RECENZE: Lenovo IdeaPad Yoga 13 - netradiční konvertibilní Ultrabook

17. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ke konci roku se vyrojila řada zajímavých dotykových Ultrabooků, které lze používat jako tablet i notebook. Yoga z této řady vystupuje odlišnou konstrukcí - klávesnice je nedílnou součástí a víko je možné překlopit až o 360°, což nabízí zajímavé možnosti využití. Uvnitř jde o výkonný stroj poháněný úsporným procesorem Intel Core i7.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 - netradiční konvertibilní Ultrabook

Základní popis

Řada IdeaPad se rozšířila o nové konvertibilní zařízení Yoga, které se snaží zaujmout speciální konstrukcí dvojitých kloubů a patří do poslední generace Ultrabooků. Yogy se objevily na trhu dvě. Menší má 11“ a pohání ji ARMový procesor NVIDIA Tegra 3 (neběží na ní plnohodnotný Windows 8). Větší, testovaná, má 13“ a jde o plnohodnotný počítač s Core i7 uvnitř.

Tenké tělo má kovovou slitinovou vanu základny a vnější část víka. Vnitřní část víka je překryta tvrzeným sklem a okolí klávesnice je plastové kvůli lepším tepelným vlastnostem (pro kontakt s rukama uživatele). Zatímco vnitřní část je černá jako popel, kovové části se vyrábí v decentním šedém provedení a odvážnějším oranžovém. Nejsem velkým příznivcem barevných vík, ale Yoga v oranžovo-černé vypadá opravdu luxusně a patří dle mého názoru k nejhezčím současným notebookům (u nás jde bohužel sehnat oranžová pouze v nižší konfiguraci).

Mechanické zpracování není špatné, ale v kategorii konvertibilních dotykových počítačů, kde jsou vyšší nároky, v některých ohledech nenadchne. Při zvednutí otevřeného počítače za roh je znatelné určité prohnutí základny. Víko je na tom trochu lépe, ale ani o jedné z částí se nedá říct, že by byla pevná jako kámen. V režimu tabletu si obě části vypomáhají a odolnost je mírně lepší. Yoga rozhodně nevypadá, že by nesnesla časté přenášení, ale na trhu jsou v rámci kategorie i pevnější počítače.

Klouby mají velmi tuhý chod, což znamená, že jednou rukou počítač snadno neotevřete. Lenovo situaci nedělá jednoduchou, neboť chybí výřez, za který by se dalo víko uchopit. Pokud počítač držíte ve vzduchu a chcete jej otevřít, měli byste si dát pozor na prsty u kloubů, neboť skřípnutí kůže při otevírání příliš nepotěší. Tolik k negativům.

Samotnou konstrukci víka, které lze přetočit o 360°, vnímám jako velmi praktickou. Do 180° otevření máte klasický notebook se stabilním uchycením víka, který kvůli odlišné konstrukci nenabral ani gram hmotnost navíc. V případě potřeby jej však můžete rychle otočit a mít tablet, aniž byste museli některou z části odpojit a odložit. Tuto vlastnost ocení lidé, kteří pracují v terénu a nemají možnost si někde něco odkládat.

Nejvíc se mi nové řešení líbí kvůli práci v režimu „stan“ (otevření okolo 300°), neboť si můžete dopřát dotykového ovládání, aniž by vám překážela klávesnice, a zároveň nemusíte držet počítač v rukou (obraz se automaticky otáčí podle natočení počítače). Hodí se při ranním sledování seriálů u snídaně, nebo při předvádění čehokoli ovládaného dotykem ve více lidech (fotky, video, mapy, atd.). Kloub se základnou je obecně výhodný, kdykoli potřebujete doplnit tablet stojanem.

Nejde o řešení obecně lepší než odpojitelná konstrukce. Pro někoho může být negativem vyšší hmotnost při využívání v režimu tabletu, neboť klávesnici si s sebou nosíte i v případě, kdy víte, že ji dlouho nebudete potřebovat.

Další nevýhoda se opět týká režimu tabletu. Vzhledem k tomu, že při něm směřuje klávesnice dolů, je dobré si dát pozor, kam počítač položíte, abyste se pak stejně jako já nedivili, až zvednete Yogu z jídelního stolu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava byla ořezána na nutné minimum, alespoň z pohledu 13“ notebooků. Na levém boku je jediné USB 3.0, kombinovaný konektor zvukové karty a výstup HDMI (v plné velikosti) a na pravém boku je druhé USB (už jen 2.0) spolu se čtečkou paměťových karet SD XC (karta se dovnitř vejde celá) a novým hranatým konektorem napájení. U podobně velkého notebooku nejvíc zamrzí absence konektoru pro připojení do sítě LAN. Druhé USB 3.0 by také nebylo k zahození.

