RECENZE: Sony VAIO T13 v tenkém provedení přináší plnou výbavou

12. 7. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Sony se přidává k dalším výrobcům s vlastním 13'' Ultrabookem, který právě teď přichází na náš trh. Má sice pouze procesor Core i3, ale jeho výbava si nezadá s většími počítači.

Sony VAIO T13 v tenkém provedení přináší plnou výbavou

Základní popis

Od konce loňského roku, kdy byly představeny první tenké notebooky odpovídající představám Intelu (Ultrabook), se pomalu ale jistě přidávají další výrobci, kteří by rádi získali část pomyslného koláče, dokud je kolem této „znovuobjevené“ kategorie takové nadšení.

Sony začalo s tenkými notebooky všech druhů dávno před většinou ostatních výrobců a možná právě proto se svým Ultrabookem raději počkalo, aby si nekanibalizovalo tenké modely z vyšších řad. Nakonec ovšem k vydání Ultrabooku pod značkou Sony došlo a výsledkem je 13“ VAIO T13 (existuje také 11“ VAIO T11, ale jeho dovozu do ČR Sony zatím neplánuje).

Při volbě vzhledu výrobce sáhl po tvarech vyšší řady VAIO Z, díky kterým počin Sony vybočuje ze stereotypu většiny konkurence. Stříbrné šasi má totiž tvary ostře řezané. Základna má klínovitý tvar s vhodnějším nakloněním klávesnice a při otevírání víko podepírá zadní část notebooku. Rozhodně jde o něco neokoukaného a dle mého názoru i vkusného. Vzhledově se počítač hodí pro běžné uživatele „domů“ i k pracovnímu využití.

Mechanicky je notebook zpracovaný opravdu dobře. Přestože jako stavební materiál posloužili místo hliníku různé kompozitní materiály, základna je pevná a při zvedání za roh se neprohýbá. Víko je pružnější, ale při tlačení na vnější stranu se na displeji nevlní barvy, takže nemám výhrady. Odolnost je v rámci třídy jednoznačně nad průměrem.

Konstrukce kloubů je podobná posledním modelům VAIO Z. Panty jsou zapuštěné v základně a víko se zasouvá při otevírání za základnu, kterou tím mírně nadzdvihne. Otevření notebooku je možné jednou rukou a maximální úhel otevření je přibližně 140°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V Sony mají s výrobou malých a tenkých notebooků bohaté zkušenosti a začátky sahají daleko před iniciativy Ultrabooků i netbooků. I do těch nejmenších strojů vždy uměli dostat veškerou potřebnou výbavu. 13“ model T13 je vybaven vším tím, co se očekává od klasických velkých notebooků (pokud nepočítám optickou mechaniku).

Nejvíce konektorů je rozeseto po pravém boku, kde jde postupně o kombinovaný konektor zvukové karty, čtečku paměťových karet SD/MMC/MS (SD karta se vejde celá do přístroje), výstupy grafické karty (HDMI i VGA) a LAN. Jediná USB jsou spolu s napájecím konektorem na notebooku zleva. Díky nové čipové sadě je jedno z USB ve verzi 3.0, a právě toto konkrétní USB může být také použito k nabíjení mobilních telefonů a dalších zařízení, i když je notebook vypnutý.

V rámci nabídky Ultrabooků je VAIO tlustší, ale jenom tak, aby se do něj vešla všechna potřebná rozhraní, která tenčí notebooky nemají. V zavřeném stavu má přístroj rozměry 323 x 217 x 17-18 mm a váží 1,54 kg.

Napájecí adaptér má konektor kompatibilní s ostatními notebooky VAIO. Je však zmenšený a nabídne výkon pouze 39 W. Díky přítomnosti tenčí dvoužilové přívodní šňůry je hmotnost kompletu pouze 205 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je stejné jako u klasických notebooků VAIO do úhlopříčky 14“. Přepínače, Enter i Mezerník jsou zvětšené a kurzorové šipky jsou odsazené pro lepší hmatovou orientaci. Jediný kompromis se týká kláves pro pohyb v dokumentech, které jsou řešené jen jako kombinace Fn a kurzorových šipek. Vzhledem k tomu, že podobně je na tom i nedávno recenzované 14“ VAIO E14, neřekl bych, že je to z důvodu nedostatku místa.

Klávesy mají velmi mělký stisk, který někomu nemusí vyhovovat. V redakci jsme se u klávesnice nemohli shodnout. Někomu připadala mělká až příliš. Mně naopak vyhovuje, neboť má stále velmi jistý stisk. V rámci Ultrabooků, které jsem recenzoval, ji považuji za jednu z nejpohodlnějších. Za její největší nedostatek považuji absenci podsvícení kláves.

