RECENZE: Toshiba Tecra R950 - ergonomicky a na celý den

14. 5. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový 15,6“ model v řadě Tecra cílí na drobné živnostníky a firmy. Nabízí relativně tenké provedení, skoro 10 hodin výdrže na jedno nabití, dokování a displej s vyšším rozlišením za rozumnou cenu.

Toshiba Tecra R950 - ergonomicky a na celý den

Základní popis

Pod názvem Tecra se sdružují univerzální pracovní notebooky od Toshiby. V současné době do této řady patří dva modely – 14“ R940 a 15,6“ R950. Existuje také 13“ model R930, který většinu vlastností sdílí, nicméně Toshiba už jej řadí mezi ultra-mobilní stroje Portégé.

První číslice v modelovém značení používá Toshiba k udání generace. Před dvěma roky jsme testovali přímé předchůdce zmíněných modelů (Tecra R840 a R850). Nová generace nepředstavuje velkou revoluci. Spíše opravuje některé chyby a vychází vstříc požadavkům doby. Přestože vizuálně vypadají stroje z obou generací podobně, změn je dost na to, aby to vystačilo na plnohodnotný test. Pouze kapitoly Zabezpečení, BIOS a Příslušenství, kde je vše při starém, si přečtěte v recenzi Toshiba Tecra R850 - tenký společník do firmy.

Tecra R950 má spíše nevýrazný černý vzhled s pochromovanými klouby víka a tlačítky touchpadu. Černé plasty mají matnou povrchovou úpravu a na vnější straně víka a opěrkách rukou mají hrubší proužkovaný vzorek. Vše je příjemné na dotyk a kromě hladkého povrchu na klávesách a pochromovaných částech nejsou nikde vidět otisky prstů.

Mechanické zpracování lze označit jako velmi dobré. Základna se nikde neprohýbá a při zvednutí za roh dojde pouze k minimálnímu kroucení. Při tlačení na vnější stranu víka se projeví vlnění barev na displeji až při větší síle. V dané cenové relaci pracovních strojů spadá Tecra odolností do lepšího průměru.

Způsob otevírání víka zůstal zachován. Klouby jsou sice zapuštěné do základny, ale počítač lze otevřít do plného úhlu 180°, kdy je víko v rovině se základnou. Otevření jednou rukou není kvůli tuhosti kloubů možné.


Výbava rozhraní doznala pouze jediné změny – jedno USB na levém i pravém boku nyní odpovídá specifikaci USB 3.0. Dohromady zůstávají tři USB (jedno 2.0), kombinovaný port eSATAp (eSATA a USB 2.0), slot pro rozšiřující karty ExpressCard 34, čtečka paměťových karet (SD XC), obrazové výstupy (VGA a DisplayPort), LAN a kombinovaný vstup/výstup zvuku. Výbava je na dnešní poměry jednoznačně nadstandardní.

Dokovací konektor na spodku je stejný jako u minulých generací. Dokovací stanice je vybavena šesti USB (dvě z toho ve verzi 3.0), konektory zvukové karty, LAN, sériovým portem a obrazovými výstupy (DisplayPort a VGA).

Hmotností 2,45 kg patří Tecra na spodní hranici plně vybavených klasických 15,6“ notebooků. Půdorysné rozměry (379 x 250 mm) jsou definovány úhlopříčkou displeje s tenčím rámem. V zavřeném stavu má tělo počítače 28-31 mm, což je na pracovní notebook v této ceně dobrá hodnota.

65W napájecí adaptér s dvoužilovou přívodní šňůrou váží 312 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Před dvěma roky jsem použitou klávesnici nehodnotil příliš dobře kvůli místy nejistému stisku. Tentokrát nebudu tak kritický. Klávesnici naopak považuji za nadstandardní v rámci dnešní nabídky. Je možné, že Toshiba na mechanice zapracovala (přestože klávesnice jinak vypadá shodně). Také je možné, že v dnešní záplavě mělkých klávesnic si člověk po čase prostě zvykne. Mechanika je při psaní tichá a relativně přesná.

