RECENZE: Lenovo IdeaPad Y500 - výkon s druhou grafikou místo optické mechaniky

21. 5. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

IdeaPad Y500 používá zajímavý koncept výměnné šachty, kde může být místo optické mechaniky také druhá výkonná grafická karta NVIDIA. Dvě grafiky mohou běžet současně a nabídnou vysoký výkon při hraní náročných her. O vysoký výpočetní výkon se pro změnu stará čtyřjádrové Core i7. Jde o 15,6“ notebook pro ty, kteří chtějí za své peníze maximum výkonu.

Lenovo IdeaPad Y500 - výkon s druhou grafikou místo optické mechaniky

Základní popis

IdeaPady jsou v rámci Lenova stroje zaměřené především na domácí uživatele (pracovní nasazení je převážně v režii řady ThinkPad). Mezi IdeaPady jsou modely s Y v názvu ty nejvýkonnější, jaké Lenovo nabízí, a konkrétně Y500 je z nich ten nejnovější, který jako jediný notebook od Lenova pracuje s dvěma dedikovanými grafickými čipy současně.

Vzhled je spíše nenápadný. Základna i víko jsou vyvedeny v černé barvě a z větší části by mohlo jít o broušený kov (někde je možná použita pouze imitace z tvrdého plastu). IdeaPad Y500 je větší a tlustší než drtivá většina běžných 15,6“ notebooků. Nečekejte žádného drobečka, o moc větší nejsou ani ty nejvýkonnější notebooky se stejnou úhlopříčkou displeje. Vedle tlustšího těla neujde pozornosti ani velký okraj kolem displeje (zejména u horní hrany). Je velká škoda, že Lenovo alespoň displej neposunulo více nahoru, čímž by prospělo ergonomii.

Mechanické zpracování je na dobré úrovni. Základna netrpí výrazným prohýbáním, klávesnice je dostatečně podložena a při zvednutí otevřeného notebooku za roh se nic nekroutí. Víko vykazuje mírnou poddajnost při krutu, ale ani velký tlak na vnější stranu nezpůsobuje vlnění barev displeje.

Víko lze vyklopit do úhlu 135°. Díky těžší základně můžete notebook otevřít pohodlně jedním prstem.


Konektorová výbava zahrnuje pouze běžný základ a nic nad jeho rámec. Nedá se to považovat za chybu – místo různých rozhraní se investovalo do výkonu, což je u herního notebooku pochopitelné. Levý bok má dvě USB 3.0, výstupy grafické karty VGA a HDMI, LAN a zdířku napájení. Pravý bok má pro změnu dva samostatné konektory zvukové karty, třetí USB (jen 2.0) a speciální výměnnou šachtu, která je v testované konfiguraci osazena druhou grafickou kartou. Výbavu završuje čtečka paměťových karet SD XC na čelní hraně.

Půdorysné rozměry 386 x 258 mm jsou větší, než bývá zvykem pro stejnou úhlopříčku displeje. Jsou na půl cesty k menším 17“ strojům. V zavřeném stavu je IdeaPad tlustý 32-36 mm a váží 2,94 kg, což jej řadí do horního spektra 15,6“ notebooků. Při každodenním nošení pocítíte hmotnost navíc i v batohu na zádech. Fyzikální principy se nedají obejít a více výkonu jde ruku v ruce s většími nároky na prostor i chlazení a je s tím potřeba při nákupu počítat.

Ke konfiguracím s čtyřjádrovým procesorem a dvěma grafikami se dodává obří 170W napájecí zdroj. Dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 800 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Co do klávesnice je situace podobná jako u staršího modelu Y580. Jde o chiclet provedení s numerickou částí, do které zasahují nijak neoddělené kurzorové šipky. Numerická část je zmenšená na šířku a ne každému bude vyhovovat zkrácená nula uvolňující prostor šipce doprava. Kvůli chybějícím mezerám mezi jednotlivými bloky kláves není hmatová orientace tak snadná, ale v současné době není situace lepší ani u konkurence.

Problémy s hmatovou orientací částečně řeší podsvícení kláves, díky kterému na klávesy vždy uvidíte. Podsvícení je netradiční kvůli volbě červené barvy, která je u hráčského notebooku především záležitostí stylu. Shledávám ji ovšem také praktickou, neboť červená barva neoslňuje a je v noci tak nějak příjemnější než ostré světlo bílých diod. Dal jsem notebook vyzkoušet více lidem a shodli jsme se na tom všichni – vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo červené podsvícení dostupné třeba u pracovních modelů.

