RECENZE: Acer Aspire Switch 10 - levná kombinace tabletu a notebooku s magnetickým spojem a výborným displejem

1. 7. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nástupce Atomového tableto-notebooku Iconia W510 je tu. Jmenuje se Switch 10, má ještě lepší displej, magnetický spoj s klávesnicovou základnou a čtyřjádrový Atom poslední generace. V základní verzi však jde s cenou pod hranici deseti tisíc korun.

Acer Aspire Switch 10 - levná kombinace tabletu a notebooku s magnetickým spojem a výborným displejem

Základní popis

První vlna konvertibilních tabletů s jednočipovými počítači v procesorech Atom přišla loni na jaře. Zatímco většina výrobců zvolila strategii výroby prémiovějších strojů, Acer šel na to opačně. Vyrobil zařízení (W510) široce dostupné díky nízké ceně. Přitom se mu podařilo zachovat kvalitu, která se příliš nelišila od dvakrát tak drahé konkurence.

Po roce je tu nástupce Iconie W510 – Acer Switch 10. V koncepci se příliš neliší. Opět jde o 10“ tablet, který má možnost připojení ke klávesnicové základně. Toto připojení však není mechanické a nemusíte nic před rozpojením odemykat. Řeší ho relativně silné magnety a konektor uprostřed, kterému je jedno, v jakém natočení tablet zapojíte. Kromě mechanických a vizuálních změn došlo odstranění druhé baterie z klávesnicové základny. Na výběr jsou dva typy základen – jedna v sobě nemá nic (tenčí) a jedná má uvnitř 2,5“ pevný disk.

Vizuálně vypadá Switch 10 profesionálněji než jeho předchůdce. Zadní strana tabletu je pokrytá plátem broušeného kovu. Okolo skleněné plochy překrývající displej je stříbrný rám, ve kterém jsou zabudované reproduktory, což je docela pěkný způsob, jak se vypořádat s tlustějším okrajem okolo displeje. Základna vypadá také lépe, neboť má konečně černou klávesnici místo bílé (zlepšil se i kontrast popisek). Při prvním setkání jsem podle vzhledu vůbec netipoval, že je zařízení tak levné.

Mechanické provedení tabletů je velmi dobré. Je tlustější a z části kovový, takže konečně nedochází ke kroucení a ani silné zatlačení na vnější stranu nezpůsobuje vlnění barev na displeji. Základna už tak pevná není, ale při psaní působí stabilně. U podobného zařízení bych se nebál každodenního přenášení.

Na spodku tabletu je uprostřed řada vodičů a po stranách jsou dvě díry na aretační výstupky, do kterých byste se měli při spojování trefit. Zbytek spojení vyřeší za vás silné magnety. Výhodou nového řešení je možnost připojení tabletu „obrazovkou ven“. Tím přibývá režim použití „stan“, kdy základna může vytvářet podporu pro držení tabletu v nakloněné pozici. Další výhodou je, že v případě používání tabletu už nemusíte nepotřebnou klávesnici někam uklízet. Když ji nechcete odkládat, můžete si ji připojit na zadní část. Tablet je pak o něco tlustější, ale ve chvílích, kdy není kam základnu odložit, je to velmi šikovné. S mechanismem spojení jsem měl pouze jediný problém. Nezřídka se mi zprvu stávalo, že jsem se netrefil na oba aretační výstupky a musel jsem spojení opakovat. Chce to trochu cviku a šikovnosti.

Úhel otevření počítače je asi 145°, což je dostatečně v drtivé většině situací. U testované verze bez disku v základně však při takovém sklonu dojde k převážení na stranu tabletu. Pro stabilní držení je potřeba otevřít jej trochu méně. Přesto oceňuji, že je možné počítač otevřít tak hodně – při psaní s počítačem na klíně mohou bránit překlopení položené ruce na klávesnici.


Tablet má přímo na sobě řadu konektorů. Většinou však jde o zmenšené verze. Vlevo je vedle vypínače a tlačítek pro regulaci hlasitosti pouze kombinovaný zvukový konektor, který standardně funguje jako sluchátkový výstup. Další konektory jsou na pravém boku – je tu samostatné napájení, micro-HDMI, slot pro karty micro-SD a micro-USB, které lze použít jak pro připojení tabletu k počítači (kopírování dat), nebo přes redukci pro připojení dalších USB zařízení (USB host).

Vodiče na spodku notebooku nejsou nic jiného než další USB, což je ostatně jediné rozhraní, kterým tablet komunikuje s klávesnicovou základnou. Uvnitř je totiž rozbočovač a na něj je připojena jak klávesnice, tak touchpad. K rozbočovači je připojen také USB konektor plné velikosti na pravém boku. Přestože řadič v procesoru podporuje rozhraní USB 3.0, vyvedený konektor je pouze ve verzi 2.0.

