RECENZE: HP Pavilion SleekBook 15 - levně v tenkém provedení

21. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ještě nedávno si tenké notebooky držely cenu okolo 20 tisíc. Dnes recenzovaný 15,6'' SleekBook patří v základní konfiguraci mezi levné počítače, ale kromě ceny a tloušťky může zaujmout také kvalitním provedením a tichým chlazením.

HP Pavilion SleekBook 15 - levně v tenkém provedení

Základní popis

Pomalu ale jistě přichází doba, kdy tenké notebooky budou dostupné i v nižších cenových hladinách. SleekBook je jednou z prvních vlaštovek, které se na trhu objevily. S cenou lehce nad 10 tisíc s DPH v nejnižších konfiguracích jde konečně o široce dostupný tenký počítač, takže jsem byl na testování opravdu zvědavý.

Vzhled SleekBooku se dle mého názoru opravdu povedl. Počítač vypadá ve zvoleném odstínu červené elegantně a jistě potěší ty uživatele, kteří nechtějí nudný stříbrný nebo černý notebook, kterých je na trhu nejvíc. Vzhledu výrazně přidává tenký profil v kombinaci se zaoblenými rohy. Kromě klávesnice a vany základny jsou všechny povrchy lesklé, což není nejpraktičtější. Červený povrch spolu s natištěnou texturou naštěstí zanechané otisky maskuje.

Víko má standardní tuhost plastových multimediálů – je tedy mírně poddajné. Základna je na tom ovšem lépe, než u běžných plastových notebooků. Vzhledem k minimální tloušťce ji nejspíš zajišťuje nějaká kovová výztuha. Počítač lze zvednout otevřený za roh základny a nedojde k jejímu prohnutí. Taktéž klávesnice se neprohýbá pod tíhou rukou při psaní. Obdobnou odolnost a kvalitu zpracování mívají multimediální modely za 20 tisíc.

Víko lze otevřít maximálně do úhlu 135°. Otevření jednou rukou je možné, ale rychlejším otevření dochází k mírnému nadzvedání základny spolu s víkem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava čítá všechna běžná rozhraní kromě staršího VGA. Většina konektorů je po pravé straně, kde najdete čtečku paměťových karet SD XC (karta se vejde celá do čtečky), dvě USB 3.0, výstup HDMI, LAN a zdířka napájení. Levý bok výbavu doplňuje třetím USB (jen 2.0) a kombinovaným vstupem/výstupem zvukové karty.

Počítač má půdorysné rozměry 385 x 258 mm, které jsou u 15,6“ úhlopříčky běžné. Nižší je ovšem tloušťka – v zavřeném stavu pouze 21-22 mm. Hmotnost 2,10 kg je o 300 g nižší, než bývá průměr této velikostní třídy.

Napájecí adaptér s třížilovou přívodní šňůrou přidá k hmotnosti 366 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves odpovídá zaběhnutému standardu multimediální řady od HP. U 15“ modelů je klávesnice vybavena numerickým blokem, nad kterým jsou umístěny klávesy pro pohyb v dokumentech. Specialitou HP, kterou neocení každý, jsou zdvojené kurzorové šipky do stran znesnadňující hmatovou orientaci po klávesnici.

Horní řada kláves ve výchozím stavu slouží pro přístup k multimediálním funkcím. Původní klávesy F1-F12 jsou dostupné při držení Fn. Fn ovšem nemusíte přidávat do klávesových zkratek, u kterých se používá Ctrl nebo Alt (například Alt+F4 není nutné mačkat jako Fn+Alt+F4). Takové řešení považují za ideální. Kdo potřebuje častý přístup k F1-F12, může chování přepnout na klasické ve firmware počítače.

