RECENZE: MSI GT70 2OC/3OC - brutální výkon GeForce GTX 780M

4. 6. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Testovaný 17“ notebook od MSI cílí na ty, kteří hledají maximum výkonu v mobilním provedení a jsou ochotni tomu podřídit další parametry jako je mobilita a výdrž na baterie. S extrémní edicí nejnovějšího procesoru Core i7, třemi SSD a nejvýkonnějším grafickým čipem od NVIDIA nejde o žádné ořezávátko.

MSI GT70 2OC/3OC - brutální výkon GeForce GTX 780M

Základní popis

Univerzálně nejlepší notebook neexistuje, neboť každý uživatel má jiné nároky a mnohdy jdou jednotlivé parametry proti sobě. Někdo hledá co nejlehčí stroj, někdo chce dlouhou výdrž na baterie a někdo zas očekává maximum výpočetního i grafického výkonu. Tento notebook se snaží zavděčit poslední skupině. Jde o obří stroj, pro který je výkon prioritou a hlavními odběrateli jsou náruživí hráči.

Herní notebooky se poznají poměrně snadno. Bývají o dost tlustější než běžné multimediální a pracovní stroje a mají velké výdechy chlazení. Herní zaměření je znát také z tvaru touchpadu a červených linií okolo klávesnice. Tlusté tělo má klínový tvar, aby bylo vpředu tenčí (což je důležitý prvek pro ergonomii). Zepředu tedy vypadá tloušťka standardně, ale stačí se podívat zboku a hned víte, na čem jste.

Použitý vzhled se příliš nehodí do pracovního prostředí, kde je preferována jednoduchost a minimalismus. V případě hráčů a studentů ovšem pravděpodobně padne na úrodnou půdu.

Šasi má na povrchu plasty, ale když zvednete otevřený notebook za roh, nikde se nic nekroutí a neprohýbá. Taktéž na víko je možné tlačit z vnější strany poměrně silně, než se začnou vlnit barvy na displeji. Nejde o superodolný stroj pro použití v drsných podmínkách, ale k občasnému přenášení a spíše domácímu provozu je odolný více než dost. Jedinou slabinou je podložení klávesnice v levé části, kde při silnějším zatlačení dojde k prohýbání.

Klouby mají standardní konstrukci a vyčnívají ze základny. Kvůli tvaru víka se dá notebook otevřít maximálně do úhlu 150°, což je hodnota, která u tak velkého notebooku neomezuje. Víko lze otevřít pohodlně jednou rukou.


Na levém boku jistě zaujmou čtyři pozlacené konektory zvukové karty nabízející sedmikanálový prostorový zvuk. Za nimi najdete ještě tři USB 3.0 a čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS/xD). Zprava lze k notebooku připojit další dvě zařízení do portů USB 2.0. Zbytek prostoru zabírá optická mechanika. Klasické uchycení kloubů víka umožnilo osazení konektorů i dozadu - jmenovitě tří obrazových výstupů (HDMI, mini-DisplayPort a VGA), LAN a zdířky napájení.

Od předchozí generace došlo v konektorové výbavě pouze k minimálním změnám. Zrychlilo se jedno USB na verzi 3.0 a eSATA bylo nahrazeno digitálním výstupem mini-DisplayPort. K počtu rozhraní nemám výhrady, ale jedno USB vzadu vedle napájení by jistě našlo uplatnění.

Nejvýkonnější notebooky bývají obvykle také ty největší. Kolem 17“ displeje jsou ještě poměrně tlusté okraje, což navýšilo půdorysné rozměry na 428 x 285 mm. Od běžných notebooků však MSI odlišuje hlavně tlustší profil, kdy notebook má v zavřeném stavu 38-52 mm. Není to tedy žádný drobek.

Velikost se odrazila také v provozní hmotnosti, která u notebooku činí 3,89 kg. K němu budete pravděpodobně tahat také 180W napájecí adaptér. Vzhledem k nadstandardnímu výkonu nepřekvapí, že samotný adaptér váží s přívodním kabelem jako malý notebook - 1,04 kg.

Vyšší hmotnost výrazně limituje mobilitu. Pět kilo v zavazadle poznáte snadno a na každodenní přenášení v batohu nejde o ideální notebook.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako v minulé generaci, a to včetně třízónového podsvícení s nastavitelnými barvami a intenzitou. Barevné podsvícení vypadá efektně a navíc má praktickou roli při hraní ve tmě, neboť není rušivé tak jako bílé.

