RECENZE: Fujitsu Stylistic Q702 - profesionální konvertibilní tablet

16. 4. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

S tablety se roztrhl pytel a konvertibilních zařízení je na trhu také dost. Pracovní modely se ovšem mezi nimi hledají jen obtížně. Fujitsu se rozhodlo tuto díru na trhu vyplnit svým novým modelem Stylistic Q702, který nabízí plnou výbavu rozhraní, Intel vPro a klávesnicový dok s přídavnou baterií.

Fujitsu Stylistic Q702 - profesionální konvertibilní tablet

Základní popis

Pracovní tablety Fujitsu ve svém portfoliu zastřešuje řadou Stylistic. Najdete v ní modely s Androidem i Windows a procesory platformy x86 dodává AMD i Intel. Nám se do redakce dostal výkonný model Q702, který má v sobě úsporné Core i5 a nabízí nejvíce výkonu i výbavy, aby splnil vysoké požadavky profesionálních uživatelů a nabídl funkce, které běžné spotřební tablety nemají.

Na vzhledu tabletu je poznat jeho pracovní zaměření. Je tvořen kombinací šedého povrchu na zadní straně a matným překryvným sklem přes displej a po straně má vysázené větší množství konektorů. Konstrukční výztuhy zajišťují dobrou odolnost při manipulaci, díky čemuž se nic neprohýbá. Tablety jsou obecně konstrukčně poměrně jednoduché, neboť nemají žádné klouby a posuvné části. Ve výsledku se tedy není nutné bát, že by se měl rozpadnout při běžném používání.

Klávesnicový dok je plastový a při zvednutí kompletního otevřeného počítače je znát určité kroucení. Při psaní však nedochází k prohýbání základny. Barevné složení kopíruje tablet – horní strana je šedá a zbytek černý.

Do doku se tablet zasazuje snadno. Stačí vložit a přitlačit, dokud se neposune zámek u levého kloubu. Odpojení se řeší opětovným posuvem a současným tahem tabletu nahoru. Posunutí zámku a následné zvednutí bohužel není možné.

Víko lze vyklopit do úhlu přibližně 135°, což je více, než bývá zvykem u zařízení s podobnou konstrukcí. Díky tomu je možné pohodlně s „notebookem“ pracovat na klíně. Kvůli vyšší váze víka klouby tužší, a tak je pohodlné otevření jednou rukou prakticky nemožné.


Na tablet je výbava špičková. Po levém boku najdete čtečku paměťových karet SD XC a USB 3.0, po pravém výčet pokračuje druhým USB (jen 2.0), obrazovým výstupem HDMI a dvěma konektory zvukové karty. Všechny konektory jsou v plné velikosti a nepotřebujete k nim redukce.

Zajímavé možnosti dodává také klávesnicový dok. Rozšiřuje totiž výbavu o plnohodnotný Ethernet, obrazový výstup VGA a dvě USB 2.0. Napájecí konektory jsou na obou částech zařízení a je jedno, do kterého kabel připojíte (v obou případech se dokážou nabíjet obě baterie). V případě připojeného doku tedy počítač nabídne čtyři USB a možnost připojit dva externí monitory, což není vůbec špatně na 11“ zařízení.

Tablet samotný váží 879 g (při rozměrech 300 x 195 x 13,5 mm), což není o moc víc, než mají některé 10“ tablety s iOS a Androidem, na dlouhodobé držení v ruce to ovšem není ani málo. Připojení doku mírně navýší rozměr do hloubky kvůli kloubu a udělá přístroj tlustějším (300 x 202 x 26-29 mm). Hmotnost se zvýší na 1,72 kg, což už je na 11“ stroj dost. Je to daň za velkou kapacitu obou baterií a konvertibilní konstrukci. Výsledek stále považuji za vhodný pro časté přenášení, zejména s ohledem na možnosti a výbavu.

