RECENZE: Acer TravelMate P255 - tenký business s plnou výbavou

12. 11. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Základní řady pracovních notebooků jsou stále oblíbenější s tím, jak uživatelé chtějí pracovat a bavit se na jednom stroji. 15,6“ TravelMate P255 tomuto konceptu vyhovuje a nabízí jak matný povrch a základní zabezpečení, tak i tenké provedení a dedikovanou grafiku střední třídy.

Acer TravelMate P255 - tenký business s plnou výbavou

Základní popis

Řada TravelMate je u nás v posledních letech velmi oblíbená hlavně v nižších cenových příčkách a důvodem jsou základní pracovní modely s dobrým poměrem cena-výkon (většinou s nějakou použitelnou dedikovanou grafikou). V tomto duchu pokračuje 15,6“ model TravelMate P255, který má poslední generaci úsporných procesorů od Intelu (Haswell) a doznal viditelného ztenčení.

Notebook má opět jednoduchý černý vzhled se zaoblenými rohy. Novým designovým prvkem je snad jen zaoblená „vana“ s prostorem pro klávesnici. Vše je jednoduché, čisté a účelné, jak se u pracovního notebooku očekává. Všechny povrchy mají praktickou matnou úpravu, což se týká i displeje.

Mechanická odolnost je na úrovni průměru multimediálních strojů. Je jasné, že převážně plastový stroj nebude tak odolný jako vyšší řady s magnéziovými a hliníkovými nosnými částmi. Znát je to hlavně na základně, která se sice neprohne pod tíhou rukou při psaní, ale při zvednutí otevřeného notebooku za roh poznáte kroucení. Víko je měkčí a při zatlačení na vnější stranu rychle dochází k vlnění barev na displeji. Notebook tedy není vhodný pro drsné zacházení a vhodné je pro něj spíše používání na stole kombinované s přenášením ve kvalitní brašně.

Víko lze vyklopit maximálně do úhlu 135° a při otevírání jednou rukou se s víkem zvedá i základna.


Konektorová výbava zahrnuje všechno, co se dnes běžně od notebooku očekává. Na levém boku je kombinovaný konektor zvukového čipu, jedno USB 3.0, LAN a obrazové výstupy (VGA a HDMI). Na pravém boku jsou další dvě USB (jen 2.0) a optická mechanika spolu se zdířkou napájení. Vše to zakončuje čtečka SD /XC na čelní straně vlevo (karta se do ní vejde celá).

Výhradu mám pouze k umístění všech USB co nejblíže k uživateli (připojená zařízení pak zbytečně překáží) a k přítomnosti pouze jednoho rychlého portu USB 3.0.

V zavřeném stavu má počítač 380 x 255 x 25 mm a je tedy tenčí než jeho předchůdci. Hmotnost se změnila jen v řádu stovek gramů, notebook váží 2,26 kg a malý 65W napájecí adaptér přidá (spolu s třížilovým přívodním kabelem) dalších 328 g. Taková hmotnost je stále přijatelná pro časté nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v řadách TravelMate a Aspire se letos sjednotily, neboť u pracovní řady konečně zmizely samostatné klávesy pro dolar a euro u kurzorových šipek (které už bohužel nejsou předsunuté). Místo nich jsou u šipek mezery, které napomáhají ve hmatové orientaci. Rozložení je plné, s numerickým blokem a všemi (byť méně používanými) klávesami. Pouze funkce Scroll Lock nemá vlastní klávesu a dostupná je přes Fn.

Mechanika kláves nicméně není totožná s tou u multimediálních Aspire. Není tak mělká a má mnohem zřetelnější hmatovou odezvu při stisku. Bohužel je také o něco hlučnější a úplně tiché psaní je bez šance. Hlučné jsou hlavně některé větší klávesy jako Enter.

Vzhledem k tomu, že jde o levnější z pracovních modelů, jen marně byste zde hledali podsvícení kláves. Když už nic jiného, potěší kontrastní zářivě bílé popisky, čitelné i za špatného osvětlení.

Všechny indikační diody jsou na čelní straně. Svítí tlumeně modrou nebo červenou barvou podle situace a vyčtete z nich zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitu disku a stav bezdrátových funkcí.


Pod klávesnicí je velká dotyková plocha touchpadu Elan. Od okolí je oddělena mírným zapuštěním a povrchem s jemným vzorkem (prst po ní stále klouže). Snímání je plynulé a s minimálním zpožděním a ovladač podporuje všechna běžně používaná gesta. Výhradu mám jen k horší schopnosti odfiltrovat náhodný dotyk dlaně při psaní.