V 17“ notebooku je spousta místa na plné rozložení klávesnice bez kompromisů. O to více zamrzí, že kurzorové šipky nejsou oddělené mezerou (místo toho zasahují do numerického bloku). Za velkou chybu považuji funkce Home a End dostupné pouze při držení Fn. Nejsem si jist, jestli pro hráče budou užitečnější dostupné klávesy Scroll Lock a Pause. Specialitou rozložení je ještě klávesa Windows odsunutá vpravo od mezerníku. Mezi Ctrl a Alt je vlevo pouze přepínač Fn.

Po mechanické stránce lze klávesnici označit za průměrnou. Stisk je mělký, ale jistý a při psaní se ozývá pouze tlumené klapání. Výhradu bych měl k ukotvení, kdy pod klávesami WASD dochází k mírnému prohýbání při zatlačení. Při psaní naštěstí prohýbání není znát.


Nad klávesnicí je okolo hlavního vypínače řada dotykových senzorů, které slouží pro přepínání podsvícení klávesnice, vypínání obrazovky, vypnutí bezdrátových technologií, zvýšení otáček ventilátoru a další funkce. Dále jsou zde červeně svítící ikony indikace zámků klávesnice.

Další indikační diody mají místo na čelní hraně. Zjistíte z nich zapnuté Bluetooth a Wi-Fi, aktivitu disku, nabíjení baterie a režim spánku. Všechny diody svítí stejnou barvou a jejich skutečná funkce je vylisovaná do plastu vedle, takže z nich v noci nic nevyčtete.


Dotyková plocha touchpadu je zapuštěná proti okolí, takže nehrozí náhodný dotyk při psaní. Kromě toho se touchpad vypíná automaticky po připojení myši. K manuálnímu vypínání a zapínání slouží malé tlačítko pod klávesnicí.

Elektroniku touchpadu dodal Synaptics a vzhledem k tomu, že jde o standardní řešení se samostatnými tlačítky, je to zárukou bezproblémové funkčnosti. Výhradu mám pouze jedinou a týká se instalovaného ovladače od MSI - není možné vypnout gesta Windows 8 pro tah prstu od okrajů dotykové plochy. Není příliš velká, a tak se tato gesta často vyvolávají nechtěně. Abyste se jim vyhnuli, musíte prstem po ploše táhnout vždy od prostředku, což je neskutečně otravné.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na nové čipové sadě Intel HM87, která podporuje nové procesory z generace Haswell. Testovaný kus není žádný slaboch. V patici je osazený výkonný čtyřjádrový procesor z řady Extreme - Intel Core i7-4930MX. Výchozí takt procesoru činí 3,2 GHz a v případě potřeby jej umí technologie Turbo Boost automaticky navýšit až na 3,9 GHz. O výkon tedy není nouze.


Základní deska je vybavena čtyřmi sloty pro paměťové moduly. Dva jsou snadno dostupné po odstranění spodního krytu a další dva jsou pod klávesnicí. V testovaném notebooku jsou osazeny pouze sloty pod klávesnicí, a to konkrétně dvěma 8GB moduly. Celkovou paměť 16 GB lze přidáním dalších modulů rozšířit až na 32 GB. Až budou dostupné 16GB moduly, bude možné notebook vylepšit na 64 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 78 540
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 260

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 330 975
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 140 134

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 7332 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 28 580 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,90

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 7,89 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 8,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 8,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13794 MB/s

Výpočetní výkon je 2,5x vyšší než u výkonných dvoujádrových procesorů generace Sandy Bridge a na úrovni tří tenkých notebooků s úsporným Core i5 dohromady. V porovnání se středem nabídky čtyřjádrových Core i7 z generace Ivy Bridge - i7-3720QM (2,6-3,6 GHz) - je výkon vyšší v průměru o 15%. S takovým procesorem je možné řešit rendering a střih videa na slušné úrovni.

Z naměřených hodnot lze vyvodit, že jde o nejvýkonnější současný mobilní procesor, ale také, že přicházející generace Haswell má procesorová jádra jen mírně výkonnější než předchozí Ivy Bridge. V případě, že již tedy máte výkonný procesor předchozí generace, nemá upgrade z hlediska výkonu takový smysl.

