RECENZE: Acer TravelMate P645 - nejvyšší pracovní třída od Aceru s IPS displejem a nízkou hmotností

15. 4. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Acer je u nás známý nejvíce jako výrobce notebooků pro domácnosti s dobrým poměrem cena/výkon. Má však také celou řadu pracovních modelů do firem a tentokrát jsme se podívali na ten nejvyšší – 14“ model s Full HD IPS/AHVA displejem, 12GB RAM, výkonným SSD a dokonce dedikovaným grafickým čipem. Přitom s hmotností a tloušťkou menší než řada konkurentů.

Acer TravelMate P645 - nejvyšší pracovní třída od Aceru s IPS displejem a nízkou hmotností

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto nového notebooku.

Základní popis

Řada pracovních notebooků TravelMate má dlouhou historii, která v podání Aceru začala v polovině 90. let, když tento výrobce odkoupil notebookovou divizi společnosti Texas Instruments. V případě nejlevnějších modelů jde o notebooky, které se od těch spotřebních obvykle liší jen softwarovou výbavou a matným černým provedením. Se zvyšující se cenou jde ovšem o stále více do detailu propracované stroje, které nabídnou jak kvalitní možnosti zabezpečení, tak moderní technologie v kombinaci s plnou konektorovou výbavou a dokováním.

Nejvyšší modely z řady TravelMate začínají číslicí 6 a v současné době jsou na trhu pouze dva – oba ve 14“ úhlopříčce. Dražším je tento a levnějším je jeho minulá generace, která je těžší, tlustší, ale má pro změnu plnohodnotný procesor (35W TDP) Core i7-3520M, který nabízí vyšší výkon. Tak jako u všech výrobců i zde došlo v poslední generaci k velkým úsporám hmotnosti, tloušťky a energetické náročnosti. Výsledkem je krásný štíhlý notebook, který však příliš nevybočuje z tradičního konceptu ani ve způsobu ovládání a ani ve výbavě.

Tělo počítače je kompletně černé a na povrchu není použit dnes tak populární hliník. Místo toho se sáhlo po různých kompozitních materiálech (hořčíko-hliníkové slitiny), které jsou lehčí a z hlediska tepelné vodivosti mají blíže k plastům (notebook tedy nemá takovou tendenci studit a pálit do rukou). Ve víku jsou navíc pro zpevnění karbonová vlákna. Celý notebook má hladkou matnou povrchovou úpravu a v kombinaci s černou na něm není hned vidět každý otisk. Po delší práci se mohou objevit maximálně drobné mapy potu na opěrkách rukou. Celkově je ovšem vidět, že praktičnost měla při návrhu velkou váhu.

Tenké provedení dodává oprávněný dojem luxusu a mírně zkosené hrany na dojmu tenkosti ještě přidávají. Z černého vzhledu vystupují pouze stříbrně nastříkané krytky kloubů spojujících základu s víkem a stříbrný obdélník (broušený hliník) s logem Acer na vnější straně víka. Pokud hledáte něco extravagantního, nebude TravelMate počítač pro vás. Pokud však potřebujete něco, co vypadá seriózně, měli byste s ním být spokojeni.

Mechanické provedení si drží tradičně vysokou laťku vyšších modelů této řady. Základna je dokonale odolná vůči kroucení díky vnitřním výztuhám. Prostředek základny lze mírně prohnout, pokud na něj tlačíte větší silou – jinak vše působí velmi solidně. Víko je tenké, což s sebou často nese určitou poddajnost. Zde není velká a především při mačkání za vnější stranu víka nedochází k vlnění barev displeje. K mechanickému zpracování tedy nemám žádnou větší výhradu.

Počítač lze otevřít maximálně v úhlu okolo 140°, což se během testování ukázalo jako dostatečná hodnota i při práci na klíně (díky IPS displeji nevadí pohled na obraz mírně shora). Klouby mají optimální chod, kdy nepůsobí příliš volně a neomezují pohodlné otevření jednou rukou. V případě otevírání jednou rukou spíše narazíte na problém, že vpředu není žádný výřez, který by vám usnadnil uchopení víka.