Klávesnice má nižší zdvih, který bývá častý u tenčích notebooků. V případě SleekBooku však není vykoupen nejistým stiskem. Zde si zaslouží tenké multimediální notebooky od HP pochvalu, neboť na základě testů různých modelů jsem si mohl ověřit, že bez ohledu na velikost mají všechny příjemný, jistý stisk a píše se na nich dobře. Škoda jen, že výrobce do žádné z konfigurací nedává podsvícení kláves.

Uživatel běžně vidí pouze na indikační diody na klávesách F11 (ztlumení zvuku) a F12 (bezdrátové funkce). Když je potřeba, může se podívat ještě na pravý bok, kde je indikováno zapnutí (uspání) počítače, aktivita disku a nabíjení (nabití) baterie.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je vybaven elektronikou Synaptics, která je zárukou rychlého a přesného snímání. Dotyková plocha touchpadu je mírně zapuštěná a od okolí se liší povrchovou úpravou. Výrazné vroubkování není něco, co bych u touchpadu vítal, neboť jsem přesvědčen, že klouzání po hladkém povrchu je pro prst příjemnější. Existují ovšem uživatelé, kterým hrubší povrch vyhovuje.

Elektronika podporuje víceprstá gesta a všechna je lze jednotlivě nastavit nebo vypnout v ovládacím panelu Synaptics.

Dnes již téměř nevídaným prvkem jsou samostatná tlačítka pod dotykovou plochou. Zde mají bohužel tužší stisk a při mačkání hlasitě klapou, takže situace není ideální.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je nejlevnější a tím pádem nejslabší z celé řady. Základní deska je postavena na low-end čipové sadě Intel HM70 párované s dvoujádrovým procesorem Intel Pentium 987 s výchozím taktem 1,5 GHz. Jde o nižší řadu procesorů, zde odvozených od procesorů Core generace Sandy Bridge. Oproti nim však Pentium nemá Hyper-Threading, Turbo Boost a virtualizaci, a je tedy v různých situacích pomalejší.

CPU-Z
specifikace čipu

Počítač nemá jednoduše přístupné vnitřní komponenty. Zkoušel jsem jej rozebrat, ale raději jsem to vzdal, když jsem si nebyl jistý, zda by spodní plast snesl více hrubé síly – samotné odšroubování všech šroubů na spodku evidentně nestačí. Základní deska by měla být vybavena jedním paměťovým slotem, který je z výroby osazen 4GB modulem DDR3-1600 (procesor omezuje takt paměti na 1333 MHz). Maximálně lze paměť rozšířit na 8 GB výměnou modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 592
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8044

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 50 956
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 144

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2240 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4522 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,02

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,93 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5302 MB/s

S nízkým taktem a bez podpůrných technologií jako Hyper-Threading a Turbo Boost procesor není žádný rychlík. Jde o základní řešení pro běžnou kancelářskou práci, prohlížení webů a nenáročná multimédia. Tedy to, co dělá na notebooku většina z nás. V případě činností jako střih videa a rendering doporučuji připlatit nejméně za konfiguraci s Core i5.

Data se ukládají na 2,5“ plotnový disk s kapacitou 500 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm a výkonově spadá lehce nad průměr plotnových disků v noteboocích. Na disk s vyšší rychlostí ploten je tento nezvykle tichý.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 197 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,65 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Tenké tělo si vyžádalo daň v podobě opuštění optické mechaniky. Lze očekávat, že optická mechanika bude stále méně častou komponentou i v úhlopříčce 15,6“.

V rámci úspor HP sáhlo po velmi levném ethernetovém čipu od Realteku s nižší rychlostí 100 Mb/s. Bezdrátové spojení s okolím je možné za pomoci technologií Bluetooth 4.0 a Wi-Fi /n (2,4 GHz). Obě jsou zajištěny mini-PCI kartou od Qualcomm Atheros.

Rychlé zapínání a vypínání bezdrátových funkcí lze provádět klávesou F12.

