RECENZE: Samsung NP550P7C - na multimédia i hry

17. 7. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Samsung už u nás není se svými notebooky žádným nováčkem. Přichází proto i s vyššími modely a jedním z nich je i 17'' notebook zaměřený především na náročnější domácí uživatele. Konfigurace nabízí čtyřjádrový procesor Ivy Bridge, novou grafickou kartu od Nvidie a také nadstandardní úložný prostor v podobě dvojice pevných disků.

Samsung NP550P7C - na multimédia i hry

Základní popis

Samsung se pomalu začíná se svými notebooky na českém trhu zabydlovat a rozhodně se nevyhýbá ani náročnějším modelům. Jeden takový si představíme dnes, 17,3" multimediální model s krkolomným označením NP550P7C se zaměřuje nejen na náročnější domácí uživatele, ale určitě zaujme i některé z hráčů počítačových her.

Počítač je vyveden v líbivém stříbrném provedení, víko má lesklé provedení a drobnou tečkovanou strukturu, díky světlé barvě ale nejsou případné otisky naštěstí tak nápadné. Základna využívá kombinaci stříbrné a šedé, povrchy jsou ovšem už v matnější úpravě. Stejně jako v případě víka dominují plastové materiály, použitím slitiny se může chlubit jen prostor opěrek rukou pod klávesnicí a mřížka překrývající reproduktory. Spodní část základny je vyvedena v obvyklé černé. Na pohled působí vzhled notebooku docela vyváženě, spíše hranatější základní tvar zjemňuje zaoblení některých hran a dalších dekorativních prvků.

Mechanické provedení víka je na docela dobré úrovni materiál sice lehce pruží, ale na displeji se neobjevuje ani při silnějším zatlačení žádné barevné vlnění. Trochu odlišná je situace u základny, ta při zatlačení působí docela pevně, ale při přenášení otevřeného počítače se šasi lehce kroutí. Pevnější by mohl být hlavně prostor okolo optické mechaniky.

Přístup ke dvojici šachet pro pevné disky a paměťovým modulům je vyřešen jednoduše, velkou část spodní strany překrývá snímatelný kryt. Ten sice jistí pouze jeden šroubek ale díky pevným západkám je k jeho sejmutí nutné vynaložit poměrně značnou sílu.

Klouby displeje mají typické provedení používané u multimediálních modelů, takže maximální vyklopení displeje je omezenou úhlem okolo 130°. Vzhledem k úhlopříčce displeje a jeho pozorovacím úhlům by se občas hodila i možnost trochu širšího otevření. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní zahrnuje všechny konektory považované dnes za standard. Na levém boku tak najdete dvojici audiokonektorů, dva USB v rychlé verzi 3.0, HDMI výstup, VGA výstup a úplně vzadu za výdechem chlazení také konektor ethernetu sousedící se vstupem pro napájecí zdroj. Na opačné straně najdete za optickou mechanikou další dvojici USB tentokrát už ovšem jen v běžném standardu 2.0. Kompletní výbavu pak završuje čtečka SD karet umístěná na přední straně.

V nabídce konektorů nechybí nic, co by dnes bylo v tomto segmentu za obvyklé, na druhou stranu ani nic nepřebývá. Expresscard slot a další rozhraní se dnes u většiny výrobců stávají výsadou náročnějších modelů určených do firemního prostředí a většina domácích uživatelů si s USB vystačí. Potěšilo by ovšem, kdyby v rychlé verzi byly všechny porty a ne pouze polovina.

Málokdo si zvolí 17 " notebook pro pravidelné přenášení, už vzhledem k rozměrům 408 x 270 x 32 mm se není moc čemu divit. Své v tomto případě udělá i hmotnost, která u testovaného modelu činí 3,11 kg.

K notebooku se dodává 90W napájecí zdroj s poměrně sympatickou velikostí, který zatíží vaši tašku dalšími 462g.

