RECENZE: Samsung ATIV Smart PC XE500T – 11,6" tablet s klávesnicí

21. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Samsung lze považovat v oblasti vývoje tabletů za jednoho z průkopníků. Přestože zatím v jeho nabídce stále dominují modely se systémem Android, podívali jsme se tentokrát blíže i na jeden z konvertibilních přístrojů založených na platformě Windows 8.

Samsung ATIV Smart PC XE500T – 11,6" tablet s klávesnicí

Základní popis

Výrobci poslední dobou chrlí různé konvertibilní tablety a podobná zařízení doslova jedno za druhým. Nikdo z nich rozhodně nechce v rozvíjejícím se segmentu usnout na vavřínech. Samsung reagoval už v minulosti na poptávku po dotykových zařízeních jako jeden z prvních a dnes nabízí druhou generaci svých tabletů se systémem Android. Těm se ovšem tentokrát v recenzi věnovat nebudeme, svou pozornost jsme zaměřili na jeden s konvertibilních přístrojů s Windows.

S příchodem nových verzí operačního systému od Microsoftu uvedl i Samsung několik různých tabletových řešení pro platformu Windows. Základ představuje Samsung ATIV Tab, založený ovšem na platformě Windows RT s omezenou kompatibilitou softwaru. Náročnějším uživatelům proto výrobce nabízí konvertibilní tablety ATIV Smart PC s Windows 8 to hned ve dvou provedeních. Silnější s označením XE700 se může chlubit výkonným procesorem Intel Core i5, slabší ale dostupnější XE500 využívá pro změnu platformu Atom.

Právě na dostupnější „atomovou“ verzi se podíváme blíže. Už na první pohled upoutá zařízení nezvyklé velkými rozměry, může za to především 11,6" displej, jehož úhlopříčka přesahuje standard obvyklý u většiny tabletů. Jako lehce netradiční lze označit i vzhled, především díky zvolené povrchové úpravě zadní strany. Pokrývá ji totiž hladký leštěný povrch v modrošedém odstínu, zároveň ovšem se vzorkem imitujícím broušený kov. Originalitu takovému řešení rozhodně upřít nelze, ale povrchy ze skutečných hliníkových slitin přeci jen vypadají o něco lépe a přijdou mi i příjemnější na dotyk.

Odpojitelná část s klávesnicí už má konzervativnější pojetí, vyvedena je sice ve stejném barevném provedení, ovšem už v podobě matného laku a nikoliv lesklých povrchů. Samotný tablet i klávesnice jsou vyrobeny z plastových materiálů, jediným kovovým prvkem tak zůstává otočný kloub a mechanismus pro spojení obou částí. Pevnost konstrukce není špatná, ale je znát že tělo tabletu zpevňuje především přední tvrzené sklo. Stejně tak nelze čekat nějaké razantnější výztuhy ani u klávesnice.

Mechanismus pro zasunutí a odpojení funguje lehce, ovšem tablet se podobně jako u konkurenčních řešení v uchycení mírně viklá. Bohužel se také několikrát stalo, že se při manipulaci s „víkem“ přerušil kontakt a klávesnice se odpojila a připojila (to může být problém, pokud k ní budete mít zrovna připojeno nějaké USB zařízení). Nelze ale vyloučit že se daný problém týká pouze testovaného kusu. Příliš široký není ani maximální úhel otevření, pohybuje se okolo 120°.


Samsung se z nějakého důvodu rozhodl všechny dostupné konektory na tabletu i základně překrýt výklopnými krytkami. U některých může být tohle řešení rozumné, nicméně zakrývat úplně všechny mi přijde dost kontraproduktivní.

Na horní straně tabletu najdete ve směru zleva, konektor pro sluchátka (headset), spínač napájení a tlačítko pro uzamknutí polohy obrazovky, jedno USB 2.0, slot pro micro SD karty a slot pro SIM. Na levém boku tabletu je pak umístěno kolébkové tlačítko regulace hlasitosti a micro HDMI výstup. Na pravé straně najdete dole stylus zasunutý uvnitř tabletu a vespod má vyhrazeno místo pouze dokovací konektor se vstupem pro napájení. Na klávesnicovém docku pak najdete další dva USB 2.0 a opět konektor pro napájecí zdroj.

Pokud pomineme nepraktické krytky, lze označit nabídku portů na poměry obdobných zařízení za více než dostatečnou. Plnohodnotné USB přímo na tabletu a další dva pro rozšíření na klávesnici rozhodně potěší.

