RECENZE: Acer Aspire V7-482P - dostupný kompaktní notebook s výborným dotykovým LCD a výdrží na baterie

29. 7. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky Aspire V7 představují nejvyšší třídu tenkých multimediálních modelů od Aceru, a přestože v základních konfiguracích začínají s cenou opravdu nízko, dají se sehnat i ve velmi výkonných konfiguracích, doplněné o výborné AHVA/IPS displeje. Testovaný kus patří do středu nabídky s Core i5, integrovanou grafikou a rozlišením full-HD.

Acer Aspire V7-482P - dostupný kompaktní notebook s výborným dotykovým LCD a výdrží na baterie

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Multimediální modely od Aceru se v rámci řady Aspire dělí do tří kategorií – V3 jsou klasické výkonnější a tlustější notebooky (nové V3 už jsou s LV CPU Haswell a jsou tenčí), V5 jsou tenké stroje s úspornými procesory (avšak s optickou mechanikou) a V7 je vybavenější a lépe zpracovaná varianta V5 (tenká ultrabooková verze Aspire bez optické mechaniky). Lákadlem Aceru je napříč všemi modely možnost konfigurace s full-HD displeji od AUO, které nabízí výrazně lepší obraz než téměř cokoli v dané ceně, a právě s tímto displejem jsme si vzali Aspire V7 na test.

Acer nabízí různá barevná provedení a testované se nazývá Rose Gold, což znamená kombinaci černé a světle šedé s narůžovělým nádechem. Taková barva někomu nejspíš nesedne a pro jiného bude hlavním důvodem ke koupi. Notebook sází na jednoduché linie, mírně zaoblené hrany a tenký profil, díky čemuž vizuálně rozhodně neurazí.

Mechanicky je na tom přístroj poměrně dobře vzhledem k cenové relaci, ve které se pohybuje. Základna se nekroutí při zvednutí otevřeného notebooku a mírně se prohýbá až při silném tlačení na střed. Víko je na tom podobně – má určitou poddajnost, když ho uchopíte za rohy, ale proti vnějšímu tlaku při přenášení je displej víkem chráněn dostatečně.

Navzdory klasické konstrukci kloubů není možné otevření víka do roviny se základnou. Úhel otevření je omezen na 140°. Tuhost kloubu je navíc příliš velká na to, aby bylo možné otevřít počítač pohodlně jednou rukou.


Konektory jsou kromě stran rozmístěny také zezadu, kde to poslední roky nebývá u notebooků běžné. Vlevo najdete jedno USB 2.0 a zdířku napájení. Vpravo je druhé USB 2.0, kombinovaný konektor zvuku a čtečka paměťových karet SD XC (připojená karta trčí z půlky ven ze slotu). Nejvíc je toho vzadu, kde najdete konektor pro připojení do počítačové sítě LAN, třetí USB (zde však ve verzi 3.0), výstup HDMI v plné velikosti a konektor, který vypadá jako standardní výstup mini-DisplayPort, nicméně je rozšířen také o možnost připojení rozbočovací redukce s analogovým výstupem VGA.

V případě konektorů mám výhradu pouze u USB. Je zde pouze jeden rychlý port a navíc vzadu, kde je k němu horší přístup.

Co do rozměrů si vede 14“ Aspire V7 velmi dobře. V zavřeném stavu má pouze 339 x 238 x 20,5-22 mm a váží 1,90 kg. Oproti 15,6“ variantě je hmotnost o čtvrt kila nižší a o velikost displeje jsou menší půdorysné rozměry (tloušťka však zůstala stejná).

Napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 317 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má mezi Acery standardní rozložení bez numerického bloku, který je nahrazen zástupnou numerikou okolo písmen I a K (přepíná se zkratkou Fn+F11). Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou po pravém boku a blok kurzorových šipek je oddělen mezerou pro lepší hmatovou orientaci. V rozložení nechybí ani méně používané funkce, takže by mohli být dostatečně spokojeni i různí admini používající speciální klávesové sekvence v terminálech.

