RECENZE: MSI GE70 (2OE) - na hry s dobrým poměrem výkon/cena

16. 7. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

MSI patří mezi tradiční výrobce herních strojů a řada GE se snaží zaujmout vysokým výkonem za méně peněz. Testovaný model nabízí čtyřjádrový procesor Intel Core i7 generace Haswell, dvě SSD v RAIDu a výkonnou grafickou kartu od NVIDIA. To vše v 17“ těle s Full HD displejem.

MSI GE70 (2OE) - na hry s dobrým poměrem výkon/cena

Základní popis

Ačkoli má GE70 úhlopříčkou displeje 17“, tedy stejnou jako vyšší modely GX70 a GT70, jeho tělo není tak tlusté a nafouklé jako u zmíněných. Stále vypadá spíše jako běžný univerzální multimediální notebook. Jeho tělo je celé černé a od předchozí generace se liší použitím matných kovových povrchů okolo klávesnice (místo lesklých plastů) a přidáním červené linky po obvodu základny.

Otevřený notebook je z pohledu uživatele celý matný s výjimkou prostoru mezi klávesami (piano black). Lesklá zůstala také vnější strana víka, což je vzhledem k jinak matnému povrchu možná škoda. Lesklý povrch se totiž rychleji poškrábe a jsou na něm lépe vidět všechny otisky a nečistoty. Jde sice o herní notebook, ale vzhled GE70 je spíše střídmý a neutrální – nenajdete tu velké množství různě barevných světýlek, výdechy chlazení napodobující záď rychlých aut, ani svítící ornamenty na ploše touchpadu. Vše je decentní tak, aby se vašemu notebooku nesmáli lidé mimo hráčskou komunitu.

Provedení je na poměry spotřebních notebooků velmi dobré. Základna je pevná tak, aby se nekroutila při přenášení v jedné ruce, a klávesnice je pevně podložená. Víko vykazuje pouze malou pružnost a při zatlačení z vnější strany nedochází k vlnění barev displeje. Pro potřeby herního stroje je odolnost plně postačující a nebál bych se ani přenášení ve kvalitním batohu.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 135°, což je pro velký notebook dostačující. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem a tuhý chod kloubů znemožňuje pohodlné otevření jednou rukou. Navzdory vyšší hmotnosti má základna tendenci zvedat se spolu s displejem.


Rozhraní jsou umístěna po stranách. Vlevo jde o čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS, xD), vstup a výstup zvukové karty, dvě USB 3.0, obrazový výstup HDMI a zdířku napájení. Vpravo zas o optickou mechaniku, dvě USB 2.0, obrazový výstup VGA a konektor pro připojení do sítě LAN.

Oproti vyššímu modelu GT70 je GE70 nejen menší (v zavřeném stavu 417 x 268 x 35-41 mm), ale také skoro o kilo lehčí. V provozním stavu váží 3,08 kg. Při této hmotnosti jej lze s dobrým batohem stále snadno přenášet, ačkoli pokud je mobilita prioritou, bylo by lepší pro každodenní nošení vzít něco menšího.

Napájecí adaptér má výkon 120 W a překvapí svým tenčím provedením. Spolu s kratší třížilovou šňůrou váží 563 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnici má MSI v herních modelech všude stejnou. Na rozdíl od dříve recenzovaného GT70 zde není vícebarevné podsvícení a klávesy svítí vždy jen modře.

V rozložení je několik specialit, které uživatele jiných notebooků překvapí. Předně vlevo od mezerníku chybí tlačítko Windows, které je umístěno vpravo (místo klávesy kontextové nabídky). Kvůli této změně je posunutý levý Alt, takže po zkušenosti s jinými notebooky nejspíš budete zprvu mačkat místo Altu Mezerník. Takové řešení je pravděpodobně kvůli hráčům, aby si v zápalu hry nemohli klávesu Windows zmáčknout omylem. Za chybu ovšem považuji přítomnost Home a End pouze ve formě Fn funkcí PgUp a PgDn. V 17“ notebooku je dost místa, aby nebylo nutné provádět podobné kompromisy (přes Fn mohly být funkce Scroll Lock a Pause).