Yoga 13 má rozměry podobné 14“ notebookům z doby poměru stran 16:10. Je to dáno větším prostorem pod 13“ displejem (16:9). V číslech má zavřený notebook 333 x 225 x 17 mm. Hmotnost přístroje činí 1,54 kg, což není špatné u 13“ notebooku s konvertibilní konstrukcí, a v brašně se na cestách nepronese. Při používání jako tablet to ovšem může omezovat, neboť 1,5 kg už je dost třeba na držení před očima při čtení vleže.

Napájecí adaptér s výkonem 65 W je placatější, než bývá zvykem, a na konci jeho kabelu je stejný nový konektor, jako se objevil u ThinkPadu X1 Carbon. Je hranatý a placatý kvůli prostorovým omezením tenkých notebooků. Tento konektor postupně nahradí dlouhé roky používaný kulatý konektor ze současných ThinkPadů.

Dohromady s přívodní dvoužilovou šňůrou adaptér váží pouhých 293 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice obsahuje všechny klávesy včetně těch méně používaných alespoň v podobě funkcí Fn. Na rozdíl od ThinkPadů nechybí klávesa kontextové nabídky a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny po pravém okraji klávesnice. Jedinou klávesou s indikací je CapsLock, který svou aktivitu oznamuje bílou diodou přímo na klávese. Nějaké ústupky v ergonomii se ovšem také najdou - během používání jsem měl občas problémy se dvěma zúženými klávesami vlevo od Enteru. Celkově mi ovšem rozložení připadá lepší než u současných ThinkPadů.

Nejvyšší řada kláves je rozdělena malými mezerami do bloků po čtyřech. Standardně ovšem mají klávesy multimediální funkci a nabízí rychlý přístup k funkcím, jako je změna jasu a hlasitosti. V kombinaci s Fn fungují jako F1-F12. Chování je možné přepnout ve firmware a získat tím primárně F1-F12 bez držení Fn. Pokud je ovšem jedinou zkratkou, kterou používáte, Alt+F4 není nutné nic přenastavovat. Tato zkratka funguje i ve výchozím režimu.

Pohodlnost klávesnice bych zařadil jednoznačně nad průměr. Mechanika je relativně dobrá a pracuje velmi tiše. Nic ovšem není bezchybné. V pravé straně není klávesnice dokonale podložená a při psaní se lehce vlní. Prostředek klávesnice je navíc zapuštěný více než okolí a řekl bych, že to bude chyba montáže. Notebook se bohužel nedá snadno rozebrat, takže jsem nemohl ověřit, zda jde jen o problém kusu a zda je snadno řešitelný.

Jestli mi něco při psaní opravdu vadilo, je to touchpad. Lenovo jej totiž vycentrovalo vůči základně, ale tím, že má klávesnice ještě sloupec kláves vpravo od Enteru, je její střed psací části (písmena G a H) vychýlený. Výsledkem je, že jsem si při psaní zprvu často mačkal touchpad. Většinu dotyků ovladač odfiltruje, ale nezřídka se mi stávalo, že mi kurzor při psaní přeskočil jinam. Touchpad lze snadno vypnout (F6), ale stejně je trochu nepříjemné, když vám při psaní pod dlaní klape dotyková plocha od náhodného mačkání (navíc je touchpad kovový, a tím pádem studenější než opěrky).

Na notebooku jsou (kromě CapsLocku) pouze dvě indikační diody. Jsou na čelní hraně vlevo. Jedna je zabudovaná v hlavním vypínači a indikuje zapnutí, případně uspání (rychlé blikání). Druhá informuje o stavu baterie – svítí bíle při stavu nad 20%, jinak svítí oranžově. Při nabíjení občas problikne. Jde o chování podobné ThinkPadům.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je řízen elektronikou Synaptics a jeho plocha není zapuštěná proti okolí, liší se ovšem jiným povrchem. Dotyková plocha je dokonale hladká a prst po ní zlehka klouže. Vlastní snímání funguje plynule, ale je u něj znát zpoždění proti pohybu prstu. Pominu-li problémy s umístěním touchpadu, kritiku si zaslouží zejména tužší tlačítko v dotykové ploše a jeho hlasitý zvuk. Obzvláště při položení na stůl je klapání hlučné a neskutečně otravné. V tišší místnosti s více lidmi jej budete mačkat neradi s pocitem, že rušíte všechny okolo.

