RECENZE: HP ProBook 430 - levný business po zeštíhlení

15. 10. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

HP v létě představilo novou řadu své základní business třídy a největším překvapením se stal štíhlý 13“ model 430. Je vybaven úsporným Core i5 Haswell, všemi běžnými konektory a jeho komponenty jsou snadno přístupné. Není divu, že právě ten jsme si vyžádali na test.

HP ProBook 430 - levný business po zeštíhlení

Základní popis

Trend tenkých notebooků je zde již pár let, ale zprvu šlo hlavně o multimediální modely a v pracovní třídě nebylo skoro nic. Pak se začaly objevovat hi-end business výjimky, ale něco cenově dostupného pořád nikde. HP ProBook 430 je zajímavý tím, že jde o jednu z prvních vlaštovek, přinášejících tenké notebooky i do levné pracovní třídy.

Vzhledem k tomu, že ProBooky 4x0 jsou nástupci modelů ProBook S, je první výraznou změnou nový vzhled. Ten se snaží být zajímavější i pro běžné uživatele a přejímá některé prvky ze vzhledu Pavilionů. Jde zejména o boční linie a zakončení v místě kloubů víka. Notebook kombinuje matné šedé povrchy s černými a vnější schránka je celá vyvedena z plastu (snad až na okolí klávesnice, které by mohlo být nějakým kompozitem). Vše je příjemné na dotyk a nikde neulpívají viditelné otisky a nečistoty.

Pokud jde o mechanické provedení, je jasné, že ztenčení v levné třídě zpravidla znamená menší odolnost. Základna ovšem není náchylná k prohýbání a kroutí se jen mírně při použití větší síly. Jen tenké plastové víko trpí poddajností a není o nic pevnější, než bývá u podobně drahých multimediálních modelů. Přesto musím říct, že původní dojem maximální pevnosti ProBooků S je pryč.

Klouby víka jsou zapuštěné v základně a displej je kvůli lepší ergonomii zvednutý. Konstrukce omezuje úhel otevření na 135° a otevření jednou rukou je možné pouze pomalu (jinak se zvedá základna s víkem).


U tenkých notebooků se obvykle výrazně šetří na konektorové výbavě. ProBooku se to však netýká a je zde všechno to, co najdete ve větších modelech. Na levém boku jsou dvě USB 3.0 a obrazové výstupy (HDMI a VGA), na pravé zas dvojice zvukových konektorů, USB 2.0, LAN a zdířka napájení. Čtečka paměťových karet má své místo na čelní hraně.

Rozměry zavřeného notebooku jsou 325 x 233 x 21-22 mm. Největší rozdíl se udál u tloušťky, která klesla skoro o třetinu. „Odtučňovací kúra“ se projevila také na provozní hmotnosti, která činí jen 1,59 kg. Více než půl kila tedy šlo dolů od předchozího 13“ modelu. Nový ProBook je tenký a se svou nízkou hmotností je jako stvořený pro časté nošení.

Úspory se projevily také na napájecím zdroji, který má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží jen 354 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je stejné jako u starších ProBooků s úhlopříčkou menší než 15,6“. Znamená to zdvojené kurzorové šipky do stran, klávesy pro pohyb v dokumentech po pravém okraji a horní řadu se standardními funkcemi F1-F12. Bohužel mezi jednotlivými bloky kláves stále nejsou alespoň malé mezery, jak tomu u HP bývalo dlouhé roky zvykem (nicméně v posledních letech se od toho ustoupilo).

Ke změně došlo na straně mechaniky. Nová klávesnice je mělčí a svým stiskem se podobá více tenkým multimediálním strojům Pavilion a Envy. Za sebe mohu říct, že takovou změnu vítám, neboť mechanika kláves u multimediálních modelů byla dle mého názoru už delší dobu lepší. Klávesy se dají mačkat zlehka a vydávají pouze tlumené klapání. Celkový dojem ze psaní je nadprůměrný.

