RECENZE: Toshiba Satellite L855 - s grafikou AMD

11. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Řada notebooků Satellite od Toshiby se zaměřuje především na domácí uživatele. 15,6'' model s označením L855 přináší do tohoto segmentu atraktivní provedení s hliníkovými prvky a procesor Core i5 v konfiguraci s dedikovaným GPU od AMD.

Toshiba Satellite L855 - s grafikou AMD

Základní popis

Toshiba Satellite L855 se mezi multimediálními notebooky řadí někde na pomezí střední třídy, nabízí tedy konfiguraci s rozumným výkonem za rozumnou cenu. Na rozdíl od současného trendu a soutěžení o co nejtenčí profil zvolil tento model tradiční konstrukci, která sice nenabízí tak atraktivní rozměry, ovšem nemusí ani spoléhat na nějaké ústupky.

Provedení notebooku nevyužívá pouze klasický plast, ale výrobce počítač osadil i hliníkovými prvky. Broušený kov ve světle modrém až stříbrném odstínu najdete na vnější straně víka a rovněž v prostoru pod klávesnicí. Ze stejného materiálu je dále vyrobena i perforovaná mřížka překrývající reproduktory na horní části základny. U zbývajících částí počítače převažují lesklé černé povrchy, kromě rámečku displeje jsou většinou na místech, kde zase tolik nevadí.

Design celkově působí příjemně, hlavní linie jsou charakteristicky spíše zaoblené, ale na horní straně základny se objevují i prvky s pevnými hranami. Výraznou části je vizuálně jasně oddělená plocha touchpadu.

Mechanické zpracování není celkově špatné, ale navzdory částečnému použití hliníku má své rezervy. Víko displeje, které z vnější strany překrývá slitina, je pevné a chrání displej dostatečně. Základna působí jako celek rovněž poměrně bytelně, nicméně pokud notebook uchopíte jednou rukou, prohne se šasi zejména v oblasti optické mechaniky poněkud více, než je zvykem. Navíc při takovém zvednutí občas nechtěně aktivujete tlačítko na mechanice a ta se neplánovaně vysune.

Displej lze díky způsobu uchycení kloubů víka vyklopit do maximálního úhlu okolo 135°, při otevírání mají klouby spíš tužší odezvu, ale s trochou cviku je není problém otevřít ani jednou rukou.

pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorů se dnes u většiny přenosných počítačů ustálila na podobné úrovni a ani testovaný model od Toshiby nějak výrazně nevybočuje. Levou stranu rezervoval výrobce téměř výhradně pro optickou mechaniku, dále na ní najdete pouze jeden USB port ve verzi 2.0 a vstup pro napájecí zdroj. Většina z nabídky konektorů je soustředěna na pravém boku. Ve směru zepředu zde postupně najdete dvojici audiokonektorů, dva USB, tentokrát už v rychlejším standardu 3.0, dále HDMI výstup, konektor Ethernetu, a analogový videovýstup VGA. Zadní část pak už zabírá pouze výdech chlazení a výbavu uzavírá čtečka paměťových karet pod přední hranou.

Co se týče rozsahu, představuje nabídka konektorů současný standard, nic v této třídě obvyklého nechybí, ale ani nepřebývá. Trochu horší je ale zvolené rozmístění konektorů, většina je soustředěna vpravo v přední části, pokud zrovna není uživatel levák, budou mu připojená zařízení a kabely poněkud překážet.

Počítač se svými rozměry 380 x 242 x 33 nevybočuje z mezí obvyklých pro úhlopříčku 15,6", nemůže se sice chlubit tenkým profilem, ale zároveň není ani nijak tlustý. Podobně je na tom i jeho hmotnost, která činí 2,41 kg.

Dodávaný zdroj nabízí výkon 90W, má standardní rozměry a váží 418 g. Potěší u něj praktičtější dvoukolíkový napájecí kabel.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice nabízí ploché chiclet provedení a standardní rozložení s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem. Vzhledem k rozměrům notebooku nechybí pochopitelně ani samostatný numerický blok.

Psaní na klávesnici je bezproblémové a dostatečně pohodlné i při rychlejším tempu. Klávesy pro pohyb v textu najdete nad numerickou částí, potěší také ve skupinkách jasně oddělené F klávesy. Trochu méně se povedly kurzorové šipky, jsou sice jasně oddělené, ale v rámci ústupku designu docela malé a namačkané u sebe.

F klávesy fungují standardně v multimediálním režimu, tedy primární funkcí je ovládání hlasitosti, jasu apod. a teprve společně při stisku s Fn fungují jako F1 – F12. Pokud ovšem někomu tento režim nevyhovuje, lze jej jednoduše změnit na standardní chování pomocí položky v nastaveních BIOSu.