Na rozdíl od drtivé většiny Ultrabooků má Sony stále přístupný zástupný numerický blok kolem písmen I a K. Nelze na něm psát pouhým držením Fn, ale klávesovou zkratkou Fn+Insert (NumLk) můžete přepnout chování označených kláves mezi psaním písmen a číslic.

Prostor nad klávesnicí je z části vyplněn třemi tlačítky (VAIO Assist, spuštění webového prohlížeče a jedno programovatelné), (zelenou) indikací všech tří zámků klávesnice a podsvíceným vypínačem. V zapnutém stavu svítí vypínač zeleně a při uspání pulzuje oranžovou barvou. Rychlé zelené blikání pro změnu upozorňuje na docházející baterii.

U notebooků od Sony nemohou chybět indikační diody na čelní hraně. Zde jsou tři a informují o stavu baterie, aktivitě pevného disku a zapnutí bezdrátových funkcí.

pracovní plocha detail klávesnice

Beztlačítkový touchpad má elektroniku Synaptics a jeho plocha se od okolí liší mírným zapuštěním a hladším povrchem. Sony se rozhodlo přejít na beztlačítkové touchpady v celé své produktové řadě. K zamyšlení však zůstává, že dotyková plocha není větší o prostor po tlačítkách.

Snímání více prstů funguje dobře, ale v případě, že si rádi do spodní části pokládáte palec pro stisk „levého“ tlačítka. Nesmíte s ním při navigování ukazovákem příliš pohybovat, nebo elektronika špatně vyhodnotí gesto. Tento nedostatek je společný pro všechny touchpady Synaptics. Pokud plochu stisknete v pravém dolním rohu, je akce vyhodnocena jako stisk „pravého“ tlačítka.

V rámci beztlačítkových touchpadů jde o mírný nadprůměr, ale stejně se nemohu zbavit dojmu, že je tlačítko ve spodní polovině dotykové plochy zbytečně tuhé.

Jednou z výrobcem propagovaných vymožeností je ovládání multimediálních programů a prezentací pomocí pohybů ruky. Ruku snímá interní webkamera a každé gesto začíná zvednutím otevřené dlaně. Podle požadovaného příkazu stačí pohybovat rukou do stran nebo dolů (přepínání skladeb/snímků), případně točit prstem (regulace hlasitosti).

Použitelnost je limitována možnostmi webkamery. Ovládání proto nefunguje v noci a neporadí si ani s větší vzdáleností.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavená na čipové sadě Intel HM77 a zvolený procesor Intel Core i3-2367M (Sandy Bridge) je k ní připájen. Procesor patří k nižší třídě a v rámci úsporných modelů jde o jeden z nejslabších, který v současné době Intel nabízí. Má dvě jádra s maximálním taktem pouhých 1,4 GHz a možností podtaktování při nečinnosti na 800 MHz.

CPU-Z
specifikace čipu

4 GB operační paměti jsou integrované přímo na desce a nad nimi je volný slot pro standardní moduly DDR3. Vložením 8GB modulu lze dosáhnout až 12 GB celkové operační paměti. Paměťový řadič použitého procesoru umožňuje paměti běžet maximálně v taktu 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 905
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7526

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 022
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 052

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2234 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5067 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,27

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,30 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5138 MB/s

Pokud jde o stroj pro kancelářskou práci (Office, web, mail a další komunikace), bude procesor plně postačovat. Jakmile ovšem chcete provádět výpočetně náročnější úlohy a máte vyšší nároky, můžete rychle narazit na limity.

V rámci snahy urychlit odezvy systému při zachování úložného prostoru je vedle klasického 2,5“ disku s kapacitou 320 GB (5400 rpm) osazena také SSD karta (mSATA) s kapacitou 32 GB.

Na úrovni řadiče je tato karta standardně spojena s diskem v poli RAID a firmware řadiče sám vyhodnocuje, která data jsou často používaná a ta následně odkládá na SSD. Díky tomu může urychlit čtení a odezvy při spouštění aplikací.

Pro tento účel je využito 20 GB. Dalších 12 GB slouží jako hibernační oddíl, aby systém nemusel při hibernaci pracovat s pevným diskem. Jednak je to rychlejší a jednak je notebook při hibernaci méně náchylný na otřesy.

