RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch - lehce, matně a s dotykovým displejem

27. 6. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ThinkPad X1 Carbon je vlajkovou lodí Lenova už tři čtvrtě roku. Nyní vyšla jeho inovovaná verze - má Core i7, 8 GB RAM a jeho displej reaguje na dotyk. Aby to bylo kompletní, je již notebook vybaven operačním systémem Windows 8, který dokáže dotykovou obrazovku lépe využít.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch - lehce, matně a s dotykovým displejem

Základní popis

Na první pohled vypadá dotyková a nedotyková verze úplně stejně. Není divu - X1 Carbon totiž byl jeden z prvních ThinkPadů nové generace přinášející výrazné změny. Nebylo tak potřeba nic měnit. Jedinou změnou je mírně tlustější víko, do kterého se nyní musí vedle displeje vejít také dotyková vrstva s matnou krycí plochou.

Jelikož je mnoho parametrů shodných, doporučuji nejdříve přečíst recenzi Lenovo ThinkPad X1 Carbon - do práce s luxusem. V této recenzi se budu věnovat pouze rozdílům.

Určitým způsobem jde o ThinkPad, který přináší řadu novot, na druhou stranu jde možná také o poslední svého druhu v mnoha dalších ohledech. Jde totiž o poslední vydaný model s opravdovými tlačítky trackpointu a černou barvou.

Ano, černá barva u ThinkPadů, zdá se, končí a všechny nové modely mají barvu grafitovou (tmavě šedá, jako tuha). Modely X1 tak budou poslední opravdu černé. Ze strany Lenova by mělo jít o získání jiné cílové skupiny, pro kterou prý není černá barva tak zajímavá.

Odolnost základny je shodná s minulou verzí. Díky krycí vrstvě se zlepšila ochrana displeje, neboť víko nyní snese větší tlak z vnější i vnitřní strany a displej je perfektně chráněn. Na poměry tenkých notebooků je odolnost nadstandardní - není se čemu divit, použitý karbon je pro notebooky lepší stavební materiál než běžnější (a levnější) hliník.

V konstrukci kloubů se nic nezměnilo a opět je možné vyklopit obrazovku téměř do roviny se stolem. V případě dotykového displeje zamrzí, že nelze vyklopit ještě o kousek více, aby bylo možné klepat na displej podepřený stolem, aniž by se při tom zvedala základna.

Nevyřešené zůstalo otevírání notebooku, které nelze kvůli tuhým kloubům provést jednou rukou tak, jak tomu bylo možné u starších ThinkPadů. Základna se zvedá spolu s víkem.

Dotykový displej navyšuje hmotnost počítače na 1,55 kg, což je oproti nedotykové verzi více o skoro 200 g. Navýšení tloušťky zavřeného počítače na 18,5-21,5 mm v praxi téměř není znát. Vpředu jde pouze o půl milimetru navíc, vzadu o 1,5 milimetru. Stále zůstává zachována špičková mobilita pro náročné uživatele, kteří sice potřebují velkou plochu displeje, ale chtějí co nejlehčí přístroj pro každodenní nošení.

K notebooku je přibalen stejný 90W napájecí adaptér s novým obdélníkovým konektorem. Lenovo jej přibaluje kvůli možnosti rychlého nabíjení. Někteří uživatelé si ovšem stěžují, že je na podobný notebook zbytečně velký a těžký (469 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Navzdory úpravám u nejnovějších ThinkPadů zůstala klávesnice stejná jako v X1 Carbon. Primárně tedy fungují horní klávesy jako F1-F12 a nemusíte kvůli tomu přepínat zámek Fn Lock. Na rozdíl od nových klávesnic ThinkPadů jsou zde ještě popisky F1-F12 velké stejně jako ikony pro ovládání některých funkcí notebooku (jas, hlasitost,…). Lze očekávat, že další nástupce X1 už přejde také na novou klávesnici.

