RECENZE: HP Pavilion TouchSmart 11 - levný dotykový mini-notebook

19. 11. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

HP rozšiřuje nabídku svých multimediálních modelů Pavilion. Nováček v řadě má úhlopříčku 11,6“ pohání jej úsporný dvoujádrový procesor AMD A4 s 8 GB operační paměti a klasickým pevným diskem. Zaujmout může také plnou konektorovou výbavou a pohodlnou klávesnicí.

HP Pavilion TouchSmart 11 - levný dotykový mini-notebook

Základní popis

V úhlopříčkách jedenáct a méně palců nám výrobci často servírují tablety a různá konvertibilní řešení. Mnohým však vyhovuje klasická konstrukce notebooku a nechtějí vyhazovat peníze za složitější konstrukční řešení. Pavilion 11 útočí na segment levných mini-notebooků, který se kdysi rozrostl kolem prvních generací procesoru Atom. Nabízí plnou konektorovou výbavu, klasickou konstrukci a jako bonus má dotykový displej.

Vzhled nevybočuje z toho, na co jsme zvyklí u Pavilionů z posledních dvou až tří roků. Základna je černá se stříbrným lemem a stříbrná je také vnější strana víka. Notebook je relativně tenký a rozšířený je jen v zadní části mezi klouby víka, kde sídlí vyměnitelná baterie.

Ve třídě levných mini-notebooků zástupci od HP vždy vynikaly nadprůměrným mechanickým zpracováním. To platí i v případě Pavilionu 11. Základna i víko jsou pevné a při manipulaci se nekroutí. Není taky divu, když jsou některé vnější části těla kovové. Na zařízení s cenou okolo deseti tisíc korun je zpracování příkladné.

Víko jde vyklopit maximálně do úhlu 135° a otevření jednou rukou není možné.


Konektorová výbava je na úrovni velkých notebooků. Vlevo je čtečka paměťových karet SD XC, USB 2.0 a obrazový výstup VGA. Vpravo je kombinovaný zvukový konektor, dvě USB 3.0, výstup HDMI, LAN a zdířka napájení. Proti takové výbavě nemám žádné výhrady.

V zavřeném stavu jsou rozměry zařízení 290 x 220 x 23 mm. Váží 1,58 kg, což je podobná hodnota jako u dřívějších mini-notebooků s Atomem. Nejde o zdaleka o nejlehčí mini-notebook pod sluncem, ale jeho hmotnost je stále bezproblémová pro každodenní nošení.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 65 W a váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem 350 g. Napájecí konektor je jiný než u větších Pavilionů a ProBooků. Je tenčí a v napájecím konektoru notebooku příliš nedrží. Tlustý a špatně ohebný kabel mezi konektorem a adaptérem občas způsobí povytažení z notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je proti větším modelům redukováno o vyhrazené klávesy pro pohyb v dokumentech. Ty již nejsou po pravém boku, místo toho jsou dostupné jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Další obětí úspor místa se stala klávesa pro vyvolání kontextové nabídky vpravo od Mezerníku.

Klávesy jsou o něco menší než u klasických notebooků, takže si musíte chvíli zvykat, ale mechanika je stejně dobrá jako u velkých Pavilionů. Stisk je jistý a potěší také nízká hlučnost při psaní.

Horní řada kláves ve výchozím stavu slouží pro přístup k multimediálním funkcím. Původní klávesy F1-F12 jsou dostupné při držení Fn. Fn ovšem nemusíte přidávat do klávesových zkratek, u kterých se používá Shift, Ctrl nebo Alt (například Alt+F4 není nutné mačkat jako Fn+Alt+F4). Takové řešení považují za ideální. Kdo potřebuje častý přístup k F1-F12, může chování přepnout na klasické ve firmware počítače.

Uživatel běžně vidí pouze na indikační diody na klávesách F5 (ztlumení zvuku) a F12 (bezdrátové funkce). Když je potřeba, může se podívat ještě na levý bok, kde je indikováno zapnutí (uspání) počítače a aktivita disku. Na pravém boku je indikace nabíjení (nabití) baterie hned vedle napájecího konektoru.


Mezi opěrky rukou je vycentrován zapuštěný klasický touchpad s dvěma samostatnými tlačítky pod dotykovou plochou. Plocha je hladká a snímací elektronika od Synaptics ničím negativně nepřekvapí. Vše se chová, jak má, a samostatná tlačítka se dobře mačkají. Výsledný dojem z touchpadu je proto výborný.

Hlavní HW parametry

HP u svého 11“ Pavilionu sáhla po procesorech z dílny AMD. Konkrétně po úsporném, nízko taktovaném dvoujádru AMD A4-1250, jehož jádra pracují na pouhém 1 GHz (nejslabší procesor z nabídky AMD). Tento procesor má mezní tepelný výkon pouze 9 W, nicméně jeho výkon je nejlépe srovnatelný s procesory Intel Atom, což znamená, že je vhodný spíše pro nenáročné kancelářské použití.