Na rozdíl od většiny dnešních touchpadů jsou obě hardwarová tlačítka umístěna pod plochou tak, jako tomu bylo dříve standardem. Tlačítka jsou překrytá jedním kusem plastu a ten jde mačkat pouze v levé a pravé třetině. Mačkání je po krajích měkké a bez zvukové odezvy. Většinou dnes sice pracuji s beztlačítkovými touchpady a zvykl jsem si, ale na noteboocích jako TravelMate P255 vidím, že pro rychlou práci jsou samostatná tlačítka předností.

Hlavní HW parametry

Nový základní model řady TravelMate přesedlal na úsporné procesory, jak je letos velkým trendem napříč výrobci. Na desce je připájen dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U poslední generace (Haswell) s mezním tepelným výkonem 15 W. Jeho základní takt činí 1,6 GHz a v případě potřeby ho dokáže režim Turbo Boost automaticky přetaktovat až na 2,6 GHz.


Uživatelsky vyměnitelné komponenty jsou uschovány všechny v přední části základny pod jednou plastovou krytkou. Jde o pevný disk a dva paměťové moduly DDR3L-1600 tvořící dohromady 8 GB operační paměti (2x4). Výměnou za 8GB moduly lze dosáhnout na maximum paměti - 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 528
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 985

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 873
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 461

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4758 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9981 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,10

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,49 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 145 MB/s

Výkon procesoru je na úrovni úsporných dvoujader Core i5 předchozí generace Ivy Bridge. V porovnání s úsporným Core i3 je výkon vyšší přibližně o polovinu. Naopak výše taktovaná klasická Core i3 (s TDP 35 W) mají výkon shodný. Výkon je dostatečný pro všechnu běžnou práci.

Pevný disk má standardní rozměr 2,5“ a výšku 7 mm. Jde o moderní HGST Travelstar Z7K500 s kapacitou 500 GB, velkou vyrovnávací pamětí 32 MB a plotnou, která se otáčí rychlostí 7200 rpm. Mezi plotnovými disky podává tento špičkové výkony a řadí se mezi ty nejrychlejší, jaké jsme v redakci zatím měli (s SSD se samozřejmě nemůže rovnat).

Uvnitř počítače je stále dost místa pro osazení klasické optické mechaniky (výška 9,5 mm). Jde o mechaniku DVD Super Multi, která je v základně osazená fixně. Zajímavostí této mechaniky je podpora nových médií M-Disc, která umožňují (dle výrobce) uchovat data po několikanásobně delší dobu než je obvyklé u standardních DVD médií. Pro zkušené uživatele dodávám, že mechanika drží na jednom šroubku a je možné ji vyměnit za neoriginální adaptér na druhý pevný disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 431 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 118,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,95 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Gigabitové kabelové připojení k síti zajišťuje čip od Broadcomu a bezdrátové funkce má na starosti karta od Qualcomm Atheros. Jde konkrétně o 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

15,6“ displej (CMO N156BGE-E31) má matnou povrchovou úpravu a nižší rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně patří k naprostému základu, který se dnes vyrábí (tak jako nyní již všechny 15,6“ HD displeje). Nabízí omezený vertikální pozorovací úhel a nižší kontrast, kdy černá vypadá spíše jako tmavě šedá. Barvy nejsou tak zašedlé, jako u jiných levných displejů, ale bílá má mírný nádech do žluté, kvůli čemuž je obraz tak trochu mdlý.

Maximální jas odpovídá průměru levných panelů a v létě přes den není příliš důvod snižovat intenzitu podsvícení. Zachmuřený podzimní den dovolí snížit jas maximálně na dvě třetiny maxima. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Acer pro tento model údajně v dohledné době nabídne alternativu s lepším displejem Full HD nebo také HD s dotykem. U multimediálních modelů je Acer průkopníkem v používání IPS panelů s vyšším rozlišením v levných noteboocích (levnějších než tento) a jejich obrazová kvalita je nesrovnatelná.

Musím upozornit na problém, který se v poslední době vyskytuje nejspíš u všech notebooků od Aceru a dále degraduje obrazovou kvalitu. Ovladače pro integrovanou grafiku jsou výrobcem upraveny tak, aby při každém odpojení napájení aktivovaly funkci, která podle barev v obraze snižuje kontrast. Můžete ji sice vypnout v ovládacím panelu grafiky (Napájení -> napájen z baterie -> Technologie pro snížení energetické spotřeby displejů), ale jakmile znovu připojíte a odpojíte napájení, technologie se opět zapne. Zatímco dopad na spotřebu je zanedbatelný, obraz je s ní viditelně horší kvůli slévání všech světlejších odstínů. Problém by mělo být možné obejít neoficiálně pomocí generických ovladačů.


