RECENZE: Toshiba Satellite P855 - univerzálně se stylem

27. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba postupně obměňuje portfolio svých multimediálních notebooků a my jsme díky tomu dostali nový 15,6'' přístroj z rodiny Satellite P. Vedle výkonu a výbavy nabízí také kvalitní reproduktory Harman Kardon, podsvícenou klávesnici a zajímavé kovové provedení.

Toshiba Satellite P855 - univerzálně se stylem

Základní popis

Multimediální notebooky dělí Toshiba v rámci řady Satellite na podkategorie definované prvním písmenem v modelovém značení. V současné době jde o C (základní nejlevnější modely), L (střední třída s možností osazení výkonnými komponentami), R (tenké mobilní stroje) a P (vyšší třída s lepším zpracováním i výkonem). Model P855 tedy spadá do vyšší třídy klasických multimediálů a další čísla sdělují generaci (současná má číslo 8), úhlopříčku (5 pro 15,6“) a upřesnění modelu.

V rámci modelů P došlo u aktuální generace k radikální změně. Opustily se totiž lesklé plasty prakticky po celém povrchu notebooku a nahradily se z části kovovým stříbrným provedením. Celá základna a vnější část víka mají nyní stříbrnou barvu a hrubou texturu, která odlišuje tento notebook od zbytku dnešní nabídky.

Vzhled je pro multimediální stroje charakteristický, zejména zaoblené rohy a lesklý plast rámu displeje. Na první pohled se mi počítač v zavřeném stavu kvůli tloušťce příliš nelíbil, ale ihned to napravil po otevření. Provedení základny nepůsobí levně a pěkně se výrobce vypořádal s designovým ztvárněním krytů reproduktorů. Rozhodně se není za co stydět.

Na povrchu počítače neulpívají otisky prstů s výjimkou rámu displeje a z části také klávesnice. Klávesy mají matný povrch s hladkým vzorkem – sice nejsou lesklé, ale pod určitým úhlem na nich poznáte kontakt s prsty. Výhodou je, že by takový povrch již neměl jít vyleštit dlouhodobým používáním.

Odolnost je rozhodně na vyšší úrovni, než se obvykle od počítačů pro domácí použití očekává. Můžete tlačit poměrně velkou silou na vnější stranu víka a zvednout otevřený notebook za roh základny. Nic z toho mu nečiní obtíže. Základna se neprohýbá, klávesnice je pevně podložená a displej je dobře chráněn před tlakem zvenčí. Nemám žádné výhrady.

Konstrukce kloubů omezuje úhel otevření na 135°. Klouby mají mírně vyšší tuhost, a tak se při otevírání jednou rukou připravte na občasné zvedání základny současně s víkem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava čítá všechny důležité konektory. Levý bok má kromě optické mechaniky, dvě USB 3.0, LAN a zdířku napájení. Pravý má další dvě USB 3.0, vstup a výstup zvukové karty a obrazové výstupy (HDMI a VGA). Jen čtečka paměťových karet SD/MMC (karta se vejde celá) je spolu s IR přijímačem zabudovaná do čelní hrany.

Půdorysné rozměry notebooku jsou 382 x 252 mm. Tloušťka 31 mm v zavřeném stavu patří někam do průměru v kategorii - nejde ani o tenký, ani o tlustý notebook. K průměru kategorie se blíží také hmotnost 2,52 kg. S kvalitním batohem si dovedu představit i časté nošení.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 90 W a dvoužilovou přívodní šňůru. Dohromady tento komplet váží 447 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice příliš nevybočuje z toho, na co jsme u notebooků s numerickým blokem zvyklí. Zajímavostí je zpřehlednění klávesnice pomocí velkých mezer mezi jednotlivými bloky – jak v horní řadě, tak i u kurzorových šipek a numerického bloku. Díky tomu se s ní rychle sžijete a najdete snadno všechno potřebné bez dívání na klávesy, což už se dnes moc často nevidí. Rozložení klávesnice není redukované a lze s ním vyvolat i méně používané klávesy, byť jen jako funkce Fn.