Klávesnice a ovládací prvky

Chiclet klávesnice jsou stále v módě a není se proto čemu divit že i Samsung zvolil u testovaného notebooku tohle provedení. Velikost počítače umožnila s rezervou umístit klávesnici včetně plnohodnotného numerického bloku. V ostatních ohledech je rozložení obvyklé, levý shift je zkrácený a enter dvouřádkový. Příjemné jsou oddělené šipky, které se dobře ovládají na rozdíl od těch zahrnutých přímo do bloku klávesnice. Klávesy pro pohyb v textu jsou pak umístěny v řadě nad číselnou částí.

Psaní je bezproblémové, ani při rychlejším tempu úhozů znaky nevynechávají, jen může být psaní mírně hlasitější. Popisky kláves jsou dostatečně kontrastní, zeleně jsou doplněny znaky slovenského rozložení a modré odlišení mají klávesy sloužící pro funkční zkratky. Ty zajišťují při společném stisku s klávesou Fn ovládání hlasitosti, jasu displeje, vypnutí touchpadu a další podobné funkce.

Zámky klávesnice nemají žádné indikační diody, přepnutí je indikováno pouze oznámením v systému. Čtveřici diod najdete na přední straně ty, ale informuji pouze o napájení, nabíjení, aktivním bezdrátovém adaptéru a provozu disku.

Elektronika touchpadu pochází jako obvykle od společnosti Synaptics, velikost dotykové plochy je dostatečná a ovládání pohybu kurzoru přesné bez jakýchkoliv obtíží. Příjemná jsou i dvě klasická ovládací tlačítka, která sice mají kratší dráhu stisku, ale používají se mnohem pohodlněji než ta zabudovaná přímo pod dotykovou ploškou u jiných notebooků.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Zapůjčená konfigurace byla vybavena čtyřjádrovým procesorem platformy Ivy Bridge od Intelu. Konkrétně se jedná o model s označením Core i7 3610QM, pracující na standardní frekvenci 2,3 Ghz. Nová platforma mimo jiné přinesla efektivnější Turboboost umožňující přetaktování až na 3,3 Ghz a pochopitelně nechybí ani podpora dalších technologií jako je Hyperthreading, optimalizace AES šifrování nebo virtualizace (VT-x). Nedílnou součástí platformy je i čipová sada, v tomto případě se jedná o Intel HM76.

CPU
specifikace čipu

Obsazeny byly oba paměťové sloty, každý z modulů je typu DDR3, pracuje na frekvenci 1600 Mhz a nabízí kapacitu 4 GB. Celkem je tak uživateli k dispozici více než dostatečných 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60394
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17692

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 251929
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 115710

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4399 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 17350 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,94

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,35 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,20 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,59

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12231 MB/s

Procesory poslední generace od Intelu jsou oproti té předcházející svým výkonem spíše mírnou evolucí, než nějakým revolučním skokem. Větší změny se dotkly hlavně integrovaného grafického jádra. Přesto nabízí čtyřjádrový procesor stále velmi vysoký výkon, který běžný domácí uživatel asi naplno využije leda při stříhání HD videa z dovolené.

Výrobce se rozhodl nabídnout bezkonkurenční kapacitu úložného prostoru, osazeny jsou proto hned dva stejné pevné disky od Seagate, každý s kapacitou 1 TB. Jedná se modely s rychlostí otáčení ploten 5400 ot./min a výkonem pohybujícím se jednoznačně nad průměrem současných plotnových disků. Navzdory osazení obou šachet bohužel nelze disky využít pro RAID. To umožňují až vyšší verze ze současné řady chipsetů Intelu (HM77, QM77), které výrobce pro testovaný model nezvolil.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 111,08 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,12 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Mezi nadstandard patří i optická mechanika, ta kromě čtení a zápisu CD a DVD umí číst i Bluray média. Absence jejich zápisu není příliš na škodu, zapisovatelná BD média se na trhu příliš neuchytila.

