RECENZE: Toshiba Qosmio X70 - výkon na všech frontách, přitáhne náročné hráče

10. 9. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Hraní her se na mainstreamových noteboocích většinou neobejde bez značných kompromisů. Existují ovšem i stroje, které dokáží splnit požadavky těch nejnáročnějších hráčů. Právě mezi takové se řadí 17,3" Toshiba Qosmio X70 vybavená nejen čtyřjádrovým procesorem Haswell a výkonnou grafikou od Nvidie, ale také 32 GB RAM a pevným diskem i SSD zároveň.

Toshiba Qosmio X70 - výkon na všech frontách, přitáhne náročné hráče

Základní popis

Modelová řada Qosmio od Toshiby není na trhu rozhodně žádným nováčkem, výrobce využívá zavedenou značku pro výkonné multimediální notebooky už několik generací. Notebooky řady Qosmio se zaměřují na náročné uživatele z řad domácností, tedy především hráče počítačových her, kteří vyžadují nekompromisní výkon. Tomu odpovídá i nabízená výbava, kromě výkonného procesoru a grafické karty ale nesmí chybět ani nápadný design, nebo kvalitní reproduktory.

Vzhled nepatrně vybočuje z obvyklého trendu agresivních a ostrých linií, který se často u výkonných herních přístrojů objevuje, v zavřeném stavu ukazuje notebook spíše mírně zaoblené tvary. Nicméně kontrastním barevným provedením zvýrazňujícím šedé povrchy červenými linkami a ozdobnými prvky se už notebook jasně hlásí do své třídy. Nechybí ani rudě prosvětlené logo na víku a stejný odstín nabízí i podsvícení klávesnice.

Zpracování odpovídá vyšší cenové kategorii. Povrchy víka i horní části základny tvoří kovová slitina a ze stejného materiálu je i dekorativní mřížka reproduktorů nad klávesnicí. Konstrukce je dostatečně pevná a stabilní, nikde se nijak neprohýbá. U tak velkého přístroje to je ostatně nutností. Panty víka mají příjemný chod, díky těžší základně lze bez jakýchkoliv problémů otevřít notebook i samostatně jednou rukou. Maximální úhel vyklopení omezuje konstrukce na přijatelných 140°


Konektorová výbava se poslední dobou u většiny velkých notebooků v podstatě standardizovala. Nejvýraznější odlišností od mainstreamových modelů je tak všech USB portů v rychlejším standardu USB 3.0. Na pravém boku tedy najdete optickou mechaniku, dvojici USB a konektor ethernetu. Opačnou stranu pak výrobce osadil dvojicí jacků pro sluchátka a mikrofon, dalšími dvěma USB, HDMI a VGA výstupy a také nezvykle velkým vstupem pro napájecí zdroj. Výbavu pak završuje čtečka SD karet na přední straně.

Výkonné herní notebooky se neobejdou bez kvalitního chlazení a od toho se často odvíjí jejich velikost i hmotnost. 17,3" modely se už obecně pro časté přenášení nehodí, základní rozměry testovaného notebooku 418 x 272 mm se příliš neliší od standardu velikostní třídy. Výraznější je ovšem šířka zvolené konstrukce, která dosahuje v nejsilnějším místě až 44 mm. Pozor na rozměry je třeba dát při výběru brašny, do menších modelů určených pro 15" notebooky se tenhle cvalík jen tak nevleze.

Při přenášení vás zatíží notebook 3,3 kg, což je s ohledem na testovanou konfiguraci docela příznivá hodnota. Spotřeba v zátěži ovšem vyžaduje také dostatečně dimenzovaný zdroj a dodávaný typ s výkonem 180W se svými rozměry skoro "blíží cihle". Pochopitelně tomu odpovídá i jeho hmotnost, samotný zdroj s kabeláží váží 1 kg. Při přemisťování notebooku se tak docela pronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má podobný specifický design jako u jiných přenosných počítačů výrobce. Je tedy v chiclet provedení s hranatějšími klávesami, ty mají černé provedení a spíše hladší povrchovou úpravu. Rozložení využívá zkrácený shift a dvouřádkový enter a ukázkově se vyhýbá nestandardním odchylkám. Kurzorové šipky jsou proto jasně vyčleněné a snadno dostupné, F klávesy rozdělené do skupinek a nechybí ani numerický blok. Jediným háčkem je tak ve výchozím stavu nastavený multimediální režim F kláves, který navíc nepřipouští ani obvyklé zkratky jako třeba Alt+F4. Přepnutí kláves F1 - F12 do standardního režimu je ovšem možné v nastaveních BIOSu. Ovládání hlasitosti, jasu a další funkce jsou pak klasicky dostupné při stisku společně s klávesou Fn.

