RECENZE: Acer Aspire V15 Nitro Black Edition - tenký herní notebook s IPS displejem a tichým chlazením

23. 9. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po letech se v Aceru rozhodli, že udělají opět nějakou herní řadu výkonných notebooků, a jdou na to ve velkém stylu. Nový Aspire V15 Nitro nabízí výkonné komponenty v relativně tenkém provedení, ale potěší i dalšími parametry – dobrými reproduktory, tichým chlazením, IPS displejem, ale také docela příznivou cenou.

Acer Aspire V15 Nitro Black Edition - tenký herní notebook s IPS displejem a tichým chlazením

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

S tvořením výkonných herních notebooků má Acer hodně zkušeností, nicméně je pravdou, že po příchodu výkonné multimediální řady Ethos v roce 2010 a její inovované varianty o rok později došlo k omezení této kategorie. Výkonnější grafické karty se už objevovaly pouze v některých standardních multimediálních modelech v jejich nejvyšších konfiguracích, ale čistě stroj zaměřený na výkon jako by v portfoliu chyběl. Teď to Acer napravuje s modely Aspire Nitro. Objevily se současně dvě velikostní varianty (15,6“ V15 a 17“ V17). Obě jsou výkonné procesorově i graficky a navíc se snaží jít s trendem ztenčování. Menší varianta Aspire V15 Nitro jde dál a nemá už ani optickou mechaniku. Výkon však mají oba stejný.

Celý notebook je laděný do černé barvy a používá soft-touch hladké matné povrchy, které jsou příjemné na dotyk. Lesklou stříbrnou barvou je pouze lišta v zadní části základny mezi klouby a logo výrobce na víku. Překvapilo mě, jak je notebook tenký, když jsem jej poprvé vybalil z krabice. Tušil jsem, že bude tenčí než minulé herní stroje od Aceru, ale takhle od pohledu by mě ani nenapadlo, že může být uvnitř plnohodnotný čtyřjádrový procesor. Ostře řezané hrany v kombinaci s tenkým profilem a červeným podsvícením kláves vypadají vkusně a přitom ne křiklavě.

Mechanické provedení je ve třídě tenkých herních notebooků mírně nadprůměrné, nicméně je to spíše tím, že není moc konkurence. Samotná základna je velmi pevná a nekroutí se při zvednutí otevřeného notebooku za její roh. Víko je odolné vůči tlaku z vnější strany, takže je displej nejspíš dobře chráněn, ale při zatlačení na prostředek je vidět, jak se celé víko mírně prohne. Na funkci to nemá vliv, ale kdyby bylo pevnější, působilo by to jedině lépe. Taktéž tužší klouby si při změně úhlu otevření sem tam povrznou. Výsledný dojem je však stále velmi dobrý.

Víko lze vyklopit do úhlu asi 150°, což by mělo stačit ve všech situacích. Počítač lze otevřít jednou rukou, ale při větší rychlosti se mírně zvedá s víkem i základna.


Na konektorové výbavě je asi nejvíc poznat úspora ve snaze o ztenčení. S výjimkou čtečky karet SD XC na čelní hraně (karta se do ní vejde jen z půlky) jsou všechny konektory vedle sebe na pravém boku. Postupně jde o kombinovaný zvukový vstup/výstup, tři USB 3.0, výstup HDMI, rozkládací konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a zdířku napájení. Tím výčet konektorů končí. Je zde vlastně vše potřebné. Někomu bude možná chybět analogový obrazový výstup VGA a někdo nejspíš bude muset oželet, že nejsou nějaká USB také na levém boku.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 388 x 257 x 24 mm. Hmotnost je pouhých 2,29 kg, což je výborná hodnota vzhledem k výkonu. S takovou hmotností jde o notebook, který je bez problému použitelný i pro časté nošení.

Čtyřjádrový procesor a výkonná grafická karta vyžadují napájecí adaptér s odpovídajícím výkonem, což v tomto případě znamená 135 W. Adaptér je proti předchozím verzím placatější, aby byl skladnější při přepravě, a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 632 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice se už roky u multimediálních 15,6“ notebooků od Aceru nezměnilo. Je více méně standardní a nepouští se do žádných experimentů. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nad numerickým blokem vpravo a horní řada kláves má primárně funkci F1-F12. Kurzorové šipky jsou hmatově rozpoznatelné díky mezerám a celá spodní řada je prodloužená – nejspíš proto, aby se „poloviční“ šipky lépe mačkaly. Z klávesnice jsou přístupné i méně používané funkce a s výjimkou funkce ScrollLock je nemusíte ani vyvolávat pomocí Fn. Výhradu bych měl pouze k numerickému bloku, tedy konkrétně k faktu, že po uspání notebook vždy vypne zámek NumLock, takže před prvním psaním číslic musíte numerickou část nejdříve aktivovat.