Mezi možnostmi konektivity nechybí obvyklé technologie, pro pevné připojení je k dispozici gigabitový ethernet od Realteku, bezdrátové technologie pak zastupuje Intel Centrino 6235. Adaptér od Intelu zajišťuje nejen připojení k WiFi sítím (standardy a/b/g/n), ale nabízí současně i technologii Bluetooth ve verzi 4.0.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel s úhlopříčkou 17,3" nabízí pro tuto velikost základní HD+ (1600x900) rozlišení. Příjemným překvapením je u notebooku určeného především pro domácí uživatele matná povrchová úprava displeje, která netrpí na odlesky. Bohužel odlišný povrch automaticky neznamená nějakou nadstandardní kvalitu zobrazení, pozorovací úhly se neliší od docela slabého průměru a příliš neosloví ani barevné podání displeje.

Podsvícení zajišťují LED (diody), jeho intenzita je regulovatelná v 8 stupních, ale slušel by mu mírně vyšší maximální jas, zejména pro příležitostné použití venku.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce se rozhodl na grafické kartě nešetřit a osadil jeden z nových modelů Nvidie založený na architektuře Kepler. Jedná se o model s označením GeForce GT 650M, který aspiruje výkonem někde mezi výkonnější modely předcházející generace. GPU podporuje DirectX 11.1 a doplňují je 2 GB vlastní paměti, ovšem pouze typu DDR3, sběrnice je standardní 128 bitová. Gpu-z nedetekuje korektně takty týkající se grafické karty, jádro běží ve skutečnosti na frekvenci 950 Mhz, u pamětí už pak takt 900 Mhz odpovídá.

Dedikovaná grafická karta samozřejmě díky technologii Nvidia Optimus spolupracuje s Intel HD Graphics 4000 integrovanou v procesoru. Při běžné činnosti se tak využívá integrované GPU a výkonnější se spouští pouze pro aplikace vyžadující vyšší grafický výkon.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 21022
  • 3DMark 06: 14213
  • 3DMark 11: P2389 (Graphics: 2208, Physics: 6275)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6754 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 43,05 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,1

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 34,2 fps
  • 1600x900: 26,5 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1600x900 (Max, 0xAA): 52,7 fps

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1600x900, DX11, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Přestože jsou 2 GB vlastní paměti spíše jen marketingový trik a GPU by více prospěly rychlejší paměti typu GDDR5, výkon je stále vynikající. Grafická karta bez potíží zvládá i současné moderní tituly v nativním rozlišení displeje i při nastavení vyšších detailů. U nejnáročnějších titulů se sice budou muset hráči obejít bez vyhlazování ale v rámci vyšší střední třídy se jedná o vynikající výsledek.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Dvojice reproduktorů je ukryta pod mřížkou v horní části základny, ovšem v přednesu jim ještě pomáhá malý „basový“ repráček umístěný na spodní straně základny počítače. Celý systém se chlubí logem výrobce audiotechniky JBL, který patří do stejného koncernu jako slavnější harman/kardon.

Je příjemným překvapením že se nejedná pouze o marketingové lákadlo ale reproduktory podávají příjemný sytý zvuk i ve skutečnosti a spodní reproduktor obstojně zvládá i přednes basové složky. Celý audiosystém tak patři mezi multimediálními notebooky rozhodně k tomu lepšímu a díky dostatečné hlasitosti zvládne ozvučit místnost třeba i při sledování filmu ve více lidech.

