RECENZE: Lenovo IdeaPad Z400 touch - čtyřjádrový výkon ukrytý ve 14“

11. 4. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Univerzální multimediální notebooky jsou velmi oblíbenou kategorií. Nabízí dobrý kompromis mezi výbavou a mobilitou. Předností IdeaPadu Z400 je bezpochyby osazení čtyřjádrového procesoru Core i7. V testované verzi má navíc dotykový displej.

Lenovo IdeaPad Z400 touch - čtyřjádrový výkon ukrytý ve 14“

Základní popis

Notebooky IdeaPad představují multimediální třídu nabídky Lenova. Řady jsou následně děleny podle písmen a v rámci nich mají modely značení ze tří čísel. Dnes recenzovaná řada Z má zastupovat klasické multimediální modely ze středu spektra. Nejde tedy o supervýkonné stroje, ale ani o co nejtenčí stylové kousky. Jde jednoduše o kompromis pro univerzální nasazení. Z poslední generace IdeaPadů Z se u nás prodávají dvě úhlopříčky - 14“ (Z400) a 15,6“ (Z500). Do redakce se k nám dostala menší varianta.

Vzhled notebooku je dnes charakteristický pro nejeden „multimediál“. Kombinuje stříbrné a černé plochy, kdy kromě krycího skla jsou všechny povrchy v praktickém matném provedení. Notebook se snaží navodit dojem, že se vpředu ztenčuje, nicméně tloušťka je vpředu i vzadu stejná, což jasně pocítíte kvůli ostřejší přední hraně, až si na opěrky položíte ruce. Vizuálně jde o povedený notebook, kdy jedinou výhradu mám k nepříliš pěknému tlustému rámu pod displejem, který působí, jako by Lenovo do notebooku osadilo menší displej, než do něj patří.

Kovová vrchní část základny představuje základní nosný prvek, na který jsou navěšeny plastové díly (boky, vana). K pevnosti základny nemám žádné výhrady, neboť působí dobrým dojmem a netrpí kroucením. K mému překvapení je IdeaPad Z400 cvalík a takovému dojmu přidává fakt, že víko je tlustší, než bývá u notebooků zvykem. Je možné, že za to může dotyková vrstva a překryvné sklo, nicméně jiné dotykové notebooky mají víka klidně poloviční. Ochrana displeje ve víku proti tlaku z vnějšku je mírně nadprůměrná a celkový dojem z provedení notebooku je dobrý.

Víko lze otevřít do úhlu pouhých 120°, což už je hodnota, kterou pocítíte, kdykoli budete pracovat s notebookem na klíně a nebudete mít před sebou mnoho místa (letadlo a jiné dopravní prostředky). Kvůli použití základní TN matice je obraz v takovém případě vybledlejší a světlejší. Klouby jsou poměrně tuhé, čímž zabraňují pohodlnému otevření notebooku jednou rukou.


Ve výbavě nechybí žádné ze základních rozhraní. Vlevo je čtečka paměťových karet, USB 3.0, LAN a obrazové výstupy (VGA a HDMI). Vpravo výbava pokračuje dvěma USB (bohužel jen 2.0), konektorem zvukové karty a optickou mechanikou. Vzhledem k ceně notebooku vnímám jediné rychlé USB jako nedostatek zejména s výhledem do budoucna.

V zavřeném stavu má IdeaPad rozměry 344 x 244 x 30 mm. Tloušťkou tedy spadá do průměru a půdorysné rozměry jsou mírně vyšší. Má pár mm navíc do hloubky, takže se 15,6“ verze (Z500) liší pouze větší šířkou. Na poměry 14“ notebooků možná při zvednutí zarazí pocitově vyšší hmotnost. Počítač má v provozním stavu 2,48 kg, což je více, než mají některé obyčejné 15,6“ stroje. Na druhou stranu 15,6“ notebooky s čtyřjádrovým procesory jsou obvykle těžší. Hmotnost je stále přijatelná pro časté nošení.

Napájecí adaptér má nezvyklý protáhlý tvar a nabízí výkon 90 W. Dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 450 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má typické rozložení pro IdeaPady bez numerického bloku. Charakteristické jsou klávesy pro pohyb v dokumentech po pravé straně a kurzorové šipky bez prostorového oddělení od zbytku klávesnice. Potěšující je naopak hmatové oddělení funkčních kláves v horní řadě po čtveřicích.

Vlastní mechanika kláves je mělčí, než bývala u starších IdeaPadů, a dle mého názoru také horší. Při rychlém psaní již nedává tak dobrou hmatovou odezvu. V rámci spotřebních notebooků jde ovšem o průměr. Výhodou je nižší hlučnost.