Mechanika kláves je bezchybná a má spíše tvrdší stisk ale s jednoznačnou a velice příjemnou odezvou. Navíc nemá ani při rychlejším tempu psaní nějak hlučný projev. Nechybí ani podsvícení, jak už bylo zmíněno má stylový červený odstín, intenzita jeho svitu má pouze jednu úroveň. Klávesovou zkratkou ho lze pouze zapnout vypnout nebo aktivovat vypnutí po časové prodlevě.

Touchpad zarovnaný ke středu mezerníku má dostatečně velké rozměry a od okolí ho odděluje ozdobný červený rámeček. Jeho reakce jsou dostatečně svižné a ovládání plynulé, poklepáním v levém horním rohu lze dotykovou plochu deaktivovat. Jistě reagují zabudovaná tlačítka ve spodní části, mohla by mít ale příjemnější dráhu stisku.


Hlavní HW parametry

Hardwarová výbava byla zvolena opravdu se zaměřením na náročné uživatele. Srdce počítače tvoří čtyřjádrový procesor od Intelu zástupce poslední architektury Haswell. Model s označením Core i7-4700MQ a TDP 47 W pracuje na standardní frekvenci 2,4 Ghz, díky technologii TurboBoost se ale může přetaktovat při nerovnoměrném zatížení až na 3,4 GHz. Podobně jako u ostatní modelů nejvyšší řady Core i7 nechybí ani podpora dalších technologií jako je Hyperthreading (umožňuje současné zpracování až 8 aplikačních vláken), podpora virtualizace (VT-x), nebo akcelerace AES šifrování a podpora AVX 2.0.


specifikace čipu

Na operační paměti výrobce vskutku nešetřil, notebook disponuje 4 paměťovými sloty (z toho jsou dva dostupné pod krytkou na spodní straně) a všechny jsou obsazeny moduly s kapacitou 8 GB. Pracují na frekvenci 1600 Mhz a jedná se o úpornější typ paměti typu DDR3L. Celkem dostupných 32 GB tak vystačí snad opravdu každému.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 68 493
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 713

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 286 183
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121 225

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4969 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 19 194 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,86

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,52 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,82 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,50

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12 790 MB/s

Výkon je opravdu vysoký jak ve vícevláknouvém zatížení, tak díky efektivnímu Turboboostu i v aplikacích, které dokáží zatížit pouze jedno jádro. Oproti CPU předchozí generace na stejné frekvenci se sice růst pohybuje pouze okolo 10%, nicméně i tak se procesor hodí pro ty nejnáročnější činnosti. Intel má v nabídce také další ještě o něco rychlejší modely i tento už ovšem dosahuje na špici.

Výrobce na úložném prostoru pro data uživatele rozhodně nešetřil. Notebook je vybaven 256 GB SSD ve slotu mSata a také klasickým rotačním diskem s kapacitou 1 TB. Pokud by to náhodou někomu nestačilo je k dispozici ještě druhá volná pozice pro 2,5 " disk, k jeho osazení si ale musí uživatel zajistit upevňovací rámeček, který zde chybí.

SSD Toshiba THNSNH256GMCT


HDD Hitachi HTS541010A9E680

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 152,08 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 90,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,31 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,1

SSD rychlostí výrazně přesahuje základní modely obvykle osazované do mSata slotů už na první pohled, dobrý výkon podává i plotnový disk jehož rychlost je v rámci kategorie lehce nad průměrem.

Optické mechaniky začínají pozvolna z některých notebooků mizet, v testovaném kousku ovšem nechybí nadstandard v podobě Bluray mechaniky, podporující nejen čtení, ale i zápis těchto médií.

Možnosti komunikace jsou podobné jako u většiny notebooků. Pevné připojení je možné prostřednictvím gigabitového ethernetu, bezdrátovou konektivitu poskytuje adaptér od Intelu ovšem překvapivě model pracující pouze v pásmu 2,4 Ghz (standardy b/g/n). Součástí bezdrátového adaptéru je rovněž integrované Bluetooth ve verzi 4.0

Displej a grafika

Displej nabízí úhlopříčku 17,3" a pro lepší displeje v současnosti standardní Full HD rozlišení (1920x1080). Panel nabízí lesklou povrchovou úpravu která by mohla mít trochu méně odlesků, ale v ostatních ohledech je rozhodně nadprůměrný. Přestože je vyroben TN technologií kvalitou zobrazení se téměř blíží IPS panelům. Na poměry notebooků má dobré pozorovací úhly a znatelně nad obvyklým standardem je i příjemné barevné podání. Maximální úroveň jasu i rozpětí jeho regulace jsou naprosto vyhovující.