Mechanika kláves je měkčí, než bývalo u IdeaPadů zvykem před příchodem chiclet klávesnic. Přizpůsobení síly stisku při psaní tedy vyžaduje určitý čas na přivyknutí, ale poté lze psát rychle a bez překlepů. Z hlediska mechaniky lze klávesnici hodnotit jako průměrnou. Výhodou může být tišší chod kláves.

Podsvícení klávesnice se zapíná a vypíná pouze manuálně. Slouží k tomu zkratka Fn+Mezerník a přepínání probíhá sekvenčně mezi vypnutím a dvěma stupni intenzity.

Nad klávesnicí je pouze jediný podsvícený prvek, a to hlavní vypínač (svítí decentně bílou barvou). Indikační diody jsou na čelní hraně vlevo. Všechny jsou bílé a jejich funkci poznáte pouze podle obtížně viditelného vytlačení symbolů do plastu vedle nich.


Pod psací část klávesnice je vycentrována velká dotyková plocha beztlačítkového touchpadu Synaptics. Plocha je minimálně zapuštěná proti okolí a liší se mírně odlišným povrchem. S touchpadem jsem příliš spokojen nebyl – elektronika sice snímá bez zpoždění, ale ne vždy si poradí s více prsty. Zejména se nehodí pro ty, kteří mají zvyk mít palec v levé dolní části vyhrazené pro virtuální levé tlačítko a ukazovákem pohybují kurzorem. Při takovém použití místy dochází k obtěžujícímu uskakování kurzoru. Na pohodlné mačkání tlačítka v ploše přímo ukazovákem je mechanika pro změnu příliš tuhá. Mezi beztlačítkovými touchpady se dá najít mnoho povedenějších řešení.

Je velká škoda, že Lenovo v IdeaPadech Y neponechalo klasické touchpady s vyhrazenými tlačítky, které jsou pro herní použití šikovnější.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na standardní čipové sadě Intel HM76 a do patice se dle konfigurace osazuje buď čtyřjádrové Core i7, nebo dvoujádrové Core i5. Testovaná konfigurace je vybavena čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-3630QM s výchozím taktem 2,4 GHz a automatickým přetaktováním v režimu Turbo Boost až do 3,4 GHz.


Na desce jsou dva sloty pro paměťové moduly. Většina konfigurací má stejně jako testovaná dvojici 4GB modulů DDR3-1600 pro dosažení 8 GB celkové operační paměti. V nejvyšší konfiguraci najdete dvojici modulů dávajících dohromady 16 GB paměti.

K paměťovým modulům (stejně jako k disku, mSATA a Wi-Fi modulu) lze získat přístup sejmutím celého spodního krytu. U tohoto modelu nejsou na rozdíl od jiných IdeaPadů nalepeny záruční pečetě zabraňující výměně těchto komponent.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 387
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 642

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 257 921
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 119 104

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5815 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 21503 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,70

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 6,39 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 8,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12 364 MB/s

Výkon je proti dvoujádrovým Core i5 přibližně dvojnásobný při výpočetně náročných činnostech, které umí pracovat se všemi jádry (což je dnes už téměř všechno náročnější). Je tedy přibližně na úrovni základních stolních počítačů třídy workstation a splní potřeby většiny uživatelů.

Pevný disk má dnes velkou kapacitu 1000 GB. Z pohledu výkonu jde o standard s rychlostí ploten 5400 rpm a vyrovnávací pamětí 8 MB. Disk slouží pro systém i data a podporuje jej 16GB SSD cache ve slotu mSATA. Tato SSD cache urychluje především start systému a hibernaci, nicméně měla by se projevit i při rychlosti spouštění programů. Teoreticky by mělo být možné modul vyjmout a nahradit jej plnohodnotným SSD s větší kapacitou, které může fungovat jako klasický disk s operačním systémem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 220 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V testované konfiguraci je optická mechanika nahrazena druhou grafickou kartou. Tato grafická karta je již instalována v počítači a optická mechanika není součástí balení. Moduly v šachtě lze vyměňovat pouze pokud je notebook vypnutý. Vzhledem k tomu, že ČR je malý trh a moduly lze použít pouze v tomto modelu, lze očekávat, že si je nebudete moct koupit běžně v obchodech.

V případě, že byste si koupili konfiguraci, ve které je pouze jedna grafická karta, připravte se, že nestačí pouze dokoupit modul s druhou grafickou kartou. Konfigurace s dvěma grafikami mají větší napájecí zdroj (170W proti 130W).

