RECENZE: ASUS VivoBook S500c - 15“ s dotykovým displejem

18. 6. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dotykové displeje se rozšiřují do stále většího množství notebooků. Tento 15“ VivoBook se snaží zaujmout tenkým provedením, nízkou hmotností a možností ovládat dotykem. To vše v cenově dostupné variantě.

ASUS VivoBook S500c - 15“ s dotykovým displejem

Základní popis

Řada VivoBook aktuálně sdružuje dotykové notebooky od ASUSu a jde především o nižší a střední třídu. Tedy stroje dostupné běžným lidem. Testovaný model S500c je největším z rodiny VivoBooků S. Téměř shodné notebooky vyrábí ASUS také v úhlopříčkách 11,6 a 13“ (S200 a S300). Každý si tak může zvolit velikost, jaká mu vyhovuje.

Výrobce sází u mnoha řad na nový hliníkový design se stříbrnou základnou a tmavým víkem. Vzhled je velmi jednoduchý - na můj vkus až příliš, neboť z něj jaksi mizí všechny prvky, které dřív byly pro ASUS charakteristické, a nebýt loga pod displejem, bylo by pro mnohé možná těžké uhádnout výrobce (všechny notebooky jsou si stále podobnější). Pokud chcete spíše nenápadný notebook, je tento VivoBook možný adept.

Mechanické zpracování je jednou z předností počítače. Základna má nosnou část z hliníku, takže se nikde neprohýbá. Na displeji se sice objevuje vlnění barev při zatlačení na vnější stranu víka, nicméně tlak musí být bodový. Víko se při otevírání nekroutí, neboť je displej obklopen z jedné strany hliníkem a z druhé tvrzeným sklem.

V případě testovaného kusu bylo možné pozorovat o milimetr zvednutý levý horní roh touchpadu, který šlo větší silou zamáčknout zpět. Při přenášení však někdy došlo zpět k jeho vysunutí. Na funkčnost to nemělo vliv.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 140°, ale kvůli tuhosti kloubů na otevření potřebujete obě ruce.


Všechny konektory jsou rozesety na bocích. Vpravo jde o obrazové výstupy (VGA a HDMI), rozkládací konektor LAN, jediné USB 3.0 a zdířku napájení. Vlevo výčet pokračuje čtečkou paměťových karet (SD XC), konektorem zvukové karty a dvěma USB (pouze 2.0). Pro standardní použití ve výbavě nic nechybí a jediná výhrada by mohla směřovat k menšímu množství rychlých USB.

V zavřeném stavu počítač zabere prostor kvádru o velikosti 383 x 256 x 21,5 mm a váží 2,23 kg. Běžné 15,6“ stroje mají tloušťku alespoň 30 mm, takže je ztenčení viditelné. Pokud jde o hmotnost, zde zas tak velký rozdíl proti klasickým notebookům není - některé jsou těžší jen o 200 g. Dá se tedy říct, že větší přidaná hodnota je z hlediska stylu než z hlediska mobility. Hmotnost je přijatelná pro každodenní nošení.

S notebookem je dodáván malý 65W napájecí adaptér ve tvaru zaoblené kostky. Je skladný a dohromady s kratší třížilovou přívodní šňůrou váží 357 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Do nové generace tenkých notebooků ASUS přepracoval svou klávesnici. Z větší části by vás na klávesnici nemělo nic překvapit. Jsou zde přístupné všechny funkce alespoň pomocí Fn (konkrétně Insert, NumLk a ScrLk). K základnímu bloku kláves je připojen numerický blok, který je od něj oddělen malou mezerou a má mírně zúžené klávesy. Kurzorové šipky nejsou od ostatních kláves nijak oddělené a částí zasahují právě do numerického bloku, což omezuje hmatovou orientaci. U „domácího“ notebooku vnímám jako příjemný bonus oddělení horní řady funkčních kláves do bloků po čtyřech, byť jen malými mezerami.