K výkonnému procesoru a velkému množství paměti by byla ostuda dát operační systém na obyčejný plotnový disk. Ten sice uvnitř notebooku také je a má 750 GB, ale systém je na SSD. Ne jednom, ale rovnou třech 128GB SSD od SanDisku, které jsou zapojené do RAID pole a tvoří jeden svazek o kapacitě 384 GB. Výsledkem je velmi dobrý diskový výkon a okamžité načítání systému i programů.

Všechna tři mSATA SSD jsou umístěna na speciálním modulu, který je na místě pro klasický 2,5“ pevný disk. Samotná SSD lze vyjmout a nahradit jinými (pro slot mSATA), nicméně vložení klasického 2,5“ disku by vyžadovalo nejdříve dokoupit kabel propojující disk se základní deskou.

SSD RAID:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 2085 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 1379,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,4

HDD:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 183 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 96,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,7 ms

Z pravého boku je možné vysunout dvířka optické mechaniky. Jde o mechaniku, která umí číst i zapisovat jak CD a DVD, tak i disky Blu-ray.

Komunikační technologie zajišťují čipy Qualcomm Atheros a jde o gigabitový Ethernet, 2,4/5GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. V případě Wi-Fi a kabelového připojení je nainstalován driver nazvaný Killer. Mělo by jít o hráčskou úpravu a v praxi to znamená předinstalovanou grafickou utilitu pro nastavení priorit sítových spojení. Typický scénář u cílového uživatele může být nastavení nejvyšší priority pro hru a nejnižší pro torrent. Podobnou funkcionalitu nabízí i některé univerzální programy zdarma, nicméně zde již je vše předinstalované a připravené k použití.

Displej a grafika

Osazený displej s úhlopříčkou 17,3“ nabízí rozlišení Full HD (1920x1080) a v tomto segmentu notebooků stále rozšířenější matnou povrchovou úpravu. Kvalitativně jde o vysoce nadprůměrný displej jak v kontrastu a sytosti barev, tak i pozorovacích úhlech (na poměry TN panelů). V této ceně bych si dovedl představit nějaký IPS panel s 8bit zpracováním barev (což časem jistě přijde), ale v praxi již pro většinu lidí nebude rozdíl tak velký - tento displej má pěknou bílou barvu bez rušivého nádechu, hlubokou černou (navzdory matné úpravě) a dobře na něm vypadají jak hry, tak i běžné programy.

Maximální jas je nad průměrem běžných notebookových panelů a je v omezené míře použitelný pro kancelářskou práci pod přímým slunečním světlem. Pravděpodobně to nebude běžné užití takového notebooku, ale ne každý na herním notebooku pouze hraje hry. Pro někoho bude důležitější rozsah podsvícení, který je taktéž nadstandardní - displej lze plynule ztlumit až do stavu, kdy je sotva čitelný v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 140° horizontálně, 120° vertikálně
  • Kontrast: 650:1
  • Odezva: 5/11 ms (TR/TF)
  • Saturace barev: 72% NTSC
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi-Mei N173HGE-L11. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Základní deska je vybavena standardizovaným slotem MXM, ve kterém je osazena grafická karta NVIDIA GeForce GTX 780M s vlastními 4 GB paměti GDDR5 (256 bit, 1250 MHz). Jde v současnosti o nejvýkonnější herní jednočipovou grafickou kartu pro notebooky. Její jádro s architekturou NVIDIA Kepler má úctyhodných 1536 vektorových shaderů a pracuje s taktem 771 MHz (turbo režim až 797 MHz). Vyšší herní výkon už v notebooku získáte leda zapojením dvou výkonných grafických karet (řešení NVIDIA SLI a AMD CrossFire).

V rámci snížení spotřeby se běžně výkonný grafický čip používá pouze ve hrách a 3D programech. Jinak je vykreslování přenecháno integrovanému jádru Intel HD4600 s 20 shadery (místo původních 16 v HD4000), podporou DirectX 11.1 a akcelerací videa ve vysokém rozlišení (nově i 4K). Obě grafiky spolupracují pomocí technologie NVIDIA Optimus


Zezadu jsou přístupné obrazové výstupy. Vedle analogového VGA důležitého dnes hlavně pro projektory jsou nově dostupné také dva digitální výstupy - HDMI 1.4a (rozlišení až 2560x1440) a mini-DisplayPort (rozlišení až 3840x2160). Je jen malá pravděpodobnost, že byste se s tímto notebookem někde nepřipojili.

