RECENZE: Acer Aspire V5-122P – malý, dotykový s AMD

11. 7. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Ačkoliv u přenosných počítačů v současnosti dominuje hlavně platforma Intelu, má i konkurenční AMD pro malé mobilní notebooky stále co nabídnout. Na novou úspornou platformu se podíváme blíže v malém dotykovém notebooku od Aceru.

Acer Aspire V5-122P – malý, dotykový s AMD

Základní popis

Modely řady Acer Aspire V5 se snaží oslovit hlavně nenáročné domácí uživatele, kteří mají zájem o jednoduchý a dostupný notebook s tenkým designem. Nejinak je tomu i u nejmenšího 11,6 " zástupce s označení V5-122P, který se svou velikostí i výkonem snaží zařadit právě někde na pomezí dostupnějších mininotebooků.

Vzhled počítače se drží zavedeného stylu společného pro celou řadu. Konstrukce tak využívá plastové materiály s matnou lakovanou úpravou a design celkově působí nenápadně možná až trochu nevýrazně. Poměrně originální je ovšem zvolená barva, modrý lak s metalickou úpravou a nádechem do azurové je vskutku netypický. Pro konzervativnější uživatele ale výrobce nabízí i verzi ve stříbrném provedení.

Kvalita provedení je na solidní úrovni, přestože má notebook plastovou konstrukci zůstává malé tělo dostatečně pevné a nijak znatelně se neprohýbá. Nepruží ani víko displeje, díky dotykovému ovládání je přední strana vyztužena ochranným sklem, které dodává vyšší pevnost celému víku. Maximální úhel vyklopení displeje představuje přibližně 140°, chod kloubů je ale trochu tužší takže společně s lehčí základnou téměř znemožňují otevření notebooku jednou rukou.


Výbava rozhraními zahrnuje spíše základní výbavu. Na levém boku najdete čtečku SD(HC) karet společně s jedním USB 3.0 konektorem a videovýstupem překvapivě v podobě mini DisplayPortu. Na opačné straně se nachází tlačítko napájení, sdružený jack pro sluchátka s mikrofonem, druhé USB, tentokrát ve verzi 2.0 a vstup pro napájecí zdroj. Tím se nabídka portů uzavírá, na přední straně a vzadu už nic dalšího nenajdete. Nic zásadní na poměry malého notebooku nechybí, domácí uživatele by ale asi víc potěšil výstup v podobě obvyklejšího HDMI, takto budou mnozí odkázáni na různé redukce.

Rozměry počítače 289 x 206 x 21 mm jsou příjemně kompaktní a z praktického i designového hlediska potěší hlavně jeho velmi tenký profil. Navíc vaši brašnu na cestách ani příliš nezatíží, hmotnost přístroje činí 1,36 kg.

Společně s notebookem se dodává 40 W napájecí zdroj s příjemně skladnou konstrukcí. Zástrčka do sítě je přímo součástí těla zdroje, nemusíte se tak otravovat s tlustým a neskladným napájecím kabelem. Navíc má hmotnost pouze 192g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá chiclet provedení s nízkým zdvihem, podobně jako je tomu u ostatních sourozenců této notebookové řady. Rozložení kláves bylo pochopitelně přizpůsobeno menším rozměrům těla počítače, nejvíc to odnesly kurzorové šipky, ke kterým jsou vměstnány klávesy pro pohyb v textu. Úplně byla vypuštěna pravá klávesa Ctrl, což taky zrovna nepotěší, pokud ji máte ve zvyku pravidelně používat. Pro Acer je také typické jen minimální oddělení kláves vedle levého shiftu a dvouřádkového enteru, které může vést k častějším překlepům.

Klávesy jsou klasicky v černém provedení s bílými popiskami, navíc včetně podsvícení. To má jednu úroveň intenzity jasu a klávesovou zkratkou ho lze vypnout i úplně. Až na zmíněná specifika rozloženi se na klávesnici píše relativně dobře, mechanika kláves má přiměřenou odezvu a není ani příliš hlučná.


Touchpad využívá dotykovou technologii společnosti Elan a s ohledem na velikost notebooku má docela příjemné rozměry. Ovládání pohybu je plynulé a bezproblémové, trochu lepší citlivost bych si ovšem dokázal představit u ovládacích tlačítek zabudovaných pod plochou touchpadu.

Poslední možnost ovládání představuje dotykový displej. Ten využívá kapacitní vrstvu schopnou rozlišit dotyk až deseti prsty současně. Citlivost displeje a rychlost snímání dotyků jsou bezchybné.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je úsporný procesor od AMD vycházející z nové architektury Jaguar. Čtyřjádrový procesor AMD A6-1450 je nejvyšším zástupcem modelové řady s označením Temash, která se má zaměřovat především na lehká mobilní zařízení. Jedná se o SoC řešení, kdy je přímo součástí jednoho čipu nejen grafické jádro ale i nezbytné systémové řadiče.