Základny vybavené pevným diskem mají tento disk taktéž připojení ke sběrnici USB.

Samotný tablet není těžší než ARMové tablety s Androidem. Má rozměry 261 x 176 x 9,5 mm a váží 590 g. Pokud jej spojíte s klávesnicí, má celek rozměry 261 x 188 x 20-22 mm a hmotnost se navýší na 1,10 kg. Na poměry konvertibilních přístrojů je hmotnost celku velmi příznivá a na cestách o něm v brašně (resp. batohu) nebudete vědět. Bohužel je to za cenu chybějící druhé baterie.

Nadstandardně mobilní je také napájecí zdroj „pistolové“ konstrukce, která váží jen 108 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Do 10“ zařízení se příliš velká klávesnice nevejde. Použitá klávesnice však nabízí plné rozložení bez numerického bloku. Kromě mírně zmenšených kláves byl kompromis zvolen pouze v přesunu funkcí Home a End na PgUp a PgDn při držení přepínače Fn. Zůstaly však i méně používané funkce jako Pause, SysRq a podobné. Dokonce je dostupný také zástupný numerický blok okolo kláves I a K.

U podobných zařízení počítejte s nutností zvyknout si na menší klávesy. Přesto musím říct, že z 10“ klávesnicových zařízení vychází Switch 10 nadprůměrně, neboť po určitém „zaučení“ lze psát rychle a bez překlepů.

Na indikační diody se zde příliš nehraje. Jediná indikace je na hlavním vypínači, kde dioda svítí v případě nabíjení (nabití) baterie.


Výrazného zlepšení se dočkal touchpad. Původní W510 jej příliš dobrý neměla. Měl jinou rychlost pro vertikální a horizontální pohyb a nepodporoval žádná gesta (ani posun stránek). To vše zde bylo naštěstí vyřešeno. Je na malé zařízení relativně velký a podporuje všechna běžná gesta v základu – chová se jako USB myš, takže si gesta řeší sám bez ovladače. Má to jednu ohromnou výhodu. Je totiž neskutečně rychlý. Na pohyb prstu reaguje okamžitě, což by mu mohla závidět většina notebooků. Díky tomu s ním lze pracovat velmi rychle a přesně. Vadila mi pouze nízká rychlost posunu stránek gestem (což bohužel nejde změnit, nebo nevím jak).

Hlavní HW parametry

Srdcem tabletu je poslední generace čtyřjádrového Atomu v úspornější verzi s mezním tepelným výkonem pouhé 2 W. Jde o Intel Atom Z3745 s výchozím taktem 1,33 GHz a turbem do 1,86 GHz. Jde o architekturu SoC (= system-on-chip), kdy je v jednom čipu integrovaná většina komponent. Z něj pak už vede jen USB a několik jednoúčelových sběrnic pro zařízení, která není dobré cpát na jeden kus křemíku (například AD/DA převodníky pro zvukový výstup).


Operační paměť je připájená přímo na pouzdro procesoru. Má kapacitu 2 GB a je typu DDR3L-1066. S dalším rozšířením paměti procesory Atom nepočítají. 2 GB je poměrně málo a u podobného zařízení se neočekává, že byste měli otevřené spousty programů současně. Přesto však je při nenáročných činnostech vždy dostatek paměti volné. Je to dáno upravenou 32bit verzí operačního systému.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19218
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9260

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 76906
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37046

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 974 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3396 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,49

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,32 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,15 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,56

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3537 MB/s

Výkon použitého extrémně úsporného Atomu se pochopitelně nemůže rovnat výkonu obvyklých procesorů Core v noteboocích. Úsporné moderní dvoujádrové Core i5 má výkon pro programy pracující v jednom vlákně čtyřnásobný a pro programy pracující s více vlákny více než dvojnásobný. Výkonu tedy není na rozdávání. Představa střihu videa na podobném stroji, případně propočítávání složitých simulací není příliš realistická a vhodnějším nasazením je spíše běžná kancelářská práce, přehrávání HD filmů a prohlížení webových stránek (ideálně v integrovaném Internet Exploreru, který umí z tohoto procesoru získat maximum).

Switch 10 je dobrý zejména jako druhé zařízení na cesty, když potřebujete hlavně psát a číst. Roli hlavního počítače může splnit pouze nenáročným uživatelům. To se ovšem týká všech zařízení s procesory Atom, nebo od nich odvozenými Celeron/Pentium N.

V testované konfiguraci je úložný prostor řešen 64GB paměťovým čipem (eMMC NAND). Ten má oproti pevnému disku sice mírně nižší přenosové rychlosti, ale díky výrazně kratší přístupové době s ním počítač reaguje rychleji. Interní úložný prostor lze navýšit jedině vložením karty micro-SD do zdířky na pravém boku.

