RECENZE: HP ElitePad 900 - tablet pro firmy

25. 4. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nové modely tabletů s Windows 8 se snaží výrobci směřovat nejen do domácího segmentu, ale přicházejí i s řešeními zaměřenými na firemní prostředí. Jedním z takových je i ElitePad 900 od HP, který kromě atraktivního provedení a dlouhé výdrže nabízí i množství zajímavého příslušenství.

HP ElitePad 900 - tablet pro firmy

Základní popis

Tablety jsou často vnímány jako zařízení určená především pro zábavu, přesto se ale najdou i ve firemním prostředí možnosti nasazení, kdy se dotykové zařízení s větším displejem a dobrou mobilitou dobře uplatní.

Výrobci si toho jsou vědomi, a proto se s nástupem Windows tabletů objevují i modely vybavené pro potřeby profesionálního nasazení. Právě mezi ně patří ElitePad 900 od HP, na který se dnes podíváme blíže.

Tablety využívající Windows 8 lze v zásadě rozdělit do dvou kategorií podle použité platformy. První skupinou jsou menší lehké tablety vybavené procesorem Intel Atom, které nabídnou dlouhou výdrž a základní výkon pro nenáročné aplikace. Do druhé skupiny se pak řadí tablety vycházející z platformy Intel Core s vyšším výkonem, ale také náročnějšími požadavky na napájení a chlazení.

10,1" ElitePad 900 využívá úspornější konfiguraci s Atomem, a přestože se s ním výrobce snaží oslovit především firemní zákazníky, design v jeho případě rozhodně nebyl odsunut na vedlejší kolej. Tělu tabletu dominuje monolit s hliníkové slitiny, který tvoří převážnou část zad přístroje. Pouze v jejich horní části najdete pogumovaný plast, pod kterým se nachází antény zajišťující příjem signálu bezdrátovým adaptérům. Přední straně samozřejmě dominuje displej, překrytý až k okrajům ochranným sklem Gorilla Glass 2. Vzhled přístroje celkově působí svěžím a atraktivním dojmem, což se o všech tabletech úplně říci nedá. Kombinace zaoblených a ostřejších linií navíc vychází z charakteristického designu využívaného HP i u jiných přenosných počítačů.

Kromě samotného tabletu nám výrobce zapůjčil i některé prvky z široké nabídky příslušenství. Dorazil k nám tak na recenzi i kryt Expansion Jacket nabízející sekundární baterii nebo rozšířenou nabídku portů a také stolní dokovací stanice.

Expansion Jacket je vyrobený z odolně působícího černého pogumovaného plastu a tablet se do něj zasouvá z horní strany. Před připojením zařízení musíte sejmout horní část krytu, která drží na svém místě díky magnetu. Výhodou krytu je, že kromě prodloužení běhu na baterii a zpřístupnění konektorů zajišťuje do určité míry i dodatečnou ochranu tabletu, důležitou při práci v náročnějším prostředí. Pro takové nasazení je připravena i horní snímatelná část krytu, kterou lze kromě magnetického upevnění i napevno přišroubovat tak, aby nehrozilo, že se při necitlivém zacházení sama uvolní.


Výbava samotného tabletu je docela omezená. Na jeho horní straně najdete spínač napájení, posuvný přepínač pro automatickou změnu orientace displeje a konektor pro sluchátka nebo headset. Na spodní straně jsou reproduktory společně s proprietárním dokovacím a napájecím konektorem. U levého okraje nahmatáte na zadní části tlačítka pro ovládání hlasitosti a na opačné straně se pod vyklopitelnou krytkou ukrývají sloty pro micro SD a (mini) SIM kartu. Připojit nějaké vlastní periferie k tabletu bez jakéhokoliv příslušenství tak není prakticky možné. Výrobce na to naštěstí myslel, takže všechny konfigurace mají v základní výbavě redukci z dokovacího konektoru na USB.


O poznání širší nabídku nabízí Expansion Jacket, zasunutím tabletu do tohoto krytu se vám totiž nabídka konektorů rozšíří o dvojici USB 2.0, HDMI výstup a čtečku klasických velkých SD/MMC karet. Zdvojený je i proprietární konektor, aby šlo tablet nabíjet, i když je v krytu zasunutý.


Nejrozsáhlejší možnosti rozšíření nabízí samozřejmě dokovací stanice. Ta se dodává v podobě stojánku ve stolním provedení s vlastním napájecím adaptérem. Má promyšlenou konstrukci, takže do ní lze zasunout tablet samostatně, ale i s nasazeným krytem, který pochopitelně navyšuje rozměry. Ve výbavě dokovací stanice nechybí čtveřice USB 2.0 portů, konektor pro připojení ethernetové sítě a dvojice obrazových výstupů, analogové VGA a digitální HDMI.