Napájecí adaptér má podlouhlý tvar a jeho přívodní šňůra je dvoužilová. Komplet váží pouhých 258 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v doku je stejně široká jako 11,6“ displej a ignoruje tlustší okraje. Má proto mírně zúžené některé klávesy. Nejvíce to pocítíte u třech kláves vpravo od písmene M, ale nejde o nic, na co by se nedalo zvyknout. Zajímavě jsou řešeny klávesy pro pohyb v dokumentech, neboť Home a End jsou v horní řadě, zatímco PageUp a PageDown jsou pouze jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Bylo pro mě příjemným zjištěním, že na kurzorových šipkách jsou stejným způsobem dostupné také Home a End, přestože nejsou značené.

V ostatních ohledech je rozložení více méně standardní a nabízí přístup i k méně používaným klávesám alespoň ve formě funkcí Fn. Nechybí ani zástupný numerický blok, který se zapíná zkratkou Fn+Num. Psaní čísel pouhým držením Fn z větších LifeBooků ovšem není dostupné.

Mechanika kláves není tak mělká a zachovává si jistý stisk. Když si odmyslím trochu menší klávesy, není komfort psaní o moc menší proti velkým notebookům. Sám jsem během testování neměl problém se psaním delších dokumentů.

Klávesnice patří k tišším a vydává pouze tlumené klapání. Při troše snahy lze psát velmi tiše. Při psaní na cestách bych ocenil přidání podsvícení kláves, které zatím Fujitsu přehlíží snad u všech svých modelů.

Tablet samotný má všechna tlačítka na pravém boku. Jde o posuvný hlavní vypínač, tlačítka pro regulaci hlasitosti a zamknutí automatického otáčení a posuvný přepínač bezdrátových sítí. Na pravém boku jsou také miniaturní stavové ikony, ze kterých vyčtete zapnutí, nabíjení, stav baterie a aktivitu pevného disku. Ikony svítí decentně a v noci neoslňují.

Klávesnicový dok má také několik stavových diod. Zeleně jsou indikovány všechny tři zámky klávesnice v pravém horním rohu. Na čelní hraně jsou tři diody informující o připojení tabletu (ve spojeném stavu bohužel svítí, i když je tablet vypnutý), nabíjení druhé baterie a jejím stavu. Stav je u obou baterií sdělován pomocí několika barev diody.

Testovaný kus měl německou klávesnici. U produkčních kusů pro ČR má klávesnice české popisky.)


Obrazovka tabletu má vestavěné duální snímání. Reaguje jak na dotyk prstů, tak na kontakt s přiloženým perem (stylusem). V případě, že se k obrazovce přiblížíte perem, přestane snímat prsty, což znamená, že si při dělání ručně psaných poznámek můžete opřít ruku.

Snímání prstů funguje dle očekávání a zvládne všech deset prstů současně. Pero je dobré zkalibrovat, neboť jinak ztrácí přesnost v rozích obrazovky. Do pera se vkládá jedna baterie typu AAA a nepracuje s přítlakem. Nevím, jestli je důvodem chybějící ovladač (na stránkách Fujitsu jsem žádný nenašel), nebo nedostatek na straně hardware, každopádně pro kreslení v grafickém editoru se použité řešení v této formě nehodí.

Většina nových tabletů má problém pero schovat do svého těla a Stylistic Q702 je stejný případ. Pero je možné alespoň vložit do klávesnicového doku po jeho pravé straně. Alternativním řešením pro uchycení přímo na tabletu je nalepovací držák a šňůrka. Najdete je v základním balení, ale v praxi jde jen o chabou náhradu.

S připojeným dokem je možné ovládat kurzor také touchpadem. Jeho dotyková plocha má hladký povrch zarovnaný s okolím a dvě samostatná tlačítka. K touchpadu bohužel nejsou dodávány ovladače (zkoušel jsem pouze Synaptics, ale ty nefungují), takže mu chybí podpora pro detekci nechtěných dotyků a všechna gesta. Není s ním možné ani posouvat stránky.

Hardwarová tlačítka se mačkají dobře, ale při stisku hlasitě cvakají.

