RECENZE: Sony VAIO CA - zářící barvy

24. 1. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Sony VAIO řady CA v zástupu jiných notebooků určitě jen tak nezapadne. Jeho design se už na první pohled liší od všeho obvyklého a rozhodně to není způsobeno jen neobvyklým oranžovým odstínem. Podívejme se tedy blíže, čím může tento 14'' drobek dále zaujmout.

Sony VAIO CA - zářící barvy

Základní popis

Už ze samotného vzhledu testovaného notebooku je jasné, že Sony cílí řadu s označením CA především na mladší segment domácích uživatelů. Ti často projevují potřebu odlišit se od svého okolí a přenosný počítač v neotřelém barevném provedení patří určitě mezi jednu z příležitostí.

Neobvyklost je tomuto modelu opravdu vlastní, v první řadě každého v okolí upoutá netypická barva. Sytě oranžová připomínající zbarvení reflexní vesty se u notebooků vyskytuje opravdu zřídka. Navíc jsou v nabídce i další barvy v podobném stylu - zelená nebo červená, konzervativnější uživatelé ovšem mohou zvolit také méně nápadné bílé provedení.

Samotná barevnost nemusí sama o sobě působit až tak unikátně, výrobce se ji proto rozhodl zdůraznit neobvyklou úpravou povrchu. Víko i horní část základny netvoří obyčejné barevné plasty, ale jsou zvoleny částečně průhledné materiály ve stejném odstínu. Jejich povrch vypadá na pohled lépe než klasické leštěné materiály a navíc funguje svým způsobem jako nějaký světlovod. Materiál pohlcuje dopadající světlo a svádí ho k ozdobným prvkům a okrajům notebooku. Ty potom v dostatečně jasném prostředí zřetelně svítí. Na víku je tímto způsobem provedeno logo výrobce a dekorativní pruh po obvodu, u základny potom „září“ touchpad a okraje klávesnice. Intenzita efektu je nejsilnější za denního světla a v tmavším prostředí postupně slábne. Nemusíte se tedy bát, že by vás nějaké světlo obtěžovalo v šeru nebo noci.

Boční části základny jsou už společně s lištou na přední a zadní hraně základny vyrobeny z klasického barevného plastu, který vypadá v kontrastu se ostatními částmi notebooku trochu obyčejně. Rámeček kolem displeje a spodní strana základny jsou z praktických důvodů v černém provedení. Lesklé materiály v tomto případě nejsou tak náchylné na viditelné otisky prstů, na druhou stranu se lze zvolený materiál bohužel dost lehce poškrábat.

Použité materiály se projevily na pevnosti provedení, od plastového notebooku sice nikdo nečeká odolnost do extrémního prostředí, přesto by mohlo být zpracování základny o něco pevnější. Víko lze vyklopit od úhlu okolo 130°, displej chrání dostatečně a díky přiměřeně tuhým pantům ho není problém otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na pravé straně notebooku se nachází optická mechanika, před ní pak výrobce umístil dvojici USB portů a konektory pro sluchátka s mikrofonem. Další výbava navazuje na opačném boku, zde uživatel najde další dva USB (jedno navíc v rychlé verzi 3.0), HDMI výstup a VGA konektor. Následuje výdech chladícího systému, konektor ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Přední stranu notebooku obsadila čtečka paměťových karet, společně se skupinou indikačních diod (napájení, nabíjení, přístup na disk) a přepínačem bezdrátových sítí.

Celkově ve výbavě nechybí žádné z běžně používaných rozhraní, potěší přítomnost USB 3.0, na druhou stranu by aspoň jeden z USB portů mohl být umístěn více dozadu (aby tolik nepřekážel kabel po připojení myši).

Počítač se svými rozměry 341 x 235 x 28 mm řadí mezi průměrné 14 " modely, o něco méně příznivá je už hmotnost, 2,32 kg odpovídá spíš horní hranici této velikostní kategorie. Napájecí zdroj s výkonem 90 W má přijatelné rozměry, na druhou stranu je přítomen pro notebooky VAIO typický, krátký napájecí kabel.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony prakticky u všech svých modelů ukazuje, že zvládá klávesnice v chiclet provedení naprosto bezchybně. Rozložení patří mezi ty podařené, kurzorové šipky jsou dostatečně velké a oddělené a nelze proto mít nějaké velké výhrady. Vzhledem k velikosti notebooku pochopitelně nelze čekat numerický blok a klávesy pro práci s textem (PgUp, PgDn, Home, End) jsou přístupné pouze prostřednictvím klávesové Fn zkratky.

Klávesnice si stejně jako rámeček a spodní část uchovala černé provedení, které je určitě praktičtější. Mezi velmi příjemný prvek patří i podsvícení kláves, na které výrobce nezapomněl. V ovládací aplikaci VAIO Control center lze navíc nastavit interval jeho vypínání, svěřit ovládání podsvícení senzoru světla, nebo ho nechat zapnuté/vypnuté trvale.