Konektorová výbava je navzdory rozměrům skvělá. Levý bok nese dvojici zvukových konektorů, jedno USB 3.0, obrazové výstupy v plné velikosti (HDMI a VGA) a rozkládací konektor LAN. Pravý bok přidává ještě dvojici USB 3.0 a zdířku napájení. Čtečku paměťových karet výrobce umístil do přední hrany vedle indikačních diod. V této třídě by ve výbavě mohla chybět snad jen čtečka bezpečnostních karet SmartCard. Drobnou výhradu mám také ke čtečce paměťových karet. Vymačkávání zasunutých karet lze provést jedině nehtem, neboť je vložená karta v rovině s okolím a nepřesahuje ani o milimetr (uživatelé ponechávající kartu ve čtečce tuto vlastnost možná ocení).

Spolu s notebookem nám Acer zapůjčil také novou dokovací stanici, se kterou je tento model zatím jako jediný kompatibilní. Stanice je vybavena třemi zvukovými konektory (třetí je stereo vstup), čtyřmi USB 3.0, LAN, VGA, DVI, HDMI a DisplayPortem. Má vpravo vpředu dvě ikony, které informují o zapojení stanice do napájení a o zapnutí notebooku. Správné umístění notebooku značí nakreslená čára vzadu uprostřed a zadní část notebooku je nutné položit na vystouplá gumová místa. Mechanismus pro spojení je poměrně tuhý a snadno se stane, že bez silnějšího domáčknutí se notebook ihned zase odpojí. Problém je patrný zejména v případě, kdy notebook se stanicí neleží na dostatečně rovném podkladu. K oddokování není potřeba v systému provádět žádné operace. Stačí zatáhnout za páčku vpravo a notebook se odpojí.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 328 x 234 x 21 mm. Provozní hmotnost je pouhých 1,57 kg, což je s ohledem na konektorovou výbavu a parametry výborná hodnota, ideální pro každodenní nošení. Malý napájecí adaptér má výkon 65 W a váží dohromady s třížilovou přívodní šňůrou jen 326 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V rozložení kláves došlo pouze k jediné změně od předchozích generací notebooků TravelMate. Okolo kurzorových šipek nejsou (konečně) klávesy dolaru a Eura, jejichž prospěšnost jsem na tomto místě sám nikdy nedocenil. Teď jsou u šipek mezery, které zjednodušují hmatovou orientaci. Zbytek rozložení je identický, s klávesami pro pohyb v dokumentech po pravém kraji a nedělenou horní řadou. V rozložení nechybí ani méně používané funkce jako Pause/Break nebo Scroll Lock.

V případě mechaniky kláves jsem měl jisté obavy od prvního kontaktu s předprodukčními kusy, nicméně od té doby došlo ke zlepšení. Mechanika je nově výrazně mělčí a přešlo se na chiclet provedení s mezerami mezi klávesami. Odezva kláves je přesná, ačkoli právě velmi mělký stisk nebude pro každého potěšující a chvíli jsem si musel zvykat i na fakt, že jdou klávesy při stisku pod úroveň okolí (což poznáte, když chcete mačkat levý Ctrl a Shift jedním prstem). Na klávesnici jsem zvládal psát rychle a bez překlepů, ale pokud ji mám srovnat v rámci drahých pracovních notebooků, jde maximálně o průměr

Klávesy mají decentní bílé podsvícení, které se přepíná zkratkou Fn+F9 a nabízí pouze jedinou intenzitu svícení. Podsvícení netrpí rušivým prosvítáním diod v mezerách mezi klávesami.

Vpravo nad klávesnicí jsou čtyři modře podsvícená tlačítka, která slouží jako hlavní vypínač, vypnutí mikrofonu, programovatelný spouštěč aplikací a přístup k menu bezdrátových technologií.


Touchpad Synaptics má dotykovou plochu vycentrovanou pod psací část klávesnice. Plocha je mírně zapuštěná, má hladký povrch a na základě požadavků zákazníků má dvě samostatná mechanická tlačítka. Tento prvek jistě potěší ty, kteří si na nové beztlačítkové touchpady nemohou zvyknout, případně uživatele alternativních operačních systémů, kde podpora vyhodnocování tlačítkových gest není tak dobrá.