Zámky klávesnice mají pro Toshibu obvyklou indikaci pomocí diody přímo v příslušné klávese. Další skupina indikačních LED je umístěna vpravo na přední straně, oznamuje stav napájení, nabíjení a zapnuté bezdrátové adaptéry. Dioda sledující aktivitu disku bohužel chybí.

pracovní plocha detail klávesnice

V hliníkovém pásu pod klávesnicí najdete zapuštěný touchpad výrazně odlišený od svého okolí. Snímání pohybu zajišťuje technologie od Synaptics, odezva je vynikající a ovládání kurzoru plynulé. Tlačítka mají sice kratší a hlasitější stisk, pořád se ale používají výrazně pohodlněji než ty zabudovaná přímo pod dotykovou plochou.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2450M pracujícím na základní frekvenci 2,5 GHz s možností přetaktování až na 3,1 GHz při využití Turbo Boostu. CPU podporuje obvyklé technologie jako je virtualizace (VT-x), Hyper-Threading nebo akcelerace AES šifrování. Jedná se ještě o starší model architektury Sandy Bridge, čipová sada v notebooku Intel HM76 už ovšem vychází z novější platformy.

CPU
specifikace čipu

Paměťové moduly jsou ukryty pod velkou krytkou na spodní straně, pro jejich zpřístupnění stačí odšroubovat jeden šroubek. Většině uživatelů ovšem bude vyhovovat už jejich výchozí konfigurace, testovanou verzi vybavil výrobce hned dvojicí modulů typu DDR3-1600, každý s kapacitou 4 GB. Celkem má tedy uživatel k dispozici solidních 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 617
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 653

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 109 896
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 033

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4927 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10285 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,09

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,21 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,78 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,30

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 388 MB/s

Procesor sice není nejmodernějším modelem poslední generace, ta ovšem přinesla větší změny spíše do oblasti integrovaného grafického jádra. Výpočetní výkon se tedy liší při srovnání s novějšími modely na stejné frekvenci jen v jednotkách procent.

Úložný prostor zajišťuje běžný plotnový disk s kapacitou 640 GB, model v testovaném kusu pocházel od Toshiby. Plotny disku se otáčí rychlostí 5400 ot./min a jeho přenosový výkon se řadí k průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 148,82 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 72,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,97 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

U velkého notebooku samozřejmě nesmí chybět optická mechanika, zvolený typ umí číst i zapisovat všechna běžná CD a DVD média.

Pro připojení k síti má uživatel dispozici gigabitový Ethernet, bezdrátovou síť pak dále zajišťuje adaptér od Atherosu podporující současné standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n). K dispozici je rovněž technologie Bluetooth ve verzi 4.0

Displej a grafika

LCD panel má úhlopříčku 15,6" a v noteboocích stále jasně převažující HD rozlišení (1366 x 768). Barevné podání i pozorovací úhly výrazněji neoslní, nicméně s ohledem na možnosti levného TN panelu nejsou úplně špatné. Méně příjemná už je velmi lesklá povrchová úprava, díky které jsou vidět na displeji odlesky okolí. Podsvícení zajišťují LED diody poskytující dostatečný maximální jas, jeho regulace je možná v 8 úrovních.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce osadil dedikovanou grafickou kartu od AMD, konkrétně model Radeon HD 7670M. V minulosti se objevovaly u grafických karet AMD potíže s přepínáním integrovaného GPU a výkonnější grafiky, výrobce se v případě tohoto modelu rozhodl pro zjednodušení konstrukce a funkci grafického jádra v procesoru úplně vypustil. Uživatel má tedy k dispozici pouze dedikované řešení, zvolený model je vybaven 2 GB vlastní paměti typu DDR3, z pohledu architektury se ale v podstatě jedná o přejmenovaný Radeon 6650M. Grafické jádro pracuje v zátěži na frekvenci 600 MHz, u pamětí se takt pohybuje na 900 MHz.

GPU

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 15 431
  • 3DMark 06: 8557
  • 3DMark 11: P1160 (Graphics: 1038, Physics: 3859)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7858 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 35,48 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,8

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 21,2 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 0xAA): 43,0 fps

Grafický výkon už sice nedosahuje na modely současné generace s novější architekturou, nicméně i konkurenční NVIDIA používá v rámci nižší střední třídy hlavně přejmenované starší čipy. Vzhledem k relativně nízkému nativnímu rozlišení displeje tak notebook pořád zvládne bez většího zaváhání ve středním nastavení úrovně detailů i současné moderní hry.

Multimédia

Reproduktory nad klávesnicí překrývá rozměrná perforovaná mřížka z hliníku, jejich zvukové podání není špatné, objevují se určité náznaky basů a mezi multimediálními notebooky jde celkově o lepší průměr.

Podobně jako jiní výrobci i Toshiba dodává předinstalovaný software pro vylepšení zvuku, tentokrát s názvem SRS Premium Sound HD. Na zvukové podání má vcelku příznivý vliv, aktivace jeho funkcí zvuk subjektivně o něco vylepší.