Psaní je velmi pohodlné, ani při rychlejším tempu úhozů se neukazuje žádné zaváhání. Klávesy mají příjemný stisk a nejsou při psaní nijak nadstandardně hlučné.

Kromě přepínače síťových adaptérů jsou nad klávesnicí umístěna pro Sony typická tlačítka ASSIST, WEB a VAIO. První dvojice slouží pro přístup k aplikaci VAIO Care a prohlížeči, ve vypnutém stavu umožní přístup k obnově systému a spuštění software pro přístup k webu bez spuštění Windows. Poslední tlačítko VAIO je konfigurovatelné, lze mu tedy přiřadit spuštění libovolné aplikace. Ovládání hlasitosti, jasu displeje a zbývajících funkcí tradičně zajišťují Fn zkratky.

Touchpad patří mezi jeden ze „svítících“ prvků a na první pohled vypadá jako by ho podsvětlovaly oranžové diody. Jeho povrch lze od okolí odlišit hmatem díky odlišnému vroubkovanému povrchu a ovládání kurzoru je dostatečně přesné. Poněkud nepohodlné provedení ovšem mají tlačítka, jsou umístěna až na vyvýšené liště na okraji notebooku, což při jejich používání není zcela ideální.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Výrobce využil pro notebook platformu nižší třídy, založenou na dvoujádrovém procesoru Intel Core i3-2310M. CPU pracuje na frekvenci 2,1 GHz a disponuje technologii Hyper-Threading umožňující současné zpracování až 4 aplikačních vláken. Součástí procesoru je také paměťový řadič a integrované grafické jádro.

CPU-Z

specifikace čipu

Notebook má k dispozici 4 GB paměti typu DDR3, dostupnou kapacitu zajišťuje jeden modul pracující na frekvenci 1333 MHz. Druhý slot je k dispozici pro případné další rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 878
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 253

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 79 458
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 086

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3461 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7486 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2.16

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 2,02 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,84 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,39

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,5
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5878 MB/s

Výkon procesoru bez problémů postačí pro jakoukoliv obvyklou činnost domácího uživatele. Na druhou stranu se pořád jedná o základní model a při hraní některých her, zpracování videa a podobných náročných činnostech nemůže nabídnout výkon srovnatelný s vyššími čtyřjádrovými modely.

Pevný disk poskytuje kapacitu 500 GB, jedná se o klasický 2,5 " model vybavený SATA rozhraním. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a bohužel přenosový výkon je s ohledem na současný standard už podprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 156,53 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 58,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,10 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,6

Notebooku nechybí ani optická mechanika, výrobce zvolil standardní model podporující čtení i zápis na všechny běžné typy CD a DVD médií.

Komunikaci s okolím zajišťuje gigabitový Ethernet v případě drátového propojení, z bezdrátových technologií můžete využít Wi-Fi adaptér se standardy b/g/n (Atheros AR9285) a také Bluetooth ve verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14“ displej s HD rozlišením (1366 x 768) se může pochlubit lehce nadprůměrnou kvalitou zobrazení. Stále jsou sice patrná omezení pozorovacích úhlů, na druhou stranu barevné podání je docela slušné, zejména při srovnání s jinými často slabšími 14 " panely. Příjemná je také lesklá úprava displeje s mírně tlumenými odlesky.

Velmi plynulá je regulace jasu displeje, k dispozici je 16 stupňů nastavení a rozdíl mezi minimálním a plným jasem je hodně výrazný. Regulaci jasu lze navíc podobně jako u podsvícení klávesnice svěřit optickému senzoru na horní části základny.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st


Navzdory přítomnosti procesoru s integrovaným grafickým jádrem se výrobce rozhodl využít pouze dedikovanou grafickou kartu bez možnosti přepínání. GPU v procesoru proto není vůbec dostupné a zobrazování má na starosti výhradně AMD Radeon HD6470M. Ten se řadí mezi lowendové modely, k dispozici má 512 MB vlastní pamětí typu DDR3, ovšem připojené pouze pomocí 64bitové sběrnice.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 8156
  • 3DMark 06: 4851
  • 3DMark 11: P642 (Graphics: 568, Physics: 2814)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5612 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 18,31 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon grafického řešení je docela slabý a jen mírně překonává výkon nedostupného integrovaného GPU. Na hraní nejnovějších her se proto notebook moc nehodí, uživatel bude rád, pokud půjde spustit modernější tituly alespoň při minimálním nastavení detailů. Výhodou oproti řešení od Intelu tak zůstávají o něco lepší ovladače, které můžou nabídnout u nenáročných nebo starších her lepší kompatibilitu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Od reproduktorů nelze očekávat nějaký oslnivý výkon, zvukové podání odpovídá trochu lepšímu standardu, výšky a středy jsou relativně zřetelné, u basů se ale projevují jen slabé náznaky.