Displej a grafika

15,6“ displej má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně jde o naprosto základní displej s lehce vybledlými barvami a slabým vertikálním pozorovacím úhlem. Mezi 15,6“ notebooky s rozlišením HD do 20 tisíc jde o průměrný panel. Barevné podání lze mírně vylepšit nastavením gamma křivky na hodnotu 0,9 (v ovládacím panelu grafiky).

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních a jeho rozsah je dostatečný pro běžné pracovní situace. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě. V místnosti přes den v létě bude maximální jas akorát. Vzhledem k lesklé povrchové úpravě displeje nelze očekávat velkou použitelnost při práci pod přímým sluncem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro v procesorech Pentium a Celeron Intel označuje jako Intel HD. Vzhledem k tomu, že jde o procesor z generace Sandy Bridge, jde o ořezanou verzi sdílené grafiky Intel HD 3000. Jádro tiká na frekvencích 650-1150 Hz a vybaveno je pouze polovinou výpočetních jednotek (šest). Technologická podpora ve 3D zůstává stejná – DirectX 10.0 a OpenGL 3.1. Plynulé přehrávání Full HD videa s vysokým bit-rate funguje také.

Externí displej lze připojit pomocí vestavěného výstupu HDMI, který je u Sandy Bridge procesorů Pentium a Celeron omezen na verzi 1.3. V praxi to znamená maximální rozlišení 1080p (1920x1080). Výstup HDMI může pracovat společně s interním displejem v režimu rozšířené plochy i klonování obrazu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 1062
  • 3DMark Vantage: (chyba)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 6179 (Graphics: 5501, Physic: 10 879)
  • Cloud Gate (DX10): 519 (Graphics: 461, Physic: 937)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1069 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 2,69 fps

Výkon grafického řešení je o třetinu menší než u dvě generace starého integrovaného čipu Intel GMA HD z prvních procesorů Core. Je tedy GMA HD a ještě starší GMA X4500MHD. Pokud bych měl Intel HD srovnat s posledním HD 4000 v nejrychlejších verzích, je výkon pouze pětinový. Srovnání s dedikovanými čipy je tedy bezpředmětné a plyne z toho velmi omezená podpora pro hraní 3D her. Na většinu nových her grafika jednoduše nemá dostatečný výkon. Výrobce nabízí i konfigurace s dedikovanou grafikou.

Samotná akcelerace grafického rozhraní Windows 8 je ovšem plynulá za každé situace, takže „nehráči“ na limity použitého řešení nenarazí.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěné pod perforovaný plast za klávesnicí. Mají dobrou hlasitost, ale vzhledem k absenci nižších a části středních frekvencí jde kvalitativně spíše o lehký podprůměr.

Standardní vstup a výstup zvukové karty jsou spojeny do jednoho konektoru podobně jako u mobilních telefonů. Digitální výstup zvuku je dostupný jako součást HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Integrovaná webkamera pořizuje fotky s rozlišením 1280x720 průměrné kvality (hluboce pod úrovní mobilních telefonů). Aktivitu kamery indikuje silná bílá dioda vedle objektivu. Hned vedle je také zdířka mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Asi největším překvapením tohoto notebooku s ohledem na cenu pro mě bylo jeho chlazení. Ventilátor se sice točí prakticky neustále, ale jede ve velmi nízkých otáčkách, kdy není téměř slyšet ani v tiché místnosti. Při práci v úplném tichu uslyšíte spíše lehké šumění disku, který byl v testovacím kusu taktéž velmi tichý.

Vzhledem k tomu, že v této konfiguraci není dedikovaný grafický čip a není zde ani procesor s podporou Turbo Boostu, který vymačkává z procesoru maximum, drží se generované teplo v mezích, při kterých se ventilátor nemusí zrychlovat.