Mechanika kláves je o něco jistější než v případě modelů Aspire V5 a V7, což jednoznačně vítám. Je stále poměrně mělká (a někdo to jistě neocení), ale je čitelná a na klávesnici jsem okamžitě dokázal psát bez překlepů a vynechaných písmen. Při troše snahy lze psát dokonce velmi tiše.

Klávesy mají slušivé červené podsvícení (jinak bílých) popisek. Červená barva v noci nijak neoslňuje a notebook nabízí pouze jeden stupeň intenzity svícení. Přepínání se řeší zkratkou Fn+F9 a po vypnutí/zapnutí se podsvícení vždy automaticky zapne. Přes den, ale i v šeru toto podsvícení příliš nepomáhá, ale jakmile je tma, jsou díky němu popisky bezpečně čitelné.

Indikační diody má notebook pouze dvě a jsou nově na pravém boku u zdířky napájení. Jsou situované tak, aby byli vidět jak zboku u zavřeného notebooku, tak z pozice uživatele, když je notebook otevřený. Obě mohou podle situace svítit buď oranžově, nebo modře a informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


Poslední roky jsem si obvykle v recenzích stěžoval na touchpady v řadě Aspire (bohužel je to problém většího množství notebooků nejen od Aceru). Šlo mi především o znatelné zpoždění kurzoru za pohybem prstu. Mezi nejnovějšími notebooky od Aceru se však čím dál tím častěji objevují jiné touchpady, které jsou připojeny na sběrnici USB a chovají se jako klasická myš. Interpretaci snímání pak řeší přímo v sobě místo ovladače v operačním systému a jejich odezva je jedna z nejlepších mezi současnými notebooky. Touchpad je celkově nadstandardně dobrý a v testovaném kusu potěšilo i měkčí tlačítko s jistým stiskem.

Hlavní HW parametry

Na test dorazila nejvyšší konfigurace vybavená čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-4710HQ s mezním tepelným výkonem (TDP) plných 47 W. Procesor je připájený přímo k základní desce (což platí pro všechny končící H, U a Y) a v dalších dostupných konfiguracích místo něj může být silné dvoujádro Core i5-4210H (47 W TDP) a slabší úsporné dvoujádro Core i7-4510U (15 W TDP). Přechod na procesory končící písmenem H nově výrobcům notebooků umožňuje mít s jedním návrhem desky párované jak výkonné, tak úsporné procesory, neboť čipová sada je v obou případech integrovaná na desce procesoru a celek má stejné rozměry i kontakty pro kontakt s okolím.

Zvolený procesor má základní takt 2,5 GHz a v rámci režimu Turbo Boost se v případě potřeby zvládne přetaktovat až na 3,5GHz, což dává tušit, že výkonu nebude mít málo.


Na desce jsou přístupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600. Oba jsou v této konfiguraci již osazeny 8GB moduly pro dosažení maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 70 770
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 235

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 295 609
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 125 083

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6604 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 25 040 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,79

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,53 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7,05 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,60

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12501 MB/s

S ohledem na tloušťku počítače mě velmi mile překvapil podávaný výkon. Notebook se snaží poměrně agresivně držet vyšší účinnost Turbo Boostu, takže i pro dlouhodobou zátěž všech jader dokáže mít frekvenci v průměru alespoň 2,8 GHz, což je hodnota, za kterou by se nemusely stydět některé tlustší pracovní notebooky třídy workstation (při současné zátěži grafiky frekvence po čase klesne na 2,5 GHz). S podávaným výkonem je možné Aspire V15 Nitro použít i pro úpravu fotek a střih videa na cestách, případně jiné výpočetně náročné činnosti. Však jsou hodnoty v některých testech téměř třikrát vyšší proti tenkým notebookům s úspornými procesory Core i5 (U).

