RECENZE: ASUS VivoBook X202E - mobilně, dotykově a levně

26. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Další z levných tenkých notebooků na testy dodal ASUS. Jde o 11'' stroj s dotykovým displejem a v testované konfiguraci jej pohání procesor Celeron. Zaujmout může plnou výbavou, dobrým zpracováním a cenou okolo 12 tisíc Kč.

ASUS VivoBook X202E - mobilně, dotykově a levně

Základní popis

Dotykové notebooky se již definitivně vkrádají do nejnižších cenových hladin a ASUS nechce být pozadu. Řada X patří v jeho nabídce na úplný konec, pokud jde o cenu. Jde zpravidla o jednodušší notebooky se základním výkonem pro domácí uživatele, kteří nemají velká očekávání a nechtějí platit více, než je nutné.

Model X202E je evolucí klasických mini notebooků s CULV procesory, pouze přidává některé prvky charakteristické pro moderní notebooky. Má kovové tělo a dotykový displej překrytý tvrzeným sklem. Částečně je vzhled podobný vyšším řadám (ZenBook), ale jen na první pohled. S výjimkou touchpadu nemají tyto notebooky společnou snad jedinou komponentu. Kategorie, do které X202E patří by měla vytvořit mezi stupeň mezi atomovými mini notebooky a vyšší třídou Ultrabooků.

Vzhled je jednoduchý a nevýrazný, nicméně neurazí ani v domácím, ani pracovním prostředí. S kovovým tělem vypadá počítač dražší, než ve skutečnosti je. Výhodou je použití matných povrchů po celém těle s výjimkou překryvného skla. Na povrchu alespoň nejsou vidět otisky. Nevýhodou kovu je pochopitelně větší tepelná vodivost – teď v zimě bývají opěrky pěkně studené, dokud si je nezahřejete vlastními dlaněmi.

Základna i víko vykazují výbornou odolnost proti prohýbání a kroucení. Provedení působí dojmem, že počítač zvládne každodenní cestování a sem tam i nějaké drsnější zacházení.

Klouby víka jsou ukryty pod jedním velkým plastovým dílem uprostřed zadní části základny. Víko lze vyklopit do úhlu 135°. Tuhost kloubu je příliš velká na to, aby se dal počítač otevřít jednou rukou. Přední část notebooku navíc nemá žádná vystouplá místa, za která by se daly obě část chytnout, takže ani otevírání jednou rukou není vždy nejpohodlnější.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Silnou stránkou testovaného notebooku je bezpochyby jeho plná výbava, ve které nechybí žádné ze základních rozhraní. Na levém boku jsou dvě USB (jedno 3.0), výstup HDMI a konektor LAN. Na pravém boku je čtečka paměťových karet SD/MMC (karta po vložení trčí půlkou ven), kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, třetí USB (jen 2.0) a analogový obrazový výstup VGA.

Rozměry 303 x 198 x 21 mm odpovídají tenčím netbookům vybaveným procesorem Atom. Hmotnost 1,43 kg lze také přiřadit k této kategorii. V rámci úhlopříčky 11,6“ zdaleka nejde o nejlehčí nebo nejtenčí notebook – dražší stroje s podobnou velikostí mají o 300-400 g méně. S ohledem na cenu se ovšem nedá říct, že by byl ASUS X202E těžší a tlustější než konkurence. Při této hmotnosti jde stále o ideálního společníka na cesty, kterého v batohu na cestách téměř nepoznáte.

Napájecí adaptér je opravdu maličký (výkon 33 W). Jde o pistolovou konstrukci s vidlicí přímo na adaptéru. Jeho hmotnost je pouhých 135 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Podle šířky lze usoudit, že ASUS má stejnou klávesnici i pro 10“ netbooky, neboť po krajích je pár centimetrů mezera. Rozložení je redukované o klávesy pro pohyb v dokumentech (ty lze vyvolat kombinací Fn a kurzorových šipek), jinak ovšem obsahuje všechny klávesy včetně těch méně používaných (až na Scroll a Num Lock).

Jde sice o menší klávesnici, ale píše se na ní dobře a nevytváří stísněný pocit. Klávesy mají jasnou odezvu a na notebooku lze psát rychle a bez překlepů.