S touto generací došlo ke změně funkcí Fn na klávesách F1-F12. Došlo k jejich přeskládání a mírné obměně (nyní zde jsou i funkce pro ovládání přehrávače). Další výraznou změnou je, že multimediální funkce jsou upřednostněny před původními funkcemi F1-F12, které se vyvolávají držením Fn. Změnu hlasitosti a jasu displeje lze díky tomu provést stiskem jedné klávesy. Komu takové chování nevyhovuje, může jej kdykoli přepnout v BIOSu počítače, popřípadě programu Toshiba HWSetup. V obou případech je vyžadován restart.

Mechanika kláves je trochu mělčí, ale zachovává si perfektně jistý stisk a tichý chod. Lze psát téměř nehlučně.

Neměl bych zapomenout zmínit, že je klávesnice podsvícená. Lze ji ručně přepínat šikovnou zkratkou Fn+Z, anebo ponechat podsvícení na časovači (zapíná se při stisku libovolné klávesy a vypíná po 15 sekundách nečinnosti). Podsvícení se Toshibě povedlo a výhradu bych měl pouze k prosvítání mezer pod kurzorovými šipkami.

Další redukční dietou prošly indikační diody, které už jsou jen tři a informují o zapnutí počítače (resp. uspání), stavu bezdrátového vysílače a nabíjení (nabití) baterie. Jestli mi něco chybí, je to dioda pro aktivitu pevného disku, neboť bez SSD nejsou počítače tak rychlé, aby se občas nemuselo čekat právě na disk.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha beztlačítkového touchpadu Synaptics je ohraničena chromovaným lemem a sama o sobě je hladká. Při používání jsem narazil na dvě negativa – první se týká tlačítka, které je zabudované v dotykové ploše. Je totiž zbytečně tuhé, a to i ve spodní části. Druhý je vztažen k emulaci pohybu kurzoru při stisku levého či pravého virtuálního tlačítka druhým prstem (palcem). V takovém případě je kurzor chybně ovlivněn pohybem obou prstů. Překvapuje mě to, neboť jsou touchpady Synaptics poměrně časté a u jiných notebooků jsem tuto chybu nepozoroval. Pravděpodobně je na vině jen špatná konfigurace. Pro standardní nenáročné použití je touchpad dostatečný.

Hlavní HW parametry

Do základní desky s čipovou sadou Intel HM76 je vložen dvoujádrový procesor střední třídy Intel Core i5-3210M z generace Ivy Bridge. Výchozí takt činí 2,5 GHz a v případě potřeby jej Turbo Boost dokáže zvýšit až na 3,1 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Zespodu jsou pod plastovou krytkou připraveny dva sloty pro paměťové moduly. Oba jsou z výroby obsazené a nabízejí 6 GB RAM v režimu dual-channel (2+4 GB DDR3-1600). Maximálně lze osadit 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 272
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 799

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 117 950
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 211

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5279 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 866 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,91 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 622 MB/s

Výkon použitého procesoru je přibližně o 5% vyšší než v případě identicky taktovaného Core i5-2450M z generace Sandy Bridge. Výpočetní výkon je dostatečně velký, aby při žádné z běžných činností neomezoval. Vyšší čtyřjádrové procesory mají význam až při renderingu a častém konvertování HD videa.

2,5“ pevný disk byl v testovaném kusu také od Toshiby. S kapacitou 750 GB a rychlostí ploten 5400 rpm jde o dnešní průměr. Čtecí a zapisovací výkon je jen mírně pod průměrem, ale možná se zde podepsala vada disku, která se projevovala častým a hlučným cvakáním hlavy. Taková závada je pochopitelně na reklamaci.