Notebook je vybaven šachtou pro klasické 2,5“ pevné disky (s výškou 9,5mm) a slotem M.2 pro SSD (dlouhá varianta). V nižších konfiguracích je primárním úložištěm plotnový disk, zatímco ve slotu je pouze malá SSD cache pro urychlení startu systému a programů. V této konfiguraci je slot obsazen plnohodnotným 128GB SSD, na kterém je celý operační systém. Pro objemná data je připraven 1TB pevný disk (5400 rpm), na kterém je z továrny skrytý 16GB oddíl s obnovou systému a zbylý prostor je volný pro uživatele.

SSD


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 412 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,09 ms

HDD


  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 285 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 93,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,1 ms

Navzdory trendu neosazovat kabelové připojení do sítě v tenčích noteboocích má Aspire V15 Nitro plnohodnotný gigabitový Ethernet. Bezdrátové možnosti zajišťuje karta Qalcomm Atheros s podporou 2,4/5GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Je vybaven anténami v konfiguraci 2x2, nicméně přesto jsem se běžně nedostával přes reálné rychlosti kopírování 12 MB/s s domácími Wi-Fi AP (průměr pro 2,4GHz adaptéry bývá 8 MB/s).

Displej a grafika

V rámu je osazen matný 15,6“ displej s rozlišením Full HD (1920x1080). V testovaném kusu byl IPS panel od LG, nicméně dle všeho je možné získat i kvalitní ne-TN alternativu od AUO nebo Samsungu. Rozlišení Full HD nabízí velkou pracovní plochu, a přestože je v základu nastavené DPI na 125%, při přepnutí na 100% je písmo pro mnoho lidí stále dostatečně velké (sám jsem s ním problém neměl vůbec).

IPS matice zajišťuje nadstandardní obrazovou kvalitu, a přestože nejde o nejvyšší třídu mobilních displejů, je kvalita výrazně nad běžnou produkcí TN panelů, které jsou v noteboocích stále většinové. Obraz je kontrastní, černá hluboká a barvy na poměry notebooků září. Pouze je potřeba počítat s tím, že pod úhlem se obraz mírně ztmaví.

Aby byl obraz opravdu dobrý, musíte vypnout v ovládacím panelu grafické karty dynamický kontrast (pravé tlačítko na plochu – Vlastnosti grafického adaptéru – Napájení – Napájení z baterie – Zakázat technologii pro snížení spotřeby displeje). Notebook jej však bude v určitých situacích stejně pravidelně zapínat, a to lze řešit jedině odinstalováním programu Acer ePower Manager, který stejně žádné užitečné funkce nenabízí. Následně už bude změna nastavení dynamického kontrastu permanentní.

Displej má nadstandardní svítivost a v kombinaci s matnou úpravou je použitelný v omezené míře i venku na slunci. V noci za umělého osvětlení jsem si obvykle vystačil s jasem na pouhou třetinu. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 35 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF4-SPK1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Primárně řeší grafické operace integrované jádro v procesoru, které je v případě testované varianty Intel HD 4600. Dedikovaná grafika se spouští automaticky pouze v náročných 3D aplikacích a hrách. Jde o výkonný čip NVIDIA GeForce GTX 860M s 2 GB rychlé 128bitové paměti GDDR5. Jádro je postaveno na nejmodernější architektuře Maxwell, která nabízí nižší spotřebu při vysokém výkonu.


K připojení externího monitoru má počítač pouze jeden výstup, a to konkrétně HDMI 1.4a. Externí monitor samozřejmě může pracovat s interním v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 24 903
  • 3DMark 11: P5160 (Graphics: 4859, Physics: 7949)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 106 078 (Graphics: 189 785, Physics: 41 702)
  • Cloud Gate (DX10): 16 060 (Graphics: 28 065, Physics: 6432)
  • Fire Strike (DX11): 3620 (Graphics: 3849, Physics: 9183)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6728 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 58,78 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 14,40
  • EnSight (ensight-04): 36,31
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,13
  • Maya (maya-02): 16,78
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,60
  • SolidWorks (sw-03): 11,39
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,49
  • Siemens NX (snx-01): 5,19

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 68 (min), 122 (max), 103 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 27 (min), 55 (max), 47 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 17 (min), 40 (max), 36 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 94,8 fps
  • 1920x1080: 54,6 fps

Výkon grafického čipu je v průměru asi o polovinu vyšší proti GeForce GTX760M a přibližně o čtvrtinu vyšší proti GTX850M s paměťmi typu DDR3. Takový výkon stačí k hraní v podstatě jakékoli dnešní AAA hry. Spoustu her si zahrajete se středními detaily i v rozlišení Full HD (1920x1080). Pouze u těch nejnáročnějších se může stát, že budete volit kompromis mezi snížením detailů a snížením rozlišení.

