RECENZE: Lenovo ThinkPad Edge E430 - na dlouhé cesty s plnou výbavou

12. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

S příchodem nové platformy Intelu chrlí (nejen) Lenovo jeden nový notebook za druhým. Do prodeje se dostaly první kusy nové generace ThinkPadů Edge, a tak jsme si neodpustili otestovat 14'' model E430, který se může pochlubit vynikající výdrží a pohodlnou klávesnicí.

Lenovo ThinkPad Edge E430 - na dlouhé cesty s plnou výbavou

Základní popis

ThinkPady Edge už nelze považovat za novou řadu, neboť právě vychází třetí generace jejích modelů. Tato řada je zaměřena na malé firmy a živnostníky (SMB, SOHO) – tedy segment trhu, kde se kombinují pracovní potřeby s klasickými multimédii a jednoduchým ovládáním. V praxi se mají ThinkPady Edge větší snahu zalíbit běžným domácím uživatelům a současně s tím budí dojem vhodnosti pro pracovní nasazení.

Mám možnost porovnat E430 přímo vedle jeho předchůdce E420. Charakteristické rysy ThinkPadu zůstaly nezměněny, jde stále o černý počítač s typickou červenou tečkou trackpointu uprostřed klávesnice. Vizuálních změn je ovšem hodně. Původní klínovitý tvar byl zrušen a nyní má počítač vpředu i vzadu stejnou tloušťku – vpředu trochu větší a vzadu trochu menší. Kvůli jiné baterii se klávesnice posunula o 2 cm dopředu, což znamená zkrácení opěrek rukou a odstranění tlačítek touchpadu, aby jeho dotyková plocha nebyla menší. Za pozitivní změnu považuji oblejší přední hranu.

Víko má velmi příjemný povrch, který je pravděpodobně tvořen pogumovaným plastem. Do redakce dorazila černá varianta, ale dostupná u nás bude ještě minimálně varianta s červeným víkem (konkrétně jde o karmínovou, která notebooku opravdu sluší). Zbytek je vždy černý. Okolí víka používá pěknou hrubší povrchovou úpravu. Okolí klávesnice je naopak hladké a mírně světlejší než klávesnice samotná. Klávesy jsou matné, ale prostor mezi nimi je z nepochopitelných důvodů leštěný plast. V prostoru mezi klávesami se chytají otisky, ale vidět jsou jen pod určitým úhlem. Horší je to s hladkým povrchem okolí klávesnice a opěrek rukou – zde se chytá mastnota a dobře je vidět bez ohledu na světelné podmínky. Mírně hrubší povrch by zde byl ku prospěchu.

V rámci vzhledu mám výtku k lesklému povrchu mezi klávesami, který je velmi nepraktický. U lesklých displejů se člověk může bránit změnou naklopení víka. Zde však v případě odrazů nemůžete udělat nic kromě přesednutí na jiné místo. Zvláště palčivý byl problém při práci venku na lavičce pod přímým slunečním světlem a nepříjemností se dočkáte také v místnostech s podlouhlými zářivkami.

Odolnost počítače je v dané cenové kategorii velmi dobrá. Zejména víko má jen minimální poddajnost a displej je nadstandardně chráněn proti tlaku z vnější strany. Klávesnice se pod tíhou rukou neprohýbá, ale v případě, že na notebook silně zatlačíte, mírně se prohne. Při zvednutí za roh je kroucení minimální.