Stavové diody jsou umístěny na pravou opěrku, kde přehledně informují o zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě disku, stavu bezdrátových funkcí a zámku Caps Lock.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je dotyková plocha beztlačítkového touchpadu vycentrovaného vůči středu základny. Jde o jakýsi ASUS touchpad, u kterého jsem si zprvu myslel, že nenabízí žádná nastavení (v ovládacím panelu myši nic není a nic nenajdete ani v nainstalovaných programech). Nastavení najdete pouze v liště tray po poklikání na ikonu touchpadu. Elektronika podporuje všechna běžná dotyková gesta a každé můžete jednotlivě zakázat. Nevýhodou použitého řešení je viditelné zpoždění kurzoru za pohybem prstu, které činí navigaci méně přesnou. Pro minoritu uživatelů používajících operační systém Linux bych měl zmínit, že pro tento touchpad neexistují ovladače a se standardním ovladačem se nechová příliš dobře. Z tohoto důvodu ASUS X202E nedoporučuji pro použití s Linuxem.

Další možností ovládání je dotyková obrazovka, která dokáže snímat nezávisle všech deset prstů. Snímací vrstva byla na testovaném kusu velmi přesná bez nutnosti kalibrace. Malé ovládací prvky v prostředí klasické plochy způsobují obtížnou navigaci v systému pomocí prstů, nicméně dotykovou obrazovku vnímám jako rychlý a pohodlný způsob posouvání stránek v programech.

Hlavní HW parametry

ASUS tento model zamýšlí jako levnou alternativu ke svým prémiovým modelům jako ZenBook. Z toho důvodu nenabízí ani v nejvyšší konfiguraci výkonnější procesory než Core i3. V této základní konfiguraci je deska vybavena kombinací „osekané“ čipové sady Intel HM70 a základního dvoujádrového procesoru Intel Celeron 847 s TDP 17 W. Tento úsporný procesor má základní takt pouhých 1,1 GHz a v případě nečinnosti se umí podtaktovat na 800 MHz. Jde o nejlevnější procesor vycházející z architektury Core, a tak je logické, že nebude mít žádné nadstandardní funkce jako Turbo Boost, Hyper-Threading, virtualizaci nebo akceleraci šifrování AES-NI.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je sice přístupná odstraněním šroubů na spodku, nicméně vyměnitelnou komponentou je pouze pevný disk. Všechno ostatní včetně operační paměti je připájeno přímo k plošnému spoji. Integrovaná operační paměť má kapacitu 4 GB a pracuje na efektivním taktu 1333 MHz v režimu single-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 698
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5853

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37 599
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 774

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1556 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2538 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,63

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,68 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4351 MB/s

Výkon procesoru Celeron s frekvencí 1,1 GHz je přibližně o 30% nižší než Pentia 987 (1,5 GHz) a dvojnásobný proti posledním dvoujádrovým Atomům na frekvenci 1,8 GHz. Úsporný procesor střední třídy Intel Core i5-3317 (1,7-2,6 GHz) má výkon 3,5x vyšší.

Uvnitř počítače je výběhový 320GB disk od Hitachi, jehož jediná plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm. Přenosové rychlosti jsou dnes již hluboko pod průměrem. Nejrychlejší plotnové disky pro notebooky se 7200 rpm dokáží číst data téměř dvakrát rychleji. V situacích jako čistý start operačního systému nebo spouštění programů je cítit, že disk představuje úzké hrdlo.

Pevný disk je vložen do šachty se standardním konektorem SATA a umožňuje snadnou výměnu za libovolnou plotnový disk nebo SSD s výškou do 7 mm.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 176 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 58,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,09 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,5

Všechny komunikační schopnosti jsou v režii dvou čipů od Qualcomm Atheros. První se stará o připojení drátem a nabízí maximální rychlost 100 Mb/s. Druhý se připojuje ve formě mini-PCIe karty a zvládá jak 2,4GHz Wi-Fi /n, tak Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Použitý 11,6“ displej nabízí základní rozlišení HD (1366x768) a překrývá jej velmi lesklé tvrzené sklo. Jde o základní panel s lehce vybledlými barvami a slabým vertikálním pozorovacím úhlem. Podobné panely se montují do levných mini notebooků s Atomem. Obraz lze mírně vylepšit nastavením gamma křivky na 0,9 v ovládacím panelu grafické karty.

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních, kde nejnižší stupeň jej vypíná úplně. Maximální svítivost spadá do průměru běžných panelů a v kombinaci s odlesky překryvného skla se nehodí pro práci pod přímým sluncem. Pro použití v místnosti je svítivost dostatečná, pokud za sebou nemáte třeba okno.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 5 ms
  • Saturace barev: 45% (NTSC)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B116XW03 V0. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro v procesorech Pentium a Celeron Intel označuje jako Intel HD. Vzhledem k tomu, že jde o procesor z generace Sandy Bridge, jde o ořezanou verzi sdílené grafiky Intel HD 3000. Jádro tiká na frekvencích 650-1150 MHz a vybaveno je pouze polovinou výpočetních jednotek (šest). Technologická podpora ve 3D zůstává stejná – DirectX 10.0 a OpenGL 3.1. Plynulé přehrávání Full HD videa s vysokým bit-rate funguje také.

