RECENZE: HP ProBook 4545s - špičková výdrž na baterie s AMD

16. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Procesory AMD patřily několik posledních let spíše mezi ty energeticky náročnější. Dnes to již neplatí a recenzovaný 15,6" ProBook ukazuje, že s AMD lze dosáhnout špičkové výdrže.

HP ProBook 4545s - špičková výdrž na baterie s AMD

Základní popis

Notebooky HP ProBook S jsou poměrně oblíbené, neboť se řadí k pracovním modelům (byť nižší třídy) a jsou dostupné v nízkých cenových relacích. Tentokrát jsme měli možnost otestovat 15,6“ verzi, tedy úhlopříčku, která je v řadě nejprodávanější.

Poslední číslice v modelu značí použitou procesorovou platformu, kdy 0 znamená Intel a 5 znamená AMD. Dnes testovaný notebook je postaven na poslední generaci procesorů AMD, a to konkrétně na vysoko taktovaném dvoujádru AMD A6. Vzhledem k tomu, že v mnoha ohledech jde o stejný notebook, jako byl před rokem a půl recenzovaný HP ProBook 4535s, budu se v této recenzi věnovat pouze rozdílům a pro plné seznámení doporučuji přečíst původní recenzi.

Vzhledově se nová generace téměř neliší a hlavní změny se udály „pod kapotou“. Vizuální rozdíly plynou pouze z odlišností v konektorové výbavě. Nejde však jen o vizuální podobnost - displej, klávesnice, touchpad i reproduktory jsou také stejné, takže se na obou strojích pracuje velmi podobně.

notebook HP ProBook 4545s0102030405

Konektorová výbava zaznamenala pouze minimální obměny. Ze čtyř USB jsou nyní dvě ve verzi 3.0 (původně bylo jen jedno) a zmizel slot pro rozšiřující karty ExpressCard (sloužící pro přidání dalších rozhraní jako eSATA a FireWire, resp. 3G modemů). Jinak je vše při starém, což znamená průměr mezi klasickými velkými notebooky.

Samotný notebook nejen stejně vypadá, ale má také stejně rozměry. Přiložený napájecí adaptér je u obou generací identický.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na stejné čipové sadě AMD A70M, ale liší se procesor, byť jde opět o AMD A4.

Osazený procesor AMD A4-4300M nabízí dvě jádra taktovaná na 2,5 GHz. V případě zatížení pouze jednoho jádra dojde k automatickému přetaktování na 3,0 GHz. Nově procesor podporuje nadstandardní technologie jako akcelerace šifrování AES-NI.

specifikace čipu
specifikace čipu

Základní deska je vybavena dvěma sloty pro paměťové moduly DDR3 (1600 MHz). V testované konfiguraci je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem. Operační paměti je dostatek pro všechny běžné operace.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 304
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 349

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56 956
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28 735

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2889 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4223 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,46

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,04 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,5
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4191 MB/s

Reálný výkon procesoru je lehce nad úrovní úsporných procesorů Intel Pentium (1,5 GHz) z generace Sandy Bridge, což je pouze dvojnásobek pasivně chlazených SoC Atomů současné generace, takže moc výkonu nečekejte. Při běžné kancelářské práci si nedostatku výkonu nevšimnete. Sem tam je znát drobné zadrhnutí při načítání webových stránek s velkým množstvím skriptů a flashe, ale nejde o nic zásadního.

Zajímavé je srovnání s procesorem AMD A6-3400M (čtyři jádra 1,4/2,3GHz), který byl v minulém ProBooku. Přestože se tehdy prodával za stejné peníze, nabízel o nezanedbatelných 50-70% vyšší výkon při využití všech jader a o 30% nižší výkon při využití pouze jednoho jádra. Mnohdy starý model nabídl za stejné peníze více výkonu.

Jediná 2,5“ pozice je obsazena 500GB diskem od Hitachi s rychlostí ploten 5400 rpm. Přenosovými rychlostmi jde o jeden z lepších plotnových disků, a přestože nedosahuje na výkonná SSD, v levném notebooku svou službu splní dobře.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 221 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 95,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,05 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V pravé části základny je osazena optická mechanika DVD Super Multi, která není uživatelsky vyměnitelná, nicméně od výměny například za neoriginální rámečky na druhý disk ji dělí pouze jediný šroubek na spodku.

Komunikační technologie jsou obstarány dvěma čipy od Realteku, které se starají o gigabitový Ethernet a 2,4GHz Wi-Fi /n.