Spojení s okolím je možné drátem díky gigabitovému Ethernetu (Qualcomm Atheros) i vzduchem za pomoci 2,4GHz karty Wi-Fi /n (Intel) a modulu Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Lesklý displej má úhlopříčku 15,6“ a disponuje vyšším rozlišením Full HD (1920x1080). Jde o nadstandardní TN panel s širokými pozorovacími úhly, vyšší svítivostí a dobrým kontrastem. Běžné HD panely (1366x768) jsou kvalitou zobrazení podstatně horší. Nejde samozřejmě o špičku pro náročné grafiky (tam TN panely vůbec nepatří), ale pro hráče i běžné náročné uživatele bude tento displej více než dostatečný a je radost jej vidět po těch všech základních displejích, které chodí běžně v noteboocích na test.

Maximální svítivost je mírně nad průměrem základních displejů a kdyby panel nebyl lesklý, šel by obstojně použít pro kancelářskou práci i venku pod přímým slunečním zářením. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit)
  • Světlost: 220 cd/m^2 (typická), 185 cd/m^2 (minimální)
  • Pozorovací úhel: 120° horizontálně, 100° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF1-TLC1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V IdeaPadu Y500 je integrované jádro v procesoru deaktivované a displej se všemi výstupy je zapojen k dedikovanému čipu vyšší střední třídy NVIDIA GeForce GT 650M s 2 GB vlastní paměti GDDR5. Šetřící technologii NVIDIA Optimus byste zde hledali marně.

V testované konfiguraci je druhý grafický čip stejných parametrů (opět GT 650M) osazen již z výroby a z výměnné šachty komunikuje se zbytkem počítače plnou sběrnicí PCIe. Oba grafické čipy lze využít současně díky technologii SLI, a ve hrách tak získat až 80% výkonu navíc proti řešení s jednou grafikou.


Přímé připojení druhé grafiky ke sběrnici vylučuje odpojování a připojování modulu za chodu notebooku. Při přidání modulu do zapnutého notebooku se nic nestane (modul nebude detekován). Při odpojení běžícího modulu naopak zhavaruje operační systém do modré obrazovky.

K připojení externích monitorů lze využít možností HDMI 1.4a (až 2560x1440) a analogového VGA. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Deaktivované integrované grafické jádro od Intelu neznamená pouze vyšší spotřebu při kancelářské práci, ale také absenci bezdrátového přenosu obrazu a zvuku technologií Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 20 207
  • 3DMark Vantage: P 13 959 (GPU: 12 786, CPU: 19 262)
  • 3DMark 11: P 3741 (Graphics: 3672, Physics: 7409)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 85 211 (Graphics: 122 240, Physic: 41 361)
  • Cloud Gate (DX10): 12 857 (Graphics: 18 887, Physic: 6072)
  • Fire Strike (DX11): 2424 (Graphics: 2802, Physic: 8329)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6244 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 43,12 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 14,48
  • CATIA (catia-02): 13,97
  • EnSight (ensight-03): 15,03
  • Maya (maya-02): 39,31
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 15,11
  • SolidWorks (sw-01): 14,89
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,97
  • UGS NX (ugnx-01): 1,85

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 8,52
  • EnSight (ensight-04): 10,46
  • LightWave 3D (lightwave-01): 12,43
  • Maya (maya-02): 8,76
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,19
  • SolidWorks (sw-03): 7,56
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,90
  • Siemens NX (snx-01): 1,95

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 49 (min), 99 (max), 77 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 19 (min), 47 (max), 39 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 14 (min), 40 (max), 23 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 69,4 fps
  • 1920x1080: 42,1 fps

Herním výkonem se stroj směle může řadit do vyšší třídy. Obě grafiky dohromady utáhnou většinu dnešních her v plném rozlišení 1920x1080 s dobrými detaily a vyhlazením hran. Plynule běžel v plném rozlišení i velmi náročný Crysis 3 a lze očekávat, že nějaký čas nebude mít notebook s hrami po stránce výkonu problémy, pokud bude správně fungovat SLI.

SLI zapojení ovšem má své stinné stránky. Předně mě překvapilo, že SLI není aktivované v ovladači ihned po vybalení notebooku s předinstalovaným systémem. Musel jsem nejprve otevřít panel nastavení NVIDIA a v něm SLI povolit. Je to sice drobnost, ale průměrného uživatele nemusí napadnout, že je potřeba někde něco ještě aktivovat. Dále ne vždy běží SLI korektně, a to zejména se zapnutím snímkové synchronizace vykreslování.