Klávesnice u tohoto modelu není podsvícená. Kromě displeje už notebook svítí pouze dvěma indikačními diodami na předku, které informují o zapnutí (uspání) a připojení napájecího adaptéru. Vzhledem ke konfiguraci s klasickým plotnovým diskem mi citelně chyběla indikace aktivity pevného disku v situacích, kdy systém nereagoval dostatečně svižně.


V redakci se nakonec kvůli problémům s grafikou (zmíněno v dalších kapitolách) vystřídaly dva kusy IdeaPadu Z400. V případě prvního bych napsal, že touchpad je jeho největší slabinou. Po stránce elektroniky nemám výhrady - jde o clickpad s elektronikou Synaptics, která snímá plynule a bez zpoždění a zvládá všechna očekávaná gesta. Problém se týkal konstrukce, kdy mezi dotykovou plochou a tlačítkem pod ní byla milimetrová vůle vedoucí k hlasitému klapání, kdykoli se plochy dotknete. Výsledek byl nesmírně iritující. Když se k tomu připočte poměrně tuhé tlačítko (což se týká všech kusů), hodnotil jsem touchpad z hlediska pohodlí jako podprůměrný.

Druhý zaslaný kus však nevykazuje známky vůle u touchpadu, takže hlavní výtka odpadá. Touchpad pak jde zařadit někam do průměru dnešních notebooků. Problém s viklajícím se touchpadem ovšem zmiňují uživatelé na fórech u více modelů, takže nepředpokládám, že by chování u prvního kusu bylo ojedinělé. Vzhledem k tomu, že Lenovo evidentně umí vyrobit touchpad v pořádku, doporučil bych u defektních kusů kontaktovat servis kvůli reklamaci.

Hlavní HW parametry

Předností u nás prodávané konfigurace je čtyřjádrový procesor. Základní deska s čipovou sadou Intel HM76 má totiž v patici osazený výkonný procesor Intel Core i7-3623QM s TDP 35 W a velkou 6MB vyrovnávací pamětí. Jeho čtyři výpočetní jádra se v systému hlásí jako osm logických jednotek a pracují s výchozím taktem 2,2 GHz. V případě intenzivní zátěže menšího počtu jader dochází k přetaktování technologií Turbo Boost až do 3,2 GHz. To už jsou parametry, které zaručují výborný výkon.


Notebook sice nemá uživatelsky přístupné paměťové sloty, nicméně na desce fyzicky jsou dva a v základu jsou obsazeny 4GB moduly DDR3-1600, takže celkových 8 GB operační paměti běží v režimu dual-channel. Výměnou obou modulů lze paměť navýšit až na 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 884
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 4918

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 215
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 108 109

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5588 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 18 489 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,31

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 5,10 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 8,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 841 MB/s

Výpočetní výkon je dle očekávání špičkový a odpovídá tři roky starým stolním pracovním stanicím s procesory Intel Xeon (odvozenými od první generace Core i7). Při srovnání s dvoujádrovým „plnotučným“ procesorem Intel Core i5-3320M (2,6/3,3 GHz) vychází tento o 60% výkonnější. Proti hojně používanému úspornému procesoru Intel Core i5-3317U (1,7/2,6GHz) je výkon téměř dvojnásobný.

Kupovat si čtyřjádrový procesor čistě „kvůli rychlejším Windows“ by bylo zbytečné. Při běžných činnostech nebo hraní her (kvůli slabé grafice) vyšší výkon nepoznáte. Pokud ovšem potřebujete propočítávat rozsáhlé statistické analýzy, upravujete hromadně velké množství fotek, pracujete s velkými RAWy, renderujete nebo občas na notebooku střihnete video, bude tento čtyřjádrový procesor znatelným benefitem.

Úložný prostor je čistě v režii klasického 2,5“ disku s rychlostí ploten 5400 rpm. Osazený model od Samsungu potěší kapacitou 1 TB. Přenosové rychlosti jsou průměrné a systém, jak už to bývá u plotnových disků, zejména ihned po startu nemá tak rychlé reakce. Vzhledem k výkonu procesoru zamrzí, že neexistuje konfigurace, která by velký disk kombinovala s nějakým mSATA SSD pro operační systém.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 216 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,08 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Z pravého boku je možné tlačítkem vysunout podavač optické mechaniky DVD Super Multi. Jde o standardní mechaniku s výškou 9 mm.

Komunikace s okolním světem je možná za pomocí trojice technologií - gigabitového Ethernetu (Realtek), 2,4GHz karty Wi-Fi /n a modulu Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Lesklý 14“ displej (LG LP140WH2-TLE2) s rozlišením HD (1366x768) je hlavní slabinou notebooku. Nemluvím o základním rozlišení (které je pro někoho málo, ale jinému třeba vyhovuje), ale o kvalitě zobrazení. Pouze základní kvalita TN panelu se projevila na nižším kontrastu lehce zašedlých barvách a slabém vertikálním pozorovacím úhlu. Kromě toho tento displej trpí mírným nádechem do žluté a nezobrazuje správně plynulé přechody barev (zejména u přechodů modrá-černá jsou jasně zřetelné jednotlivé stupně).