Cpu pracuje na základní frekvenci 1,0 Ghz, pokud je plně zatíženo méně jader, může se frekvence díky turbo režimu dynamicky zvýšit až na 1,4 Ghz. Procesor podporuje moderní instrukce jako jsou SSE 4.2, AVX nebo akceleraci AES šifrování a virtualizaci. Na rozdíl od některých Atomů je samozřejmostí podpora 64-bitových instrukcí.


specifikace čipu

Notebook byl vybaven 6 GB operační paměti z toho byly 2 GB integrovány na základní desce a zbytek tvořil modul typu DDR3 s kapacitou 4 GB pracující na frekvenci 1800 Mhz. Určitou nevýhodou procesoru je absence dvoukanálového paměťového řadiče.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 13259
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18598

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40071
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57535

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1037 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2983 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,88

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,28 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,90 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,21

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2464 MB/s

Výkon procesoru v rámci kategorie úsporných platforem sice nepřináší nějakou revoluci, úplně se ale neztratí. Zejména při činnostech využívajících jedno jádro je výkon méně oslnivý. Procesor navzdory přítomnosti Turbo režimu zaostává i za svými předchůdci v podobě platformy AMD Zacate. U činnosti vytěžujících více jader je už situace lepší a výkon srovnatelný s úspornými verzemi konkurenčních Celeronů a Pentii vycházejícími ze Snady Bridge. Navíc je vhodné zohlednit, že testovaný procesor má mnohem nižší TDP (8W) než zmíněné modely (17 W).

V praxi jde nižší výkon občas poznat i jako delší reakci při práci v prostředí systému. Nicméně pro běžnou činnost na internetu a nenáročné kancelářské nasazení to nebude problém.

S ohledem na menší prostorové nároky využívá notebook klasický 2,5" disk v tenčím 7 mm provedení. Konkrétní zvolený model od Toshiby nabízí kapacitu 500 GB, rozhraní SATA 6Gb/s a plotny otáčející se rychlostí 5400 ot./min. Výkonem se disk, mezi modely využívajícími plotnovou konstrukci, řadí k těm nejlepším.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 232,52 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,66 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Možnosti konektivity jsou poměrně strohé, přistroj se spoléhá výhradně na bezdrátovou komunikaci, Ethernet lze dokoupit v podobě redukce do mini DP. WiFi adaptér pochází od Atherosu a podporuje obvyklé standardy v pásmu 2,4 Ghz (b/g/n). Dále samozřejmě nechybí ani integrované Bluetooth.

Displej a grafika

Výrobce vybavil notebook displejem s úhlopříčkou 11,6", HD rozlišením (1366x768) a vzhledem k přítomnosti dotykové vrstvy i ochranným sklem s lesklou úpravou. Docela příjemným překvapením je že panel je vyroben IPS technologií. Díky ní má docela nadstandardní barevné podání a především vynikající pozorovací úhly což ve dané cenové kategorii zdaleka není samozřejmostí.

Maximální jas i poměrně široké rozpětí jeho regulace jsou vcelku vyhovující, ačkoliv ve venkovním prostředí nedokáže podsvícení odlesky na displeji přesvítit .


Nové APU AMD zahrnuje i grafické jádro AMD Radeon 8250, vybavené nově 128 shader jednotkami a pracující na frekvenci 300 Mhz (400 Mhz Turbo). Grafická paměť je využívána sdílená ze systémové RAM. GPU podporuje DirectX 11.1 a akceleraci přehrávání i nahrávání videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 3439
  • 3DMark 06: 2719
  • 3DMark 11: P465 (Graphics: 427 , Physics: 920)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 16709 (Graphics: 21755, Physic: 9223)
  • Cloud Gate (DX10): 1482(Graphics: 2021, Physic: 767)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1659 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 9,61 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 6,3 fps

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

(1366x768, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

Grafický výkon už na první pohled odpovídá úspornému zaměření a nějaké hraní novějších her nelze očekávat. Nicméně v rámci své kategorie to není úplně špatný výsledek. Úsporné verze procesorů Intel Celeron a Pentium, které jsou asi nejbližší konkurencí, využívají výrazně pomalejší, ořezaná grafická jádra. Rychlejší plnohodnotnou Intel HD 4000 mají až procesory řady Core i3 a výšší. Pro občasné spuštění nějaké nenáročné staré hry tak může být řešení AMD vhodnější.

Multimedia

Reproduktory najdete umístěné v přední části na spodní straně notebooku. Potěší docela solidní hlasitosti a v rámci své třídy je docela obstojný i přednes. Náznaky basů jsou sice jen nepatrné, ale notebooky této velikostní kategorie mají často mnohem horší projev.

Výstup i výstup pro audio zajišťuje jeden společný konektor, pokud chcete používat sluchátka i externí mikrofon současně budete si muset pořídit příslušný headset nebo nějakou redukci. Digitálně jde vyvést audio z DiplayPortu třeba pomocí redukce na HDMI.

