RECENZE: Acer Aspire V7 - na cesty s výborným displejem

30. 10. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Stále častěji se setkáváme s kvalitními IPS displeji v noteboocích. Acer však lze brát jako průkopníka v přibližování těchto displejů běžným lidem. Po levném a výkonném modelu V3 mají IPS panely i vyšší modely V7, které nabídnou lepší odolnost, tenké tělo a dlouhou výdrž na baterie.

Acer Aspire V7 - na cesty s výborným displejem

Základní popis

Pod označením Aspire najdete u Aceru spíše multimediální notebooky pro „domácí“ spotřebitele. Písmenné řazení sice nemusí být pro každého hned jasné, nicméně řada V zahrnuje dobře vybavené standardní notebooky s úhlopříčkou 14-17“. V rámci řady jsou modely dále dělené číslem (3, 5, 7) podle toho, jak vysoko je ve své nabídce Acer směřuje. Testovaný 15,6“ notebook Aspire V7-582P je tedy spíše tím luxusnějším v nabídce Aceru.

Dlouhou dobu byly v řadě V nejvyšší modely V5, nicméně s novou generací procesorů Haswell se objevují také V7, které jsou jim velmi podobné. Nabízí se tedy otázka, co je vlastně jiného. Odpovědí je lepší a odolnější zpracování, lepší reproduktory, absence optické mechaniky a možnost vyšších konfigurací. Z fotky sice oba typy vypadají podobně, ale zatímco V5 místy působí trochu levně (a oprávněně, neboť nejslabší konfigurace mají velmi příznivou cenu), V7 má lehký nádech luxusu a solidního provedení.

Počítač se vyrábí v různých konfiguracích, které se liší barevným provedením. Testovaná je světle šedá s mírným zlatavým nádechem. Tenká základna je vyrobena z kombinace kovu a různých kompozitů. Pouze spodek je z tvrdého černého plastu se „soft-touch“ povrchem evokujícím pogumování. Při psaní se nic pod rukama neprohýbá, pouze při cíleném kroucení dvěma rukama je cítit drobná poddajnost. Při běžném provozu se však není čeho bát.

Víko sice není pevné jako kámen, ale kombinace kompozitů a tvrzeného skla zajišťuje dostatečnou ochranu pro displej proti tlaku z vnější strany.

Klouby jsou zapuštěné do základny a úhel otevření je omezen na 135°. Klouby jsou kvůli dotykovému displeji tužší, takže na pohodlné otevření jednou rukou můžete zapomenout – základna se zvedá spolu s víkem.


Na bocích je konektorová výbava minimální. Na každé straně je jedno USB 2.0 a pravý bok má navíc ještě kombinovaný zvukový konektor a čtečku paměťových karet SD XC (karta se vejde jen z půlky). Většina konektorů je totiž vzadu, což je v dnešní době spíše výjimka. Zezadu jsou dostupné třetí USB (tentokrát 3.0), výstup HDMI, LAN, zdířka napájení a speciální konektor „Acer Converter Port (funguje také jako klasický mini-DisplayPort).

Speciální konektor určen pro rozbočovací kabel vybavený LAN, VGA a jedním USB. U některých modelů údajně bývá součástí balení, ale zde jej nenajdete (a v době recenze jej neměli ani v obchodech).

V zavřeném stavu má notebook rozměry 380 x 255 x 21-22 mm, a jde tak o jeden z tenčích 15,6“ modelů na našem trhu. Provozní hmotnost činí 2,19 kg a malý 65W zdroj s třížilovým přívodním kabelem znamená na cestách dalších 317 g. Pokud potřebujete notebook s velkým displejem a numerickou klávesnicí a chcete jej nosit všude s sebou, má Aspire V7 jasné přednosti.

Klávesnice a ovládací prvky

V rozložení kláves nedělá Acer žádné změny, a pokud jste již nějaký s numerickým blokem měli, zde vás nečeká žádné překvapení. Klávesnice působí prostorně a výrobce neomezoval základní část kvůli numerickému bloku – místo toho je numerická část mírně zúžená, což podle mě ničemu nevadí. Mechanika je mělká a má jemný (na někoho možná až příliš), avšak přesný stisk. Při psaní je klávesnice tichá a práce s ní je pohodlná.