Elektronika bohužel patří mezi pomalejší, což se negativně projevuje na zpoždění kurzoru za pohybem prstu. Jde nejspíš o hlavní vadu na kráse pro profesionální uživatele, kteří dokáží pracovat s touchpadem velmi rychle (běžný uživatel si při pomalém pohybu nejspíš ničeho nevšimne). Zjišťoval jsem, zda není zpoždění dané ovladačem, ale generický se choval stejně. Zajímavé však bylo, že po odinstalování ovladače zpoždění kurzoru zmizelo – je tedy pravděpodobné, že je způsobeno pomalým vyhodnocováním gest elektronikou (bez nainstalovaného ovladače přichází touchpad o všechna gesta včetně posunu stránek).

Hlavní HW parametry

Základní deska má napevno připájen úsporný dvoujádrový procesor vyšší třídy Intel Core i7-4500U s mezním tepelným výkonem 15 W (včetně čipové sady umístěné na desce procesoru). Výchozí (a tedy jediný garantovaný) takt je 1,8 GHz. Podle možností chlazení se však v zátěži může procesor přetaktovat až na 3,0 GHz. Tento procesor se od vyšších řad liší absencí podpory korporátní správy Intel vPro.


Operační paměť má v testované konfiguraci 12 GB (DDR3L-1600). 4 GB jsou připájeny na desku a zbytek je řešen standardním modulem osazeným v jediném dostupném slotu. Paměť tedy pracuje v režimu dual-channel a je na svém maximu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 733
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121 146

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 519
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 162

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5607 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 912 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,24 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,69 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,17

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12195 MB/s

Výpočetní výkon odpovídá průměru tenkých notebooků vybavených základním úsporným Core i7 (rozptyl zde bývá 10-15 % oběma směry). Pokud zrovna nepoužíváte dedikovanou grafiku, zvládá procesor podávat alespoň z části Turbo Boost po neomezenou dobu. Při dlouhodobé zátěži procesoru i grafiky se Turbo Boost po čase vypne a procesor si drží maximální takt 1,8 GHz. V rámci k situaci mezi tenkými notebooky jde o jedno z lepších chování.

TravelMate P645-MG se dá sehnat jak v konfiguracích s 2,5“ pevným diskem, tak v konfiguracích s mSATA SSD. Kombinace obojího však u nás nejde. V testované konfiguraci je osazeno 256GB mSATA SSD od Toshiby, které podává na poměry SSD jen průměrné výkony, avšak ve srovnání s plotnovými disky je rychlé jako blesk.

Vzhledem k tomu, že je SSD umístěno ve vlastním slotu, zůstává šachta pro 2,5“ disk volná. Možná vás napadne, že byste si sem mohli přidat vlastní disk a získat tak kombinaci rychlého systému s velkou úložnou kapacitou pro data. Mám však pro vás špatnou zprávu. Uvnitř chybí propojovací kabel mezi základní deskou a diskem. Tento kablík časem nejspíš půjde sehnat na ebay a podobných portálech a možná by jej dokázali sehnat přímo v servisu, je to však určitá komplikace, proti které je možná jednodušší koupit verzi s diskem a do volného slotu přidat klasické mSATA SSD.


  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 329,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,12 ms

Z hlediska konektivity má TravelMate skoro všechno, co byste si mohli přát. Kabelové spojení řeší gigabitový Ethernet od Intelu, Bluetooth 4.0 a 2,4/5GHz W-Fi /n je opět v podání karty od Intelu a k tomu všemu je tu ještě podpora NFC a 3G modem Huawei (SIM karta se vkládá kapsičkou na spodku. Pokud jde o výhled do budoucna, nebyla by na škodu podpora Wif-Fi /ac a možná také mobilních sítí LTE.

Notebook měl velmi dobrý příjem Wi-Fi sítí i v místech, kde už jiné stroje mají problémy.

Displej a grafika

Ve víku je osazen 14,0“ displej obklopený tenkým rámečkem. Jde o matný displej typu AHVA (obdoba IPS v podání firmy AUO) s vysoce nadstandardní kvalitou zobrazení a jemným rozlišením Full HD (1920x1080). Použitá matice nabízí výborný kontrast, hlubokou černou a syté barvy. Navíc netrpí výrazným nádechem bílé do jiné barvy. Po kalibraci může posloužit pro základní práci s grafikou (má však pouze standardní 6bit rozlišení barevných složek) i pro pohodlnou kancelářskou práci. Když tento notebook položíte vedle nějakého standardního s TN HD panelem, budete mít pocit, že TN prakticky nemá žádné barvy a přes obraz je nějaký šedý flek. Jakmile si člověk zvykne na vyšší kvalitu, kterou přináší IPS/AHVA/PLS panely, není již cesty zpět.