Klouby víka jsou na rozdíl od předchůdců zapuštěné do základny a displej se při otevírání přesouvá za ni. Původní úhel otevření byl ze 180° zkrácen jen na 135.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Do výbavy byla konečně zanesena USB 3.0, která má Lenovo díky nové čipové sadě „bez práce“. Celkově však došlo k spíše k proškrtání výbavy. Zmizelo rychlé připojení disků eSATA a zmizel rozšiřující slot ExpressCard, kterým by šly chybějící konektory přidat. Po levé straně jsou postupně od uživatele dvě USB 3.0, digitální výstup HDMI, USB 2.0 a analogový výstup VGA. Pravý bok nese kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, čtvrté USB (tentokrát 2.0), optickou mechaniku, LAN a zdířku napájení. Na konec nemůže chybět čtečka paměťových karet (SD, MMC). Notebooky řady Edge nejsou vybaveny dokovacím konektorem ve spodní části.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 337 x 230 x 31 mm a váží 2,13 kg. Mezi standardními 14“ notebooky s optickou mechanikou a vyměnitelnou baterií je lehce pod průměrnou hmotností. Jde o dobrý kompromis mezi mobilitou pro každodenní nošení, výbavou a ergonomií.

Napájecí konektor je stejný s tím, který se používá ve vyšších řadách ThinkPadů, a stejný je také přibalený adaptér. Testovaná konfigurace je bez dedikovaného grafického čipu, což znamená přibalení menší 65W verze, která s třížilovou přívodní šňůrou váží 394 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Lenovo postupně sjednocuje klávesnice napříč všemi ThinkPady a přibližuje je té, která byla právě v ThinkPadech Edge. Opět se sáhlo po typu chiclet s mezerami mezi klávesami. Proti předchozímu modelu se pouze prohodily dvojice kláves Home-End a Insert-Delete a šipky se přesunuly blíže k uživateli. Poslední změna umožnila udělat větší šipky i klávesy PgUp a PgDn. Něco podobného jednoznačně vítám, neboť to pomáhá v hmatové orientaci. Všechny speciality rozložení ThinkPadů Edge zůstaly včetně klávesy PrintScreen místo klávesy kontextové nabídky.

Horní řada kláves má standardně přiřazené multimediální funkce, které jsou dostupné bez stisku Fn. Klasické funkce F1-F12 se naopak vyvolávají při držení Fn. U ThinkPadů Edge ještě Lenovo nepochopilo, že kombinace kláves jako Alt+F4 (zavření okna programu) jsou velmi nešikovné, když se k nim musí držet Fn, takže pokročilejší uživatelé pravděpodobně brzy zavítají do BIOSu a chování kláves vrátí do standardního režimu. Stojí za zmínku, že řada IdeaPad již bere multimediální funkci jako primární jen v případě, kdy není stisknutý další přepínač (Ctrl, Alt, Shift), což znamená, že k zavření programu opět stačí opět jen Alt+F4, místo kombinace Fn+Alt+F4. Tento fakt mě naplňuje nadějí, že by se mohly i ThinkPady brzy dočkat této drobné, ale velmi praktické změny.

K mechanice kláves nemohu mít výhrady. Je opravdu špičková a psaní na této klávesnici je velmi pohodlné. Je to díky velmi přesnému a tichému chodu mechaniky. Psát lze velmi rychle při minimální hlučnosti, což není zas tak častá kombinace.

Indikační prvky z Edge skoro vymizely. O zapnutí notebooku informuje svítící tečka v logu ThinkPad ve víku i v opěrce ruky (při uspání pulzuje) a napájení z adaptéru poznáte podle zelené diody u konektoru na pravém boku. Nic víc zde nenajdete. Ani indikaci klávesy CapsLock, ani indikaci práce pevného disku.

pracovní plocha detail klávesnice

Pro pohyb kurzoru na obrazovce je připravena dvojice touchpadu a trackpointu, kterou Lenovo nazývá UltraNAV. K trackpointu není co dodat. Je špičkový, jak bývá u (většiny) ThinkPadů zvykem. Reaguje přesně a plynule a jeho prostřední tlačítko slouží k pohodlnému posunu stránek. Došlo pouze k jedné změně – je více zapuštěný do klávesnice. Existují uživatelé, kteří si stěžovali, že jim na klávesnici trackpoint překáží. Nyní snad budou spokojeni. Určitě se ale najdou i uživatelé, kterým bude vadit, že už ho nenajdou tak snadno přejetím prstu po klávesnici (minimálně můj případ).