Modely V5 a V7 mají všechny bílé podsvícení kláves, které se zapíná a vypíná zkratkou Fn+F8. Posvícení má pouze jednu intenzitu.

Indikační diody jsou zredukovány na pouhé dvě na vyvýšené části mezi klouby víka. Obě umí svítit modře nebo červeně podle stavu – první indikuje zapnutí (uspání) počítače, druhá nabíjení (nabití) baterie.

Kvůli čistému designu je hlavní vypínač odsunutý z místa nad klávesnicí na pravý bok, kde se poněkud hůře hledá – má stejnou barvu jako okolí a není ani vystouplý. Zřejmě se očekává, že se notebook bude pouze uspávat a probouzet zavíráním, resp. otevíráním víka.


Touchpad je vybaven elektronikou Synaptics a je vycentrovaný pod psací část klávesnice. Z mého pohledu je provedení touchpadu hlavní slabinou počítače. Snímání je sice rychlé a přesné, ale integrované tlačítko je zbytečně tuhé a dobře se mačká jen ve spodní části. Bohužel to znamená, že většina uživatelů sklouzne ke způsobu použití, kdy ukazovák pohybuje kurzorem a palec mačká virtuální tlačítka na spodku (na místě, kde dříve byla samostatná tlačítka). Při něm ovšem nereaguje elektronika vždy korektně, takže někdy jsou dva prsty chybně vyhodnoceny jako gesto přiblížení, nebo kurzor při mačkání tlačítka uskakuje. Zde je rozhodně velký prostor pro zlepšení.

Hlavní HW parametry

Procesor a čipová sada tvoří jednu malou BGA destičku připájenou přímo k základní desce. Srdcem je dvoujádrový úsporný procesor Intel Core i7-4500U generace Haswell s TDP pouhých 15 W. Výchozí takt procesoru je 1,8 GHz, ale v případě potřeby se může podle situace navýšit až na 3,0 GHz (TurboBoost).


Na desce jsou integrovány 4 GB RAM (DDR3L-1600) a k nim je již z továrny osazen jediný slot 2GB modulem. Tento modul je možné vyměnit až za 8GB variantu, čímž se lze dostat na maximum operační paměti – 12 GB.

Pro přístup k libovolné z integrovaných komponent je nutné vyšroubovat sedmnáct šroubů na spodku a opatrně sejmout kryt. Výhodou je, že po jeho odstranění máte snadný přístup k veškeré elektronice pro výměnou paměti, disků a bezdrátového modulu, případně k čištění chlazení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 604541
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16444

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 117504
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48892

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5902 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11800 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,93 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10873 MB/s

Procesor Core i7-4500U podává v Aspire V7 své maximální výkony, které odpovídají podobně taktovaným úsporným Core i7 minulé generace Ivy Bridge (pouze s nižší spotřebou). S generací Haswell totiž platí, že jeden procesor může podávat v různých noteboocích různé výkony. Záleží totiž, jak jej výrobce omezí ve firmware počítače (obvykle z důvodu snížení teplot). Výkon je přibližně o 20% vyšší než u úsporných Core i5 a měl by stačit s přehledem na všechny běžné činnosti, které se od podobných notebooků očekávají.

