RECENZE: Acer Aspire P3 - dostupný tablet s procesorem Core

24. 9. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Pokud jde o tablety s Windows 8, jsou na trhu buďto levnější modely s nízkým výkonem procesoru Atom, nebo luxusní drahé kousky s Core i5 a i7. Acer zkouší vyplnit skulinu na trhu s Aspire P3, který se cenou blíží k modelům s Atomem, ale uvnitř je plnohodnotné Core i3.

Acer Aspire P3 - dostupný tablet s procesorem Core

Základní popis

Mnozí již vystřízlivěli z myšlenek, že příchod tabletů znamená smrt pro klasické počítače a notebooky. Přesto se tablety staly součástí našich životů jako doplňková zařízení na cesty i pro domácí lenošení. Aspire P3 je nový model, který se snaží zůstat cenově dostupný, ale chtěl by zaujmout náročnější uživatele, kteří chtějí tablet na více než jen prohlížení webových stránek a procesor Atom by jim nestačil.

Vzhled a konstrukce se podobá nejvíce vyššímu modelu Acer Iconia Tab W7, který jsme již v minulosti testovali. Má totiž stejné šedivé kovové tělo a provedení okolí displeje s hardwarovým tlačítkem Windows vespod. Podobně vypadá také koženkové pouzdro s integrovanou klávesnicí a na první pohled by se mohlo zdát, že je jiná pouze barva (vnější strana je černá). Podle výřezů pro tlačítka a konektory lze zjistit, že pouzdro je jiné a vyšší model by do něj pravděpodobně nepasoval.

Mechanické zpracování odpovídá hliníkovým tabletům střední a vyšší třídy. Tablet samotný působí pevně a nikde se při manipulaci nekroutí. Pouzdro s klávesnicí vykazuje pouze minimální vůli.

Vložení tabletu do pouzdra je jednoduché – stačí jej položit a zatlačit, aby po stranách zapadl do úchytů. S pouzdrem je možné tablet používat tak jako bez něj, pokud si stranu s klávesnicí překlopíte dozadu. V takovém případě si musíte klávesnici tlačítkem vypnout, neboť při držení se nevyhnete náhodnému kontaktu s klávesami. Pro práci v režimu notebooku stačí tablet naklonit a spodní hranou vložit do hluboké drážky nad klávesnicí. Tím dojde k poměrně dobré fixaci a stroj lze takto používat nejen na stole, ale také položený na klíně (jen s ním nesmíte moc třást). Vyjmutí tabletu z pouzdra vyžaduje větší úsilí a delší nehty mohou být výhodou alespoň do doby, než se pouzdro trochu ochodí.

Drážka je v pouzdru pouze jedna, z čehož plyne fixní úhel naklonění tabletu. Dospělému člověku bude displej mířit někam na hruď nebo a krk, což by někomu mohlo vadit, přestože použitý IPS displej netrpí změnou barev pod různými úhly jako TN panely běžných notebooků.

V pouzdře je integrovaný senzor, díky kterému tablet pozná, zda v něm byl právě zavřen. Při zavření pouzdra se umí automaticky uspat (tak jako zavřený notebook) a při otevření se zas probudí. Při testování jsem narazil na nedokonalost při přeložení klávesnice na zadní stranu tabletu. Při silnějším zmáčknutí se tablet někdy sám od sebe uspal a probudil.

Dá se říct, že ergonomii klasického notebooku s kloubem podobné tablety s klávesnicí v pouzdře nemohou nahradit. Je to spíše kompromis pro případy, kdy je potřeba psát delší text.


Konektorová výbava je naprosto minimální. Tři ze čtyř konektorů najdete na levé straně a jde o napájení, USB 3.0 a zmenšení digitální výstup micro-HDMI. Vpravo je pouze kombinovaný zvukový konektor. Chybí tedy jak čtečka karet, tak třeba rozhraní pro nějaký dok s více konektory.

Rozměry tabletu činí 295 x 190 x 10 mm a s hmotností 803 g není o moc těžší než 11,6“ tablety s Atomem. Při přenášení v pouzdře se navýší jak rozměry (299 x 200 x 20 mm), tak hmotnost (1,38 kg).

