RECENZE: HP Envy X2 - 20 hodin výdrže na cesty

31. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

HP Envy X2 je další z dotykových notebooků, od kterých lze odpojit klávesnici a používat je jako tablet. Nabízí 11,6'' IPS displej, úsporný Atom a 64 GB úložného prostoru. Vedle pohodlné klávesnice jistě potěší také výstup HDMI v nezmenšené podobě.

HP Envy X2 - 20 hodin výdrže na cesty

Základní popis

Koncept konvertibilních notebooků nyní prožívá velký hype a žádný z výrobců nechce být pozadu s představením svého modelu do této kategorie. U Envy X2 výrobce zvolil řešení tabletu s připojitelnou základnou, která kromě klávesnice a touchpadu může nabídnout také další rozhraní a delší výdrž (druhá baterie).

Tato kategorie je nová v mnoha ohledech. Jednak Intel tlačí více dotykových zařízení a jednak nyní může mít notebook podstatně pomalejší procesory Atom ve verzi SoC (celý počítač integrovaný do jednoho čipu).

HP se svým produktem míří do vyšších příček. Místo nízké ceny se snaží zaujmout spíše kvalitním provedením. Tablet má zadní část celou kovovou a přední je překryta tvrzeným sklem, což by mělo zaručit dostatečnou odolnost, a navíc to vypadá dobře. Modul s klávesnicí má kovový pouze spodek a plochu touchpadu. Okolí klávesnice je spolu s opěrkami pouze nastříkaný plast, což je kvůli tepelným vlastnostem příjemnější pro ruce.

Ve spojeném stavu zařízení nabízí relativně malý úhel otevření jen okolo 110°. Při provozu na klíně se tak neubráníte sledování displeje pod větším úhlem shora (naštěstí jde o IPS, takže se barvy nedeformují). Vzhledem k poměrně tuhému kloubu a malé škvíře pro uchycení není možné otevřít počítač jednou rukou. Ani pohodlně, ani jinak.

Mechanismus odpojení je dle mého názoru velmi nešikovně umístěný. Uprostřed kloubu je totiž jen obtížně dostupný, pokud potřebujete zařízení rozpojit a nemáte, kam byste si jej položili. Navíc jde odemykání pěkně ztuha. Snadno se v takovém případě stane, že vám po odpojení jedna z částí upadne na zem (tak jako se to povedlo i mně). Odemykání zámku po straně by bylo mnohem praktičtější s ohledem na možnost v každé ruce držet jednu část zařízení.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Samotný tablet nabízí minimum rozhraní. Všechny jsou na spodní straně a jde o speciální datový/napájecí konektor, kombinovaný konektor zvukové karty a slot pro karty Micro SD. Další rozhraní nabízí až klávesnicový dok, který se připojuje právě nasazením na speciální konektor. S ním se výbava rozšíří o dvě USB 2.0 a výstup HDMI. Kromě toho je na pravém boku duplikovaný speciální konektor kvůli možnosti připojení napájecího adaptéru. Tím je výčet kompletní.

Je velká škoda, že alespoň jedno USB výrobce neimplementoval přímo do tabletu, nebo aspoň nepřiložil redukci ze speciálního konektoru.

Hmotnost tabletu činí 695 g, což je na úrovni podobně velkých tabletů s procesorem ARM. Samotné zařízení má rozměry 303 x 192 x 11 mm. Připojení klávesnicového doku navýší hmotnost o 712 g na celých 1,41 kg, což odpovídá levným netbookům. V zavřeném stavu se rozměry navýší na 303 x 206 x 18-20 mm.

Napájecí adaptér je konstrukcí podobný těm pro notebooky. Má ovšem výkon pouhých 20 W a s tím i menší rozměry. Spolu s třížilovou přívodní šňůrou váží 284 g, což je v této kategorii relativně hodně.

Klávesnice a ovládací prvky

Připojitelná klávesnice má plné rozložení s přístupem k méně používaným funkcím pomocí Fn. Z prostorových důvodů jsou jako funkce Fn řešeny klávesy pro pohyb v dokumentech (na kurzorových šipkách) a klávesa Insert (PrintScreen). Jinak je rozložení standardní.

