RECENZE: HP EliteBook 850 - hi-end business po výrazném odtučnění

10. 12. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

EliteBooky jsou nejvyšší pracovní řadou u HP a v letošní generaci se dočkaly podstatné změny. Nově využívají úsporných procesorů a jsou mnohem tenčí a lehčí. 15“ model 850 dokázal do tenkého těla vtěsnat kompletní výbavu a zachována byla také snadná údržba.

HP EliteBook 850 - hi-end business po výrazném odtučnění

Základní popis

Letošní rok je rokem velkých změn v nabídce pracovních notebooků od HP. Je to poznat už při listování novými modely, které mají nové číslování. Zatímco dříve tu byly řady ProBook S (nižší třída), ProBook B (střední třída) a EliteBook P/W (vyšší třída), nově došlo ke zrušení písmen a spoléhá se pouze na číselné značení. ProBooky jsou nyní řady 400 (nižší třída) a 600 (střední třída) a EliteBooky jsou řady 800 (vyšší třída). Nové osmistovky jsou ovšem pouze nástupce řady EliteBook P (business). Pracovní stanice (W) se od EliteBooků oddělily a jmenují se teď HP ZBook. Tolik k novinkám ve značení.

První číslice značí řadu a druhá úhlopříčku, takže v případě EliteBooku 850 jde o 15,6“ model a nástupce předchozího 8570p. Zatímco předchozí generace byla ve srovnání s konkurencí poměrně tlustá, HP se rozhodlo, že EliteBooky (jakožto stroje pro management a výše postavené zaměstnance) musí být tenčí, lehčí a déle vydržet na baterii. Aby toho bylo dosaženo, musely se oželit výkonnější komponenty jako čtyřjádrové procesory. Strategicky ovšem jde o přímého nástupce, neboť v cílové skupině jsou podobné stroje často využívány spíše pro kancelářskou práci, kde vyšší výkon procesoru není hlavním požadavkem.

Vzhled nových pracovních notebooků si bere inspiraci u multimediálních řad. Najdete zde prvky Pavilionů, SleekBooků a Envy. Mluvím konkrétně o výrazném zaoblení roků, zapuštěných kloubech víka, perforované části nad klávesnici nebo třeba o bočních linkách. Předpokládám, že nový vzhled rozdělí původní uživatele na dva tábory – někdo ho bude vnímat jako hezčí, někdo naopak. Sám mám trochu rozporuplné pocity, protože přibližování vzhledu počítače za čtyřicet tisíc k počítači za patnáct má své nevýhody. Na první pohled jsem byl ze vzhledu trochu zklamaný zejména po otevření, kdy tmavě šedé plochy vizuálně působí jako levný plast. Nicméně zdání klame a při prvním osahání zjistíte, že se na materiálech nešetřilo a základnu jen tak nepromáčknete. Vlastně je vše příkladně pevné a celkově notebook působí odolně. Ztenčení na odolnosti nijak neubralo.

Zapuštěné klouby víka bohužel omezují maximální úhel otevření na jen asi 130°. Naštěstí alespoň zůstala možnost otevření víka pohodlně jednou rukou (přestože je mechanický zámek nahrazený magnetickým).


Konektorová výbava je nově pouze po stranách. Vlevo je čtečka bezpečnostních karet SmartCard, dvě USB 3.0 a obrazový výstup VGA. Vpravo výbava pokračuje kombinovaným konektorem zvukového čipu, čtečkou SD XC, obrazovým výstupem DisplayPort, dalšími dvěma USB 3.0, LAN a tenkým dokovacím konektorem.

Z běžných konektorů ve výbavě nechybí nic. Naopak potěší přítomnost dokonce čtyř USB 3.0, což nebývá běžné ani u tlustějších notebooků. Z výbavy byly od minulé generace odstraněny optická mechanika a slot pro karty ExpressCard.

Dokování na boku je určeno pro dokovací stanice EliteBook Revolve a EliteBook Folio. Někomu by u něj mohla vadit chudší výbava, kdy na připojení externích monitorů zůstává pouze DisplayPort a VGA (dříve bylo možné mít dokovací stanici s dvěma DVI a DisplayPorty), a nemožnost zvolit stanici se staršími konektory (sériový a paralelní port). Původní dokovací stanici jde z nové generace připojit pouze na ProBooky 600.