Rozložení zůstalo stejné jako v minulé generaci a z mé strany si zaslouží jen chválu. Dnes již v pracovním segmentu nenajdete klávesnici, kde by si dal výrobce tolik práce s hmatovým oddělením jednotlivých bloků. V podstatě jsou zde aplikovány všechny prvky, které lze u dobrého rozložení očekávat – dělení horní řady do čtveřic jako u stolních klávesnic, předsunuté šipky s výraznou mezerou a jasně oddělený numerický blok. Díky těmto prvkům si na klávesnici zvyknete velmi rychle.


Kombinace trackpointu (zde AccuPoint) a touchpadu je od společnosti Alps. Obě zařízení mají svá dvě samostatná tlačítka, která se dobře mačkají a nejsou hlučná. Přestože už delší dobu používám hlavně beztlačítkové touchpady, tento mě přesvědčuje, že samostatná tlačítka jsou pohodlná a pracovalo se mi s ním na dnešní poměry velmi dobře.

Taktéž obdoba trackpointu patří mezi zdařilejší a trvá pouze výtka k chybějícímu prostřednímu tlačítku pro posun stránek páčkou. V ovladačích existuje náhrada tohoto tlačítka současným stiskem levého a pravého, bohužel praktická implementace pokulhává a při současném stisku se mi ve většině případů otevřela pouze kontextová nabídka. Nejspíš tuto možnost v ovladačích nikdo netestoval.

Hlavní HW parametry

Testovaný kus Tecry R950 byl (stejně jako v případě R850) dodán v nejlevnější konfiguraci. Základní deska s čipovou sadou Intel HM76 má procesor vložený do patice a jde o dvoujádrový Intel Core i3-3120M s výchozím taktem 2,5 GHz a mezním tepelným výkonem (TDP) 35 W. Od vyšších řad procesorů se Core i3 liší chybějící technologií automatického přetaktování (Turbo Boost), ale jinak je vybaven vším běžně potřebným.


Zespodu jsou uživatelsky přístupné dva sloty pro paměťové moduly. Obsazen je pouze jeden a trůní v něm 4GB modul DDR3-1600. Při současné nabídce modulů lze osadit maximálně 16 GB celkové operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 438
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 600

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 736

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4416 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9424 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,50 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7204 MB/s

Core i3 sice nemá Turbo Boost, ale díky vysokému taktu 2,5 GHz je na úrovni úsporných Core i5 s TDP 17 W, což stačí na všechnu běžnou práci, aniž byste pociťovali nedostatek výkonu.

Osazený 2,5“ pevný disk si Toshiba vyrobila sama. Má kapacitu 500 GB a jeho plotna se točí rychlostí 7200 rpm. Výkonově je na tom disk velmi dobře zejména v přístupových dobách, ale je to vykoupeno jeho vyšší hlučností (která je ve větší či menší míře problémem většiny 7200rpm disků). Odezvy systému jsou s předinstalovaným Windows 7 rychlé a celkově počítač po výkonové stránce působí vyrovnaně pro kancelářskou práci.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 199 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,54 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optické mechaniky sice jsou na ústupu, ale v 15,6“ pracovních noteboocích se zatím vyskytují téměř bez výjimky. Toshiba používá ve všech konfiguracích základní typ DVD Super Multi a výrobce nenabízí uživatelskou výměnu za druhý pevný disk či baterii (druhý disk lze vložit pouze pomocí neoriginálního SATA adaptéru).

V případě komunikačních funkcí je notebook vybaven na úrovni vyšší business třídy. Gigabitový Ethernet i 2,4/5GHz Wi-Fi /n jsou od Intelu. Součástí standardní výbavy je také modul Bluetooth 4.0.

3G modem je v ČR dostupný pouze u nejdražší konfigurace. Notebook jako takový má ovšem přípravu na modem ve všech konfiguracích. Pod baterií je slot pro karty SIM a ve víku jsou potřebné antény. Stačí tedy později vložit mini-PCIe modul s modemem do volného slotu.