Díky své úhlopříčce je zařízení o něco větší než 10" tablety, ať už ty založené na Windows nebo jiných systémech. Rozměry činí 304 x 189 x 10 mm, připojením klávesnice se profil rozšíří na 20 mm. Hmotností sice tablet také nemůže soupeřit s menšími konkurenty ale 754g je ještě docela přijatelná úroveň. Společně s klávesnicí pak zařízení zatíží vaši tašku 1,46 kg tady podobně jako malý lehký Ultrabook.

Napájecí zdroj s výkonem 40W nezapře svůj mini notebookový původ, má klasický rozměrný třížilový napájecí kabel a váží 271g. Pro zařízení tohoto typu bych si dovedl představit i skladnější provedení.

Klávesnice a dotykové ovládání

Dotyková vrstva displeje využívá kapacitní technologie umožňující snímání až 5 prstů současně a zároveň má uživatel k dispozici i digitizér pro ovládání dodávaným stylusem. Výhodou tohoto řešení je mimo jiné možnost opření ruky při používání stylusu, protože kapacitní vrstva se při jeho snímání deaktivuje. S ovládáním pomocí obou technologií nebyl v průběhu testování žádný problém, snímání fungovalo rychle a bezchybně.

Stejně jako u všech ostatních tabletů s Windows 8 nelze zrovna pochválit české rozložení dotykové klávesnice na obrazovce. Znaky s českou diakritikou, soustředěné do její pravé části, zbytečně zabírají místo a snižují pohodlí při psaní. Výrobci zařízení s tím bohužel nemohou bez nějaké úpravy ze strany Microsoftu moc dělat.

Hardwarová klávesnice se sice nachází na oddělitelné části, nicméně co do konstrukce je plně srovnatelná s provedením u klasických notebooků. Díky větší úhlopříčce mají klávesy dostatek prostoru, a navíc se mohou chlubit mechanikou s tvrdším, ale jistým stiskem a jednoznačnou odezvou. Psaní je tak bezproblémové i při rychlejším tempu a zároveň není nijak hlučné.

Rozložení vychází z varianty se zkráceným Shiftem a dvouřádkovým Enterem, od běžného standardu má pár drobných odlišností. Kontextová klávesa je přístupná pouze přes Fn zkratku a naopak navíc zde najdete pro Samsung typickou klávesu Fn Lock. Příjemné jsou rovněž jasně vyčleněné kurzorové šípky (jejich sekundární funkce s Fn nahrazuje klávesy pro pohyb v textu). Pro regulaci jasu nebo hlasitosti lze samozřejmě využít i další vyznačené klávesové Fn zkratky.


Touchpad pod klávesnicí na rozdíl od některých konkurenčních modelů podporuje gesta více prsty, takže nemusíte ani při psaní přehmatávat pro posun stránky rukou na dotykový displej. Snímání pohybu je přesné a s rychlou odezvou, spolehlivě fungují í zabudovaná tlačítka, jen mají trochu hlučnější projev při stisku.

Hlavní HW parametry

Tablet je založen, stejně jako některé jiné modely se kterými jsme se nedávno setkali, na nové platformě Atom zaměřené především na výrazné snížení spotřeby. Srdcem počítače je tak SoC Intel Atom Z2760, který kromě dvou výpočetních jader a grafické části zajišťuje i plnou funkci čipové sady. V rámci úspory energie nejsou k dispozici sběrnice obvyklé v běžných počítačích a noteboocích, procesor také podporuje pouze 32-bitové instrukce. Vlastní CPU pracuje na základní frekvenci 1,8 Ghz a z pokročilejších technologií lze zmínit snad jen Hyper-Threading, který umožňuje zpracování až 4 aplikačních vláken současně.


Zařízení s tímto procesorem neumožňují variabilní volbu operační paměti. Úsporné paměťové čipy typu LPDDR2 jsou totiž připevněny přímo na těle procesoru a to hned v maximální možné kapacitě, která činí 2 GB. Nějaká výměna nebo upgrade tak pochopitelně nepřipadají v úvahu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 153
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6585

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 416
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 646

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 605 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1709 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,82

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,18 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,57 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,18

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,5
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1986 MB/s

Výkon procesoru je srovnatelný s dřívějšími dvoujádrovým Atomy. Chlubit se nějakým zázračným výkonem tedy rozhodně nemůže, na druhou stranu to ale pro nenáročnou kancelářskou práci a internetový provoz vystačí. Hlavní výhodou Atomu oproti ARM tabletům s Windows RT (které se zatím příliš neuchytily) je plná kompatibilita s běžnými desktopovými aplikacemi pro Windows.