Klávesnice má mělkou mechaniku, která pro rychlé psaní vyžaduje chvíli zvykání. Stisk kláves je naštěstí velmi jistý a zřetelný, takže nedochází k vynechávání znaků při psaní. Hlučností se klávesnice řadí k průměru. Nelze psát dokonale neslyšně a při silnějších úderech vydávají klávesy hluboký zvuk. Celkově lze klávesnici hodnotit jako průměrnou a v případě tenkých notebooků dokonce nadprůměrnou. VivoBook je dobře použitelný pro psaní dalších textů.

Notebook bohužel není vybaven podsvícením kláves a má poměrně nekontrastní popisky, které se k večeru při tlumeném osvětlení jen velmi špatně čtou.

Indikační diody v levém předním rohu základny svítí tlumeným bílým světlem, které neoslňuje ani v noci. Vyčíst z nich lze všechno potřebné včetně nabíjení baterie a aktivity pevného disku.


Někam mezi střed psací části klávesnice a střed základny je umístěna velká dotyková plocha touchpadu vlastní výroby. Od okolí je plocha oddělena odlišným povrchem a prst po ní zlehka klouže. Tlačítko integrované do této plochy má optimální tuhost a lze jej dobře mačkat ve spodních dvou třetinách. Konstrukce beztlačítkových touchpadů dělá většině výrobců velké problémy a tento lze považovat za jeden z konstrukčně nejzdařilejších.

ASUS si ovladače pro touchpad píše sám. Starší verze, které jsem dříve testoval, mě příliš neuchvátily. Je ovšem vidět, že ASUS na zlepšování pracuje, neboť se výrazně snížilo zpoždění mezi pohybem kurzoru a prstu a zároveň snímání více prstů současně je téměř bezproblémové.

Notebook lze ovládat také pomocí dotykového displeje, který nemá problém se snímáním více prstů. Windows 8 je pro dotykové počítače plně uzpůsoben, nicméně v praxi zjišťuji, že využitelnost dotykového displeje u notebooku s 15,6“ úhlopříčkou je velmi malá, neboť displej je kvůli větší základně s klávesnicí dále od uživatele a neustálé natahování rukou za displejem není pohodlné. Samotné snímání ovšem na testovaném notebooku fungovalo přesně a bez problémů.

Hlavní HW parametry

Základní deska je z výroby osazena kombinací čipové sady Intel HM76 a základního modelu úsporného dvoujádrového procesoru Intel Core i5-3317U (oboje připájeno k desce). Procesor pracuje s výchozím taktem 1,7 GHz a v případě potřeby jej režim Turbo Boost zvládá přetaktovat až na 2,6 GHz, čím výrazně navyšuje výkon proti úsporným procesorům Core i3.


4 GB operační paměti (DDR3-1600) jsou integrované přímo na desce a pracují v režimu single-channel. Dají se naštěstí rozšířit pomocí připraveného volného slotu pro klasické paměťové moduly. Při současné nabídce modulů lze dosáhnout až na 12 GB operační paměti celkem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 195
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 091

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 237
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 881

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4467 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8739 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,96

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6465 MB/s

Základní úsporné dvoujádro Core i5 nabízí přibližně tolik výkonu, jako klasické dvoujádrové procesory Core i3 stejné generace. Pokud je vaší primární náplní rendering a práce s Full HD videem, volil bych raději výkonnější stroje s klasickými procesory. Na běžnou kancelářskou práci a multimédia ovšem výkon s přehledem postačuje a procesor není limitující.

Úložný prostor je výhradně v režii 2,5“ plotnového disku s kapacitou 500 GB. Jeho plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm a podporuje ji 16 MB vnitřní vyrovnávací paměti. Mezi plotnovými disky pro notebooky jde po stránce výkonu o špičku, nicméně s moderními SSD se pochopitelně rovnat nemůže.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 204 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 98,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,39 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Všechny komunikační technologie jsou v režii čipů Qualcomm Atheros. Notebook podporuje připojení jak bezdrátově pomocí 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0, tak klasicky kabelem s rychlostí až jeden gigabit.