Tablet se rozhodně řadí ve své kategorii mezi ty mobilnější, jeho rozměry činí 261 x 178 x 9 mm. Velice příznivá je i hmotnost, která činí 634 g a pohybuje se tedy na úrovni plně srovnatelné s iPady nebo podobnými tablety s Androidem. Samozřejmě pokud budete používat tablet společně s krytem, mobilita se o něco zhorší a hmotnost zvýší na 1,07 kg, což je už při delším držení v jedné ruce docela znát.

Praktický je i 10W napájecí adaptér, který váží pouze sympatických 152 g.

Klávesnice a ovládání

Tablet využívá pouze softwarovou klávesnici operačního systému, kterou díky specifickému českému rozložení nelze označit jako úplně ideální. To je ovšem obecně problém operačního systému a týká se všech dotykových zařízení s Windows 8. Jako volitelné příslušenství výrobce plánuje i výklopné pouzdro s hardwarovou klávesnicí, nicméně to zatím ještě není dostupné, a nebylo nám tedy zapůjčeno. V rámci volitelného příslušenství je v nabídce rovněž samostatná tenká Bluetooth klávesnice.

Kapacitní displej zvládá souběžné snímání dotyků až 5 prsty a při používání tabletu reaguje plynule bez nějakých potíží. Podporuje také ovládání aktivním stylusem, ten ovšem není součástí balení a v případě zájmu ho lze zakoupit jen samostatně.

Hlavní HW parametry

Platforma je u všech tabletů využívajících procesory Atom naprosto totožná. Integrace v případě Intel Atom Z2760 postoupila zase o něco dále a z důvodů úspory energie byly vynechány některé pokročilejší sběrnice využívané v klasických noteboocích. Cpu pracuje na frekvenci 1,8 GHz a podporuje Hyper-Threading, díky kterému může zpracovávat až 4 aplikační vlákna současně. Oproti dřívějším Atomům byla v rámci energetických úspor vypuštěna také podpora 64-bitových instrukcí.

specifikace CPU
specifikace CPU

Operační paměť je umístěna přímo na těle procesoru, možnosti variability jsou zde tedy nulové. HP proto stejně jako jiní výrobci tabletů osadilo maximální možné 2 GB paměti ve formě úsporného čipu typu LPDDR2. Nějaká výměna nebo upgrade ze strany uživatele není z pochopitelných důvodů reálná.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 176
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6587

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 142
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 794

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 609 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1707 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,80

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,17 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,54 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,07

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,5
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1951 MB/s

Výkon procesoru zůstává na stejných úrovních jako dřívější generace dvoujádrových Atomů. Pro nenáročné nasazení jako je kancelářská práce, přehrávání videa nebo hudby a podobných tedy vystačí, ale u náročnějších úkonů je pomalejší procesor někdy znát. Na druhou stranu méně výkonná platforma umožňuje těmto tabletům dosáhnout lepší výdrže než v případě výkonnější modelů využívajících procesory Intel Core.

Atomové tablety nemají k dispozici standardní SATA rozhraní pro připojení úložiště. Místo toho využívají pro připojení paměťových čipů sběrnici eMMC, která se využívá i v tabletech konkurenčních platforem nebo mobilních telefonech. Testovaný model byl vybaven úložným prostorem o velikosti 32 GB, nicméně jak je zvykem, uživateli je dostupný podstatně menší prostor. Uživateli přístupný oddíl s nainstalovaným systémem má celkem 24,7 GB, ovšem volně dostupných je pouze 7 GB s tím, že další místo zabere instalace aktualizací. Osobně bych tedy jako vhodnější viděl spíše větší 64 GB model. Přenosová rychlost má blíže spíše k rychlé paměťové kartě než klasickým SSD, v zásadě to ale stačí a rychlosti se neliší od jiných tabletů stejné platformy.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 46,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Možnosti konektivity má tablet vskutku široké, základ samozřejmě představuje Wi-Fi adaptér Atheros podporující všechny standardy v pásmech 2,4 i 5 GHz (a/b/g/n). Dále lze na cestách využít integrovaný 3G modem podporující i sítě HSPA+ a samozřejmostí je rovněž Bluetooth ve verzi 4.0. Po připojení dokovací stanice nebo volitelného adaptéru je dostupná i 10/100 Mbit ethernetová síť.

Co se týče senzorů, tabletu nechybí senzor polohy pro otáčení displeje, integrované GPS s digitálním kompasem ani podpora technologie NFC.