V závislosti na konfiguraci může mít interní úložiště buďto 32, nebo 64 GB. Některé 32GB varianty jsou doplněny plotnovým pevným diskem uvnitř základny s klávesnicí.


  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 123 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,4 ms

Jediným komunikačním prostředkem je integrovaná SD IO karta s podporou 2,4/5GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0. Oproti celohliníkovým tabletům mě zde příjemně překvapil lepší příjem signálu Wifi.

Displej a grafika

10“ IPS displej od LG má lesklou povrchovou úpravu a rozlišení HD (1366x786). Tento displej je pro redaktora doslova pastva pro oči mezi testy notebooků se základními TN panely. Obrazová kvalita je o velký kus dál – barvy září, černá je opravdu černá a barvy jsou vyvážené (neujíždí žádným směrem a bílá je bez nádechu do jiné barvy). O neomezených pozorovacích úhlech ani nemluvím. Dokonce i v porovnání s jinými displeji typu IPS (PLS, AHVA) tento patří nad průměr.

Pro podobné zařízení je velkou předností vysoká svítivost panelu. Povrch displeje je sice lesklý, ale Acer se chlubí, že mezi sklem a displejem není vzduchová mezera, a tak nedochází ke klasickému zdvojování odlesků. Přes den jsem v místnosti neměl problém pracovat s polovičním jasem a při maximálním jasu je obrazovka čitelná i na slunci.

Rozsah nastavení jasu je dobrý a minimální hodnota je použitelná pro práci v úplně tmě. Jen počítejte s tím, že nižší úrovně mají poměrně hrubou regulaci, pokud jas měníte z klávesnice.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8bit LVDS)
  • Světlost: 315 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG DisplayLP101WH4-SLAA. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Nezpochybnitelnou předností poslední generace Atomu je nová integrovaná grafika. Místo roky používaných PowerVR jader s bídnou podporou ovladačů integroval Intel jádro Intel HD Graphics, které se od toho v procesorech Core liší menším počtem výpočetních jednotek a nižšími takty. Ve výsledku jde o čip čtyřikrát pomalejší než HD4400 v úsporných Core, resp. dvakrát pomalejší než HD Graphics v procesorech Celeron/Pentium U/M. Zůstávají tu však všechny technologie a výkon je pořád mnohem vyšší než v případě PowerVR (a to násobně).

Externí monitor lze připojit prostřednictvím výstupu HDMI, tedy abych byl přesnější jeho zmenšené varianty micro-HDMI na pravém boku. K připojení externího monitoru si tedy nejdříve musíte dokoupit externí redukci. Počítejte maximálně s rozlišením na úrovni single-link DVI (1080p, resp. 1920x1200). Externí monitor může fungovat spolu s interním displejem dohromady v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P234 (Graphics: 200, Physics: 1344)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 17812 (Graphics: 18545, Physics: 15649)
  • Cloud Gate (DX10): 1321 (Graphics: 1339, Physics: 1265)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1992 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,77 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,1 fps

3D výkon grafického čipu je dostatečný pro hraní casual a méně náročných her v nativním rozlišení displeje. S hraním náročných AAA her nepočítejte, ale to snad od tabletu nikdo nečeká.

Multimedia

Reproduktory jsou integrované do spodní části tabletu a jsou namířené přímo na uživatele. Hlasitosti jde o lepší průměr mezi notebooky. Kvalita zvuku spadá do průměru, který neurazí, ani nenadchne. Na tablet je zvuk relativně dobrý, nicméně hloubky ve zvukovém projevu od něj příliš nečekejte.


Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu a její aktivitu neindikuje žádná dioda. Mikrofon není vedle kamerky. Má místo na pravém boku, kde je jeho zdířka jasně označena ikonou.

Chlazení a provozní hluk

Atomové tablety jsou bez výjimky chlazené pasivně, a vzhledem k tomu, že uvnitř není žádný plotnový disk, mají absolutně nehlučný provoz (Switch 10 netrpí ani pískáním, ani „chrčením“ napájecích obvodů).

Přístroj se při běžném používání nezahřívá vůbec. V zátěži je vzadu pouze mírně vlažný, ale prakticky to nestojí za řeč.

Baterie

Uvnitř tabletu je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 24,5 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní vydržel 7 hodin a 37 minut provozu na jedno nabití. Reálně se výdrž pohybuje při on-line kancelářské práci s Wifi a polovičním jasem okolo pěti hodin. Maximálně šesti při naprosto minimální zátěži.