Napájecí adaptér má výkon 65 W a jde o stejný adaptér, jaký můžete dostat s malými notebooky od Aceru. Spolu s třížilovým přívodním kabelem váží 320 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se s tabletem spojuje pomocí technologie Bluetooth. To znamená, že funguje pouze v systémech s aktivní službou a například pro navigaci v nastavení firmware ji použít nemůžete (logicky také dojde k jejímu odpojení, když zvolíte režim v letadle). Modul s klávesnicí se zapíná vlastním tlačítkem a napájí jej integrovaná baterie, kterou budete muset jednou za pár týdnů nabít (slouží k tomu micro USB kabel).

Rozložením jde o klávesnici podobnou notebookům Aspire S7. Došlo v něm k jediné změně, a to výměně klávesy kontextové nabídky za pravý Alt. Opět je redukována nejvyšší řada kláves, která je po redukci dostupná pouze jako funkce Fn na zbylých řadách. Na rozdíl od Aspire S7 jsem měl u této klávesnice problém, že sem tam vynechala nějaké písmeno, pokud jsem klávesu nezmáčkl dostatečně uprostřed. Při psaní se na to možná budete muset soustředit a nejde o ideální řešení pro rychlé psaní dlouhých dokumentů.

Vedle tlačítka s logem Windows (pod displejem) je tablet vybaven hlavním vypínačem a dvoutlačítkem pro regulaci hlasitosti. Hlavní vypínač jsem si během manipulace často stiskl náhodou. Umístění na horní hranu by bylo jistě šikovnější.


Jedinou možností navigace kurzoru je dotyková obrazovka, která zvládá snímat všech 10 prstů současně. Pro ovládání v aplikacích dotykového rozhraní Metro jsou dotyky plně použitelné. V prostředí klasické plochy je v základu nastaveno zvětšení ovládacích prvků na 125%, kdy by uživatelé neměli mít problém trefit se i na tlačítka v běžných programech. Nevýhodou je však menší pracovní plocha.

Nic to ovšem nemění na faktu, že pro práci s běžnými programy je většinou myš nebo nějaká její alternativa pohodlnější. Ani touchpad a ani trackpoint ovšem v klávesnicovém pouzdru nenajdete a při ovládání počítače v režimu notebooku si musíte vybrat – buď neustále zvedat ruce do vzduchu a ťukat na obrazovku, nebo připojit externí myš.

Jako bonus v najdete v krabici s počítačem také dvě psací pera, která mají druhý konec vybavený gumovou kuličkou. Dotyk této kuličky dokáže obrazovka vyhodnotit jako dotyk prstu a pero můžete použít pro přesnější ovládání. Skutečný stylus však nahradit nemůže. Na levé straně pouzdra je malé poutko, které lze použít pro uchycení pera.

Hlavní HW parametry

Navzdory přicházející platformě Haswell je tablet vybaven čipovou sadou Intel HM77 a úsporným dvoujádrovým procesorem z generace Ivy Bridge – Intel Core i3-3229Y s výchozím taktem 1,4 GHz. Procesory s písmenem Y v modelovém značení nejsou součástí generace Ivy Bridge od začátku. Přidaly se až letos a vyznačují se nižší mezní spotřebou TDP 13 W.


Operační paměť je stejně jako procesor integrovaná na základní desce a s její výměnou se nepočítá. Zamrzí tak, že jde jen o 2 GB (DRR3-1600), což je v dnešní době bráno jako naprosté minimum.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 471
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7520

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56 989
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 989

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2488 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5304 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,39 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,5
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5747 MB/s

Hrubý výpočetní výkon úsporného Core i3 dokonce dva a půl krát vyšší než dokáže nabídnout Atom Z2760 (1,8 GHz) a pro použití v tabletu by měl plně postačovat. Úsporná Core i5 mají výkon téměř dvojnásobný, takže nejde o žádného rychlíka, nicméně při prohlížení webu a kancelářské práci jsem nezaznamenal, že by se muselo dlouho čekat na procesor.

Úložný prostor je řešen 60GB SSD Intel 525 ve slotu mSATA. Výkonem zvolené SSD nedosahuje na větší modely osazované v noteboocích, ale jeho výkon je stále výrazně lepší než u plotnových pevných disků. V porovnání s eMMC disky, které se připojují přímo k procesorům Atom, je lepší především rychlost zápisu.