Displej a grafika

Displej tabletu má standardizovanou úhlopříčku 10,1 " a nabízí ovšem dnes už méně časté rozlišení 1280x800. Narozdíl od běžných notebooků osazují výrobci do tabletů displeje vyráběné technologií IPS, která má příjemné podání barev a dostatečně široké pozorovací úhly. V tomhle ohledu není ani testovaný ElitePad nějakou výjimkou, nabízí solidní a věrné zobrazení. Netradiční je ovšem ochrana povrchu displeje, HP na rozdíl od řady jiných výrobců dodává tablet s takovou folií, kterou lze na displeji nechat i při běžném provozu, aniž by nějak překážela. Dokáže tedy při provozu v náročnějším prostředí ochránit displej před poškrábáním. Samotné sklo překrývající displej má stejně jako u jiných dotykových zařízení lesklou úpravu.


Zobrazení zajišťuje grafické jádro integrované v procesoru, nejedná se ovšem o produkt vlastního vývoje Intelu, ale licencované GPU SGX 545 od PowerVR. Jeho hlavní výhodou je nízká spotřeba a podpora akcelerace přehrávání HD videa. Naopak hrubý grafický výkon je docela tristní, přeci jen se jedná o grafiku vycházející z platforem určených pro telefony a různá mobilní zařízení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 2198
  • 3DMark 05: 842
  • 3DMark 06: 448

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 466 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: nelze dokončit

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní systému: 3,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Z výsledků testů je patrné, že výkonem grafika nepřekoná ani výrazně starší integrovaná jádra. V některých ohledech není úplně bezchybná ani kompatibilita ovladačů ve 3D režimu. Na druhou stranu běžnou práci v systému nebo přehrávání videa zvládá bez zaváhání.

Multimédia

Reproduktory najdete ve spodní části tabletu, praktické je, že zde s jejich přítomností počítá i Expansion jacket a má na příslušných místech otvory umožňující průchod zvuku.

Samotná kvalita podání odpovídá možnostem tabletu. Na nějaké nenáročné přehrání filmu nebo nahraných poznámek vystačí, při poslechu hudby to už žádný zázrak není, i když je podání pořád lepší než u řady levných notebooků. Maximální hlasitost mají reproduktory ale dostatečnou i pro pokrytí menší místnosti.

Na zadní straně tabletu najdete 8 Mpx fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací diodou, druhou 2 Mpx webkameru pak najdete na přední straně nahoře nad displejem. Video umí obě zaznamenávat ve Full HD rozlišení.

Chlazení a provozní hluk

ElitePad 900 se stejně jako všechny ostatní atomové tablety chladí výhradně pasivně. Narozdíl od modelů výkonnějších platforem v něm tedy žádný hlučící větráček nenajdete. Zároveň je nízká spotřeba výhodou i z pohledu zahřívání, při běžném provozu teplota na zádech tabletu nepřekročila 30°C (v místnosti s teplotou 23°C), navíc hliníkový kryt produkované teplo dobře rozvádí.

Baterie

Hlavní baterie je napevno zabudována v těle tabletu a nabízí kapacitu 25 Wh. V našem standardním redakčním testu* tak samotný tablet vydržel na baterii běžet po dobu 10 hodin a 19 minut. Taková výdrž je samozřejmě vynikající a ještě nedávno by u malého zařízení s Windows byla jen těžko představitelná. Při zohlednění reálného používání s aktivní Wi-Fi a prací na internetu se výdrž pohybuje okolo 7 a půl hodin.

Sekundární baterie je umístěna ve zmiňovaném volitelném krytu Expansion jacket. Rozšíří kapacitu o dalších 21 Wh a dohromady s baterií tabletu pak dosáhla výdrž při testu na 19h a 23 minut. S přídavným krytem tak tablet dokáže zvládnou prakticky celodenní nasazení.

Příkon tabletu

  • Celkový příkon při provozu = 9 W
  • Celkový příkon při provozu (nabíjení) = 13 W
  • Celkový příkon vypnutého tabletu (nabíjení) = 11 W

Dodávaný napájecí adaptér má sympatické rozměry, ale ne zrovna vysoký výkon, nabíjení tak trvá i ve vypnutém stavu nějakou chvíli. Na 90% kapacity se dostanete přibližně po 2 a půl hodinách. Pokud ovšem současně tablet aktivně používáte, počkáte si mnohem déle. Při nabíjení je tak výhodou dokovací stanice, která má výkonnější 40W zdroj a nabíjení za provozu značně urychlí.