Nabídka audiokonektorů je standardní, notebook má k dispozici dvojici audiojacků pro sluchátka a mikrofon, prostorový zvuk lze vyvést pouze digitálně prostřednictvím HDMI.

Webkamerka ve víku displeje nabízí základní rozlišení 0,3 Mpx a v rámci svých možností poměrně čistý obraz.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Konstrukce chladícího systému využívá četné průduchy na spodní straně notebooku, ven větráček teplý vzduch vyhání výdechem na pravém boku. V nenáročném zatížení zůstává notebook tichý, slabě vrčivý tón větráčku uslyšíte jen ve velmi klidné místnosti. V zátěži je už jeho projev hlasitější a u těch nejnáročnějších her nárazově začíná hučet opravdu nahlas.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 32,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,0°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 43,8°C numerická část
  • spodek maximum = 44,0°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 57,2°C
  • napájecí adaptér = 56,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci zůstává notebook ukázkově chladný, nijak výrazně se nezahřívá. V zátěži se už ovšem projeví poněkud topící grafická karta, zejména v pravé části se notebook začne poměrně dost zahřívat. Do klávesnice se přenáší teplo v části s numerickým blokem, kde to při hraní zase tolik nevadí. Určitě je ale důležité mít při náročném provozu počítač položený na rovné podložce, aby mělo chlazení volné proudění vzduchu.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce dodává notebook se šestičlánkovou baterií o vákonu 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* na ni vydržel počítač běžet 5 hodin a 3 minuty. Vzhledem k absenci přepínatelné grafiky u tohoto notebooku není takový výsledek úplně špatný. Při nenáročné činnosti s aktivní Wi-Fi můžete počítat přibližně se třemi a půl hodinami provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 92 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Nabíjení baterie netrvá příliš dlouho, na 90 % své kapacity se dostane přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

Vstup do nastavení BIOSu jen zajištěn po stisknutí klávesy F2 při startu počítače. Rozsah dostupných voleb je na poměry „domácího“ notebooku docela široký. K dispozici jsou následující položky

  • probuzení stiskem klávesy, zapnutí po otevření víka, Wake on LAN
  • zákaz podtaktování, používání více jader procesoru, Turbo Boostu, podpory virtualizace
  • zrychlený boot, zvuk při spuštění, nabíjení z USB ve vypnutém stavu
  • vypnutí touchpadu, LAN, webkamery
  • nastavení SATA řadiče, displeje při spuštění, režimu Fn zkratek

Nastavení některých základních voleb lze měnit i přímo ze systému pomocí aplikace Toshiba HWSetup. Možnosti zabezpečení zahrnují obvyklý standard, dostupná jsou hesla pro uživatele, správce a disk.

Příslušenství

Na počítači jsou předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi společně s dalšími programy. Výrobce při srovnání se staršími modely konečně zredukoval množství systémových utilit, které poněkud zatěžovaly provoz systému, nicméně s obvyklou nabídkou zkušebního softwaru se setkáte i nadále. V počítači tak najdete nějaké ty lišty v prohlížeči, časově omezený antivirový software, ale samozřejmě i užitečnější výbavu jako je třeba Office 2010 ve verzi Starter.

Ceny a záruka

Toshiba nabízí v současnosti tento model ve dvou konfiguracích, testovanou verzi pod označením L855-10T za 14 158 Kč bez DPH (16 990 Kč s DPH) a druhou variantu L855-10W s výkonnějším čtyřjádrovým procesorem Core i7-3610QM, 6 GB RAM, 750GB diskem a stejnou grafickou kartou za za 15 825 Kč bez DPH (18 990 Kč s DPH).

Standardní záruka je mezinárodní dvouletá s opravou v autorizovaném servisu.

Toshiba dále ke všem notebookům nabízí v ceně "Záruku bez hrabic" na 1 rok. Ta zahrnuje opravu a záchranu dat při náhodnému poškození nebo nový notebook při krádeži.

Závěr

Toshiba Satellite L855 je multimediálním notebookem, který svým atraktivním vzhledem určitě přiláká řadů uživatelů. Kromě částečně hliníkového provedení nabízí také dostatečný výkon, který postačí i některým méně náročným hráčům a zároveň je dostupný za rozumnou cenu. Mezi méně povedené prvky patří konstrukce základny, které je kovovými prvky zpevněna jen částečně a u optické mechaniky se docela prohýbá. Za úplně ideální nelze označit ani rozmístění konektorů, většina je soustředěna v místě, kde budou při práci s myší překážet připojené kabely.

Klady a zápory

+ poměr ceny a výkonu
+ atraktivní hliníkové provedení

- měkčí šasi u optické mechaniky
- rozmístění konektorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L855-10T
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2,50 Ghz / 3,10 Ghz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • SSD (GB): 640 (TOSHIBA MK6475GSX, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 7670M (2GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros 8161)
  • WiFi: Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 3min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 380 x 242 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,41
Recenze

Diskuse