Horní řada kláves ve výchozím stavu slouží pro přístup k multimediálním funkcím. Původní klávesy F1-F12 jsou dostupné při držení Fn. Fn ovšem nemusíte přidávat do klávesových zkratek, u kterých se používá Ctrl nebo Alt (například Alt+F4 není nutné mačkat jako Fn+Alt+F4). Takové řešení považují za ideální. Kdo potřebuje častý přístup k F1-F12, může chování přepnout na klasické ve firmware počítače.

Klávesnice má poměrně mělký stisk, jak už bývá u tenkých modelů zvykem. Má však velmi jistý chod a píše se na ní dobře a rychle. V rámci kategorie jde o jasný nadprůměr, který je použitelný i pro psaní delších textů.

Klávesnice bohužel není podsvícená. Jediné dva svítící prvky představují diody v klávesách CapsLock a F11. První (bílá) indikuje aktivitu zámku klávesnice a druhá (oranžová) se rozsvítí při tlumení zvuku.

Envy X2 se zatím v ČR prodává pouze s anglickou klávesnicí, přestože jde o oficiální distribuci s českou zárukou.

Přímo na tabletu jsou zajímavě řešená základní tlačítka hlavního vypínače a regulace hlasitosti zvuku. Jsou na zadní straně a kopírují okolí. Hmatově je poznáte díky hladšímu povrchu a díky velikosti je snadno najdete.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad s tabletem komunikuje po sběrnici I2C kvůli menší energetické náročnosti. Výrobcem je Synaptics, který již konečně dodělal ovladače tohoto nového modelu do podoby na úrovni ovladačů touchpadů v klasických noteboocích. Elektronika vyhodnocuje více dotyků a podporuje všechna běžná gesta. V nastavení si můžete každé z nich nastavit nebo zakázat (lze obrátit směr posunu stránek a zakázat nová gesta tahem prstu od kraje dotykové plochy).

K používání touchpadu nemám žádné větší výhrady. Dotyková plocha je mírně zapuštěná a lze ji vypnout poklepáním na její pravý horní roh. Snímání prstu je plynulé a bez zpoždění a korektně funguje i emulace klasických hardwarových tlačítek. Na nedostatek považuji pouze hlučné klikání tužšího tlačítka integrovaného v dotykové ploše.

Hlavní HW parametry

Vnitřní elektronika je z větší části integrována do jediného čipu - System-on-chip 32bit dvoujádrového procesoru Intel Atom Z2760. Základní takt obou jader je 1,8 GHz a v případě nečinnosti dochází k podtaktování na 600 MHz.

Atom Z2760 patří v rámci nabídky Intelu k novému směru procesorů, neboť je způsobem integrace podobný spíše procesorům ARM v mobilech a tabletech. Integruje do sebe čipovou sadu a podpůrné obvody. V rámci energetické a prostorové úspory ze sebe nemá vyvedenou sběrnici PCIe, a tím pádem ani další pro počítače typické sběrnice jako například SATA. Nabízí komunikační kanály pro připravené komponenty (SD I/O, eMMC, I2C, UART) a tím jeho rozšiřitelnost končí. Jen díky tomu může konkurovat spotřebou platformě ARM.

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť je nasazena přímo na pouzdře procesoru a nabízí kapacitu 2 GB. Jde o úspornou paměť typu LPDDR2, která pracuje se sníženým efektivním taktem 800 MHz. Stejnou paměť mají všechna zařízení s tímto Atomem a není možné ji rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 111
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 307

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 6487
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 978

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 600 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1696 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,83

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,56 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1889 MB/s

Výkon procesoru je na samé spodní hranici toho, co lze dnes sehnat. Starší dvoujádrový procesor AMD E-350 (1,6 GHz) má o 40% vyšší výkon. Srovnání s dnešními procesory téměř nemá smysl. Úsporný procesor Intel Core i5-3317 (1,7-2,6 GHz) je dokonce 5x výkonnější. Výkon odpovídá při použití obou jader úspornému jednojádrovému Core2 Solo U3500 s taktem 1,4 GHz, což znamená, že téměř libovolné starší Core2 Duo bude rychlejší než nový Atom. Pomalejší jsou pouze jednojádrové Atomy starší generace, které se doprodávají v některých mini noteboocích za 5 tisíc korun.