Displej a grafika

Všechny u nás dostupné konfigurace jsou v základu vybaveny displejem s vyšším rozlišením HD+ (1600x900), které na této úhlopříčce představuje rozumný kompromis pro práci. Kvalitativně jde o nadprůměrný displej se sytými barvami, nadprůměrným kontrastem a čistou bílou barvou vhodnou pro kancelářskou práci. Základní HD displeje (1366x768) jsou v této úhlopříčce téměř bez výjimky horší co do obrazové kvality.

Podsvícení lze regulovat v osmi stupních s dobrým rozsahem. Výtku mám pouze k většímu rozdílu mezi nejvyšším a druhým nejvyšším stupněm jasu, kde by plynulejší změna neuškodila. Přes den si obvykle vystačíte s dvoutřetinovou intenzitou podsvícení.


Základní testovaná konfigurace spoléhá na integrované grafické jádro Intel HD 4000 v procesoru. Ve vyšších konfiguracích se vyskytuje dedikovaný čip nižší třídy AMD Radeon HD 7570M, který nenabídne o moc více výkonu, ale kvůli absenci přepínání znamená nezanedbatelné snížení výdrže baterie. Hardwarová podpora integrovaného jádra zahrnuje DirectX 11, akceleraci HD videa a OpenCL.

Přímo k notebooku lze připojit externí zobrazení pomocí VGA a DisplayPortu. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je neaktivní interní displej. S DisplayPortem je maximální rozlišení omezeno na 2560x1600.

Možnosti zobrazení s dokovací stanicí jsou identické. Nelze kombinovat dvojici DisplayPortů (VGA) na doku a notebooku, neboť po připojení do doku se signál fyzicky přemostí.

K notebooku lze bezdrátově připojit televizor díky podpoře technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3342
  • 3DMark Vantage: P1983 (GPU: 1581, CPU: 8374)
  • 3DMark 11: P398 (Graphics: 338, Physics: 2962)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 24 078 (Graphics: 26 570, Physic: 18 128)
  • Cloud Gate (DX10): 2711 (Graphics: 2874, Physic: 2262)
  • Fire Strike (DX11): 311 (Graphics: 330, Physic: 3306)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4868 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 10,67 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 7,7 fps
  • 1600x900: 6,0 fps

Grafický výkon odpovídá slabší verzi Intel HD 4000 v Core i3 při kombinaci se single-channel zapojením operační paměti. Přidáním druhého paměťového modulu lze zvednout propustnost paměti, na které závisí výkon grafického jádra. S dvěma moduly dochází ke zvýšení přibližně o třetinu.

Tecra jako pracovní notebook není vhodná k hraní moderních náročných AAA her. Stačí pro starší tituly a méně náročné casual hry. Zaměřením tohoto počítače jsou spíše kancelářská práce a multimédia, kde grafický výkon plně postačuje.

Multimédia

Reproduktory nad klávesnicí mají opět podprůměrnou zvukovou kvalitu. Tu lze mírně vylepšit instalovaným softwarovým rozšířením SRS Premium Sound 3D, nicméně v základním nastavení zvuku spíše škodí, neboť zvýrazňuje to, co už je tak dost výrazné (výšky). Pro lepší reprodukci mluveného slova použijte spíše toto nastavení:


Vstup a výstup jsou sdruženy do jediného konektoru na pravém boku co nejblíže k uživateli. Digitální prostorová zvuková stopa je dostupná jako součást výstupu DisplayPort (přímo v notebooku i v dokovací stanici).


Uprostřed prostoru nad displejem je zabudovaná 0,3Mpix webkamera (640x480) spolu s mikrofonem. Vedle objektivu je malá modrá dioda, která informuje o aktivitě kamerky.