HP je jedním z mála výrobců, kteří ponechali zástupný numerický blok okolo kláves I a K. Zapíná se zkratkou Fn+Scroll (NumLk) a po zapnutí lze na něm psát čísla bez držení dalších kláves. Jakmile ovšem chcete psát opět písmena, musíte zástupný blok vypnout. Existuje ovšem trik, který umožní psaní čísel na tomto bloku při pouhém držení Fn (a bez Fn půjdou dále psát písmena). Stačí numerický blok zapnout (rozsvítí se dioda na klávese) a následně uspat/probudit, případně restartovat počítač. Systém bude nadále indikovat aktivitu rozsvícenou diodou, ale čísla se nyní budou psát pouze s Fn. Takové řešení je velmi praktické pro ty, kteří neustále přecházejí mezi psaním textu a dlouhých čísel.

Indikační diody byly z části zredukovány, ale to potřebné tu stále je. Přímo na klávesách jsou indikovány zámky klávesnice a tlačítka (zapínání bezdrátových funkcí, vypínač, ztlumení zvuku) mají možnost svítit podle stavu oranžově nebo bíle. Další diody jsou schované – jedna je na zkosené čelní hraně a informuje o aktivitě pevného disku, druhá je vpravo vedle napájecího konektoru a vyčtete z ní, zda se baterie nabíjí, nebo již je nabitá.


Dotyková plocha touchpadu Synaptics je mírně zapuštěná proti okolí a má příjemný hladký povrch. Touchpad, který HP použilo, je dnes možná již netradiční svými oddělenými tlačítky. Móda beztlačítkových touchpadů je ne každému po chuti, takže věřím, že si tento najde své příznivce. Elektronika snímá rychle a přesně a touchpad umí všechna běžná gesta pro více prstů, takže zde nemám žádné výhrady. Hardwarová tlačítka mají měkký (ale jistý) stisk a při mačkání nevydávají žádný zvuk.

Hlavní HW parametry

Ztenčování přináší i kompromisy a v případě výkonu lze pozorovat jeden z nich. Na rozdíl od předchůdce (ProBook 4340s) zde není klasický procesor v patici, ale sáhlo se po úsporném řešení ve formě BGA destičky připájené přímo k základní desce. Jde o dvoujádrový procesor generace Haswell s mezní spotřebou 15 W – Intel Core i5-4200U. Základní takt procesoru je 1,6 GHz a v případě potřeby se dokáže dle situace zvýšit až na 2,6 GHz (TurboBoost).


HP dokázalo v tenkém těle ponechat dostatek prostoru pro dva standardní sloty DDR3L-1600. V testované konfiguraci je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem. V případě potřeby lze počítač rozšířit až na 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 641
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 286

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 858
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 547

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5015 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10039 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,50 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7325 MB/s

Výkon procesorů v generaci Haswell nešel nahoru, a tak nové úsporné Core i5 nabízí přibližně tolik výkonu, co úsporná Core i5 v posledních dvou generacích (Sandy a Ivy Bridge). Měníte-li notebook každé dva roky, může se stát, že si s ProBookem 430 z hlediska výkonu nijak nepolepšíte. Výkon jinak stačí na veškerou kancelářskou práci a základní multimédia s přehledem.

Úložný prostor tvoří tenký pevný disk Seagate Momentus Thin s kapacitou 500 GB a rychlostí otáčení ploten 5400 rpm. Z pohledu přenosových rychlostí jde o průměrný plotnový disk. Potěší však jeho velmi nízká provozní hlučnost.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 238 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,50 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Připojení do sítě kabelem je možné gigabitovou rychlostí, díky integrovanému řadiči od Realteku. Bezdrátové funkce v podobě 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0 má na starosti karta s méně známým čipem Mediatek MT7630E.

V případě bezdrátových sítí jsem během používání narazil na problém se slabším příjem Wi-Fi. V místech, kde jiné notebooky sice snižují rychlost, ale běží stabilně, dokáže ProBook 430 hlásit připojení do sítě (dokonce i s více čárkami v ukazateli), ale není schopen odeslat žádná data směrem k Wi-Fi AP.