Nemá cenu si nic nalhávat, výkon je při porovnání s notebooky malý. To je ovšem daň za minimální spotřebu. Spotřeba nového Atomu se pohybuje spíše okolo úsporných ARMů v tabletech. Hrubý výpočetní výkon Atomu je však ve většině případů vyšší.

V prostředí Metra není znát, že by se procesor zadýchával. Na nedostatek výkonu narazíte až ve chvíli, kdy začnete dělat složitější úkony v prostředí klasické plochy. Kancelářskou práci však procesor zvládá obstojně.

Větší brzdou je v prostředí plochy spíše pomalá integrovaná flash paměť, kterou tvoří jeden 64GB paměťový čip připojený pomocí rozhraní eMMC (rychlejší 8bit varianta paměťových karet MMC). S kontinuálním zápisem okolo 30 MB/s je hluboko pod moderními SSD i klasickými plotnovými disky. Jeho nízkou rychlost poznáte především u diskově náročných operací jako kopírování a instalace velkých aplikací.

Zdá se, že pomalá vnitřní úložiště jsou charakteristická pro tablety s Atomem, neboť jiná testovaná zařízení nabízela podobnou rychlost. V tomto případě jde opět o snahu šetřit energii. Tablety s ARMem nemají diskový výkon vyšší.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 68,1 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,4

Komunikační schopnosti řídí jediný čip od Broadcomu, který s procesorem komunikuje ve dvou částech. První je spojena sběrnicí SD I/O a řídí Wi-Fi /n modul s podporou nižších standardů v pásmech 2,4 i 5 GHz. Druhá je připojena sériovým rozhraním UART a zajišťuje Bluetooth 4.0.

Tablet je vybaven také technologií NFC, kterou je možné použít pro snadné spárování zařízení, předávání informací a platby.

Klávesou F12 se vypínají všechny bezdrátové technologie současně.

Displej a grafika

Vestavěný displej má úhlopříčku 11,6“ a nabízí základní rozlišení HD (1366x768). Zvolené rozlišení je zde jako kompromis mezi velikostí pixelů a spotřebou panelu. Pro zvolenou úhlopříčku dostačuje. Proti vyšším rozlišením může být drobnou nevýhodou (spíše pro náročné uživatele) hrubší rastr písmen při použití v režimu tabletu. Naopak v režimu notebooku bude pro běžného uživatele výhodou velikost všech ovládacích prvků bez nutnosti měnit DPI v operačním systému.

U tabletu se tak nějak očekává kvalitní displej a Envy X2 vyhovuje těmto požadavkům. Používá technologii IPS, která nabízí lepší barevné podání než většina běžných notebooků a kromě jiného má „neomezené“ pozorovací úhly bez otravného invertování barev, tak charakteristického pro TN panely.

LED podsvícení lze regulovat z klávesnice v 11 stupních, případně plynule pomocí ovládacích prvků Windows 8. Maximální jas spadá do průměru mezi tablety a jde o lehký nadprůměr pro notebooky. Samotný displej je matný, ale překrývá jej lesklá skleněná vrstva, jejíž nevýhodou jsou netlumené odlesky. Na práci venku by bylo vhodnější zařízení bez lesklé povrchové úpravy.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro integrované v současných procesorech Atom je známé spíše z mobilních telefonů a tabletů. Jde o PowerVR SGX 545, který si Intel přejmenoval na GMA 3600. O tomto jádře jsem se již v minulosti rozepisoval jako o velmi primitivním na poměry klasických notebooků co do podporovaných funkcí i výkonu. Jádro běží na frekvenci 533 MHz a vybaveno je čtyřmi pipeline a dvěma texturovacími jednotkami.

V rámci multimediálních funkcí ovšem nechybí akcelerace Full HD videa a možnost připojit externí monitor (televizor) prostřednictvím plnohodnotného HDMI 1.3, které je součástí klávesnicového doku. Výstup může fungovat současně s integrovaným displejem jak v režimu klonování, tak i režimu rozšířené plochy.