Touchpad přišel o klasická tlačítka, kvůli klávesnici natlačené o pár centimetrů blíže k uživateli. Tento beztlačítkový se nazývá ClickPad. Funguje relativně dobře do chvíle, kdy chcete něco přetahovat s držením „pravého tlačítka“ (zmáčknutí v pravém dolním rohu). Takové situace touchpad správně rozpozná jen v malém procentu případů (nebo něco dělám špatně), což někdy umí být dobrým zdrojem frustrace. Dotyková plocha má hrubý povrch, ale hrubost už není tak velká jako v minulé generací ThinkPadů T a X (kde si lidé často stěžovali).

Samotné tlačítko pod spodní polovinou dotykové plochy je tužší a komfortem použití je na míle vzdálené měkkým samostatným tlačítkům v předchozích modelech E420 a E520.

Hlavní HW parametry

Edge E430 patří k novým notebookům, které jsou vybaveny čipovou sadou Intel HM77. Testovaná konfigurace ovšem patří k levnějším a v desce má osazený dvoujádrový procesor z generace Sandy Bridge - Intel Core i3-2350M s výchozím taktem 2,3 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Sloty pro paměťové moduly jsou snadno dostupné po sundání plastové krytky ze spodku základny. Notebook má dva, ale osazený je pouze jediný 4GB modul DDR3. Modul sice podporuje takt 1600 MHz, ale kvůli limitaci paměťového řadiče v procesoru běží na 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 573
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 317

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87 138
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 42 829

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3718 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8062 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,17

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,18 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5983 MB/s

V Core i3 sice chybí Turbo Boost, který by mu pomohl v jednovláknových aplikacích, ale i s taktem 2,3 GHz zvládá všechny běžné činnosti bez jakýchkoli obtíží. Je to dobrý základ, který bude většině uživatelů stačit. Při současné nabídce však stojí varianta s Core i5 o necelou tisícovku více a stojí za zvážení, pokud plánuje spouštět častěji výkonově náročné aplikace (rendering, konvertování videa).

Pevný disk od Toshiby pojme 500 GB a jeho plotny se točí rychlostí 5400 rpm. Možná šlo o divný kus, ale v našem redakčním testu rychlosti čtení příliš neoslnil a skončil hluboko pod průměrem (test jsem několikrát opakoval s různým nastavením, s jiným diskem byly výsledky normální). Operační systém ovšem běžel svižně.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 215 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 54,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,03 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,6

Edge E430 je nejmenší Edge, který je vybaven optickou mechanikou (DVD SuperMulti).

Zatímco čip od Realteku zajišťující gigabitový Ethernet je připájen přímo k základní desce, bezdrátové funkce řeší jediná karta od Intelu, která v sobě kombinuje 2,4GHz Wi-Fi /n (s konfigurací antén 2x1) a Bluetooth 4.0.

Vypínání bezdrátových sítí řeší myší ovládaná grafická utilita pod klávesou F9 (Fn+F9). Můžete přes ni vypnout všechno najednou, nebo přepínat obě technologie samostatně (pokud kliknete na šipku označenou Individual Controls. Standardně program vede k použití úplného vypnutí bezdrátového vysílače. Při jeho opětovném zapnutí si však nepamatuje, která z technologií byla předtím zapnutá, a tak si vyžádá ještě alespoň jedno kliknutí.

Displej a grafika

14“ displej s poměrem stran 16:9 má matnou povrchovou úpravu a základní (jediné dodávané) rozlišení HD (1366x768). Kvalitou zobrazení spadá do průměru HD displejů a na 14“ úhlopříčku má poměrně dobré podání černé. Bílá barva je bez nádechu do jiné barvy a barvy celkově nevypadají špatně. Zázraky však v této úhlopříčce nikdy nečekejte.