Použitá podsvícená klávesnice je pohodlná a píše se na ní nadstandardně dobře. Oproti dobíhající generaci ThinkPadů potěší rozdělení horní řady kláves do čtveřic, což usnadňuje nejen orientaci mezi F1-F12, ale také rychlé nahmatání Home a End.

Pro uživatele často zadávající čísla bych měl zmínit, že klávesnice nedisponuje numerickým blokem ani v jeho zástupné variantě okolo písmen I a K. Lenovo tuto funkcionalitu ze všech ThinkPadů odstranilo.

Touchpad by sice měl být stejný jako v případě nedotykové verze, ale testovaný kus vykazoval určitou vůli dotykové plochy, kterou jsem u dříve recenzovaného kusu nepozoroval. Na vině není žádná „inovace“, ale spíše problém udržet přesnost ve výrobě. Podobné problémy jsme už v redakci pozorovali u notebooků řady IdeaPad, kde pouze některé kusy stejného modelu (ve stejné konfiguraci) trpěly vůlí dotykové plochy.

Novou funkcí je dotykový displej. U tak velkého notebooku nehrozí, že by se stal vaším primárním ovládacím prvkem (pokud pracujete v okenním prostředí plochy), takže jej lze považovat spíše za doplněk. Během reálného nasazení jsem jej používal v několika situacích: při čtení kvůli pohodlnému posouvání stránek, při ovládání notebooku ve stoje, v letadle kvůli omezenému prostoru (v letadle je praktický také trackpoint, ale touchpad je v omezených podmínkách téměř nepoužitelný, pokud patříte mezi vyšší část populace).

Zejména pro posun stránek se mi osvědčil dotykový displej nejvíce, a to ve všech možných programech od webových prohlížečů až po kancelářský balík Office. V takovém Excelu je posouvání obrazu prstem rychlejší a přesnější než řešení s trackpointem nebo touchpadem.

Hlavní HW parametry

V rámci hardwarových parametrů došlo pouze k jediné změně od minule testovaného kusu. Tím je zdvojnásobení operační paměti na 8 GB, což není zanedbatelný parametr, když vezmu v potaz, že celá paměť je integrovaná na základní desce a není ji možné vyměnit.

Ponechaný úsporný procesor vyšší třídy Intel Core i7-3667U (2,0-3,2 GHz) v kombinaci s původním 256GB SSD od Sandisku nabízí špičkový výkon, který výrazně převyšuje potřeby pro náročnější kancelářskou práci. Programy i systém mají na tomto notebooku rychlou odezvu.

Přestože jde o stejné SSD jako v minule testovaném modelu, zde je jeho výkon vyšší při čtení malých bloků dat více programy najednou. Původní model nevyužíval plného výkonu SSD a na vině byl pravděpodobně starší firmware počítače. Nyní je již všechno vyřešeno.


Nový model jsem měl možnost používat delší dobu a skvěle posloužil při novinářských cestách po Evropě. O to více jsem se mohl přesvědčit, jak limitující je absence kabelového síťového připojení do Ethernetu.

Zatímco s gigabitovým Ethernetem můžete do notebooku kopírovat data rychlostí okolo 90 MB/s, s použitým Wi-Fi /n adaptérem jsem se na několika místech i v blízkosti routeru nedostal nad 2,5 MB/s. V praxi to znamená, že soubor o velikosti 2 GB do notebooku nepřenesete za 30 sekund, ale za skoro čtvrt hodiny. V pracovním prostředí to může být velmi limitující a subjektivně to shledávám největším problémem X1 Carbon Touch.

Výrobce si pravděpodobně tento nedostatek uvědomil a přibalil k notebooku USB-LAN adaptér. Jde o základní adaptér pro USB 2.0, který nabízí rychlost 100 Mbit/s, což při kopírování dat znamená maximálně 8 MB/s. Pokud byste chtěli plné rychlosti, musíte si dokoupit gigabitový USB-LAN adaptér pro USB 3.0.