Na základní desce je jeden paměťový slot DDR3L, který je v testované konfiguraci osazen 8GB modulem běžícím na 1333 MHz (modul umí více, ale omezuje ho paměťový řadič v procesoru). V současné době je 8 GB operační paměti maximem pro tento notebook. Vzhledem k výkonu procesoru však jde o téměř nevyčerpatelnou hodnotu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11034
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14753

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14753
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 29402

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 954 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1754 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,48 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2204 MB/s

Podávaný výpočetní výkon předčil má očekávání, bohužel negativně. Dvoujádrové A4 je pomalejší než loňské SoC Atomy do pasivně chlazených tabletů a první jednojádrová Pentia-M z deset let starých notebooků mají výkon srovnatelný. Úsporné procesory Core i3 mají výkon 3-4x vyšší, úsporné Core i5 dokonce 5-6x vyšší.

Pokud vám má mini-notebook sloužit jen pro kancelářské programy a prohlížení webových stránek (s výjimkou složitých záležitostí ve Flashi), bude výkon použitého procesoru dostatečný. Na jeho limity však narazíte i při různých běžných činnostech – například při vyhledávání programů v obrazovce Start, nebo instalaci programů. I taková instalace aktualizací operačního systému zabere třikrát tolik času, co by zabrala u klasického notebooku (automatické aktualizace po prvním zapnutí trvaly pět hodin, než systémové procesy přestaly zatěžovat procesor).

Uvnitř je klasický 2,5“ pevný disk (7mm) s kapacitou 500 GB a jednou plotnou s rychlostí 5400 rpm. Výkonem se pohybuje mírně pod průměrem pro dnešní plotnové modely.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 228 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,78 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Kabelem se do sítě připojíte pomocí 100Mbit/s ethernetu a bezdrátové možnosti zahrnují 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0. Všechno je to zajištěno čipy od Realteku.

Displej a grafika

11.6“ displej od AUO má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně jde o naprostý základ na technologii TN. To v praxi znamená horší pozorovací úhly (především vertikální) a nižší kontrast, tak jak je zvykem u levných panelů. K displeji mám však především jiné dvě výtky – první se týká nízkého maximálního jasu a druhá nádechu bílé barvy do zelené.

Nižší maximální jas vede k tomu, že přes den (včetně těch zachmuřených podzimních) budete vždy používat nejvyšší stupeň podsvícení a ani v noci za umělého podsvícení nebudete mít důvod jít s podsvícením pod dvě třetiny maxima. Nejnižší jas je příliš tmavý i pro práci v úplné tmě (v takové situaci jsem raději používal nastavení na 50%).


Silnou stránkou procesorů od AMD bývá integrovaná grafika. Zde je ta nejslabší současná integrovaná varianta, jakou AMD nabízí – AMD Radeon 8210 se sdílenou pamětí (přiděleno 512 MB). Jádro s architekturou GCN (stejná jako v dedikovaných čipech tohoto výrobce) má 128 unifikovaných shaderů na osmi rasterizačních jednotkách a v zátěži se taktuje na 300 MHz. Podporuje DirectX 11.1 a zvládá akcelerovat HD video v moderních formátech.

Externí monitor lze připojit pomocí analogového VGA na levém boku nebo digitálního HDMI na pravém boku. Oba výstupy mají konektor v plné velikosti a mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2142
  • 3DMark 11: P365 (Graphics: 339, Physics: 573)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 13671 (Graphics: 20498, Physic: 6313)
  • Cloud Gate (DX10): 1146 (Graphics: 1887, Physic: 483)
  • Fire Strike (DX11): 183 (Graphics: 223, Physic: 555)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1705 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,73 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,5 fps

3D výkon postačuje pouze k hraní starších (do roku 2008), případně nenáročných her. Je třetinový proti moderním integrovaným grafikám Intel HD 4400 z procesorů Core. Vzhledem k ceně notebooku je férovější srovnání s osekanou variantou Intel HD Graphics, která se objevuje v procesorech Pentium a Celeron. Proti té je výkon Radeonu dvojnásobný, nemluvě o lepší kompatibilitě s 3D aplikacemi.

Multimedia

Reproduktory jsou za mřížkou nad klávesnicí. Hlasitost mají dobrou, ale zvukový projev je pod průměrem pro klasické notebooky. Je to kvůli silným výškám a absenci jakýchkoli hloubek. Přesto si v této třídě levných počítačů nevede Pavilion 11 špatně a nejsou výjimkou mnohem horší zvukové vlastnosti.

Zvuk reproduktorů je softwarově vylepšován rozšířením DTS, ve kterém jde nově oddělit chování pro integrované reproduktory a připojená sluchátka.


Webkamera ve víku fotí v rozlišení 640x480 a nabízí základní kvalitu. Její aktivita je indikována velmi silnou bílou diodou, která vám bude znepříjemňovat každý večerní video-hovor. Směrový mikrofon je taktéž ve víku poblíž objektivu webkamery.