Rozlišení Full HD na úhlopříčce 14“ má poměrně malé pixely. V základu je tedy v operačním systému nastaveno zvětšení prvků na 125 %. Na TravelMate se pak vztahují všechny ty klasické problémy, které Windows přináší na displejích s vyšším DPI. Během testování jsem si přepnul zvětšení na základních 100 %, neboť je velikost bodů ještě dostatečná, aby cvičené oko nemělo problém se čtením písmen. Výhodou této volby je pak pracovní plocha na úrovni 23“ stolních LCD, což při práci s větším množstvím oken programů není vůbec k zahození.

Maximální jas displeje je nad průměrem základních HD panelů, nicméně nepatří ke špičce. V prosvětlené kanceláři jsem pak přes den běžně používal pořád maximální jas a venku pod přímým sluncem je dobře čitelný už pouze kontrastní text (černá/bílá). Rozsah nastavení jasu je velmi dobrý a poslední dva nejnižší stupně jsou vhodné pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140HAN01.1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Mnoho nových tenkých business notebooků v této úhlopříčce nabízí maximálně integrovanou grafiku. Acer uzpůsobil základní desku i chlazení tak, aby zde mohl být dedikovaný grafický čip na pomezí nižší a střední třídy. Jde o AMD Radeon HD8750M s 2GB vlastní paměti (128bit DDR3). Tento čip má plnou podporu DirectX 11.1, OpenCL i akcelerace HD videa.

Většinu operací standardně řeší integrované jádro Intel HD 4400. Dedikovaný čip se zapíná pouze v případě, že systém vyhodnotí potřebu většího grafického výkonu. Tuto volbu lze uživatelsky ovlivnit a lze také zvolit, aby se v případě běhu na baterii dedikovaný čip nikdy nezapínal.


Přímo na těle notebooku jsou připraveny výstupy VGA a HDMI. HDMI je ve verzi 1.4a a snese monitor s rozlišením do 1440p. Oba monitory můžete použít současně dohromady s interním LCD (vnitřní zapojení eDP).

Pro nasazení ve firmách je důležitá přítomnost dokovacího konektoru. V něm má notebook vyvedené dva přenosy typu DisplayPort. Kompatibilní stanice s tímto notebookem je vybavena výstupy VGA, DisplayPort, HDMI (1.3a) a single-link DVI. Zapojení je řešené poměrně zajímavě – VGA výstup je konvertován z druhého DisplayPortu notebooku a funguje nezávisle na ostatních výstupech. HDMI a DVI jsou však řešeny jako odbočka z výstupu DisplayPort, takže z této trojice digitálních výstupů lze vždy použít maximálně jeden, což je trochu škoda. Pokud chcete připojit tři monitory, je jedinou možností jeden z monitorů připojit přímo k notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8844
  • 3DMark 11: P1789 (Graphics: 1614, Physics: 4083)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 386 (Graphics: 41 533, Physics: 33 352)
  • Cloud Gate (DX10): 5622 (Graphics: 7676, Physics: 2904)
  • Fire Strike (DX11): 1157 (Graphics: 1239, Physics: 4043)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 8413 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 38,28 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,59
  • EnSight (ensight-04): 22,43
  • LightWave 3D (lightwave-01): 14,77
  • Maya (maya-02): 6,79
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 3,15
  • SolidWorks (sw-03): 12,77
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,01
  • Siemens NX (snx-01): 7,77

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 21 (min), 32 (max), 27,4 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 9 (min), 16 (max), 13,6 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 25,7 fps
  • 1920x1080: 14,5 fps

Výkon grafiky je přibližně dvojnásobný proti integrované Intel HD4600, což sice z TravelMatu neudělá herní notebook, nicméně dává to dobrý základ jak pro graficky méně náročné CAD aplikace (kde je záruka větší kompatibility než s Intel HD) a nenáročné hráče. 3D výkon postačuje pro hraní prakticky všech dnešních her. U těch trochu náročnějších však počítejte se sníženým rozlišením (1280x720) a nižšími, maximálně středními detaily.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěné v předních rozích základny a směřují do země. Musím říct, že velmi mile překvapily svým zvukovým projevem, který je nadprůměrný na poměry tenkých notebooků. V počítači není nainstalované žádné softwarové rozšíření pro vylepšení zvuku, takže kvalita zůstává nedotčena i v alternativních operačních systémech. Maximální hlasitostí patří tyto repráčky pouze k průměru.