Mechanika kláves je hodně mělká a mírně nejistá. Kdo na to není zvyklý z jiných tenkých notebooků, ten možná s klávesnicí bude chvíli bojovat. Každopádně situace není taková, aby se nešlo přizpůsobit, a po pár hodinách zvykání jsem nakonec neměl problém psát rychle a bez překlepů. Při psaní jsou klávesy relativně tiché a slyšet je pouze tlumené cvakání.

Klávesnice je vybavena bílým podsvícením, které se zapíná a vypíná ručně klávesovou zkratkou Fn+F9. Podsvícení má pouze jednu intenzitu, která je spíše vyšší, a potěší minimálním prosvítáním diod v mezerách mezi klávesami.

Indikační diody jsou umístěny na vyvýšené části mezi klouby víka. Jsou dvě a mohou svítit podle stavu buď červeně, nebo modře a informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Vzhledem k umístění jsou viditelné, i když je notebook zavřený.

Hlavní vypínač je poněkud nešťastně umístěn na levém boku, kde si jej možná (tak jako já) budete při přenášení otevřeného notebooku náhodně mačkat (když je notebook zavřený, je tlačítko neaktivní). Já s vypínačem zápasil tak moc i při pouhém přesunu po stole, že jsem mu nakonec v operačním systému raději zrušil akci (pak jde použít pouze pro zapínání).


Touchpad používá elektroniku ELAN a má beztlačítkovou konstrukci. Tlačítko integrovaná uvnitř plochy lze mačkat ve spodní polovině a má přiměřenou tuhost. Při stisku se ozývá středně hlasité klapání. Výhradu k touchpadu mám asi pouze z hlediska zpoždění kurzoru za pohybem prstu, na které si budou muset náročnější uživatelé zvyknout. V poslední době však na recenze chodily mnohem horší touchpady, takže bych tento označil jen jako slabší průměr. Počítejte také s nemožností změnit v ovladači směr posunu stránek při tahu dvěma prsty (nastaven je automaticky zpětný chod).

K ovládání notebooku je možné použít i dotykový displej.

Hlavní HW parametry

Základní deska má napevno připájený dvoujádrový úsporný procesor střední třídy – Intel Core i5-4200U s výchozím taktem 1,6 GHz a režimem TurboBoost až do 2,6 GHz. Mezní tepelný výkon procesoru je pouhých 15 W a s výjimkou přímé virtualizace hardware (VTd) nabízí všechny dnes běžné technologie.


Na základní desce je integrovaná operační paměť o velikosti 4 GB (DDR3L-1600) a k tomu jeden slot SO-DIMM, který je v testované konfiguraci prázdný. Paměť lze rozšířit až na 12 GB, pokud přidáte 8GB modul (maximum).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52613
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 103010

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14317
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43594

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4932 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9870 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,10 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,48 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7342 MB/s

Výkonem notebook spadá do průměru strojů s úsporným i5-4200U, což znamená, že nedochází ke snižování rychlosti procesoru při dlouhodobé zátěži. Výkon notebooku postačuje pro veškerou běžnou práci včetně občasného rekreačního střihu videa. Pro pokročilejší práci ve výpočetně náročných programech je však samozřejmě vhodnější volit notebooky s procesory H/M/MQ (TDP 37-47 W).

Pevný disk má kapacitu 500 GB a jeho plotna se točí rychlostí 5400 rpm. Přímo v disku je integrovaná také 16 GB MLC SSD cache, která by měla urychlit načítání nejčastěji používaných dat (automaticky, bez vědomí operačního systému). Výkonově disk spadá spíše k průměru mezi plotnovými modely.

Na základní desce je volný slot mSATA, který může být pro pokročilejší uživatele snadnou cestou, jak doplnit počítač plnohodnotným SSD.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 309 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 94,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,65 ms

Na desce je integrovaný gigabitový ethernet od Realteku doplněný bezdrátovou kartou Intel Wireless-N 7260, která se stará o funkce 2,4/5GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0. Notebook vykazoval velmi dobrý příjem WiFi signálu.