Mimo to je dobré pravidelně kontrolovat aktualizace ovladače grafiky. Ke správnému chodu SLI jsou totiž nutné dodatečné definice nastavení pro jednotlivé programy a hry. Výsledky testů v této recenzi jsou provedeny s aktuálně nejnovějším ovladačem přímo ze stránek NVIDIA. Lenovo jako takové na svém webu nabízí pouze zastaralé ovladače, se kterými v nejnovějších testech druhá grafika nepracovala korektně.

Dvě grafické karty lze použít také pro výpočty (CUDA, OpenCL), ale při vykreslování v profesionálních 3D programech (typicky CAD/CAM) druhá grafika na výkonu téměř není znát a celkově je výkon hluboko pod optimalizovanými profesionálními čipy AMD FirePro a NVIDIA Quadro. IdeaPad Y500 je především herní notebook.

Multimédia

Nad klávesnicí jsou za mřížkou ukryté dva reproduktory JBL. V notebooku sice není subwoofer, ale nezabraňuje mu to hrát značně nadprůměrně na poměry notebooků. Kromě hloubek, kde systém dle očekávání lehce zaostává, je zvukový projev poměrně vyvážený a při hraní her nebo sledování filmů nebudete odkázání na sluchátka, případně externí reproduktory. Méně nároční si s integrovanými reproduktory vystačí i pro poslech hudby.

Velkou předností osazených reproduktorů je jejich maximální hlasitost, která převyšuje snad všechno, co jsme v posledním půlroce testovali. Ani v místnosti s vyšším okolním hlukem jsem nebyl nucen použít maximální hlasitost. K hlasitému poslechu v tišší místnosti bude stačit úroveň hlasitosti na 40%.

Nálepka na levé opěrce ruky upozorňuje na softwarové vylepšení Dolby Home Theater v4, které je zaobaleno programem Lenovo Onekey Theater. Tento program nenabízí žádné nastavení, ale kromě výchozího profilu můžete zvolit také profil Hudba a Film, které softwarovou úpravou vytáhnou část zvukového spektra. Při používání jsem shledal nejlepším výchozí profil, který nic nemění.

Na rozdíl od snad všech ostatních notebooků Lenovo má IdeaPad Y500 oddělený mikrofonní vstup (mono) a sluchátkový výstup (stereo) do samostatných konektorů. Vedle toho samozřejmě nechybí digitální zvuková stopa v HDMI a jako bonus má výstupní konektor pro sluchátka také podporu optického přenosu S/PDIF.

Ve víku je osazena standardní HD kamera se schopností nahrávat v rozlišení 1280x720. Její aktivitu indikuje bílá dioda vedle objektivu a to vše ještě obklopuje duální mikrofon se schopností odstranit okolní ruchy při on-line hlasové komunikaci.

Chlazení a provozní hluk

Procesor a primární grafická karta jsou pomocí dvou heatpipe spojeny s chladičem a o průchod vzduchu notebookem se stará jeden ventilátor s výdechem vzduchu na levém boku. Sekundární grafická karta ve výměnné šachtě je od tohoto okruhu oddělena, takže musí mít své vlastní chlazení. Součástí modulu je druhý chladič i s ventilátorem a prostor, kde by jinak vyjížděla dvířka optické mechaniky, obsazuje druhý výdech chlazení.

Při kancelářské práci je zapnutý hlavní ventilátor v nízkých otáčkách, kdy jej sice v tiché místnosti uslyšíte, ale jde pouze o tlumený šum bez dalších rušivých zvuků (cvakání, pískání). V zátěži se tento ventilátor roztočí do vyšších otáček, které jsou sice hlasitější, ale zvuk přesto není obtěžující. Ani nejvyšší otáčky při zátěži všech jader procesoru současně s primární grafikou nelze označit za obtěžující a průměrně jsou i slabší notebooky v zátěži hlučnější.

Druhý ventilátor se zapíná pouze ve hrách a 3D programech, které podporují akceleraci oběma grafikami současně (SLI). Hlasitost ventilátoru v modulu je pod úrovní primárního (kvůli nižším otáčkám) a celkovou hlasitost notebooku v zátěži téměř neovlivní. Jakmile 3D zátěž skončí, ventilátor se do deseti sekund zastaví.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 34,4°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 35,9°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • klávesnice vlevo = 44,0°C
  • klávesnice vpravo = 43,4°C
  • spodek maximum = 44,5°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 54,4°C
  • napájecí adaptér = 53,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nízké zátěži je notebook studený po celém svém povrchu. Až v zátěži dojde k zahřátí. Tyká se to pouze prostoru pod chladičem vlevo vzadu a lehce také místa vlevo od klávesy Esc. Při delší zátěži nedochází k výraznému zahřívání částí, které přichází do kontaktu s rukama.