Ve víku je integrovaná základní webkamera. Její aktivitu indikuje decentní zelená dioda vedle objektivu. Duální mikrofon není umístěn ve víku. Místo toho najdete jeho zdířky na čelní hraně základny.

Zabezpečení

Notebook je vybaven čtečkou otisků (mezi tlačítky touchpadu) a TPM čipem pro uložení šifrovaných klíčů. V operačním systému jsou možnosti zabezpečení spravovány programem Acer ProShield. S jeho pomocí lze spravovat uložené otisky, nastavit přihlášení uživatele jedním otiskem pro systém i BIOS ihned po spuštění a vytvořit šifrovaný virtuální disk. Vše je jednoduše ovladatelné, a jak je u Aceru zvykem, programy jsou přeloženy do češtiny.

Firmware počítače lze dále zabezpečit také standardními hesly pro spuštění, nastavení a pevný disk (standardní ATA Password, který některé disky používají pro šifrování).

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává vzduch perforovanou částí přímo pod sebou v levé zadní části základny a výdech je situován do levého boku. Běžně se při nenáročné práci ventilátor vůbec netočí, takže v kombinaci s SSD počítač nevydává žádný provozní hluk. Krátkodobá zátěž může způsobit roztočení v nízkých otáčkách na několik málo minut, ale většinou si toho nevšimnete.

Až dlouhodobá zátěž donutí ventilátor zvýšit otáčky. Hluk je pod úrovní jiných tenkých notebooků a není příliš iritující ani v tiché místnosti. V prostředí s hlukem více lidí jej sice budete vnímat i ze dvou metrů, ale jde jen o zvuk rychlého proudění vzduchu (žádné rušivé zvuky jako klapání a pískání).

Acer používá v chlazení vlastní technoligii Dust Defender, která by měla udržovat okolí ventilátoru čísté, jak překlad naznačuje,měla by bránit usazování prachu. K tomu slouží řízené spínání ventilátoru v opačném směru a následné vytlačení prachu malým otvorem, umístěným na spodku notebooku, ven z notebooku. Účinek by se měl projevit po dlouhodobém používání notebooku.

Celkově je TravelMate P645 vhodný i pro uživatele, kteří jsou na hluk notebooků hákliví.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 30,7°C
  • výdech chlazení = 30,1°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 46,7°C
  • klávesnice vpravo = 43,7°C
  • spodek maximum = 50,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 51,2°C
  • napájecí adaptér = 53,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu nikde nezahřívá, takže se nemusíte bát ani dlouhodobé práce s notebookem na klíně. V zátěži je horká zejména vana základny v místě u chladiče a teplejší je také klávesnice (opěrky však ne). Musíte ovšem brát v potaz, že šlo o maximální zátěž grafického čipu i procesoru současně (obvykle mají notebooky této třídy pouze integrovanou grafiku) a při zátěži pouze jedné z komponent budou teploty o něco nižší.


Baterie

Uvnitř základny je v přední části integrovaná 56Wh baterie, což je o 10 Wh více, než je obvyklé u konkurenčních tenkých business notebooků v základní konfiguraci. Tato baterie však není vyměnitelná a není možné připojit sekundární například na spodek. Většinou to ovšem nebude problém. V našem standardním redakčním testu* bylo dosaženo výborného výsledku 11 hodin a 45 minut. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem displeje a Wi-Fi stále zůstává výdrž na slušných hodnotách mezi sedmi a osmi hodinami provozu na jedno nabití. Přehrávat Full HD filmy je možné necelých pět hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Prázdná baterie se nabije na 90 % za jeden a půl hodiny. V zátěži se doba prodlouží na hodiny tři.