Oproti MSI GT70, který jsme měli coby předprodukční vzorek, se zde neprojevil problém se špatným podložením klávesnice. Možná právě to stojí za lepším dojmem ze psaní. Klávesy mají tichý a jistý chod, který je vhodný i pro psaní delších dokumentů. Neplatí tedy, že by byl podobný stroj vhodný pouze na hry a filmy.

Nad klávesnicí je vpravo hlavní vypínač a vlevo jsou dvě speciální tlačítka – jedno přepíná podsvícení (vypnuto, zapnuto, podsvícení pouze levé třetiny), druhé roztáčí ventilátor na plné otáčky bez ohledu na vnitřní teploty.

Indikační diody jsou tradičně na čelní hraně a svítí modře. Zjistíte z nich aktivitu pevného disku, stav Wi-Fi a Bluetooth, nabíjení (nabití) baterie, stav zámků klávesnice a přepnutí počítače do režimu spánku. K poslední zmíněné diodě bych měl výhradu kvůli jejímu zběsilému blikání, kdykoli počítač uspíte. Působí to rušivě, a pokud je v místnosti tma, bude vás tato dioda rušit. Kdyby svítila, nebo pomalu pulzovala, bylo by to mnohem lepší.

Testovaný kus měl anglické popisky klávesnice. Prodejní kusy jsou vybaveny českou klávesnicí se stejným modrým podsvícením.


Velkou změnou proti předchozí generaci je implementace nového beztlačítkového touchpadu. Jde o model od společnosti Elan s dobrou podporou víceprstých gest, avšak značným zpožděním kurzoru proti pohybu prstu. Když se k tomu přidá relativně tuhé tlačítko integrované do dotykové plochy, lze tento touchpad označit maximálně jako průměrný. Neviděl bych v tom velký problém, neboť u podobného stroje se dá očekávat časté připojení myši.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM87 a v patici je osazený čtyřjádrový procesor Core i7-4700MQ generace Haswell. Procesor má mezní spotřebu (TDP) nastavenu na 47 W a nabízí výchozí takt 2,4 GHz s možností automatického přetaktování až na 3,4 GHz (Turbo Boost).


Základní deska má zespodu snadno přístupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3-1600. V základu jsou oba vyplněny 4GB moduly k dosažení celkové kapacity 8 GB operační paměti. Nyní mají největší dostupné moduly na trhu kapacitu 8 GB, takže 16 GB paměti je současným maximem pro tento notebook.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 68 831
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 648

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 286 480
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121 277

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6451 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 24 422 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,79

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 6,94 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 261 MB/s

Procesor nabízí vysoký výkon pro náročné uživatele, kteří potřebují mobilní stroj na práci s grafikou, videem a výpočetně náročnými aplikacemi. Výkon je dvojnásobný proti dvoujádrovým procesorům vyšší třídy a pouze o 10-15% nižší než u mnohem dražšího Core i74930MX (Exteme Edition).

Osazený procesor lze považovat za maximum, které zvládne systém chlazení notebooku. Samotný při maximální zátěži dokáže udržet plný výkon po neomezenou dobu, ale při zátěži syntetickými testy na všech jádrech současně se zátěží grafického čipu již dosahují teploty hraniční úrovně, kdy dochází ke snížení výkonu. Snížení se týká pouze procesoru a dlouhodobě se pohybuje okolo 7-15%, a běžně jej tedy nemáte šanci poznat. Ve většině reálných situací však ke snížení výkonu nedojde.

Ve vyšších konfiguracích je operační systém nahraný na dvou levných 64GB mSATA SSD spojených do RAID 0 pole o celkové velikosti 128 GB. Pro data je dále připraven klasický plotnový disk s kapacitou 1 TB (5400 rpm, 8MB cache).

Předpokládám, že primárně MSI zvolilo cestu dvou menších SSD kvůli ceně při vyprodávání zásob menších kapacit. RAID pole může mít při zápisu menších bloků větší latence, ale současně nabízí výhodu v podobě dvojnásobné rychlosti kontinuálního čtení i zápisu, což nejlépe poznáte u probouzení notebooku z hibernace. Probouzí se tak rychle, že některé jiné notebooky se neumí probudit rychleji ani z režimu spánku (tj. uspání do RAM).

