RECENZE: Panasonic Toughbook CF-19 - pro extrémní nasazení

14. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Pracovní notebooky musí obvykle splňovat náročnější kritéria než ty ostatní. Tentokrát si ale představíme počítač určený do podmínek opravdu extrémních, a navíc v podobě Tablet PC. Odolný vybavený 10'' Toughbook je totiž přímo stvořený pro náročnou práci v nehostinném terénu. Ovšem rozhodně není záležitostí pro každého.

Panasonic Toughbook CF-19 - pro extrémní nasazení

Panasonic je v našich zeměpisných šířkách vnímán především jako výrobce spotřební elektroniky a nepatří na českém území zrovna mezi typické výrobce notebooků. Specializuje se především na odolné modely určené pro využití v průmyslovém prostředí a podobně nehostinných podmínkách. Škála nabízených modelů sahá od běžné vypadajících notebooků se zvýšenou odolností až po těžce obrněné modely připomínající nerozbitný kovový kufřík. Tentokrát si představíme zástupce z třídy těch nejodolnějších.

Základní popis

S Toughbookem CF19 jsme se už jednou v naší redakci setkali. Ačkoliv od původní recenze už uběhlo několik let, nová konfigurace se od ní vzhledem v podstatě neliší. Estetická stránka a design jsou s ohledem na účel zařízení až na posledním místě a zbytečné změny by si jen vyžádaly dodatečné náklady na testování a certifikaci odolnosti nové konstrukce.

Výrobce proto zvolil osvědčené provedení, stejná je nabídka i rozložení jednotlivých portů, podobně jako provedení klávesnice, touchpadu nebo otočný mechanismus víka pro použití v Tablet PC režimu. Konstrukce splňuje mimo jiné standardy odolnosti vůči vodě a prachu IP 65 a také vojenský MIL-STD 810G zahrnující i testy nárazu. Protože se vnější provedení neliší od původní verze, dovolím si odkázat čtenáře na popis z původní recenze - Panasonic TOUGHBOOK CF-19 - na cesty kamkoli. Ve dnešním článku se budeme věnovat hlavně změnám, které proběhly uvnitř notebooku.

Hlavní HW parametry

Jakkoliv se vnější provedení za několik let výrazně neproměnilo, platforma se musela v rámci udržení konkurenceschopného výkonu přeci jen vyvíjet. V původním testovaném provedení byl přítomen ještě procesor Core 2 Duo, navíc v pomalé úsporné ULV verzi, dnes už je platforma modernější, výrobce zvolil Sandy Bridge opět od Intelu. To ovšem není tak velkým překvapením jako samotný model procesoru, výrobce totiž zvolil klasické dvoujádrové Core i5 2520M a ne nějakou úspornější verzi se sníženým TDP a spotřebou. U notebooku chlazeného výhradně pasivně, bez využití nějakého větráčku, se jedná o poměrně odvážný krok. Procesor pracuje na frekvenci 2,5 GHz, nechybí mu režim Turbo Boost, kdy může zvýšit takt až na 3,2 GHz, samozřejmostí je i podpora virtualizace a instrukci pro optimalizaci šifrování AES-NI. CPU sekunduje čipová sada Intel QM65 nabízející technologie pro pokročilejší správu ve firemním prostředí (vPro, AMT).

CPU
specifikace čipu

Paměti má notebook naprostý dostatek, k dispozici jsou 4 GB, jedná se o jeden modul typu DDR3 pracující na frekvenci 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 598
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 227

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)
* Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 760
* Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 858

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4569 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7921 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,73

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,00 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,82 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6123 MB/s

Dvoujádrovému procesoru tentokrát výkon rozhodně nechybí, přesto muselo dojít k určitému kompromisu. Díky pasivnímu chlazení je odvod tepla navzdory všem opatřením o něco horší než u běžných notebooků vybavených větráčkem. Při běžné práci, kdy je procesor více zatěžován jen krátkodobě, funguje vše jako u jiných notebooků.

Odlišně se ale počítač chová v případě, že je vysoká zátěž trvalejší. Procesor se po určité době zahřeje na vyšší teplotu, a aby se nepřehřál, zasáhne automatické podtaktování. Tím pochopitelně dojde nejen ke snížení teploty, ale i snížení výkonu. Snížení frekvence závisí na intenzitě zátěže a teplotě vnitřních částí notebooku, čím je zátěž trvalejší a náročnější tím razantnější bude zásah podtaktování. Při dlouhodobém maximálním zatížení obou jader CPU se frekvence při snížení výkonu ustálila okolo 1,4 GHz. Snížení výkonu je mírně patrné i z testů Cinebech, jejichž průběh zabere delší dobu. Navzdory určitým nevýhodám je výkon naprosto dostatečný a zvolené řešení pořád výhodnější než osazení ULV procesoru, který by měl nižší výkon trvale.