Displej a grafika

Za velkou bolístku testovaného VivoBooku považuji osazený 15,6“ lesklý displej s rozlišením HD (1366x768) - konkrétně Samsung 156AT20-P02. Nejde ani tak o základní rozlišení, které se přibližně na ceně testované konfigurace nahrazuje vyšším, jako spíše o kvalitu zobrazení. Obecně 15,6“ HD displeje mívají nízkou kvalitu zobrazení, ale tento testovaný je z aktuálně vyráběných displejů asi ten obrazově nejhorší, jaký občas v nějakém notebooku dorazí do naší redakce. Vyznačuje se vybledlými barvami, značně omezeným vertikálním pozorovacím úhlem a slabým kontrastem, kvůli kterému je černá spíše tmavě šedou.

Displej je samozřejmě bez problému použitelný pro běžnou kancelářskou práci a prohlížení webových stránek, nicméně při srovnání s jinými notebooky, které ani nemusí být dražší, se zdá být obraz jak vypraný. Částečně lze situaci dostat do přijatelné podoby softwarovou úpravou barev v ovládacím panelu integrované grafiky (konkrétně gammou na 0,9 a saturací barev na +10).

Z notebooku jsem musel odstranit program ASUS SplendIt, který má snahu upravovat barvy. Program se totiž během prvního spuštění notebooku zbláznil a přidal do obrazu rušivý nádech do žluté (i v základním profilu). Tento problém se navíc projevil na všech připojených monitorech. Řešením bylo odstranění programu.

Maximální jas se řadí lehce pod průměr základních displejů v levných noteboocích a v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou nejde o ideální displej pro práci pod přímým slunečním zářením. Při práci během slunečných dní budete v místnosti většinou nastavovat maximální jas. Pro práci ve tmě je možné podsvícení ztlumit na hodnotu, která neoslňuje.


Daný model je nabízen výhradně s integrovanou grafikou a při použití procesoru Core i5 generace Ivy Bridge jde o Intel HD 4000 se sdílenou pamětí. Tento čip podporuje rozhraní DirectX 11 a zvládá akcelerovat video ve vysokém rozlišení, takže pro běžnou práci a multimédia plně postačuje.

Základna notebooku je sice tenká, ale nezabránilo to osazení nezmenšených verzí obrazových výstupů. Na pravém boku najdete výstupy VGA a HDMI (1.4a) a oba tyto výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je interní displej vypnutý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3567
  • 3DMark Vantage: P2551 (GPU: 2082, CPU: 7873)
  • 3DMark 11: P562 (Graphics: 491, Physics: 2651)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 30 028 (Graphics: 32 129, Physics: 24 436)
  • Cloud Gate (DX10): 3104 (Graphics: 3471, Physics: 2266)
  • Fire Strike (DX11): 414 (Graphics: 447, Physics: 3188)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5152 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,34 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,4 fps

Integrované jádro podává při 3D akceleraci pouze základní výkon i mezi sdílenými řešeními. Je to dáno tím, že operační paměť pracuje pouze v režimu single-channel. Navýšení výkonu až o třetinu lze dosáhnout přidáním paměťového modulu do volného slotu v základní desce. I po jeho přidání ovšem výkon zůstává dostatečný pouze pro starší a méně náročné tituly. Nejde tedy o notebook pro hráče. Při jiných běžných činnostech výkon nijak nelimituje.

Multimédia

Reproduktory jsou zabudované v přední části základny a míří do země. Jejich zvuk je na poměry tenkých notebooků nadprůměrný a lze jej mírně doladit pomocí vytvořených profilů v aplikaci ASUS Audio Wizard. Repráčky hrají nahlas a kvalita zvuku je dostatečná pro sledování filmů i videokonference.

Kromě digitálního zvuku ve výstupu HDMI je možné připojit sluchátka s mikrofonem do kombinovaného konektoru jack na levém boku. Klasický mikrofon nelze připojit přímo (na rozdíl od sluchátek) kvůli seřazení vstupních vodičů uvnitř kombinovaného konektoru. Pro jeho připojení je nutné dokoupit redukci, která z kombinovaného konektoru udělá dva samostatné.