Když už nic jiného, potěší, že tentokrát se je v testované konfiguraci konečně osazen 3G modem s podporou HSPA+. Podpora LTE se v konfiguracích pro Českou republiku pravděpodobně neobjeví ani u žádného dalšího letošního ThinkPadu.

Displej a grafika

Osazený displej je stejný jako v základní verzi. Opět je od LG a nabízí v rámci 14“ úhlopříčky (kde je situace tradičně bídná) nadstandardní jas i další parametry. Přestože displeje se stejným rozlišením HD+ (1600x900) mívají v úhlopříčce 15,6“ lepší parametry (zejména kontrast), bude tento běžnému uživateli stačit. Ještě lepší displeje by mohly přijít až v druhé polovině notebooků, kdy by měla zavítat do 14“ rozměru také technologie IPS.

Mám-li srovnat kvalitu dotykové a nedotykové verze, jsou výsledky různé, přestože je použit identický displej. Může za to ochranná matná vrstva, která je před displejem a chrání ho před poškozením tlakem. Obvykle dotykové notebooky používají tvrzené sklo, které přidává silné odlesky. Tomu se chtěli v Lenovu vyhnout, neboť cílová skupina uživatelů je považuje za příliš rušivé. Další matná vrstva se ovšem negativně projevuje na kontrastu v případě silnějšího okolního osvětlení. Barvy jsou tak na slunci o něco bledší a černá světlejší. Nedotyková verze se tedy na slunci používala lépe.

Dalším projevem překryvné vrstvy je „krystalický efekt“ na povrchu obrazovky. Někteří lidé jsou na tuto vlastnost citlivější a vadí jim. Charakteristická jinak bývá hlavně pro levnější matné panely. Přidání dotykové vrstvy stále není bez kompromisů.

V továrním nastavení displej trpěl silným dynamickým kontrastem, který výrazně degradoval barvy. Tento negativní projev však nešel vypnout v ovládacím panelu Intelu, jak bývá zvykem. Řešením se ukázala až aktualizace ovladače grafiky pomocí Lenovo System Update.


Vzhledem k tomu, že je notebook vybaven pouze obrazovým výstupem mini-DisplayPort, budete k většině externích monitorů potřebovat redukci. Lenovo konečně přibaluje alespoň jednu pro VGA, kterou oceníte při připojování projektorů v mnoha přednáškových a prezentačních místnostech.

Chlazení a provozní hluk

Projev ventilátoru i logika chlazení se u dotykové verze nijak nezměnily. Opět je tedy notebook při kancelářské práci většinu času pasivně chlazený a jeho tichost by měla vyhovovat i velmi náročným uživatelům. V zátěži se ventilátor zrychlí a má lehce svištivý projev, nicméně jeho hlučnost je stále značně pod průměrem pro tenké notebooky a neruší ani v relativně tiché místnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,9°C
  • klávesnice vpravo = 33,6°C
  • spodek maximum = 36,7°C
  • výdech chlazení = 33,2°C
  • napájecí adaptér = 35,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 39,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 54,5°C
  • klávesnice vpravo = 41,1°C
  • spodek maximum = 57,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 59,0°C
  • napájecí adaptér = 45,4°C

teplota okolí při měření: 24°C

Vedra, která přišla během testování do ČR, odkryla určitý problém převážně pasivního chodu chlazení. Systém odvodu tepla je navržen tak, aby hlídal procesor před vyššími teplotami, a díky větší akumulační schopnosti chladiče se mu to daří i při vyšších teplotách okolí, aniž by se ventilátor spouštěl častěji. Procesor jako takový má tedy teplotu pořád nízkou, ale základna se hlavně na spodku může začít zahřívat na úroveň, která již není příliš příjemná (čtyři a více let staré ThinkPady kvůli tomu měly více teplotních čidel uvnitř notebooku a všechna tato čidla ovlivňovala, kdy se ventilátor roztočí - v rámci snižování nákladů už nic takového v moderních ThinkPadech nenajdete).