LED podsvícení lze regulovat v 16 stupních. Kroky jsou plynulé, ale rozsah by mohl být větší v obou směrech. Nejnižší jas je stále relativně silný pro práci ve tmě a nejvyšší jas zas zůstává lehce pod průměrem v rámci třídy, takže je obraz při práci na přímém slunečním světle tmavý. Při běžných světelných podmínkách v místnosti si většinu vystačíte s jasem mezi 50 a 75%.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Do příchodu konfigurací vybavených Ivy Bridge je možné E430 sehnat pouze v konfiguracích spoléhajících výhradně na integrovanou grafiku nebo s přepínatelným, obstarožním a dvakrát přejmenovaným čipem NVIDIA GeForce 610M (s Ivy Bridge by měla přijít i volba GeForce GT630M, což není nic jiného než přejmenovaná GT540M). Testovaná konfigurace spadá do první kategorie, a vykresluje tedy s pomocí jádra Intel HD3000 v procesoru.

Externí monitor lze připojit kabelem analogově (VGA) nebo digitálně (HDMI) a oba tyto výstupy mohou fungovat současně, pokud je vypnutý interní displej. Může se k nim ovšem přidat ještě bezdrátový přenos WiDi, který jako jediný může fungovat v kombinaci tří výstupů.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3205
  • 3DMark Vantage: P1581 (GPU: 1255, CPU: 7169)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2789 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 9,49 fps

Intel HD3000 dnes představuje úplné minimum v grafickém žebříčku klasických notebooků. Zvláště pak v případě, že je notebook s ní osazen pouze jediným paměťovým modulem (tento případ). Přehrávání HD filmů a běžná práce nejsou pro tuto grafiku velkou zátěží, ale u 3D her počítejte jen s těmi méně náročnými.

Jestliže počítáte s občasným hraním nějaké hříčky ve 3D, doporučil bych rozšířit operační paměť druhým modulem. Získáte tím asi třetinu výkonu navíc.

::Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou zabudované do čelní zkosené hrany a hrají nečekaně dobře a nahlas. Mezi notebooky jde jednoznačně o nadprůměr, což je u posledních generací ThinkPadů spíše překvapivé. Na ovladač zvukové karty je navázáno vylepšení Dolby Advanced Audio, které dokáže vyrovnat některé nedostatky malých notebookových reproduktorů. Přiznám se, že mi zvuk vyhovoval více, když bylo vylepšení vypnuté. Přepínání je naštěstí otázkou kliknutí na ikonu aplikace v liště tray u v pravém dolním rohu u hodin.

Stereofonní výstup a monofonní vstup jsou kombinované v jednom konektoru, který je čtyřpólový. Sluchátka a externí reproduktory lze připojit bez redukce, ale pro využití vstupu musíte buď připojit redukci, která obě funkce rozdělí do samostatných konektorů, nebo použít odpovídající headset. Digitální zvukový výstup je dostupný v HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Do víka jsou zabudované dva mikrofony (kvůli odstraňování okolního hluku) spolu s 0,3Mpix webkamerou, která má nadprůměrné schopnosti při snímání za špatných světelných podmínek.

Pod klávesovou zkratkou Fn+F5 (v základu jen F5) je šikovná utilita Communications Settings, kde můžete přepnout, zda kamera snímá celý obraz, pouze obličej, nebo virtuálně přenáší plochu počítače. Poslední funkce je zvláště vhodná, pokud někomu potřebujete rychle něco ukázat přímo při videohovoru bez nutnosti spouštět další program.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení odpovídají očekávání pro segment nižší business třídy. BIOS může být chráněn hesly pro spuštění a nastavení a podporuje také obě ATA hesla pevného disku (master, user). Hesla mohou mít až 30 znaků a nejsou omezena pouze na písmena. Pro snazší přihlášení je notebook vybaven také čtečkou otisku prstů, kterou je možné použít v předinstalovaném operačním systému. TPM čip a pre-boot přihlášení otiskem dává Lenovo až do vyšších tříd.

V BIOSu je možné zablokovat libovolné integrované rozhraní, deaktivovat virtualizaci a znemožnit uživatelský update firmware.