Z pohledu hráče je nejdůležitějším prvkem jednoznačně grafická karta. Primární zobrazení v systému při nízké zátěži zajišťuje GPU integrované v procesoru. Nová Intel HD Graphics 4600 patří mezi ty výkonnější varianty integrovaných GPU nové generace od Intelu, nicméně zde to nemá velký význam. O zobrazení ve hrách a náročnějších aplikacích se totiž stará highendová dedikovaná Nvidia GeForce GTX 770M.

Grafické jádro vychází z architektury Kepler a předchůdce v podobě GeForce GTX 670MX, pracuje ovšem na vyšších taktech než předchozí generace. K dispozici má 3 GB vlastní paměti typu GDDR3 připojené 192 bitovou sběrnicí. Nechybí podpora technologií jako jsou DirectX 11, OpenCL nebo DirectCompute.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 30344
  • 3DMark 06: 23382
  • 3DMark 11: P5003 (Graphics:4796, Physics: 8004)

3DMark (2013):

  • Ice Storm: 85 031 (Graphics: 118 708, Physics: 42 667)
  • Cloud Gate: 14 549 (Graphics: 22 844, Physics: 6407)
  • First Strike: 3030 (Graphics: 3215, Physics: 9069)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6880 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 59,49 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768 (High): 80,7 fps
  • 1920x1080 (High): 48,7 fps
  • 1920x1080 (High, 4x AA): 28,1 fps

Crysis 3

  • 1600x900 (High, 1x AA): 48,8 (32 minimum) fps
  • 1920x1080 (High, 1x AA): 29,0 (19 minimum) fps

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní systému: 7,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,0

Stalker: Call of Pripyat
(1920x1080, DX 11, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Přestože se jedná v podstatě o stejnou architekturu jako v případě předchozí generace, podávané výkony stále představují v segmentu notebooku špičku. Vyšší výkon už může nabídnout pouze GeForce GTX 770M nebo komplikovaná a drahá SLI řešení. Výkon stačí pro hraní moderních her v nativním rozlišení displeje a vysokých nastaveních, někdy i včetně vyhlazování. Pouze Crysis 3 nebyl v náročných scénách úplně plynulý a grafika jej bez zaškobrtnutí zvládá až v nižším rozlišení 1600x900.

::Multimedia

Reproduktory najdete ukryté pod kovovou mřížkou v prostoru nad klávesnicí. Mohou se chlubit původem u společnosti harman/kardon a narozdíl od levných notebooků kde ani certifikace známou značkou velký vliv na kvalitu zvuku nemá nabízí tyto reproduktory opravdu vynikající zvukové podání. Výšky i středy jsou zřetelně prokreslené a velmi dobře působí i podání basové složky. Navíc dokáží vyvinout opravdu vysokou maximální hlasitost. Pro softwarové efekty využívá notebook utilitu DTS Studio Sound, nabízí zvýraznění basu, navození prostorového vjemu a také uživatelský ekvalizér. Reproduktory nicméně hrají tak dobře že se klidně obejdete i bez podobných vylepšení.

Notebook má samostatné konektor pro zvukový vstup a výstup, zajímavostí je možnost po aktivaci v Biosu používat reproduktory vypnutého počítače k přehrávání z výstupu jiných zařízení. Přehrávač nebo telefon stačí propojit kabelem do linkového vstupu, který je společný se vstupem pro mikrofon.
Webkameru najdete na obvyklém místě ve víku displeje, pořizovat umí obrázky i v?deo až ve Full HD rozlišení.


Chlazení a provozní hluk

Větráček chlazení je umístěn v pravém zadním rohu společně s masivním výdechem. Roztočí se hned po spuštění počítače nicméně jeho chod je velice klidný a neruší. Jen při momentálním zvýšení zátěže se na chvíli zrychlí nicméně po jejím pominutí zas ihned utichne. V dlouhodobé vysoké zátěži a při hraní her je už jasně slyšitelný, nemá ale žádný obtěžující projev.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 32,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 30,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,0°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 41,5°C
  • spodek maximum = 45,8°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 62,3°C
  • napájecí adaptér = 41,4°C

teplota okolí při měření: 25°C

V běžném provozu se notebook uchladí naprosto s přehledem a povrchové teploty zůstávají příjemně nízké. Při zvýšení zátěže je patrné znatelnější zahřívání především v pravé části, nicméně subjektivně nejsou trochu vyšší teploty nějak výrazně obtěžující. Navíc numerický blok kde se objevily v prostoru klávesnice většinou uživatelé při hraní náročných her spíš nepoužívají.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