S tlačítkem je spojený další nedostatek. Někdy se při rychlém stisku tlačítka a okamžitém vzdálení prstu od dotykové plochy vyhodnotí jedno stisknutí jako dvě (jedno od hardwarového tlačítka a jedno jako „tap“).

Konstrukce touchpadu není vyřešená nejlépe. Pokud zvednete Yogu otevřenou za levý roh a druhou rukou budete používat touchpad, zjistíte, že po prvním zmáčknutí se už plocha nevrátí a zůstane zaseknutá. Podobné neduhy bych čekal spíš u 15,6“ počítače za 10 tisíc. Problém je v mírném prohnutí základny, která zamezí vrácení plochy touchpadu zpět.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na úsporné čipové sadě Intel QS77 v kombinaci se základním úsporným procesorem vyšší třídy - Intel Core i7-3517U. Jeho obě jádra mají výchozí takt 1,9 GHz. Když není výkon potřeba, podtaktují se na 800 MHz. V opačném případě mohou pomocí technologie Turbo Boost dosáhnout taktu až 3,0 GHz. Výkon postačuje k provádění všech běžných činností, aniž by byl procesor brzdou. Pouze u častého využití pro střih HD videa a rendering je dobré uvažovat nad něčím větším s čtyřjádrovým Core i7.

CPU-Z
specifikace čipu

S přidáním RAM se nepočítá a notebook není uživatelsky rozšiřitelný. Jeho 8 GB RAM (DDR3-1600) je nejspíš (dle diagnostiky) v jednom slotu, ale nepřišel jsem nad to, jak bych se k němu dostal, aniž by hrozilo, že poškodím některý z plastů základny. Paměť je v zapojení single-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 702
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 262

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 400
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 361

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5202 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 201 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,96

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,55 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7014 MB/s

Miniaturní SSD nabízí úložný prostor 128 GB, z čehož může uživatel využít přibližně 70 GB (zbytek je obsazen systémem a jeho obnovou). Rychlostí spadá SSD do průměru a při praktickém nasazení nezaostává za 2,5“ SSD do klasických notebooků. Limitován je pouze teoretický výkon kvůli použití SATA-II, ale toho si běžné nemáte šanci všimnout. Výkon je daleko před plotnovými disky a nikdy nedochází k situacím, že by se čekalo právě na disk.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 248 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 183 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,17 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,7

Jediný prostředek ke spojení se světem představuje čip od Realteku, který zajišťuje podporu 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Jde o levnější úsporný čip, který je uvnitř připojen k rozhraní USB 2.0 a nabízí pouze základní rychlost. Anténa je pravděpodobně zapojena pouze jedna, neboť reálné přenosové rychlosti s Wi-Fi /n routerem (WPA2) byly pouze okolo 3,5 MB/s, přestože řada jiných notebooků ve stejné situaci nabízí 8-10 MB/s. K příjmu signálu nemám výhrady a citlivost notebooku spadá do průměru.

Obě bezdrátové technologie lze vypnout současně klávesou F7 (resp. Fn+F7), kterou se aktivuje systémový režim „v letadle“.

Displej a grafika

Testovaná větší varianta Yogy je vybavena 13“ displejem s rozlišením HD+ (1600x900). V základním nastavení jsou již písmena v prostředí klasické plochy drobnější, ale lidem se zdravým zrakem by jejich čtení ještě nemělo činit obtíže. Výhodou je možnost zobrazit více informací.

Těší mě, že se konečně opět objevují notebooky s kvalitními obrazovkami. Zde se o zobrazování stará IPS matice s neomezenými pozorovacími úhly (LG Display LP133WD2-SLB1) a obraz patří k tomu nejlepšímu, co se mezi běžnými notebooky vyskytuje. Barvy jsou syté a černá vypadá opravdu jako černá. Displej nemá rušivý nádech do žádné barvy a je radost s ním pracovat.

LED podsvícení lze regulovat hrubě pomocí klávesových zkratek. Rozsah nastavení je velký, ale jednotlivé stupně jsou rozloženy tak, že pod dvě třetiny jasu je již obraz relativně tmavý. K jemnému nastavení slouží jedině regulace grafickým prvkem v systému Windows 8.

Vysoký maximální jas umožňuje v omezené míře kancelářskou práci venku pod přímým slunečním světlem. Samotný displej má matnou povrchovou úpravu, která se snaží dopadající světlo rozprostřít. Přes něj je ovšem nasazena lesklá skleněná vrstva, takže se odlesků stejně nezbavíte.