V zavřeném stavu má notebook nově jen 374 x 250 x 23 mm, což je výborná hodnota. Od předchozí generace je tloušťka menší o více než centimetr. K podstatné změně došlo také u hmotnosti. V provozním stavu notebook váží pouhých 2,03 kg, takže je lehčí než některé tenčí 14“ modely.

Napájecí zdroj má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 423 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Nový 15,6“ EliteBook přišel o numerickou část klávesnice, což nejspíš někteří uživatelé ponesou s nelibostí. Když jsem se ptal lidí od HP, bylo mi sděleno, že kvůli tloušťce nemůže být klávesnice až do krajů, neboť by pak nebylo místo pro konektory (což zní logicky). Klávesnice tedy musela ustoupit ztenčování. Jinak je rozložení standardní pro notebooky od HP s úhlopříčkou 14“ a méně.

Mechanika kláves je velmi dobrá a psaní na EliteBooku je pohodlné a jisté. Klávesy jsou navíc při stisku tiché a s trochou snahy lze psát tak, abyste okolo nikoho nerušili.

Podsvícení se přepíná manuálně pomocí klávesové zkratky Fn+F11 a lze přepínat mezi vypnutím a dvěma stupni intenzity. Pokud je podsvícení zapnuté, vypíná se po určitém čase nečinnosti až do dalšího dotyku klávesy (interval je nastavitelný v BIOSu). K podsvícení bych měl určité výhrady, co se týká prosvítání v mezerách mezi klávesami. Při běžné pracovní pozici je prosvítání patrné pod celou nejvyšší řadou.

Klávesnice je vybavena zástupným numerickým blokem okolo kláves I a K. Tento numerický blok lze aktivovat zámkem Num Lock (Fn+Scroll). Obvykle u HP není možné aktivovat režim zadávání čísel pouhým držením Fn bez nutnosti přepínat Num Lock. Náhodou jsem však narazil na trik, kterým lze této funkce dosáhnout – stačí zapnout Num Lock a následně uspat počítač. Po probuzení zůstane zámek klávesnice aktivní (svítí dioda), avšak čísla se pak píší pouze při držení Fn a bez něj klávesy fungují klasicky v režimu písmen (tento trik jsem později vyzkoušel i u jiných EliteBooků a zdá se být univerzální pro několik posledních generací).

Nad klávesnicí jsou tři podsvícená tlačítka. Jde o hlavní vypínač, přepínač bezdrátové sítě a ztlumení zvuku. Další indikační diody (s tlumeným svitem) jsou na čelní straně vlevo, kde informují o zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě pevného disku a stavu bezdrátových funkcí.


Navigace kurzoru je možná pomocí kombinace touchpadu a trackpointu (zde nazývaného touchstyk). Obě zařízení mají svou samostatnou dvojicí tlačítek s velmi příjemným nehlučným stiskem. Elektronika je od Synaptics a podporuje všechno to, co od moderního touchpadu očekáváte. Musím speciálně vyzdvihnout rychlou reakci touchpadu na pohyb prstu, díky které je jeho používání velmi příjemné. V případě trackpointu zamrzí přítomnost pouze dvou tlačítek. Prostřední tlačítko by se hodilo k posunu obrazu, jako je tomu u konkurenčních notebooků.

Hlavní HW parametry

Úsporná platforma v nové generaci EliteBooků na jedné destičce kombinuje dvoujádrový procesor a čipovou sadu a tato destička je připájena k základní desce. V testované konfiguraci je deska vybavena procesorem Core i7-4600U (15 W TDP), jehož dvě jádra mají výchozí takt 2,1 GHz a v režimu TurboBoost se mohou přetaktovat až na 3,3 GHz.


Možnost rozšíření operační paměti zůstala zachována z předchozích generací. Na desce jsou snadno přístupné dva sloty DDR3L-1600, které jsou již z výroby osazeny 4GB moduly. Celková paměť 8 GB jde navýšit až na 16 GB, pokud oba moduly vyměníte za 8GB varianty.