Výkonově je použité řešení podobné spíše klasickému pevnému disku. Hlavního rozdílu si všimnete při hibernaci a startu operačního systému. Řešení s jediným velkým SSD jsou stále znatelně rychlejší.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 178 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 71,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,0 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Bezdrátové technologie jsou u Ultrabooků prakticky nutností. Zde nechybí dvojice 2,4GHz Wi-Fi /n (s Wi-Fi Direct) a Bluetooth. Obě funkce se zapínají a vypínají jedině pomocí předinstalované grafické utility. Není je možnost deaktivovat hardwarovým přepínačem jako u dřívějších generací Sony VAIO a nepřichází ani náhrada v podobě klávesové zkratky.

Výjimku ve světě Ultrabooků představuje gigabitový Ethernet a možnost připojit síťový kabel do standardního (nezmenšeného) konektoru RJ-45.

Displej a grafika

13“ displej Chi-Mei N133BGE-LB1 s rozlišením HD ready (1366 x 768) má lesklou povrchovou úpravou (bez tlumení odlesků) a nabízí ve srovnání s jinými HD panely mírně lepší saturaci barev a podání černé. Bílá je bez rušivého nádechu do jiné barvy, a pominu-li omezený vertikální pozorovací úhel (charakteristický pro základní TN panely), je obraz dostatečně dobrý pro běžné použití.

Na nedostatky narazíte až ve chvíli, kdy si budete chtít s notebookem například sednout ven na lavičku. Na sluníčku se totiž obrazovka změní v dokonalé zrcadlo a nepříliš výkonné podsvícení nemá šanci odlesky přesvítit.

Jas obrazovky lze regulovat velmi plynule v 16 stupních, ale přes den prakticky není důvod používat cokoli nižšího než maximum. Maximální svítivost panelu je bohužel pod průměrem základních panelů. Při práci v noci naopak potěší velké rozpětí regulace, které umožňuje ztlumit podsvícení na úroveň, která je použitelná v úplné tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Všechny grafické operace řeší integrované grafické jádro Intel HD 3000, které pro svou práci alokuje paměť ze systémové paměti RAM. Podpora končí u DirectX 10.1 a SM 4.1 a 12 jader pracuje s výchozím taktem 350 MHz. V zátěži se jádro automaticky přetaktuje až na 1 GHz.

Externí monitory můžete připojit rovnou dva (HDMI a VGA) a oba mohou běžet v režimu rozšířené plochy (pokud je vypnutý interní displej). VGA výstup však disponuje pro Sony typickou nižší kvalitou, která se projevuje neostrostí obrazu u rozlišení nad 1280x1024. Doporučuji tedy preferovat HDMI a k VGA se uchýlit jen u XGA projektorů v místech, kde není jiná možnost.

I přes nízkou kvalitu VGA přítomnost analogového výstupu chválím. Při pracovním nasazení se totiž člověk stále nezřídka potká se sálovými projektory, ke kterým jiný kabel než VGA nevede.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2759
  • 3DMark Vantage: P1234 (GPU: 994, CPU: 4455)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1793 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,62 fps

Integrované grafické jádro nabízí pouze základní 3D výkon, který stačí jen k hraní jednodušších casual her a starších (méně náročných) titulů. Ostatní multimédia (přehrávání Full HD filmů) však fungují bez jakýchkoli obtíží.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěny do čelní hrany a jejich umístění snadno poznáte podle malých dírek po stranách. Na poměry tenkých notebooků je zvuk nečekaně hlasitý a zvukové podání je lepší, než bývá u Sony zvykem. Hloubky v projevu pochopitelně nehledejte a z části jsou ořezány také výšky samotným umístěním reproduktorů. V rámci třídy je přesto zvuk nadprůměrný.

Další možnosti připojení zvukových zařízení skýtá kombinovaný 3,5 mm jack, který v sobě kombinuje standardní sluchátkový výstup s monofonním vstupem pro mikrofon. Digitální zvuk je dostupný jen jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V rámu víka jsou nad displejem integrované komunikační komponenty v podobě mikrofonu a 0,3 Mpix webkamery. Webkamera je u objektivu vybavena indikační LED, která v případě její aktivity (tlumeně) svítí zelenou barvou. Záznam lze pořizovat v rozlišení až 1280x1024, ale soudě dle kvality by šel obraz přirovnat spíše k digitálně roztaženému rozlišení 640x480.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor, který má výdech na levém boku, se sice spíná podle teplotního čidla, ale aby se vypnul, nesmíte několik minut na notebook ani sáhnout. Při velmi nenáročné práci běží v základních otáčkách, při kterých je v tiché místnosti slyšet i ze vzdálenosti dvou metrů.