IdeaPady nabízí jednu praktickou funkci ohledně podsvícení. Klávesou F9 (Fn+F9) lze vypnout podsvícení interního displeje. Podsvícení se nezapne ani po stisku klávesy, musí se opětovně použít F9.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP133WD2-SLB1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace zajišťuje integrované jádro Intel HD 4000, které využívá operační paměť počítače ve velikosti dle potřeby až do velikosti 1,6 GB. Podporuje DirectX 11 a akceleruje moderní formáty HD videa (včetně Blu-ray 3D).

Jedinou možnosti vyvedení obrazu na externí monitor nebo televizor je výstup HDMI na levém boku. Ničím dalším notebook vybaven není a nenajdete zde ani podporu pro bezdrátový přenos Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3211
  • 3DMark Vantage: P1721 (GPU: 1385, CPU: 6289)
  • 3DMark 11: P592 (Graphics: 517, Physics: 2608)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5557 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,02 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 10,5 fps
  • 1600x900: 7,6 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon ve 3D je lehce pod průměrem pro integrovaná jádra HD 4000 a může za to paměť v režimu single-channel. Výkon postačuje k hraní starších a casual her (zejména těch primitivních, které jsou v Microsoft Store). Na nejnovější hry se nehodí. Na vše ostatní (kancelářská práce, filmy) stačí s přehledem.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny někde pod klávesnicí a nabízí zvukové podání na úrovni slabšího průměru notebooků obecně. Nečekejte tedy žádné zázraky a kvalitní poslech hudby. K reprodukci lidského hlasu při konferencích a filmech ovšem postačují. Maximální hlasitost je relativně dobrá a repráčky přeřvou větší ruch v místnosti.

K připojení externích zvukových zařízení je vyhrazen jack kombinující stereofonní výstup a monofonní vstup podobným způsobem, jako je tomu u mobilních telefonů. Digitální zvukový výstup je součástí HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je integrovaná 0,3Mpix webkamera, která s pomocí ovladače zvládá fotit v rozlišení až 1280x720.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení nasává vzduch mezerami mezi klávesami a vyhání jej velkým výdechem vzadu. Při kancelářské práci jede ventilátor neustále a snaha nasávat vzduch spoustou drobných mezer v klávesnici, dělá jeho zvuk výraznější. Nedá se říct, že by bylo chlazení vyloženě nepříjemné, ale jedinci s většími nároky na ticho s Yogou spokojeni zcela jistě nebudou. Při večerní práci v tiché místnosti s přehráváním ztlumené hudby byl ventilátor stále slyšitelný ze vzdálenosti do jednoho a půl metru. Ventilátor se po čase téměř nikdy nevypíná, a to ani v případech, kdy procesor dosahuje teplot okolo 37°C. Yogu lze tedy označit za jeden z hlučnějších notebooků (při kancelářské práci) v rámci kategorie. Existují notebooky, které jsou stejně hlučné při maximálním výkonovém zatížení. Od zařízení, které bych mohl chtít používat na večerní čtení v posteli v režimu tabletu, bych očekával snahu hluk spíše snížit na minimum.

V zátěži se hlučnost zvýší, ale úroveň hluku se příliš neliší od jiných tenkých notebooků. Nejde o žádnou stíhačku a foukání lze omluvit podávaným výkonem procesoru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 24,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 25,4°C
  • spodek maximum = 32,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 28,9°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 46,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 47,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 43,7°C
  • napájecí adaptér = 43,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci je povrch celého notebooku chladný. Mírně vlažné je pouze levý horní roh klávesnice a zadní hrana u výdechu chlazení. V zátěži se ohřeje především levá část klávesnice a levý zadní roh. U klávesnice to pocitově není tak znát, ale kovový spodek může být při položení na nohy nepříjemný. V režimu tabletu problém není tak velký, neboť zůstane kovová část mezi displejem a klávesnicí a uživatel s ní nepřichází do kontaktu. Pouze z výdechu chlazení fouká teplý vzduch.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V základně je integrovaná 55Wh baterie, kterou lze vyměnit jedině v servisu. V našem standardním redakčním testu* stačila k provozu po dobu 6 hodin a 59 minut. Při on-line kancelářské práci a vyšším jasu displeje počítejte se spotřebou okolo 10-11 W, což znamená výdrž přibližně 4 hodiny a 50 minut.