Nabídka zvukových konektorů je základní, analogově lze pomocí dvojice jacků připojit sluchátka a mikrofon. Digitální zvukový výstup je přítomen výhradně jako součást HDMI portu.

Vestavěná webkamera se sice chlubí rozlišením 1,3 Mpx, nicméně kvalita jejího barevného podání je i při dobrém osvětlení poněkud slabší.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má obvyklou konstrukci, kdy je vzduch nasáván průduchy na spodní straně notebooku, výdech je pak umístěn na levém boku.

Větráček chlazení se roztočí hned po zapnutí počítače a nezastavuje si ani při slabém zatížení počítače. V nízkých otáčkách ho lze ovšem slyšet jen v tichém prostředí a hlučnost se proto pohybuje v přijatelných mezích. Při větším zatížení se otáčky zvyšují postupně a vydávaný hluk i v tomto případě zůstává stále relativně nízký. Režim chlazení lze také mírně upravit pomocí aplikace VAIO Control Center, kde lze v případě potřeby rychlost větráčku zvýšit.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 29,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 35,1°C (nalevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,7°C
  • napájecí adaptér = 52,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Chlazení lze označit vzhledem k nenáročné konfiguraci testovaného notebooku za více než dostatečné. Při běžné práci zůstává počítač naprosto chladný a dokonce i při delším náročnějším zatížení se teploty zvednou jen nepatrně.

Baterie

Výrobce vybavil notebook klasickou šestičlánkovou baterií s kapacitou 59 Wh, při našem standardním redakčním testu* na ní vydržel počítač běžet 6 hodin a 23 minut. S přepínatelnou nebo aktivní integrovanou grafickou kartou by šlo dosáhnout delší výdrže, na druhou stranu méně náročným uživatelům to vadit nemusí. Při nenáročném prohlížení webu s aktivní Wi-Fi lze dosáhnout výdrže blížící se 5 hodinám.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Nabíjení baterie je spíše pozvolnější, na 80% své kapacity se baterie dostane přibližně po dvou a půl hodinách.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou u testovaného notebooku dost strohé, ale vzhledem k cílové skupině to příliš nepřekvapí. Jedinou „nadstandardní“ položkou je možnost zapnutí podpory virtualizace, dále už jsou k dispozici jen obvyklá nastavení času, pořadí bootování a základního zabezpečení v podobě hesla pro uživatele a správce.

Příslušenství

Společně s notebookem se nedodává žádné zvláštní příslušenství. Co se týče softwarové výbavy, přeinstalovány jsou Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. V instalaci je zahrnut i další software, systémové utility jako je aplikace VAIO Control Center a kancelářská sada Office 2010 Starter patří mezi ty užitečné. Na druhou stranu výrobce nezapomněl ani na různé nepotřebné lišty v prohlížeči a neohrabaný bezpečnostní software, které z pohledu uživatele počítač zbytečně zpomalují.

Ceny a záruka

Na českém trhu jsou dostupné dvě konfigurace, testovaná VPCCA2S1E s cenou 16 420 Kč bez DPH (19 704 Kč bez DPH) a druhá VPCCA3S1E s mírně výkonnějším procesorem Core i3-2330M (2,2 GHz). Obě konfigurace by pak měly být k dispozici v pestré paletě barev, od testované oranžové verze přes zelenou, červenou až po méně nápadné bílé provedení.

Standardní záruční lhůta je dvouletá s opravou v autorizovaném servisním středisku.

Závěr

Sony VAIO CA se zaměřuje hlavně na mladší uživatele, kteří se chtějí odlišit od svého okolí. Na oranžový notebook se zářivou povrchovou úpravou určitě nenarazíte běžně každý den, a pokud se vám nelíbí, nabízí výrobce i další barevné odstíny. Výhodou zvoleného provedení je navíc i trochu menší náchylnost na nečistoty než je obvyklé u tmavých lesklých notebooků. Ovšem nejenom vzhled patří mezi klady testovaného notebooku, povedená je i chiclet klávesnice, které navíc nechybí ani zabudované podsvícení.

Na druhou stranu mezi méně vydařené prvky patří hůře dostupná tlačítka touchpadu a ideální není ani odolnost povrchů notebooku vůči poškrábání. Také pevný disk se už dnes řadí svou rychlostí do podprůměru a výkon grafické karty jen lehce přesahuje možnosti vypnutého integrovaného GPU.

Klady a zápory

+ neotřelý design v 14 " provedení
+ výběr z několika barev
+ kvalitní a podsvícená klávesnice

- umístění tlačítek touchpadu
- pomalý disk a slabší GPU
- povrch náchylný k poškrábání

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO CA

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPCCA2S1E
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2310M (2,10 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MK5065GSXN, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 6470M (512 MB DDR3)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 59 Wh / 6h 23min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, VGA, HDMI, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0
  • Rozměry: 341 x 235 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 2,32
Recenze

Diskuse