Sloty pro paměť jsou přístupné bez použití šroubováku. Stačí odemknout zámek na spodku a sejmout celý spodní kryt, čímž získáte přístup ke všem komponentám i k chlazení (pro případné čištění). V možnostech snadného servisování a vylepšení má HP náskok nad většinou konkurence.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66236
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18026

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 134569
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 56857

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6256 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11357 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,82 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12614 MB/s

Výpočetní výkon odpovídá přibližně střední třídě základních procesorů Core i5 generace Sandy Bridge a úsporným procesorům Core i5 generace Ivy Bridge, takže pokud vlastníte jednu z předchozích dvou generací EliteBooků, je pravděpodobné, že si v případě výpočetního výkonu s modelem 850 nepolepšíte. Cílem tohoto procesoru bylo spíše nabídnout minimální spotřebu (a tedy dlouhou výdrž na baterie). Na běžnou kancelářskou práci však výkon s přehledem stačí.

Na okamžité odezvě systému se podílí 2,5“ SSD Intel 520 s kapacitou 256 MB. SSD je vloženo do standardní 7 mm vysoké šachty, která se u nižších konfigurací používá pro plotnové disky. Vedle ní je ještě slot M.2 v delší verzi, do kterého je možné osadit další SSD. Tím možnosti integrovaných úložných zařízení končí, neboť se z této generace EliteBooků odstranila šachta pro optickou mechaniku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 351 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 406 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,08 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Standardní konektivita zahrnuje gigabitový ethernet, bezdrátové spojení (2x2) do 2,4/5GHz Wifi-N sítí a Bluetooth 4.0 (všechno od Intelu). Na desce zůstává volný slot M.2 (s připravenými anténami), kam lze osadit WWAN modem.

Displej a grafika

Použitý 15,6“ displej (Chi-Mei) je nejslabším článkem notebooku. Jde o matný TN panel s full-HD rozlišením (1920x1080), který má překvapivě nízkou kvalitu zobrazení na úrovni levných TN panelů v noteboocích za deset tisíc – má pouze vyšší rozlišení. Výhrady mám k nižšímu kontrastu (černá je spíš tmavě šedá), vybledlým barvám, slabým pozorovacím úhlům a zejména k výraznému nádechu do červené barvy. Silné červené zbarvení lze mírně napravit nastavením gamma křivek pro jednotlivé barevné kanály (červená 0,8, zelená 0,8, modrá 1,0), ale není to všespásné řešení. U notebooku v této ceně bych očekával alespoň jeden z lepších standardních full-HD panelů, ne-li základní IPS. Paradoxně stejně drahý 14“ model IPS displej má a jeho obrazová kvalita je o řád jinde.

Maximální jas je mírně nad průměrem pro notebookové displeje a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou stačí na kancelářskou práci pod přímým slunečním světlem. EliteBooky nabízí dobrý rozsah intenzity podsvícení s nízkým minimálním jasem, který by měl vyhovovat pro práci v úplné tmě.


Vedle integrované grafiky Intel HD 4400 se sdílenou pamětí můžete pro náročnější programy použít přepínatelný dedikovaný AMD Radeon HD8750M s 2 GB vlastní paměti (128bit GDDR3). Tento čip patří k nižší střední třídě a využijete jej pouze u her a 3D programů, které si s integrovanou grafikou nerozumí. Na všechno ostatní je integrované řešení plně postačující.


Přímo na notebooku jsou dva výstupy pro připojení externího monitoru, a to analogové VGA a digitální DisplayPort 1.2. Oba výstupy lze použít současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy. U DisplayPortu je možnost řetězení monitorů, a pokud se spokojíte s třemi externími monitory (při vypnutém interním displeji), lze je všechny připojit k jedinému výstupu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 10267
  • 3DMark 11: P1773 (Graphics: 1574, Physics: 4056)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 35425 (Graphics: 42725, Physic: 22169)
  • Cloud Gate (DX10): 6192 (Graphics: 9012, Physic: 2956)
  • Fire Strike (DX11): 1220 (Graphics: 1324, Physic: 4052)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6777 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 29,39 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,51
  • EnSight (ensight-04): 12,45
  • LightWave 3D (lightwave-01): 12,60
  • Maya (maya-02): 6,05
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,91
  • SolidWorks (sw-03): 11,76
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,83
  • Siemens NX (snx-01): 3,38

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 15,5 fps

Herní výkon ve 3D postačuje k hraní většiny her alespoň v rozlišení HD (1366x768), nicméně u těch náročnějších počítejte jen s nízkou úrovní detailů. Vzhledem k tomu, že jde o herní grafický čip (Radeon/GeForce), který nemá rozšířenou akceleraci pro profesionální CAD/3D programy, je zde výkon pouze základní. V případě vyšších nároků na práci v 3D programech se poohlédněte raději po řadě ZBook. Radeon má svůj význam pouze při akceleraci výpočtů přes OpenCL, kde mají herní a profesionální čipy podobný výkon (v rámci svých tříd).