Kvůli úspoře energie došlo k ořezání vnitřních rozhraní a nahrazení méně náročnými variantami. Jedním z nich je i eMMC sběrnice která zajišťuje připojení SSD úložiště místo obvyklého SATA. Stejné rozhraní se používá například i uvnitř mobilních telefonů nebo tabletů jiných platforem.

Kapacita úložiště činí 64 GB ovšem díky systému a oddílu pro jeho obnovu má uživatel k dispozici po prvním spuštění a instalaci aktualizací přibližně 36 GB volného místa. Přenosová rychlost není podobně jako u jiných zařízení se stejným základem nijak závratná, spíše než klasickému SSD se blíží velmi rychlé paměťové kartě.

* HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 55,3 MB/s

  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Možnosti senzorů a konektivity jsou docela široké. Základ síťového připojení představuje pochopitelně Wi-Fi adaptér, v tomto případě od Broadcomu, podporující standardy v obou pásmech 2,4 i 5 GHz (a/b/g/n). Druhou možností je připojení prostřednictvím 3G modemu od Huawei, který podporuje technologii HSPA+. Samozřejmostí je také Bluetooth ve verzi 4.0, naopak Ethernet z pochopitelných důvodů chybí. Jako nadstandard pak lze označit přítomnost GPS snímače nebo technologie NFC.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

S příchodem konvertibilních tabletů se konečně začaly dostávat do segmentu blízkého notebookům ve větší míře kvalitní LCD panely. 11,6 " displej sice nabízí standardní HD rozlišení (1366x768) ale je vyroben technologií IPS a proto nabízí velmi dobré pozorovací úhly společně s příjemným barevným podáním. Díky zvolené kombinaci rozlišení a velikosti displeje se dají ovládat docela rozumně bez zvyšování dpi i prvky v prostředí plochy. Povrchová úprava je stejně jako u ostatních tabletů lesklá, ochranné sklo překrývá s výjimkou otvorů pro reproduktory celou přední stranu tabletu.

Intenzitu podsvícení lze regulovat klávesnicí v 11 krocích, při používání v režimu tabletu je prvek pro jeho regulaci dostupný v nabídce nastavení zobrazené po pohybu prstem od levého okraje displeje. Rozpětí regulace je dostatečně široké, maximální jas s přehledem vystačí i pro používání v jasném venkovním prostředí.


Grafické jádro je integrované v procesoru podobně jako u posledních Atomů v mini notebocích vychází z licencované architektury společnosti PowerVR. Jeho herní výkon není nějak oslnivý, lehce ho překonají i starší integrované grafiky. Hlavní výhodou tak zůstává nízká spotřeba společně s podporou akcelerace přehrávání HD videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 1815
  • 3DMark 05: 682
  • 3DMark 06: 390

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 386 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: nelze dokončit

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro grafické rozhraní: 3,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Pro provoz aplikací ve 3D režimu se grafika příliš nehodí, výkon je nízký a test novějšího Cinebenche se kvůli chybám ve zobrazení ani nedokončil. Při běžné práci v systému, surfování po internetu nebo přehrávání videa ale vše funguje přesně tak jak má.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvukový přednes zajišťuje dvojice reproduktorů s mřížkami vpředu po stranách displeje. S ohledem na velikost zařízení od nich nelze čekat nic výjimečného, ale v rámci své třídy představují slušný standard. Pro poslech hudby si bude vhodnější zvolit sluchátka, ale základní nenáročné ozvučení zajistí docela slušně. Pro připojení sluchátek, případně headsetu s mikrofonem slouží sdružený konektor v horní části tabletu.


Většina tabletů nabízí hned dvě kamery, kvalitnější zadní pro snímání fotek a videa a přední určenou hlavně pro videohovory. Ani testovaný Samsung není v tomto ohledu výjimkou, zadní kamerka s autofokusem a přisvětlovací diodou umí pořizovat fotografie v rozlišení až 8Mpx, přední pak 2 Mpx. Obě dvě dokáží snímat také video ve Full HD rozlišení.

Chlazení a provozní hluk

Výhodou úsporné platformy je kromě malé spotřeby také docela jednoduché chlazení. Nízká produkce tepla nevyžaduje žádné aktivní prvky chladícího systému a tablet se proto chladí pasivně a bezhlučně.