Vedle disku ještě stále nemůže chybět optická mechanika. Je to klasika v podobě DVD Super Multi s výsuvným podavačem. Pro praváky je možná trochu smutné, že se vysouvá z levého boku (a konektory jsou proto převážně vpravo).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 232 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 79,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 5,9 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 16,61

Komunikační schopnosti zajišťují čipy od Realteku, které se starají jak o gigabitový Ethernet, tak o bezdrátové funkce 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth. Zapínání a vypínání bezdrátových funkcí řeší klávesa F12 (resp. Fn+F12).

Displej a grafika

15,6“ širokoúhlý displej s rozlišením HD (1366x768) je tím nejčastějším na trhu. Jde o úplný základ v otázce rozlišení i kvality zobrazení. Toshiba použila displej s lesklou povrchovou úpravou a v rámci nejnižšího segmentu i mírně nadprůměrným podáním barev. Přesto však nečekejte nic speciálního (jako ostatně od všech HD displejů v této úhlopříčce).

Největší výhradu bych měl k vertikálnímu pozorovacímu úhlu, který by mohl být u multimediálního notebooku větší. Takto jsem při sledování filmů v noci řešil, jak naklonit displej, abych mi spodní strana obrazovky nepřecházela z černé do světle šedé a zároveň se mi v horní části tmavé barvy neinvertovaly.

Podsvícení z diod lze u Toshiby regulovat pouze v osmi stupních. Nejvyšší jas odpovídá průměru a lze jej v omezené míře použít i pro (kancelářskou) práci venku. Nejnižší stupeň je jakžtakž použitelný pro práci v úplné tmě, ale ještě jeden stupeň dolů by nebyl na škodu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel (CR>10): 80° horizontálně, 55° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 11 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi Mei N156B6-L0B. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O zpracování grafiky se stará grafické řešení NVIDIA Optimus. To znamená, že jsou všechny zobrazovací jednotky připojeny k integrovanému jádru v procesoru (Intel HD 4000) a dedikovaný čip (NVIDIA GeForce GT6 30M) pouze vypomáhá, pokud systém vyhodnotí potřebu většího grafického výkonu. Při běžné práci tak může dedikovaný čip zůstat vypnutý a nespotřebovávat zbytečně energii.

Dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT 630M je doplněn 2 GB vlastní 128bit paměti GDDR3 a představuje nižší střední třídu. Jeho jádro má 96 výpočetních jednotek a založeno je na starší architektuře Fermi. Fakticky jde jen o lehce vylepšenou přejmenovanou předchozí GeForce GT 540M. Čipy s novým jádrem má NVIDIA až od modelu GT 640M výše.

GPU-Z
specifikace čipu

Externí monitor lze připojit analogově (VGA) i digitálně (HDMI) a oba výstupy mají konektory plné velikosti. K notebooku lze připojit dva monitory současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7974
  • 3DMark Vantage: P4487 (GPU: 3787, CPU: 9862)
  • 3DMark 11: P1066 (Graphics: 943, Physics: 3921)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5882 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,67 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 15,17
  • CATIA (catia-02): 14,14
  • EnSight (ensight-03): 17,46
  • Maya (maya-02): 35,98
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 17,60
  • SolidWorks (sw-01): 10,26
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,63
  • UGS NX (ugnx-01): 1,03

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,77
  • EnSight (ensight-04): 9,92
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,99
  • Maya (maya-02): 9,95
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,07
  • SolidWorks (sw-03): 6,46
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,78
  • Siemens NX (snx-01): 1,99

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,9 fps
  • 1366x768: 19,8 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Podávaný výkon ve 3D se nevzdaluje od běžných výsledků pro GeForce GT 540M a GT 630M. Postačuje k hraní všech dnešních her v nativním rozlišení displeje, ale u těch nejnáročnějších nepočítejte s ničím jiným než s nízkou úrovní detailů. Pro časté herní využití je lepší poohlédnout se po něčem s GeForce GT 640M, kde je výkon v moderních hrách o 50-80% vyšší. Pro běžná multimédia a sem tam nějakou středně náročnou hru GT 630M stačí.