S ohledem na výkonnou konfiguraci zvolil výrobce baterii s poměrně nevelkou kapacitou, ta činí pouze 47 Wh. V našem standardním redakčním testu se platforma ukázala jako poměrně úsporná, notebook vydržel běžet slušné 4 hodiny a 31 minut. Nicméně v praxi kdy je procesor zatížen trochu výrazněji surfováním po internetu prostřednictvím aktivní WiFi, spotřeba docela znatelně vzroste. Výdrž v takovém případě klesá pouze někam k 2 a půl hodinám.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 140 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 165 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Baterie dosáhne 90% své kapacity přibližně po 70 minutách nabíjení. Velký zdroj má určitou rezervu, takže zvládne nabíjet baterii, byť o něco pomaleji, i při náročném zatížení.

BIOS a zabezpečení

Vstup do nastavení firmwaru je možný prostřednictvím stisku klávesy F2 při restartu počítače. Dostupné jsou následující nastavení:

  • probuzení stiskem klávesy, otevřením víka
  • vypnutí technologií procesoru (podtaktování, Turboboost, použití více jader, virtualizace)
  • režim podsvícení klávesnice, vypnutí podsvětlení loga na víku
  • nastavení režimu F kláves
  • režim sata řadiče
  • rychle nabíjení z USB, USB nabíjení z režimu spánku
  • kompatibilní režim USB vypnutí USB 3.0
  • vypnutí webkamery, LAN
  • pořadí bootování

Zabezpečení je možné obvyklými hesly pro uživatele, správce a jednotlivé disky. Podporována je také technologie Intel AntiTheft.

Příslušenství

Na notebooku je předinstalován systém Windows 8 Pro v 64 bitovém sestavení. Součástí instalace jsou také nezbytné ovladače a řada utilit od výrobce. Pochopitelně nechybí ani omezená zkušební verze antivirového softwaru, který je vhodné nejen kvůli otravným notifikacím hned po prvním spuštění počítače odinstalovat.

Ceny a záruka

V české distribuci je dostupná výhradně testovaná konfigurace konfigurace Qosmio X70-A-10F s cenou kolem 38.000,- Kč bez DPH (45.990,- Kč s DPH). Odlišné konfigurace výrobce momentálně nenabízí.

Standardní poskytovaná záruka je tříletá s mezinárodním pokrytím, opravu zajišťuje servisní centrum.

Závěr

Toshiba Qosmio x70 se zaměřuje především na nekompromisní hráče počítačových her a další náročné uživatele z řad domácností. Nabízí vysoký výkon nejen procesoru a grafického systému, ale také rychlé SSD a současně klasický pevný disk s dostatečnou úložnou kapacitou. V nespolední řadě potěší dobré reproduktory navíc s možností přehrávání z externího zdroje i při vypnutém notebooku.

S vysokým výkonem logicky souvisí slabší výdrž na baterii, hlavně při aktivním používání notebooku. Méně praktický je zejména při přenášení rozměrný a docela těžký zdroj. U jinak vybaveného notebooku dále trochu zaráží i přítomnost WiFi adaptéru bez podpory sítí v pásmu 5 GHz.

Klady a zápory

+ vysoký (nejen) herní výkon
+ výkonné SSD a velký plotnový disk
+ velmi dobré reproduktory

- velký a těžký zdroj
- WiFi nepodporuje 5 GHz

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Qosmio X70-A-10F
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4700MQ (2,4/3,4 Ghz Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 32 GB DDR3L-1600 Mhz (4x 8192 MB)
  • HDD (GB): 256 SSD mSata + 1 TB HDD(Toshiba THNSNH256GMCT + Hitachi HTS541010A9E680, Sata II, 5400 ot./min)
  • Bluray: BD-RE
  • LCD: 17,3" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: Nvidia GeForce GTX 770M (3 GB GDDR5)+ Intel HD Graphics 4600(IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 1000/100/10 (Atheros AR8161)
  • WiFi: Intel Centrino 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47Wh / 4h 31min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 4x USB 3.0, HDMI, VGA, SD
  • Rozměry: 418 x 272 x 44 mm
  • Hmotnost (kg): 3,30 kg
Recenze

Diskuse