Systém je celkově výrazně svižnější, než kdyby byl instalován na plotnovém disku. Celkově je však výkon tohoto RAID pole nevyvážený a zejména při zápisu výrazně ztrácí na rychlejší 128GB mSATA SSD. Když vidím v konfiguracích notebooku, jaký je příplatek za tato SSD, bude pro zkušenější uživatele vhodnější koupě verze vybavené pouze pevným diskem a následné dokoupení jednoho mSATA SSD.

SSD RAID

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 1990 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 962,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,34 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 7,6

HDD

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 313 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 97,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,4 ms

Optická mechanika je i v nejvyšších českých konfiguracích pouze základní DVD Super Multi a s Blu-ray disky se u tohoto modelu nepočítá.

Komunikační technologie zajišťují čipy Qualcomm Atheros a jde o gigabitový Ethernet, 2,4/5GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. V případě Wi-Fi a kabelového připojení je nainstalován driver nazvaný Killer. Mělo by jít o hráčskou úpravu a v praxi to znamená předinstalovanou grafickou utilitu pro nastavení priorit sítových spojení. Typický scénář u cílového uživatele může být nastavení nejvyšší priority pro hru a nejnižší pro torrent. Podobnou funkcionalitu nabízí i některé univerzální programy zdarma, nicméně zde již je vše předinstalované a připravené k použití.

Všiml jsem si, že software Killer švindluje s ukazatelem síly připojení v indikační ikoně systému. Ukazuje plný signál i v místech, kde už je spojení lehce nestabilní, takže se na něj nedá příliš spolehnout. Dosah notebooku jinak spadá do průměru.

Displej a grafika

Osazený displej s úhlopříčkou 17,3“ nabízí rozlišení Full HD (1920x1080) a v tomto segmentu notebooků stále rozšířenější matnou povrchovou úpravu. Kvalitativně jde o vysoce nadprůměrný displej, jak v kontrastu a sytosti barev, tak i pozorovacích úhlech (na poměry TN panelů). Má pěknou bílou barvu bez rušivého nádechu, hlubokou černou (navzdory matné úpravě) a dobře na něm vypadají jak hry, tak i běžné programy.

Maximální jas je mezi běžnými notebooky nadprůměrný. Výhrady mám k rozsahu nastavení jasu, kdy minimální jas je stále příliš silný pro pohodlnou práci potmě. Je s podivem, že dříve recenzovaný model GT70 měl identický displej a umožňoval přitom mnohem větší snížení jasu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 140° horizontálně, 120° vertikálně
  • Kontrast: 650:1
  • Odezva: 5/11 ms (TR/TF)
  • Saturace barev: 72% NTSC
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi-Mei N173HGE-L11. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Základní grafické operace obstarává integrované grafické jádro Intel HD 4600 se sdílenou pamětí. Toto základní jádro stačí na všechnu kancelářskou práci i multimédia včetně přehrávání videa v rozlišení vyšším než Full HD .

Na desce je také dedikovaný grafický čip vyšší třídy NVIDIA GeForce GTX 765M s vlastními 2 GB paměti (128bit GDDR5). Jde o jádro GK106M s 16 rasterizačními jednotkami a 768 unifikovanými shadery, což je zárukou slušného výkonu. Jeho automatickou aktivaci u náročných 3D programů a her zajišťuje technologie NVIDIA Optimus.


Interní displej a všechny výstupy jsou připojeny k integrované grafice. K mému překvapení to však nebrání nezávislému zobrazení na třech monitorech současně. Na těle notebooku slouží k připojení monitorů analogový výstup VGA a digitální výstup HDMI. Oba výstupy mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy spolu s interním displejem.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 18 431
  • 3DMark Vantage: P14 707 (GPU: 13 346, CPU: 21 191)
  • 3DMark 11: P4094 (Graphics: 3893, Physics: 7385)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 85 046 (Graphics: 117 612, Physic: 43 190)
  • Cloud Gate (DX10): 12 581 (Graphics: 17 475, Physic: 6354)
  • Fire Strike (DX11): 2309 (Graphics: 2455, Physic: 8935)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6840 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 58,75 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 20,28
  • CATIA (catia-02): 17,44
  • EnSight (ensight-03): 19,39
  • Maya (maya-02): 52,99
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 16,66
  • SolidWorks (sw-01): 21,62
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,49
  • UGS NX (ugnx-01): 2,44