Program pro řízení čtečky otisků byl obměněn. Nyní je s ní spárován napříč výrobci používaný balík TrueSuite. Kromě klasického přihlášení můžete otiskem také přistupovat k vybraným službám a aplikacím a rychle přepínat uživatele (bez nutnosti odhlášení). Dodatečné funkce lze přímo z programu snadno vypnout.

Ovládací balík TrueSuite je přeložen do češtiny. V předinstalované verzi vytváří v Internet Exploreru zbytečnou lištu (s jediným tlačítkem v rohu), kterou nejde standardní cestou odstranit. Kontaktoval jsem technickou podporu aplikace a prý by měla být opravena v některé z pozdějších verzí. Ostatních prohlížečů se problém netýká.

S notebookem je dodávána 90denní licence programu Absolute Data Protect, který využívá technologii Intel Anti-Theft a nabízí několik funkcí jako vzdálené vymazání dat, nalezení notebooku a uzamykání. Po aktivaci vám bude nabídnuta placená varianta LoJack for Laptops. Všechny průvodci služby jsou v angličtině.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je bezpochyby předností testovaného ThinkPadu. Ventilátor je umístěn do levého zadního rohu, kde jej obklopují dva průduchy (vzadu i v levém boku). Nasávání vzduchu je dále podpořeno řadou perforovaných plastů.

Při kancelářské práci běží po zahřátí ventilátor většinu času a drží teploty velmi nízko. Kromě úplně tiché místnosti si jeho zvuku pravděpodobně nevšimnete, a pokud ano, není otravný (pevný disk má podobnou hlučnost). Po odpojení napájecího kabelu se chod ventilátoru částečně omezí.

Vyšší zátěž dokáže mírně zvednout otáčky, ale vše je v normě a hlučnost je značně pod průměrem notebooků v rámci kategorie.

Milovníky pasivního chlazení bych měl upozornit, že žádná ze současných verzí programu TPFanControl v nových ThinkPadech Edge nefunguje, takže jakákoli uživatelská regulace ventilátoru zatím není možná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 32,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,2°C
  • napájecí adaptér = 42,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 40,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,4°C
  • spodek maximum = 43,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 54,8°C
  • napájecí adaptér = 51,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Běžnou kancelářskou práci zvládá notebook s nízkými teplotami klávesnice i spodku šasi. Nemusíte se bát ani dlouhých cest s ThinkPadem na klíně. V zátěži je znát zahřívání spodku pod chladičem. Přes okolí kláves v levé části klávesnice se teplo také přenáší, ale samotné klávesy se příliš neohřejí, takže se to na pohodlí práce neprojeví.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

ThinkPady Edge již od této generace nemají kompatibilní baterie s vyššími řadami ThinkPadů. Místo toho mají baterie tvarem shodné s těmi do IdeaPadů (avšak prohodit nejdou kvůli nekompatibilitě firmware). Nová baterie má vyšší kapacitu, celých 62 Wh. V kombinaci s úpornějším chodem nebyl problém v našem standardním redakčním testu* dosáhnout výdrže 8 hodin a 9 minut.

Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD výdrž obvykle přesahuje 5 hodin, díky čemuž nebudete omezeni na neustálý přesun mezi elektrickými zásuvkami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 / 20 W (46 W, taky skáče/60%)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 36 / 17 W (při 30% ještě pořád lítá 17-36W)

Edge se při nabíjení chová trochu podivně. Dochází totiž pravidelně po necelých 10 sekundách ke snížení proudového odběry, aby se po dalších dvou sekundách zas vše vrátilo do normálu. Smysl takového počínání mi uniká, ale v používání to ničemu nevadí.