Integrovaná webkamera má v souladu s trendem stanoveným nástupem Windows 8 širokoúhlé rozlišení 0.9 Mpx. Nicméně kvalita jejího snímání je opravdu dost slabá.


pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Procesor od AMD působí z pohledu chlazení nenáročně, nicméně pro úplně pasivní řešení se tento model nehodí. Výrobce notebooku proto umístil na levý bok počítače malý výdech s větráčkem. Ten se spouští hned se zapnutím počítače, ovšem při nenáročném provozu si zachovává jen velice klidný šumivý projev. Při náročnější zátěži šum trochu zesílí, ovšem žádné jiné obtěžující projevy se neobjeví.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 35,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 30,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 39,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,6°C
  • napájecí adaptér = 34,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžném provozu zůstává notebook ukázkově chladný, prakticky nikde se nezahřívá. Při extenzivním náročném zatížení se může mírně znatelněji zahřát okolí procesoru v levé části klávesnice, hodnoty ale nejsou vysoké.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Notebook má baterii integrovanou v základně, zabírá uvnitř značnou část prostoru. Zpřístupnit ji lze pouze rozebráním notebooku a odšroubováním spodní strany, běžný uživatel tak s výměnou počítat nemůže. K dispozici je kapacita 30 Wh, v našem standardním redakčním testu vydržel notebook na interní baterii běžet po dobu 5 hodin a 35 minut. S ohledem na nevelkou kapacitu je to poměrně slušný výsledek a notebook překonává nejlevnější modely ULV platforem Intelu (Celeron, Pentium). Při trochu náročnějším webovém zatížení s aktivní WiFi se ovšem rozdíly stírají a notebook vydrží podobně jako konkurence okolo 3 a půl hodiny.

Na spodní části notebooku je konektor pro přídavnou externí baterii s kapacitou 27 Wh, zatím ji ovšem výrobce neuvedl na trh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 10 W

Baterie se na 90% své kapacity dostan přibližně po třech hodinách nabíjení. V běžném provozu je nabíjení stejně rychlé u zapnutého i vypnutého počítače, zpomalit se může jen při vyšším zatížení.

BIOS a zabezpečení

Možnosti konfigurace BIOSu jsou opravdu velmi strohé, nastavit lze prakticky jen možnosti bootování a režim SATA řadiče. Dále už zbývají prakticky jen hesla uživatele, správce a disku pro základní zabezpečení.

Příslušenství

Kromě notebooku, zdroje a základních manuálů v krabici s počítačem nic dalšího nenajdete. Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 v 64 bitové verzi společně se značným množstvím předinstalovaného softwaru, který mimo jiné zahrnuje i zbytečnou zkušební verzi antivirového softwaru, několik omezených her nebo různé galerie pro správu médií.

Výrobce naízí redukci do mini displej portu, která nabízí D-SUB, USB a RJ45 konektory. Dostupná by měla být v průběhu srpna za 499,- Kč včetně DPH.


Ceny a záruka

Acer Aspire V5-122P je na českém trhu dostupný ve dvou konfiguracích. Testovaná v modrém provedení se čtyřjádrovým procesorem AMD A6-1450 se prodává za 9 909 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH). Levnější stříbrná verze má pouze dvoujádrový procesor stejné architektury AMD A4-1250, 4 GB RAM, prodává se za 9990 Kč s DPH.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v servisním centru, první rok záruky platí mezinárodně.

Závěr

Acer Aspire V5 v 11,6" provedení chce oslovit méně náročné uživatele, kteří chtějí lehký a přenosný notebook za dostupnou cenu. Vysoká mobilita je nespornou výhodou, potěší ale i méně nápadné aspekty mezi které patří IPS displej s příjemným podáním nebo mírně nadstandardní reproduktory.

Daní za mobilitu a úsporu energie je v tomto případě výkon. Zejména při zatížení jen jednoho z jáder zůstává i přes efekt turbo režimu docela nízký. Někomu může chybět i možnost pevného připojení k síti bez dokupování redukcí.

Klady a zápory

+ nadstandardní IPS displej
+ vynikající mobilita
+ dotykové ovládání

- slabší jednovláknový výkon CPU
- nemá ethernet (možno dokoupit redukci)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V5-122P - 61456G50nbb
  • Instalovaný procesor: AMD A6-1450 (1,0/1,4 Ghz, Quad Core, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1066 Mhz (2048 onboard, 1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, Sata 6 Gb/s, 5400 ot./min)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" dotykový TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon 8250 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Atheros AR9565 (b/g/n)
  • Zvuková karta: AMD
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan) + Touchscreen
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 30Wh / 5h 23min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, mini DisplayPort, SD
  • Rozměry: 289 × 206 × 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,36 kg
Recenze

Diskuse