Při jakékoli menší zátěži (stačí spuštění programu, či otevření více stránek ve webovém prohlížeči) dochází ke skokovému zvýšení otáček, a ventilátor pak nepřeslechnete ani v místnosti s ruchem více lidí. V letních vedrech notebook po hodině provozu zůstává ve vyšších otáčkách bez ohledu na zatížení.

Vzhledem k nízkému výkonu zvoleného Core i3 ovšem chlazení postačuje i v zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 34,4°C
  • klávesnice vpravo = 33,8°C
  • spodek maximum = 36,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 34,8°C
  • napájecí adaptér = 44,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 42,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,7°C
  • spodek maximum = 46,3°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 51,6°C
  • napájecí adaptér = 58,6°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při běžné práci se počítač nikde nezahřívá a nepálí ani při delší práci na klíně. V zátěži je zahřívání znát, ale zůstává v rozumných mezích. Situace by možná byla jiná, kdyby byl osazen výkonnější procesor s technologií Turbo Boost.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Použitá baterie pojme 45 Wh energie a na rozdíl od většiny Ultrabooků je vyměnitelná. Drží ji šrouby, které lze uvolnit libovolnou mincí. Není to úplně pohodlné, ale v nouzi si baterii na cestách vyměnit můžete. V našem standardním redakčním testu* notebook běžel 7 hodin a 37 minut.

Při běžné on-line kancelářské zátěži s vyšším jasem se ovšem nikdy nedostanete přes čtyři a půl hodiny (spíš počítejte s čtyřmi hodinami), kvůli spotřebě 9-11 W. Při sledování filmů se zvukem do sluchátek notebook končí po třech hodinách provozu. Zařízení z kategorie Ultrabook by si zasloužilo jistě více, neboť takto prakticky odpadá jakékoli delší cestování bez přístupu k zásuvkám.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Nabíjení je pomalejší a prázdnou baterii dostanete na 90% jmenovité hodnoty přibližně za dvě a půl hodiny. Ke zpomalení dochází až v případě, kdy je procesor intenzivně vytížen - v takových případech si na nabití počkáte skoro pět hodin.

BIOS a zabezpečení

VAIO T13 používá firmware InsydeH2O a do jeho nastavení se dostanete stiskem F2 ihned po zapnutí počítače. V nastavení ovšem změníte pouze priority startovacích zařízení, systémové hodiny a nastavení Intel Anti-Theft, případně virtualizace.

BIOS je možné zabezpečit heslem. Heslo pevného disku ovšem chybí.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 39 W napájecím adaptérem, dvoužilovou přívodní šňůrou a jednoduchou tištěnou dokumentací. Záloha tovární instalace systému je uložena na pevném disku.

Na disku je předinstalován 64-bit operační systém Windows 7 Home Premium s celou řadou dalších programů a služeb. Sony je v tomto ohledu možná aktivnější, než by bylo třeba, ale vše se dá odstranit standardním způsobem. Odstranění zbytečností (odkazy na služby, zkušební verze antiviru) zabere 30-40 minut.

Nedoporučuji mazat aplikace VAIO Control Center a VAIO Care. První umožňuje nastavení vnitřních komponent a druhá se pro změnu hodí uživatelům začátečníkům při řešení problémů. Obě jsou kompletně přeložené do češtiny.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na náš trh dodávána jako jediná a výrobce pro ni stanovil cenu 16.658,- Kč bez DPH (19.990,- Kč s DPH). Záruka má standardní dobu trvání dva roky.

Závěr

Sony VAIO T13 je tenký a lehký notebook s úhlopříčkou 13“. Jde o počítač vyhovující specifikacím Ultrabook, avšak na rozdíl od většiny ostatních ponechává plnou výbavu s nezmenšenými konektory. Vyniká pohodlnou (avšak nepodsvícenou) klávesnicí a netuctovým vzhledem. Pro práci doma však radost z použití kazí hlučné chlazení a na cestách zas nepotěší slabší výdrž baterie při reálném nasazení. Je zvážení každého, zda pro jeho využití převažují klady, nebo zápory.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ plná konektorová výbava
+ vyměnitelná baterie

- hlučný ventilátor
- nízká výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO SVT1311M1ES
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2367M (1.40 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (0+4096 on-board)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232A7A384, 2,5" SATA-II) + 32GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 45 Wh / 7h 37min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 323 x 217 x 17-18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,54
Recenze

Diskuse