Základní kvalitu zobrazení bych definoval tak, že pokud si koupíte ten nejlevnější 14“ notebook na trhu, dostanete přinejhorším stejný displej. Fandové do grafiky si tedy u IdeaPadu Z400 na své nepřijdou. Na druhou stranu, abych byl férový, hodí se dodat, že Z400 ve světě patří mezi levné notebooky. Konkrétní cena této konfigurace je dána především osazením výkonných komponent.

Intenzita podsvícení nijak nepřesahuje průměr běžných HD panelů a v kombinaci s lesklou vrstvou se nehodí pro práci venku kvůli silným odleskům. Jas lze plynule snížit až na úroveň, která neoslňuje ani při práci v úplné tmě.

V souvislosti s regulací podsvícení jsem narazil na závažný problém, který se vyskytuje u více nových IdeaPadů (v každém případě se týká Z400 a Z500). Po čase jednoduše přestane fungovat regulace jasu v systému a lze jej měnit pouze během startu Windows. Na vině by měly být aktualizace Windows, se kterými se nainstaluje nová verze ovladače integrované grafiky. Chybí v ní úprava Lenova právě pro regulaci jasu. Řešením je nepovolovat automatické aktualizace ovladačů (odškrtněte volbu „Získávat doporučené aktualizace stejným způsobem jako důležité aktualizace“ v nastavení Windows Update) a následně nainstalovat původní ovladač grafiky z webu Lenova.


O vykreslování se stará integrované jádro Intel HD 4000 se sdílenou pamětí. Notebook je ovšem vybaven technologií NVIDIA Optimus, což znamená, že v případě potřeby se umí aktivovat dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT 635M s 2 GB vlastní paměti (128bit GDDR3). Čip podporuje rozhraní DirectX 11.0. Jádro je ve 3D taktované na 660 MHz a paměť ho podporuje s taktem 900 MHz. Vzhledem k tomu, že jde ještě o starou architekturu odvozenou z Fermi, jde už dnes pouze o nižší třídu dedikovaných grafik, neboť střední třída dnes u NVIDIE začíná až s moderními čipy Kepler (GT 640M a vyšší).


Na levém boku jsou připraveny výstup HDMI 1.4a a VGA v plné velikosti. Oba lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. V případě HDMI lze připojit maximálně displej s rozlišením 2560x1440.

U prvního testovaného kusu jsme narazili na problém s přehříváním (až 100°C) a podtaktováním. Nechali jsme si proto zaslat nový kus, který již problémem netrpěl. Výsledky testů jsou uvedeny z kusu, který byl v pořádku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8193
  • 3DMark Vantage: P4792 (GPU: 3894, CPU: 15 534)
  • 3DMark 11: P1093 (Graphics: 957, Physics: 5529)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 49 137 (Graphics: 61 336, Physic: 28 972)
  • Cloud Gate (DX10): 5079 (Graphics: 5382, Physic: 4244)
  • Fire Strike (DX11): 668 (Graphics: 699, Physic: 5864)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6013 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,01 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 19,2 fps

Přestože jde o čip GT 635M, dají se najít verze GT 630M, které nabídnou o 15-20% více výkonu. Nedá se tedy spoléhat na obecně zažitý princip, že vyšší modelové číslo znamená také vyšší výkon. Podávané výsledky dnes v rámci mobilních grafik patří do nižší třídy na úroveň nejvýkonnějších sdílených řešení od AMD.

Výkon ve 3D stačí na spuštění všech dnešních her. Moderní hry si většinou zahrajete v nativním rozlišení LCD, ale u náročnějších budete muset snížit úroveň detailů místy na minimum. Pro hraní her je lepší hledat notebooky vybavené alespoň čipy GT 640M, ty jsou již postaveny na moderním jádru NVIDIA Kepler.

Multimédia

Reproduktory jsou zabudované do zkosené čelní hrany a samotné mají utlumené nižší frekvence a ostré výšky. S pomocí předinstalovaného vylepšení Dolby Home Theater se zvuk celkově vyváží, a projev lze považovat mezi notebooky za mírně nadprůměrný.

Sluchátkový výstup a mikrofonní vstup jsou kombinovány do jednoho konektoru tak, jako tomu bývá u mobilních telefonů. Digitální zvuk zajišťuje výstup HDMI.