Pevný disk je umístěn ve zvláštní šachtě a rámečku, který slouží pro lepší ochranu a také například k dodatečnému předehřátí disku při zapínání notebooku v extrémních mrazech. Uvnitř je osazen běžný 2,5 " model s rozhraním SATA II pocházející od Hitachi. Plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a kapacita činí 320 GB. Parametry disk sice příliš neoslní, je ovšem možné, že výrobce i tentokrát zvolil určitý model záměrně, kvůli provozním vlastnostem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 133,67 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,91 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

S ohledem na rozměry a konstrukci notebook není vybaven optickou mechanikou.

Možnosti připojení k síti jsou dostatečně široké, připojení kabelem zajišťuje gigabitový Ethernet od Intelu, od stejného výrobce pochází také bezdrátový adaptér Centrino 6205 podporující všechny současné Wi-Fi standardy v pásmech 2,4 i 5 GHz.

Nechybí samozřejmě ani Bluetooth (ve verzi 2.1) a dále je k dispozici integrovaný 3G modem podporující HSPA+ s rychlostí až 21 Mbit. Výrobce do počítače integroval rovněž poměrně citlivý GPS modul, určení polohy většinou trvalo jen pár desítek sekund.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

LCD panel má mírně netradiční rozměry, úhlopříčka činí 10,1 " a často se už dnes nevidí ani poměr stran 4:3 doprovázený rozlišením XGA (1024x768). Už na první pohled je patrné, že se při volbě displeje myslelo na podmínky, ve kterých bude přístroj využíván. Podsvícení zajišťují LED diody, ovšem při srovnání s běžnými panely je maximální jas řádově vyšší (výrobce uvádí 500 cd/m2) a umožňuje bezproblémové používání venku. Naopak při nejnižším jasu podsvícení téměř zhasne, ovšem na přímém slunci zůstane díky transreflexní vrstvě i bez něj obrazovka perfektně čitelná.

Dotyková vrstva je rezistivní, reaguje tedy na tlak vedený jakýmkoliv předmětem. Zároveň je zabudovaný i digitizér, který se využívá při ovládání přiloženým stylusem. Stejně jako u starší konfigurace lze používat notebook po otočení víka i v tabletovém režimu.

Navzdory přítomnosti dotykové a reflexivní vrstvy má displej lepší podání barev a pozorovací úhly, než lze najít ve většině klasických notebooků.

Zobrazení zprostředkuje grafické jádro Intel HD 3000 integrované v procesoru. Výkon je pro účely tohoto zařízení více než dostatečný, neliší se od hodnoty integrovaného GPU v jiných noteboocích. Pokud bude mít uživatel zájem, zvládne i akceleraci videa nebo klidně nějakou starší hru.

Jako výstup na externí monitor je dostupné pouze analogové VGA, modernější rozhraní s digitálním přenosem nenajdete ani na dokovací stanici.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7652

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4705 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,51 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook je vybaven pouze jedním reproduktorem, umístěným pod displejem v rámu otočného víka. Přestože kvalita ozvučení asi nebude v tomto segmentu prioritou, zvukový projev je docela slušný. Výšky i středy mají příjemné podání, znatelná je i basová složka. Výborná je hlasitost, díky které půjde slyšet zvuk zřetelně i v ne zrovna tichém prostředí.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu jsou dostupné dva audiojacky, podobně jako ostatní konektory ukryté pod záslepkou. Integrovaný mikrofon ani webkameru ovšem nečekejte.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou srovnatelné s běžnými notebooky určenými pro firemní prostředí. K dispozici je tedy TPM čip, nastavení hesel pro uživatele, správce a disk v BIOSu. Chybí snad jen čtečka otisku prstů, kterou by asi v terénu stejně nebylo praktické používat. Zajímavostí je dále utajený režim, který vypne podsvícení LCD, bezdrátové adaptéry a indikační diody, tak aby počítač nemohl prozradit svého majitele v „nepřátelském prostředí“.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je s ohledem na splnění požadovaných standardů odolnosti, zejména vůči vodě a prachu, konstruováno výhradně jako pasivní. S tím souvisí prakticky nulová hlučnost, protože i pevný disk je velice dobře utlumen, na druhou stranu je ale nižší i efektivita chladícího systému. Jak už bylo zmíněno dříve, při soustavném náročném zatížení se notebook docela zahřívá, a dochází proto k podtaktování procesoru. Pokud je zátěž jen nárazová a krátkodobá vnitřní teploty se naštěstí nezvýší tolik, aby výkon začal klesat.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 33,5°C (uprostřed)
  • napájecí adaptér = 33,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 44,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 43,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 45,8°C
  • klávesnice vlevo = 43,0°C
  • klávesnice vpravo = 39,6°C
  • spodek maximum = 47,5°C (levý zadní roh)
  • napájecí adaptér = 40,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Nenáročná kancelářská práce notebook nezatíží natolik, aby se zahříval nějak výrazněji než běžné přenosné počítače. Při náročnější činnosti se už začne rozehřívat levá polovina více a v dlouhodobé maximální zátěži se nejen snižuje takt procesoru, ale zároveň počítač docela hřeje. Na druhou stranu je třeba zmínit, že ani velmi náročná zátěž nevedla k vypnutí notebooku z důvodu přehřátí.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Stejně jako pevný disk i baterie se zasouvá do zvláštní šachty uvnitř notebooku s výklopnými dvířky. Kromě dostatečné ochrany tak je i lehce vyměnitelná. Kapacita baterie činí poměrně běžných 60 Wh, notebook na ní ovšem při našem standardním redakčním testu* vydržel běžet vynikajících 9 hodin a 18 minut. Takový výsledek je hodně slušný, navíc při používání venku na jasném slunci jde podsvícení vypnout a ještě výdrž klidně lehce prodloužit. Naopak při běžném surfování se zapnutou Wi-Fi a jasem na polovině bude výdrž okolo 6 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 34 W