Multimédia

Toshiba se chlubí reproduktory od společnosti Harman Kardon a musím uznat, že již z výroby hraje Satellite P855 nečekaně dobře. Mohou za to jak vlastní reproduktory, tak i výrobcem dobře vyladěné softwarové vylepšení SRS. Zvukové podání je dobré ve středech i výškách a s ohledem na velikost mají repráčky snahu také o hloubky.

Zdaleka největším překvapením byla maximální hlasitost. Většinou si vystačíte s hlasitostí do 25%. Při 50% už notebook dostatečně hlasitý i na hlučné prostředí s více lidmi. Ani v nejvyšších hlasitostech reproduktory nerezonovaly a nechraptěly.

Pro méně náročné tak notebook poslouží i k občasnému poslechu hudby bez připojení sluchátek. Nejlepší výsledky však podává při přehrávání filmů a reprodukci lidského hlasu. V rámci cenové relace je zvuk jednoznačně nadstandardní.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera ve víku má 0,3Mpix snímač a fotí v rozlišení 640x480. Její aktivitu indikuje výrazná modrá dioda vedle objektivu. Hned vedle webkamery se nachází také mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má výdech trochu nešikovně na pravém boku, což neocení početná většina praváků. Ventilátor naštěstí neběží tak často a nežene neustále vzduch na ruku s připojenou myší.

Chlazení umožňuje výběr ze dvou režimů – jeden je zaměřený na nízké teploty a druhý na minimální hlučnost. Nastavení se mění jednoduše ve správě napájení Windows a můžete si u každého profilu spotřeby vybrat chování odděleně pro napájecí ze sítě a z baterie. Takové řešení si zaslouží pochvalu.

Při kancelářské práci se ventilátor podle profilu točí buď jednou za pár minut na přibližně 30 sekund, nebo je téměř stále vypnutý, a slyšet je pouze šumění disku. V zátěži je ventilátor aktivní neustále a jeho hlučnost spadá do průměru podobně vybavených notebooků – tedy slyšet je, ale nejde o žádný extrém.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,4°C
  • spodek maximum = 35,4°C (vpředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,9°C
  • napájecí adaptér = 34,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 40,7°C
  • klávesnice vlevo = 35,5°C
  • klávesnice vpravo = 49,3°C
  • spodek maximum = 49,7°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 63,3°C
  • napájecí adaptér = 46,4°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se přes klávesnici a opěrky rukou nepřenáší žádné teplo bez ohledu na profil chlazení. Spodek se v tišším nastavení lehce zahřívá pod výdechem chlazení, ale není to nic hrozného. Při práci na klíně v letních vedrech není na škodu přepnout na častější běh ventilátoru – pak se nezahřeje ani spodek.

Dlouhodobá maximální zátěž umí výrazně zahřát pravou polovinu spodku základny. Nedoporučuji proto například hraní her s notebookem na klíně.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Do zadní části základny je ukotvena šestičlánková vyměnitelná baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel pěkných 5 hodin a 47 minut. S vyšším jasem LCD a aktivní Wi-Fi se výdrž v reálném provozu pohybuje okolo 4 hodin a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 86 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Prázdná baterie se nabije na 90% kapacity přibližně za hodinu a půl bez ohledu na výkonové zatížení.

BIOS a zabezpečení

Ve flash paměti je základní firmware AMI. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 po zapnutí počítače. Obsahuje následující volby:

Správa napájení

  • Povolení probouzení signálem ze sítě
  • Povolení probouzení po stisku klávesy
  • Zákaz probouzení při nízkém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • Povolení zapnutí při otevření notebooku
  • Deaktivace integrovaného IR přijímače
  • Nastavení dynamické změny frekvence procesoru (nemá význam pro moderní operační systémy)
  • Zákaz druhého jádra procesoru
  • Nastavení výkonu SATA portů (lze snížit kvůli režimu kompatibility)
  • Vypnutí technologie Turbo Boost
  • Přepnutí režimu podsvícení klávesnice a osvětlovací LED
  • Vypnutí řadiče USB 3.0 (modré porty pak fungují jako USB 2.0)