Webkamera s rozlišením 1,3 Mpx je umístěna společně s diodou indikující provoz ve víku displeje. Kvalita záznamu je docela dobrá, nezbytný integrovaný mikrofon pak výrobce umístil u levého dolního rohu klávesnice.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vychází s klasické konstrukce s několika průduchy na spodní straně základny a společným výdechem na levém boku notebooku. Při běžné práci se sice větráček otáčí trvale, ale ani v tiché místnosti nelze jeho šumění odlišit od ploten pevných disků. V zátěži už je šumění sice slyšitelné ale hlučnost zůstává stále poměrně nízká a větráček navzdory náročné konfiguraci neprodukuje žádné nepříjemné hučení.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 37,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 36,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 42,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 53,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 68,7°C
  • napájecí adaptér = 59,1°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při nízkém zatížení se notebook prakticky nezahřívá, jediné trochu teplejší místo je uprostřed spodní strany základny kde se pod krytem nachází pevný disk. V zátěži se vzhledem k náročné konfiguraci produkované teplo pochopitelně zvýšuje, teplejší je hlavně touchpad a levá polovina klávesnice, subjektivně ale nejsou teploty nepříjemné. Samozřejmě je více než vhodné provozovat při hraní her a vyšší zátěži notebook na pevné podložce, tak aby mohl volně proudit vzduch do chlazení.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce dodává k počítači šestičlánkovou baterii s kapacitou 57 Wh, v našem standardním redakčním testu na ni vydržel notebook běžet 5 hodin a 33 minut. S ohledem na náročnější konfiguraci to je stále poměrně slušná hodnota, při nenáročně práci s aktivní WiFi můžete očekávat výdrž mírně přes 4 hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 88 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 96 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Nabíjení vybité baterie na 90% své kapacity zabere okolo hodiny a půl, při vysoké zátěži ale nemá zdroj velkou rezervu, takže hraní her může prodloužit nabíjení na nesrovnatelně delší dobu.

BIOS

Do nastavení BIOSu se přachází stisknutím klávesy F2 při startu počítače. K dispozici jsou následující volby.

  • vypnuti úsporných funkcí CPU, Hyperthreadingu a Execute disable bit
  • nastavení rychlého bootování, změna režimu SATA řadiče
  • omezení nabíjení na 80% kapacity baterie, kalibrace baterie, nabíjení z USB v režimu spánku
  • nastavení hesla uživatele, správce, a hesel pro oba disky
  • vypnutí touchpadu, LAN adaptéru
  • výběr pořadí bootování

Příslušenství

Notebook je vybaven předinstalovaným systémem Windows 7 Home Premium v 64 bitové verzi. Kromě utilit výrobce je součástí instalace poměrně značné množství dalšího softwaru, většinou s nepříliš velkou mírou užitečnosti. Po první spuštění tak většina uživatelů stráví chvíli odstraňováním programů jako je zkušební verze bezpečnostního softwaru, lišty v prohlížeči nebo omezené verze několika primitivních her.

V krabici s notebookem sice není dodáváno žádné zvláštní příslušenství, ale kromě papírových manuálů potěší přiložená média pro obnovu systému. Uživatel si je tak nemusí při prvním spuštění vytvářet sám. Systém jde samozřejmě obnovit i přímo ze skrytého oddílu na disku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se prodává za 25 825 Kč bez DPH (30 990 Kč s DPH). Záruka je standardně dvouletá.

Závěr

Samsung NP550P7C je model zaměřený především na část domácích uživatelů toužící spíše po vysokém výkonu než velké mobilitě. Takové zájemce testovaná konfigurace určitě uspokojí, nabízí velmi dobrý grafický výkon vhodný i pro hraní moderních her, stejně jako rychlý čtyřjádrový procesor. Velkou výhodou bude v domácím prostředí určitě i dvojice disků nabízející dohromady nadstandardní 2 TB úložného prostoru.

Mezi další povedené stránky počitače patří reproduktory podávající velmi dobrý přednes a určitě také velmi nízká hlučnost chlazení.

Lehkým zklamáním je provedení základny, které by si zasloužilo větší pozornost, v některých místech se mírně kroutí a prohýbá. Další drobnou nevýhodou je také osazení levnějšího chipsetu, který neumožňuje využít dvojici disků pro RAID propojení.

Klady a zápory

+ velmi dobrý výkon
+ kapacita úložného prostoru
+ kvalitní reproduktory

- nepodporuje RAID propojení
- menší pevnost základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SAmsung NP550P7C-S01CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Corei7 3610QM (2,3 Ghz, 3,3 GHZ Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • HDD (GB): 2x 1000 (2x Seagate ST1000LM024, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: BD-ROM (TSSTcorp DVDWBD TS-LB23D)
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Nvidia GeForce GT 650M (2 GB DDR3) + Intel HD4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 5h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/Ms, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 408 x 270 x 29-32 mm
  • Hmotnost (kg): 3,11
Recenze

Diskuse