Všechny výstupy lze používat současně s interním displejem notebooku. Interní displej a VGA jsou totiž připojeny k integrované grafice, zatímco mini-DisplayPort a HDMI jsou spojeny přímo s GeForce. Obraz lze mezi monitory libovolně klonovat, případně vytvořit rozšířenou plochu přes všechny čtyři monitory.


Připojením monitoru k mini-DisplayPortu nebo HDMI dojde k aktivaci dedikovaného čipu i v případě, že neběží žádná náročná aplikace. Dojde tak ke zvýšení klidové spotřeby notebooku asi o polovinu (+10 W), a tedy i snížení výdrže na baterii.

Vzhledem k absenci Wi-Fi modulu od Intelu chybí bezdrátový přenos obrazu a zvuku - Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 28 551
  • 3DMark Vantage: P 27 301 (GPU: 27 436, CPU: 26 904)
  • 3DMark 11: P7560 (Graphics: 7634, Physics: 8434)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 101 256 (Graphics: 142 315, Physic: 50 382)
  • Cloud Gate (DX10): 18 981 (Graphics: 35 420, Physic: 7233)
  • Fire Strike (DX11): 4712 (Graphics: 5163, Physic: 10 302)
  • Fire Strike (DX11, Extreme): 2318 (Graphics: 2387, Physic: 10 261)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6819 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 69,89 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 23,61
  • CATIA (catia-02): 20,37
  • EnSight (ensight-03): 19,81
  • Maya (maya-02): 55,83
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 19,23
  • SolidWorks (sw-01): 25,73
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,60
  • UGS NX (ugnx-01): 2,75

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 13,37
  • EnSight (ensight-04): 24,76
  • LightWave 3D (lightwave-01): 21,55
  • Maya (maya-02): 17,14
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,59
  • SolidWorks (sw-03): 13,49
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,14
  • Siemens NX (snx-01): 2,74

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 81 (min), 182 (max), 133 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 41 (min), 86 (max), 74 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 34 (min), 65 (max), 54 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 126,8 fps
  • 1920x1080: 76,2 fps

Podávaný výkon řadí grafickou kartu na špičku mobilního segmentu. Čip vychází z GeForce GTX 680MX a liší se pouze vyšším taktem a novým režimem Turbo. Proti obvyklejší GeForce GTX 680M, která má o 192 méně shaderů, stoupl výkon o 20%. Nejde tedy o revoluci, ale spíše rozumný pokrok. Ve výsledku si každou dnešní hru můžete zahrát v nativním rozlišení interního displeje plynule ve vysokých detailech a se zapnutým vyhlazením hran. Jde tedy o nejlepší volbu od NVIDIE pro hráče, kteří chtějí maximum výkonu, ale nechtějí řešit klasická trápení se systémy s více grafickými karty v režimu SLI.

Z testů profesionálních aplikací (CAM/CAM/CAE) vyplývá, že herní výkon se při komplexním vykreslování čar nevyužije a jakákoli profesionální grafika typu AMD FirePro a NVIDIA Quadro splní účel lépe s násobným výkonem při nižší spotřebě. Potřeby profesionálních aplikací a her jsou jednoduše odlišné.

Profesionální využití, kde se projevují herní grafiky stejně dobře jako pracovní, je provádění výpočtů pomocí rozhraní OpenCL. Výkon grafiky je v testech LuxMark dvakrát vyšší než u dvou GeForce GT650M v zapojení SLI. Téměř na úrovni osazeného procesoru, což dává dohromady slušný výkon pro rendering. Je-li ovšem výkon v OpenCL prioritou, jsou Radeony lepší volbou díky téměř dvojnásobnému výkonu u ekvivalentních čipů.

Multimédia

V notebooku jsou dva výkonné reproduktory nad klávesnicí a k mému překvapení tu není žádný subwoofer. Málokterý notebook v redakci měl tak velkou maximální hlasitost jako tento - tyto repráčky se prosadí i v místnosti, kde je relativně velký hluk. Na druhou stranu bych měl dodat, že vzhledem k hlučnosti chlazení při hraní her je to skoro nutnost (více viz kapitola Chlazení a provozní hluk).

Zvukové podání je jednoznačně nadstandardní zejména při reprodukci mluveného slova. V projevu chybí pouze lepší hloubky, což lze pochopit vzhledem k absenci subwooferu. Zvuk je jinak na poměry notebooků vyvážený a běžně postačuje při hraní her i sledování filmů.