Chlazení a provozní hluk

Procesor Core i3 nemá velké nároky na chlazení, neboť mu chybí technologie Turbo Boost. Ventilátor se spouští ihned po zapnutí počítače a běží neustále v nízkých otáčkách, které jsou lehce pod úrovní hlučnějšího pevného disku (7200 rpm). Hluk je po celou dobu běžného zatížení konstantní. Až dlouhodobá intenzivní výpočetní zátěž způsobí mírné zvýšení otáček, ale počkáte si na něj několik minut. Celkově lze provoz notebooku považovat za tišší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 26,9°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 32,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 28,0°C
  • napájecí adaptér = 32,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 33,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 38,1°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 43,0°C
  • napájecí adaptér = 46,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se nepřenáší žádné teplo bez ohledu na zátěž. Neustálý průchod vzduchu zajišťuje také studený spodek i po několika hodinách provozu. Pouze v zátěži je teplejší část v prostoru pod výdechem chlazení.


Baterie

V zadní části počítače je stejná uživatelsky vyměnitelná šestičlánková baterie s kapacitou 66 Wh. V nové generaci notebooku vydržela v našem standardním redakčním testu* opět úctyhodný čas – 9 hodin a 31 minut. Reálně při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem počítejte s výdrží okolo sedmi hodin. Tento notebook je výbornou volbou pro ty, kteří se nechtějí neustále ohlížet po zásuvkách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 54 W

Jeden z nešvarů minulé generace byl ponechán i do této. Notebook se rychle nabíjí pouze ve vypnutém (uspaném stavu). Pak stačí k nabití na 90% jen asi hodina a půl. Stačí notebook zapnout a v tomto stavu jej ponechat a doba nabíjení se rázem prodlouží na dlouhé tři hodiny. Při výkonové zátěži se notebook nenabíjí vůbec.

Příslušenství

Toshiba ponechává předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional, který má svou obnovu přímo na disku. Došlo k jediné změně proti předchozí generaci – místo DVD placek s Windows 7 je nyní na DVD instalace Windows 8 Pro. Zálohu předinstalovaných Windows lze vypálit přímo v systému na vlastní DVD a Windows vás na to při prvním spuštění upozorní.

Zvolené řešení má důvod ve vlažném přijetí Windows 8 v pracovním segmentu. Takto uživatel může pokračovat s Windows 7 a až časem změní názor, bude mít připraveno vše potřebné pro tovární instalaci.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v rámci nabídky pro ČR nejlevnější a stojí 16 528,- Kč bez DPH (19 999,- Kč s DPH). Dále jsou v nabídce konfigurace s Core i5 a dedikovanou grafickou kartou (21 487 Kč bez DPH) a Core i7 a 256GB SSD za 30 578 Kč bez DPH.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou mezinárodní záruku s opravou v servisu. Tuto záruku je možné rozšířit o další služby.

Závěr

Toshiba Tecra R950 je povedený 15,6“ pracovní notebook střední třídy pro univerzální nasazení. V rámci třídy vyniká před konkurencí tenčím provedením a vynikající reálnou výdrží na baterie. Přitom nezaostává ve výbavě a ergonomii. S kompletní výbavou, vyšším rozlišením displeje, pohodlnou klávesnicí a možností připojení na plnohodnotný dok je Tecra R950 skvělou volbou do firmy. Na rozdíl od přímých konkurentů je navíc vybavena tříletou zárukou (místo v této třídě obvyklejší roční).

Nečekejte nejvyšší výkon za dané peníze, ale pokud potřebujete solidně zpracovaný, spolehlivý počítač, na kterém se dobře pracuje, je Tecra R950 ta správná cesta.

Klady a zápory

+ Vyšší rozlišení displeje i v nejlevnější konfiguraci
+ špičková výdrž na baterie
+ rozsáhlá výbava
+ nadstandardní ergonomie

- hlučný chod pevného disku

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Toshiba Tecra R950 je velice povedený pracovní notebook, který kromě dobré výbavy nabídne oproti svým konkurentům v dané třídě i nadstandardní tříletou záruční dobu, velmi tenký profil a velikou výdrž na baterie. Proto od nás dostává TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra R950
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-3120M (2.50, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MK5061GSYN, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ8C2)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD 4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579V Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad + pointstick (Alps)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ) + Windows 8 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 9h 31min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, DisplayPort, ExpressCard 34, eSATAp
  • Rozměry: 379 x 250 x 28-31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,45
Recenze

Diskuse