Snížení výdrže proti předchůdci je dáno odstraněním druhé baterie uvnitř klávesnicového doku. Druhá baterie již není nabízena v žádné z konfigurací.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 4 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 17 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 17 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 14 W

Běžně se zařízení s vybitou baterií nabije na 90 % za dvě hodiny bez patnácti minut. Pouze v zátěži se doba nabíjení protáhne (maximálně) o půl hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware, který v tabletu je, nenabízí v podstatě žádné možnosti nastavení. V integrované grafické utilitě lze povolit výběr bootovacího zařízení po stisku F12 (standardně vypnuto), deaktivovat SecureBoot a nastavit hesla systému (uživatel, správce).

Počítač umí bootovat pouze v režimu UEFI (tak jako všechna zařízení se SoC Atomy). Obnova systému se vyvolává současným stiskem vypínače a senzorového tlačítka s logem Windows, když je zařízení ve vypnutém stavu.

Příslušenství

Součástí balení je tablet, klávesnicový dok, pistolový napájecí zdroj a základní tištěná dokumentace. Obnova operačního systému Windows 8 (32bit) je uložena přímo v paměti zařízení na samostatném oddílu (7 GB).

Potěšilo mě, že v Aceru pochopili nutnost ponechat systém čistý u zařízení s podobně nízkým výkonem. Přestože jde o řadu Aspire, nenajdete tu hromadu bloatware, ani zkušební verze antiviru. Nainstalovaných programů je minimum a systém lze považovat za čistý bez nutnosti dalších zásahů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 9 083,- Kč bez DPH (10 990,- Kč s DPH). Stejnou cenu má také další konfigurace, která má pouze 32GB interní paměť výměnou za 2,5“ pevný disk uvnitř tlustější varianty základny. Tisíc korun lze ušetřit nákupem levnější konfigurace, která má také pouze 32GB, nicméně základnu má stejnou jako konfigurace testovaná (tedy bez disku).

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu (pro ČR je servis v Brně a přepravu hradí v rámci reklamace). První rok záruky je platný mezinárodně.

Závěr

Acer Switch 10 jako 10“ konvertibilní tablet dokáže zaujmout zejména svou cenou okolo deseti tisíc korun. Podobná zařízení s plnohodnotnými Windows už nemohou být dostupnější běžným lidem. Oproti předchozí generaci (W510) vypadá Switch 10 lépe, má lepší mechaniku klávesnice a výrazně vylepšený touchpad (konečně s podporou gest a rychlým snímáním). Jeho 150 gramů dolů je vykoupeno absencí druhé baterie a méně než poloviční výdrží baterie, což je velká škoda. Bohužel tímto směrem jdou najednou všechna podobná zařízení, a vytrácí se tak hlavní dřívější výhoda Atomových zařízení v podobě oproštění od hledání zásuvek, neboť obvykle postačovalo nechat nabíjet přes noc.

Novější čtyřjádrový Atom je rozhodně znatelné zlepšení proti předchozí dvoujádrové architektuře a nejde ani tak o počet jader jako o jejich vyšší výkon. Běžnou kancelářskou práci zastane, stejně jako přehrávání filmů a prohlížení webových stránek. Obvykle se nic náročnějšího od 10“ stroje neočekává, takže limity Atomu nejsou zásadní. V porovnání s běžnými notebooky překvapí IPS displej, který má doslova nádherný obraz.

Switch 10 může být skvělým společníkem na cesty ve chvílích, kdy s sebou nechcete tahat velký notebook. Pracuje se s ním vzhledem k rozměrům velmi dobře, není drahý a díky plnohodnotným Windows 8.1 na něm funguje programy tak, jak jste na ně zvyklí z větších notebooků/počítačů.

Klady a zápory

+ výborný IPS displej
+ touchpad s nadstandardně rychlými reakcemi
+ větší variabilita s magnetickým spojem
+ nízká hmotnost na konvertibilní zařízení

- vynucování dynamického kontrastu (řešitelné)
- v základně už není druhá baterie (nižší výdrž)

Pod čarou

Notebook jsme měli na test jako jedni z prvních v ČR, těsně před uvedením na trh. Na prvním testovaném kuse se projevil problém s touchpadem, na který nás Acer dopředu upozorňoval a kvůli kterému bylo Acerem oddáleno uvedení na trh. Technici Aceru promptně zareagovali, problém vyřešili a před zveřejněním recenze jsme dostali možnost otestovat i odladěný vzorek, který právě přichází ve finální podobě na trh.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Switch 10
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z3470 (1,33/1,86 GHz, 4-core, 2MB LLC)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR3-1066 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 64 (Hynix HCG8e, eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 10,1" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn Wireless SDIO Adapter (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen
  • Software: Windows 8.1 (32bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 25 Wh / 7h 37min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD, micro-USB, micro-HDMI, 1x USB 2.0 (dok)
  • Rozměry: 261 x 176 x 9,5 mm
  • Rozměry s dokem: 261 x 188 x 20-22 mm
  • Hmotnost (kg): 0,59 (1,10 s dokem)
Recenze

Diskuse