Displej a grafika

Na rozdíl do nejlevnějších konfigurací dodávaných se standardním TN panelem základní kvality má testovaná vyšší konfigurace 14“ AHVA panel od AUO, který nabízí vyšší rozlišení full-HD (1920x1080) a vyšší obrazovou kvalitu. Rozdíl je znát na první pohled – obraz se pod úhlem nemění, má mnohem vyšší kontrast a krásně zářivé barvy. Nevýhodou je pouze mírný nádech do žluté barvy při nižším nastavení jasu, který lze řešit úpravou jasu zelené a červené složky v ovládacím panelu grafického jádra.

Ve výchozím nastavení je bohužel obraz softwarově degradován různými úspornými funkcemi a nepříjemným dynamickým kontrastem. Pro jeho odstranění je nutné odinstalovat program Acer ePower Manager a přeinstalovat ovladač grafického jádra generickým ze stránek Intelu (a následně vypnout funkci šetření displeje v ovládacím panelu grafiky).

Maximální jas je velmi dobrý a omezené míře lze navzdory lesklé povrchové úpravě pracovat i pod přímým slunečním světlem. Minimální jas je dostatečně nízký, aby s ním bylo možné pohodlně pracovat v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 17° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140HAN01.1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O grafické operace se stará jádro Intel HD4400 integrované v procesoru. Podporuje DirectX 11, OpenCL 1.2 a akceleraci 4K videa, takže z hlediska technologií nijak neomezuje. Pokud by vám nestačilo, můžete se podívat po konfiguracích, které mají na základní desce připájený také dedikovaný grafický čip střední třídy NVIDIA GeForce GT750M, se kterým získáte 2,5x více výkonu.

Externí monitory lze připojit dva díky dvojici výstupů na zadní straně. Jde o HDMI 1.4a a mini-DisplayPort a oba výstupy mohou být aktivní současně s interním displejem, což umožňuje například rozšířenou plochu přes tři obrazovky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4597
  • 3DMark 11: P837 (Graphics: 750, Physics: 3053)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 38717 (Graphics: 44692, Physics: 26376)
  • Cloud Gate (DX10): 4026 (Graphics: 5066, Physics: 2344)
  • Fire Strike (DX11): 538 (Graphics: 592, Physics: 3319)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5935 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,51 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,4 fps fps
  • 1920x1080: 6,7 fps fps

Podávaný výkon grafického jádra odpovídá osazení pouze jednoho modulu k paměťovému řadiči procesoru. Přidáním paměťového modulu do prázdného slotu lze zvýšit grafický výkon dle situace o třetinu, až polovinu. S podávaným výkonem lze hrát spíše starší nebo méně náročné 3D hry a počítejte téměř vždy se snížením úrovně detailů i rozlišení (na HD). Hráči by se zcela jistě měli poohlédnout po konfiguraci s GeForce GT750M.

Multimedia

Reproduktory jsou umístěné v předních rozích základny a směřují dolů. Jejich zvuk je podpořen softwarovým rozšířením Dolby Digital Plus a výsledek patří mírně nad průměr notebooků obecně. Projev je poměrně vyrovnaný vzhledem k tloušťce počítače. Jsou zde i náznaky hloubek a výšky nejsou příliš ostré. Repráčky navíc hrají nadstandardně hlasitě. Nečekejte žádný hi-fi zážitek, ale v notebooku podobné řešení postačuje.

Počítejte ovšem s tím, že reproduktory nasměrované dolů mají zvuk výrazně ovlivněný, pokud pod nimi není pevný rovný podklad. Zvuk ztratí hloubky, pokud si notebook položíte na klín a reproduktory hrají do prostoru (místo odrazem). Při položení na postel se zvuk pro změnu utlumí celkově.


Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu a její aktivita je indikována zelenou diodou vedle objektivu. Duální mikrofon u ní nehledejte, ten má své místo na čelní hraně základny.

Chlazení a provozní hluk

Model Aspire V7 je připraven na dvouokruhové chlazení, kdy ke každému výdechu vzadu je vyhrazen samostatný chladič a ventilátor. U testované konfigurace je místo jedno z ventilátorů pouze plastová záslepka. Druhý okruh je totiž určen pouze pro dedikovaný grafický čip, který zde chybí (je pouze u konfigurací s písmenem G v názvu).