Při běžném provozu si tablet udržuje pokojovou teplotu, nicméně ani při snaze o maximální vytížení nepřesáhla teplota na jeho zadní straně 35°C. Navíc i v tomto případě bylo teplejší místo znatelné jen v prostoru u pravého horního rohu.

Baterie

Narozdíl od většiny konvertibilních tabletů s oddělitelnou klávesnicí zvolil Samsung trochu odlišný přístup v oblasti napájení. K dispozici je totiž pouze jediná baterie přímo v tabletu a v docku žádná druhá umístěna není. Připojením tedy získáte přístup ke klávesnici, ovšem na prodloužení výdrže to nebude mít žádný vliv.

Zabudovaná baterie nabízí kapacitu 30 Wh, v našem standardním redakčním testu* vydržel tablet běžet po dobu 8 hodin a 56 minut. To je na tablet docela pěkná hodnota, nicméně sekundární baterie v klávesnici by umožnila dosáhnout i výrazně delší doby. Jako vždy bude při surfování s WiFi výdrž ještě o něco kratší, počítat lze přibližně se 7 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 9 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Výhoda většího a výkonnějšího zdroje se projeví při nabíjení, to je stejně rychlé v zapnutém i vypnutém stavu a nabíjení na 90 % kapacity zabere něco přes hodinu a půl.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmwaru lze vstoupit volbou rozšířeného restartování ze systému nebo stiskem tlačítka Windows na tabletu (případně F2 na klávesnici) ihned po zapnutí. Volby jsou ovšem u tohoto zařízení značně strohé, kromě zobrazení informací o zařízení jde zapnout a vypnout TPM čip, nastavit bezpečné bootování a případně změnit jeho pořadí. Nic dalšího, a to ani základní hesla pro uživatele nebo správce zde nenajdete.

Příslušenství

V balení společně s tabletem najdete stylus, dock s klávesnicí a napájecí zdroj. Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 v 32 bitové verzi a kromě ovladačů a utilit výrobce zde nenajdete prakticky žádný nepotřebný softwarový balast. Důvod je pochopitelný, nepotřebný software by zde zabíral příliš mnoho cenného místa. Některé další volitelné prvky softwarové výbavy si ale můžete stáhnout prostřednictvím utility výrobce pro stahování aktualizací.

Ceny a záruka

Samsung ATIV Smart PC XE500 se na českém trhu prodává ve dvou konfiguracích dražší testovaná s 3G modemem je v nabídce za 19 000 Kč bez DPH (22 990 Kč s DPH), druhá levnější má totožnou konfiguraci jen bez modemu a vyjde vás na 20 990 Kč s DPH. V obou provedeních se společně s tabletem dodává i klávesnicový dock.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v autorizovaném servisním centru.

Závěr

Samsung ATIV XE500 je dalším z řady konvertibilních tabletů které osloví zejména uživatele, kteří hledají mobilní zařízení na pomezí notebooku a tabletu. Nabídne velmi úspornou platformu s odpovídajícím výkonem společně s velmi dobrým displejem a možností ovládání dotyky i klasickým stylusem. Jako povedenou lze označit hardwarovou klávesnici, na které jde psát rychle a pohodlně. Řadu uživatelů také určitě potěší plnohodnotné USB přímo v tabletu, stejně jako další dvojice přes dock.

Za největší nedostatek lze považovat neosazení klávesnicového docku sekundární baterií. Prakticky všechny konkurenční modely tuto konfiguraci využívají a samozřejmě pak dosahují dvojnásobné výdrže. Zbytečně dále působí některé spíše obtěžující krytky konektorů.

Klady a zápory

+ kapacitní displej s digitizérem
+ pohodlná klávesnice
+ nabídka USB konektorů

- v docku není baterie
- krytky konektorů
- lesklé tělo tabletu

%text_footer%* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

%gallery%
%parameters_notebook%
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung ATIV XE500T1C-A02CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z2760 (1,8 Ghz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR2-800 Mhz (on CPU)
  • SSD (GB): 64 (eMMC)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 3600 (iGPU)
  • Modem: 3G Huawei (HSPA+)
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcomm(a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek I2S
  • Polohovací zařízení: Touchpad + Touchscreen (kapacitní, digitizér)
  • Software: Windows 8 (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 30Wh / 8h 56min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 2.0, micro SD(HC), micro HDMI, 2x USB 2.0(dock)
  • Rozměry: 304 x 189 x 20 mm
  • Hmotnost (kg): 754+704g
Recenze . Samsung . ATIV

Diskuse