SleekBook 15 lze mezi levnými notebooky označit za jeden z nejtišších. Provozní hluk je tak nízký, že by neměl obtěžovat ani citlivější jedince.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 28,4°C
  • klávesnice vpravo = 32,6°C
  • spodek maximum = 36,0°C (pravý zadní)
  • výdech chlazení = 30,1°C
  • napájecí adaptér = 34,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 34,0°C
  • spodek maximum = 37,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 39,6°C
  • napájecí adaptér = 41,5°C

teplota okolí při měření: 21°C

Teploty na povrchu počítače jsou nízké prakticky bez ohledu na práci. Až při dlouhodobé maximální zátěži dojde k prohřátí spodku základny vlevo vzadu. Za horký se ovšem označit nedá, maximálně za vlažný.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Baterie je integrována přímo do těla přístroje a není uživatelsky vyměnitelná. V rámci cenových úspor má nižší kapacitu 37,3 Wh, což notebooku v našem standardním redakčním testu* stačilo na 4 hodiny a 26 minut provozu. Při běžném kancelářském on-line zatížení s vyšším jasem jsem se po týdnu testování průměrně pohyboval kolem 3 hodin a 40 minut výdrže.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Prázdná baterie se za hodinu nabije přibližně na 80% maximální kapacity. Rychlost nabíjení je u těchto slabých konfigurací bez grafického čipu nezávislá na procesorovém/grafickém zatížení.

BIOS a zabezpečení

Firmware InsydeH2O má své nastavení dostupné stiskem klávesy F10 po zapnutí počítače (tak jako na všech noteboocích HP). Lze v něm provést následující změny:

  • vypnout šetření energie čtečky paměťových karet
  • vypnout neustálý běh ventilátoru při napájení ze sítě
  • přepnout primární funkci horní řady kláves (multimediální funkce, F1-F12)
  • přepnutí portů USB 3.0 do režimu kompatibility (vhodné pro OS bez nativní podpory USB 3.0)

Možnosti zabezpečení čítají SecureBoot a hesla BIOSu (spuštění, nastavení). Heslo pevného disku nejde nastavit.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 65W napájecím adaptérem, třížilovou přívodní šňůrou a základní tištěnou dokumentací. Obnova tovární instalace Windows 8 je schovaná na disku, odkud ji lze spustit stiskem F11 ihned po zapnutí počítače.

Součástí instalace je řada spíše méně užitečných programů, jejichž odstranění ze systému zabere přibližně 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je ze všech nejlevnější a stojí 9165,- Kč bez DPH (11 090,- Kč s DPH). Všechny ostatní jsou v černém provedení a založeny jsou buď na procesoru Pentium, nebo na kombinaci Core i5 (Ivy Bridge) s grafikou NVIDIA GeForce GT630M.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. V ČR je možné notebook odnést do libovolného servisu produktů HP, odkud následně poputuje do centrálního servisu multimediálních modelů v Táboře. Další možností je objednat svoz kurýrem v rámci reklamace zdarma.

Závěr

15,6“ SleekBook 15 od HP je povedeným levným notebookem pro uživatele s nízkými nároky na výkon. Od většiny levných notebooků se liší elegantním tenčím provedením a nižší hmotností. Není to však za cenu ústupků ve kvalitě, neboť mechanické zpracování je v rámci cenové třídy nadprůměrné a za povedené považuji také chlazení a klávesnici. Díky tomu je práce s počítačem pohodlná.

Vše je vykoupeno pouze slabším procesorem a nízkým výkonem integrované grafiky. Plyne z toho jediné – na hry se tato konfigurace notebooku nehodí, ale běžnou kancelářskou práci zvládne levou zadní, aniž byste měli pocit, že se počítač zadýchává.

Klady a zápory

+ tenké provedení a nízká hmotnost
+ velmi tiché chlazení
+ pohodlná klávesnice

- nízký výpočetní a grafický výkon

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion SleekBook 15-b025ec
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium 987 (1.50 GHz, 2 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LT012-9WS142, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8139/810x PCIe FE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA9565 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 4h 26min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 385 x 258 x 21-22 mm
  • Hmotnost (kg): 2,10
Recenze

Diskuse