  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 292 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 223 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,21 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Jedinou možností, jak se spojit s okolím, představuje dvoupásmová karta Wi-Fi /n (2,4/5GHz) Qualcomm Atheros, která je kombinovaná s modulem Bluetooth 4.0. Hliníkové tělo se podepsalo na citlivosti bezdrátového adaptéru. V místech, kde notebooky ještě tak tak udrží připojení při slabém signálu, už Aspire P3 síť vůbec nenajde.

Displej a grafika

11,6“ má základní rozlišení HD (1366x768) a mezi tablety rozšířenou matici IPS. S IPS jsou zajištěny výborné pozorovací úhly, dobrý kontrast a syté barvy. Displej je tedy vhodný jak pro kancelářskou práci, tak pro sledování filmů a prohlížení fotografií.

Další výhodou zvoleného displeje je nadstandardní maximální jas. S ním je možné v omezené míře používat tablet i za poledního slunce, přestože má lesklou povrchovou úpravu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 350 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B116XAT03.1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD4000 s podporou rozhraní DirectX 11.0 a plnou akcelerací HD videa. Bez připojeného externího monitoru si grafické jádro sebere z operační paměti přibližně 150 MB.

K tabletu lze připojit externí monitor prostřednictvím micro-HDMI. Vhodnou redukci, která výstup zkonvertuje na klasické HDMI, Acer nedodává v balení, ale jde o záležitost několika stovek korun. Obrazový výstup dle specifikace podporuje rozlišení do Full HD (1920x1080) a může běžet v kombinaci s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P467 (Graphics: 417, Physics: 1763)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 19 469 (Graphics: 21 784, Physic: 14 193)
  • Cloud Gate (DX10): 2141 (Graphics: 2657, Physic: 1275)
  • Fire Strike (DX11): CHYBA (test vždy skončil chybovým hlášením)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3582 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,77 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 7,3 fps

Výkon integrované grafiky je vyšší než u procesorů Pentium a Celeron, neboť jde o plnohodnotnou verzi HD4000 (byť limitovanou single-channel pamětí). Postačuje k hraní nenáročných a casual her v plném rozlišení displeje. Z náročných her je možné hrát jen ty starší (alespoň čtyři roky), za cenu snížených detailů.

Multimédia

Reproduktory jsou vestavěné do spodní hrany zařízení a mají zvláštní „plechový“ zvuk ořezaný o hloubky a výšky. Předinstalované rozšíření Dolby Home Theater kvalitě zvuku příliš nepřidá, za to dokáže zvýšit maximální hlasitost reprodukce na úroveň, kdy tablet nepřeslechnete ani v hlučnějším prostředí.


Mikrofon je odsunut na levý bok vedle výstupu micro-HDMI. Webkamery jsou instalované dvě. Přední (0,9Mpix) je nad displejem a její aktivitu indikuje výrazná zelená dioda. Zadní je zamýšlená jako fotoaparát (5Mpix) a umí se automaticky zaostřit.

Chlazení a provozní hluk

Na rozdíl od tabletů s Atomy a ARMy musí být kvůli procesor Core instalován chladič s ventilátorem. Průduchy chlazení jsou oba v horní hraně, aby vycházející vzduch nikdy nefoukal na uživatelovy ruce.

Ventilátor se spouští při kancelářské práci jednou za deset až dvacet minut a točí se velmi pomalu. Můžete si počkat klidně pět minut, než se opět zastaví. Vzhledem k jeho minimální hlučnosti si jej běžně nejspíš vůbec nevšimnete.