U většiny notebooků dnes najdete maximálně jeden konektor zvukové karty, který v sobě kombinuje stereofonní výstup a monofonní vstup. MSI se však snaží vyhovět cílové skupině podobných notebooků (hráči), a tak nabízí zvukový čip s plnou podporou analogového zvuku ve formátu 7.1. K tomuto účelu jsou na levém boku čtyři konektory. Ve výchozím stavu (stereo 2.0) jde o sluchátkový výstup, linkový výstup (stejný jako sluchátkový, pouze bez předzesilovače), mikrofonní vstup (monofonní) a linkový vstup (stereofonní, opět bez předzesilovače).

Dle konfigurace (2.0, 4.0, 5.1, 7.1) se postupně mění funkce konektorů na výstupy pro potřebné reproduktory.


Do víka je instalována 1,2Mpix webkamera podprůměrné kvality snímající v rozlišení 1280x960 a duální mikrofon. Webkameru lze zakázat klávesovou zkratkou Fn+F6 (řízena BIOSem) a aktivitu snímače poznáte podle intenzivního oranžového světýlka vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

U 17“ notebooku s tak výkonnými komponentami bych očekával chlazení s dvěma ventilátory. MSI pro procesor i grafiku používá pouze jeden a chlazení kvůli zvláštní konstrukci na půl cesty mezi jedno a dvouokruhovým. Vzduch se nasává zespodu z prostoru blízko RAM a vyfukuje dvěma výdechy (vzadu a vlevo). Mezi výdechem a ventilátorem je v obou případech žebrování chladičů, kdy z jednoho vedou heatpipes ke grafické kartě a z druhého k procesoru. Ve výsledku jde tedy o dva okruhy, pouze poháněné jedním ventilátorem. V případě této generace došlo k drobnému vylepšení, kdy mezi procesorem a grafickou kartou je spojení další heatpipe pro případ, kdy jedna z komponent je vytěžována více (chladič druhé v tu chvíli vypomáhá).

Ventilátor se zapíná společně s notebookem a nikdy se nevypne. Jeho základní otáčky při kancelářské práci jsou relativně vysoké, a přestože v místnosti s běžným ruchem se hluk ztratí, v tiché místnosti je šum chlazení zbytečně otravný. Vzhledem k tomu, že z výdechů vychází spíše studený vzduch, bylo by lepší, kdyby uměl ventilátor ubrat na rychlosti.

V zátěži se otáčky postupně zvyšují a při hraní náročných her se dostanou na úroveň, kdy jsem očekával, že notebook vzlétne. Šumění ventilátoru bylo tak hlasité, že bych si neuměl představit hraní bez uzavřených sluchátek. Navíc je značně obtěžující pro případné další lidi v místnosti.

Starší modely v tomto šasi prý nebyly tak hlučné, takže je možné, že zejména hluk při kancelářské práci se u finálních kusů ještě doladí. V případě zátěže si vzhledem k teplotám nejsem jistý, zda je prostor pro snižování otáček. Musíte brát v úvahu, že jde o nejvyšší konfiguraci, jakou lze osadit. Pokud se zde budou prodávat základní čtyřjádra Core i7 a o třídu slabší grafika, lze očekávat tišší projevy chlazení.

Po ukončení zátěže se ventilátor ztlumí do deseti sekund zpět na nejnižší úroveň.

Jeden z dotykových senzorů nad klávesnicí přepíná chlazení do režimu, kdy jsou drženy maximální otáčky bez ohledu na teploty. Tlačítko může být přínosné při přetaktování. V běžných situacích jsem neměl potřebu jej používat.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 28,1°C
  • výdech chlazení = 31,6°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 35,7°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 43,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 54,8°C
  • napájecí adaptér = 55,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Pokud si stěžuji na hluk, na teploty nemohu. Při kancelářské práci je celý notebook naprosto studený. Až několikahodinová maximální zátěž všech komponent způsobila minimálně vlažnou klávesnici a teplo v levém zadním rohu základny pod chladičem. Celkově je notebook na povrchu nečekaně studený bez ohledu na zátěž.