SPEC viewperf 11: 1280x1024 / 1920x1080 (fps)

  • CATIA (catia-03): 10,53 / 10,55
  • EnSight (ensight-04): 20,84 / 18,30
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,69 / 18,54
  • Maya (maya-02): 15,21 / 15,14
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,40 / 1,39
  • SolidWorks (sw-03): 11,17 / 11,29
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,99 / 1,07
  • Siemens NX (snx-01): 2,45 / 2,26

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 57 (min), 112 (max), 82 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 22 (min), 45 (max), 38 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 16 (min), 33 (max), 27 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 60,4 fps
  • 1920x1080: 35,5 fps

Podávaný grafický výkon řadí notebook ke spodním příčkám vyšší výkonové třídy a lze jej srovnat s dvojicí GeForce GT 650M v SLI. Oproti dvojici má ovšem jedna výkonnější karta výhodu ve vyšší kompatibilitě a menších propadech minimální snímkové frekvence. Oproti nejvýkonnějším mobilním kartám chybí GTX 765M stále ještě skoro jednou tolik výkonu, ale stávající výkon plně postačuje k hraní všech dnešních her alespoň ve středních detailech. Většinu her si zahrajete v plném rozlišení (Full HD), pouze u těch nejnáročnějších budete stát před rozhodnutím, zda snížit úroveň detailů, nebo rozlišení.

Multimédia

Notebook je vybaven čtyřmi reproduktory. Dva jsou nad klávesnicí a míří nahoru, dva jsou pod opěrkami rukou a míří dolů. Přední reproduktory jsou větší a jsou lépe stavěné pro reprodukci nižších frekvencí. Všechny čtyři dohromady slouží pro lepší navození prostorového vjemu při filmech a hrách. K doladění aparatury slouží softwarové rozšíření Sound Blaster Cinema, ve kterém můžete pomocí několika efektů nastavit zvuk podle svých představ.

Na poměry větších notebooků hraje MSI GE70 nadprůměrně dobře. Nemá sice tak výrazné basy a výšky jsou možná trochu zastřené, ale zvuk je silný a dostatečně kvalitní pro filmy i hraní her.

V rámu nad displejem je místo využito HD webkamerou (s oranžovou indikační LED) a duálním mikrofonem. U kamery překvapí nízká světelná citlivost, kdy za slabého okolního osvětlení snímá prakticky jen černou.

Chlazení a provozní hluk

Grafická karta i procesor jsou spojeny několika heatpipe s jediným chladičem a ventilátorem na levém boku. Tento ventilátor se při kancelářské práci s vypnutým dedikovaným grafickým čipem zapíná pouze nárazově s tím, že prvních deset minut se nespouští vůbec, dokud se notebook nezahřeje. Následně dochází ke spuštění za jednu až dvě minuty na dobu do dvaceti sekund.

Při střední zátěži se zapnutým dedikovaným čipem běží ventilátor většinu času v nejnižších otáčkách, kdy neruší a běžně se ztratí v okolním ruchu. V plné zátěži se otáčky zvýší a notebook jistě nepřeslechnete. Přesto patří mezi herními stroji mezi tišší a zdá se, že MSI upřednostnilo nízký hluk před nízkými teplotami.

Pokud jsou pro vás nízké teploty důležitější, můžete ventilátor roztočit do vyšších otáček tlačítkem vlevo nad klávesnicí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,7°C
  • klávesnice vpravo = 31,7°C
  • spodek maximum = 33,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,6°C
  • napájecí adaptér = 35,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 43,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 45,4°C
  • klávesnice vpravo = 38,5°C
  • spodek maximum = 55,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 69,9°C
  • napájecí adaptér = 66,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se notebook dle očekávání nezahřívá ani v horkých letních dnech. Problém není ani při běžné práci s občasnou krátkodobou zátěží.

Až extrémní zátěž procesoru a grafické karty zvedne teploty hlavně kolem výdechu chlazení v levé části (prostor vlevo od klávesnice). Teploty spodku překročí hranici 50°C, takže důrazně nedoporučuji takto pracovat s notebookem na klíně.