Displej a grafika

Kvalitou se displej bohužel neliší od předchozí generace a jde pravděpodobně o stejný panel s podprůměrným podáním barev a nízkým kontrastem. Po jeden a půl roce od minulého modelu je to ovšem o to mrzutější, že na trh postupně přicházejí kvalitnější cenově dostupné panely, které se objevují především ve spotřebních modelech a ty pracovní obchází obloukem. Zde nejde o nic, co bych vyčítal konkrétně ProBooku. Levné pracovní notebooky mají slabší displeje téměř bez výjimky, takže člověk si nepomůže ani u konkurence.

Přestože výpočetní jádro je s minulou generací shodné, grafické jádro je celé nové. Jde o AMD Radeon HD7420G se 192 unifikovanými (vektorovými) shadery a sdílenou pamětí. V zátěži se jádro automaticky taktuje na 655 MHz a po technologické stránce si poradí s DirectX 11.1 i akcelerací videa ve vysokém rozlišení.

K notebooku lze připojit dva externí monitory díky přítomnosti výstupů VGA a HDMI 1.4a. Oba výstupy mohou současně pracovat v režimu rozšířené plochy a digitální přenos HDMI zvládá rozlišení až 2560x1440.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P515 (Graphics: 466, Physics: 1322)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 25 306 (Graphics: 35 972, Physic: 12 419)
  • Cloud Gate (DX10): 1961 (Graphics: 2773, Physic: 969)
  • Fire Strike (DX11): 293 (Graphics: 376, Physic: 1321)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4720 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,78 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 8,7 fps

Podávaný grafický výkon je někde mezi sdílenými grafikami Intel HD 3000 (Sandy Bridge) a HD 4000 (Ivy Bridge). Postačuje k hraní méně náročných her, přehrávání filmů a akceleraci prostředí Windows. Náročné hry ovšem nezvládne ani s nejnižším nastavením. Pro vyšší výkon je možné zvolit konfiguraci notebooku s dedikovaným grafickým čipem nižší třídy Radeon HD7650M.

Chlazení a provozní hluk

O průchod vzduchu se stará jeden ventilátor v levé části základny s výdechem vzduchu z levého boku. Chování ventilátoru závisí na nastavení firmware. Ve výchozím stavu je totiž pro připojené napájení aktivován neustálý běh ventilátoru alespoň v nejnižších otáčkách, a to bez ohledu na teploty. Při bateriovém provozu je fixně nastaveno spínání podle teploty, u kterého je bohužel výrobcem definována nesmyslně nízká hodnota 40°C pro sepnutí ventilátoru a 35°C pro jeho vypnutí.

Při kancelářské práci a připojeném napájení běží ventilátor v nízkých otáčkách (procesor má 30°C), kdy je jen lehce nad úrovní hluku pevného disku (relativně tichý provoz), až větší zátěže dokážou chvilkově (do 3 sekund) zvednout otáčky snad na 10 tisíc rpm (velký hluk). Překvapivě při dlouhodobé zátěži se ventilátor chová podobně a k nárazovému zvýšení otáček dochází na pět sekund jednou za minutu.

Při provozu z baterie se procesor během kancelářské práce drží okolo 38°C a ventilátor je zastavený. Jednou za 3-5 minut dojde ke skokovému zvýšení otáček na maximální úroveň po dobu jedné sekundy, čímž se procesor ochladí okamžitě o 5°C. Při středně náročné práci ventilátor obtěžuje podobnými rozjezdy klidně vícekrát za minutu.

Hlučnost ventilátoru v maximálních otáčkách je velmi nepříjemná a nebude nejspíš pozitivně přijímána ani u sluchově méně citlivých jedinců. Prakticky to totiž znemožňuje nechat notebook v noci zapnutý a spát ve stejné místnosti a v místech, kde potřebujete notebookem příliš neotravovat (pracovní porady, přednáškové sály, čekárny) budete spolehlivě přitahovat pozornost všech okolo. Rozjezdy chlazení nepřehluší ani hluk v místnosti s více lidmi a běžící televizí.

Přestože je většinu času notebook relativně tichý, časté, byť krátkodobé rozjezdy v plné rychlosti jsou natolik obtěžující, že lze chlazení stěží hodnotit uspokojivě. Doufejme, že HP vydá aktualizaci firmware, která problém vyřeší. Nejlepší by ovšem bylo, kdyby v HP vyměnili celý tým zodpovědný za návrh chlazení pro business řadu, protože podobné problémy jsou v posledních letech poměrně časté, přestože spotřební modely navrhované jinými lidmi (jako nedávno recenzovaný SleekBook 15) dokážou být někdy dokonale tiché i při poloviční tloušťce základny.