Hlavní HW parametry

Deska je postavena na kombinaci business čipové sady Intel QM77 a úsporného dvoujádrového procesoru Intel Core i5-3427U. Tato kombinace umožňuje využít pokročilé technologie vzdálené správy jako Intel vPro a Intel AMT. Procesor pracuje s výchozím taktem 1,8 GHz, ale v případě potřeby se umí přetaktovat až na 2,8 GHz.


specifikace čipu

Operační paměť má velikost 4 GB (DDR3-1600) a celá je integrovaná na základní desce. Paměťové čipy jsou v zapojení single-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 50 062
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 778

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 105 441
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 653

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3677 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5702 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,55

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,82 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6250 MB/s

Podávaný výkon je o 30% nižší, než u klasických notebooků s tímto procesorem. Je to dáno omezením tepelného vyzařování. Krátkodobě lze využít plný výkon, ale při delší zátěži (stačí klidně minuta) dojde k postupnému zpomalení. Taková funkce je běžná u tenkých zařízení, případně větších bez aktivního chlazení. Nejde o bezpečnostní tepelnou pojistku procesoru.

V testované konfiguraci je osazeno 128GB SSD ve slotu mSATA. Jde o standardní SSD, které v testech podává lehce podprůměrné výkony. V praxi si však ničeho nevšimnete a reakce systému jsou prakticky okamžité. Výkon je stále podstatně vyšší než u klasických plotnových disků.

Zajímavé jsou možnosti konfigurace disků. Podporované jsou totiž také SSD s hardwarovým šifrováním dat a taková, která splňují bezpečnostní specifikace Opal TCG.

K mSATA slotu s SSD se lze dostat odloupnutím plastové lišty na zadní straně a odstraněním kulatých krytek. Odkryté šrouby je nutné odšroubovat a následně je možné sejmout celý zadní kryt (kromě SSD lze měnit také kartu Wi-Fi a WWAN modem).




  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 363 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 234 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,23 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 7,8

Komunikační schopnosti výrazně převyšují konkurenci. Bezdrátové technologie jsou integrované v tabletu a zahrnují dvoupásmovou Wi-Fi /n (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 4.0, 3G/LTE modem a GPS přijímač. S připojením doku navíc získáte plnohodnotný gigabitový Ethernet.

Fujitsu si zaslouží pochvalu za možnost osazení bezdrátových modemů čtvrté generace (100Mb/s download a 50Mb/s upload), neboť ostatní výrobci se na našem trhu spíše brání. Je pravda, že zoufalá situace na trhu mobilních služeb v ČR sice LTE nepřeje, nicméně nemusíte dojet daleko za hranice, abyste si mohli užít výhody této nové technologie.

Displej a grafika

Displej nabízí úhlopříčku 11,6“ a matnou povrchovou úpravu. Jeho rozlišení je základní HD (1366x768). Toto rozlišení je dobré pro práci v klasickém prostředí plochy, neboť nabízí body dostatečně velké, aby nebylo nutné zvětšovat jednotlivé grafické prvky systému. Také máte jistotu, že webové stránky pohodlně zobrazíte 1:1. Jemnější rastr může chybět až při použití v režimu tabletu, kdy někteří mají hlavu blíže k obrazovce. Zejména při orientaci obrazovky na výšku si potom budete všímat hrubšího rastru. Bohužel dokud Microsoft nepřijde s lepší možností škálování velikosti prvků systému, nebude existovat žádné univerzálně nejlepší řešení.

Obrazovka používá IPS matici, která jí dodává výhodu v podobě neomezených pozorovacích úhlů. Barvy nejsou tak zářivé jako u některých lesklých Full HD displejů, ale při porovnání s běžnými notebooky použitý displej stále vítězí a představuje jasný nadprůměr.

LED podsvícení lze plynule regulovat a nabízený rozsah je dostatečný pro práci ve všech běžných situacích. Teď v zimě je perfektně čitelný i při práci na denním světle. Maximální jas v místnosti přes den dokonce mírně oslňuje. Minimální jas je pro změnu dobrý pro práci v úplné tmě, takže by si každý měl přijít na své. Za velkou výhodu považuji hlavně matný povrch. Obrazovky tabletů obvykle trpí silnými odlesky při venkovním použití a ty jsou u pracovního tabletu nežádoucí.