Chlazení a provozní hluk

Použitý procesor se sice řadí mezi úsporné, ale není tak úsporný jako nové Atomy, což vede k nutnosti aktivního chlazení. Ventilátor se točí prakticky neustále. Na můj vkus má zbytečně vysoké otáčky, neboť fouká spíše studený vzduch. V běžném ruchu se provozní hluk počítače ztratí, ale při večerní práci v tiché místnosti by potěšilo pasivní chlazení.

V zátěži zůstává chlazení stejně hlučné, jen výjimečně se ventilátor na chvíli zrychlí.

V nastavení firmware je možné neustálý běh ventilátoru vypnout a toto nastavení se týká jak napájení ze sítě, tak napájení z baterie. Po změně nastavení se ventilátor konečně začne při nenáročné práci zastavovat. Při psaní v textovém editoru dokáže být klidně deset minut vypnutý, aby následně během desítek sekund vyhnal teplo a opět se vypnul.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 31,2°C
  • výdech chlazení = 30,3°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,7°C
  • spodek maximum = 33,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 34,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Kombinace minimální spotřeby a neustále aktivního chlazení vede k nízkým povrchovým teplotám bez ohledu na zatížení počítače. Nemusíte se bát ani dlouhodobé práci s notebookem na klíně.


Baterie

V zadní části základny je uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 36 Wh. V našem standardním redakčním testu* stačila na 5 hodin a 31 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s maximálním jasem LCD (u tohoto notebooku přes den nemá nic jiného smysl) výdrž klesá na čtyři a půl hodiny. Přehrávání HD videí sebere z výdrže další hodinu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Nabíjení baterie není příliš rychlé. Bez ohledu na zátěž se prázdná baterie nabije na 90% za dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware InsydeH2O má své nastavení dostupné stiskem klávesy F10 po zapnutí počítače (tak jako na všech noteboocích HP). Lze v něm provést následující změny:

  • zapnout podporu virtualizace
  • vypnout neustálý běh ventilátoru
  • přepnout primární funkci horní řady kláves (multimediální funkce, F1-F12)

Systém lze zavádět jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu. Možnosti zabezpečení čítají SecureBoot a hesla BIOSu (spuštění, nastavení). Heslo pevného disku nejde nastavit.

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze základní výbavu v podobě napájecího adaptéru, přívodního kabelu a stručné tištěné dokumentace. Operační systém (Windows 8, 64bit), plný manuál k notebooku a obnova systému do továrního nastavení již jsou umístěny na pevném disku.

Tovární instalace není příliš zanesená zbytečným bloatware. Z těch otravnějších je tu snad jen zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou dražší na našem trhu. Stojí 9 083,- Kč bez DPH (10 990,- Kč s DPH). Můžete ušetřit tisícovku, když si koupíte levnější konfiguraci, u které je jediným rozdílem menší operační paměť (4 GB).

Obě konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v servisu a pro náš region se o opravu stará centralizovaný servis v Táboře. Dopravu kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

11,6“ mini-notebook HP Pavilion TouchSmart 11 je evolucí původních mini-notebooků, které se rozšířily s první generací procesorů Intel Atom. Od nich se však liší tenčím provedením a dotykovým displejem. Pro produkt HP jasně hraje mechanické zpracování, které je u stroje za cenu okolo deseti tisíc korun nadstandardní. Potěší také pohodlná klávesnice a přesný touchpad, díky kterým se s Pavilionem dobře pracuje.

Nevýhody má tento notebook v podstatě dvě. První se týká velmi nízkého výkonu dvoujádrového procesoru AMD A4 (1 GHz), který je pod úrovní loňských dvoujádrových Atomů, ale také několik let starých vlastních procesorů AMD E-350. Jde v podstatě o nejslabší současně nabízený procesor do notebooku, což znamená, že více než prohlížení webových stránek, kancelářskou práci a provoz nenáročných programů nečekejte. Druhý nedostatek se týká slabého podsvícení lesklého displeje.

V této ceně budou levné mini-notebooky vždy o kompromisech. Hlavní konkurencí jsou stroje s úspornými variantami procesorů Intel Celeron a Intel Pentium, jejichž výpočetní výkon je čtyřnásobný. Výhodou procesoru od AMD je jeho rychlejší grafický čip s dvojnásobným výkonem proti tomu ve výše zmíněných konkurenčních procesorech. Pavilion 11 tedy může mít výhodu tam, kde je grafický výkon důležitější, nebo se klade důraz na lepší kompatibilitu s 3D programy (třeba nenáročnými CADy).

Klady a zápory

+ solidní mechanické provedení
+ plná konektorová výbava

- slabší podsvícení displeje
- nízký výkon procesoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion TouchSmart 11 (E2V74EA#BCM)
  • Instalovaný procesor: AMD A4-1250 (1,00 GHz, 1 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3L-1600 (8192)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS 545050A7E380, 5400 rpm, 2,5" 7mm)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 8210 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8101/2/3 PCI-E FE)
  • WiFi: Ralink RT3290 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 5h 31min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 290 x 220 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
Recenze

Diskuse