Výdrž není špatná na standardní notebook, ale k použití coby tablet by se hodila dvojnásobná. Vnitřnosti dle spotřeby nejsou úspornější než u velkých notebooků a některé Ultrabooky s podobnými komponentami mají třeba o 2 W nižší odběr. Tablety postavené na poslední verzi (SoC) Atomu by zvládly s podobnou baterií pracovat téměř 20 hodin. Situaci částečně zachraňuje alespoň rychlé nabíjení.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 65 W

Při nabíjení je vždy využito maximum výkonu napájecího adaptéru. Vybitá baterie ve vypnutém notebooku se nabije na 90% přibližně za 50 minut. Při nenáročných činnostech se zapnutým počítačem je tato doba prodloužena jen asi o 10 minut. V zátěži dojde ke stejnému nabití za 2 hodiny.

BIOS a zabezpečení

InsydeH2O firmware umožňuje změnit několik základních voleb:

  • změna primární funkce horní řady kláves
  • vypnutí bezdrátových funkcí
  • přepnutí režimu SATA řadiče
  • vypnutí podpory startu systému ze sítě (PXE)
  • zapnutí pípání při odpojení napájecího adaptéru
  • zapnutí podpory virtualizace
  • zapnutí podpory návratu ke starším verzím firmware
  • vypnutí podpory Intel DPTF
  • vypnutí podpory Intel Rapid Start
  • vypnutí zabezpečeného startu systému
  • nastavení režimu zavádění systému (UEFI, BIOS)

V rámci zabezpečení lze nastavit heslo firmware a heslo pevného disku.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér s dvoužilovou přívodní šňůrou a primitivní tištěná dokumentace. Obnova operačního systému je uložena pouze na pevném disku (ubírá z něj 20 GB).

Předinstalovaný Windows 8 je v české 64bit verzi a doplňuje jej pár dalších programů jako například zkušební verze antiviru. Celková zaplevelenost výchozí instalace je spíše menší. Notebook není vybaven velkým množstvím speciálních utilit od výrobce a spoléhá spíše na integrované komponenty operačního systému.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 24 793,- Kč (29 999,- Kč s DPH). Pokud se spokojíte s procesorem Core i5 a polovičním množstvím operační paměti, můžete ušetřit přibližně 3 tisíce nákupem nižší konfigurace (s oranžovým víkem).

Závěr

Lenovo IdeaPad Yoga 13 je 13“ konvertibilní Ultrabook, který kombinuje výhody tenkého notebooku s dotykovým zařízením. Díky konstrukci s dvojitými klouby je jen malinko větší a těžší než klasické tenké notebooky, takže v kombinaci s pohodlnou klávesnicí a displejem s vysokým rozlišením, se stále dobře hodí na práci v terénu.

Jakmile se vám zachce používat Yogu jako tablet, stačí přetočit displej a máte klasický (byť větší a těžší) tablet. Zajímavé jsou ovšem další možnosti konstrukce – můžete si obě části postavit na stůl jako stan, čímž je zajištěn lepší sklon a při dotyku nehrozí houpání. Dále lze při práci na klíně (nebo v posteli) využít obrácenou základnu jako podstavec a naklonit si víko tak, jak vám vyhovuje, aniž byste jej museli pořád držet. Během testování jsem zjistil, že právě tahle funkce mi vyhovuje a u běžných tabletů chybí (držet před sebou déle cokoli nad 500 g není žádná výhra).

Příjemně mě překvapilo provedení kloubů, které při manipulaci působí odolně. Horší je to s některými jinými prvky - někde se notebook prohýbá více, než by bylo nutné. Za hlavní nedostatek ovšem považují prakticky neustále běžící ventilátor, jehož zvuk není příliš příjemný zejména při práci v režimu tabletu, kdy bývá přístroj obvykle blíže k hlavě uživatele.

Výsledný dojem z Yogy je pozitivní. Vypadá dobře a lidem okolo se líbí. Pracuje se s ní až na pár zmíněných nedostatků dobře a dotykové ovládání na podobném zařízení má smysl.

Klady a zápory

+ praktická konstrukce se spoustou možností
+ pohodlná klávesnice v rámci tenkých notebooků
+ špičkový IPS displej

- mačkání touchpadu při psaní pravou dlaní
- hlučnost chlazení
- klávesnice není podsvícená

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Yoga 13
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517U (1.90/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 128 (SAMSUNG MZMPC128HBFU-000L1, mSATA, SATA-2)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Realtek RTL8723A (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 6h 59min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 333 x 225 x 17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,54
Recenze

Diskuse