Externí displej lze připojit pomocí vestavěného výstupu HDMI, který je u Sandy Bridge procesorů Pentium a Celeron omezen na verzi 1.3. V praxi to znamená maximální rozlišení 1080p (1920x1080). Výstup HDMI může pracovat společně s interním displejem v režimu rozšířené plochy i klonování obrazu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 5581
  • 3DMark 06 (1280x1024): 1046
  • 3DMark Vantage: (chyba)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 5733 (Graphics: 5599, Physic: 6259)
  • Cloud Gate (DX10): 485 (Graphics: 478, Physic: 514)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1220 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 3,12 fps

Výkon grafického řešení je o třetinu menší než u dvě generace starého integrovaného čipu Intel GMA HD z prvních procesorů Core. Pokud bych měl Intel HD srovnat s posledním HD 4000 v nejrychlejších verzích, je výkon pouze pětinový. Srovnání s dedikovanými čipy je tedy bezpředmětné a plyne z toho velmi omezená podpora pro hraní 3D her. Na většinu nových her grafika jednoduše nemá dostatečný výkon. Pokud plánujete hraní méně náročných her, hodí se připlatit za vyšší konfiguraci s Core i3 a Intel HD 4000.

Samotná akcelerace grafického rozhraní Windows 8 je plynulá za každé situace, takže „nehráči“ na limity použitého řešení nenarazí.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěné na spodku základny v předních rozích. Míří do stran a nabízejí průměrnou hlasitost a průměrnou kvalitu zvuku, která neurazí a nenadchne. Standardně je v aplikaci ASUS VivoBook zapnuto zvukové vylepšení, nicméně s ním je zvuk spíše nevyvážený s velmi ostrými výškami. Doporučuji jej vypnout – zvuk je mírně zastřený, ale pro poslech příjemnější.

Zvuková karta má vyvedený jediný konektor, který kombinuje vstup i výstup, ale řešení je odlišné od toho, na co jsme u notebooků zvyklí. Po připojení zařízení si totiž můžete vybrat, zda jde o vstup nebo výstup, takže k připojení klasického mikrofonu nepotřebujete žádné redukce. Konektor si pravděpodobně neporadí s headsety z mobilních telefonů.

Digitální zvuková stopa je dostupná součástí výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Integrovaná webkamera zvládá fotit v rozlišení 1280x720 a nabízí základní kvalitu obrazu. Aktivitu webkamery indikuje tlumená bíla dioda vedle objektivu. Kolem objektivu můžete najít také drobné zdířky duálního mikrofonu s možností nahrávat stereofonně.

Chlazení a provozní hluk

Průduchy chlazení jsou v prostoru mezi klouby a směřují dozadu na víko displeje. Vezmu-li v potaz, že je uvnitř nízko taktovaný úsporný procesor, nemohu se zbavit dojmu, že chlazení není příliš dobře zpracované. Procesor má totiž po prohřátí i při nenáročné práci teplotu mezi 55-60°C, přestože ventilátor běží neustále a patří k těm hlučnějším. Důvodem bude nejspíš miniaturní chladič s malou schopností akumulace tepla.

Zvukový projev ventilátoru je přijatelný pro práci v místnosti s hlukem více lidí, ale pokud pracujete v úplném tichu a patříte mezi náročnější jedince, nebudete příliš potěšeni. Foukání ventilátoru je v tichu slyšet přes celou místnost a podobá se spíše tišším notebookům v plné zátěži.

Vzhledem k nízkým nárokům na chlazení u Celeronu, který se neumí přetaktovat, zůstává v zátěži hlučnost stále stejná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 31,4°C vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,3°C
  • napájecí adaptér = 37,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 35,7°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 42,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,9°C
  • napájecí adaptér = 44,6°C

teplota okolí při měření: 21°C

Kovové tělo dokáže být při kancelářské práci dlouho studené, a to zejména opěrky, které tak nejsou na dotyk příliš příjemné. V podstatě platí, že na rozumnou teplotu si je musíte ohřát vlastníma rukama. V přední části základny je pouze baterka, takže se situace nemění ani v zátěži.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Vestavěná baterie pojme pouze 35 Wh energie, což v našem standardním redakčním testu stačilo na 4 hodiny a 7 minut. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem a zapnutou Wi-Fi je výdrž okolo 3 hodin a 40 minut. Od malého mobilního notebooku by někdo možná očekával více, nicméně baterie patří mezi drahé komponenty, a tak se dá nižší kapacita pochopit.