Chlazení je tiché i v zátěži. Ani dlouhodobá zátěž všech jader procesoru neznamenala zvýšení otáček do úrovně, která by mohla obtěžovat. Zvuk ventilátoru je navíc bez doprovodných rušivých projevů (vrčení, pískání).

hodina provozu - mírná zátěž

  • přední část, levá polovina = 35,6°C
  • přední část, pravá polovina = 33,7°C
  • zadní část, levá polovina = 34,1°C
  • zadní část, pravá polovina = 32,6°C
  • výdech chlazení = 31,1°C
  • napájecí adaptér = 30,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • přední část, levá polovina = 39,8°C
  • přední část, pravá polovina = 41,8°C
  • zadní část, levá polovina = 37,4°C
  • zadní část, pravá polovina = 40,2°C
  • výdech chlazení = 40,7°C
  • napájecí adaptér = 40,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Běžně si tablet drží nízké teploty a v místech chladiče je přinejhorším vlažný. Až dlouhodobá zátěž postupně prohřeje celé tělo, ale stále zařízení nejde označit za příliš horké.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie pojme 40 Wh energie, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na provoz po dobu 5 hodin a 54 minut. Při kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi počítejte s výdrží čtyři a půl až pět hodin. Při nastavení maximálního jasu se budete muset spokojit s výdrží tři a půl hodiny - na poměry tabletů je to poněkud málo.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 13 W

Nabíjení baterie se za rychlé označit nedá. Přímo do baterie se dostává jen asi 11 W, což znamená, že vybitou baterii dostanete na 90% kapacity za tři hodiny. Platí to pro vypnutý stav i maximální zátěž.

BIOS a zabezpečení

Firmware má grafické nastavení a bez klávesnice připojené do USB do něj můžete vstoupit pouze přes rozšířený start Windows 8 (Bluetooth klávesnice mimo operační systém nefunguje). Můžete změnit následující nastavení:

  • vypnout zrychlený boot (nutné pro bootování z jiných zařízení)
  • zapnout boot ze sítě
  • změnit režim SATA řadiče
  • vypnout USB 3.0 (port poběží rychlostí USB 2.0)
  • změnit režim startu (UEFI, BIOS)
  • vypnout SecureBoot (k jeho vypnutí nejdříve musíte zadat heslo správce, jinak je položka neaktivní)

V rámci zabezpečení lze zadat heslo uživatele a správce (start tabletu, nastavení) a heslo pevného disku. Z prostředí firmware lze také deaktivovat a vymazat čip TPM.

Příslušenství

V balení najdete tablet, pouzdro s klávesnicí, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel, DVD s obnovou operačního systému (pro obnovu si musíte sehnat optickou mechaniku do USB) a dvě pera použitelná jak na psaní, tak i (druhým koncem) na ovládání tabletu.

Tovární instalace systému Windows 8 obsahuje několik spíše zbytečných programů a zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na našem trhu jedinou dostupnou a stojí 13 215,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH).

Záruka má standardní dobu trvání dva roky. Opravu zajišťuje centrální servis v Brně, který v rámci reklamace hradí dopravu zařízení kurýrem.

Závěr

11,6“ tablet Acer Aspire P3 je vhodný pro uživatele, kteří chtějí zařízení především pro čtení dokumentů, prohlížení webových stránek a přehrávání multimediálního obsahu, nicméně se nechtějí vzdát možnosti občas tvořit dokumenty. Takoví ocení přítomnost plnohodnotných Windows 8 a pouzdra vybaveného integrovanou klávesnicí a možností tablet podepřít.

Hlavní předností je bezpochyby přítomnost procesoru Core i3 v cenové třídě, kde bývá standardem tabletů slabší procesor Atom (jehož výkon je jen asi třetinový). Společná s Atomovými tablety zůstává malá kapacita SSD (60 GB) a operační paměti (2 GB), což jsou asi hlavní zádrhele pro univerzální použití coby výkonově plnohodnotné náhrady notebooku. Hlavní myšlenkou při výběru tabletu by ovšem mělo být, zda upřednostníte vyšší procesorový výkon, nebo delší výdrž na baterie.

Klady a zápory

+ 2-3x vyšší výkon proti tabletům s Atomem
+ IPS displej
+ kvalitní zpracování

- pouze 2 GB RAM
- nízká kvalita použitých reproduktorů
- výdrž by mohla být větší

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire P3
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-3229Y (1,80 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 60 (INTEL SSDMCEAC060B3A, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" IPS TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BMD222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 40 Wh / 5h 54min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 295 x 190 x 10 mm
  • Hmotnost (kg): 0,80
Recenze

Diskuse