V případě interního displeje chybí kvůli limitaci grafického jádra podpora roztažení nižších rozlišení na celou obrazovku. Všechna nižší rozlišení se zobrazují vycentrovaná 1:1 s černými pruhy okolo.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4740
  • 3DMark 06 (1280x720): 454

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 436 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: (CHYBA) fps

Výkon je hluboko pod dnešními integrovanými řešeními a nepřekoná ani pět let starou integrovanou grafiku GMA X3100 při práci se shadery. Hrubý výkon je dokonce ještě nižší. Když se k tomu připočte špatná kompatibilita, omezená GMA 950 z prvních netbooků s Atomem odvedla ve 3D lepší práci. Plynule si nezahrajete ani stařičké pecky jako Unreal Tournament 2004. U většiny Direct3D her (bez ohledu na stáří) dochází k chybám ve vykreslování.

Pokud vynechám hraní 3D her, nepředstavuje grafika žádná omezení. Akcelerovaná plocha Windows 8 je překvapivě plynulá, HD video funguje a primitivní hříčky z Microsoft Store také.

Multimédia

Integrované reproduktory se ozývají odněkud uvnitř tabletu a jejich zvuk za moc nestojí ani na poměry tabletů. Příliš jim nepomůže ani softwarové vylepšení Beats Audio. To navíc neumí rozpoznat připojená sluchátka, u kterých ničí zvuk a stereo efekt. Doporučuji jej raději vypnout. Integrované reproduktory nemají žádné hloubky a výšky jsou lehce utopené, což vylučuje jakýkoli poslech hudby. Méně náročným však postačí pro sledování videocastů a VoIP komunikaci.

Kombinovaný konektor zvukové karty rozšiřuje klasický sluchátkový výstup o další vodič pro mikrofonní vstup. Konektor je dostupný na spodku tabletu, kde je poněkud nepraktický, případně v klávesnicovém doku. V doku je také výstup HDMI v plné velikosti, který kromě obrazu nese také digitální zvuk.

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázky (zadní, přední)

Jako správný tablet je Envy X2 vybaven dvěma kamerami. Přední má dle kvality 0,3Mpix snímač. V programu si můžete zvolit fotky až v rozlišení 1920x1080, ale kvalita je stejná jako při 640x480. Zadní kamera je schopnější, pořizuje 8Mpix fotky a zvládá automatické ostření.

Okolo kamery jsou ve víku integrované dva mikrofony se schopností odstranit okolní hluk.

Chlazení a provozní hluk

Vzhledem k tomu, že tablet není vybaven ventilátorem, ani plotnovým diskem, není v něm žádná mechanická komponenta, která by vydávala zvuk. Provozní hlučnost by tedy měla vyhovovat i těm nejnáročnějším.

Samotný tablet je dokonale tichý i po přiložení ucha na tělo přístroje. To samé se nedá říct o klávesnicovém doku, který při rychlém vybíjení jeho baterie (kvůli nabíjení baterie tabletu na cestách) slabě a přerušovaně píská. Nejspíš jde o vadu kusu.

Povrchové teploty nemělo smysl měřit, neboť se tablet ani dok nezahřívají za žádných okolností. Ani nabíjení současně s maximální zátěží nevyprodukuje dostatek tepla, aby byl povrch vlažný.

Teplota procesoru se při dlouhodobé maximální zátěži pohybuje okolo 70°C.

Baterie

Envy X2 je další z Atomových notebooků, který využívá konceptu s dvěma bateriemi, kdy jedna je v tabletu (23 Wh) a druhá v modulu s klávesnicí (22 Wh). Samotný tablet v našem standardním redakčním testu* vydržel 10 hodin a 55 minut, což je opravdu dobrý výsledek. S použitím klávesnicového doku lze dosáhnout na výdrž okolo 20 hodin. Reálná výdrž při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem LCD je na hranici 7 hodin pro samotný tablet a dvojnásobku s připojenou klávesnicí.

Stanovení výdrže s klávesnicí není tak jednoduché. Uvedené hodnoty platí v případě, že zapnete přístroj a budete jej celou dobu používat dohromady. Systém střídá baterie tak, aby se druhá nadměrně neopotřebovávala, ale zároveň aby byla při vybíjení preferována před první. Důvod je prostý - v případě, že odpojíte tablet od klávesnice, měl by být vždy dostatečně nabitý. Pokud tedy vybijete samotný tablet a pak jej připojíte k plně nabitému modulu s klávesnicí, bude se první baterie nabíjet z druhé. Přesouvání energie mezi bateriemi není bez ztráty. Ve vypnutém stavu se doplní v první baterii 27% kapacity na úkor ztráty 50% kapacity u druhé baterie (za přibližně hodinu a půl).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 4 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 20 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 20 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Baterie tabletu se na 90% nabije přibližně za hodinu, pokud je vypnutý nebo uspaný. V zapnutém stavu si počkáte asi o 15 minut déle. Jakmile baterie v tabletu dosáhne této úrovně, začne se nabíjet baterie v modulu s klávesnicí se stejnou rychlostí.