V rámu nad displejem je prostor vyhrazen pro duální mikrofon a webkameru. Kvalitou obrazu je webkamera spíše zklamáním, neboť velikost šumových bodů odpovídá 0,3Mpix snímači. Aktivitu webkamery hlásí drobná bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Průchod vzduchu zajišťuje jeden ventilátor s mnoha průduchy na spodku a hlavním výdechem na levém boku. Při kancelářské práci se ventilátor obvykle točí v nízkých otáčkách, které nelze označit za tiché, nicméně v redakci se vyskytují i hlučnější notebooky a zvuk zde není zas tak iritující. Místy se ventilátor umí zastavit úplně (zejména pokud s notebookem nic neděláte) a vydrží mu to několik minut.

V zátěži se ventilátor zrychlí jen mírně a hlučnost je velmi dobrá vzhledem k osazení čtyřjádrového modelu. Pouze výjimečně při dlouhodobé intenzivní zátěži dojde k roztočení do maximálních otáček („stíhačka“), ale takové stavy nastávají spíše zřídka a netrvají dlouho.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 27,2°C
  • spodek maximum = 30,2°C
  • výdech chlazení = 31,2°C
  • napájecí adaptér = 26,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 43,4°C
  • klávesnice vpravo = 39,7°C
  • spodek maximum = 50,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 56,7°C
  • napájecí adaptér = 49,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je počítač studený. Až v zátěži dochází k zahřátí prostoru u výdechu chlazení. Přestože naměřená teplota levé části klávesnice je již vyšší, pocitově ještě nevadí v pohodlném používání (plastové klávesy mají teplotu nižší než kovové části mezi nimi). Za to spodek se umí pěkně rozpálit.


Baterie

Baterie je integrovaná do notebooku a není uživatelsky vyměnitelná. Nabídne 48,7 Wh energie, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na 5 hodin a 52 minut provozu. Průměrná výdrž při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a maximální jasem byla okolo 4 hodin a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Baterii nejrychleji dobijete, pokud je notebook vypnutý. Pak stačí necelé dvě hodiny pro dobití na 90%. V případě zapnutí je nabíjení zpomaleno a na 90% se dostanete přibližně za tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware InsydeH2O umožňuje nastavit datum, čas, režimy bootování a několik speciálních voleb. Mezi tyto volby patří například režim přepínatelných grafik (dedikovaný čip lze vypnout a používat výhradně integrovanou grafiku).

Systém je možné zavést v režimu UEFI i BIOS. V základu je zapnutý režim SecureBoot a další zabezpečení notebooku zahrnuje hesla firmware a heslo pevného disku.

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze napájecí adaptér, přívodní šňůru a jednoduchou příručku. Záloha předinstalovaného operačního systému je pouze na pevném disku stejně jako uživatelská příručka (ta je sice v češtině, ale má pouze 29 stran).

Předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN) je doplněn několika doprovodnými programy. Odstranění zbytečností z počítače zabere přibližně 10 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v tuto chvíli jediná u nás dostupná. Stojí 19 007,- Kč bez DPH (22 999,- Kč s DPH).

Notebook je v základu vybaven dvouletou zárukou s opravou v servisu. Nejbližší centrální servis pro notebooky IdeaPad je v Polsku a objednávka bezplatného svozu kurýrem se provádí pomocí telefonního čísla zákaznické linky uvedeného na českém webu Lenova. Toto číslo má předvolbu 800 a volání na něj je zdarma.

Závěr

14“ Lenovo IdeaPad Z400 Touch je univerzálním multimediálním notebookem s dobrým výpočetním výkonem a dobrou mobilitou. Cílovou skupinou by mohli být uživatelé, kterým nestačí dnes tak rozšířená úsporná dvoujádra, neboť občas potřebují na cestách střihnout video, něco spočítat nebo renderovat 3D scény. Výhodou je, že v tomto případě není výkonný procesor vykoupen nízkou výdrží baterie. S necelými pěti hodinami provozu na baterii se nemusíte neustále ohlížet po elektrických zásuvkách.

Za největší slabinu notebooku považuji jeho displej s nepříliš oslnivou kvalitou zobrazení a základním rozlišením.

Díky vysokému výpočetnímu výkonu a základnímu grafickému čipu od NVIDIE může být Z400 zajímavá volba zejména pro studenty a uživatele, pro které je výkon procesoru prioritou.

Klady a zápory

+ výkon čtyřjádrového procesoru
+ dobrá výdrž na baterie

- nízká kvalita zobrazení interního displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Z400 Touch
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3632QM (2.20/3.20 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (4096+4096)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8C2)
  • LCD: 14,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT635M (2GB GDDR3, 128bit) + Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 5h 52in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 344 x 244 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,48
Recenze

Diskuse