Pokročilé

  • Změna rychlosti bootu (urychlení vynecháním některých testů)
  • Zákaz podpory Execute-Disable Bit
  • Přepnutí režimu virtualizace (VT-x, vypnuto)
  • Zákaz základních zvuků počítače (PC Speaker)
  • Zapnutí napájení USB portů uspaného počítače
  • Emulace vstupních zařízení na USB pro staré OS
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (LAN, touchpad, webkamera)
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • výběr výchozího výstupu grafické karty (automaticky, vždy interní displej)
  • Přepnutí výchozí funkce horní řady kláves
  • Zákaz funkčního tlačítka

Zabezpečení je u podobného notebooku logicky na úplně základní úrovni. Vedle hesla správce a uživatele můžete využít pouze hesel pevného disku (funguje pro první i druhý).

Drtivou většinu voleb můžete změnit také z prostředí Windows programem Toshiba HWSetup.

Příslušenství

Počítač je dodáván s 90W napájecím adaptérem, přívodní šňůrou a základní tištěnou dokumentací. Obnova operačního systému do tovární podoby je dostupná ze skryté části pevného disku. Na disku je také rozsáhlá uživatelská příručka v češtině.

Obnova systému je stejně jako systém samotný uložena na SSD. Tovární instalace je pro Toshibu charakteristická spoustou předinstalovaných (ne vždy užitečných a chtěných) programů a utilit včetně zkušební verze antiviru a různých doplňků do webového prohlížeče.

Ceny a záruka

Zatím je u nás nabízena pouze testovaná konfigurace a prodává se za 16 242,- Kč bez DPH (19 490,- Kč s DPH). V základu má dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Toshiba Satellite P855 je vydařený multimediální notebook, který nad svou konkurencí vyniká kvalitou vestavěných reproduktorů, odolným provedením a pohodlnou klávesnicí s podsvícením. Nesnaží se přicházet s žádnými novotami, a tak na něm najdete všechna běžná rozhraní i vyměnitelnou baterii. Mezi další přednosti lze zařadit zajímavý vzhled, dlouhou výdrž na baterie a tiché chlazení při běžné práci. Díky tomu může notebook dobře posloužit někomu, kdo hledá jednoduchou mobilní náhradu za svůj stolní počítač.

Tento model je primárně koncipován jako multimediální, ale správný požitek by mohl kazit pouze základní displej. Nějaký displej s rozlišením HD+ (1600x900) a s tím souvisejícími lepšími parametry kontrastu a pozorovacích úhlů by byl více než vítaný. Hráči pak také musí počítat s tím, že nejde o herní notebook, a tedy že za své peníze nedostanete to nejrychlejší možné. Na druhou stranu vyšší výkon některých konkurenčních modelů je náležitě vyvážen horším mechanickým zpracováním či jinými ústupky.

Satellite P855 ve mně zanechal celkově dobrý dojem. Je to jeden z těch notebooků, na kterých se dobře pracuje – dokonce lépe než na leckterém dnešním notebooku z business segmentu. Cílovou skupinu bych viděl od studentů po domácí uživatele, kteří chtějí mít doma něco, co dobře vypadá a zastane všechnu běžnou práci.

Klady a zápory

+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ tiché chlazení při kancelářské práci
+ kvalitní reproduktory Harman Kardon

- beztlačítkový touchpad neemuluje dobře práci s virtuálními tlačítky
- hodil by se HD+ displej

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite P855-30F
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3210M (2.50 GHz / 3.10 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1600 (4096+2048)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MQ01ABD075, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SN-208AB)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT630M (2GB, 128bit GDDR3) + Intel GMA HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe GBE)
  • WiFi: Realtek RTL8723AE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC280)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, CIR, 4x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 252 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,52
Recenze

Diskuse