Zásadní nedostatek, který je doufám pouze chybkou testovaného kusu, má na svědomí automatická regulace jasu podle okolního osvětlení. Tato regulace chybně vyhodnocuje maximální vhodný jas a zejména k večeru je displej tmavý a nejde s tím nic dělat. Řešením je vypnutí automatického jasu v základním nastavení Windows 8.

Parametry displeje udávané výrobcem tabletu

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 400 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Podsvícení: W-LED

Grafické operace jsou v režii integrovaného grafického jádra Intel HD4000 se sdílenou pamětí. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11.0 a akceleraci videa ve vysokém rozlišení. Pro připojení externích monitorů tablet vybaven výstupem HDMI 1.4a s podporou rozlišení do 2560x1440. Pokud připojíte klávesnicový dok, můžete použít také výstup VGA. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2119
  • 3DMark Vantage: (chyba)
  • 3DMark 11: (chyba)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 16 027 (Graphics: 16321, Physic: 15 077)
  • Cloud Gate (DX10): 1718 (Graphics: 1771, Physic: 1557)
  • Fire Strike (DX11): 191 (Graphics: 206, Physic: 2266)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4269 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,49 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,2 fps

Grafický výkon spadá pod průměr pro HD4000, což je pravděpodobně způsobeno firmwarem, který se snaží udržovat rozumné teploty. Jednoduše na hry se tento počítač nehodí, ale běžnou kancelářskou práci, prohlížení webů a základní multimédia zvládá s přehledem.

Multimédia

Vestavěné reproduktory se vyznačují nízkou kvalitou charakteristickou pro většinu notebooků od Fujitsu. Je to smutné, ale Stylistic Q702 má kvalitu zvuku značně pod průměrem notebooků i tabletů obecně a v projevu téměř chybí nižší i střední frekvence.

Vstup a výstup jsou rozděleny do samostatných konektorů po pravém boku a vícekanálovou digitální zvukovou stopu zajišťuje výstup HDMI.


Jako každý správný tablet má Stylistic Q702 dvě kamerky. Přední má pro notebooky typicky nízkou kvalitu, zatímco zadní má 5Mpix snímač s rozlišením 2592 x 1944 a automatickým ostřením (bohužel trochu pomalým).

Zabezpečení

Fujitsu do svého tabletu dostalo všechny funkce vzdálené správy a zabezpečení, které má ve svých vyšších řadách pracovních notebooků. Lze jej tedy zabezpečeně centrálně spravovat se všemi dalšími notebooky ve firmě díky Intel vPro. Pro lokální zabezpečení je připraven čip TPM spolu s čtečkou otisku prstů.

V případě potřeby rychlého šifrování je možné tyto tablety konfigurovat s disky, jejichž řadiče zajišťují šifrování bez zatížení procesoru.

V případě zabezpečení BIOSu heslem je možné na obrazovce vypsat libovolný text. Heslo lze zadat i bez klávesnice, neboť již v prostředí BIOSu je plně funkční dotykový displej a nechybí možnost zobrazení virtuální klávesnice na obrazovce.

V BIOSu lze zakázat jednotlivá integrovaná zařízení, zavádění systému z jiných úložných jednotek a softwarový přepis firmware.

Chlazení a provozní hluk

Výdech ventilace je umístěn na levém boku tabletu co nejvíc k levému hornímu rohu, aby příliš nepřekážel při držení. Ventilátor běží prakticky neustále alespoň v nejnižších otáčkách, kdy je velmi tichý. Pokud na sebe nenatočíte tablet levým bokem, pravděpodobně si jej při běžném používání ani nevšimnete.