Uvnitř počítače je standardní 2,5“ šachta na 7mm pevné disky a osazena je 500GB modelem od Toshiby s rychlostí ploten 5400 rpm. Tento disk poskytuje průměrné přenosové rychlosti mezi plotnovými typy a vyniká nízkou provozní hlučností. Disk je podpořen 24GB SSD cache ve standardním slotu mSATA. Jde o dlouhou variantu slotu, a nabízí se tak snadná výměna SSD cache za plnohodnotné SSD s větší kapacitou, které může posloužit pro přesun operačního systému a důležitých programů, zatímco původní disk může zůstat pro data.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 298 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 90,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,60 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pro připojení kabelem je připravený gigabitový ethernet s řadičem od Realteku. Bezdrátové funkce má na starosti M.2 karta od Intelu s podporou dvoupásmové Wifi-N (2x2) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Ohromnou předností Aspire V7 je jeho displej. Ve všech u nás nabízených konfiguracích najdete vynikající IPS displej s úhlopříčkou 15,6“, lesklou povrchovou úpravou a rozlišením full-HD (1920x1080). Pokud jste v noteboocích zvyklí pouze na základní TN panely, bude kvalita tohoto doslova šok. Špičkové pozorovací úhly, hluboká černá a zářivé barvy se totiž v noteboocích stále vyskytující spíše výjimečně. Po zkušenosti s tímto displejem už je návrat k HD TN panelům velmi obtížný.

Maximální jas je lehce nad průměrem. Díky vysokému kontrastu je displej navzdory lesklé úpravě použitelný i venku, pokud jde jen o kancelářskou práci. Minimální jas mají snad všechny notebooky od Aceru stejný – je tak akorát pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 400 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 3,5 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156HAN01.2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V testované konfiguraci se o grafické operace stará pouze integrované jádro Intel HD 4400 se sdílenou pamětí. Poradí si s rozhraním DirectX 11.1, OpenCL 1.2 i akcelerací videa ve vysokém rozlišení. Další konfigurace můžete najít s dedikovanými čipy NVIDIA GeForce GT 720M a GT 750M.

Externí monitory lze připojit dvou dva, a to pomocí digitálních výstupů HDMI 1.4a a mini-DisplayPort. HDMI zvládne maximálně 2560x1440 a mini-Display 2560x1600 (zde dokonce při 10bit hloubce na barevný kanál). Oba monitory lze použít současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1024 (Graphics: 924, Physics: 3594)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 40491 (Graphics: 43582, Physic: 32440)
  • Cloud Gate (DX10): 4975 (Graphics: 6378, Physic: 2811)
  • Fire Strike (DX11): 711 (Graphics: 777, Physic: 3957)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7186 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 21,57 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,1 fps
  • 1920x1080: 8,8 fps

Výkon integrovaného čipu je o třetinu vyšší než v případě starší Intel HD4000. Je srovnatelný s nejslabšími moderními dedikovanými čipy. Kromě náročných her je možné spustit téměř vše alespoň s nízkými detaily a rozlišením HD. Pokud vás hry zajímají více, doporučuji zvolit konfiguraci s GeForce GT 750M.

Multimedia

Reproduktory jsou v předních rozích základny a namířené jsou šikmo dolů. Na každé straně jsou reproduktory rovnou dva a jejich zvuk je na poměry notebooků bez subwooferu nadstandardní. Softwarové rozšíření Dolby Home Theater se stará o zvýraznění hloubek a nižších středů a výsledný zvuk je pro mě u tak tenkého notebooku milým překvapením. Postačí pro obvyklé činnosti včetně přehrávání filmů pro více lidí.


Webkamera fotí v rozlišení 0,9Mpix a nabízí základní kvalitu zobrazení. Její aktivitu indikuje drobná dioda vedle objektivu. Duální mikrofon ovšem ve víku není – má místo na čelní hraně základny.

Chlazení a provozní hluk

Model Aspire V7 je připraven na dvouokruhové chlazení, kdy ke každému výdechu vzadu je vyhrazen samostatný chladič a ventilátor. U testované konfigurace je místo jedno z ventilátorů pouze plastová záslepka. Druhý okruh je totiž určen pouze pro dedikovaný grafický čip, který zde chybí (je pouze u konfigurací s písmenem G v názvu).

Běžně při práci uslyšíte tak maximálně tlumené šumění disku (relativně tichého). Ventilátor je buďto vypnutý (většinou), nebo se zapne pouze na nejnižší otáčky, a ačkoli se považuji za uživatele náročného na hlučnost, nikdy jsem si nebyl jistý, zda se ventilátor rozjel.