Displej a grafika

Úspory nákladů při výrobě se podepsaly na pouze základním HD displeji (1366x768). Tento displej má matnou povrchovou úpravu a z pohledu kontrastu nebo pozorovacích úhlů je to naprostý základ charakteristický pro dnešní HD panely levných notebooků v úhlopříčkách 13-15,6“. Nemějte tedy příliš vysoká očekávání, neboť černá je mírně do šeda a barvy nejsou příliš syté. Obraz má kromě jiného mírný nádech do červené.

Maximální jas nevybočuje z průměru levných HD panelů. Minimální jas bývá u notebooků HP opravdu nízký a je tomu tak i zde. S minimálním jasem je obraz sotva čitelný v úplné tmě.


Veškeré grafické operace má na starosti integrované grafické jádro Intel HD 4400 v procesoru. Zvládá moderní technologie jako DirectX 11.1 a poradí si s akcelerací HD videa ve vysokém rozlišení.

Přímo na notebooku jsou dva obrazové výstupy – analogové VGA a digitální HDMI 1.4a. V případě HDMI je maximální rozlišení omezeno na 2560x1440 a oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P737 (Graphics: 648, Physics: 2947)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 32 837 (Graphics: 35 653, Physic: 25 726)
  • Cloud Gate (DX10): 3938 (Graphics: 4884, Physic: 2347)
  • Fire Strike (DX11): 556 (Graphics: 608, Physic: 3172)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6543 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,40 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,0 fps

Výkon grafického čipu je z části limitován pouze jedním osazeným modulem paměti. Přidání druhého modulu může být snadný krok ze zvýšení grafického výkonu přibližně o třetinu. Takto je výkon na úrovni starší integrované grafiky Intel HD 4000 a postačuje k hraní starších, méně náročných a casual her.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné do perforovaného prostoru za klávesnicí. Hrají tak, jak se od notebooku očekává – nevybočují z průměru ani jedním směrem a nabízí dostatečnou kvalitu pro video konference a občasné zhlédnutí videa. Velký hi-fi zážitek nelze čekat, protože výslednému zvuku chybí hloubky, nicméně na kancelářský počítač je kvalita dobrá.


Kamera ve víku fotí maximálně v rozlišení 0,9Mpix a nabízí základní kvalitu obrazu. Její aktivitu indikuje bílá dioda a okolo kamery jsou dvě zdířky duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení pokračuje ProBook 430 ve šlépějích řady ProBook S. Na disku má předinstalovaný bezpečnostní balík HP Client Security, který nabízí uchování hesel, šifrování pevného disku i provázání s BIOSem. Kromě hesel lze používat pro autentizaci také čtečku otisku prstů (Validity).

Bezpečnostní čip TPM se na základní desce nenachází. Najdete jej (stejně jako technologii Intel vPro) až ve vyšších pracovních řadách.

V nastavení firmware lze nastavit ochranu proti krádeži Intel Anti-Theft, případně zablokovat vybraná rozhraní notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Chladič je umístěn do levé části základny a ventilátor vyfukuje ohřátý vzduch průduchem na levém boku. Ventilátor běží bez ohledu na nastavení firmware prakticky pořád, jakmile procesor alespoň jednou dosáhne 45°C. Vypínací teplota je totiž někde pod 38°C, kam se po delší době provozu procesor už nikdy nedostane. Normálně bych to nevnímal jako problém, nicméně ventilátor u testovaného kusu měl nepříjemný pískavý zvuk a zkušenost s minulými modely mi napovídá, že může jít o chybu modelu. Samotné šumění procházejícího vzduchu byste v běžném ruchu ani nepoznali, ale jemné pískání je slyšet stále (je to podobné, jako když někomu píská v nose)

V zátěži se notebook přepne do vyšších otáček, kdy je hlučnější, ale stále výrazně nevybočuje z průměru pro tenčí notebooky. Po ukončení zátěže se ventilátor vrací do nižších otáček přibližně za dvacet sekund.