K integrované grafice Intel HD4400 (v procesoru) je připojen dedikovaný čip střední třídy AMD Radeon HD 8750M s vlastními 2 GB 128bit paměti DDR3. Má podporu DirectX 11.1 i OpenCL 1.2 a technologie přepínání (AMD Enduro) zajišťuje, že se zapíná pouze u programů, které vyšší 3D výkon potřebují. Samotné jádro je postaveno na poslední architektuře od AMD, má osm rasterizačních jednotek s 384 shadery dohromady a pracuje s maximálním taktem 825 MHz. Připojená paměť má takt 900 MHz.

Technologie pro výběr grafického čipu je v této verzi relativně použitelná. Jen zřídka se stane, že se vám hra nebo 3D program spustí s integrovaným čipem a vy následně musíte vstoupit do ovládacího panelu AMD Catalyst Control Center, kde lze přiřadit grafiku ke každému programu. Pěknou funkcí je možnost vynucení zákazu používání grafického čipu, pokud je notebook provozován z baterie.

Obrazové výstupy jsou na levém boku a jde o HDMI 1.4a a analogové VGA. Vzhledem k tomu, že je interní displej připojený rozhraním DisplayPort, mělo by být možné provozovat interní displej s dvěma externími monitory současně v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1892 (Graphics: 1747, Physics: 3395)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 51 632 (Graphics: 66 527, Physic: 28 948)
  • Cloud Gate (DX10): 5507 (Graphics: 8477, Physic: 2474)
  • Fire Strike (DX11): 1182 (Graphics: 1285, Physic: 3413)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7204 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 38,76 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,28
  • EnSight (ensight-04): 22,37
  • LightWave 3D (lightwave-01): 14,63
  • Maya (maya-02): 6,66
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,93
  • SolidWorks (sw-03): 12,67
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,98
  • Siemens NX (snx-01): 7,73

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 26,5 fps

Radeon HD 8750M se řadí k nejnižším příčkám střední třídy a výkonově je na půl cesty mezi GeForce GT 740M s 64bit pamětí a GeForce GT 750M. V rozlišení HD (1366x768) je možné hrát drtivou většinu dnešních her. U těch nejnáročnějších počítejte se sníženou úrovní detailů.

Multimédia

Reproduktory jsou v předních rozích základny a míří do země. Jejich zvuk je na poměry levných pracovních notebooků velmi dobrý a není upravovaný žádným softwarovým rozšířením typu Dolby. V rámci notebooků se řadí použité reproduktory k průměru.


Nad displejem je ve víku standardní HD webkamera s indikační LED. Mikrofon je také ve víku, ale není u webkamery - najdete jej pod displejem vpravo od loga výrobce.

Zabezpečení

Jde o pracovní notebook, a tak se očekávají nějaké zabezpečovací funkce navíc. Vzhledem k tomu, že TravelMate P255 je stále jen základní třída, nenajdete zde zabezpečovací čip TPM, ani čtečku otisku prstů.

Na úrovni BIOSu je zabezpečení standardní v podobě hesel pro zapnutí, nastavení a pevný disk. Pro nastavení ve firmách je dále možné deaktivovat některá základní rozhraní.

Za pozornost stojí předinstalovaný Acer ProShield. Je to jednoduchý program, který se spustí prakticky okamžitě a nabízí rychlý přístup k zabezpečovacím funkcím. Můžete z něj měnit hesla BIOSu (případně zálohovat obnovovat kompletní nastavení), zablokovat různá rozhraní, případně je konfigurovat pouze pro čtení, a šifrovat soubory.

Šifrování je možné využít pro samostatné soubory, i pro vytvoření virtuálního diskového prostoru.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení počítače má výdech z levé strany základny. Ventilátor je při běžné kancelářské práci vypnutý a vše se chladí pasivně (slyšet je pouze 7200rpm disk). Zapíná se až při častější zátěži a v nejnižších otáčkách si jeho rozjezdu většinou ani nevšimnete. I při dlouhodobé intenzivní zátěži procesoru a grafiky zůstává TravelMate P255 nadstandardně tichý.

Výměnou plotnového disku za SSD lze získat nehlučný provoz při kancelářské práci.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 35,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 30,4°C
  • napájecí adaptér = 36,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,9°C
  • klávesnice vlevo = 42,6°C
  • klávesnice vpravo = 42,5°C
  • spodek maximum = 50,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,7°C
  • napájecí adaptér = 54,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při běžném zatížení se počítač nezahřívá vůbec. V létě lze očekávat maximálně vlažný povrch vpředu uprostřed u paměťových modulů. Při dlouhodobé zátěži se zahřívá spodek hlavně uprostřed. Teplo je také cítit uprostřed klávesnice, ale samotné plastové klávesy jsou studenější než mezery mezi nimi, takže to při psaní nevadí.