Multimedia

Reproduktory mají skoro všechny nové EliteBooky pod perforovanou částí za klávesnicí. Jejich kvalita je lehce podprůměrná navzdory použitému rozšíření DTS (které si pro jistotu nepamatuje odlišné nastavení pro interní repráčky a připojená sluchátka), ale pro potřeby business notebooku dostačující. Za největší problém považuji rezonanci reproduktorů u některých hudebních žánrů při hlasitosti nad 30-50 %. Zejména kombinace smyčců s klavírem lze poslouchat jen s nízkou hlasitostí. Nad 40 % hlasitosti dochází k rezonanci a nad 60 % se začne zvuk výrazně zkreslovat. Minulá generace hrála lépe.


Ve víku je standardní HD webkamera s malou bílou LED (poměrně intenzivní). Okolo jsou ještě dvě zdířky duálního mikrofonu s možností odstranit okolní ruch.

Zabezpečení

V rámci zabezpečení je notebook vybaven vším tím, na co jsme z EliteBooků zvyklí. Ochranu proti krádeži řeší Computrace, resp. Intel Anti-Theft. Pro bezpečné uchování šifrovacích klíčů je tu čip TPM (1.2).

BIOS lze zabezpečit dlouhými hesly, která jsou nastavitelná odděleně pro zapnutí notebooku a jeho nastavení. Notebook je vybaven čtečkou otisku prstů a čtečkou bezpečnostních karet SmartCard – obě tyto komponenty lze použít pro přihlašování již na úrovni BIOSu (který předá přihlašovací údaje operačnímu systému).

Pro nastavení zabezpečení je v noteboocích HP balíček nástrojů HP ClientSecurity, v němž lze nastavit bezpečné uchovávání hesel pro jednotlivé programy a webové stránky, případě nastavit šifrování pevného disku.

V testované vyšší konfiguraci je plná podpora vzdálené správy Intel vPro a Intel AMT. V případě konfigurací se základním Core i5 tato podpora chybí.

Chlazení a provozní hluk

U předchozích generací pracovních notebooků HP si někteří uživatelé stěžovali na vyšší hlučnost při běžné nenáročné práci. V této generaci se HP pochlapilo a situace se obrátila k lepšímu. Po zapnutí neběží ventilátor vůbec a vzhledem k použití SSD notebook nevydává žádný zvuk. Takto dokáže běžet teď v zimě klidně celé hodiny, aniž by se ventilátor roztočil. Pokud už se ovšem roztočí, poznáte to kvůli hlučnějšímu rozjezdu, kdy se ventilátor nejdříve roztočí do vyšších otáček a až následně je sníží na požadovanou rychlost. Jakmile se ventilátor točí, je sice v tiché místnosti slyšet (hlučností jako plotnový disk), ale zvuk není otravný. Teploty pro vypnutí ventilátoru jsou nastaveny opět velmi nízko (nejspíš pod 40°C na procesoru), takže po prvním roztočení už bývá menší šance, že se občas zastaví.

V zátěži se otáčky postupně zvyšují a dlouhodobou intenzivní zátěž poznáte i ze vzdálenosti dvou metrů v běžném ruchu místnosti s více lidmi. Hlučnost je však stále přijatelná.

Chlazení by mělo být opět možné podrobně uživatelsky nastavit neoficiálním programem HPFanControl.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • klávesnice vlevo = 26,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 28,4°C
  • výdech chlazení = 26,6°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 41,4°C
  • klávesnice vpravo = 42,5°C
  • spodek maximum = 39,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 48,3°C
  • napájecí adaptér = 45,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je povrch notebooků studený. Až dlouhodobá zátěž zahřeje zejména prostor klávesnice (místo mezi klávesami, samotné klávesy horké nejsou) a okolí výdechu na levém boku. Při práci lze stále bez větších omezení pracovat.


Procesor i grafický čip mají zajištěný dobrý odvod tepla. Při maximální zátěži nestoupne teplota procesoru (jakožto nejteplejší komponenty) nad 75°C.