Výjimku tvoří pouze výpočetní zátěže. Stačí, aby si Windows usmyslel, že zaindexuje nové soubory nebo zkontroluje aktualizace a krátkodobě se ventilátor roztočí do vyšších otáček, kterých si zcela jistě všimnete. V zátěži se pak vyšší otáčky drží vysoko dlouhodobě. Nejsou příliš příjemné, ale standardní kancelářská zátěž nechává ventilátor v nízkých rychlostech většinu času, takže situace není tak zlá. Dají se najít klasické tenké notebooky, které mají hlučnější chlazení a ani se nemusíte příliš snažit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • přední část, levá polovina = 36,0°C
  • přední část, pravá polovina = 29,2°C
  • zadní část, levá polovina = 35,2°C
  • zadní část, pravá polovina = 30,8°C
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 38,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • přední část, levá polovina = 40,8°C
  • přední část, pravá polovina = 30,1°C
  • zadní část, levá polovina = 41,5°C
  • zadní část, pravá polovina = 29,6°C
  • výdech chlazení = 46,1°C (levá strana nahoře)
  • napájecí adaptér = 43,1°C

teplota okolí při měření: 21°C

Zahřívání je patrné v levé části u chlazení i po dlouhodobé kancelářské práci. Zejména při ponechání napájení ze sítě je levý bok celý vlažný, což by citlivějším jedincům mohlo vadit - pomalé tablety s ARMem nebo Atomem zde mají jasnou výhodu.

Při dlouhodobé zátěži je lepší počítač používat v klávesnicovém doku. Ten se naopak nezahřívá vůbec, a tak je v režimu notebooku možné používat zařízení při plném vytížení na klíně, aniž by hrozilo popálení stehen.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Uvnitř tabletu je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 34 Wh (články od Sony). S touto baterií samotný tablet vydržel 4 hodiny a 7 minut provozu. Při on-line kancelářské práci bez omezování s Wi-Fi a vyšším jasem LCD máte stále jistotu v podobě hranice tří hodin, ale nepočítejte, že tuto hranici výrazně překročíte.

Baterie v klávesnicovém doku je větší. Opět jde o Li-Pol články od Sony, ale je jich víc, díky čemuž je kapacita navýšena na 45 Wh. Plně nabitý tablet v doku v našem standardním redakčním testu vydržel pěkných 9 hodin a 39 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem je stále možné dosáhnout na 8 hodin, což ze zařízení dělá dobrého pomocníka na delší cesty.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W (59 W s dokem)

Nabíjení baterií je poměrně rychlé. Na 90% se vybitá interní baterie dostane přibližně za hodinu. K nabíjení druhé baterie dochází až v případě, kdy se primární nabije na 96%. Druhá baterie se následně dobije na stejnou hodnotu, než se obě baterie dobijí na maximum. Má to jednoduchý důvod - poslední procenta nabíjení jsou nejpomalejší.

Počítač dovolí nabíjet obě baterie současně pouze ve vypnutém stavu. Současné nabíjení se vždy přeruší po dobu, kdy je tablet zapnutý.

Na rozdíl od jiných tabletů s dvěma bateriemi, tento nepoužívá sekundární baterii k nabití primární. Pokud tedy vybijete tablet a připojíte klávesnici, bude tablet napájen z klávesnice, ale stav první baterie se nebude měnit. Po zkušenostech s jinými řešeními to považuji za lepší. Nabíjení jedné baterie ze druhé vás totiž připraví o nezanedbatelnou část využitelné kapacity. Zde máte jistotu, že se veškerá energie použije pouze pro napájení přístroje.

BIOS

Firmware Phoenix SecureCore Tiano má nastavení dostupné stiskem F2 ihned po zapnutí. Nabízí následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí rychlého bootu (umožní zavádění systému z jiných zařízení)
  • zapnutí CSM (režim kompatibility s BIOSem včetně staršího způsobu zavádění systému)
  • zapnutí zobrazení diagnostických informací při startu místo loga
  • vypnutí podpory zavádění systému ze sítě
  • zapnutí podpory virtuální klávesnice bez startem operačního systému
  • zapnutí zámku NumLock po startu
  • nastavení režimu SATA (AHCI, IDE, kompatibilita)
  • vypnutí integrovaných zařízení (SATA řadič, Bluetooth, LAN, Wifi, čtečka otisků, WWAN, přední/zadní kamera, čtečka SD, senzor okolního osvětlení, řadič USB 3.0, senzorový hub)
  • vypnutí podpory více jader procesoru, HT, SpeedStepu a virtualizace
  • zapnutí VT-d a Intel TXT
  • vypnutí emulace vstupních USB zařízení v DOSu
  • vypnutí podpory USB diskových jednotek v DOSu
  • vypnutí USB portů
  • zneaktivnění vypínače u zapnutého tabletu
  • zapnutí probouzení signálem ze sítě (nastavení pro AC/baterii a vynucení zavádění systému ze sítě)
  • vypnutí automatického uspání na disk při nízkém stavu baterie
  • nastavení hlasitosti zvuků před zavedením operačního systému
  • vypnutí správy napájení
  • vypnutí Intel Rapid Start
  • nastavení Intel Management Engine