Nad displejem nemůže chybět malá webkamera, jejíž aktivitu hlásí dioda vedle objektivu. Okolo kamery jsou také dvě dírky duálního mikrofonu ukryté ve škvíře mezi krycím sklem a plastovým okrajem.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř notebooku je jeden ventilátor s výdechem dozadu (do kloubu víka). Při kancelářské práci se točí většinu času a pracuje v nízkých otáčkách. Proudění vzduchu je tak tiché, že si jej ani v tiché místnosti nevšimnete. Ventilátor uvnitř základny mírně vrčí, což při položení na „správný“ povrch vytvoří tichý, ale hluboký zvuk, který by citlivějším jedincům mohl vadit. Přesto lze tento notebook označit za tichý při nenáročných činnostech.

V zátěži dochází k plynulému zvýšení otáček a projev ventilátoru postupně přechází do tlumeného svištivého zvuku. V rámci tenkých notebooků je hlučnost stále v lepším průměru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 33,6°C
  • výdech chlazení = 31,0°C
  • napájecí adaptér = 37,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 34,5°C
  • spodek maximum = 46,8°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,1°C
  • napájecí adaptér = 43,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je povrch notebooku studený z obou stran. Hliníkové opěrky rukou jsou asi nejstudenější, neboť je pod nimi baterie, která se nikdy nezahřeje. V zátěži je teplo patrné pouze na spodku z pravého zadního rohu (umístění chladiče).


Baterie

Integrovaná baterie s kapacitou 45 Wh udržela notebook v našem standardním redakčním testu* 5 hodin a 47 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje počítejte s výdrží okolo 4 hodin a 30 minut. Při úsporném provozu není problém zůstat u hranice pěti hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

Prázdná baterie se nabije na 90% přibližně za dvě hodiny bez ohledu na zapnutí.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • vypnutí VT-d
  • změna režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • deaktivace a nastavení Intel Anti-Theft
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi a Bluetooth
  • zvukový čip
  • druhý SATA port
  • USB rozhraní obecně
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet

Příslušenství

Obsah krabice zahrnuje vlastní notebook, napájecí zdroj, přívodní kabel pro ČR, uživatelský manuál a čistící hadřík. Obnovu systému do továrního nastavení lze provádět přímo z pevného disku.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8 v 64bit verzi s řadou spíše méně užitečných programů, které znatelně zpomalují jeho spouštění. Obecně na mě předinstalovaný systém nepůsobil příliš svižně. Některé z utilit od výrobce (nastavení barevných a zvukových profilů) se spouštěli za mohutné aktivity disku klidně 5-10 sekund, vypínání bylo pomalejší než obvykle a instalace všech aktualizací z Windows Update během restartování systému si vyžádala asi hodinu a půl času. Odmazání zbytečností by tedy mohlo být dobrým prvním krokem po vybalení notebooku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 14 214,- Kč bez DPH (17 199,- Kč s DPH). V základu je notebook vybaven dvouletou mezinárodní zárukou s opravou v servisu.

Závěr

ASUS VivoBook S500c patří mezi univerzální 15,6“ „domácí“ notebooky. Oproti těm běžným, plně vybaveným, může zaujmout menší tloušťkou 21,5 mm a dotykovým displejem (u tak velkého notebooku jen s omezenou využitelností) a v rámci ceny také hliníkovým provedením. Mezi tenčími notebooky lze vyzdvihnout osazení všech základních konektorů (včetně LAN a VGA), tichý provoz a nadprůměrnou kombinaci klávesnice a touchpadu. To vše je vykoupeno displejem nejnižší kvality.

Klady a zápory

+ mechanické zpracování
+ zvuk reproduktorů na poměry tenkých notebooků
+ tichý provoz při kancelářské práci
+ touchpad

- nízká obrazová kvalita displeje
- lehké vrčení ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS VivoBook S500c
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1.70/2,6 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (onboard+0)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LT012-9WS142, 5400rpm, 16MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros AR8161 PCIe GBE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 45 Wh / 5h 47min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 383 x 256 x 21,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,23
Recenze

Diskuse