Teploty procesoru dosahují při maximální zátěži všech komponent hranice okolo 95°C, nad kterou dochází ke snížení výkonu. Grafický čip hřeje méně a dokáže si za každé situace udržet plný výkon.

Baterie

V zadní části základny je uložena vyměnitelná šestičlánková baterie s kapacitou standardních 49 Wh. V našem redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 15 minut. Při maximální úspoře energie a pouhém využívání textového editoru lze dosáhnout na necelých 5 hodin, což je maximum. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem počítejte s výdrží okolo 3 hodin a 30 minut, což je v této třídě průměrný výsledek.

Pokud budete používat program, který vyžaduje zapnutí dedikovaného grafického čipu, dostanete se při nízké zátěži maximálně na 2 hodiny a 15 minut výdrže.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 102 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 113 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Vybitou baterii nabijete na 90% za necelé dvě hodiny. V zátěži se nabíjení protáhne na dvojnásobek.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí základní možnosti nastavení. Operační systém lze zavádět v režimu UEFI (včetně SecureBoot) i režimu BIOS. Důležitá nastavení se týkají RAID pole, kde si můžete nastavit, které disky budou v RAID 0, a USB portů (nastavení kompatibility, snížení rychlosti na 2.0 a vypnutí napájení v úsporných stavech).

Možnosti zabezpečení zahrnují pouze nastavení hesel BIOSu (spuštění, nastavení).

Příslušenství

Notebook do redakce dorazil pouze s napájecím adaptérem a základní dokumentací.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit) se základními programy. Instalace je relativně čistá a odinstalování zbytečností nezabere více než pár minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace GE70 2OE-034CZ stojí 28 752,- Kč bez DPH (34 790,- Kč s DPH) a v prodejní verzi bude dokonce 12GB RAM (na místo testovaných 8). Můžete ušetřit skoro šest tisíc, pokud zvolíte nižší konfiguraci (2OC-30CZ) lišící se pouze menším diskem (750 GB) a absencí SSD. K těmto dvěma konfiguracím existují také alternativy s označením 2OE, které mají podstatně slabší grafický čip střední třídy - GeForce GT 750M.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu.

Závěr

17,3“ MSI GE70 je herní notebook s vyváženým výkonem a dobrým poměrem cena-výkon pro cenovou hladinu okolo třiceti tisíc korun. Pyšní se dobrým mechanickým provedením, pohodlnou klávesnicí a při nenáročných činnostech minimální provozní hlučností.

V zátěži patří GE70 také k tišším strojům a jeho výkon stačí na všechny dnešní hry, v drtivé většině případů v plném rozlišení displeje (byť za cenu snížených detailů). Vedle nevyváženého výkonu RAID pole ze dvou levných SSD lze vnímat jako nedostatek snížení výkonu až o 15% při dlouhodobé maximální zátěži procesoru a grafiky současně. Problém se objevil pouze u syntetických testů a v praxi si jej nepovšimnete, ale dává to tušit, že v této výbavě jsou osazené komponenty na hranici schopností použitého chladiče.

Navzdory omezením vlivem konstrukce chlazení jde v ceně okolo 30 tisíc korun o skvělou volbu pro hráče a ty, kteří hledají vysoký výkon grafické karty i procesoru.

Klady a zápory

+ vzhledem k výkonu kompaktní provedení
+ velmi tichý provoz při kancelářské práci
+ pohodlná podsvícená klávesnice

- výkon RAID 0 pole při zápisu
- při intenzivní zátěži procesoru a grafického čipu současně může dojít ke snížení výkonu
- výrazné zpoždění kurzoru při použití touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GE70-2OE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4700MQ (2.40 GHz / 3.40 GHz Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (2x4096 MB)
  • SSD (GB): 2x64 (SanDisk SSD U100, mSATA, SATA-3, RAID 0)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10JPVX-22JC3T0, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SN-208DB)
  • LCD: 17,3" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX765M (2GB GDDR5, 128bit) + Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros / Killer e2200 Gigabit Ethernet Controller)
  • WiFi: Qualcomm Atheros / Killer Wireless-N 1202 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC892)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 4h 15min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 417 x 268 x 35-41 mm
  • Hmotnost (kg): 3,08
Recenze

Diskuse