Příslušenství

Spolu s tabletem dostanete napájecí adaptér, dvoužilovou přívodní šňůru, klávesnicový dok, dotykové pero a příslušenství k němu (tenká šňůrka a nalepovací držák). Z nějakého nepochopitelného důvodu Fujitsu nedodává plnou uživatelskou příručku ani na pevném disku počítače. Zanechává pouze odkaz ke stažení na webu (nejdřív si ovšem musíte vybrat svůj produkt v seznamu), což považuji za velmi nešťastné řešení.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8 Pro v 64bit verzi, výrobce ovšem poskytuje i ovladače pro Windows 7. V tovární instalaci je několik zbytečných programů (například odkazy na eBay), ale jejich odstranění nezabere více než 10 minut.

Ceny a záruka

V ČR jsou dostupné dvě konfigurace. Vyšší stojí 45 892,- Kč bez DPH (55 529,- Kč s DPH) a od testované se liší pouze větším SSD (256 GB). Slabší verze má horší procesor, 128GB SSD a „pouze“ 3G modem, nicméně stojí 38 900,- Kč bez DPH (47 069,- Kč s DPH)).

Záruka je dvouletá s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Fujitsu Stylistic Q702 je zajímavou kombinací tabletu a notebooku pro pracovní nasazení ve velkých firmách. Tomu je podřízena jeho rozsáhlejší výbava konektorů (včetně LAN, VGA a HDMI v plné velikosti) i podpora technologií pro vzdálenou správu a zabezpečení. Pro pracovníky cestující do jiných zemí může být výhodou také bezdrátový modem, který vedle 3G technologií podporuje také rychlé přenosy v sítích LTE.

Při práci v režimu tabletu zejména v terénu potěší matná povrchová úprava displeje, který se pyšní vyšší svítivostí. Díky tomu je text čitelný i pod přímým slunečním světlem. Nedostatkem by mohla být výdrž, která se pohybuje mezi třemi a čtyřmi hodinami a ne každý ocení zahřívání pravé strany při delší práci.

Připojitelný klávesnicový dok rozšiřuje výbavu i výdrž. V režimu notebooku získáte výdrž kolem osmi hodin v malém počítači s dobrým výkonem. Za konvertibilní konstrukci zaplatíte vyšší hmotností proti klasickým tenkým notebookům. Ty však zpravidla nemívají tak velkou baterii.

Klady a zápory

+ 3G/LTE modem
+ maximální konektorová výbava
+ dlouhá výdrž s klávesnicovým dokem
+ matný displej použitelný venku

- levý bok se výrazně zahřívá
- touchpad nepodporuje gesta

%text_footer%* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Stylistic Q702
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3427U (1.80/2.80 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096)
  • HDD (GB): 128 (HFS128G3AMNM-1010A, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: 4G/LTE/HSPA+ (Sierra Wireless MC7710 100/50Mbps)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection, konektor v doku)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchscreen + touchpad
  • Software: Windows 8 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 34 Wh / 4h 7min (s dokem: +45 Wh / 9:39)
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozhraní v doku: 2x USB 2.0, VGA
  • Rozměry: 300 x 195 x 13,5 mm (s dokem: 300 x 202 x 26-29 mm)
  • Hmotnost (kg): 0,88 (s dokem: 1,72)
Recenze

Diskuse