BIOS

Do nastavení firmwaru lze vstoupit přidržením tlačítka pro snížení hlasitosti při startu počítače. Grafické rozhraní je vyvedeno tak, aby šlo ovládat dotykem prsty, možnosti nastavení jsou ovšem značně omezené. V zásadě lze pouze provést diagnostiku jednotlivých zařízení, změnit pořadí bootování nebo přistoupit k obnově systému. Natavení zabezpečení je tak plně v roli operačního systému.

Příslušenství

S ohledem na firemní zaměření jsou na tabletu nainstalovány Windows 8 Pro, platforma pak předurčuje volbu 32bitové verze. Protože má tablet omezenou velikost úložiště, příliš nepřekvapí, že výrobce kromě systému a základních ovladačů radši nepředinstaloval žádný další software, zbývající dostupná kapacita u 32 GB verze by byla pro uživatele už značně limitující.

Standardně se s tabletem dodává pouze zdroj a redukce z dokovacího konektoru na USB. Jak už bylo zmíněno, na recenzi nám výrobce dále zapůjčil Expansion Jacket, tedy pouzdro s konektory a druhou baterií (ovšem pozor, v prodeji je i verze bez sekundární baterie) a také dokovací stanici. Tím ovšem volitelná výbava rozhodně nekončí. V nabídce dále najdete řadu dalších kapesních redukcí (kromě USB i na sériový port, Ethernet, HDMI a VGA výstup nebo čtečku SD karet). Dále si lze dokoupit stylus, ochranné pouzdro a pro korporátní prostředí bude určitě zajímavý i box umožňující nabíjení až deseti tabletů současně. Productivity Jacket, který by měl přinést možnost konvertibilní klávesnice, zatím na trh nedorazil.

Ceny a záruka

HP ElitePad 900 se na českém trhu prodává ve dvou základní verzích, testované s 3G modemem a GPS, nebo bez něj. Obě varianty jsou pak k dispozici s kapacitou úložiště 32 a 64 GB, v ostatních ohledech se už konfigurace nemění. Verzi s 3G zakoupíte za 17 843 Kč bez DPH (21 590 Kč s DPH) u 32GB modelu a za 19 083 Kč bez DPH (23 090 Kč s DPH) u 64GB modelu. Pokud si vystačíte s Wi-Fi připojením, může vás zaujmout 32GB model s cenou 15 033 Kč bez DPH (18 190 Kč s DPH) nebo 64GB model za 16 273 Kč bez DPH (19 690 Kč s DPH).

Příslušenství nepatří mezi úplně nejlevnější, ElitePad Expansion Jacket bez sekundární baterie stojí 1023 Kč bez DPH (1238 Kč s DPH) s baterií ovšem už 2325 Kč bez DPH (2813 Kč S DPH). Dokovací stanice vás pak vyjde na 2015 Kč bez DPH (2438 Kč s DPH).

Standardní záruka je jednoletá (pro koncové spotřebitele dvouletá) s opravou v autorizovaném servisním centru. Rozšiřujícími balíčky ji lze prodloužit až na 3 roky, případně změnit na opravu v místě zákazníka.

Závěr

HP ElitePad 900 může oslovit řadu firemních zákazníků, kteří hledají vhodný tablet pro nasazení do svého firemního prostředí. Při srovnání s jinými modely je zajímavá především nízká hmotnost a kvalitní hliníkové provedení při zachování výhod, které „atomové“ tablety nabízí, tedy zejména dlouhého provozu na baterii.

Nad konkurenčními modely vyniká i nabídka volitelného příslušenství, ať už se jedná o kryt zlepšující výdrž, nabídku konektorů a zároveň chránící tablet, nebo dokovací stanici, která nabízí rozhraní srovnatelná s běžnými notebooky.

Nevýhodou tak zůstává hlavně omezená nabídka rozhraní na samotném tabletu, bez rozšiřujícího krytu nebo sady dokoupených redukci jich zrovna moc nenabízí.

Klady a zápory

+ lehké mobilní provedení

+ elegantní hliníková konstrukce

+ široká nabídka příslušenství

- bez přídavného krytu málo rozhraní

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ElitePad 900
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z2760 (1,8 Ghz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR2-800 Mhz (on CPU)
  • SSD (GB): 32 (eMMC)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 3600 (iGPU)
  • Modem: 3G Huawei (HSPA+)
  • LAN: -
  • WiFi: Atheros (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek I2S
  • Polohovací zařízení: Touchscreen (kapacitní)
  • Software: Windows 8 Pro(32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 25Wh (+21 Wh) / 10h 19min (19h 23min)
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 2.0 (redukce), micro SD(HC),(Exp. jacket - 2x USB 2.0, HDMI, SD)
  • Rozměry: 261 x 178 x 9 mm
  • Hmotnost (kg): 634(+436)g
Recenze

Diskuse