Baterie

Baterie se vkládá do zadní části základny a nabízí čtyři články s celkovou kapacitou 37 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 5 hodin a 38 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a maximálním jasem displeje je výdrž o hodinu nižší. Přehrávat HD video můžete na jedno nabití tři hodiny.

Baterie sice je vyměnitelná, ale na delší cesty si můžete maximálně koupit více kusů stejného typu. Zdá se, že výrobce pro tento model nedělá žádné typy s větší kapacitou (ty by zde musely přesahovat směrem dolů).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 23 W

Nabíjení baterie je u tohoto notebooku pomalejší. Vybitou dostanete na 90% přibližně za dvě hodiny bez ohledu na zátěž.

BIOS

Základním programovým vybavením je firmware InsydeH2O. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 ihned po zapnutí a konfigurovat v něm jdou následující volby:

  • vypnutí přepínatelné grafiky (přepínatelná, pouze integrovaná)
  • vypnutí podpory pro boot ze sítě a z USB
  • zakázání výběru bootovacích zařízení po stisku F12
  • zákaz spuštění obnovy operačního systému stiskem Alt+F11
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • přepnutí portu USB 3.0 do režimu USB 2.0
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (Wi-Fi, Bluetoooth, čtečka karet, LAN, zvuková karta, USB, webkamera)
  • vypnutí neustálého napájení označeného USB (úplné, při poklesu stavu baterie pod definovanou mez)

Příslušenství

Součástí balení je jen notebook, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Vše ostatní najdete na disku.

Záloha tovární instalace na disku zabírá 30 GB a v případě konfigurací s Windows 8 Pro obsahuje také instalaci Windows 7 Professional. Uživatel si při každé obnově může vybrat, který ze systémů chce používat. Pouze se připravte, že příprava během prvního spuštění kvůli tomu zabere asi dvě hodiny.

Součástí instalace je nějaký ten klasický bloatware v podobě zkušební verze antiviru a nějakých doprovodných služeb, které našinec nejspíš nevyužije.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je aktuálně pro ČR tou nejvyšší a stojí 16 769,- Kč bez DPH (20 290,- Kč s DPH). Nižší konfigurace se mohou lišit především menší operační pamětí, slabším procesorem (Intel Core i3-4010U, 1,7 GHz), absencí dedikované grafiky a základní edicí Windows 8. S těmito ústupky lze ušetřit až pět tisíc proti této konfiguraci.

Podle zastoupení Aceru, bude v dohledné době ve vybraných konfiguracích možno objednat displej s Full HD rozlišením (1920x1080) nebo dotykový HD displej (v modelech označených TMP255-MP).

Všechny konfigurace mají základní dvouletou záruku s opravou v servisu, z čehož první rok platí mezinárodně. Opravu pro ČR s Slovensko zajišťuje centrální servis v Brně, který v případě reklamace hradí dopravu kurýrem.

Závěr

15,6“ Acer TravelMate P255 je klasický pracovní notebook základní třídy cílený na menší firmy a živnostníky. Nabízí praktické matné provedení, dobrou ergonomii i základní zabezpečení. Mimo to je také tenčí a s grafickou kartou střední třídy si můžete také ledacos zahrát.

Aceru se podařilo vyrobit vyvážený počítač, na kterém se dobře pracuje a nemá zásadní iritující prvky. Jediná výhrada tak v případě této konfigurace směřuje pouze k displeji nižší kvality. V posledním roce už z 15,6“ HD panelů vymizely všechny dobré kusy (produkce se již zaměřuje pouze na minimální náklady) a v této ceně jsou dostupné i pracovní notebooky s HD+ a Full HD rozlišením. Acer by ale v dohledné době měl nabídnout i Full HD a doufejme, že s technologií IPS.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ celkově dobrá ergonomie
+ plná výbava v tenkém notebooku

- nižší obrazová kvalita použitého LCD testované konfigurace
- místy měkčí provedení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate P255-MG-54208G50Mnkk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1.60/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3L-1600 (4096+4096)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS725050A7E630, 7200 rpm, 32 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8C2 S)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 8750M (2GB, 128bit DDR3) + Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink PCI-E GE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit, CZ/EN/SK) + Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 5h 38min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 255 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 2,26
Recenze

Diskuse