Částečným řešením může být instalace neoficiálního programu TPFanControl, který umožňuje změnit logiku chlazení, anebo vynutit konkrétní rychlost ventilátoru. Takto si v případě potřeby můžete chlazení zrychlit například pro případy práce s notebookem na klíně. Ve velkých vedrech ani TPFanControl nepomůže, neboť sice ochladí procesor, ale zdá se, že další komponenty, které generují teplo (SSD, Wi-Fi, WWAN), příliš neovlivní. Jakmile se tělo počítače zahřeje, ani dlouhé ponechání ventilátoru ve vyšších otáčkách nepomůže.

V zátěži se tělo počítače umí rozpálit do velmi nepříjemných teplot hlavně v levé části klávesnice, okolo chladiče a na spodku. Zejména prostor vlevo od klávesnice je po dlouhé zátěži rozpálen tak, že na něm neudržíte ruku.


Procesor počítače v plné zátěži syntetickým testem atakuje hraniční teplotu 100°C, nicméně během testování nedošlo ke snižování výkonu. Lze očekávat, že kdybych provedl stejný test v době veder mimo klimatizovanou místnost (okolní teplota 28°C), pravděpodobně by již ke snížení výkonu muselo dojít, neboť zde není žádná rezerva.

Baterie

Integrovaná baterie (47 Wh) v našem standardním redakčním testu* stačila na 7 hodin a 8 minut provozu. Jde však o opravdu maximální výdrž, které lze dosáhnout. Reálně jsem se při on-line kancelářské práci s vyšším jasem displeje pohyboval mezi čtyřmi a pěti hodinami.

Velkým žroutem energie je zde displej a snížení jasu se výrazně projevuje na době výdrže. Při kancelářské práci s třetinovým jasem lze dosáhnout na 6 hodin provozu.

Příslušenství

V balení s notebookem dostanete 90W napájecí zdroj, třížilovou přívodní šňůru, externí 100Mbit/s síťový adaptér pro USB, VGA redukci a základní tištěnou dokumentaci. Součástí balení naopak nejsou instalační média s operačním systémem.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8 Pro a tovární instalaci Windows 7 Professional na DVD je možné dokoupit samostatně přes servisní partnery.

Ceny a záruka

Notebook je v ČR nabízen pouze v testované konfiguraci s cenou 49 190,- Kč bez DPH (59 520,- Kč s DPH).

Základní záruka je tříletá a platí mezinárodně. Lze ji dodatečně prodloužit na více let nebo rozšířit o další služby (on-site servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

14“ ThinkPad X1 Carbon Touch je novou vlajkovou lodí pracovních notebooků od Lenova, určenou pro náročné a často cestující uživatele nejen z řad managementu. Nabízí totiž v mnoha ohledech výbornou ergonomii, pohodlnou klávesnici a dostatek pracovního prostoru při zachování špičkové mobility na úrovni menších strojů. Díky nízké hmotnosti a tenkému provedení vypadá dobře a nepronese se ani na dlouhých cestách.

Pokud byste chtěli tento notebook používat jako univerzální pracovní nástroj, je potřeba počítat s několika kompromisy, které tenké provedení přineslo. Jde o absenci dokovacího konektoru, velmi omezenou výbavu a problematické chlazení v zátěži. Ve třídě 14“ pracovních notebooků s plnou podporou korporátních technologií jde přesto o jednoho z předních zástupců zástupců – současně ale také toho nejdražšího.

Klady a zápory

+ při kancelářské práci nulová hlučnost
+ pohodlná klávesnice a trackpoint s mechanickými tlačítky
+ tenký, lehký a sexy

- chybí kabelové připojení do sítě
- pokud se základna jednou zahřeje, drží si dlouho vyšší teploty
- v zátěži je notebook na povrchu rozpálený

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3667U (2.00/3.20 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (onboard)
  • SSD (GB): 256 (SanDisk SD5SG2256G1052E, MLC, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: 3G (Ericsson H5321 gw)
  • LAN: - (100Mbit/s USB adaptér)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205S (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 7h 8min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, mini-DP
  • Rozměry: 330 x 223 x 18,5-21,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse