RECENZE: Acer TravelMate P455-MG - dostupný, pracovní, s vysokým rozlišením a podsvícenou klávesnicí

10. 6. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

TravelMate P455 je 15,6“ model spadající do středu pracovní nabídky Aceru. Dostali jsme jej ve vyšší konfiguraci, kdy se může pochlubit Full HD displejem, úsporným dvoujádrem i5 a dedikovanou grafickou kartou. Má však také několik zabezpečovacích funkcí, matné provedení a čtečku otisku prstů, takže jej lze využít na pomezí pracovního a domácího nasazení.

Acer TravelMate P455-MG - dostupný, pracovní, s vysokým rozlišením a podsvícenou klávesnicí

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Aktuální modely TravelMate lze rozdělit do tří podskupin, pokud vynechám mini-notebooky. Jde o nižší třídu P200, střední třídu P400 a vyšší třídu P600. Na rozdíl od konkurenčních výrobců Acer do střední třídy nedává dokování, což bude pravděpodobně způsobeno mírně odlišným zacílením. Modely P200 a P400 mají k sobě poměrně blízko a liší se spíše v drobných detailech, výbavě a nabízených konfiguracích.

Testovaný model P455-MG udává druhou číslicí svou úhlopříčku (5 = 15,6“) a třetí číslice značí generaci notebooku (je stejná pro všechny modely aktuální generace). Písmeno G na konci pro změnu značí, že testovaná konfigurace je vybavena dedikovaným grafickým čipem.

Vzhled notebooku je poměrně nenápadný. Tělo přístroje je vyvedeno v černé barvě a všechny povrchy jsou matné. Hrubší povrch je použit pouze u vany základny a rámu displeje. Základna má povrch naopak úplně hladký, podobně jako víko, které je z vnější strany překryto kovovým tenčím plátem pro zpevnění. Oproti vyšší řadě má tento TravelMate zaoblené všechny rohy a hrany a v kombinaci s tenčím provedením vypadá dostatečně moderně.

Mechanické zpracování je v dané třídě na úrovni a nezadá si s pracovní konkurencí. Základna má uvnitř výztuhy, díky kterým se při manipulaci nekroutí, klávesnice je dobře podložená a na víko je potřeba vynaložit poměrně hodně síly, aby se barvy na displeji začaly vlnit. Výsledek je tedy velmi dobrý.

Maximální úhel otevření přístroje je asi 145°, což už je pro většinu situací dostatečná hodnota. Otevření jednou rukou je možné pouze v omezené míře. Základna má tendenci zvedat se spolu s víkem, takže jednoruční otevření vyžaduje určitou šikovnost.


Z hlediska konektorů má notebook kompletní základ. S výjimkou čtečky paměťových karet SD XC (karta se vejde do čtečky celá) jsou všechna rozhraní na bocích. Vlevo jde o kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 3.0, obrazové výstupy (VGA a HDMI) a připojení do počítačové sítě LAN. Vpravo jsou okolo optické mechaniky ještě dvě USB (jen 2.0) a konektor napájení. V souvislosti s konektory mám výhradu pouze k umístění USB (všechna v přední části, kde mohou kabely připojených zařízení překážet) a faktu, že pouze jediné podporuje novější specifikaci 3.0.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 380 x 255 x 25 mm, což znamená, že došlo k viditelnému ztenčení (o čtvrtinu). Hmotnost se snížila jen mírně na 2,28 kg, což je dobrá hodnota pro časté nošení u 15,6“ notebooku.

Zmenšil se také přibalený 65W napájecí zdroj, který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 314 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá chiclet klávesnice má pro Acer standardní rozložení ve verzi s numerickým blokem. Na rozdíl od starších modelů TravelMate byly (konečně) zrušeny klávesy $ a € u kurzorových šipek, kde je nahradily užitečnější mezery. Na klávesnici jsou dostupné i méně používané funkce a s výjimkou Scroll Lock jsou dokonce všechny dostupné přímo, bez nutnosti používat Fn přepínač. Taková klávesnice je tedy vhodná pro uživatele, kteří si nechtějí zvykat na různé módní novoty v rozložení.

Mechanicky se klávesnice TravelMate a Aspire liší. Ty v pracovních modelech mají totiž trochu vyšší stisk a čitelnější chod s jasnou hmatovou odezvou, kdy byla klávesa stisknuta. Klávesnice patří k tišším, přestože dokonale nehlučně nelze psát – může za to hlavně mezerník, který je hlučnější než ostatní klávesy.

Nad pracovní konkurencí v cenovém rozpětí P455 notebook vítězí podsvícením klávesnice. Právě to je totiž v pracovních modelech stále výsadou spíše dražších kousků. Zde jej mají i levnější konfigurace. Má jediný stupeň intenzity a přepíná se klávesovou zkratkou Fn+F9. Při běžné pracovní poloze s notebookem na stole není problém, ale pod větším úhlem již prosvítají diody v mezerách pod klávesami a zejména ve spodní řadě to může být rušivé.

Indikační diody jsou na čelní hraně vlevo a mohou svítit podle situace oranžově nebo modře. Informují o zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě pevného disku a stavu bezdrátových funkcí.


Pod středem psací části klávesnice je relativně velká dotyková plocha touchpadu ELAN. Tato plocha není proti okolí zapuštěná, ale liší se povrchem a prstem poznáte okraje. Elektronika prst snímá dostatečně rychle a dvě samostatná tlačítka lze mačkat zlehka a téměř nehlučně. Jde tedy o jeden z lepších touchpadu pro uživatele, kteří často pracují bez připojené myši.

Hlavní HW parametry

Acer přešel u pracovních modelů na úsporné procesory. V testované konfiguraci je do desky připájen úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U s výchozím taktem 1,6 GHz a režimem Turbo Boost do 2,6 GHz. Tento procesor má mezní tepelný výkon pouze 15 W (včetně integrované čipové sady).

Na spodku je pod plastovými dvířky dostupná dvojice paměťových slotů (DDR3L-1600) spolu s pevným diskem. Vzhledem k tomu, že jde o vyšší konfiguraci počítače, jsou oba sloty již z továrny osazeny 4GB moduly, takže operační paměť má velikost 8 GB. Maximálně lze notebook vybavit 16 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 080
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 319

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 051
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 574

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4766 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9923 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,09 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,50 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,30

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 546 MB/s

Výkonem spadá notebook do průměru se základní úspornou i5 (nejvýkonnější stroje s tímto procesorem mají přibližně o 10 % vyšší výkon). Při běžných kancelářských úkonech a prohlížení webových stránek vás tento procesor nebude nijak omezovat. Běžný uživatel by si s ním měl s přehledem vystačit.

Ve standardní šachtě je umístěn 2,5“ disk s kapacitou 500 GB, jehož plotna se otáčí rychlostí 7200 rpm. Má velmi dobré přenosové rychlosti a přitom není tak hlučný, jako 7200rpm disky bývají.

Další datovou jednotkou je optická mechanika s výsuvným podavačem z pravého boku. Jde o standardní mechaniku typu DVD Super Multi (výška 9,5 mm). Oficiálně tento notebook není vybaven výměnnou šachtou, nicméně mechaniku drží jeden šroubek na spodku a schopní uživatelé ji mohou vyměnit za univerzální adaptér pro druhý 2,5“ pevný disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 241 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 113,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,42 ms

Z hlediska komunikačních technologií má notebook obvyklý základ. Tedy gigabitový Ethernet (Broadcom) a kombinaci 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0 (Atheros).

Displej a grafika

Tento notebook je nabízen ve dvou variantách (matného) displeje. Pod nižší se skrývá klasický HD TN panel (1366x768), kde nelze očekávat nic jiného než základní kvalitu (tak jako u všech HD TN panelů v této úhlopříčce). Vyšší má naopak rozlišení Full HD (1920x1080), a přestože jde opět o TN panel, je obrazově o něco lepší. Kromě rozlišení je výhoda v lepší teplotě barev (bílá nemá rušivý nádech do jiné barvy). Naopak pozorovacími úhly a kontrastem má tento displej blízko spíše ke zmíněným klasickým HD panelům.

V posledních dvou letech se totiž nabídka TN panelů s vyšším rozlišením omezila a ve větší zahrnuje pouze panely s nižšími parametry. Produkce prémiových Full HD displejů se totiž přeorientovala na pokročilejší technologie (IPS, PLS, AHVA). Mezi Full HD TN panely tento patří k průměru, který je dostatečný pro běžnou (převážně kancelářskou) práci. V případě práce s grafikou však zejména kvůli nižšímu kontrastu nemusí být vhodný.

Maximální intenzita podsvícení je jen mírně nad úrovní HD panelů. Rozsah nastavení jasu je dobrý a minimální hodnota je dobře použitelná pro práci v úplné tmě.

Ve výchozím stavu má notebook aktivovány různé šetřící funkce displeje, které způsobují mdlý obraz s omezeným kontrastem. Tyto technologie lze vypnout Ve vlastnostech grafického adaptéru (pravé tlačítko myši na plochu) pod tlačítkem Napájení. Možnosti se zobrazí pouze v případě, že přepnete záložku nastavení na Napájen z baterie. Po restartu se bohužel hodnoty vrátí do výchozího stavu – může za to program Acer ePower Manager, který je nutné odstranit. Po dalším restartu už si bude počítač nastavení pamatovat. Tuto cestu vřele doporučuji.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit LVDS)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156HTN03.1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vzhledem k tomu, že je v modelovém značení notebooku písmeno G, jde o konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem. Vedle jádra Intel HD4400 integrovaného v procesoru je pro výpomoc na desce připájen dedikovaný čip nižší třídy AMD Radeon HD 8750M s 2 GB vlastní paměti (128bit DDR3). Dedikovaný Radeon se zapíná pouze v případě běhu nějaké aplikace, která vyžaduje větší 3D výkon. V opačném případě je odpojen od napájení a nezvyšuje nijak celkovou spotřebu notebooku.

Externí monitory lze připojit prostřednictvím dvou výstupů na levém boku. Jde o analogové VGA a digitální HDMI 1.4a. Oba výstupy mohou pracovat společně v režimu rozšířené plochy, ale pouze v případě, že je deaktivovaný interní displej. Vždy platí, že pouze dvě obrazovky mohou být aktivní naráz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8804
  • 3DMark 11: P1898 (Graphics: 1751, Physics: 3441)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 37 700 (Graphics: 41 648, Physics: 28 310)
  • Cloud Gate (DX10): 5379 (Graphics: 8170, Physics: 2450)
  • Fire Strike (DX11): 1180 (Graphics: 1283, Physics: 3416)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6837 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 38,72 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,35
  • EnSight (ensight-04): 22,35
  • LightWave 3D (lightwave-01): 14,60
  • Maya (maya-02): 6,72
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,94
  • SolidWorks (sw-03): 12,72
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,99
  • Siemens NX (snx-01): 7,74

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 26,5 fps
  • 1920x1080: 14,7 fps

Grafický výkon postačuje k hraní běžných 3D her v HD rozlišení a středních detailech. Náročné moderní AAA hry však budete muset hrát jen s nízkou úrovní detailů (taktéž v HD), neboť zde už je výkon grafického čipu na hraně. Zvolený Radeon potěší spíše nenáročné občasné hráče a svůj smysl má také z důvodu lepší kompatibility v profesionálních 3D aplikacích (v porovnání s integrovaným Intelem).

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v přední části základny a míří do země. Maximální hlasitost lze přirovnat k průměru notebooků obecně. Kvalitou zvukového podání jde však spíše o podprůměr, kdy v projevu dominují výšky a středy i hloubky jsou výrazně upozaděné (o hloubkách spíše nemůže být vůbec řeč). Je to kancelářský počítač, a tak zde Acer reproduktory příliš neřešil.


Nad displejem je v rámu integrovaná webkamera základní kvality doplněná zelenou indikační diodou (s poměrně ostrým světlem). Zdířku mikrofonu lze najít také v rámu víka, nicméně je umístěna pod displejem u loga výrobce.

Zabezpečení

Notebook je vybaven čtečkou otisků (mezi tlačítky touchpadu) a TPM čipem pro uložení šifrovaných klíčů. V operačním systému jsou možnosti zabezpečení spravovány programem Acer ProShield. S jeho pomocí lze spravovat uložené otisky, nastavit přihlášení uživatele jedním otiskem pro systém i BIOS ihned po spuštění a vytvořit šifrovaný virtuální disk. Vše je jednoduše ovladatelné, a jak je u Aceru zvykem, programy jsou přeloženy do češtiny.

Firmware počítače lze dále zabezpečit také standardními hesly pro spuštění, nastavení a pevný disk (standardní ATA Password, který některé disky používají pro šifrování).

Chlazení a provozní hluk

Grafický čip i procesor jsou jednou heatpipe spojeny s hlavním chladičem. Ventilátor má výdech na levém boku a při kancelářské práci je obvykle vypnutý. Provozní hluk se pak skládá výhradně z šumu ploten pevného disku.

V zátěži si notebook zachovává příkladnou tichost. Ventilátor se sice točí, ale v místnosti s více lidmi si jej možná ani nevšimnete. Provoz ventilátoru je znát pouze podle tlumeného šumu bez rušivých zvuků (pískání, klapání). Acer v případě chlazení odvedl skvělou práci.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 32,3°C
  • výdech chlazení = 32,1°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 43,5°C
  • klávesnice vpravo = 45,0°C
  • spodek maximum = 44,9°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 53,1°C
  • napájecí adaptér = 55,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci je povrch počítače studený, maximálně vlažný - není problém s ním dlouhodobě pracovat na klíně. Dlouhodobá zátěž se projevuje zahříváním uprostřed klávesnice a na spodku pod výdechem chlazení. Samotné klávesy nikdy nejsou horké, že by to snižovalo komfort při práci.


Baterie

V případě výběru baterie se v Aceru příliš nerozvášnili. V zadní části je uživatelsky vyměnitelná poměrně malá Li-Ion baterie s kapacitou pouhých 37 Wh. V našem standardním redakčním testu* stačila na 5 hodin a 22 minut provozu na jedno nabití, což je vzhledem ke kapacitě slušný výsledek. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje však počítejte s výdrží těsně pod hranicí čtyř hodin. Přehrávání HD filmů je možné po necelé tři hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Nabíjení prázdné baterie na 90 % trvá přibližně hodinu a půl. Při vyšší výkonové zátěži se tato doba prodlouží na dvě hodiny.

BIOS

Notebook je vybaven firmwarem InsydeH2O, do jehož nastavení se vstupuje klávesou F2 ihned po zapnutí. V nastavení najdete následující volby:

  • nastavení přepínatelné grafiky (automatické přepínání, pouze integrovaná)
  • vypnutí tichého bootu (místo loga Acer se zobrazují diagnostická hlášení BIOSu)
  • vypnutí bootu ze sítě
  • zapnutí nabídky zařízení pro jednorázový boot při stisku F12
  • vypnutí možnosti D2D recovery
  • povolení probouzení signálem ze sítě
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí integrovaný komponent (Wi-Fi, Bluetooth, 3G, čtečka karet, USB porty, LAN, zvuk, webkamera)

Ve firmware lze dále přepnout režim zavádění operačního systému (legacy, UEFI), přepínat SecureBoot a vymazat obsah TPM.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér dohromady se základní papírovou dokumentací. Obnova operačního systému na pevném disku zahrnuje obrazy jak pro Windows 7 Professional, tak pro Windows 8 Pro a uživatel si může při kterékoli obnově zvolit, který chce.

Acer dává v případě pracovních modelů TravelMate menší množství bloatware, a tak více méně z obtěžujících programů bude potřeba odstranit jen zkušební verzi antiviru (která se bude často připomínat).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je z nabízených v ČR nejvyšší a stojí 17 760,- Kč bez DPH (21 490,- Kč s DPH). Nabízené nižší konfigurace se liší především v procesoru (i3 a i5), menším množství operační paměti, absenci dedikované grafiky, nižším rozlišením displeje a základní edicí operačního systému.

Ke všem konfiguracím je v základu dodána dvouletá záruka, z čehož první rok platí mezinárodně.

Acer momentálně také nabízí "Záruku spolehlivosti", což ve zkratce znamená, že pokud majitel zaregistruje svůj TravelMate do 30 dnů od nákupu na stránkách Aceru, tak má v případě uznané záruční poruchy během prvního roku používání nárok na vrácení 50% z kupní ceny. Akce trvá do konce roku 2014. Více info zde: Acer Reliability promise.

Závěr

Acer TravelMate P455-MG spadá do kategorie 15,6“ pracovních notebooků střední třídy. Vzhledem k většímu zacílení Aceru na menší firmy a živnostníky (místo středních a větších firem) není notebook vybaven dokovacím konektorem. Místo toho se snaží zaujmout Full HD displejem, čipem TPM a podsvícenou klávesnicí při poměrně příznivé ceně (minimálně u konfigurace s i3). Mezi přednosti v porovnání s konkurencí patří jednoznačně tiché chlazení. Nedostatek naopak vnímám v pouze jediném USB 3.0. Jde o velmi dobře zpracovaný tenčí stroj, který díky přítomnosti grafiky může zastat jak práci, tak občasné hraní her (pro méně náročné).

Klady a zápory

+ Full HD displej

+ podsvícená klávesnice
+ tiché chlazení (při kancelářské práci pasivní)

- pouze jedno USB 3.0
- chybí možnost dokování

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate P455-MG
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1,60/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4+4)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS725050A7E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8E2Q)
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon HD8750M (2GB, 128bit DDR3) + Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink GE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BWB222 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ) + Windows 8.1 Pro (64bit, DVD)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 5h 22min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 380 x 255 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 2,28
Recenze

Diskuse