C (vepředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 29,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 41,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 44,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 57,4°C (vepředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 55,0°C
  • napájecí adaptér = 52,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

Kancelářská práce notebook příliš nerozehřeje a ten zůstává na povrchu i zespodu velice chladný. Při plném vytížení se už projeví zahřívání výkonné konfigurace, zejména levá část je teplejší. Naštěstí prostor opěrek rukou se nezahřívá tolik, takže to výrazně neobtěžuje. Vyšší teplota spodní strany se projevuje pouze na jednom nevelkém místě, většina teplejších ploch zde má hodnoty jen okolo 40°C.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Napájení notebooku zajišťuje mimo dosah elektrické sítě čtyřčlánková integrovaná baterie s kapacitou 48 Wh. Ta v našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu přesně po dobu 7 hodin. To je poměrně úctyhodný výsledek, v reálném provozu s aktivní Wi-Fi je výdrž už o něco nižší a pohybuje se mezi 4 a půl až 5 hodinami. Rozšíření ani jednoduchá výměna baterie možné nejsou.
Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 28 W

Nabíjení baterie na 90% kapacity zabere necelé 2 hodiny, při hodně náročném zatížení se ale může i o něco zpomalit.

BIOS a zabezpečení

Přístup do nastavení BIOSu lze získat stisknutím OneKey tlačítka vedle konektoru napájení(umožňuje i spuštění obnovy systému), nebo volbou rozšířeného restartování z Windows 8. Možnosti nastavení jsou, jak je u domácích notebooků zvykem, poměrně strohé. Změnit lze následující položky:

  • deaktivace Wi-Fi adaptéru
  • změna režimu SATA řadiče
  • vypnutí přepínatelné grafiky (přepínatelná x integrovaná)
  • vypnutí virtualizace
  • změna pořadí bootování

Pro základní zabezpečení jsou k dispozici hesla uživatele, správce a disku.

Příslušenství

Na počítači jsou předinstalovány Windows 8 v 64bitové verzi, příjemným překvapením je pouze omezená přítomnost dalšího softwaru. Kromě několika svých utilit přidal výrobce pouze programy pro práci s multimédii a zkušební verzi Office. Překvapivě i časově omezený a obvykle spíše obtěžující antivirový software je přítomen pouze v podobě instalačních souborů. Uživatel se tedy může sám rozhodnout, jestli nabídky využije nebo jen smaže složku pro jeho instalaci z plochy.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je nejvyšší, která se na našem trhu nabízí, její doporučená koncová cena činí 21 999 Kč s DPH.

V nabídce je dále levnější konfigurace se stejnými parametry, lišící se pouze slabším dvoujádrovým procesorem Core i5-3210M za 18 999 Kč s DPH. Nejlevnější verzi pak představuje konfigurace založená na Core i5-3210M, znatelně pomalejší grafické kartě GeForce GT635M a bez operačního systému s cenou 16 999 Kč s DPH. Všechny tři varianty se nabízejí kromě testovaného barevného provedení „Dark Chocolate“ také v bílé variantě.

Standardní záruční lhůta je dvouletá s opravami zajišťovanými servisním centrem.

Závěr

Lenovo Ideapad Z500 osloví především náročnější domácí uživatele, kteří si chtějí pořídit notebook střední třídy s dostatečným potenciálem i pro hraní novějších her. Ty počítač zvládá s přehledem a navíc není v zátěži ani nějak moc hlučný. Z multimediální výbavy stojí za vyzdvihnutí zejména hlasité reproduktory s příjemným zvukovým podáním.

Zásadními nedostatky počítač zrovna netrpí, nicméně přítomnost pouze 100 Mbit Ethernetu je v této cenové třídě dnes už trochu nepochopitelná. U testované nejvyšší konfigurace bych si navíc dovedl představit i lepší displej alespoň s HD+ rozlišením.

Klady a zápory

+ přesvědčivý výkon
+ vynikající reproduktory
+ tiché chlazení

- pouze 100 Mbit Ethernet
- (průměrný displej)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Z500 - 20202
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3632QM (2,2 Ghz, 3,2 Ghz Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • HDD (GB): 1000 (Seagate ST1000LM024, 5400 ot./min, SATA-2)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce GT645M (2 GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (RealTek RTL8101)
  • WiFi: Atheros AR9485 (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 7h00min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, SD/MMC, HDMI, VGA
  • Rozměry: 375 x 263 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 2,38
Recenze

Diskuse