BIOS a zabezpečení

InsydeH2O v použité implementaci nabízí pouze základní možnosti nastavení. Do nastavení firmware se vchází stiskem F10 ihned po startu. Můžete v něm povolit virtualizaci, změnit chování horní řady kláves a aktivovat napájení z USB (včetně režimu pro iPhone).

Operační systém se vždy zavádí v režimu UEFI. Změnit lze pouze režim Secure Boot a protokol pro zavádění systému ze sítě.

Možnosti zabezpečení čítají vedle Intel Anti-Theft pouze hesla BIOSu (start a nastavení). Pokud si heslo na úrovni BIOSu nastavíte, nemusíte se bát nutnosti mít připojenou klávesnici. BIOS reaguje na dotyky a při výzvě k zadání hesla zobrazí virtuální klávesnici.

Příslušenství

Součástí balení je tablet, klávesnicový dok, 20W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra a základní tištěná dokumentace. Systém má svou obnovu do továrního stavu přímo na disku, odkud ji lze kdykoli spustit.

Použitý systém Windows 8 běží v 32bit verzi, neboť tato verze procesoru Atom nepodporuje 64bit instrukce. Testovaný kus byl doplněn pouze minimálním množstvím bloatware a jeho instalace patřila mezi nejčistší. Za nevýhodu považuji absenci české lokalizace (instalace je anglická).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je u nás jediná dostupná a prodává se za 19 992,- Kč bez DPH (24 190,- Kč s DPH). Počítač je krytý dvouletou zárukou s opravou v servisu a dopravou do servisu v rámci reklamace zdarma.

Závěr

HP Envy x2 je konvertibilní tablet/notebook s kvalitním 11,6“ displejem, tichým provozem a výdrží na hranici 20 hodin provozu s připojenou klávesnicí. Vzhledem k tomu, že po stránce vnitřní elektroniky jsou téměř všechna zařízení s novým Atomem stejná, největší rozdíly jsou v nabídce rozhraní, konstrukci a některých ergonomických prvcích.

Mezi přednosti u HP patří jednoznačně pohodlná klávesnice a přesný touchpad. Nadstandardní je také přítomnost HDMI v plné velikosti (na modulu s klávesnicí). Na druhou stranu samotný tablet bez tohoto modulu nenabízí prakticky nic - pouze výstup zvuku a slot pro paměťové karty.

Za konkurencí Envy naopak zaostává použitými reproduktory, řešením mechanismu pro odpojení klávesnice a za zmínku také stojí vyšší hmotnost napájecího adaptéru spolu s dokem, což přidá při nošení pár stovek gramů.

Vzhledem k nízkému výkonu Atomu způsobuje relativně vysoká cena, že zařízení je vedle nadšenců vhodné jen pro ty, kteří nutně potřebují něco malého a kompatibilního s počítačem (a programy pro Windows) s co nejdelší výdrží, ale výkon je příliš netrápí. Zůstává otázkou, jak velká cílová skupina to je.

Klady a zápory

+ HDMI v plné velikosti alespoň v doku
+ pohodlná klávesnice
+ IPS displej

- klávesnice není podsvícená
- nešikovné umístění zámku pro odpojení klávesnice
- nízká kvalita vestavěných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Envy X2 (11-g001en)
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z2670 (1.80 GHz, DC, 512 kB LLC)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR2-800 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 64 (eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 3600 / PowerVR SGX 545 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn Wireless SDIO Adapter (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 23 Wh / 10h 55min, s dokem: 45 Wh / 19h 52m
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD, 2x USB 2.0 (dok), HDMI (dok)
  • Rozměry: 303 x 192 x 11 mm
  • Rozměry s dokem: 303 x 206 x 18-20 mm
  • Hmotnost (kg): 0,70 (1,41 s dokem)
Recenze

Diskuse