Dodatek: Pro uklidnění ventilátoru někdy stačilo vypnout a zapnout notebook, což v určitých případech vedlo k méně častému zvyšování otáček (posunutí prahových teplot). Je tedy možné, že HP má nějakou chybu firmware, která se časem opraví. Pokud do redakce dostaneme opravenou verzi notebooku, rádi poznatky v recenzi upravíme.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 30,7°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,4°C
  • napájecí adaptér = 30,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 39,2°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,4°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

teplota okolí při měření: 21°C

teploty v zátěži
teploty v zátěži

Při běžném provozu se povrch základny nemá šanci nikde zahřát ani tak, aby byl alespoň vlažný. Jen v zátěži je cítit teplo z levé poloviny spodku. Přes klávesnici a opěrky se žádné teplo nepřenáší.

Baterie

Stejná šestičlánková baterie s kapacitou 47 Wh tentokrát stačila v našem standardním redakčním testu* na špičkových 7 hodin a 27 minut provozu. Výsledek jasně ukazuje, že spotřeba nové generace procesorů AMD je opět o kus nižší a nezadá si s Intel Core. Při on-line kancelářské práci s maximálním jasem a Wi-Fi jsem se běžně dostával nad hranici pěti hodin.

V případě potřeby delší výdrže HP volitelně nabízí větší primární baterie, z nichž největší by měla prodloužit výdrž na dvojnásobek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 69 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 44 W

ProBooky mívají rychlé nabíjení a testovaný model zvládne vybitou baterii dostat na 90% kapacity za pouhou hodinu a 15 minut. Při plné zátěži se nabíjení zpomalí a celý proces trvá přibližně o 30 minut déle.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 65W napájecím adaptérem, třížilovou přívodní šňůrou a základní tištěnou dokumentací. Obnova předinstalovaného systému Windows 8 (64bit) je uložena na pevném disku. Až na zkušební verzi antiviru je instalace z výroby relativně čistá.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejslabší v rámci modelu a stojí 9 579,- Kč bez DPH (11 590,- Kč s DPH). Další konfigurace se liší předinstalovaným operačním systémem (pouze v případě verzí Pro je přítomna také čtečka otisku prstů), mírně vyšším taktem procesoru nebo přítomnosti základního dedikovaného čipu Radeon HD7650M.

Všechny konfigurace mají pouze roční záruku, která je automaticky rozšířena na dva roky v případě nákupu řízeného občanským zákoníkem. ProBooky jakožto pracovní řada mají výhodu v širším servisním zázemí s autorizovaným servisem v každém větším městě a bohatou nabídkou rozšíření záruk (on-site servis, prodloužení).

Závěr

15,6“ pracovní notebook HP ProBook 4545s může zaujmout ty, kteří chtějí plnohodnotnou klávesnici s numerickým blokem, standardní konstrukci a ocení nadstandardní výdrž na baterie. Nízké spotřeby energie je dosaženo použitím poměrně úsporného dvoujádrového procesoru AMD A6, který ovšem nemůže nabídnout zdaleka tolik výkonu jako klasické procesory Core i3 a vyšší. Pokud tedy nemáte minimální nároky na výkon, je lepší zvolit variantu s procesory Intel (ProBook 4540s).

Vedle standardních nevýhod levných pracovních notebooků (typicky horší displej) spojuje ProBooky tlusté provedení základny a tento konkrétní model v testu vykazoval místy hlučné chlazení. Hlavním lákadlem tak zůstává především možnost pracovat dlouho bez připojeného napájení.

Klady a zápory

+ luxusní výdrž na baterii
+ touchpad se samostatnými tlačítky
+ servisní zázemí

- extrémně hlučné rozjezdy ventilátoru
- velká tloušťka základny
- vybledlé barvy interního displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 4545s (H5K12EA#BCM)
  • Instalovaný procesor: AMD A4-4300M (2.50/3.00 GHz, 1 MB LLC, Dual-Core)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050A7E380, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp DVDRAM UJ8D1)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD7420G (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Ralink RT3290 802.11bgn (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 7h 27min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 373 x 255 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,59
Recenze

Diskuse