Běžně při práci uslyšíte tak maximálně tlumené šumění disku (relativně tichého). Ventilátor je buďto vypnutý (většinou), nebo se zapne pouze na nejnižší otáčky, a ačkoli se považuji za uživatele náročného na hlučnost, nikdy jsem si nebyl jistý, zda se ventilátor rozjel.

Při dlouhodobé zátěži běží ventilátor neustále, ale jeho hlučnost je nízká a lepší, než bývá zvykem u tenkých notebooků. Notebook není hlučný bez ohledu na zátěž.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 34,9°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 36,9°C
  • napájecí adaptér = 34,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 39,2°C
  • spodek maximum = 48,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 46,4°C
  • napájecí adaptér = 42,9°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci a přehrávání filmů se povrch notebooku nedá označit ani za vlažný. Teplo je na některých místech cítit až při delší intenzivní zátěži. Konkrétně je znát vpravo nad klávesnicí a ve stejném místě na spodku. Pokud máte notebook položený na stole, můžete na něm dál pracovat, aniž by vás pálil do rukou (teplejší je jen část okolo klávesy P).


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 54 Wh, která poskytla v našem standardním redakčním testu* energii na 8 hodin a 34 minut provozu. Při běžné kancelářské práci s Wifi a vyšší jasem displeje se výdrž pohybuje mírně nad hranicí šesti hodin bez většího omezování.

Prázdná baterie se nabije na 90 % za hodinu a půl. V zátěži se doba nabíjení protáhne na tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Do jeho nastavení se vchází stiskem F2 po zapnutí. Musíte však být rychlí, neboť obrazovka BIOSu pouze problikne, aby nezdržovala start systému.

Nastavit lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a u SATA řadiče lze přepnout do režimu kompatibility. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

V krabici najdete pouze notebook, 65W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a nějaké informační letáky. Operační systém Windows 8.1 (64bit) je již předinstalovaný na pevném disku, kde je pro případ nouze připravena také záloha tovární instalace.

V předinstalovaném systému jsou různé méně užitečné programy. Jako nutné zlo tu jsou shareware hry, lišty do webových prohlížečů i zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 14 868,- Kč bez DPH (17 990,- Kč s DPH). Další konfigurace se liší kromě barvy (většina je šedivá) především osazeným procesorem (i3, i5, i7), množstvím instalované RAM, velikostí pevného disku a přítomností dedikovaného grafického čipu (GT750M).

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu (pro ČR a Slovensko v Brně). V rámci záruky je přeprava notebooku hrazena servisem. První rok záruky je platný mezinárodně.

Závěr

14“ Acer Aspire V7-482P je tenký a lehký počítač, který přitom snad až na absenci optické mechaniky nepřišel o nic ze své výbavy. Při ceně pod dvacet tisíc umí nabídnout řadu funkcí, které konkurenční notebooky v dané relaci nemají. Má špičkový AHVA displej s rozlišením full-HD, tiché chlazení, podsvícenou klávesnici a delší výdrž na baterie. Může jít tedy o zajímavý univerzální notebook na cesty i pro náročnější uživatele. Mé výtky z hlediska ergonomie míří pouze k mělké mechanice kláves a zpoždění snímání touchpadu. Jde však o vlastnosti, na které si lze zvyknout a v tom ostatním je Aspire V7 u špice mezi notebooky pod dvacet tisíc korun.

Klady a zápory

+ výborný full-HD displej
+ dlouhá výdrž na baterie
+ solidní zpracování

- mírné zpoždění touchpadu
- USB 3.0 pouze vzadu
- ve výchozím stavu je obraz degradován dynamickým kontrastem (nutno přeinstalovat ovladač)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V7-482P
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1,60/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (0 + 4096 onboard)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000L12X-21UJGT0, 5400rpm, 8MB cache + 16GB SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/AHVA (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCI-E GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 8h 34in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, mini-DisplayPort (Converter Port), HDMI
  • Rozměry: 339 x 238 x 20,5-22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,90
Recenze

Diskuse