Zkušenější uživatelé mohou sáhnout po neoficiálním programu na ovládání chlazení – HPFanControl. V něm je možné definovat vlastní prahové teploty pro jednotlivé stupně rychlosti chlazení. Ukázalo se, že ventilátor není omezen na základní dvě rychlosti, ale vhodnými hodnotami je možné relativně plynule regulovat rychlost od téměř neslyšitelného točení (podobné chování jsem zaznamenal i u konvertibilního modelu HP Revolve). Při snížení základních otáček na 2000 rpm jsem dosáhl tichého notebooku (při kancelářské práci), jehož teploty se lišily pouze minimálně od výchozího hlučnějšího nastavení (teplota procesoru stoupla na 43 z 41°C).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,7°C
  • spodek maximum = 43,0°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,3°C
  • klávesnice vlevo = 43,3°C
  • klávesnice vpravo = 37,6°C
  • spodek maximum = 58,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 51,7°C
  • napájecí adaptér = 55,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se notebook příliš nezahřívá. Až po delší době je vlažný pravý přední roh, kde je Wi-Fi modul. V zátěži si vnitřní komponenty dokážou udržet přijatelné teploty, nicméně tělo přístroje se postupně výrazně prohřeje hlavně pod chladičem a vlevo od klávesnice. Na spodku bylo možné naměřit teploty téměř u hranice 60°C, což znamená, že v zátěži mějte notebook raději na pevné rovné podložce (například na stole) a rozhodně si jej nepokládejte na klín.


Baterie

Vyměnitelná baterie vložená do zadní strany základny má kapacitu 43 Wh, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na 8 hodin a 30 minut provozu. Na delší výdrži se pozitivně podepsal úsporný procesor generace Intel Haswell. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jsem LCD se výdrž pohybuje okolo pěti a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 48 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 27 W

Prázdná baterie se nabije na 90% za necelé dvě hodiny, i když je notebook zapnutý. V zátěži se nabíjení protáhne na necelé tři hodiny.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (CD-ROM, mSATA, SD karta, disketa, PXE, eSATA, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoost

Konfigurace zařízení

  • Fn Key switch
  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením (téměř nemá vliv na chování ventilátoru)
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (pouze rychlost)
  • povolení virtualizace (pouze VTx)
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace mSATA, integrované kamery, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • probuzení po otevření víka
  • zapnutí po otevření víka
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 8 Pro (64bit) je již předinstalován na pevném disku a na něm se nachází také obnova systému do továrního nastavení.

Tovární instalace bývá v pracovních noteboocích od HP relativně čistá bez velkého množství zbytečných programů.

Záruku je možné prodlužovat rozšiřovat o další služby pomocí balíčků CarePack.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 14 121,- Kč bez DPH (17 090,- Kč s DPH). Jde o vybavenější ze dvou dostupných konfigurací pro náš trh. Se slabší verzí ušetříte necelé tři tisíce výměnou za slabší procesor Core i3 a základní edici Windows 8.

ProBooky 4x0 mají pouze roční záruku při nákupu na IČ. Při nákupu řízeném občanským zákoníkem zatím platí dvouletá záruka.

Závěr

Na 13“ HP ProBook 430 lze nahlížet jako na notebook nižší pracovní třídy. Zajímavé tedy může být jak pro drobné živnostníky, tak pro menší firmy, kde se hledá jednoduchý stroj s možností rozšíření záruky a základními možnostmi zabezpečení. Mezi jeho přednosti patří tenké a lehké provedení a povedená klávesnice. Naopak je potřeba počítat s kompromisem v podobě horšího displeje a nedostatky týkající se hlučnějšího chlazení (lze řešit programem HPFanControl) nebo slabšího příjmu Wi-Fi.

Nejmenší z nových ProBooků může být zajímavý také studenty a všechny ostatní, kteří chtějí matný tenký notebook s dobrou výbavou. Model 430 je výhodný zejména v nižší konfiguraci s procesorem Core i3, neboť v této třídě je zatím málo malých tenkých notebooků se všemi konektory a cenou v obchodech pod patnáct tisíc s DPH.

Klady a zápory

+ slušivé tenké provedení
+ nízká hmotnost (notebooku i napájecího adaptéru)
+ pohodlná klávesnice

- pískavý zvuk ventilátoru
- slabší příjem Wi-Fi

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 430 G1
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1.60/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (ST500LT012-9WS142, 5400 rpm, 16 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Mediatek MT7630E 802.11bgn (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43 Wh / 8h 30min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 325 x 233 x 21-22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,59
Recenze

Diskuse