BIOS

Notebook je vybaven firmwarem InsydeH2O, do jehož nastavení se vstupuje klávesou F2 ihned po zapnutí. V nastavení najdete následující volby:

  • vypnutí tichého bootu (místo loga Acer se zobrazují diagnostická hlášení BIOSu)
  • vypnutí bootu ze sítě
  • zapnutí nabídky zařízení pro jednorázový boot při stisku F12
  • vypnutí možnosti D2D recovery
  • povolení probouzení signálem ze sítě
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí integrovaný komponent (Wi-Fi, Bluetooth, 3G, čtečka karet, USB porty, podpora USB 3.0, LAN, zvuk, webkamera)
  • vypnutí možnosti nabíjet zařízení z vybraných USB vypnutého notebooku
  • nastavení, pod jakým stavem baterie se nabíjení vypne samo (10-30 %)
  • zákaz bootu z USB

Ve firmware lze dále přepnout režim zavádění operačního systému (legacy, UEFI), přepínat SecureBoot a vymazat obsah TPM.

Příslušenství

Součástí balení je kromě notebooku ještě 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalován operační systém Windows 7 Professional (64bit) kvůli zacílení na firmy (tam jsou sedmičky stále upřednostňované). Obnova operačního systému do továrního nastavení je umístěna ve skryté části pevného disku. Při obnově OS z disku lze zvolit i Win 8 Pro. V systému je nainstalován nějaký základní bloatware včetně zkušební verze antiviru. Odstranění nadbytečných programů pro pokročilého uživatele nezabere více než pět minut.

Ceny a záruka

Pro ČR jsou určeny dvě konfigurace a testovaná je tou vyšší z nich. Stojí 40 488,- Kč bez DPH (48 499,- Kč s DPH). Více než patnáct tisíc můžete ušetřit, když se spokojíte se slabší verzí, jež se liší především procesorem Core i5, plotnovým diskem místo SSD a absencí dedikovaného grafického čipu.

Obě konfigurace mají v základu dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaných servisech (u nás typu collect-and-return s bezplatným kurýrem). Tuto záruku by mělo být dále možné rozšířit o on-site servis (případně s pojištěním projit poškození) a prodloužit na tři roky volitelnými balíčky.

Závěr

Acer TravelMate P645-MG je hrdým zástupcem tenkých 14“ pracovních notebooků vyšší třídy. Svými funkcemi i kvalitou se bezpochyby řadí ke špičce a v testované konfiguraci je to znát i podle vyšší ceny. Kvalitní displej je v této třídě již více méně očekávaný. Co však bývá spíše výjimkou, je přítomnost dedikovaného grafického čipu, delší výdrž (při úsporném provozu k deseti hodinám) a kompletní konektorová výbava včetně plnohodnotného dokování na spodku.

Z druhé strany je potřeba zmínit poměrně mělký stisk kláves, který nemusí vyhovovat každému. Nicméně zde na obranu musím říct, že po chvíli jsem se s klávesnicí sžil a dokázal jsem na ní psát rychle a bez překlepů, takže bych ji za špatnou rozhodně neoznačil. Jedinou bolístku vnímám ve zpoždění kurzoru za pohybem prstu, které nejspíš běžné uživatele štvát nebude, ale pokud pracujete převážně s touchpadem a prstem po něm jezdíte rychle, může to být nepříjemné. Navzdory tomuto nedostatku TravelMate P645-MG nijak nezaostává za svými konkurenty. Ba naopak – dle mého názoru je to aktuálně jedna z nejlepších voleb v rámci třídy.

Klady a zápory

+ tenké a lehké provedení bez omezení konektorové výbavy
+ dlouhá výdrž na baterie
+ AHVA displej
+ dedikovaný grafický čip

- pomalé reakce touchpadu
- nízký zdvih kláves nemusí vyhovovat každému

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.czZa výbornou mobilitu bez kompromisů v ergonomii, konektorové výbavě (včetně dokování), komunikační výbavě (včetně 3G), kvalitní display a výdrž na baterii, udělujeme testovanému notebooku Acer TravelMate P645, TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate P645-MG
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1,80/3,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 12 DDR3L-1600 (8 + 4 onboard)
  • SSD (GB): 256 (TOSHIBA THNSNH256GMCT, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/AHVA (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon HD8750M (2GB, 128bit DDR3) + Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: 3G (HUAWEI Mobile Connect)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit) + Windows 8.1 Pro (DVD)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 11h 45in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 328 x 234 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,57
Recenze

Diskuse