Chlazení Y500 pro mě bylo příjemným překvapením, neboť je notebook tišší než řada slabších strojů jak v klidu, tak v zátěži, a není to vykoupeno vyššími teplotami.


Baterie

Velká baterie vložená do zadní části nabízí kapacitu 72 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 6 minut. V praxi je výdrž při on-line kancelářské práci s vyšším jasem přibližně o půl hodiny kratší.

Velkou spotřebu notebooku nemá ani tak na starosti čtyřjádrový procesor, jako spíše neustále běžící dedikovaný grafický čip dohromady s displejem, u kterého je rozdíl mezi nízkým a vysokým podsvícením asi čtyři watty. Ať už je důvod jakýkoli, k IdeaPadu Y500 nelze přistupovat jako k úspornému notebooku na dlouhé cesty.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 102 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 152 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Výkonová rezerva napájecího adaptéru umožňuje rychle nabíjet za každé situace. Prázdnou baterii nabijete na 90% kapacity přibližně za hodinu a půl.

BIOS a zabezpečení

Firmware InsydeH2O umožňuje nastavit pouze základní hodnoty jako datum, čas, režimy bootování a několik drobností.

Systém je možné zavést v režimu UEFI i BIOS. V základu je zapnutý režim SecureBoot a další zabezpečení notebooku zahrnuje hesla firmware a heslo pevného disku.

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze napájecí adaptér, přívodní šňůru a základní tištěnou dokumentaci. Záloha tovární instalace operačního systému je pouze na pevném disku a žádné nadstandardní příslušenství Lenovo nepřibaluje.

Ve všech konfiguracích je předinstalovaný operační systém Windows 8 v 64bit verzi a s ním také řada více či méně užitečných programů. Odstranění zbytečností nezabere více než 10 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 22 313,- Kč bez DPH (26 999,- Kč s DPH). Další dostupné konfigurace se liší především osazeným procesorem (u nižších jen dvoujádro Core i5) a velikostí RAM, dvojice grafických karet v SLI zůstává.

Záruku mají IdeaPady dvouletou a její součástí je svoz kurýrem v rámci reklamace zdarma. Bez ohledu na to, kam notebook odnesete, nejbližší autorizovaný servis provádějící opravy je v Polsku.

Závěr

Lenovo IdeaPad Y500 je 15,6“ herní notebook, který se snaží nabídnout maximum výpočetního i grafického výkonu. To se mu ostatně v jeho cenové relaci také daří a v poměru výkon/cena jde o jednu z nejlepších voleb na trhu. Při hraní potěší efektně podsvícená klávesnice a především tiché chlazení. Díky nadstandardním integrovaným repráčkům a Full HD displeji stačí připojit akorát myš a můžete začít hrát.

Vedle menší mobility kvůli hmotnosti a výdrži baterie lze za problém považovat hlavně použitý touchpad, který nereaguje vždy přesně a má problém s korektním rozpoznáváním více prstů v situacích, kdy chcete mít palec neustále položený na místě virtuálního levého tlačítka. Nepředpokládám, že by byl touchpad problémem při hraní her - tam si každý připojí myš, ale na cestách jeho nedostatky nejspíš pocítíte.

Pokud patříte mezi náruživé hráče a nechcete za notebook dávat více než 25 tisíc korun s DPH, je IdeaPad Y500 dobrá volba.

Klady a zápory

+ tiché a účinné chlazení
+ dostatek grafického výkonu na všechny dnešní hry v rozlišení displeje
+ Full HD displej
+ nadstandardní zvuk a vysoká hlasitost integrovaných reproduktorů

- touchpad
- horší mobilita
- Lenovo nenabízí na webu novější ovladače grafické karty

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Y500
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3630QM (2.40/3.40 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (4096+4096)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400rpm, 8MB cache) + 16GB SSD cache (SanDisk SSD U100)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: 2x NVIDIA GeForce GT650M (2GB GDDR5, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros AR8161 GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 4h 6in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 386 x 258 x 32-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,94
Recenze

Diskuse