Multimédia

Notebook je vybaven čtveřicí reproduktorů umístěných v předních rozích základny a namířených směrem dolů. Zvuk je na poměry notebooků jednoznačně nadprůměrný a je zde snaha o široké spektrum včetně hloubek. Zvuk je navíc velmi hlasitý, takže při sledování filmů a hraní her nebudete nuceni pokaždé připojovat sluchátka nebo externí reproduktory. Podmínkou dobrého zvuku je v případě Aspire V15 zapnuté rozšíření Dolby (což je v základu). Bez něj je zvuk výrazně tišší a s utlumenými hloubkami. Na druhou stranu vypínání rozšíření Dolby je vhodné při připojení kvalitních sluchátek, neboť rozšíření si nepamatuje oddělený stav pro interní repráčky a výstup.

Audio jack je kombinovaný je z něj možné vyvést vstup i výstup. Oproti jiným notebookům však můžete připojit i klasický mikrofon bez rozdvojovací redukce a počítač se vás zeptá, zda chcete konektor přepnout čistě do režimu vstupu.

Ve víku nad displejem je standardní webkamera, která svou aktivitu hlásí zelenou diodou vedle objektivu. Mikrofon je naopak umístěn na čelní hraně základny.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části základny je poměrně velký chladič pro procesor i grafický čip a dva ventilátory tahají vzduch ze zadní a spodní části, aby ho následně (na jiném místě) vzadu vyháněly ohřátý. Při kancelářské práci se nezapínají prakticky vůbec, takže je notebook nečekaně tichý (nečekaně zejména vzhledem ke konfiguraci s čtyřjádrovým procesorem). Slyšet může být pouze šum pevného disku, který se ovšem při konfiguraci s SSD po chvíli nečinnosti vypíná. Pak už notebook nevydává žádný zvuk.

Mírná nebo krátkodobá zátěž způsobuje maximálně rozjezd ventilátorů v nižších otáčkách, které jsou slabě slyšet pouze v tiché místnosti. Až dlouhodobější zátěž zvýší otáčky na mez, která je v tiché místnosti poznat i ze dvou metrů, nicméně v běžném ruchu stále není výrazná, ani rušivá. Chlazení je evidentně navrženo pro ty uživatele, kteří preferují co nejmenší hluk.

V případě, že si v operačním systému vytvoříte profil, ve kterém nebude procesor přecházet do režimu Turbo Boost (tj. nad 2,5 GHz), nedochází ani při dlouhodobé zátěži všech jader k situacím, kdy by se ventilátory zrychlily nad své nejnižší otáčky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 37,8°C
  • klávesnice vpravo = 36,7°C
  • spodek maximum = 38,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,8°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • klávesnice vlevo = 46,7°C
  • klávesnice vpravo = 47,3°C
  • spodek maximum = 45,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 60,5°C
  • napájecí adaptér = 48,5°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci je cítit vlažný povrch vzadu uprostřed na spodku základny a uprostřed nad klávesnicí. Zbytek notebooku je spíše studený. V zátěži se teplo koncentruje hlavně v zadní části. Klávesnice je horká pouze uprostřed okolo kláves Y a U (tedy oblast mezi klávesami, samotné plastové klapky jsou jen vlažné). Na spodku je horká pouze zadní část základny – nejvíc opět uprostřed přímo pod chladičem. Ani v nejvyšší zátěži se však teploty na spodku nedostaly k hranici 50°C.


Pokud jde o vnitřní komponenty, tak v případě „žravější“ konfigurace s čtyřjádrovým procesorem teploty poměrně rychle překonávají při zátěži všech jader hranici 90°C kvůli agresivnímu držení režimu Turbo Boost. Na druhou stranu procesoru samotnému to v zásadě nevadí a teplo je rychle odváděno od ostatních komponent, aby je vyšší teplota neovlivňovala. Podobné chování je v posledních dvou letech běžné u většiny podobně výkonných notebooků, neboť moderní procesory Intel Core umí využívat teplotních rezerv až na doraz. Pak už je to vždy pouze o kompromisu, zda raději nižší teploty, nebo menší hluk.