Nabíjení probíhá spíše pozvolněji, za 2 hodiny se baterie dostane na 85% své kapacity.

BIOS

Nastavení BIOSu jsou docela rozsáhlá, pro vstup do konfigurace slouží klávesa F2. Dostupné jsou následující položky:

  • vypnutí touchpadu, zapnutí psaní čísel přes Fn
  • omezení nabíjení na 80 % kapacity v horkém prostředí
  • vypnutí blikající diody nabíjení
  • režim SATA řadiče
  • vypnutí modemu, LAN, WLAN, WWAN, Touchscreenu
  • vypnutí USB, sériového portu, PC Card, ExpressCard
  • spuštění obnovy systému

Příslušenství

Kromě napájecího zdroje je k notebooku přiložen stylus se šňůrkou pro připevnění k víku a popruh usnadňující přenášení počítače.

Předinstalován je systém Windows 7 Professional, součástí instalace jsou jen systémové utility, žádným nepotřebným bloatware výrobce uživatele nezatěžuje. Netradiční je zpřístupnění obnovy systému, kterou lze spustit pouze volbou z nastavení BIOSu.

Z volitelného příslušenství zaujme replikátor portů nabízející čtveřici USB ve verzi 2.0, VGA, Ethernet, 2 sériové porty, 2 audiokonektory a PS/2. Kromě posledního zmíněného tak nenabízí žádná rozhraní, která by už nebyla přímo součástí počítače. V nabídce je i dokovací stanice v odolném provedení se stejnou nabídkou konektorů.

Ceny a záruka

Koncová cena testované varianty je 91 666 Kč bez DPH (109 999 Kč s DPH), prodává se i levnější varianta bez 3G a pouze s rezistivním snímáním. Záruční doba je tříletá.

Závěr

Panasonic Toughbook CF-19 je typickou ukázkou nekompromisního notebooku směrujícího do extrémních provozních podmínek někde v terénu. Nabízí vynikající odolnost splňující i armádní standardy stejně jako další výbavu zaměřenou na pracovní činnost venku. Jasný displej s reflexivní vrstvou, dotykové ovládání a vzhledem k odolnosti i relativně lehké provedení jsou v takto náročných podmínkách velkým přínosem.

Náročná konstrukce a perfektní provedení si nicméně žádají svou cenu, která není nejnižší. Mezi méně praktické prvky pak patří touchpad reagující na sílu stisku, jakkoliv je přínosem v terénu, pro delší práci někde v klidnějším prostředí se prostě nehodí. Díky zahřívání je omezený výkon CPU při dlouhodobé náročné zátěži, ačkoli se stále jedná o příznivější řešení než pomalejší procesory se sníženou spotřebou. Někdo by mohl vidět i nevýhodu v absenci modernějších rozhraní (digitální obrazový výstup, USB 3.0) ta ovšem nejsou u notebooku podobných parametrů klíčovou záležitostí.

Klady a zápory

+ certifikované odolné provedení
+ reflexivní dotykový displej

- méně praktický touchpad
- zahřívání omezující výkon CPU v záteži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Panasonic Toughbook CF-19
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-2520M (2,50 GHz/3,20 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232A7A384, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: Intel HD 3000 (iGPU)
  • 3G modem: Ericsson F5521gw
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad + Touchscreen
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 60 Wh / 9h 18min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, VGA, Expresscard/54, PCMCIA, 2x USB 2.0, Firewire 400, sériový port
  • Rozměry: 271 x 216 x 49 mm
  • Hmotnost (kg): 2,28
Recenze

Diskuse