Nastavení profilů napájení znepříjemňuje některý z programů od ASUSu, který neustále přenastavuje napájecí profil na vysoký výkon. Nelze tedy používat jiný profil spotřeby a stejný profil zůstává bez ohledu na nastavení napájecí utility přímo od ASUSu. Tuto utilitu jsem zkusil odinstalovat ze systému, ale přepínání profilu na vysoký výkon se tím nezabránilo.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 23 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 23 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 23 W

Miniaturní adaptér s výkonem 33 W není nikdy využíván naplno, neboť notebook nikdy neodebírá více než 23 W. S tak nízkým odběrem se prázdná baterie ve vypnutém počítači za 1h nabije na 60%. Pokud je počítač zapnutý, ale nedělá se na něm nic složitého, dojde za hodinu k nabití jen asi na třetinu. Nejpomalejší je nabíjení při vysokém výkonovém zatížení, kdy za hodinu nabijete jen 20%.

BIOS a zabezpečení

V nastavení firmware jsou následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení notebooku po otevření víka
  • vypnutí snížení spotřeby ve vypnutém stavu
  • vypnutí podpory virtualizace (s odpovídajícím procesorem)
  • nastavení SATA řadiče
  • změna velikosti sdílené paměti (výchozí 64MB, 32, 128, 256, 512)
  • vypnutí podpory USB vstupních zařízení pod DOSem
  • nastavení USB 3.0 portů (vždy 3.0, automaticky, vždy 2.0)
  • zapnutí UEFI síťového stacku

Boot

  • vypnutí zrychleného startu firmware
  • zapnutí CSM

Zabezpečení

  • nastavení hesla firmware (zapnutí, nastavení)
  • vypnutí integrovaných PCI komponent (LAN, Wifi, zvukový čip)
  • vypnutí integrovaných USB komponent (externí porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet)
  • vypnutí a nastavení SecureBoot (lze nahrávat a ukládat bezpečnostní klíče)

Příslušenství

Balení počítače je minimalistické. V krabici s notebookem najdete pouze napájecí adaptér a jednoduchou příručku se základními pokyny. Předinstalovaný operační systém Windows 8 (CZ, 64bit) má svou obnovu uloženou na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 9909,- Kč bez DPH (11 990,- Kč s DPH). Za příplatek 1500,- Kč lze získat vyšší konfiguraci s větším diskem (500GB), Ivy Bridge procesorem Core i3 (1,8 GHz) a tím pádem i výkonnější integrovanou grafikou Intel HD 4000. Pokud vás peníze netrápí, je takový příplatek výhodný.

Obě konfigurace mají dvouletou záruku. Opravy v ČR vyřizuje centrální servis v Ostravě, který nabízí svoz notebooků kurýrem v rámci reklamace zdarma.

Závěr

ASUS X202E se hodí tam, kde je zapotřebí velmi mobilní notebook, avšak je nízký rozpočet.

X202E je levný 11,6“ notebook s dotykovým displejem, který se snaží zaujmout kvalitním zpracováním a plnou konektorovou výbavou při zachování minimální ceny. V současné době patří k nejlevnějším plnohodnotným notebookům s dotykovým displejem na trhu. Je toho dosaženo osazením menší baterie a levným procesorem Celeron s nízkým výpočetním i grafickým výkonem. Jako hlavní nedostatek notebooku považuji hlučnější chlazení, které se nezastaví ani při kancelářské práci, a méně přesný touchpad. To jsou další kompromisy vlivem nízké ceny. Silnou stránkou může být vzhled, který nevypadá tak lacině, jako v případě levnějších mini notebooků s Atomem.

Klady a zápory

+ nízká cena na notebook s dotykovým displejem
+ kvalitní mechanické zpracování
+ plná konektorová výbava

- zpožděné reakce touchpadu
- hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS VivoBook X202E (CT103H)
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron 847 (1.10 GHz, 2 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (4096)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS545032A7E380, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Qualcomm Atheros AR8162/8166/8168 PCIe FE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: VIA HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 35 Wh / 4h 7min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 303 x 198 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,43
Recenze

Diskuse