Při dlouhodobé zátěži běží ventilátor neustále, ale jeho hlučnost je nízká a lepší, než bývá zvykem u tenkých notebooků. Notebook není hlučný bez ohledu na zátěž.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 34,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 32,0°C
  • napájecí adaptér = 34,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 40,4°C
  • spodek maximum = 49,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,7°C
  • napájecí adaptér = 41,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci a přehrávání filmů se povrch notebooku nedá označit ani za vlažný. Teplo je na některých místech cítit až při delší intenzivní zátěži. Konkrétně je znát vpravo nad klávesnicí a ve stejném místě na spodku. Pokud máte notebook položený na stole, můžete na něm dál pracovat, aniž by vás pálil do rukou (teplejší je jen část u BackSpace a horní části numerického bloku.


Baterie

Pod opěrkami rukou je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 53 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 8 hodin a 44 minut. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem se výdrž pohybuje okolo šesti a půl hodiny. Při přehrávání HD filmů s maximálním jasem máte jistotu celých pěti hodin provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Prázdná baterie se nabije na 90 % za hodinu a půl. V zátěži se doba nabíjení protáhne na tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i EFI. Do jeho nastavení se vchází stiskem F2 po zapnutí. Musíte však být rychlí, neboť obrazovka BIOSu pouze problikne, aby nezdržovala start systému.

Nastavit lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a u SATA řadiče lze přepnout do režimu kompatibility. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

V krabici najdete pouze notebook, 65W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a nějaké informační letáky. Operační systém Windows 8 (64bit) je již předinstalovaný na pevném disku, které je pro případ nouze připravena záloha tovární instalace.

V předinstalovaném systému jsou různé méně užitečné programy. Jako nutné zlo tu jsou shareware hry, lišty do webových prohlížečů i zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v nabídce za 20 653,- Kč bez DPH (24 990,- Kč s DPH). Dále je v ČR dostupná celá řada konfigurací, od levnějsích s procesory Core i5 až po konfigurace s dedikovanou grafickou kartou GeForce GT750M 4GB.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. První rok záruky je mezinárodní a pro ČR a Slovensko zajišťuje reklamace centrální servis v Brně. Převoz notebooku kurýrem hradí v rámci reklamace servis.

Závěr

15,6“ Acer Aspire V7 ztělesňuje směr, kterým by se nové notebooky měly ubírat. Je stylový, tenký a na svou úhlopříčku i lehký, ale nic z toho není na úkor ergonomie, kvality displeje, tichosti chlazení nebo výdrže baterie. Displej je možná tou nejsilnější stránkou počítače, je totiž nadprůměrný i mezi běžnými IPS panely, a kdo si na něj zvykne, ten se jen nerad bude vracet ke klasickým TN panelům běžných notebooků.

Displej však není jedinou předností. Na Aspire V7 se dobře pracuje, neboť se dokáže rychle probouzet z režimu spánku, na baterii vydrží skoro deset hodin a běžně si ani nevšimnete, že je uvnitř nějaký ventilátor.

Pokud je něco, co by mohlo být na notebooku lepší, je to jednoznačně touchpad. Integrované tlačítko v dotykové ploše je velmi tuhé a ne vždy jsou správně rozpoznány situace, kdy si položíte palec na spodní část s virtuálními zónami tlačítek. Na nedostatky touchpadu si lze zvyknout a přednosti u Aspire V7 jasně převažují.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Aspire V7 v sobě kombinuje všechno to, co očekáváme od moderních notebooků. Nabídne skvělý obraz a dobrý zvuk, na baterii vydrží celý den a na cestách se nepronese.
Zaslouží si proto náš tip redakce.

Klady a zápory

+ výborný IPS displej
+ tiché a účinné chlazení
+ slušivé tenké provedení

- touchpad

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V7-582P
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1,80/3,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 6 DDR3L-1600 (2048 + 4096 onboard)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCI-E GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53 Wh / 8h 44in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, mini-DisplayPort (Converter Port), HDMI
  • Rozměry: 380 x 255 x 21-22 mm
  • Hmotnost (kg): 2,19
Recenze

Diskuse