Baterie

Velká baterie s kapacitou 87 Wh udržela notebook v našem standardním redakčním testu* 4 hodiny a 48 minut. Při běžně on-line kancelářské práci počítejte s průměrnou výdrží okolo 3 hodin a 30 minut. Při výpočetně náročných nasazeních se baterie vybije ani ne za hodinu a hodí se dodat, že při provozu z baterie není možné využít maximální výkon grafické karty. Při spotřebě osazených komponent něco takového běžné baterie nemohou zvládnout.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 79 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 163 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 162 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 57 W

Nabití prázdné baterie na 90% trvá přibližně hodinu a půl, pokud je notebook vypnutý nebo na něm neběží žádné výpočetně/graficky náročné programy. V případě maximální zátěže se nabíjení zastaví.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí základní možnosti nastavení. Operační systém lze zavádět v režimu UEFI (včetně SecureBoot) i režimu BIOS. Důležitá nastavení se týkají RAID pole, kde si můžete nastavit, které disky budou v RAID 0, a USB portů (nastavení kompatibility, snížení rychlosti na 2.0 a vypnutí napájení v úsporných stavech).

Možnosti zabezpečení zahrnují pouze nastavení hesel BIOSu (spuštění, nastavení).

Příslušenství

Notebook jsme do redakce dostali jako předprodukční kus pouze s napájecím adaptérem, nicméně na základě zkušeností lze očekávat, že tato řada bude dodávána nejspíše také s batohem a herní myší.

Součástí předinstalovaného operačního systému Windows 8 (64bit) je také několik spíše reklamních „odkazů“ na zahraniční služby a zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

V testované konfigurace vyjde notebook na 77 437,- Kč bez DPH (93 699,- Kč s DPH). V ČR by se měla objevit také celá řada konfigurací, začínající od GT70 2OC-227CZ s procesorem i7-4700MQ, 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M, 3GB GDDR5, 750 GB SATA HDD za doporučenou koncovou cenu 39 590 Kč s DPH.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v servisu.

Závěr

MSI GT70 je notebook především pro hráče, kteří nemají hluboko do kapsy, a pro nadšence do nejvýkonnějších hardwarových komponent. Nehraje si na pracovní stroj a jeho vzhled naznačuje, že to není žádné ořezávátko. V případě, že nechcete notebook s více grafickými kartami (SLI, případně CrossFire), je podávaný výkon na hranici toho, co lze vymáčknout z komponent určených pro notebooky.

Výkon se odráží na tloušťce notebooku a hmotnosti jeho i napájecího adaptéru. To je něco, s čím se musí u této kategorie počítat. Z faktických nedostatků bych zmínil hlučnost chlazení v zátěži, která může být pro někoho za únosnou hranicí. Taktéž touchpad by mohl být řešený lépe - mohl by mít větší plochu a lepší nastavení (možnost zakázat gesta Windows 8 tahem prstu od krajů).

Vzhledem k tomu, že jde především o hráčský notebook, nejdůležitější otázka směřuje na to, zda výkon stačí na hraní dnešních her ve vysokých detailech a rozlišení Full HD. Odpověď je ano. I náročnější tituly si zahrajete s vyšší úrovní detailů alespoň při průměrné snímkové frekvencí 60 fps. V provedení stolního počítače lze podobného výkonu dosáhnout podstatně levněji, nicméně pokud chce někdo podobný výkon v přenosném provedení, MSI GT70 je jistě jednou z možných voleb.

Klady a zápory

+ extrémní výpočetní i grafický výkon
+ nepřehřívá se ani při dlouhodobé zátěži
+ kvalitní displej

- hlučnost chlazení (zejména v zátěži)
- touchpad
(- 5 kg s napájecím adaptérem není ideální pro časté přenášení)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GT70 2OC/2OD
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4930MX (3.20/3.90 GHz, 8 MB L3)
  • RAM (MB): 16384 DDR3-1600 (8192+8192+0+0)
  • SSD (GB): 3x128 (SanDisk SD5SF2128G1014E, MLC, mSATA/SATA-3)
  • HDD (GB): 750 (WDC WD7500BPKT-22PK4T0, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: BD-RE/DVD SuperMulti (TSSTcorp BDDVDW SN-506BB)
  • LCD: 17" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5, 256bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros / Killer e2200 Gigabit Ethernet Controller)
  • WiFi: Qualcomm Atheros / Killer Wireless-N 1202 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC892)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 87 Wh / 4h 38in
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 428 x 285 x 38-52 mm
  • Hmotnost (kg): 3,86
Recenze

Diskuse