Baterie

Li-Pol baterie s kapacitou 48 Wh je v notebooku integrovaná, nicméně v krabici ji dostanete samostatně. HP si poradilo s baterií po svém, a přestože ji lze klasifikovat jako integrovanou, spodní kryt základny drží jeden mechanický zámek a baterie má dva mechanické zámky pro uchycení uvnitř základny. Stačí ji tedy pouze nacvaknout a notebook zavřít (otázka pár desítek sekund).

V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 8 hodin a 22 minut, což je výrazně lepší výsledek než u předchozích generací. Může za to jak úsporný procesor, tak i (konečně) přepínatelná grafika (doteď byl dedikovaný čip v EliteBoocích vždy aktivní). Při online kancelářské práci s vyšším jasem displeje a Wifi jsem se pohyboval v průměru okolo šesti hodin provozu na jedno nabití. Přehrávání HD filmů je možné po dobu čtyř hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Prázdnou baterii lze nabít na 90% za jeden a půl hodiny.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování, zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (disky, SD karta, disketa, USB, PXE, eSATA; UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoot

Konfigurace zařízení

  • zapnout Fn přepínač
  • vypnout emulaci USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • zapnout neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • vypnout zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID; rychlost)
  • vypnout napájení USB ve vypnutém stavu (nastavení omezení podle nabití baterie)
  • povolení virtualizace (VTx i VTd), Intel TXT
  • vypnout podporu více jader CPU
  • vypnout podporu HT
  • povolit HP HV Secure Boot
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • zapnout NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení
  • hluboký spánek (vypnuto, zapnuto, automaticky)
  • aktivace rychlého nabíjení druhé baterie
  • nastavení napájení čtečky SmartCard (vždy, pouze při vložení karty)
  • vypnutí podpory přepínatelné grafiky (dedikovaná se deaktivuje a nefunguje výstup DisplayPort)

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace mSATA, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • probuzení po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zapnutí po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, SmartCard

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

V balení najdete kromě notebooku ještě 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel, tištěnou dokumentaci a DVD média pro instalaci Windows 8 Pro. Na disku je totiž předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v rámci downgrade licence.

Součástí instalace je jen minimum zbytečných programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší pro ČR a stojí 32 967,- Kč bez DPH (39 890,- Kč s DPH). Nižší konfigurace s Core i5 bez vPro, 4 GB RAM, 500GB plotnovým diskem stojí o více než deset tisíc méně.

Obě konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v servisu. Tříletá záruka se vztahuje i na baterii, neboť jde o typ HP LongLife.

Závěr

HP EliteBook 850 je moderním znázorněním 15,6“ hi-end pracovního notebooku. Je tenký, tichý a vydrží dlouho na baterku. Vykoupeno je to slabším procesorem a absencí optické mechaniky. Celkově jsem ovšem přesvědčen, že to byl pro HP krok tím správným směrem. Do tenkého těla se mu podařilo dostat kompletní konektorovou výbavu včetně čtyř USB 3.0, LAN, VGA i dokovacího konektoru a potěší také nadstandardně pohodlná tichá klávesnice s prostorným touchpadem.

Hlasitější rozjezdy ventilátoru lze považovat za nedostatek, nicméně ne zásadní (k roztáčení dochází po velmi dlouhé době). Za hlavní nedostatky považuji rezonující reproduktory a displej nízké kvality, která neodpovídá ceně počítače (zejména s ohledem na to, že 14“ EliteBook 840 má za stejnou cenu rovnou full-HD IPS panel). Povznesete-li se nad displej a horší reproduktory, je EliteBook 850 velmi povedeným zástupcem vyšší pracovní třídy.

Klady a zápory

+ pohodlný velký touchpad se samostatnými tlačítky
+ kompletní výbava v tenkém těle
+ dlouhá výdrž na jedno nabití

- nízká obrazová kvalita použitého displeje
- rezonující reproduktory při hlasitosti nad polovinu
- zbytečně hlasité rozjezdy ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 850 G1
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4600U (2,10/3,30 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4096+4096)
  • HDD (GB): 256 (INTEL SSDSC2BW180A3H, 2,5" SATA-III)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon HD 8750M (2GB, 128bit GDDR3) + Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchstyk (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN) + Windows 8 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 8h 22in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, DisplayPort, VGA, SmartCard
  • Rozměry: 374 x 250 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,03
Recenze

Diskuse