Baterie

V základně je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 52 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 6 hodin a 9 minut, což berte jako naprosté maximum, kterého lze dosáhnout. K hranici pěti hodin se přiblížíte při pouhém textovém editoru a úsporném nastavení všech komponent. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje jsem se v průměru pohyboval okolo hodnoty 3 hodin a 50 minut, což sice není oslnivá hodnota, ale v této třídě počítačů nejde o podprůměr.

Lze očekávat, že konfigurace s dvoujádrovým procesorem bude mít delší výdrž (byť má stejné TDP, jeho spotřeba bude zcela jistě nižší) – reálně bych očekával možná i o hodinu více. Delší výdrž lze zcela jistě čekat u varianty osazené úsporným procesorem a slabším grafickým čipem.

Nabíjení logika u multimediálních řad notebooků od Aceru bývá nastavena na pomalejší nabíjení a je to nejspíš kvůli prodloužení životnosti článků. Prázdná baterie se nabije na 90 % za necelé dvě hodiny. Díky silnému zdroji se výpočetní/grafická zátěž nepodepíše na době nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a podporu USB 3.0 na externích portech. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

V krabici najdete pouze notebook, 135W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a nějaké informační letáky. Operační systém Windows 8.1 (64bit) je již předinstalovaný na pevném disku, kde je pro případ nouze připravena také záloha tovární instalace.

V předinstalovaném systému jsou různé méně užitečné programy. Jako nutné zlo tu jsou shareware hry, lišty do webových prohlížečů i zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je aktuálně tou nejvyšší pro ČR a stojí 24 785,- Kč bez DPH (29 990,- Kč s DPH). Nižší verze stojí o sedm tisíc méně a liší se jen dvoujádrovým procesorem Core i5-4210H (2,9-3,5 GHz), 8GB RAM a absencí velkého SSD. O dva tisíce je proti ní dražší úsporná varianta (podle mě nejméně zajímavá) s dvoujádrem Core i7-4510U (2,0-3,1 GHz) a nižší třídou grafiky GeForce 840M.

Všechny konfigurace mají základní dvouletou záruku s opravou v servisu, z čehož první rok platí mezinárodně. Pro ČR a přilehlé krajiny je centrální servis v Brně a ten hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ model Acer Aspire V15 Nitro je povedeným tenkým notebookem, který nabídne jak výkon, tak i dobrou ergonomii. Při nízké hmotnosti a tichém chlazení v sobě nese čtyřjádrové Core i7 a grafiku na pomezí střední a vyšší třídy. V Aceru mysleli na všechno, a tak notebook také poměrně dobře hraje z integrovaných reproduktorů a zdaleka nejvíc mě potěšil velmi rychlý a přesný touchpad, se kterým kromě her mnohdy ani není důvod připojit myš. Za asi největší nedostatek považuji umístění všech konektorů do jednoho prostoru na pravý bok, kde připojené kabely mohou vadit pravákům při manipulaci s myší. Celkově však jde o výborný stroj s velmi zajímavým poměrem cena-výkon, a zejména pokud hledáte výkon v něčem tenkém a lehkém, jde o téměř bezkonkurenční nabídku.

Klady a zápory

+ vysoký výkon v tenkém těle
+ tiché chlazení
+ rychlý a přesný touchpad
+ nadprůměrný zvuk integrovaných reproduktorů

- všechny konektory na jedné straně
- vyšší teploty procesoru při plné zátěži

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

U Acer Aspire V15 Nitro se podařilo skvěle skloubit tenké provedení s vysokým výkonem. Navzdory relativně nižší ceně navíc nabízí dobré reproduktory, pohodlný touchpad a tiché chlazení, což z něj dělá nejen zajímavý herní stroj, ale také univerzální výkonný počítač na cesty.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V15 Nitro Black Edition (VN7-591G)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4710HQ (2,50/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR3L-1600 (8+8)
  • SSD (GB): 128 (KINGSTON RBU-SNS8100S3128GD, MLC, M.2)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10JPVX-22JC3T0, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB, 128bit GDDR5) + Intel HD 4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Family Controller)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 52 Wh / 6h 9min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 388 x 257 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 2,29
Recenze

Diskuse