K nabití prázdné baterie na 90% potřebujete skoro tři a půl hodiny.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení UEFI firmware (upravený Phoenix), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení ze sítě (vypnuto, zapnuto, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • přepnutí režimu kláves F1-F12

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, HDMI)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • vypnutí správy napájení CPU a PCI
  • vypnutí Intel Rapid Start (funguje jen u konfigurací s mSATA SSD)
  • nastavení doby pro přechod do hibernace pomocí Intel Rapid Start

Zvukové události

  • pípnutí při čekání na heslo BIOSu
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory virtualizace

Příslušenství

Notebook je v této konfiguraci dodáván s 65W napájecím zdrojem a tištěnou dokumentací. Předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional (64bit) má zálohu tovární instalace v samostatném oddílu. Můžete ji z disku přímo spustit (F11 v BIOSu), nebo vypálit. Vypálení lze provést spuštěním předinstalované aplikace, nebo poklikáním do oddíl disku Lenovo_Recovery v Průzkumníku.

Překvapilo mě, kolik mnohdy zbytečného balastu v sobě notebook má již od výroby. Počítejte s různými nástrojovými lištami a odkazy na služby. U některých programů jsem dokonce vůbec netušil, k čemu jsou. Jako vtipný chyták výrobci vymysleli instalátory připravené mezi programy v nabídce Start. Někoho napadne zástupce spustit, aby si v instalátoru přečetl, k čemu program slouží, ale po spuštění místo toho dojde jen k tiché instalaci na pozadí. Zejména zkušenějším uživatelům vřele doporučuji zavítat po prvním spuštění do nabídky pro odebrání programů a nesouvisející programy třetích stran rovnou smazat.

Na tiskové konferenci jsme byli upozorněni na novou aplikaci Lenovo Solutions for Small Business. Aplikace je bohužel v angličtině, ale má několik usnadňujících funkcí jako blokování USB podle typu (můžete zvolit, že například můžete připojit tiskárnu, ale ne flashdisk), nastavení vnitřních služeb systému (kdy se mají provádět aktualizace, defragmentace,…) a zálohování na síťové úložiště.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za cenu 12 999,- Kč bez DPH (15 599,- Kč s DPH). Dále jsou na našem trhu dostupné konfigurace s výkonnějším CPU Intel Core i5-2520M (za 13 610 Kč bez DPH), resp. NVIDIA GeForce 610M 1GB (15 280 Kč bez DPH).

Bez ohledu na konfiguraci je notebook vybaven pouze roční zárukou s opravou v autorizovaném servisu. Tuto záruku lze rozšířit o další služby (pojištění proti poškození, oprava u zákazníka) a prodloužit.

Při nákupu coby spotřebitel dle občanského zákoníku je základní záruka dvouletá.

::Závěr

ThinkPad Edge E430 je opravdu povedený 14“ univerzální notebook, který si určitě najde své místo mezi studenty a dalšími lidmi, kteří očekávání nějakou mobilitu, ale chtějí také ergonomii pro každodenní používání coby hlavní stroj a veškerou základní výbavu. K takovému použití je ThinkPad uzpůsoben dlouhou výdrží a tišším chlazení. Často píšící uživatele pak potěší velmi pohodlná klávesnice a trackpoint, díky kterému z ní není nutné zvedat ruce ani při pohybu kurzoru.

Z celého počítače vyzařuje určitá přívětivost zejména pro méně pokročilé uživatele. Našinci však mohou narazit, jelikož se Lenovo neobtěžuje přeložit drtivou většinu svých ovládacích aplikací do češtiny. Vzhledem k zacílení přístroje to považuji za asi největší chybu. Mezi nedostatky samotné hardwaru lze zařadit pouze zbytečně krátké opěrky rukou a beztlačítkový touchpad, který někdy umí potrápit (zejména pokud chcete něco přetáhnout držením „pravého“ tlačítka).

Celkový dojem z notebooku je veskrze pozitivní a v dané cenové relaci bych se o jeho budoucnost určitě nebál.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice s trackpointem
+ dlouhá výdrž při provozu na baterie
+ nadprůměrný zvuk integrovaných reproduktorů

- kratší opěrky rukou
- občasné problémy s beztlačítkových touchpadem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Edge E430
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2350M (2.30 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MK5065GS, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GT50N)
  • LCD: 14,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe Fast Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant 20671 SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAC)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 8h 9min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 337 x 230 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,13
Recenze

Diskuse